Avstralski Ovčar [Australian Shepherd]

zoe · 3498002

sirtaki

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 4
Odgovori #4380 : 06 September 2007, 11:06:29
Pri aussiejih je tako, da skupaj v paketu z očarljivim navihanimi raziskovalno nadebudnim hitro učljivimi glavcami pride tudi kup težavic in težav, ki pa jih večina lastnikov raje zamolči, saj so prepričani, da oni počnejo kaj narobe, ne psi.
To priznam gre meni na jetra, saj se s tem ustvarja neka fama pasmi, ki si je pravzaprav ne zasluži. Sama imam aussieje že 7 let, zadnje 3 leta dva, in moram rečt, da so to najbolj naporna tri leta, ne glede na to, da sem imela tudi že po 5 psov naenkrat kdaj prej. Ta dva aussieja namreč zaležeta za vsaj 5 če ne več psov :)

Zato javno priznam naslednje težave, ki ju imam z njima (ne glede na to, da nista "just couch potatoes") in ju špecam celotni SLO :):

1. Urcha moramo kadar ni nikogar zapreti v boks, saj je če ne obrnjena na glavo kuhinja, smeti so po celi hiši, prav tako ni ničesar več na kredencah ali pasjim tacam dosegljivim policah, o tem kaj se zgodi, če pride do kakih copat/čevljev

2. tudi zapiranje v boks ne pomaga, saj ne glede kako ga zabarakadiram uspe pridt ven - posledice so zgoraj opisane (ta teden že čisto vsak dan recimo)

3. Tax je klasa zase, saj jo sicer ni potrebno zapirati, bo pa sodelovala pri vseh zgoraj opisanih pohodih po hiši (počaka, da Urch naredi prvi korak), skupaj pojesta vse kar je za pojest v hiši, vedno bo tudi razkopala vse postelje do katerih ima dostop in aja, zapiranje vrat ne pomaga, saj se jih je naučila odpirati letos pozimi :)

4. na sprehodih sem odvisna od njune pripravljenosti me poslušat, saj se lahka postavljam na trepalnice, pa bo vsaj Tax recimo 4-5m stran od mene veselo počela vse tisto kar ve, da ne sme, in če je zraven še kaka oseba, bo začela kričati kot da jo dajem iz kože še preden bo doživela kaj več kot sam poteg za ovratnico v pozicijo sedenja pred mano kot pri odpoklicu

5. če ju na sprehodih v nizkem startu ne ustavim v prvih 2m ju ne bom več in lahko samo čakam, da prideta nazaj (divjad, mački...)

6. ker vztrajno tekmujeta en z drugim za dominanco in tudi mojo pozornost kot šefa, bosta en drugega nonstop sabotirala (ponavadi se to izkaže , posebno na sprehodih in nato bo krivec navdušeno opazoval kako bom nadrla "napačnega"

7. ker sta pač dva že trop, se bosta "duvala" vsakič, ko že na 50m vidita kakega štirinožca (seveda samo duvala) ali "čudnega" človeka (ponoči to)

8. ko pa oba potegneta na vrvici (ali samo Urch), pa me res rešuje samo moja teža in pa sposobnost pravočasne "okoli piskra" akcije

9. načeloma si mojo resnost pri doslednem izvajanju mojih zahtev interpretirata po svoje (primer "ven iz kuhinje" si razložita tako, da ok ne dovolim da je kak del njunega telesa čez prag kuhinje na tleh, ni pa problema, če si glavo podložita tako, da čez gleda smrček, ki pa je V ZRAKU, ali pa taca, ki je dovolj visoko, da ni na tleh, saj je prag višji)  ::)



Itd itd itd....še bi lahko naštevala kaj in kako...ampak mislim, da sem ena redkih, ki si upa priznati že TOLIKO težav z aussieji, pa vsi veste, da nisem ne začetnik ne nekdo, ki pasmo podcenjuje ali precenjuje...








martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #4381 : 06 September 2007, 12:01:26
Sirtaki - tole je pa čista bedarija.
Pri vsem tem, da naj bi bila izkušena lastnica psov me tole enostavno , milo rečeno čudi.
Jaz živim z DVEMA aussijema 5 let,  s tremi sem živela 7 mesecev, v hiši, na sprehodih,  ( bili smo v hotelih restavracijah ) pa kaj takega nisem doživela.
Niti doma, niti na sprehodu. Upam, da bodo povedali kako gre njim tudi vsi lastniki ( mojih ) ostalih aussijev - no, kaj takega še nisem slišala.
Dva mojih celo nikoli nista  bila v boksu kot mladiča in ni povzročil nobene škode. Moja dva ( tudi, ko je bila še Berry ) ne delata nič veš težav kot katerikoli drug pes ali pa manj in ko smo bili večkrat v hotelu, so rekli, da sploh ne vejo, da imamo pse ( 4 smo imele v Pragi  tri lastnice).
Vse, kar je ( bilo ) tipično za avstralce smo odvadili v zgodnji mladosti in iti na sprehod je prav zabavno.. seveda hodim okoli tudi z lastniki mojih mladičev in razen izjemomoma, ko so bili mladi sta eden ali dva nalajala, sicer nas je bilo pa tudi 8, pa ni bilo nobenega problema.
Bi prav rada videla, da se oglasijo..
Bila si pa ti tista, ki je propagirala partnerski odnos, ne, kje je ta sedaj..???
Doma seveda najavita vsakega, pa je tudi kmalu mir, na sprehodu kaj takega še nisem doživela..

