Sibirski Husky [Siberian Husky]

shivas_ · 1911612

cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #2460 : 07 Februar 2007, 11:45:57
Malena, res se ne poznave, tud šanse nisva imeli, ker te ni bilo pri Kalu (oprosti, ampak jst sm bla sigurna da je tista rjavolastka lastnica, ker sm jo tudi že na slikah od Aske videla).
Glede obračanja na hrbet še enkrat povem tole...Psa se NE obrne na hrbet vsakič ko naredi nekaj narobe!!!! To narobe misliš... Psa se obrne na hrbet ko ti "zraste čez glavo" in ko se obrne proti tebi (znak da je on šef in lahko tudi napade). Sm že povedala da to ne narediš 100x ampak le parkrat (mislm da sm jst to pri našem haskiju 2x naredila in sestra pomoje tudi). Mislim, da si narobe predstavljate kako to zgleda. To ne vržeš psa iz višine al pa karkoli podobnega, ga ne boli kot udares, ampak trpi njegov EGO. Če mislite da je to ponižanje za psa, je vrjetno res, ampak je ponižanje zame tudi če se ps obrne proti meni! In seveda tega ne dopuščam. Tuki ni nekega nasilja, da bi psa mlatil ali podobno! Vem pa kako je obnašanje psa po tem, to je šele razlika. Nikoli pa nisem rekla da ga morš obračat ker grize, laja, lula v sobi, divja, ne uboga ali kaj podobnega!!! Prosim ne obračajte mojih besed. Mam veliko izkušenj s haskiji, vem kakšni so in kakšni lahko postanejo ob nepravi vzgoji. Malena, jst vama želim srečo in upam, da Kal ne bo postal tak. Ker mislim da če imaš takega psa, ki ga ne sme noben pobožat, da morš skoz samo pazit kaj dela, koga gleda in kako se obnaša, je res grozno. Tudi to če ga ne smeš spustiti ni prijetno.
Upam, da se kdaj vidmo in v živo tole zmenimo. Ne želim se kregat tukaj po forumu, povedala sem le svoje mnenje in se ne počutim popolnoma nič krivo zato.

lp



Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #2461 : 07 Februar 2007, 11:47:02
Ne Maja, večji bo in močnejši. ;) In ne debelejši ;). Kot pujs mi ne bo skakal okoli. Trenutno se ubadam tudi z eno prehrano, ki mu ne paše in po kateri je napihnjen, ;)

No jaz sem ti samo pokazala fotki, ki lepo kaže kako sta si podobna. Konstrukcija je ista. Kal je delovne linije, tako kot Živa. Večji pa bo mogoče samo zato ker je samec. ;)

Si imela pač srečo, da si brez šole Živo vzgojila. Sem pa 100%, da ne moreš trditi, da ti bo Živa vedno ubogala na ukaz. ;) Tega noben ne upa, edino, če si spet izjema.

Brez šole ja. V šoli te ne bodo nikoli naučili odpoklica. To lahko psa naučiš samo ti. In verjemi pri vsaki vzgoji huskyja je potrebno veliko vztrajnosti, veliko doslednosti, veliko živcev in veliko potrpljenja. Tako da tu ni bila samo sreča, kot si napisala! Tudi Živa je potrebovala veliko vzgoje in doslednosti, da je postala takšna kot je...  ;) Res navsezadnje imamo Sibirske huskyje, ne pa kakšnege lažje učljive pse.
In ne ne morem trditi, da me bo vedno takoj ubogala na ukaz. Lahko pa rečem, da je izmed vseh huskyjev, ki jih poznam zelo ubogljiva. Na sprehodih je spuščena in uboga na odpoklic. Res pa je da se prej prepričam, da se kje ne skriva kakšna srna ali zajec. Zadnjič sem imela spuščeno, pa je zavohala srno in jo zagledala, samo je bila kar precej daleč in je prišla na klic k meni. Nočem biti izjema, ampak lahko rečem da uboga na ukaz. Mogoče je res, da ji moram včasih dvakrat reči, ampak na koncu vedno naredi kar hočem. Tako da jaz sem svoje pri vzgoji dosegla. :)

Si jo pa sama obračala na hrbet, kot si že rekla, torej si se srečala s tako vzgojo. ;) Ne vrjamem, da je vedno vsak dan delala po pravilih.

