Hranim kuhano, psica je pri zadnjem tehtanju tehtala 43 kg, na dan poje cca 800g.
Ta teden sem ji skuhala: 2kg svinjskih smrčkov, goltancev, srca, obrezkov (vse po 0,75€/kg - 1.5€), 0,5 kg govejih jeter (sicer dobim zastonj, sem pa zasledila v mesnici po 0,50€/kg - torej 0,25€), 0,75kg papalin (2€/kg - 1,5€), cca. 1,5 kg riža (to je 400g surovega, 0,99/kg - 0,40€), 0,5 kg ovsenih kosmičev (0,2kg surovih, 0,90/kg = 0,18€), 0,7 kg zelenjave (sedaj je bilo še domače korenje (0,4kg) in domača jabolka (0,2kg) ter kupljen zamrznjen brokoli (0,1kg), če pretvorim v kupljeno - brokoli 2,7€/kg = 0,27€, korenje (surovo), 1€/kg = 0,40€, jabolka (surova) 1,5€/kg = 0,30€). Zraven dobi kot priboljške pofutrano še ene 2kg obrezkov (torej spet 1,5€) in tako nekje 1,5kg mesnatih kosti (sedaj trenutno so bile samo goveje za 0,50€, torej 0,75€).
Vse skupaj pride 7,05€, v kg je to nekje 8,75kg (kosti ne poje celih, nekje pol jih vržem stran). To ima za 11 dni, torej me pride 0,64€ na dan ali 0,80€ na kilo hrane.
Pa recimo, da rabim 3 take recepte na mesec, je potem to 21€. Sicer pride včasih kak € več (npr. dam namesto govejih kosti za vir kosti piščanca, purana ali raco, uporabim proso ali kak drugi dražji OH), lahko tudi kak € manj (če uporabim govedino), ampak ja, to vse varira, včasih je več, včasih manj.
Je pa res, da sedaj uporabljam tudi glukozamin (18€ za količino, ki zadostuje za 1,5 mesca) in me zato pride več (12€ na mesec), ampak ja, to bi dodajala tudi, če bi psica jedla brikete. Če v receptu ni rib dodam lososovo olje (Hunter, nazadnje sem dala cca. 10€ na flaško, je bila neka akcija, drži pa za vsaj 2 mesca, torej recimo 5€ na mesec). Torej ja, potem če ne bi dala rib in bi dala ribje olje bi me v zgornjem receptu prišlo 0,5€ več, torej 7,21€ na recept, še vedno bi pa bilo pod 25. Dobi še mogoče kak liter jogurta (1€) in kak liter mleka (0,50€) na mesec, tako, da lahko prištejte še to, ampak ne pride pa več kot 25€ na mesec. Tako da ja, še vedno se mi bolj splača kot briketi. Pa če bi že, se mi ne splača na račun zdravja psice.
Z surovo pa sem prišla še celo na malo nižjo ceno, ampak mi psica ni fajn funkcionirala na njej in smo zato menjali.
Se pa ful splača pogledat okoli po mesnicah in ribarnicah (jaz imam za govedino, svinjino, drobovino, tudi večino piščanca in nekaj rib), iskat akcije in takrat nabavit večje količine (to delam jaz pri raci, ribah, puranu in ribjem olju) in gledat za blagom pred iztečenim rokom (jaz velikokrat tako najdem zelo poceni piščanca - celega, bedra, prsi, tudi lepše kose svinjine in govedine).
Bi se dalo še ceneje, če bi kot ribe hranila samo lososove glave in repe, ki jih v ribarnici dobim za 1€, ampak tega dobi zelo malo, veliko raje kupim manjše ribe, ki mislim, da tudi niso gojene (losos je). Lahko tudi ne bi dajala raznih rac in puranov, bi bilo še ceneje. Pa če bi dajala samo ribe in nič ribjega olja (o tem sicer razmišljam). Pa da bi za kosti dajala samo goveje in svinjske in nič piščanca ter ostale perutnine. Pa da bi dajala samo tanajbolpoceni zelenjavo, pa tanajbolpoceni žita bi bilo še manj. Pa če bi dajala več govedine (o tem tudi razmišljam) ali pa celo samo govedino. Ampak ja, potem za zdravje psice ne bi naredila nič, pa šparam tudi glih ne na njej. Samo gledam malo na ceno, se znajdem, pa sma obe veseli.
Sicer pa se bo verjetno sedaj cena malo zvišala, ker je na tej količini te hrane kar lepo shujšala in bo treba začet dajat več. No, verjetno bi enako premosorazmerno bilo, če bi jo hranila z briketi.
Do raznih celih ovc in podobnega pa še zaenkrat nisem prišla. Če bi tukaj blizu kateri kaj imel bi že zdavnaj hranila tudi to. Enako divjačina - od nimroda še zaenkrat ne kopujem, pri lovcih pa se ne morem uštulit.