Avstralski Ovčar [Australian Shepherd]

zoe · 3497957

kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #13590 : 09 December 2010, 10:15:44
Tika in Trdonja iskrena hvala za opis vajinih psičk  ;)

Martina ja res ste bili velikokrat pri nas, mogoče si ti pozabila, ampak jaz nisem, ko si bila mislim, da prvič pri nas, sem te povprašala o avstralcih, pa je bil tvoj odgovor bolj skop in odgovor naj pridem k vam na obisk, pa bom kaj več izvedela. Drugi del bi mogoče bil čist OK izvedljiv, ampak me je nekako prvi del odbil od tega, saj sem dobila občutek, da se o tem ne bi rada pogovarjala, zato pa tudi nisem več drezala ne vate, ne v lastnike tvojih psov, ob vaših naslednjih obiskih  ;)

Sicer pa se bom jaz umaknila iz te teme in jo bom samo še prebirala, kar bom želela izvedeti, še vedno lahko izvem pri ljudeh, ki jim za pasmo ni vseeno, pa naj bo to v Sloveniji ali pa v tujini  ;)
Aja pa še to raznih ZS sporočil z dobro zakamuflirano grožnjo ne rabim, tako, da se to lahko preneha. Ker prvo kot prvo zaenkrat nisem na nobeni strani, osebno vas polovico niti ne poznam, tiste, ki pa vas poznam, pa naše vezi niso tako trdne, da bi že lahko vzpostavila na katero stran se bom postavila, če že morajo biti neke strani  ::) ::)


vesna-skway

  • *
    • Prispevkov: 175
    • Točke: 0
Odgovori #13591 : 09 December 2010, 10:21:32
sicer ne razumem zakaj namenoma govoriš laži, ki sploh nimajo veze s to debato vendar ... midva sva se odločila za drugo vzrediteljico in ne zate (pri čemer ni nikoli šlo za to, da bi naju označila kot neprimerna lastnika, ko sva bila še zainteresirana za tvoje mladičke :-) ... po mailu ti je bilo vse skupaj lepo sporočeno, da se nisva odločila za psa tvoje vzreje, .. takrat pa si začela s špijonažo in zaj* ... objavila bom svoje maile s tega področja, če nameravaš še naprej drezati v to, kar je že zdavnaj mimo .. da o tvojem nadlegovanju Špele po tem rajši ne bi ...

in ne NI ETIČNO OD VZREDITELJICE DA ŠPIJONIRA OZ DRUGI ZA NJO PO DRUŽABNIH OMREŽJIH ZA LASTNIKI AVSTRALČKOV TUJE VZREJE ... (tukaj spet ni šlo za preverjanje bodočih lastnikov avstralčkov ampak se je začelo šele, ko sva kupila Koodygoody avstralčka

vse ostalo pa se ne bom ponavljala ampak bom samo dala copy-paste tistega kar sem povedala že prej in še vedno stojim za tem:

če so bedarije so pa bedarije, ninci sem napisala in še vedno mislim isto ... forum je bil včasih bistveno lepši, bolj normalen preden se je začela ta delitev in zaj* vsakega, ki ga lahko
mislite, da bo kakšen nov nepoučen lastnik avstralčka kaj konkretnega napisal kadarkoli, če ga x&Co napade na tako lep način .. vprašanja sploh niso več namenjena ozaveščanju ali reševanju problemov na pozitiven način, izboljšati vzrejo itd. ...

vse skupaj s poizvedovanjem ima samo še en cilj ... kako najti šibko točko v uhljih, riti, komolcih, smrčku karkoli že druge vzreje in jo napihniti iz muhe do slona kako strašno neodgovorni, neumni, grozni, nepoučeni, brez empatije do živali smo vsi ostali razen določenih lastnikov in njihovih avstralčkov ene vzreje z namenom povzdigniti svoje pse v višave saj so edini brez težav in brez problemov, najboljši v vsem
 in oprosti če ima kdo tega dosti in pove to na forumu .... imam visok tolerančni prag ampak ne mislim biti več tiho

vedno imaš vsaj 2 načina na katera lahko opozoriš na napake neke vzreje, žal se na tem forumu redno uporablja samo način kako zbiti dol vse ostale z namenom povzdigniti sebe na namišljeni piedestal
jaz si še vedno želim nazaj forum, na katerem žal nisem sodelovala, vendar se je tam dalo pogovarjati vendar dvomim, da so ljudje pripravljeni iti preko sebe z namenom, da se koristi pasmi kot taki