Psa ne se obrača na hrbet, za vsako stvar, ki jo naredi narobe, ampak le v striktnih primerih.
Kdo pa je rekel, da je vedno delala vse po pravilih? Noben pes se ne rodi že naučen. Vse je odvisno od lastnika kako bo psa naučil in vzgojil in koliko truda ba v to vložil. ;)


LP, Maja

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #2462 : 07 Februar 2007, 12:17:10
Glede vzoje pa tako, moja ima kar trdo roko, pa se včasih obnaša prav nemogoče, sploh če je veliko psov okoli. Se bova pač učili in trdo delali še dolgo. Da bi ji pa kdaj toliko zaupala, da bi jo izpustila, pa pri meni ne bo doživela, ker ji enostavno ne morem zaupati.

Ja Barbara, ti lahko poveš kako pomembna je vzgoja do enega leta, sploh odpoklic.  :) Zeloooo...
Ampak saj je Albica zelo pridna, glede na to, da je pozno prišla k vama, a ne?.  :)

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #2463 : 07 Februar 2007, 12:39:03
Ja midva sva pri Albi najpomembnejša leta za vzgojo zamudila. Sicer je hodila v malo šolo in osnovne ukaze je poznala, razen poleg jo je bilo treba učiti. Težko je sicer verjeti, da sva porabila skoraj tri mesece, vsak dan en dolg sprehod, na katerem smo vztrajno vadili poleg, da je začela ubogati.
Ja imam srečo, da je drugače kar pridna psička, vidi pa se, da na odpoklic ni bila učena, saj ji je to po domače povedano španska vas. Ko je na fleksiju in ji rečeš naj pride, pride do tebe in da sedi, ko pa je brez fleksija pa to sploh ni opcija. Sicer sva ugotovila, da sva se spva narobe lotila te zadeve, ker bolj ko jo ignoriraš, ko uide in jo poskušaš ujeti, prej pride do tebe.
Največ kar sva dosegla je to, da če ima sanke, ki jih vleče za sabo, torej neko otežitev, mirno hodi brez povodca par korakov pred nama in ko ji rečeva pridi, tudi pride. Bova še delala na tem, ampak mislim, da 100% pri njej ne bo šlo.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #2464 : 07 Februar 2007, 13:04:01
Glede učenja in Huskyi, so zelo pametni vendar zaradi svojega karakterja ob določenih ukazih razmišljajo kar malo po človeško, tu lahko lepo uporabim primer malega otroka ko mu rečeš da se mora vsest za mizo pa boš še ene 2x nazaj dobil zaka pa..., kot že vsi vemo pri SH ne gre za odnos v katerem nam bo pes 100% podložen, ne tu gre za partnerski odnos, torej se je potrebno sprijaznit s tem da vas bo vaš peso pogledal z vprašanjem v očeh "Aha in zakaj je že to dobro zame!?" ali pa "In kaj imam jaz od tega!?"
Lars je drugače cuker vendar odpoklica nisva vrnila na 100% zato je na fleksiju, se ga spušča vendar tako da ga fleksi brca v rit, čeprav se je zdaj že malo zresnil in je doma včasih tudi brez njega vendar pa pod strogim nadzorom. In ja še vedno se kdaj naredi "neumnega in gluhega" pa oba dobro veva da on to zna, vendar občasno ko ima svoj dan mora malo pocefrati moje živčke. Čeprav priznam pri nas se jaz Larsa tudi z 100% odpoklicem zaradi njegovega močnega lovskega nagona zaradi bližine divjadi ne bi upala spustiti.
Glede tega kako učeni se rodijo psi, jah no sej se še mi ne :D :P, zelo hitro pa sfolgajo naše šibke in ranljive točke in če samo malo popustimo nas lahko velikokrat prinesejo okoli prsta, že tako se rado zgodi da jim včasih zavestno to dopustimo. Jah no Lars se je vseh traparij kako odpreti vrata, kako se pokriti z dekico (in to zloženo, ki jo lepo razgrne), prižgati luč ali jo ugasniti, pa še kaj bi se našlo naučil čisto sam z opazovanjem nas, pri ostalih pametnih stvareh ki jih mora vsak pošten kuža znati pa sva šla skozi šolo zakaj - zato :D ;D Za SH je že tako značilno da jih duh po svobodi zelo rad premami in to včasih celo une ta najbolj pridne in zlate, še posebaj če se dolgočasijo, takrat lahko pričakujete da boste lahko v domačem vrtu ali domu naleteli na kak tak njihov izdelek... >:( :D

