Zajčki, Kunci

flatka · 825002

neli*

  • Gost
Odgovori #1860 : 24 Januar 2012, 19:48:28
Naša ima kletko tudi odprto ceu čas.
In kar naenkrat se je spravila na glodanje vrat in stene.Pa ima tisti kamen za brušenje zob.
A vaši tudi ''jejo'' pohištvo?  :P



BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #1861 : 24 Januar 2012, 20:57:31
Da da. Moj je tudi nekaj časa "jedel" vrata, to izvira iz življenja njihovih divjih sorodnikov, zajci pojejo ogromne količine hrane brez neke hranilne vrednosti samo da preživijo naši razvajenčki pa dobijo veliko več teh hranilnih snovi že z peletirano hrano ampak zobje jim še vseeno rastejo in oni si jih morajo obrabiti pohištvo je pač bolj zanimivo kot tisti kamni. Moj ima ogromno sisalovih igračk zdaj pa iščem še žogice iz luffe da mu še to kupim. Če te to moti lahko kupiš raztopino, ki ima za kunce zelo neprijeten okus - to bi ga moralo odvrniti od glodanja tistih kritičnih predelov.

Hugo.Boss kje si ti kupila tisti lepi barvasti tunel?  ;D Ga kunca grizeta?

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1862 : 27 Januar 2012, 18:41:17
Ta tunel sem kupila v Mr.Pet v Celju. Ne vem katera znamka je, bom pogledala, če jih še imajo - ampak po mojem, če imajo v programu, da tudi naročijo.

Nič ne grizeta tunela, do zdaj ga še nista... Ok sicer sta mizo tudi pustila pri miru pol leta...  :'(

Sta pa čisto obsedena s tem tunelom in ko prideta ven, gresta najprej v tunel in se skrivata notri in premetavata, včasih ga pa kotalita. Tunel se da sestavit v daljši tunel, če jih imaš več, ima trakce za zlepit in šumi kot vrečka - zato jima je po mojem še bolj zanimivo.

Uh, če bi se pa na pohištvo spravila ( no, za eno omaro v akciji za 60 eur se ne sekiram  :P), pol pa boljše da nas treh več ni, ko moj vidi...



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1863 : 29 Januar 2012, 21:06:24
http://www.coloradohrs.org/articles/diet_veggies_generic.asp

Tu je en link, kjer piše nekaj kar mi ni jasno - nimam nikjer velikega angleško slovenskega slovarja, zato ne vem če prav razumem...

Mislila sem, da zajčkom ne smeš dat mokre zelenjave, tu pa piše, da jo moraš navlažit, da povečaš vnos tekočin, kar zmanjša možnost za razvoj ledvičnih kamnov... Ne vem, če mislijo ledvične kamne, pač naj bi jedli čim manj kalcija v zelenjavi, ki povzorča to nekaj.

So pa tu neke tabele, kjer se lahko razbere, koliko zelenjave dnevno naj bi dobil kunec. Na dve kili, oziroma bolj 1.8 kg 1 skodelico zelenjave - kar je 220 g. 1 cup je namreč 220 g. Pa od tega je večina listnata, kar itak vem, ampak nisem vedela, da tako malo nelistnate - se pravi brokoli, korenček... Tega sam približno eno jušno žlico - se pravi 15 g. Sadja pa samo 5 g dnevno...

A je to sigurno tako? Po tem moja dva itak jesta preveč  :'( Mene je pa ful skrbelo, da stradata, se mi vedno zdita lačna  :P Sam nista taka bajseka kot eni na youtube, kaki amaeriški :)





BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #1864 : 29 Januar 2012, 22:49:53
Kuncem ne smeš dati česarkoli kar ima na sebi roso - če kunec poje to ga lahko "napihne" in umre. Če pa umiješ neko solato in mu to ponudiš delno mokro pa ni nič hudega. Čeprav se to ponavadi bolj uporablja pri kuncih, ki neradi pijejo.

Korenček (spodnji del) se šteje kot priboljšek prav tako sadje. Ampak jaz mu vseeno dam dam celo jabolko (narezano na polovico in brez pečk). Seveda pa ne vsak dan. Kunec še vedno poje največ sena. Zobke si pa brusi na kamnu. Če pa pogledaš po drugi strani 220 gramov trave ni ravno malo  ;D

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Simona_Dina

  • *
    • Prispevkov: 281
    • Točke: 0
  • Mali Piškotek.
Odgovori #1865 : 30 Januar 2012, 14:04:09
Jaz mu solato samo popivnam (daš v krpo), enkrat pritisneš čez vse liste in to je to. Niso popolnoma suhi, ampak tolk mokri da od njih teče pa spet ne. Ni bilo problemov s tem (zaenkrat).