Se mi zdi prav neumno razlagat... vsi, ki želijo videti , kako se avstralci obnašajo naj pridejo k nam, grejo z mano na sprehod, na celodnevno kopanje k >Bohinjskemu jezeru ali na Faakersee n. pr. in še bi lahko naštevala.

Sirtaki : avstralci rabijo določeno dnevno zaposlitev in če si odsotna 12 ur, kot praviš, potem seveda sledi to ( mogoče ) kar zgoraj opisuješ.  Saj si sama govorila, da si delo poiščejo sami, če jih ne zaposlimo. Ampak, da vse požrejo ( a nimate hrane v hladilniku, ne reci, da odprejo hladilnik) ali v omari.
In še  enkrat pšovdarjam, da nikoli še nisem slišala kaj takega - naj vsi, ki imajo aussije povejo, kako je z njihovimi.. pa ne tistimi, ki so mladiči..
In zame so leta, ki sem jih preživela z mojima dvema ena najlepših let..
V tem primeru seveda predlagam zamenjavo pasme, ker ji verjetno le nisi kos.. pa še kateri drugi ne..

Saj ni res...

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


sirtaki

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 4
Odgovori #4382 : 06 September 2007, 13:13:16
Ja Martina sej sem rekla, da lastniki aussiejev so raje tiho kot pa, da povejo kake težave imajo.
In 100%, da nisem edina, le ostali so spet zavoljo takih komentarjev, kot jih podajaš ti, raje tiho...potekajo pa seveda zasebne debate med nami kaj in kako in si pomagamo z nasveti in rešitvami.  Očitno si izključena iz teh debat - Wonder why  ???

In še vedno trdim, da pri vsem tem početju jaz nisem kriva nič, razen to, da sem morda Urcha v začetku prodala napačnim ljudem...
Sta cucka pač tipična aussieja in to je to. Folk se raje smeji kako psu dovoli nekdo lizati posodo v pralnem stroju...noben pa ne pomisli, da s tem psa dokazujeta, kdo je gospodar v hiši  ::)
Folk se raje smeji, ko en pes uhaja iz parkurja in počne vse drugo samo ne šljivi lastnika...noben pa ne pomisli, da je tak pes lastniku nadrejen in ne partner itd.
Pa še kaj bi se našlo.

Doma pri nas tudi najavita prišleke, Tax jim zleze v naročje, Urch pa odvisno od tega ali jih pozna in so mu všeč. Če mu niso potem je edina logična rešitev spet boks. Pač psa ne izpostavljaš, če vidiš da mu ni.
Ampak to je še vse normalno. Standard dovoljuje tako obnašanje. Rezervirano do tujcev in njihovo nesprejamanje.

Ganjanje divjadi in mačkov? Seveda, kater aussie pa to ne počne...mirno gledanje kako pred nosom šibajo mačke in divjad - right  :P

Tako da, sej pravim, upam da si še kdo upa takole stunkati svojega psa...jaz povem to čisto vsakemu kaj in kako. Nekateri so verjeli in psa vzgajali v temu smislu in so sedaj srčki (psi). Nekateri so nasedli angelskemu obrazu aussieja kot mladiča in so najkasneje okoli 6. meseca spoznali, da je v bistvu sam hudiček v angelski podobi in postali obupani, ker so bili brez nadzora.
Nekateri pa imajo pač "srečo" in nimajo doma aussieja drugače kot po rodovniku ali videzu (na srečo v SLO trenutno le redki).
Zgornji primeri se nanašajo na pri meni in tudi pri drugih vzrejene aussieje. Da ne bo kdo kaj drugega mislu seveda.



 



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #4383 : 06 September 2007, 13:40:15
Nekaj strani nazaj sem napisala kakšne težave imam z Ginny:
1. dokazovanje dominance do drugih psov v okolici našega bloka, vključno z renčanjem in lajanjem. Če bi se dejansko stepla ne vem, ker tega ne pustim.
2. Če bi imela priložnost bi preganjala mačke, ampak ji spet to skušam preprečit. Z divjadjo se še ni srečala, samo enkrat nama je pot prečkala srna oddaljena kakih 200 metrov, ki je Ginny ni opazila.
3. Čuvanje avta, šotora itd., kar izgleda tako, da laja in se repenči, če kakšen drug pes laja in če gre kak pes mimo "njenega" območja.

To je pomojem to, ostale težave so: vlečenje na povodcu (kadar je kaj zanimivega ali v družbi drugih psov) ter precej slab odpoklic - ampak to je po mojem mnenju stvar vzgoje, se pravi moja stvar.

