prcd PRA genetski test (za kitajskega golega psa)

botticelli · 6013

botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odločila sem se napisati tole tukaj, mogoče bo koga še zanimalo. Kar bom napisala velja za kitajskega golega psa (za to pasmo sem se pozanimala).

V naslovu omenjeni genetski test se izvaja v Evropi v podjetju LABOKLIN. Tja se lahko pošljejo vzorci odvzeti z ustne sluznice preko posebnih pripomočkov (cytobrush), ki se jih dobi pri tem podjetju, se pravi jih pošljejo na dom. Test je prav tako mogoč preko vzorca krvi, ki pa ga mora odvzeti veterinar. Ker sem se prvotno zanimala za odvzem sluznice, ne vem točen postopek kako se kri pošlje k njim.
Finta je v tem, da ta test za njih opravlja drug laboratorij v Evropi z katerim sodelujejo.
LABOKLIN potem izdajo poročilo, ki ga pošljejo na dom. Cena tega testiranja je okoli 99€ (z vštetim davkom) in traja nekje 1-2 tedne, da pošljejo rezultate po prejemu vzorca.

V ZDA izvaja isti test podjetje OPTIGEN, ki pa izda tudi potrdilo oziroma certifikat o rezultatih. Vzorce v ta ameriški laboratorij se lahko pošlje tudi preko evropskega LABOKLIN, se pravi vzorec pošljem na LABOKLIN in ga nato oni dalje posredujejo OPTIGEN-u, ki naredi test za njih. Čaka se nekje 3-4 tedne, cena pa je 143€ + davki.


Če bi pa direkt kontaktirali OPTIGEN in bi pošiljali tja vzorec, je cena nekje ista, vsaj po njihovi spletni strani sodeč, 130€ + davki. S tem da je potrebno nekje dobiti pripravke za odvzem ustne sluznice ter seveda zadevo dati na pošto...tako da neke pretirane razlike ni.


Toliko za informacijo za vse zainteresirane. Pri LABOKLIN ni nobenih popustiv, ampak se mi zdi že sama cena kar ugodna.

Če ima pa še kdo kakšno informacijo bom pa vesela oz. če mi lahko kdo pove, kaj naj bi bil pomen certifikata v primerjavi z laboratorijskim poročilom.


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #1 : 03 Marec 2008, 15:13:03
Glede na to, da sem sama ravno prejšnji mesec dala psico testirat za PRA, ti lahko povem informacije iz prve roke.

Namreč v LABOKLIN-u ne delajo več tega testa od januarja 2008, ker nimajo več licence za to oz. jo ima samo OPTIGEN. Jaz sem sicer spraševala za labradorce, ampak glede na to, da gre za isti test, je verjetno pri kitajcih situacija enaka. Lahko pa LABOKLIN posreduje zate, kar pa ne vem, če se cenovno splača. Jaz sem šla potem na varianto, da sem pošiljala direktno na OPTIGEN.

Kar se samega testa tiče lahko pošlješ vzorec krvi ali pa te "krtačke", vendar sem se jaz raje odločila za krvni vzorec. Pri teh krtačkah je lahko problem, da je na njih v končni fazi premalo vzorca, da je vzorec lahko kontaminiran in še kup drugih komplikacij, ki lahko nastanejo pri transportu. Poleg tega imajo v Optigenu tudi pravilo, da če vzorec brisa ni ok, moraš za ponovno testiranje plačati celotno vsoto, medtem ko če s krvnim vzorcem ni ok, lahko še enkrat pošlješ krvni vzorec in ti računajo testiranje samo enkrat (pri brisu pa dvakratno, čeprav je bil prvi vzorec neuporaben).
Kar se pa tiče pripravkov za odvzem, imajo pa tako te krtačke za bris kot epruvetke za odvzem krvi pri veterinarju.