Mam pa še eno vprašanje: a je kuncem dobro čist tako iz preventive dat tisto pasto proti glistam? Spomladi, ko bo zunaj, mu jo bom redno dajala, ampak me zanima če bi blo mogoče dobro že zdaj eno dat čist preventivno, čeprav je skos notri in ni v stiku z drugimi živalmi?

In kje v LJ je kakšna veterinarska lekarna? V sredo mislim it vprašat na veterinarsko postajo v BTC če imajo (no, sej vrjetno majo) :)



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1866 : 30 Januar 2012, 20:02:03
Jaz sem pa mislila prej, kako je voda na zelenjavi škodljiva in sem imela solato celo popoldne razstavljeno čez celo kuhinjo pa se ni hotela posušit  :o

Se pravi je OK, samo da je dobro umita. Sploh sicer ne vem, kaka je razlika - rosa ali vlažna solata - misliš za roso to, ko vzameš solato iz hladilnika in je malo vlažna?

Kaj pa v navadni lekarni, misliš da nimajo? Ker jaz tam kupujem Lamisil za mojega, ki je sicer tudi za ljudi, drugače pa kar pri veterinarju, nima pa naš veterinar specifičnih stvari prav za kunce, npr. kakih vitaminov. So pa imeli zdravila za pasterelo, ki so moji bejbi pomagali, ker je pa že skoraj umrla, revica...



neli*

  • Gost
Odgovori #1867 : 31 Januar 2012, 15:16:44
Naša je tudi na začetku bila neki bolana(prehlad, driska) pa smo pol sle kr k navadnemu vet. pa nam je dal eno zdravilo.
Hugo boss-revica :-\ Kakšna bolezen pa je pasterela? Moram priznat da se pa na to ne spoznam dobro



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1868 : 31 Januar 2012, 19:43:04
Ne vem, če sem čisto točno napisala ime, to je mislim da ime bakterijoe, ki to bolezen povzroča in potem jo je imel tudi tvoj kunec, če praviš, da je bil "prehlajen". To je to, ampak ni prehlad, je pa na videz pdobno... Iz nosa jim teče in ker dihajo samo skozi nos, se lahko zadušijo. Je pa menda v veliki meri smrtna... če se bakterija razmnoži, ker sicer jo menda imajo kunci v sluznici, ampak če je vse normalno, ni nič. No, jaz sem takoj paniko zagnala in sem šla do veterinarja, pa klicala še ene tri druge za nasvete in  da ne govorim o tem, da sem pri veterinarju komaj zadrževala jok (ker je povsod po internetu pisalo, da umrejo... pol pa se je en primerek našel, ko je pa preživel, pa spala nisem 14 dni - zdaj mi je smešno, no sam prej ni blo...) Driske pa hvala bogu, morem potrkat, nista imela še nikoli.



neli*

  • Gost
Odgovori #1869 : 31 Januar 2012, 21:05:52
Oo sam upam de se moji ne bo to prpetilo :'(
Jaz bi tut bla zelo v skrbeh :(



Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1870 : 02 Marec 2012, 18:53:40
Ne boste verjeli, ampak jaz sem danes spet od veterinarja... Moja kunčica od včeraj ni hotela nič jesti in danes sem komaj čakala, da pridem domov iz službe, na srečo kmalu in sem takoj klicala veterinarja. Potem se mi je začelo zdet, da že mogoče malo je - npr. eno rozino, en briketek, en jogurtov drops... Pol banane sem pustila v kletki, cel korenček in malo jabolka in ni čez noč in celo dopoldne nič pojedla. Pol je celo en peteršiljček.

Veterinarka je rekla, da ne čuti, da bi imela kepe v želodcu, ima pa prazno črevesje in da se ji zdi, da že več dni ne je. Ko se spomnim nazaj, mogoče res že kak dan prej ni toliko pojedla - hrano sem pa našla deloma zakopano v steljo.

Zdaj je dobila eno pasto za izločanje dlak iz trebuha. Na sliki ste videli, kako je kosmata, tako da ji grem jutri kupit ono neko posebno krtačo... Hranim jo na brizgo in sem cela panična spet... Da ne govorim o tem, da ta drugi še ni čisto prebolel glivic.

Je pa pri veterinarju imela prave borbe z veterinarko in ji štirikrat skoraj ušla z mize. Krempljev ni pustila strič, so ji komaj - ena jo je držala, druga strigla, pa še to ji je skoraj ušla.