Morebitni interesenti za avstralca bi si pomojem morali pogledati tudi mladiče in mlade pse. Konec koncev ne bodo dobili odraslega, že narejenega psa, ampak razigranega mladiča, ki bo zrasel v težavnega mladeniča.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


sirtaki

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 4
Odgovori #4384 : 06 September 2007, 13:49:23
Zoe, pozabila si še na tisti armafleks, ampak itak je fotka dokaz  :)

ps: mogoče pa nisi primerna za pasmo, ker imaš tudi ti podobne težave kot jaz  ;)



zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #4385 : 06 September 2007, 13:52:34
Tisto je bilo samo navdušenje nad taborom  :P ;D
Od stvari, ki nam jih je uničila je ena tale armaflex, drugo pa luknja v comfortu, tako da jo brez skrbi puščam samo doma izven boksa :)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


wolfdang

  • *
    • Prispevkov: 101
    • Točke: -10
Odgovori #4386 : 06 September 2007, 14:16:08
ne bi o tem, a skoraj ni pasme, oz. psa, kateri ne bi kdaj kaj zgrizel. Zakaj pa do tega pride? največkrat se pes dolgočasi ko je sam, v bližini pa je zanj kakšen zanimiv predmet, katerega bi bilo potrebno malo prežvečiti, oz. mu spremeniti videz. Tudi psi, kateri so v pesjaku, se radi lotijo kakšne stvari, naprimer lesenih delov. Pa ni važno, a gre za avstralskega ovčarja, dogo ali čivavo. Ponavadi to delajo iz dolgočasja, ko so brez nadzora, lahko pa jim to pride v navado.
Stvar je treba preprečevati takrat, ko psa pri dejanju zalotiš. Ne pa takrat, ko pes ne ve več, zakaj sploh gre.

Skakanje v glavo pa lahko preprečiš na več načinov, lahko z besedo, ali s psom takoj pričneč delati vaje poslušnosti, lahko prekineš igranje in ga ograjaš, ter zapreš v box ali mu ukažeš prostor. Obstajajo pa tudi drugi načini, ko skoči proti glavi, mu stopiš na prste zadnje tace, če pes že ni v zraku, ali blažji sunek s kolenom v psa. Mogoče za koga zadnji dve stvari nista najbolj humani, sta pa učinkoviti. Še vedno bolje, kot da izgubiš kakšen zob, ali pa imaš presekano ustnico.

Poudarjam, doslednost pri psu mora biti vseskozi prisotna, ne pa popuščanje.



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #4387 : 06 September 2007, 15:01:39
Sirtaki:
ne vem sicer, komu in čemu je namenjeno tvoje pisanje, lahko sklepam.. pa ne bom. Amapk zanimivo, ravno sedajle..saj je vseeno. Leto nazaj  ( bi pogledala poste na obeh forumih ) temu ni bilo tako.

Če je zate pravi aussie tisti, ki skače po mizah in demulira kuhinjo in hišo kadar te ni, ki vleče lastnika in maltretira okolico,ti moram povedati, da pač to ni ravno značilnost pasme. In do sedaj si svoje pse seveda samo hvalila in pripovedovala, kako čudoviti so.
In če bi bilo to, kar opisuješ značilnost pasme, je  že zdavnaj več ne bi bilo.

Če te moti moj video, bil je posnet tudi za zabavo, posnemi svojega in pokaži vse kar znajo "tvoje pošasti " - sama si jih tako opisala ( ko je Leyka pred nekaj dnevi povedala nekaj o Nerotu je bila velika zamera s tvoje strani ).Lizanje posode ali ne lizanje pač ne pove ničesar o odnosu lastnik/ pes, ne bodi no smešna.
Z lastniki svojih mladičev imam dovolj kontaktov ( če bi jih imeli le vsi vzreditelji toliko) in lahko rečem, da kakšnih posebnih težav n niso imeli ( prav nič več kot s kakšno drugo pasmo ali pa kvečjemu manj). Kakšne debate potekajo, kjerkoli že, in o katerihkoli psih, ki niso ravo moji,me tudi pretirano ne zanima, tudi ne bi rekla, da so vsi problemi prišli v javnost.. do sedaj sem res mislila, da so vsi enkratni in čudoviti..Vsaj tako smo prebirali tule.
Če si imela v mislih Chipa ( v zvezi s parkurjem ) sem ti že enkrat povedala, da bi na tvojem mestu raje pogledala tvoje teke s Tax, če že hočeš drezati - a si kakšnega dokončala v zadnjem času a si kakšnega naredila brez da bi se " prepirala" z njo, lepo te prosim, a se s psom lahko takole prepiraš. ( Kako naj motiviram Chipa za agility - ki mu ni ravno všeč - so mi povedali izkušeni tekmovalci in poznavalci psov, sem to naredila in uspelo je že zdavnaj) Lahko greš pa z mano, ko bo v domu za strejše.. bi imela kaj videti
In če trdiš, da je aussie tak, kot opisuješ svoja dva, seveda to ni res. Tipičen aussie tudi ni pošast, ki laja na vse živo in moj Chip je avstralec s karakterjem, da si lahko srečen, da ga imaš. Stabilen, ( tudi s streloplahostjo nima problemov ) odličen do ljudi in drugih živali  verjetno bi tudi podil mačko, ampak je kar velika večina psovm ki to počne ( če lastnik dovoli) , se pa seveda tudi to ne da odpravit pri nekaterih ( a ne, eno BC je tudi avto povozil zaradi tega ). In če ima malo manj delovne vneme, prava figa, imam zRuby dovolj dela.
In končno sem bila vedno prepričana , po tvojem pripovedovanju ( še bolj pa tisti, ki situacije ne poznajo), da so tvoji psi superiorni. Za reševanje,agility oh in sploh. Samo vseeno je potrditev tega tudi kakšen izpit ali pa rezultat.