LP
Vesna

aha .. še to dominika, srečali smo se na morju



ata

  • *
    • Prispevkov: 990
    • Točke: 0
Odgovori #13592 : 09 December 2010, 10:25:16
A zaj pa naj še diplomatske note okrog pošiljam, ko grozi Wikileaks???  ;)

Ja, po mojih izkušnjah z "babami" pride periodično vsake toliko časa do podobnih "izgredov" (sem mislil napisat "izbruhov", pa bi lahko to bilo nevarno za mojo nežno dušico...), ki pa kaj kmalu minejo in se umirijo, naslednji dan pa je vsaki vsaj malo žal.

UPAM, DA BO TAKO TUDI TU!!!

So aussiji preveč plemenite, lepe in hvaležne živali, da bi se zaradi njih sprožale kakršnekoli "vojne" - tu NI in NE BO zmagovalcev...
Malo za šalo in precej zares...

R_e_t_r_i_e_v_e_r : Res sem pa že potreben malo pasje droge, tako, da čim bo možno, se oglasim na KD.


Bolj črno kot belo, ampak lepo ...


martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #13593 : 09 December 2010, 11:03:11
Takole je :
tile prepiri se vlečejo 8 let in občasno izbruhnejo.vedno ista tema z vedno istimi glavnimi akterji. Voditeljica"klub-a" je ista, le članice se spreminjajo in danes velike prijateljice, so bile še dve leti nazaj sovražnice.  Jaz se ponavadi ne vključujem v čredo, imam premalo črednega nagona, sem precej samostojna.
Z Blumino sem, kot rečeno (mislila), da lepo sodelujeva cela 4 leta, ko je precej hodila k meni ( gledat moje pse, ko še sama ni imela avstralke) in z mano, celo jaz z njo enkrat okoli. pa naj bi izmenjavali informacije pa take. Samo prijateljstvo se skrha, kadar ugotoviš, da ti ta prijatelj zasaja nož v hrbet. Ne hvala.  Z Blumino nikoli več.  Komuniciram z ljudmi, ki so sposobni sprejemti različna mnenja.Pika.
In precej škode je morda storjene s propagiranjem ravno takih psov, kot je omenjala sana ( krasno psičko imaš, beauty&brain , res mi je všeč in super rodovnik ima). Pes mora vendarle ustrezati standardu. Morda je že prišlo razsvetljenje, kaj pomenijo čiste delovne linije karakterno za urbano okolje.Tukaj pričakujem , žal ni šlo, malo več (po)zna(va)nja.

Zakaj se je pa ta prepir začel:
zaradi Špelinega legla. Dejstvo je neizpodbitno, da mama psica tega legla ni dobila vzrejnega dovoljenja podaljšanega - ker pač ne ustreza standardu.In se je odločila za ASCAregistracijo legla, kjer pač ni vzrejnih dovoljenj.FCI vzreja ima svoja pravila, kot vsaka dejavnost in teh se je treba držat. Meni Špelino leglo pač ni všeč,( zahtevam več, kot le en atribut )- - nisem edina - in ko je pol leta ob oddaji mladičev tekla vzhičena debata v superlativih na tem forumu - leglo v arhivu - se nisem oglasila niti z enim postom. V dobro ni šlo, tudi v slabo nisem hotela. In kje sta zdravstvena problema tega legla sem Špeli osebno povedala, niti omenjala nisem tega na forumu.
Prepir, ki je potegnil vse to za seboj je sprožilo mnenje, o ušesih in napakah, ki po standardu ne ustrezajo. Če jih je preveč, to bode v oči. Jaz ne vem, a je preveč pričakovati , da nekdo, ki celo sam ni zadovoljen s tem, kar je naredil, sprejme malo zdrave kritike.