Ko sem pa prišla domov, sem pa opazila, da šepa na eno nogo oziroma da jo drži v zrak, ko hodi. Se pravi se je tam poškodovala. Že tri ure je od veterinarja, pa je še cela prestrašena in nesrečna. Smili se mi ful, sam vprašanje, če bi lahko veterinarka drugače naredila... ker je res ful divja. Se mi je pa sicer pustila primt, ok ni se toliko upirala, po mojem ker je še v šoku, ko sem ji dala zmlete brikete z vodo. In je potem tudi vse pojedla in se oblizovala, tak da to je že nekaj. Sama pa noče jest.

Naj bi jo hranila na dve uri, sam ne vem, če tudi ponoči...

BlackDevil upam, da imaš kak nasvet ali pa vsaj za tolažbo - a bo OK? No, sej da bo že v eni uri po obisku veterinarja boljše, ne morem pričakovat.

Glede kastracije in sterilizacije kunca pa menda obstaja ena nova metoda, ki ni v bistvu operativna, ampak samo vstavijo kuncu neko stvar pod kožo, kot čipe pri psih. To potem vpliva na hormone in je podobno, kot da bi bil steriliziran ali kastriran, sam da pa traja samo dve leti in se ne da točno določit, kdaj popusti. Cena je pa visoka - 90 eur - kot operacija, s tem da ni tveganja, da pogine. Je rekla, da bo še vprašala na veterinarski fakulteti, pa imam jaz tudi od nekoga meil in ga bom še sama. Ampak kolikor sem razumela, so jim itak oni povedali za metodo. Aja, tudi potem zmanjša možnosti raka na rodilih in te stvari.

Jaz mislim, da se bom odločila za to, čeprav je potem vsaki dve leti treba ponovit - na koncu te pride 500 eur na kunca... Neka možnost menda obstaja, da kunci poginejo po operaciji, ker jim srce zelo hitro bije in so bolj podvrženi stresu - pa jim neha bit srce. Nekako tako sem razumela - sicer mi je pa jasno, že pri ljudeh, ki so bolj panični za radi kakih stvari, se kaj takega prej zgodi.

Kako pa zgleda izloček iz slepega črevesa?

Namreč jaz sem opazila pri kunčici - prejšnji teden - en tak moker kupček. Sam sem mislila, da so namočeni briketi. Joj, upam, da se ni takrat začelo.





Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1871 : 02 Marec 2012, 20:02:40
Še nekaj sem odkrila... Nekdo je poslal meil klubu študentov veterine ANIMALIJA, imajo stran na fecebooku, da so vsi kunci, kupljeni pri rejcu, kjer sem kunce kupila jaz, bolani. Poginejo jim v parih dneh. Naj bi imeli kokcidiozo - sam to sem brala, da ni smrtno - zdaj pa ne razumem več... V glavnem - kunci so obračali glavo, ohromeli in niso mogli več vstat in eni je poginil v naročju... Mala kepica, komaj en mesec stara, ki si želi živet. Potem jim je končno uspelo kunce pozdravit, pa so spet zboleli - veterinar je rekel, da imajo verjetno to dedno.

Mojo sem prvič rešila s pomočjo veterinarjev. Upam, da jo tudi tokrat bom. Skrbi, ki ti jih naredi taka nebogljena žival so grozne, strošek veterinarja je zanemarljiv. Na youtubu je polno enih slikc kuncev, ki so poginili od različnih bolezni, pa zdaj ne vem, a je to res tako pogosto... Upam, da bosta moja dva v redu, upam, da bosta živela še veliko let, sam ko ju ne bom več imela, tudi ne bom imela več kuncev... ker enostavno ne vem, če bi še prenesla stalno ta strah, ko se gre za življenje in smrt. Pa sploh se mi zdi, da kolikor sta bila moja dva prej živahna, polna življenja ins ta se skupaj igrala, zdaj pa morat abit stalno ločena, ker je vedno kateri bolan, cela nesrečna sta, sploh nimata nič od življenja in mi je ful hudo.

Razmišljam samo, kaj lahko narediš, da se kaj takega ne bi zgoilo drugim. Pritožit se rejcu je slaba tolažba, ker kaj ti pa to pomaga, če pa vidiš žival trpet. Nekdo oz. moral bi bit nek zakon, da bi prepovedal tako početje nekomu takemu.

Sploh pa me moti še to, ko vidim polno živalc, ki se oddajajo na podarimo.si in takih straneh, ki se jih ljudje potem naveličajo, ker vidijo kak je strošek. Se mi ful smilijo... Kdo ve, kje v resnici pristanejo... Si niso zaslužile take usode. Jaz svojih dveh ne bi mogla dat nikomur.



BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #1872 : 02 Marec 2012, 21:34:09
Hugo.Boss  ko jo boš jutri česala ti močno priporočam da imaš zraven škarje in kar odrežeš večino odmrle dlako in šele potem greš česat.

