Avstralski Ovčar [Australian Shepherd]

zoe · 3497984

zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #13620 : 09 December 2010, 15:34:59
Tamara, se strinjam s tabo. Treba je samo pazit, da če imaš že v osnovi malo plahega psa, da ga ne vržeš takoj v najhujši kraval, ker se lahko tako močno ustraši in totalno zablokira, da se potem matraš nadaljnih nevemkok mesecev in probaš to odpravit :) Če je mladič radoveden in pogumen, potem ja, če se pa malo boji, je pa bolje postopoma dodajat moteče dejavnike in kraval.

Odvisno je tudi od tega kakšen "bounce-back time" ima mladič. Nekateri se nečesa ustrašijo v naslednji sekundi pozabijo na to - kar se mi zdi bolj enostavno in fajn :), nekateri pa si slabo izkušnjo zapomnijo za več mesecev ali celo za celo življenje in imaš lahko hitro problem.

V bistvu je prav, da se mladiči tudi česa ustrašijo, je pa fajn, da se po nečemu strašnemu hitro opomorejo in so pripravljeni na nadaljne dogodivščine; tisti totalno neustrašni se ne učijo toliko na lastnih napakah.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


vesna-skway

  • *
    • Prispevkov: 175
    • Točke: 0
Odgovori #13621 : 09 December 2010, 16:03:14
Meni pomaga, če začnem noro skakat in se ful veselit, ko poka. :D
To recimo, če kaj nepričakovano poči, petarde itd.

super način :) mi bomo letos tudi prvič videli kakšna bo reakcija na petarde ...

pitonka .. pri našem ko je bil še mladiček se je kar vredu obneslo tudi pogosto izpostavljanje glasnim zvokom ... del sprehoda je bil tudi na povodcu ob železnici ... pa to, da je avstralček tvoj rep  :D povsod gre s tabo ko lahko



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #13622 : 09 December 2010, 18:27:28
Še moja stališče in razmišljanja…to, kar je zame najbolj moteče v tej temi, je tisto megleno namigovanje/obtoževanje in kritiziranje drugih, brez navedenja konkretknih imen, dejstv, dogodkov. Je posebej frustrirajoče za nekoga ki sploh nima pojma za kaj in za koga gre. Tu sem že nekajkrat opozorila o tem, predvsem Martini. Moti me tudi ta odnos, ki Martina občasno izraža, češ, da ona ima ogromno znanja in da mi ostali nič ne vemo, noče pa potem povedati oziroma to znanje deliti z nami, ker nismo vredni ali ne vem kaj.  Me je tudi neprijetno presenetil njen negativen če ne celo sovražen odnos do ustvarjanja spletne strani, ki bi lahko združila in bi bila koristna za VSE lastnike aussijev v Sloveniji (http://www.slo-aussie.com/), a kot kaže zaradi ustrahovanja/prepovedi, lastniki psov njene vrzeje razen Urške si niso upali sodelovati. Glede včerajšnje pripombe o “Mercedesu”—no, Martina, upam, da sem te narobe razumela—ali pa? A s tem si res hotela povedati, da so vaši aussiji za nekaj razredov bolj vredni kot tisti, ki niso iz tvoje psarne? S tem pa seveda ne strinjam.

Martina, jaz drugače spoštujem tvojo vzrejo, občudujem skoraj vse AR pse, ki jih poznam, in sem v prijateljskih odnosih z njihovimi lastniki. Veliko dobrega si naredila na tem področju. Tako da če bi me kdo vprašal, kje se dobi aussie v Sloveniji, povem tvoj naslov. Ne vem, če bi bila sama  dovolj dobra lastnica za tebe in uspešno naredila tvoje testiranje. Vem pa, da niti ne bi želela vzeti mladiča od nekoga,  ki dela “špijonažo” o meni in ki potem od mene zahteva 100% nekritično in dosmrtno lojalnost, ki mi diktira vse pogoje (tudi to, s kom se lahko združujem, pogovarjam in sodeljujem), pa tudi če bi ta vzrediteljica imela najboljše avstralce na svetu. Takšna oseba je za moj pojm nek control freak ter micromanager in ji raje izogibam.