Mene tole utruja in bom svoj čas porabila raje za kake bolj koristne reči..
Upam, da se bo še kdo oglasil ( ampak človek res rabiš energijo za tole) in ponovno vabim vse -  da pridejo k nam, pogledat moje pse  So PRAVI aussiji in ne skačejo po mizah ,maltretirajo vse živo itd. tudi niso 100% vzgojeni, ampak z njimi je čudovito živeti.
In ne nazadje
Sirtaki  - vsi bodoči lastniki mojih prihajajočih mladičev so bili že pri meni in tudi še bodo, vsi so videli obnašanje doma, na sprehodu in tudi na tekmah. Vsi so izvedeli vse lastnosti aussijev, take in drugačne..
 da ni morda v tem problem.

Ah, medtem je Zoe napisala o mladih psih - mladiče in mlade pse je treba vzgojiti, a ne. Mladiči živahnih pasem so živahni.. kar traja eno leto,ali tako nekako  potem je pes odrasel in vsaj približno vzgojen..
zanima me kateri od mladičev skače po mizi in demolira vse  kar je tam, da ne govorm o starejših psih.
In aussie je čuvaj, moja Ruby tudi čuva moje in svoje stvari  - pa kaj. In to gre takole. najprej dvigne ustnice, potem zarenči in potem " šavsne "  torej prej opozori ( jo tudi ustavim če vidim , predno pride do faze 3)
Ovčarji so taki.. tudi drugi

Zdej mam pa dost

wolfdang - medtem si se še ti oglasil - res vse druge stvari vmes delam..
Ja prav imaš in ker sem z mojimi malo več časa, je tega manj.. in mogoče, sirtaki, so tvoji preveč sami.. in mogoče le niso tako vzgojeni, kot trdiš da so

 


I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #4388 : 06 September 2007, 15:12:23
Kako lepo je bilo pred leti, ko smo bili se klapa, ki je drzala skupaj in smo lahko potarnali ali pa se pohvalili s svojimi pesjani.
Kako zalostno, da se v zadnjem casu nihce vec ne veseli uspehov drugih (slovenska zavist zgleda), ko ne drzimo vec niti pesti za zdravje nasih aussijev, da ne govorim o tem, da se o problemih, ki nam jih povzrocajo nase brihtne (vcasih prevec brihtne) pasje glavce sploh ne smemo vec pogovarjat. Kam gremo…?