KARMEN - takrat nisem imela mladičev.

Prilagam fotko - trije so moji, ena je hčerkina. Dve sta moja vzreja in zelo se veselimo tretje generacije mladičkov naše psarne. Pa ni reklama, brez skrbi.


I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Dominika

  • Gost
Odgovori #13594 : 09 December 2010, 11:05:58
Vesna sem se potem zvečer spomnila, se opravičujem. A res nimam pošlihtano kdo je kdo :-[

Glede Moona jaz ne morem napisati nič posebnega, kar pes ne bi imel, oziroma kar naj ne bi pričakovali. Sigurno je drugače če kupiš prvega psa, kot pa da daš že nekaj psov skozi svoje roke in veš, da mladič pomeni delo. Pa, da moraš biti par let zelo dosleden, če želiš potem imeti vzgojenega psa. Ko bom imela težave, bom o njih tudi javno napisala, tako kot sem pri švicarjih, ko vsi skrivajo operacijo rame- jaz jo ne, ker je zame to prevelika hiba, da bi kuža imel mladiče (no naš je še albin, pa je zato tudi kastriran). Vsakemu, ki me sprašuje glede avstralca pa povem, da to ne pomeni, da ga kupiš in izgleda kot Moon. Da je tu veliko dela, res se ga lažje uči, kot druge pasme, veselje ga je učiti, samo so pa zato včasih samosvoji-in zato so primerni za aktivne. Ena znanka vedno reče, jaz bi imela tvojega Moona, pa ne razume, ko ji rečem, da pri njej ne bi bil moj Moon tak kot je pri meni. Ker vsak drugače vplivamo na psa in imamo različne zahteve.



blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #13595 : 09 December 2010, 11:13:12
MartinaO, zdaj je pa tega dovolj.
Blumina ti ne zasaja nobenega noza in ti ga tudi ni. Sama si ga!  Nehaj z osebnimi zaljitvami, ker me potrpljenje mineva.

Blumina se cisto vsakemu pove za vse vzreditelje v Slo. Ljudje sami raziskujejo. Pa kaj mislis, da se mi res druzimo v krdela in obrekujemo potem neke vzreje? Kar nekaj bi se temu lahko reklo!



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #13596 : 09 December 2010, 11:22:46
prick ears imajo ponavdi močan koren in ta se prav gotovo ne da vrtet za 180stopinj kar spet ne omogoča dobrega sluha

mogoče pa zato prenesejo uprizoritev soške fronte kar je ponekod zaželeno  ::) in niso tako občutljivi na zvoke. Ja žal se to  pri nekaterih dejavnostih moderne dobe zahteva od psov, ki so bili selekcionirani za najtanjše zvoke  ::)

Mene je zmotil samo ta (od)stavek - da prick usesa slabse slisijo in so manj obcutljiva na zvoke (??) in da so bilo avstralci selekcionirani za najtanjse zvoke (sem mislila, da so bili selekcionirani za paso).

Se mi ne zdi nic tragicnega, ce je pes manj obcutljiv za zvoke - izkljucno za to, ker mi je zal mojih 2, ki sta oba obcutljiva na grmenje, pokanje in podobno (ne glede na usesa in pasmo). Ali je to prirojeno/pridobljeno nimam pojma, niti ni vazno. Samo mi je smesno, da nekdo napise, da hvala bogu, da se skoti tak mladic.