Še največja komplikacija pri vsem skupaj je dejansko pošiljanje. Drugače se pa rezultate dobi nekje v roku 3 tednov, dobiš pa po mejlu in potem še po pošti uraden dokument. Te pa tudi obvestijo, ko dobijo vzorec, da veš, da je ok.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


lejca_

  • *
    • Prispevkov: 595
    • Točke: 0
  • Bucko in Cosmo
Odgovori #2 : 03 Marec 2008, 15:36:41
*Luna* kakšna je bila pa cena za vse skupaj odvzem krvi, poštnina in test in na kakšen način se pošilja te vzorce, ker je zadeva precej občutljiva?
Drugače pa me predvsem zanima, če laboratorijsko poročilo tega laboratorija s katerim sodeluje Laboklin velja enako kot certifikat od Optigena, če kdo ve.


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #3 : 03 Marec 2008, 15:59:01
Jaz sem kontaktirala LABOKLIN prešnje leto enkrat oktobra in takrat so še delali oni te teste...no in ker pa na njihovi strani tega včeraj več nisem zasledila, sem jim poslala mail in so odgovorili (to kar je napisano v mojem prvem postu). Tako da cene so čisto sveže njihove.
Bom pa še vseeno napisala kakšen mail na OPTIGEN.
Me pa tudi zanima *lunaž* koliko te je prišlo vse skupaj - poštnina, davki, cena - ker vsepovsod je samo govora o davku, nikjer pa ni napisano koliko je to...Ker v končni fazi je mogoče vseeno bolje da se pošlje na OPTIGEN direkt...ampak potem moram najti še veterinarja, ki mi nebo računal za odvzem krvi 30-40 €  :P


popo

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 13
Odgovori #4 : 03 Marec 2008, 16:48:36
Jaz sem pred casom tudi testiral na Laboklin. Takrat se je se dalo stvari uredit kr pri njih in ni bilo posiljanja v Ameriko. je pa cena obuctno manjsa, ce se poslje vec vzorcev skupaj. Se najbolje je ce se poslje preko kluba, tako kot smo mi, ker je cena potem res nizka. ce pa koga zanima, je spodaj se mail, ki sem ga dobil od Laboklina, preden smo vzorce poslali organizirano.

Lp, Marko


Sample material required for the genetic test is either a EDTA-blood sample (0.5ml) or a cheek swab done with special cytobrushes. Cytobrush test kits as well as instructions of how to take the swab are available from us free of charge - please request them by email at [email protected]. Please let us know your complete postal address and how many test kits you need; we will then send them to you immediately.

Please note that if the cheek swab is done too diffidently, it is possible that the swab does not contain sufficient cell material to perform the genetic test. If the swab contains sufficient DNA, the test result from this DNA is as reliable as that from DNA obtained from blood.

 
The lab order form for genetic diseases can be used to send withe the samples.

 Our laboratory is accredited according to DIN EN ISO/IEC 17025. For all genetic tests,

two independent test runs are performed per sample, to ensure maximum test reliability.

 

Duration of the test is approx. 1 week after arrival of the sample in our lab.

 

If the invoice is sent directly to the owner, the cost per PRA test is 130€ (plus tax, if applicable). Discounts for samples sent together are as follows: 3 and more samples cost 110,50€ each, and 6 and more samples cost 91€ each. The cost per myopathy test is 45.50 Euro per sample, if you send in 3-4 samples we offer a 10% discount, if we send in 5 or more samples we offer a 15% discount.

Please note that there is an additional service charge of 10% for some european countries (Denmark, Spain, the United Kingdom, the Netherlands, Portugal, Ireland)

After we have performed the test for you, you will receive the test results and an invoice for the amount due. Payment can then be made either by cheque or by international bank transfer; we also accept credit card payment (Visa and Mastercard, at an additional fee of 2,10€).




botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #5 : 03 Marec 2008, 17:02:46
Hvala popo za info, ampak to več ne velja. Kot je že bilo omenjeno, oni sami se pravi LABOKLIN ne delajo več teh testov ampak pošiljajo vzroce drugam - ali v OPIGEN ali v drugi laboratorij v Evropi - tako da ni popustov, ker sem vprašala.