Če jo hraniš po brizgi in ona to sprejema bi moralo biti vse vredu. Mislim da bi jo morala hraniti tudi ponoči - lahko veterinarko pokličeš in jo vprašaš. Kakšno hrano ji pa daješ po brizgi? Ker je zunaj že sonce jo lahko neseš malo ven na travo in spodbudiš k igri, ali pa ji nabereš trobentice (moj je nor na njih).

Izloček slepega črevesa izgleda kot mehkejše blato - iztrebek ampak to ni. Kunec mora to pojesti ker vsebuje stvari ki jih sam iz hrane ne more pridobiti in se morajo ustvariti znotraj njegovega telesa. Večinoma to pojejo že med izločanjem moj si pa včasih prav pusti kje to in potem šele čez en čas gre to pojest.

Mimogrede k kakšni veterinarki si šla da ji niti krempljev ni znala pravilno postričt? Če imaš opravka z bolj paničnimi kunci jih najprej tesno zaviješ (pa ne toliko da bi trpeli ampak samo toliko da jim onemogočiš pobeg/brcanje) v brisačo in šele potem greš stričt kremplje. Če sta pa bile dve je pa sploh čudno da jima je kar 4krat ušla.

Ja eni vzreditelji so direkt za prijavit. Kunci so v majhnih prostorih v umazanih kletkah, natlačeni - v takšnih pogojih se bakterije hitro namnožijo in kar naenkrat so mrtvi vsi kunci.

Jaz sem svojega dobila ko ga je bivša lastnica podarjala na forumu. Jaz se mu ne bi mogla nikoli odrečti. Res je da kunci zahtevajo veliko dela, stroški so tudi veliki, ampak ko jaz svojega spustim da mi teče po dvorišču in vidim kako srečen je ker lahko teče in skače po travi moje odločitve pod nobenim pogojem ne obžalujem.... :)




Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1873 : 03 Marec 2012, 14:50:37
Hvala BlackDevil za nasvete. Namreč, ko slišim nasvet od koga, ki ima kunce, mi da to malo upanja.

Ponoči sem jo šla enkrat hranit, pa itak sem se zjutraj zgodaj vstala in jo spet nahranila, tako da več kot tri ure ni minilo. Bilo mi  je nekako logično, ker kunci stalno nekaj grizejo.

Zjutraj je potem malo bolj jedla seno. Še vedno ni živahna - ker jo po mojem boli tačka. Poskusila sem jo še hranit na brizgo - nikakor in nikakor ni šlo, pa če sem dala še tako redko porcijo zmletih briketov notri. Malo sem ji s prstom porinila v gobček, da je potem malo pojedla. Sem bila že čisto obupana.

Zjutraj sem takoj šla do veterinarja, če imajo kako brizgo z večjo odprtino in ne moreš verjet - nimajo... V lekarni pa tudi niso imeli, sem pa kupila eno večjo. Potem sem pa tamali brizgi odrezala tulček in s škarjami povečala luknjo. Idejo sem videla na youtube. Siter je še vedno bilo težko stisnit, ali ful špricne ins e vse ven polije, ali pa nič ne teče in se ne da stisnit. Na srečo je pa potem še malo tistega, kar je padlo na tla,, sama polizala.

Pa da ne govorim o packariji, ki je nastala... Najprej sem včeraj zamenjala dve trenerki in ponoči pidžamo, ker sem bila polna tiste brozge, pa polulala me je tud, pa še cela sem bila od dlak.

Za česanje pa žal prej nisem videla, da si to napisala... Tako sem jo že prej brez škarij počesala z enim kao nekim specialnim glavnikom, ki je bil tud specialno drag... V Mr.Pet ga že dolgo reklamirajo in je stal 40 eur. Za primerjavo - so navadni po 5 eur. No, pač kupila sem ga, ker sem upala, da je boljši, pa če primerjam z onimi, ko jih imamo za pse, taki so pa verjetno za kunce (podobni no), je mogoče res malenkost boljši. Nič ne cuka in ne pika po koži, ker ni bodičast, ven pa res izčeše vso dlako. P ako si omenila škarje, bi jo mogoče res zaenkrat pa kar postrigla...




Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1874 : 03 Marec 2012, 14:55:26
Še nekaj sem hotela napisat - v trgovini mi je lastnica, ki ima menda kunce, rekla, da ananas pomaga raztapljat te kupčke dlake v črevesju in da naj ga malo primešam briketom. Po mojem, če je, je itak v pasti. si g ane upam dat, ker se mi je zdelo, da je ananas med prepovedanimi stvarmi...

Pa še lovim se glede količine, ki bi jo naj pojedla... Ne vem koliko ji naj dam, najraj bi ji čim več.

Zdaj, ko ima poškodovano tačko, me je pa strah, da zaradi tega ne bo hotela jest.



BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #1875 : 03 Marec 2012, 17:13:54
Ananas ne vsebuje veliko vlaknin in zato nima nekega učinka na prebavljanje dlak. Moj ga ima rad kot priboljšek ampak samo suhega, svežega ne mara.  Katero pasto pa imaš? Gimborn ali kaj drugega?

To da je sama jedla pa čeprav po malo je zelo dober znak. V šalčko ji lahko daš malo briketov zmešanih z jabolkom (kašica), pač nekaj kar ima rada da čimprej začne sama spet jest.

Brizgo predvidevam da imaš isto kot za hranjenje mačjih mladičev? http://www.malezivali.com/cgi-bin/stran.pl?templ=0&id=2&st_strani=0&izris=pisiHTML&trgKaj=poglejArt&st_art=593&izrisTrg=trgArt Te so res minaturne. Mogoče bi kaj takšnega bilo boljše? http://malezivali.com/trgovina/slo/643/slike/Hobby_program_STEKLENICKA_za_muce_s_krtacko.jpg


Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1876 : 05 Marec 2012, 12:26:57
Tole zadnjo sem videla v trgovini, pa sem jo potem pozabila kupit, ker sem iskala eno drugo. Pol niso imeli nobene. Cela panična sem jo iskala v radiu 30 km od doma in jo je moj končno dobil v eni lekarni.

V soboto sem jo peljala k dežurnemu veterinarju, ker ji je tačka kar visela od nje in je sploh ni hotela oziroma mogla uporabljat. Moj je rekel, da ima po njegovem izpahnjeno in da naj jo nujno peljem. Skoraj si nisem upala poklicat, ke rnisem vedela, kaj imajo oni za nujno, ampak sem hotela res naredit vse, ker v bistvu že itak ni jedla dva dni skoraj nič - prvi dan namreč nisem imela še prave brizge. Veterinar ji je pa dal zdravila proti bolečini in injekcijo. Tako da je drugi dan začela jest seno, zvečer se je pa naredil čudež in je pojedla najprej en peteršilček in potem drugi in čez noč po mojem polovico običajne porcije peteršilja. S tem da brikete sem ji zmiksala z jabolkom, zdravilo pa dala z ananasovim sokom in ga je ful z veseljem popila.

Mogoče sem ga s tem ananasom sicer malo polomila - danes je imela zjutraj kot eno drisko - zdaj vem kako zgleda... ne vem, mogoče ponoči. Čez dan je bila zunaj in so kakci vedno bolj normalni, vidijo se pa notri nitke. So kakci kr z nitko povezani v verige. Tako da se očitno izloča.

Naj bi pa ananas imel neke encime, ki razgrajujejo te gmote v želodcu in črevesju. Če je pa kaj vplivalo, pa ne vem... Veliko o tem piše po internetu, sam če je pa res kaj, pa ne vem, če je tudi znanstveno dokazano... Pri moji je po mojem bila reakcija mahko blato...

Ni pa imela zloma ali izpaha noge, ker jo je normlno premikala. Je že malo boljše, ne pa še čisto. Veterinar pravi, da je mogoče natrgana mišica ali samo udarec... Vsekakor še ni OK, ampak vsaj en leži popolnoma pri miru, nima pa tudi nekega veselja skakat v kletko... Tako,d a sem ji morala dat seno ven, ker ga dopoldan, ko me ni bilo, po mojem ni jedla, ker se ji ni dalo mučit... Na srečo zdaj ni problem.

Kar se tiče pa uspavanja kuncev za razne posege - a je to res tak problem, da jih dosti zaradi tega potem pogine? Zaradi ene noge sicer ne bi tvegala, ker tudi če bo šepala, bo še vedno lahko živela, čeprav ne bi blo treba,da se je to naredilo... Amapk ne vem kaj naj s kastracijo - po mojem bom probala s to drugo metodo, sicer pa drugam kot v LJ ne grem.




maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1877 : 06 Marec 2012, 15:45:50
Hormonski implanti so zadnje case blazno moderni. Razviti so za kemicno sterilizacijo psov, uporablja se jih tudi pri zdravljenju inkontinence.
Ugotovili so, da so precej uporabni pri belih dihurjih, ki imajo precej poseben gonitveni ciklus - vecina samic se namrec ne neha gonit, ce se ne sparijo. In potem se je to na veliko zacelo uporabljati pri vsem kar leze in gre. Koliko casa implant resnicno deluje pri razlicnih zivalskih vrstah, se ne ve.
Pri dihurjih trenutno poteka klinicna studija, do nekih relevantnih rezultatov pa manjka se par let. Kar kazejo izkusnje iz prakse je med 6-24 mesecev ... Da ves koliko casa res deluje, je potrebno merjenje spolnih hormonov v krvi, kaksni so stranski ucinki na malo daljsi rok, se zaenkrat ne ve. Kot zaenkrat kaze, preparat ni tako zelo superioren, torej ne deluje tako zelo fantasticno (koncentracije spolnih hormonov pri samicah z implanti so visje kot pri tistih, kjer je izveden op. poseg), sumi se, da bi, vsaj pri starejsih zivalih lahko vplival na razvoj drugih obolenj, ... Seveda, ima tudi pluse - ni potreben poseg v splosni anesteziji, , je manj invaziven, ... Na VF, oz. na splosno (v svetovnem merilu) v "eksoticni praksi" se plinsko anestezijo uporablja rutinsko, dnevno, za vse vrste zivali in za vecino posegov (poleg seveda vseh kirurskih, tudi za preglede zobovja, za jemanje krvi, pri nekaterih zivalih tudi za RTG slikanje in pri nekaterih tudi za sam klinicni pregled, pa tudi za vstavljanje implantov), veliko zivali je namrec precej manj kooperativnih od psov in vecine mack in je tako varneje (za vse udelezene, tako za veterinarja kot za zival).

Zaenkrat se na VF priporca klasicen operativni poseg, hormonske implante pa se daje po potrebi - kot terapijo pri dolocenih boleznih, ali zivalim, ki za op. niso primerni kandidati.

Kar se kastracije/sterilizacije tice, ce poseg izvaja veterinar z dovolj izkusnjami, ce se uporablja plinski anestetik, ce je monitoring med anestezijo tak kot mora biti, potem je riziko minimalen.

Za dohranjevanje na VF uporabljamo obicajne inzulinske (1 ml) brizge brez igle. Ce je hrana pripravljena kot je treba, gre brez problema skozi. Za kunce in glodavce uporabljamo ali Genesis brikete, ki se jih razmoci v vodi z dodatkom frutka in ko je razmoceno, spasiramo s palicnim mesalnikom, ali pa Oxbow Critical care hrano.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1878 : 08 Marec 2012, 19:05:55
Maja, hvala ti za odgovor. Verjetno delaš na veterinarski fakulteti?

Oxbow Critical Care pa iščem, pa nisem našla nikjer - kje se dobi to pri nas?

Nisem vedela, da se lahko zmeša s frutkom - zaradi sladkorja oziroma vsaj nekako sem predvidevala, da dodajo kak sladkor, mogoče pa ker je to za otroke, da ne... Nisem še nikoli gledala, priznam...

Moja kunčica je na dobri poti, samostojno je... Je sicer samo peteršilj, rukolo in kak košček banane, zaenkrat. Sena seveda neomejeno.

Ful jo pazim...

Edin problem je - da ne pije. Zato ji hrane ne posušim popolnoma - pa upam, da ne delam česa narobe spet... Tako sem prebrala na eni strani... Briketke sem ji dala v vodo - ene, ki naj bi bili za take primere, bolj energijski... ker je malo shujšala, pa že prej ej bila suhica... Nikoli v bistvu ni bila nek velik jedec kot ta drugi, ko bi pojedel kolikor bi mu dal.

Drugače pa za brizgu v bistvu si ne znam predstavljat kako uporabljate, moja je bila ene 50 ml... Z veliko odprtino. Sam sem ji pa dala cca 10 ml od tistega, razredčeno z vodo pa jabolko - šele takrat je namreč kolikor toliko teklo... Drugače se je pa pa če sem še tako mešala voda nabrala posebej, briketi pa na dno, kot usedlina... In pol ni hotlo tečt.



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1879 : 08 Marec 2012, 21:14:10
Maja, hvala ti za odgovor. Verjetno delaš na veterinarski fakulteti?
Kot student tehnik pomagam na faksu, ja.

Citiraj
Oxbow Critical Care pa iščem, pa nisem našla nikjer - kje se dobi to pri nas?
Mi ga narocamo iz tujine.

Citiraj
Nisem vedela, da se lahko zmeša s frutkom - zaradi sladkorja oziroma vsaj nekako sem predvidevala, da dodajo kak sladkor, mogoče pa ker je to za otroke, da ne... Nisem še nikoli gledala, priznam...
Ko je kunec bolan je predvsem pomembno, da je. Sicer je pa razmerje v mesanici - polna skodelica razmocenih briketov in ena do dve zlici frutka (okus korencek-jabolko) bolj kot ne za okus.

Citiraj
Edin problem je - da ne pije. Zato ji hrane ne posušim popolnoma - pa upam, da ne delam česa narobe spet... Tako sem prebrala na eni strani... Briketke sem ji dala v vodo - ene, ki naj bi bili za take primere, bolj energijski... ker je malo shujšala, pa že prej ej bila suhica... Nikoli v bistvu ni bila nek velik jedec kot ta drugi, ko bi pojedel kolikor bi mu dal.