V ostalo se ne mislim spuscat. Nisem clanica nobenega kluba :) in se z veseljem druzim z vsemi lastniki avstralcev ne glede na poreklo psa ali klub (ce se kdo dela, da me ne pozna, je pa to njegov problem ;))

battito animale


Tika

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • mala cvilka Tika
Odgovori #13597 : 09 December 2010, 11:28:07
Martina, ma kaj mislis, da imamo mi toliko casa da bi zasajali tebi noz v hrbet? Kaj mislis, da ima Jasna poleg resnega resevalskega dela, sluzbe, dveh otrok, moza, vnuka, ovc, hkrati pa se zidamo hiso, cas za to, da se pogovarja o tebi. Ma lepo te prosim, nase zivljenje se ne vtri okoli tebe in se nikoli ne bo. In najbrz je tu problem. Nekateri pac morajo biti v srediscu pozornosti in to dosezejo tako, da druge blatijo na dno.
Sem mislila biti tiho, ampak ne prenesem pa, ko pride do lazi.
Martina, upam da ti Bozicek prinese to, da bo tvoje zivljenje bolj polno, saj imas izgleda mnogo prevec casa. Mi je zal, da sem tole napisala, ampak kadar pa stvari presezejo dolocene meje, je pa dovolj.


andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #13598 : 09 December 2010, 11:50:01
No, sicer verjetno ful zanimivo branje za tiste, ki sploh veste za kaj se gre, nam ki ne sledimo, pa ni popolnoma nič jasno. Očitno so eni bad guys, drugi  pa the good guys. Ena velika, grozna žalost.
Pametni ljudje molčijo, njihovo dobro delo se samo hvali. Slej ko prej so vidni rezultati.

In tisti, ki občasno zajadramo sem gor želimo brati nekaj uporabnega, nekaj kar se dejansko tiče aussijev. Lahko pa admin odpre temo Lastnik aussijev pa bo fer.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #13599 : 09 December 2010, 11:58:44
Aja, ce napisem se kaj o zivljenju z mojim avstralcem :)

Grin je res lep, v glavnem vedno naredi vtis, ker je takih pisanih in mocnih barv. Je tudi zelo simpaticen in prijazen in misli, da so vsi ljudje na svetu zato, da ga bozajo in mu dajejo priboljske (in vecinoma se mu to tudi potrjuje, ker tako simpaticno prosjaci, da mu skoraj noben ne more rec ne). Je cisto scrkljan in rabi dosti stiskanja in bozanja ;) se dosti smeji (tudi kaze zobe po avstralsko) in mu na obrazu vidis, kako uziva zivljenje :)
Rad se uci, razmislja in resuje probleme.

Negativne strani so pa predvsem njegova agresivnost do drugih psov, ki se je pojavila pri 2 letih in pol in mi je nekaj casa delala kar konkretne probleme. S trdim delom smo to spravili na obvladljivo stopnjo in ceprav je mozno, da ga ne bom nikoli mogla imet spuscenega v blizini drugih samcev in neznanih psov, zdaj cisto dobro shajamo s tem.
In ja, bila sem razocarana nad njegovimi "delovnimi sposobnostmi" v agilitiju, ker ga je na treningih zanimalo vse drugo razen sodelovanja z mano in ker mi je na tekmah bezal s parkurja. Zato sva v nekem trenutku nehala, ampak ker treniram z drugo psico, sem obcasno naredila z njim oviro ali dve in se je scasoma (po dveh letih) njegova koncentracija utrdila do te mere, da zdaj celo lahko greva spet na kaksno tekmo in mu niti ne gre tako slabo.

Toliko na kratko :)

battito animale


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #13600 : 09 December 2010, 12:01:18
Admin lahko tudi zaklene temo ampak to pač nima smisla, ker gre za same odrasle sogovornice. Očitno je, da si imajo punce za povedat in za razčistit nekatere stvari, ki bi jih bilo treba že zdavnaj. Zelo lepo bi bilo, če bi to naredile na 4 oči, si povedale v obraz vse kar si imajo za povedat in ne vsake toliko eksplodirat in malo "poživit" temo z sedaj že nekajkrat napisanimi izjavami.
Vsak kupec mora pred nakupom opraviti domačo nalogo in se sam odločit kje in zakaj bo psa kupil. Vsaj tako naj bi se psi kupovali, ne iz danes na jutri. In če se nekdo odloči, da mu je zaradi xyz razloga bolj všeč način vzreje in komunikacije od cowgirl bo pač mladiča vzel tam, tisti, ki mu je iz xyz razloga bolj všeč delo martine pa pri martini. Volk sit in koza cela, za vsakega se najde nekaj. Vse pa druži ista pasma, ne glede na to kako stojijo ušesa vsem v rodovniku piše avstralski ovčar.



andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #13601 : 09 December 2010, 12:48:21
Srčno upam, da se potencialni kupci ne bodo odločali na podlagi postov tukaj ampak si bodo ustvarili mnenje ob osebnem stiku in pogovorih z različnimi vzreditelji, študiranju  rodovnikov, karakterja staršev. Ker na tak način se dogaja le en velik ego triping. Govori se marsikaj (osredotočam se tukaj na vzrejo konj, ker sem tu bolj domača), vsakemu kupcu pa vedno priporočam, da je potrebnih več obiskov pri različnih rejcih, pridobivanje lastnega znanja in ne samo poslušanje rejcev. Zato, da sploh znaš slediti pridobljenim informacijam, zato, da prepoznaš pravilne informacije. Nikdar ne populariziramo lastne reje in z veseljem priporočimo ostale rejce, ki po našem mnenju delujejo etično in profesionalno. Je pa res, da ima vsak svojo moralo in totalno nefer je, da se jo tukaj ocenjuje.

Ko in če bom kdaj kupovala še kakšnega psa me prav nič ne briga kaj, koliko, kdaj vzreditelj piše po forumih, socialnih mrežah itd. Oseben obisk, stisk roke, pogovarjanje, starši, karakter psa. To bo zaključilo zgodbo, ne pa ali se nekdo duva ali ne. Živela bom s psom in ne vzrediteljem, tudi če ga nikdar ne vidim več.



ata

  • *
    • Prispevkov: 990
    • Točke: 0
Odgovori #13602 : 09 December 2010, 13:29:54
No, pa še moj pogled kot "pogled poptencialnega kupca":

Ko sem pred dobrim letom in pol opazil to pasmo, sem se potrudil in obiskal kar nekaj lastnikov aussijev in se šele kasneje povezal z obema tukaj omenjenima vzrediteljicama. Obe sta mene in mojo družino sprejeli in mi posredovali informacije, ki so me, kot začetnika na tem področju zanimale.
Za to sem obema zelo hvaležen, ker mislim in sedaj tudi vem, da sta mi obe zelo korektno predstavili lastnosti in tudi slabosti te pasme in mi je res hudo, ko moram na tem forumu brati takšne in podobne kregarije.
Nisem ne na eni, ne na drugi strani, ker si pri mojih letih le lahko privoščim svoje mišljenje, pa karšnokoli že je, enostavno pa (še) nisem dovolj usposobljen, da bi ga lahko utemeljil.Ko se bom (končno...) odločil za nabavo psa, sigurno na mene ne bo vplivalo to "prepiranje in prepričevanje prepričanih" ampak le moja želja in prepričanje, kako močno si želim psa in kaj lahko eden drugemu dava.
Kot je zapisal andi, ne bom živel z vzrediteljem ampak z mojim psom, vsekakor pa bom upošteval njegove nasvete, dokler bodo to nasveti...

Miislim, da je ta forum v osnovi, temu namenjen...  mene je prepričal in upam da bo še koga drugega s strokovnostjo...

Kot večni optimist vem, da se bodo strasti kmalu pomirile in bomo spet lahko gledali zanimive slike vaših ljubljenčkov in brali zanimive zgodbe in prigode z njimi.
Lp vsem
Božo

Bolj črno kot belo, ampak lepo ...


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #13603 : 09 December 2010, 14:01:07
Ko in če bom kdaj kupovala še kakšnega psa me prav nič ne briga kaj, koliko, kdaj vzreditelj piše po forumih, socialnih mrežah itd. Oseben obisk, stisk roke, pogovarjanje, starši, karakter psa. To bo zaključilo zgodbo, ne pa ali se nekdo duva ali ne. Živela bom s psom in ne vzrediteljem, tudi če ga nikdar ne vidim več.