Citiraj
Ne Maja, večji bo in močnejši.  In ne debelejši . Kot pujs mi ne bo skakal okoli. Trenutno se ubadam tudi z eno prehrano, ki mu ne paše in po kateri je napihnjen,

Malena glede velikosti in kako močno bo zgledal, je trenutno šele zelo relativno govorit, glede na trenutno videno se bo pesjano še potegnil in se seveda tam nekje do 2 leta še izpopolnil, kako je pa odvisno od genetike ki jo nasledil od svojih prednikov, tudi jaz za Larsa nisem vedela tam nekje do 10 mesecev kako velik, glede zdajšnega izgleda pa sem morala počakati do leta in pol ko se je nekje dokončno naredu, čeprav sem nekje upala da bo tak kot njegov oče, pa bi se takrat lahko uštela in bi bil lahko po mami ali katerem od starih staršev, tu ti samo želim povedati da bi nekje bolj točno sliko imela če bi poznala njegove prednike, pa najbrž tako kot velika večina tu poznaš samo njegovega očeta in mamo.
Lars je po izgledu in velikosti kot oče, nima pa kakovosti očetovega kožuha in njegove barve, glede karakterja tudi ne verjamem da se je v celoti potegnil po njemu, ker jel Wolf (tako je ime očetu) veliko bolj zaupljiv kot moj in tudi bolj crkljiv! ;) Wolf bi bil krasen razstavni pes, moj pa bi prve minus točke nabral že pri kožuhu in tem da kadar je on v pozoru ima vedno rep gor, s tem hoče naokol pokazat da je on "šefe" :D ;)


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #2465 : 07 Februar 2007, 13:22:54
Vsakega psa se da naučiti vsaj osnov, nekatere lažje, nekateri pa potrebujejo več časa in potrpenja... to mislim, da vsi vemo.

Malena, zdele sm šele videla, da si napisala, da si pred mano pohvalila mojga psa, se opravičujem ampak tega se ne spomnim. Očitno res nism slišala... Škoda, da nisi prišla do mene, če si točno vedela kdo sm (jst nism vedela kdo si ti), pa bi se res lahko v živo zmenile vse, in ne tukaj.

lp



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #2466 : 07 Februar 2007, 13:26:14
Vsakega psa se da naučiti vsaj osnov, nekatere lažje, nekateri pa potrebujejo več časa in potrpenja... to mislim, da vsi vemo.
To je pa čisto res in ne glede na pasmo. Samo za naše polarčke malce več časa rabimo, da se jih pa prav tako :)

Lp


malena3

  • Gost
Odgovori #2467 : 07 Februar 2007, 14:04:09
Cacy, sej sem ti napisala, da sem potem šla, ker sem imela zraven ene in smo šli na čaj.
Pa tudi nisem imela časa se tam meniti, ker sem pohvalila Boda predn si ti kaj rekla, potem pa te nisem več videla. Videla sem samo eno deklico, ki je imela Boda.


SATIN...jaz sklepam po očetu Kala, ki je kar velik in močan. Mamica je bolj majhna in suha. Je res težko sedaj oceniti, ampak dobiva kar poteze po očetu. Karakter pa ne vem po komu. Nisem uspela izvedeti.

Glede vzgoje se čisto strinjam...veliko je pa na samem lastniku. Meni je težko gledati sosedovega psa, ki se non stop derejo nan in ga tepejo, ker jih ne uboga. Amapk pes dejansko ni bil nikoli šolan in ga nikoli niso učili, zdej pa pričakujejo od njega, da bo ne vem kaj delal. Jaz vem, da me čaka veliko več dela kot mogoče koga drugega. Ampak se je sedi zelo hitro naučil, pa nehal je skakati v noge. Sedaj je že poštekal, da nobene stvari ne dobi brez sedi. Sploh ne hrane, sprehoda, igre.