Upala se bom vrzt  v razburkano vodo in omenit tezave, ki jih povzroca moja, lahko recem odlicno izsolana psicka, ki pa jo obcasno njen aussie karakter malo mede in… zamede.
Ja, kaj ze pocne?
-   nalaja vse, ki prehitro dirkajo-vozijo mimo nase hise
-   navijajo motor traktorja, da preglasno zaropota, ko zopet gre mimo nase hise (ce vozijo pocasi je vse v najlepsem redu – ja vraga vozniki, a je res ne morete upostevati? No ja, saj tudi policajev ne…
-   macke in kozica so lahko le na dolocenih predelih in tam se morajo lepo in dostojno vest – macke lahko predejo mirno na delu kavca, ki je za to predviden, ker drugace… le pazijo naj se je… policajke nase
-   sosedov pes naj bo lepo tiho in na svojem dvoriscu, ker drugace se mu zopet pove kako se vedemo na nasi ulici.
-   ko pozvonijo obiski na nas zvonec naj se pripravijo na to, da je veliko moznosti, da namesto nas vrata odpre Blum – kar pa ob nasi nezbranosti pomeni, da poleg nje pridrvi ven se Tika
-   Kdor nas pozna ve, da z nami prebiva tudi pritlikava kozica. Ker jo je stalno potrebno opominjat, da se nekaterih stvari ne je, je Blum razvila posebno izostren sluh na besedi »bos sla stran« ali »bejs«. Takrat je potrebno nekoga nagnat – kogarkoli je ze pac v blizini. Pa naj bo to pes, macka, krava, mislim, da bi tudi slona nadrla, ce bi jaz spregovorila to cudezno besedo. Zato se v nasi druzini ti dve besedi le sepeta ali pa izgovori po delih
-   Dominanca do drugih psov je stalno prisotna, kljub temu, da v vecini primerov lepo shaja z predstavniki iste vrste. A moja pozornost kot njene skrbnice mora biti konstantno prisotna. Saj psicki, ki bi ji hotela kaj povedat ne ostane dolzna niti besedice, kaj besede, niti ene same crke. Takrat se zemlja strese od mojega rohnenja, da se punca strezni in raje pride nazaj k meni. Ja, sej vem, z mano ni heca.
-   Ce kaksen od psov ali pa kaksna druga zival ne uboga in ga krega njegov lastnik, se zelo tezko upre, da mu ne gre povedat, da naj ze naredi tisto kar mu govorijo. Pa tudi, ce se to dogaja sredi izpita, ko psu v paru s katerim delam njegov skrbnik v zoprnem in hudo glasnem in jeznem tonu poveljuje. Ja, za Blum je to znak, da je potrebno pasjega vraga vzgojit in mu povedat, da naj ze uboga svojega skrbnika. In je zopet potreben moj dobro razvit organ za proizvajanje zvoka, da jo obdrzi na mestu.
-   definitivno sta s Tiko krdelo. Se dobro, da ima vsaka od njiju svojo skrbnico, da je tezav manj
-   cuva se vse kar je povezano z nami an z njo. Sedaj, ko je ze mama, se je to vedenje omililo, zopet verjetno tudi zaradi mene in more zoprnosti, saj ji ze celo njeno zivljenje tega ne dovolim. Pa zgleda, da se je ob leglu malckov navadila deliti svojo hiso z drugimi
-   Je izredno samostojna in zaradi tega sprejema odlocitve, ki meni niso vedno vsec – po drugi pa je ravno zaradi te sposobnosti tako odlicna predvsem na iskanju v rusevini
Mislim, da sem alinej natrosla ze kar dosti, pa sem verjetno se pozabila na kaksno. Seveda mi ni potrebno posebej napisati, ali pa le, da vse to nezeljeno vedenje poskusamo zatirat in ga ne dovoljujemo. A vseeno obcasno izbruhne na plan.
Vsaj toliko, prepricana pa sem da se veliko vec, bi lahko napisla alinej, v katerih bi Blum hvalila. Konec koncev je to psicka s katero sem z lahkoto dosegla to, kar sem si prej lahko le potiho zelela.
Ausiji so mi zlezli pod kozo, a to ne pomeni, da so lahki za vzgajat. Hudo naporno zna biti. In tisti, ki si zatiska oci pred tem bo slej ko prej postavljen na realna tla.
A kljub temu ali pa prav zaradi tega so meni leta, ko imam Blum tudi najlepsa leta. Toliko me je naucila, toliko prelomnic v zivljenju, v mojem razmisljanju se je ze zgodilo zaradi nje. Ob njej postajam se bolj tista »jaz«
A mi ob enem ni tezko priznati, da ni vse tako lahko. Svetujem tudi drugim. Kot vem in jih poznam niso le angelcki. Se predobro poznamo… no vsaj se ne dolgo nazaj smo se
Vecini vsaj obcasno useka ven tisti del genov, ki jim odreja, da urejajo ves svet okoli sebe. Pa saj taksni morajo biti aussiji ne?
Pozdravcek vsem

Blumina





sirtaki

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 4
Odgovori #4389 : 06 September 2007, 16:21:47
In aussie je čuvaj, moja Ruby tudi čuva moje in svoje stvari  - pa kaj. In to gre takole. najprej dvigne ustnice, potem zarenči in potem " šavsne "  torej prej opozori ( jo tudi ustavim če vidim , predno pride do faze 3)


Ne ne nisem nikjer na tvoje pse kazala s prstom tokrat pa bom...da osvežim spomin, letošnja ptujska tekma, popolnoma neškodljiv mimohod ene BC psičke...10sekund kasneje je imela ta psička luknjo...ok tega pa moji nevzgojeni in netipični in sploh zapostavljeni aussieji res ne bi naredili...nobenemu psu  ;)



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #4390 : 06 September 2007, 16:33:16
Jaaa, ampak v " našem " šotoru in pri naših stvareh.. se zgodi..je bilo tudi čuvanje tudi prej se je.. ne ??? se spomnimo - sta bili dve luknji, vsaka psica je imela eno.
Samo zato še nobena ni neukrozlijva pošast, ki nadira vse, kar leze in gre in hišo imemo tudi še .. vsi.

Sirtaki, a nehaš no s tem teatrom??!!! Pa odloči se kako in kaj, pol se pa tega drži. Človek mora pa že imeti neka stališča, ki jih vsaj približno zastopa.


I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #4391 : 06 September 2007, 16:35:48
Tisto je bilo samo navdušenje nad taborom  :P ;D
Od stvari, ki nam jih je uničila je ena tale armaflex, drugo pa luknja v comfortu, tako da jo brez skrbi puščam samo doma izven boksa :)

Kolikor vem ne dolgo, kajne? Zato tudi ni bilo možnosti, da bi kaj uničila, ker je bila lepo v boxu.