Andi se čisto strinjam s tabo, samo da tukaj ni bilo mišljeno solastništvo psa, ki pa je še posebej v tujini dokaj pogosto pri bolj zahtevnih vzrediteljih v smislu nadzora nad nadaljnjo vzrejo določene psarne.

Si me pa s svojim opisovanjem na primeru vzreje konjev spomnila na še eno temo, kjer smo bili nekateri sodelujoči ves čas zelo grdo ocenjevani in komentirani, celo zasmehovani in to samo zato, ker smo hoteli predstaviti svoje izkušnje, ki pa so bile morda malo drugačne, ker so bile značilne za tole pasmo, ne pa tudi za border collie-je (oziroma za vse ovčarske pasme, ki niso border collie ali kelpie). Tam se je ena in ista oseba, ki je za povrhu še tujec, ves čas duvala na račun redkih aktivnih prispevkov v temi, ki niso bili v njenem "klubu". Pa pri tem sploh ni pomembno, da ta oseba tam promovira samo sebe, ampak to, da komentira nekaj, česar sploh ne pozna in pri tem še postavlja sebe za edinega preroka. Zato sem tudi jaz takrat pomislila, da bi predlagala pač novo temo za vse ne-borderje - govorim seveda o paši. Ampak to je pri nas itak tako nerazvita aktivnost, da se ne sekiram več.



sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #13604 : 09 December 2010, 14:09:56
inka, ta 'ena' oseba, je dva dni nazaj žal preminula, tako da se ni za bat več 'promocije' in debat v 'tisti' temi.



andi

  • *
    • Prispevkov: 258
    • Točke: 1
Odgovori #13605 : 09 December 2010, 14:14:03
Če greš v solastništvo potem je druga zgodba, potem moraš imeti z rejcem skupne poglede in interese in seveda ostati v stiku. Govorila sem o navadnem nakupu psa, kjer pa razen to, da spoštujem pogodbo, ne potrebujem vzreditelja več; z izjemo če sama tako želim. In prav gotovo se ne pustim izsiljevati.

Kar se pa tiče delilcev svetovnih modrosti pa...naj imajo veselje, vsak ima pravico živeti in povedati kar ima za povedati. Vam pa pač ni treba poslušati. Pa je stvar rešena. Če dela škodo pasmi, naj jo dela, tudi to mora biti, da se nekaj doseže. Ljudje se učimo iz napak. Če jih ne bi delali, ne bi postajali zrelejši, pametnejši in odgovornejši. Tako rastemo.



piTonka

  • *
    • Prispevkov: 37
    • Točke: 0
Odgovori #13606 : 09 December 2010, 14:15:27
Hoj, vsem.  Fjuh, je tukaj taka napetost, da bi jo lahko z nožem rezali :D

Glede na to, da imam novo avstralkico, pa da ste govorili o strloplahosti itn.,....mene zanima kako ste vedeli, ko ste imeli še mladička, da je potrebno za novo leto in praznike dajat pomirjevala, glede na to da je to potrebno storit že en teden prej.
Glede na to da je Miša zelo plaha živalca, kaj mi priporočate, da pomirjevalo kupim ali ne?[/ ???u] Živim namreč bolj ali manj v centru mesta (če se temu lahko reče center :D) in glede na to da sosed rad razstreli kakšen sod karbida, drugi pa meče municijo skozi okno? ::) Verjetno najbolje, da se za en teden nekam preselimo ::)
Sicer starejša Brina ni imela nikoli problemov, z  nobenim pokanjem, samo je bolj lovske pasme in ima to verjetno v krvi,...
No, kaj pravite?