Bom videla, kako se bo obnašal v šoli.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2468 : 07 Februar 2007, 14:06:52
Joj punce, nehite. Za prihodnič si zapomnite: nekoga lahko skritiziraš v nulo, lahko mu skritiziraš avto in ženo, ampak boh ne daj kaj reči čez njegovga psa. Bo zamera do groba. Če ima tisti ki kritizira prav, še toliko huje.

Kar se tiče vzgoje je pač več poti po katerih se pride do cilja. Nekatere so boljše, druge slabše. Najslabše je pa nametati na kup iz vsake vreče nekaj. Če Malena dela po navodilih g. Stariha, potem naj dela točno tako, kot ji je svetovala. Če je rekla nič obračanja na hrbet in nič stiskanja za gobec, potem se tega ne dela. Amen. Tudi če se je pri drugih še tako dobro obneslo. Malena bo prišla do svojega cilja (če bo vztrajna in dosledna) po malo daljši poti.

Ali lahko nekdo vzgaja tujega psa? Če se mu ljubi in če pes recimo skače po njem, lastnik pa ne naredi nič, potem seveda lahko. In tudi če bi psa Tuf ali kaj podobnega, to psu ne bo čisto nič škodilo (bolj pomembno je, kaj dela lastnik, če pes zameri tujcu prava figa). Če pa pes grize in skače po svojem lastniku pa - njuna stvar.

da se huskijev ne da učiti, oz da se za to porabi ne vem kako veliko časa sploh ni res. Samo težko jih je znmotivirati za delo, ko se jim enkrat sodelovanje zdi krasna zadeva lahko z njimi delamo kar hočemo, pa še šretirano veliko ponavljanj ni potrebno. Tisti redki huskiji, ki res hočejo delat,i delajo zelo dobro.

Pa še nekaj. Malena, od šole mogoče pričakuješ preveč, bojim se, da boš razočarana.


malena3

  • Gost
Odgovori #2469 : 07 Februar 2007, 14:06:53
Aja....Kal se je 2x odpel od štrika. Karabin se je staknil in čisto pokončal. Je pa na klic takoj pritekel nazaj.

In me zanima, kakšen štrik naj sploh kupim? Ker glede na flexi, sem dobila napotke, naj ga ne uporabljam, ker ga v mali šoli tudi ne smeš, sploh ker je na flexiju bolj samostojen in ga težko učiš.
No, če se motim, me popravite. Sej pravim, sem laik.

Zdej sem zamenjala že 2 štrika, pa nimam pojma, katerega naj še kupim.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2470 : 07 Februar 2007, 14:10:55
Fleksi imaš lahko za sprehode, za učiti je pa res zanič. Če segrize vsak jermen, si kupi takega ki je iz verižice. Je sicer zoprn za držat in z njim je težko delati, ampak segristi se ga pa ne da, pa tudi psa malo mine veselje do grizenja, ker je veliko manj prijeten za v gobec kot kakšno usnje recimo.


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #2471 : 07 Februar 2007, 14:11:08
malena glede povodca kupi enega takšnega z močnim karabinom.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2472 : 07 Februar 2007, 14:13:27
Če uničuje samo karabine, lahko kupiš prusik in nanj privežeš alpinistični karabin.


malena3

  • Gost
Odgovori #2473 : 07 Februar 2007, 14:21:04
LANABELA...od šole pričakujem, da se bom naučila vsaj osnov. Jaz niti klikarja ne uporabljam, ker vsi tako grozno pišejo, da če ga narobe uporabljaš, vse zafuraš.
Nisem rekla, da ko bo naredil šolo, bo pa skakal čez ovire, ubogal na žvižg. Osnove se pa ja nauči. Oziroma, nauči se jih s ponavljanjem.
Sicer pa sem tudi že ene 10x rekla, da ne morem jaz delati eno vajo, če je še nisem v živo videla. Ne morem jaz v knjigi nekaj prebrati, potem pa poizkušati na psu.

