Irski terier

Terrierka · 4475

Terrierka

  • *
    • Prispevkov: 1.555
    • Točke: 4
  • to the ∞ & beyond
: 12 Junij 2008, 14:28:37
IRSKI TERIER
Dežela izvira; Irska
Čas izvora; 18. stoletje
Prvotna uporaba; čuvaj in lovec na škodljivce
Današnja uporaba; družabnik, lovski pes
Življenska doba; cca.13 let
Drugo ime; Irish Red Terrier (Irski rdeči terier)

Zgodovina pasme;
Ti živahni psi, ki so se razvili v okolici Corka na južnem Irskem, so verjetno potomci starih črno-rumenorjavih in pšenično rumenih terierjem.

ta pes je danes sicer predvsem družabnik, vendar ga na Irskem zaradi odličnih lovskih sposobnosti še vedno sem ter tja uporabljajo za lov. Je izvrstenvodni pes in navdušen ubijalec golazni. V ZDA so te sposobnosti preizkušali na poljskih tekmah in lovnem jahanju. Zaradi odločnega korakajočega gibanja in ostrih linij je morda najbolj eleganten izmed vseh terierjev. Če se obnese v družini, je do drugih psov pravi terorist; rad se spušča v pretepe in treba ga je voditi na vrvici, dokler ni izšolan za popolno poslušnost.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 12 Junij 2008, 14:46:52
Upravičeno imajo drugo ime red devil-rdeči vrag. Niso psi za začetnika (morda izjemoma). Potrebujejo dosledno vzgojo od prvega dneva. Čim več stikov s psi in usmirjanje v želeno obnašanja, teroriziranja ostalih psov se ne sme dopuščat. Ravno zato se odsvetujejo začetnikom, treba je poznat pasje obnašanje, da prekineš igro pravi čas...

http://irskiterier.dijaski.net/ Sicer ni kakšnih drugih uspehov, preizkusov ampak samo razstavni, kar je škoda.

Tile pa delajo s psom http://irish.trieven-sungold.com/index.html

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


tincat

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 28 Julij 2008, 17:56:46
Živjo, sama sem lastnica irskega terierja Astorja. Terrierka, lepo, da si opisala pasmo, vendar vidim, da se nisi podrobno pozanimala o pasmi pa tudi na sliki , ni najbol bleščeč predstavnik. Vseeno pa hvala za zanimanje.  Žal mi je Čara, vendar se ne strinjam s tem kar si napisala, vsak pes potrebuje dosledno vzgojo od prvega dne, to kar si napisala velja za vsako pasmo ne le za to. Pa še to, po moje ne obstajajo pasme, ki jih odsvetujejo začetnikom, gre se za to da obstajojo ljudje, ki ne znajo delat s določenim psom, pa naj bo kakšnekoli pasme. Preden se odločiš za določeno pasmo, si je potrebno pogledat veliko literature o te pasmi in psih na splošno, obiskat ljudi, ki imajo to določeno pasmo in vzreditelje. Če bi vsi delali tako, potem več ne bi bilo te, bom rekla "naivne" ločitve pasem na začetnške in zahtevnejše.  Če se odločiš za psa, se odločiš za predanost temu psu, ne gleda na pasmo. Se ukvarjaš z njem, in se vedno znova izobražuješ. Vsaka pasma je zahtevna, če nima pravega lastnika.  Pa, še to, ne jemlji tega osebno, osebo, ki ima irca iz prvega linka poznam, in se mi sploh ne zdi škoda , da je "samo" družinski pes, res je, da je pasma irski terier primerna za agility, rally o, je tudi  za lovskega psa, vendar je Kal presrečen v vlogi družinskega psa in spremljevalca. Kar pa ne pomeni, da se ne dela z njem. Psi iz drugega linka pa so ameriški tip It, in vsi vemo, kaj dela večina "Yankeejev" s pasmami.  Temu primerno bi komentirala, da psi na tem linku, ne ustrezajo standardom It. Poznam veliko lastnikov  in vzrediteljev irskih terierjev, ki svoje pse uporabljajo za lov, so reševalni psi,  za razstave... vendar ti vsak od teh ljudi pove, da jim je najlepše ko pride njihov kuža do njih, jim položi glavo na roke in jih pogleda s temi nežnimi rjavimi irskimi očmi, v katerih se skriva morje hvaležnosti. Takrat ne štejejo noben šampionat ali izpit. Saj za irske terierje velja, kakor je pisal Jack Londom o njih: Si pes iz zlata, tako od zunaj kakor oz znotraj! Kar lahko kot ponosna lastnica devetletnega irskega terierja potrdim. 
Za vse, ki se zanimajo za nakup irskega terierja ali samo za pasmo, sva vam jaz in moj kuža na voljo, da vama odgovoriva na morebitna vprašanja, sva pa vedno vesela tudi kakšnega obiska. Predvsem zato, ker mi je v interesu, da ohranimo standard pasme in pasmo promoviramo, saj nas je v Sloveniji zelo malo. Se pa število ircev počasi veča, lahko ponosno povem, da je v Slovenijo prišla nova irska terierka in upam, da bomo skupaj popestrili "irsko sceno" v Sloveniji.  Lep pozdrav.



Tullika

  • *
    • Prispevkov: 269
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 16 September 2008, 14:09:20
No, tole so pa cukri! :o  Leglo, ki je objavljeno na Pesjanarju, sploh tisti s temnejšimi gobčki so fantastični!   

Na tem forumu pa je poleg tebe tincat, še nekdo s psičko Rori.  Naslov albuma imam, ne vem pa kdo je lastnik. Je pa res krasna!


tincat

  • *
    • Prispevkov: 2
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 22 September 2008, 12:37:53
Ja poznam Rori in njeno lastnico. Ko so se odločali za pasmo, so prišli pogledat Astorja, da so dobili malo občutka, kako je živeti z Ircem. Je bila pa Rori tudi že na obisku pri nas in je bil naš totalno navdušen nad njo ;D ;D ;D Mladički irskega terierja imajo večinoma na začetku črne gobčke, potem pa se ta dlaka posvetli, ne ostane črna, je le temnejša. Ali pa popolnoma zgine. So pa res eni taki cukri. No ja, pa sej so vsi mladički luštni! ;)