Kristinca & Florinca


sirtaki

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 4
Odgovori #4392 : 06 September 2007, 16:49:13
Jaaa, ampak v " našem " šotoru in pri naših stvareh.. se zgodi..je bilo tudi čuvanje tudi prej se je.. ne ??? se spomnimo - sta bili dve luknji, vsaka psica je imela eno.
Samo zato še nobena ni neukrozlijva pošast, ki nadira vse, kar leze in gre in hišo imemo tudi še .. vsi.

Sirtaki, a nehaš no s tem teatrom??!!! Pa odloči se kako in kaj, pol se pa tega drži. Človek mora pa že imeti neka stališča, ki jih vsaj približno zastopa.



Kje pa piše kaj o neukrotljivih pošastih, ki nadirajo vse kar leze in gre ter o ne več obstoječih hišah  ??? Oziroma kdo si interpretira katerikol post tule gor kot tak sploh  :-\

Btw agresivnost do drugih živali ali ljudi Martina ni v standardu keneda...pa najsibodi to lasten šotor ali pa odprt travnik...





zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #4393 : 06 September 2007, 17:28:28
Kolikor vem ne dolgo, kajne? Zato tudi ni bilo možnosti, da bi kaj uničila, ker je bila lepo v boxu.

Ene 3 mesece pa že :)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #4394 : 06 September 2007, 18:41:44
Kaj res?  :o  Kako gre hitro! Se mi zdi kot prejšnji mesec, ko sva debatirali o tem, da bi je ne imela več v boxu, kadar je sama.

Kristinca & Florinca


Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #4395 : 06 September 2007, 19:44:55
Nerovo skakanje vame že odpravljava- ko skoči proti meni ga odrinem in zelo ostro in močno rečem ne. Mi je pa pri njem všeč, da ne pobira hrane s tal- npr. hrušk in jabolk, glede na to, da imamo velik vrt z veliko jablan in hrušk pa tudi nekaj drugačnih sadnih dreves na njem..

Mi res ni žal, da sem se odločila zanj in ne za mladička  8) Nero trikce, ki ga je naučila Sandra resnično obvlada  8) Med vikendom bova pa začela delati tudi nove- npr. za enkrat imam v glavi 'pomahaj', 'shy' ter 'noj- oz. ku kuc'  ;D  8) Bova šla to delat počasi in ne vse naenkrat, se razume  :)

Sva pa že fajn navajena in navezana drug na drugega in v enem mesecu me ne bo doma dvakrat po 5 dni  :-\ Tako, da ga bodo imeli ta čas ostali člani naše družine in mu ne bo nič manjkalo  8) Ko bom pa nazaj prišla (vmes bom en več kot en teden doma) bova pa po vsej verjetnosti začela z reševanjem  8)

Lp


Majchy

  • ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *****
    • Prispevkov: 5.608
    • Točke: 99
  • *love dogs*
Odgovori #4396 : 06 September 2007, 19:49:20
Sunshine, res te je super brat. Prav vesela sem tvoje sreče, da imaš Nerota. :)
Upam da skakanje čimprej odpravita (verjamem da vama bo uspelo ;) ) in da se naučita čimveč novih trikcev. 8)
Katere trikce pa že zna?

Glede kregarij pa samo to: Slabih psov ni, so samo slabi lastniki... S pravilno vzgojo in veliko potrpljenja in doslednosti se da narediti VSE! :)

LP, Maja


SPLETNA STRAN: http://www.majchy.com
PORTFOLIO: http://www.majarokavec.com


Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #4397 : 06 September 2007, 19:59:43
Aja pa še to- aussiji so super psi, pri njih bom ostala- 100%  8) Mi resnično ustrezajo po karakterju, po videzu tudi (čeprav mi ta ni važen- npr. BT mi niso bili nikoli preveč všeč  :-[ sedaj mi je pa Nero najlepši, se razume  ;D  :P) tako, da tudi to skakanje v glavo sprejemam kot karakterno lastnost pasme- ki jo bom poskušala odstraniti oz. 'popraviti' pri neru če ne povsem samo toliko, da ne bo skakal naravnost v glavo (priznam, da se včasih zabojim za moje in njegove zobe, kadar to stori) pač pa samo, če že mora skakati  ;D vsaj zraven mene - in ostalih ne direktno v glavo.

Se pa že veselim, ko bodo v psarni Alpine River mladički, da jih bom spoznala, pa Chipa, pa Ruby ter Martino  8) Pa tudi vse ostale na kakšni razstavi, ali pa agi tekmi- kjer bova z nerom verjetno na kakšni obiskovalca, pa seveda tudi 'našo' vzrediteljico ter mamo Tax ter bratca urcha  8)

Lp od mene in seveda Nera  ;D


KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #4398 : 07 September 2007, 08:05:18
Nam zaenkrat Magi samo presaja lončnice na vrtu in obrezuje grmičevje  >:(! Kamlu ne bom imela več rož! Po hiši pa ne dela škode, ker je zunaj bolj zanimivo. Na odpoklic pa je res zelo priden, tudi če pride divjadi na sled.



andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #4399 : 07 September 2007, 10:17:15
Nam zaenkrat Magi samo presaja lončnice na vrtu in obrezuje grmičevje  >:(! Kamlu ne bom imela več rož!