In kje se nauči osnov, povelij in ostalega, če ne v šoli?

Jaz nisem zamerila, ker je kritizirala mojega psa. Še zdaleč. Razburil me je tisti stavek. Jaz fizičnega učenja od drugega ne bom pustila. Delam po navodilih in ne mešam 100 stvari zraven. In sem tudi rekla, da me zanima, kak bo zdej odgovor po 3 tednih, ki je malo izboljšanje, ne pa dobro.
Da bi ga vrgla na hrbet, ali mu stiskala čevljust, pa tudi ne mislim delati, dokler mi en ne pokaže. Tukaj pa upam, da se strinjaš, da lahko naredim več škode, kot koristi, predvsem, če je pes zraven še dominanten.
Jaz nisem rekla, da ga nebi prijela na trdo, ampak sem rekla, da tega nisem delala in ne znam.

Samo večkrat sem omenila, da je pes dominanten in da ne znam orenk prijemov, in da sem dobila take nasvete, pa ste vsi navalili. Nisem pa nikoli rekla, da tega nebi izvajala. Po meni pes ne bo skakal, niti me ne grizel. Jaz mu te šanse ne pustim, če pa mu uspe, ve kaj mu sledi.

Ko so se hoteli slikati s Kalom, in sem jim rekla, da more sedeti, predno ga kdo poboža, me sploh noben ni poslušal. Ne mislim na koga od tukaj, ampak na znance. In potem mi je še 1 rekla, da sem prestroga do mladička. In sem izpadla kot en velik zmaj nad tako ubogim psičkom. In sem imela res vsega vrh glave.

Če ga jaz učim nekaj, potem pa drug tega od njega ne zahteva, je mogoče rezultat slabši, kot bi moral biti.

Jaz ne zamerim, če mi kdo kej reče čez moje živali, sem jih tudi poslušala glede vzreditelja in vsega. Samo na živce mi gre, da mi govorijo nekateri, ki pod svojim pragom nimajo pometeno. ker nasvet je nekaj drugega kot pametovanje. ;)



malena3

  • Gost
Odgovori #2474 : 07 Februar 2007, 14:32:59
No, jaz sem glede flexija dobila navodila, da ga bog ne daj uporabljam na sprehodih,ker mi bo brezglavo tekal okoli in ker ga ne bom mogla tako držati pri sebi, kot npr pri štriku, če bi hotel svojo pot.
No, tega nasvete nisem dobila od Sabine.

In sem doma izrecno prepovedala flexi in kupila 2 štrika, na katerih je karabin popustil.

In sploh, da se v mali šoli flexi ne uporablja in da ne moreš doma psa na flexiju okoli vozit, v šoli pa učit na štriku.

In kaj je sedaj prav??



Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #2475 : 07 Februar 2007, 14:37:18
Lej pomoje ima tudi glede tega vsak svoja načela. Jaz imam svojo vedno na fleksiju in sem samo parkrat uporabila povodec. Saj lahko tudi fleksi skrajšaš in imaš psa od nogi. Tudi kadar sva na rolerjih imam fleksi.
Jaz osebno sem mnenja, da psa mogoče še lažje kontroliraš preko fleksija. Ko npr.hodiš ob cesti si ga zmanjšaš na kakšne pol metra, pes ti hodi ob nogi. Ko pa greš na kakšen travnik pa to pa ga imaš do konca dolžine. Pa tudi odpoklica bi se Kal pomoje fajn naučil na fleksiju ali pa vsaj na zares dolgem štriku. Moje mnenje.  :)

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #2476 : 07 Februar 2007, 14:42:48
Malena 3.
Če hodiš na posvet h gospe Sabini, potem upoštevaj njena navodila - na forumu ti bo dal vsak drugačno mnenje in boš le še bolj zmedena.

Jaz imam tako kratek povodec, kot flexi.
Kadar imam kratek povodec, se hodi poleg, ampak ker ne more mlad pes ves čas sprehoda hodit samo poleg, imam tudi flexi - takrat lahko hodi naokoli - seveda glede na to, koliko je štrik na flexiju dolg. Ne pustim pa da me vleče vsepovsod.