Lahko ji das vodo po brizgi, lahko jo zmesas z malo soka, bolj za okus.

Citiraj
Drugače pa za brizgu v bistvu si ne znam predstavljat kako uporabljate
1 ml brizga je cisto majhna, toliko kot lahko kuncu naenkrat stisnes v gobcek. Odprtina je taka kot na vseh ostalih brizgah, ampak taka mesanica, ki jo uporabljamo (se posebno, ce je spasirana s palicnim mesalnikom), gre brez problema skozi. Je pa po vsakem hranjenju trba brizgo temeljito sprati in fino je, da jih imas vec, ker jih je na vseke tolko trwba zamenjati, ker se gumica kljub ciscenju zapacka.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1880 : 09 Marec 2012, 19:29:58
A lahko mogoče napišeš od kje kupujete Critical Care al pa še boljše, a se da to nekak kupit pri vas na fakulteti? Sicer bom pa probala malo pobrskat, mogoče se tako najde kaka stran, kje rpošiljajo, ampak zdaj po pravici povedano niti ni bilo toliko časa in sem morala vzet kar pač imam.

Edino pri tej majhni brizgi mi ni jasno... Potem jo morap kar nekajkrat nafilat, da kunca nahraniš. Koliko ml tega bi pa naj pojedel naenkrat? No, tu sem se tudi lovila... Nisem imela prav nobene predstave koliko, moja je nekako pojedla ene 15 ml precej tekoče mešanice vode, briketov in jabolka. Na uro in pol cca... Na koncu se mi je že zdelo, da jo že preveč silim in se mi je ful smilila, po drugi strani me je pa bilo strah, da bi jedla premalo.



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1881 : 09 Marec 2012, 20:13:06
Na parih koncih smo narocali. 2x iz nekje iz Anglije (jaz sem narocila na ebayu), enkrat se ne spomnim od kod, parkrat smo pa iz Italije narocili/sli iskat.

Ja, seveda mililitrsko brizgo vsakic znova napolnes. Fajn je, ker tisti 1 ml brez problema stisnes kuncu v gobec (glodalcem vecinoma dajemo po pol  ml naenkrat) in ga ne mores "zalit" kot se to lahko zgodi pri uporabi vecje brizge kjer je tezko dozirat. V eni rundi naj bi pojedel priblizno 20 ml, v enem dnevu pa med 60-100 ml. Odvisno od teze kunca in tudi od tega kako gosta je hrana.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


Hugo.Boss

  • *
    • Prispevkov: 95
    • Točke: 0
Odgovori #1882 : 13 Marec 2012, 07:45:31
Hvala, bom jaz tudi poiskala na netu.

Problem pri polnjenju brizge je ta, da sem jaz ponavadi sama s kuncem, ko ga hranim - brez pomoči. Potem mi skoraj ne preostane nič drugega... Pazim sicer ful pri tem, ker sem brala, da so se tudi zadušili - in boljše da ne bi, ker potem sem si mislila, da se bo moja sigurno... Sam je pa v bistvu itak sama lizala hrano iz brizge, sem ji dajala na jeziček ko je lizala...

Imam še eno vprašanje za tiste, ki živite sami, po možnosti brez staršev v bližini - moji so 20 km stran, taščo pa ne vem če upam naselit v hiši... Kam jih vozite "na počitnice" oziroma v varstvo?

Mene je v bistvu najbolj strah tega, da drugi ne bodo znali z njima... Verjetno ju bom peljala k mami, pa bosta tam en teden - stresno, sam drugega mi ne preostane. Pa še tri psice ima. Sam bo znala zanju skrbet, medtem ko za taščo nisem čist sigurna, če bo dojela... Dolgo rabi.

Kakih "hotelov"v za kunce pa pri nas verjetno ni... Sicer pa temu še najmanj zaupam...



Simona_Dina

  • *
    • Prispevkov: 281
    • Točke: 0
  • Mali Piškotek.
Odgovori #1883 : 13 Marec 2012, 08:26:18
Mislim, da bi bilo najboljše, če ju daš k mami (če presodiš da bo ok skrbela) al pa kakšni svoji dobri prijateljici, ki ji boš vse razložila, samo normalno jo moraš pol tud iz dopusta kaj klicat pa preverjat.
Od kar imam jaz tega nisem še nikamor hodila da ga ne bi mogla sabo vzet, za prejšnjega smo pa enkrat rabili varstvo in sicer so bili to varstvo sosedje, ki so imeli doma morskega prašička tako da nekako približno so znali skrbet (da je treba čistit pa to... :) )