Asociacija na martininega vrtnarja ;D Kateri je že bil to?

Kar se pa tiče Urcha; to je pes, ki je razred zase. Neverjetna energija, ki ga kar meče po zraku, neverjetna priljudnost do ljudi, ki jih ima rad. Zvit pa je da je kaj. Ko ga vzljubiš je konec ;D
Psu se veliko dogaja, sploh zdaj ko je na ranču pogosto.

Veste kaj me je najbolj prenetilo; smo bili na western tekmi v Mariboru, sedeli tik ob maneži in konj je v polnem galopu pridrvel direkt v tax in urcha, se ustavil 2 m pred njima, psa pa nista niti trznila. Ležala sta ob naših nogah.

Kje je fora, da pljuvate pse drugih lastnikov? Vsak pes je unikat, prav vsak ima svoje fore. Tudi martinine pse bežno poznam, srečevali smo se na sprehodih v KG in sta dostojno vzgojena psa. Kljub temu, da moj Brinček ni ravno navdušen nad samci, sta se s Chipom prav lepo razumela in smo lahko v miru klepetali.

Moja Bejbs v življenju ni nič uničila. Rada mi sicer potiho sune kakšno nogavico in jo drži med nogicami ampak ni niti ene luknjice nikoli naredila. Pa zdaj ko sem bolana ni kaj veliko sprehojena, zdivjana. In je čisto happy. Leži vzdolž mene na sedežni; na hrbtu, noge v zraku in godrnja če se moja roka umakne z nje.


Nekje je bil en prelomni dogodek in se ga prav dobro spomnim; Bejbs je imela prbl 10 mesecev. Smo bili na jutranjem sprehodu, Brin je vzel v gobec mrtvo žabo, jst sem normalno planila v luft, mu jo napol prežvečeno komaj spulila iz gobca in ga kregala(itak nič nikoli ne zaleže). V tistem ko sem povzdignila glas sem s kotičkom očesa videla, da je Bejbs planila proti mojemu obrazu in refleksno sem z roko zamahnila proti leteči pošastki. Trikrat se je zakotalila po hribu navzdol in od takrat ji ni namisel prišlo, da bi še kdaj skočila vame.



sirtaki

  • *
    • Prispevkov: 646
    • Točke: 4
Odgovori #4400 : 07 September 2007, 13:29:32
Veste kaj me je najbolj prenetilo; smo bili na western tekmi v Mariboru, sedeli tik ob maneži in konj je v polnem galopu pridrvel direkt v tax in urcha, se ustavil 2 m pred njima, psa pa nista niti trznila. Ležala sta ob naših nogah.

Ja glede na to, da "slide stops" na western tekmah izgledajo tako, da jahač v full galopu (konj mora dat iz sebe max hitrost) za ustavi konja v nekaj metrih, si lahko predstavljate kako so nam oči ušle iz jamic, ko smo ugotovili, da sedimo točno na točki, kjer je konec te naloge. torej konji so se ustavili dejansko cca 2m pred nami (ne nobene ograje zares vmes, le ena preskakovalna ovira)...in ja oba cucka sta mirno ležala pri nogah in opazovala kako nekaj drvi nad njiju, nad nas...in ne, niti trznila nista (vrvice so ležale popuščene).  8)
Dvomim da bi lahko kaka neukrotljiva pošast bila tako stabilna, da bi prenesla tak stres, kot je možnost, da te lihkar zgazi drveči konj....



Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #4401 : 07 September 2007, 15:49:02
Nero je točno en teden pri meni, imam pa občutek, kot da ga imam že skos  :o
Danes sem ga učila 'mahaj' pa mi ni šlo v glavo, kako se je lahko to tako hitro naučil (sem že mislila, da imamo doma pasjega genija
  :P  ;D ) potem sem pa šla še enkrat prebrati mail od Sandre, kjer je napisala, da to že zna... No se bova pa šla učit kaj drugega  ;D Sedaj, ko je vikend bova imela več kot preveč časa za učenje raznih trikcev, upam, da se bova kaj tudi naučila...  ;D

Lp


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #4402 : 07 September 2007, 17:58:38
Vrtnar je bil Grinch :o
Doma pa ni unicil niti ene roze (no, razen da lula po njih, ampak se zaradi tega se niso posusile ;))

Ne razumem te debate, res ??? avstralci res niso neobladljive posasti in ni treba ustvarjat nobene fame o tem, kako moras bit oh in sploh poseben, za imet to pasmo...