Pa še eno zanimivo temo imam, glede na to, da vas ima kar nekaj dva psa, eni celo dva avstralca, bi lahko kdo razložil, kakšno taktiko ste imeli pri vzgoji obeh. Ste jih šolali skupaj, ali posebaj? Kje ste naleteli na probleme, itn.,...
Me zanima ker imam jaz tudi sedaj dve psički, pa sem včasih malo v skrbeh, če delam vse pravilno ali ne :-[

Lp, Tonka

Lp



inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #13607 : 09 December 2010, 14:15:45
inka, ta 'ena' oseba, je dva dni nazaj žal preminula, tako da se ni za bat več 'promocije' in debat v 'tisti' temi.
:( :'(



sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #13608 : 09 December 2010, 14:17:51



blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #13609 : 09 December 2010, 14:23:28
Sozalje domacim in vsem, ki ste ga poznali... :(



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13610 : 09 December 2010, 14:26:25
ojoj  :'(
sožalje  :(

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #13611 : 09 December 2010, 14:27:30
Hoj, vsem.  Fjuh, je tukaj taka napetost, da bi jo lahko z nožem rezali :D

Glede na to, da imam novo avstralkico, pa da ste govorili o strloplahosti itn.,....mene zanima kako ste vedeli, ko ste imeli še mladička, da je potrebno za novo leto in praznike dajat pomirjevala, glede na to da je to potrebno storit že en teden prej.
Glede na to da je Miša zelo plaha živalca, kaj mi priporočate, da pomirjevalo kupim ali ne?[/ ???u] Živim namreč bolj ali manj v centru mesta (če se temu lahko reče center :D) in glede na to da sosed rad razstreli kakšen sod karbida, drugi pa meče municijo skozi okno? ::) Verjetno najbolje, da se za en teden nekam preselimo ::)
Sicer starejša Brina ni imela nikoli problemov, z  nobenim pokanjem, samo je bolj lovske pasme in ima to verjetno v krvi,...
No, kaj pravite?

Pa še eno zanimivo temo imam, glede na to, da vas ima kar nekaj dva psa, eni celo dva avstralca, bi lahko kdo razložil, kakšno taktiko ste imeli pri vzgoji obeh. Ste jih šolali skupaj, ali posebaj? Kje ste naleteli na probleme, itn.,...
Me zanima ker imam jaz tudi sedaj dve psički, pa sem včasih malo v skrbeh, če delam vse pravilno ali ne :-[

Lp, Tonka

Lp


Jaz ti priporočam, da res greš res nekam drugam, če imaš možnost. Sicer pa pazi kdaj se sprehajaš, če veš ob katerih urah mečejo petarde.
Prav na pomirjevala jaz ne bi šla, ker je mala še mladič. Lahko pa pogledaš kaj imaš na voljo od naravnih pripravkov, samo preveri kako je z dajanjem tega mladičem. Jaz imam letos tole in tole. Zadnjega - Rescue remedy moram še sprobati, sem pa v knjigi prebrala, da je fajn ker učinkuje takoj.

Če pa poznaš koga od tistih, ki mečejo pokajoča sredstva, se probaj zmeniti, da ti sporoči kdaj ima namen metati. V tistem času greš ti na primerno razdaljo in lepo počasi stopnjuješ jakost pokanja :)

Za življenje z večimi psi pa ti bodo ostali znali kaj povedati.

inka, ta 'ena' oseba, je dva dni nazaj žal preminula, tako da se ni za bat več 'promocije' in debat v 'tisti' temi.
Joj  :(

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #13612 : 09 December 2010, 14:33:06
Poleg slabih lastnosti/problemov, ki jih je zapisala Tika, bi omenila še preganjanje divjadi. Zna biti kar problem, če živiš ali hodiš na območja polna divjadi. Če si doma v mestu in srečaš divjad enkrat na pet let pa praktično nimaš problema :)

Pa treba je vzeti v zakup, da puščajo veliko dlake :) Nekateri 1x ali 2x na leto, nekateri pa kar stalno. Ampak to mislim, da redko komu predstavlja tak problem, da bi zato zbral drugo pasmo.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #13613 : 09 December 2010, 14:36:16
Glede zivljenja z vecimi psi:
priporocam ti, da si cim veckrat vzames cas le za enega ali drugega. Sploh ta mala nujno potrebuje locene sprehode. Predvsem pa bodi ti cisto skulirana. Ce slucajno ona pokaze kaksen strahec, moras biti ti cisto flegma...