Vso srečo!  :-*



Zennie

  • *
    • Prispevkov: 32
    • Točke: 0
Odgovori #1884 : 16 Marec 2012, 19:48:04
A imajo vaši kunci v posodici zmeraj na voljo hrano ali jim dajte "po obrokih"?:)



Simona_Dina

  • *
    • Prispevkov: 281
    • Točke: 0
  • Mali Piškotek.
Odgovori #1885 : 17 Marec 2012, 16:06:49
Po obrokih. Enkrat na dan, malo manj kot pol posodice. :)



5rca*

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #1886 : 22 Marec 2012, 21:11:49
Lep pozdrav vsem skupaj! Imam eno vprašanje, če mi lahko kdo pomaga.
Že tri leta sem ponosna lastnica malemu levjegrivemu kuncu. Kolikor mi čas dopusti, se ukvarjam z njim. Pomaga mi pri vseh hišnih opravilih, skupaj vrtnariva, hodiva na sprehode, .... Vendar se mi nekako zdi da je postal osamljen. Ker je kar nekaj časa sam doma, sem začela premišljevati, če bi mogoče posvojila še enega kunca. Moj kunec je kastriran, zelo lepo vzgojen, ves čas ima odprto kletko, tako da lahko počne kar želi. Vendar se zavedam, da bo z novim kuncem treba začeti vse na novo. Zato me zanima, če se je že kdo odločil in posvojil drugega kunca kasneje. Bi morala novemu kuncu urediti svojo kletko? Ali bi se ju dalo naučiti, da skupaj uporabljata eno. S prijateljico smo že želele spoprijateljiti najina kunca, vendar sta se cel čas samo naskakovala. Pa je moj kastriran. Tako da me skrbi, da ne bi mogoče maral novega kunca. Res bi bila vesela, če mi kdo kakorkoli pomaga :)



Banjusie

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #1887 : 23 Marec 2012, 14:36:33
Mi smo imeli najprej eno kuncico, Loti, kasneje pa se nam je pridruzila Biserka. Loti je bila tudi do drugih kar strpna, vendar pa je ostale kunce po navadi le malo ovohala nato pa ignorirala. Je pa srecevala le kastrirane samcke, saj so bile takrat samicke kar malo "redke".
 Z  Biser so se prvi dan skoraj stepli, Loti jo je ugriznila v uho. Zato smo jo locili v dve kletki in sprotoma spoznavali. Lotka je postajala cedalje mirnejsa dokler ju nismo spet spustili skupaj. Sicer je bila pri Loti se vedno prisotna zivcnost, ki pa je sproti zacela usihati in pojavil se je tisti pravi Lotijin znacaj, Biserko je zacela ignorirati. Kletko smo precej razsirili in ko sem bila prepricana, da Loti ni vec tako ljubosumna in je Biser lepo sprejela sem ju spustila skupaj. Nekaj casaje se trajalo, da se je Loti umirlila vendar kaksnih posebnih problemov z njenimi reakcijami ali zdravjem nismo imeli. Prvih nekaj dni je kuncico vztrajno ignorirala, in ni hotela jesti ali spati v njeni blizini, kasneje pa je popustila in sprejela, da je pac Biser postala njena sostanovalka. Sedaj imamo tudi dve kuncici, Emily in Speedy, saj sta Loti in Biser od lani ze pokojni. Sta pa sestrici iz istega gnezda, posledici mutacije genov mame cistokrvne holadke z rodovnikom in oceta mesanega med nemskim liscem in navadnim ovnacem. Predlagam da zacnete cisto sprotoma in z veliko mero potrpezljivosti. Vsekakor ju ne spoznavat v neprimernem okolju ali ce ste vi ali eden od kuncev zivcni. Pocasi se dalec pride. :)



5rca*

  • *
    • Prispevkov: 10
    • Točke: 0
Odgovori #1888 : 23 Marec 2012, 16:54:29
Hvala za odgovor :) Verjamem da bi bilo potrebno vložit kar nekaj truda in časa, da bi se kunca navadila en na drugega. Že za mojega sem potrebovala kakšno leto, da sem ga zdresirala, da mi ne dela nobene škode, da hodi na potrebo v wc in da se lahko brezskrbno sprehaja po hiši. Malo mi je žal, da nisem že takoj dva posvojila. Vendar takrat sploh nisem vedela v kaj se spuščam. Bom še malo premislila o tem projektu :P
Želim ti veliko lepih trenutkov z Emily in Speedy ;D



Banjusie

  • *
    • Prispevkov: 75
    • Točke: 0
Odgovori #1889 : 23 Marec 2012, 18:24:20
Definitivno je treba dvakrat premisliti in se enkrat pretehtati moznosti. Ce pa se odlocite se za eno zivalico pa vso sreco in hvala enako. :)