Kristinca & Florinca


Satin

  • *
    • Prispevkov: 3.248
    • Točke: 9
  • When wilderness calls...
Odgovori #2477 : 07 Februar 2007, 14:44:42
Lars je tudi že od malega na fleksiju pa mi na njem čisto lepo normalno hodi, ne vleče, cuka... in tudi normalno pride lepo do mene ko ga pokličem. Drugače pa imava tudi najlonski povodec, ki ga več ali manj uporabljava za kadar greva k vetu ali pa ob cepljenjih.
Je pa res da mnogim psi na fleksiju vlečejo, glede šola pa boš morala imeti kar navaden povodec, jaz sicer imam svoje mnenje da če je pes parvilno vzgojen hodi na obeh vrstah vrvice lepo.
Drugače bo pa najbolje če kar v šoli vprašaš kaj ti svetujejo ali pa Lanabelo ;)


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #2478 : 07 Februar 2007, 14:57:04
Majchy imaš prav, da so tudi tukaj menja različna. Kar se tiče učenja, moje mnenje je takšno, da je navaden povodec mnogo boljši za to. Da pes ne vleče, ga je tudi mnogo lažje na krajšem povodcu naučiti. Glede odpoklica je najboljši en dolg štrik, lahko tudi fleksi. V nobeni pasji šoli ne moreš imeti fleksija treningih. Lanabela, če je kje dovoljen, me popravi. Pač lahko uporabljaš tudi fleksi za navaden sprehod, za učenje pa kratek povodec. Za pasjo šolo je priporočljiv, da je dolg do 125 cm.
Lp


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2479 : 07 Februar 2007, 15:19:43
Jaz sicer fleksija nimam, ker lahko imam psice povsod, kjer ni nujno da so čisto zraven mene, spuščene. Za tiste reveže. ki si ne morejo privoščiti spuščanja psa, pa je fleksi skoraj nuja, saj daje psu nekaj svobode. Se pa mora navaditi nanj in tudi lastnik se ga mora naučiti uporabljati. Sprehod, na katerem mora biti pes ves čas na 1,5m štriku je za psa hudo dolgočasen. Pa tudi v redu je, da pes vsaj toliko kot je dolg fleksi malo po svoje ponori in res se da luštno delat odpoklic. Dolg povodec je tudi v redu, je pa veliko bolj neroden, saj ga moraš kar naprej navijati in spuščati.
Načeloma imaš za tam, kjer mora biti pes zraven tebe navaden povodec, ker je z njim lažje voditi psa (pridni psi in spretni lastniki  imajo lahko ves čas fleksi).
Za v šolo rabiš povodec in ponavadi še dolg jermen.

Za vzgojo dominantnega psa katere koli pasme ni potrebna nobena fizična sila (tisti, ki jim to odgovarja in znajo, seveda lahko, zakaj pa ne če jim deluje). To kar je potrebno je vztrajnost, postopnost in doslednost.

V povprečni pasji šoli se naučiš osnovnih povelij (sedi, prostor, poleg in odpoklic - vse to pa deluje samo na poligonu, koliko deluje v vsakdanjem življenju je odvisno od vodnika in njegovega dela). Večinoma te naučijo tudi, kako se igrati s psom oz kako motivirati psa in včasih tudi, kako pridobiti njegovo pozornost. Skoraj nikoli pa se ne odpravijo težave, ki so se pokazale v vzgoji - grizenje, uhajanje za divjadjo recimo...Torej: težave ki jih imaš s psom boš morala odpraviti sama ob pomoči Sabine.  Lahko da boš imela srečo in boš od šole odnesla veliko več kot osnovne vaje. Ampak za zanašati se pa na to ni.