popo

  • *
    • Prispevkov: 341
    • Točke: 13
Odgovori #6 : 03 Marec 2008, 17:22:26
Skoda, je bil neverjeten skonto ;)



*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #7 : 03 Marec 2008, 18:49:51
Torej LABOKLIN teh testov od letos ne dela več, lahko pa pošiljaš preko njih, samo jaz v tem ne vidim nobene prednosti (če drugega ne, se še časovno zavleče). Ta informacija sigurno drži, ker je poleg mene njih kontaktiral tudi naš veterinar (ker drugače tudi oni delajo teste pri Laboklinu).

Sam odvzem vzorca ni drag (mislim da me je prišlo tam okoli 7 evrov), je pa v to ceno vključen ves material (meni je dal 2 epruvetke z EDTA po 2 ml) in odvzem.
Koliko stane sam test, je napisano na strani od Optigena - je napisano za vsako pasmo in test posebej. Kar se davkov tiče pa jaz nisem nikjer zasledila, moram prav pogledati, koliko so mi dejansko naračunali.
Sama poštnina pa pride kar precej draga, mislim da je prišla nekaj pod 50 evrov (sem pa pošiljala preko Interevrope in je bil vzorec dostavljen v Ameriko že v enem dnevu, do Optigena je pa prišel v dveh dneh, ker so ga v Ameriki napačno sortirali in poslali v napačno državo  :P).

Imate pa na strani od Optigena vsa podrobna navodila od jemanja vzorca, pošiljanja ....

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #8 : 03 Marec 2008, 19:22:30
Cena pri OPTIGEN je 195$ oziroma 130€ + davek (?). Če narediš online prijavo, dobiš še 5% popust.

Se pravi da poštnino lahko računam okoli 50€.

Pa splača se poslati zdaj ko še ni toplo vreme :) Se pravi da v grobem bo zadeva nanesla skoraj 200 €...


*LuNa*

  • *
    • Prispevkov: 806
    • Točke: 10
Odgovori #9 : 04 Marec 2008, 12:44:10
Jaz davka v ceni nisem zasledila - kot vidim ga imajo napisanega pri Laboklinu oz. vsaj v tistem sporočilu, ki so ga meni poslali. Tudi ko sem dobila izračun pri Optigenu, tam davka ni bilo. Sem pa tudi jaz naredila Online prijavo.
Kar se pa poštnine tiče je pa ful odvisno s kakšno pošto pošlješ, samo ni bistvene razlike v ceni, če želiš, da je dostavljeno recimo v dveh ali štirih dneh. Na daljšo varianto pa se jaz z biološkimi vzorci ne bi upala it.

Psarna Lunca's - vzreja labradorcev
http://luncas.vovk.si


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #10 : 05 Januar 2010, 14:57:39
Po novem delajo ta test tudi tukaj...

http://www.prcdtest.com/en/

Cela poanta je v tem, da patent/licenca, ki je zaščite s strani Optigena, ne velja  v določenih državah, med drugimi tudi na Slovaškem ne, tako da so ene brihtne glavce to pogruntale in sedaj nudijo ta test skoraj pol ceneje kot pri optigenu.



lejca_

  • *
    • Prispevkov: 595
    • Točke: 0
  • Bucko in Cosmo
Odgovori #11 : 05 Januar 2010, 16:59:53
Ful ugodna varianta. Se bom tudi sama verjetno odločila za test.


botticelli

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 2.785
    • Točke: 4
Odgovori #12 : 06 Januar 2010, 10:33:06
Sem pisala še za vsak slučaj v  Laboklin in so mi odgovorili da oni posredujejo ali v Optigen, cena je 143 €, ali pa v evropski lab, kje je cena 66€ :)

In baje da lahko v Laboklin pošlješ ali kri ali pa sluznico iz ust, tako da je to potem super. Mi je malo zoprno se še z krvjo hecati, ker takoj zaračunajo 10 € za odvzem, pa tudi za pošiljati je več kompliklacij.