Vec pa drugic, ko bo cas dopuscal daljse tekste, danes ne bo slo.




blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #13614 : 09 December 2010, 14:38:57
Aja, pozabila dodat, da je to pomembno, ce bos s psico delala samostojne reci. Ce bosta delovali vedno v dvojici, potem verjetno to ni tako nujno.
Jaz vedno pomislim z mojega vidika najprej, ker pri nasem delu potrebujemo samostojnega pesjana  :D




tamara

  • *
    • Prispevkov: 464
    • Točke: 0
  • žakc :)
Odgovori #13615 : 09 December 2010, 14:45:42
piTonka

Sicer nisem nek ekspert, samo meni se zdi tale čas prav fajn za navajat mladička na razne glasne zvoke in druge čudne zadeve. Mogoče bi kaj pomagalo pri njej, namesto pomirjeval.

Ko je bil Žak še mladiček, sem ga dobila ravno enkrat novembra in sva decemberske prireditve izkoristila za socializacijo. Sva šla na sprevod dedka mraza in takšne stvari. Pa se mi je zdelo super, ker se je navajal na gnečo, igrala je godba, polno mularije, konji pa itak tudi kaj petard. Sem vzela s sabo en kup dobrih priboljškov in igračo za rezervo pa sva šla v kaos. Sicer je Žak zelo flegmatičen kar se pokanja tiče in teh stvari, samo mogoče je tole tudi kaj pomagalo. Smo takrat še živeli v stolpnici in smo bili tudi sredi fronte. Še poleti je kdo kakšno petardo vrgel....



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #13616 : 09 December 2010, 14:55:40
jaz mojim lastnikom svetujem za prvo leto (obvezno šolanje)
puppy šola in osnovno šolanje in ogromno socializacije ter igre, igre

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #13617 : 09 December 2010, 15:01:06
Meni pomaga, če začnem noro skakat in se ful veselit, ko poka. :D
To recimo, če kaj nepričakovano poči, petarde itd.
Je ful pomagalo pri tastarejši, se je en čas vmes zelo bala, ni hotela lulat zunaj, nič, pol sem se pa začela ful veselit in igrat, ko je počilo in najprej me je gledala malo neumno pol pa je delovalo počasi in zdaj je ok. Tamala pa ni imela kakih težav, se že malo ustraši, ampak ona je čisto odvisna od mojih reakcij in, če sem jaz kul in se ne vznemirjam, pol si misli, da pa že nič ni takega. Pa tudi zelo neprijetne izkušnje ni imela nikoli, medtem, ko so starejši vrgli enkrat kot mladičku petardo dobesedno pod tace.
Ko smo pa not in poka za praznike (in poka ful, ker smo v centru), pa se delam, da nič ni, seveda psicama ni najbolj fajn, sta pod stresom, ampak ni hujšega.



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #13618 : 09 December 2010, 15:02:18
Meni pomaga, če začnem noro skakat in se ful veselit, ko poka. :D
To recimo, če kaj nepričakovano poči, petarde itd.

Ful dobra ideja :D

battito animale


sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #13619 : 09 December 2010, 15:06:50
Ful dobra ideja :D

Ja, Lona se je res ful bala petard in to več let. Pol sem pa ugotovila, da se v bistvu jaz tudi ustrašim in se začnem jezit in sem v stresu, ker me skrbi zanjo.
Pol sem pa kaka tri leta nazaj poskusila to in od takrat je neverjeten napredek.
Še štiri leta nazaj je vsa NL preživela pod posteljo, se je tudi že polulala od groze eno leto, ven sploh ni hotela med prazniki. Sedaj pa...
Ok, saj je še vedno rahlo vznemirjena, ampak se normalno giba, igra, je, gre lulat itd. Nič hujšega. Ne moreš verjeti kaka sprememba. :)