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #2480 : 07 Februar 2007, 16:32:01
Jaz imam štrik in dva fleksija, enega dolgega 5 in drugega dolgega 8 metrov. Moram reči, da navadnega štrika ne uporabljam, ker se da vse delati s fleksijem - saj se zatakne. Tudi poleg sva jo temeljito naučila na fleksiju. Je bila pa na kratko. Mi pa paše fleksi, ko sva na polju, Alba velikokrat nori okoli v krogih, vohlja okoli, hodi nazaj in naprej.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #2481 : 07 Februar 2007, 16:34:07
Malena, o klikerju je veliko na netu, tudi slovenskih člankov, če potrebuješ imam jst še ena navodila, kako se začne kliker uporabljati. V mali šoli moraš tudi imeti le navadn povodc (ne flexi), ni pa nujno da je 125cm dolg, lahko je daljši da ima ps pri igranju več "svobode"...vsaj pri nas je bilo tako.
V kero malo šolo pa ga boš vpisala?



aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #2482 : 07 Februar 2007, 17:14:56
cacy ja za malo šolo res ni nujno še, da je samo do tiste prej omenjene dolžine dolg povodec. To šele v OŠ. Pa tudi tak na več karabinov naj ne bi bil povodec. Samo v mali šoli še ni tako strogo ;).


Alba

  • *
    • Prispevkov: 4.255
    • Točke: 3
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #2483 : 07 Februar 2007, 17:17:30
Mislim, da gre v KD Fido Hrušica, če se ne motim.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/


aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #2484 : 07 Februar 2007, 17:20:40
Alba žal nimaš prav, ne gre tja ;)


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2485 : 07 Februar 2007, 18:16:42
He, he, jaz sem na vseh tečajih imela tadvojen povodec z dvema karabinoma - mi je pač odgovarjal, pa zgleda  da sem tolk žleht, da mi ni noben upal reči naj ga zamenjam.

Kar se klikerja tiče je pa bolje da Malena ne dela sama ne da bi prej nekdo v praksi pokazal. Če pa že, pa lahko s klikerjem delata trikce, kjer ni nič hudega, če nauči nekaj drugega kot je sprva hotela (druge škode skorajda ne more biti). Pri vzgoji bi znalo biti pa precej nerodno. Mislim da bi si šla lahko pogledat kakšnega od tečajčkov, ki jih ima (mislim da) Karmen v Gmajnicah.


kaskae

  • *
    • Prispevkov: 969
    • Točke: 5
  • Alaskan team
Odgovori #2486 : 07 Februar 2007, 21:08:11
Drage lejdis se opravičujem kr se mešam semle  :D

Prebral sem kr neki knjig na temo pasje vzgoje v glavi pa mi je ostal en rek, ki se glasi:

PES KI NE POVZROČA VSAJ MALO TEŽAV TUDI UŽITKA NUDI BOLJ MALO   >:D

Tudi Janka se včasih razjezi na naše pse, takrat ji ponavadi rečem: " če hočeš psa ki bo 100% poslušal, si kupi tizga na baterije in z daljincem  ;D ;D ;D"


L.P:  pa brez zamere  :P

Life is like a dog sled team. If you aint the lead dog, the scenery never changes. - Lewis Grizzard

~mladički Aljaški Malamut~


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #2487 : 07 Februar 2007, 22:35:23
Aho!

Malena3, tudi jaz sem imela priložnost spoznati tvojega Kala, in je prav en prisrčen mladiček, ki je za svojo starost prav lepo vzgojen, tudi debel ni kot trdijo eni.
Glede grizenja pa, ko sem ga počohala se je namenil da bo grizel, sem roko obrnila tako da jo z gobčkom ni dosegel je takoj nehal in tudi ni več poskušal gristi.

Ne meni se za to kar pravijo drugi, ker tudi če ti ne bo uspelo vzgojiti Kala tako kot želijo drugi, ga boš vzgojila tako da bo tebi všeč in da bosta lahko lepo živela skupaj.

Lp in :-* za Kala

Ana


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #2488 : 08 Februar 2007, 09:54:26
Citiraj
PES KI NE POVZROČA VSAJ MALO TEŽAV TUDI UŽITKA NUDI BOLJ MALO   Evil

...in je tako skrajno dolgočasen...


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #2489 : 08 Februar 2007, 10:24:35
Pa tudi tak na več karabinov naj ne bi bil povodec. Samo v mali šoli še ni tako strogo ;).
Jaz imam skoraj vedno povodec na več karabinov, ker je bolj praktičen za privezovanje (sploh za vaje odlaganja). Pa mi nikoli ni noben nič rekel. Če se prav spomnim, sem ga imela celo spomladi na izpitu.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si