Mislim, poseben ze moras bit :P ampak, kot je po eni strani res, da so avstralci nadpovprecno bistri in zivahni in da ga niti priblizno ne bi priporocala vsakemu, so po drugi strani to se vedno relativno normalni psi - bolj zahtevni od nekaterih pasem in manj zahtevni od drugih... Da ne govorimo o tem, koliko se karakterji razlikujejo znotraj pasme same...
Pac rabijo vec pozornost, ampak posasti pa res niso >:D

battito animale


Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #4403 : 07 September 2007, 18:12:50
Meni so aussiji krasni psi, ki mi (kot sem že velikokrat napisala) ustrezajo po karakterju. No, imam z Nerotom nekaj težav- v bistvu samo malo agresije do nekaterih psov in vlečenju na povodcu. vse ostalo je okej. Pa saj niso vsi aussiji enaki.. Pa tudi ostale pasme niso enake. Npr. dva labradorca (bom njih dala za  primer, ker smo imeli nekaj let dva doma) sta si bila povsem različna. Ni dveh psov iste pasme, ki bi imela enake navade ter enak karakter. Enostavno ni. lahko sta si podobna, s podobnim karakterjem, enakih skoraj zagotovo ni. (okej po videzu že samo sedaj sem pisala o karakterju.)
tako, da se je brez veze prepirati kakšne navade ima ta avstralec in kakšne drugi. Vse je odvisno od psa- kakšen je njegov karakter in od lastnika- koliko bo dovolil svojemu psu.

Lp


cowgirl

  • *
    • Prispevkov: 986
    • Točke: 3
  • Koodygoody
Odgovori #4404 : 07 September 2007, 19:04:59
Helou! Vidim, da se kar dogaja na forumu... mene ni bilo 3 tedne... potovanje se je prav prileglo, pa čeprav sva z Gregatom ful pogrešala najine kosmatince. Ampak je bilo pa snidenje toliko bolj sladko in veselo. Takosmata sploh ne moreta verjet, da sva nazaj. Stiskanja ne manjka. Sploh nočeta ven, ker je pri nama v naročjih taaakooooo lepoooo. :P
Okol konj, jahanja in spremljevalca na terenu sem pa hotela pripomnit, da je treba zgodaj začet... potem pa ni problema. Res so avstralci ful gibčni in zelo redko aussie faše kako brco... Tana ima konje fuuul rada. Ponavadi jih pase. Tudi na terenu. Imam pa nekaj težav, ker me s konja težje uboga. Ker je nisem dovolj zgodaj navadila.  Urmasu so pa konji samo zanimivi. Misli, da so to veliki psi in bi se z njimi igral. Njega še nisem s sabo vzela na teren. Tano pa vedno.
Moji štirje mladiči (od šestih) so pri lastnikih, ki imajo ranče s konji! In se imajo skrajno fajn. Se mi zdi bolj, kot vsak aussie, ki živi v hiši.
Zdej grem pa nazaj crkljat se. Neverjetno, kako lahko pes pogreša...
Ej, Martina... kako kaže z Ruby? Ultrazvok?
Sunshine_1 čestitam tudi jaz! Uživaj!!!



andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #4405 : 07 September 2007, 19:06:50
Sunshine; glede vlečenja boš morala sama sistem pogruntat. Tako kot praviš, vsak pes je indivium, nekaterim že prva metoda odgovarja, nekaterim pa šele deseta.

Jst sem po petih letih končno našla sistem za svojega Brinčka in sicer je bila ideja vzeta in prirejena po programu za konje :o Ko povleče, se ustaviš, pustiš, da gre malo naprej in postem začneš "majati" štrik tako da to občuti na ovratnici. Potem bo začel verjetno hodit rikverc, vstran, naprej, skakat itd. Skratka, ne bo vedel kaj hočeš od njega. Ko se umiri za par sekund ga potrepljaš in greš počasi naprej. Moj je poštekal v petem poskusu ampak bo trajalo še nekaj časa, da bo ta razvada omiljena in dokončno odpravljena.



Sunshine_1

  • *
    • Prispevkov: 1.738
    • Točke: 9
Odgovori #4406 : 07 September 2007, 19:08:45
Cowgirl hvala  :)

P.s: glede ultrazvoka od Ruby se mi zdi, da je napisano pod Legli in pa na spletni strani Alpine river  ;)  :)

Lp

Andi: vlečenje že odpravljava. Je precej bolje, če primerjam kako je vlekel pred tednom.. Sedaj ga rahlo potegnem- kratko in rečem počasi. Pa kar gre, vedno bolje  :)


Tika

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • mala cvilka Tika
Odgovori #4407 : 08 September 2007, 09:40:31
Ah ja... Daj pojdite raje na sprehod in pozabite na to kaj si ostali mislijo o vas in o vasih psih ter uzivajte z vasimi avstralci - s tezavami ali brez ;) :P

Sunshine_1 Cestitkeeee :o :o :) ;)

Dve slikici, ko nas je na taboru obiskal Tai:


Tika

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • mala cvilka Tika
Odgovori #4408 : 08 September 2007, 09:41:28
Pa se ena


Tina

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 5
  • Gomi & Chics
Odgovori #4409 : 08 September 2007, 10:33:51
Mi smo bili pa bolj notranji zadnje dni... zaradi vremena. Smo šli pa na večerne/nočne pohode po parku.
Pa še ena današnja slika...