Grizenje in napadalnost

Zala_ · 1255

Zala_

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
: 22 November 2007, 10:23:30
Živjo!
Pred slabima dvema meseca sem iz zavetišča posvojila simpatično, majhno, starejšo psičko Glu. Čez teden živiva v LJ v študentskem stanovanju, čez vikend doma. Do kakih treh tednov nazaj je bilo vse super (razen tega, da je tulila ko mene ni bilo doma, ampak smo to z eno 'seanso' odpravili), zdaj pa je postala agresivna.
Najprej na metlo in sesalec, potem je začela grist še gospo, ki doma pride pospravit. Zagnala se je v noge in grizla. Kmalu zatem je napadla moje sošolce, ki so k meni v stanovanje prišli na obisk. Zaganja se vedno samo v noge (morda zato ker je majhna) in ko človek hodi - ko sedi in so noge pri miru je mirna, celo prijazna in se pride čohat do človeka (in se ne zažene v roko, obraz,...). Ko so bili obiski pri nas doma, se ni zaganjala v nikogar (za razliko od stanovanja, kjer se zažene v vsakogar), do predvčerajšnjim, ko je k nam prišel stric in šel v sobo, kjer je bila mala mucka, Glujina hrana in jaz. Takrat se je obrnila in ga po obeh nogah dvakrat kar precej ugriznila do krvi. Včeraj zvečer v stanovanju je ugriznila punco, ki je bila na obisku in sem ji zato dala gor nagobčnik. Z nagobčnikom se je zagnala še v mojo cimro, čeprav jo pozna in še nikoli ni bilo problemov.
Vedno, ko koga napade, jo ZELO naderem in pošljem (oz. primem za ovratnico in vodim, če noče) v košaro in sem dolgo ''skregana'' z njo. Pri tuljenju je to pomagalo v prvo, napadalnost pa se stopnjuje, ne umirja.
Do mene je najbolj zlata psička na svetu, prav tako do domačih (razen če me kdo žgačka zna zarenčat in prijet nogo), tudi na cesti ni problemov (čeprav sem zdaj začela cvikat) oz. ko greva kam na obisk je tudi prijazna. Prijazna je tudi do ljudi, ki jih grize, če so le na miru in sedijo.
Prosim vas za nasvete in ideje, ker ji jaz očitno ne znam pokazat na pravi način, da ni treba več nikogar branit in se ničesar več bat.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1 : 22 November 2007, 12:18:02
Sami boste težave težko rešili, še posebej ker ne veste kaj se je s psičko prej dogajalo.  Treba se bo obrniti po pomoč k strokovnjaku. Lahko se obrneš na punce iz KD Krim, ki imajo tečaje za azilaše, ali pa na Sabino Stariha Pipan ki dela na Prvi K (pri Zaninoviču).