Mi smo očitno imeli veliko srečo z našo vzrediteljico, Sandra Lieppert. Je zelo odgovorna in skrbna, njeni psi imajo vse zdravstvene in genetske teste, pove vse odkrito, tudi o napakah. Kadar imamo kakšno vprašanje, daje koristne nasvete, rada pomaga, drugače pa se ne vmešava. Naša psica je sicer uradno v solastništvu, a to pomeni samo to, da za paritev rabimo soglasje od vzrediteljice.

In čeprav sem nekaj časa razmišljala o tem, da bi imeli z njo eno leglo, sem se dokončno odločila, da je ne bomo parili. En razlog je to, da se mi zdi iskanje primernih lastnikov prezahtevna odgovornost. So pa tudi drugi razlogi. Sem sicer dolgo hotela imeti mladička od njej zase, predvsem za šport (agility, frizbi), ampak mi je minilo, prvič zato, ker mi je hčerka dovolila, da delam in tekmujem z Oli v vseh disciplinah,  drugič zato, ker smo med tem časom nepričakovano dobili Bamm Bamma, in s tem dosegli moje maksimalno število psov. Tako da novega psa zase ne potrebujem, pa tako in tako to ni dovolj tehtan razlog za paritev. Malo mi je vseeno žal, ker menim, da je več kot primerna za vzrejo in bi veliko prispevala k pasmi (njena teta v Ameriki je imela krasno leglo pred enim letom), tudi zato, ker ima izrazit pašni nagon in močno voljo za delo, kar žal velikokrat manjka pri modernih primerkih tej pasme, in če bodo parili same takšne (lepe a nedelovne), čež par generacij pasma ni bo več taka, ko bi morala biti. Ampak dobro, mislim, da je dovolj takih delovnih, ki bodo imeli potomce (med drugimi tudi Olini sorodniki), da ne bo nič narobe, če njeni geni ne grejo direktno naprej. Pa če bom kdaj kasneje želela pravega avstralca, bom pač pri drugih iskala (predvsem med ASCA vzreditelji), in ne v lastni vzreji.

Samo nekako dvomim, da bom sploh kdaj iskala rodovniškega avstralca v eni izmed psarn. Zdaj jih je že toliko zavrženih in brezdomcev, da bi najprej iskala v neki rescue organizaciji—avstralec, border, ali nekaj vmes. Ali pa nek 100% mešanec v enem izmed slovenskih zavetišč, ki pa rabi dom in kaže potencial za šport.

Tako da to je tudi moj prvi nasvet vsem bodočim lastnikom, ki obiskujejo to temo: probajte naprej posvojiti avstralca, ki išče dom.



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #13623 : 09 December 2010, 18:30:39
Še nekaj o Olinih plusih in minusih:

PLUS
-   Je izredno inteligentna, se hitro nauči, zelo pozorna na vodnika, igriva/smešna, izjemno hitra in atletska, če ne celo akrobatska (zato je tudi vrhunski frizbi pes pa mogoče nekoč bo tudi vrhunski agility pes), ima ogromno delovno sposobnost, fizično in psihično (za razliko od nekaterih drugih aussiejev, ki sem jih npr. imela na frizbi seminarjih), izrazit nagon na plen (kar pomeni da je zelo enostavno jo naučiti nove stvari), totalno predana svojim ljudem, se rada crklja, zdrava in lepa, zame lih ta prava velikost.
   
MINUS
-   pretirano nezaupljiva do tujcev, in takrat ko pada v trans, je težko obvladljiva—me ne vidi in ne sliši več. Če dosledno delam z njo oz. če je dovolj desenzibilizirana, postane boljša—zdaj naprimer je dokaj pridna v gneči na tekmah. Ampak je nisem mogla odvaditi od histeričnega lajanja in tresenja vsakič, ko poštar pride. Če pa ji daš kaj dobrega za jesti, ji enkrat vržeš frizbi, bo pa za vedno tvoj.  ;D Samo če nisi poštar.  :D
-   včasih reagira tudi na tuje pse (sploh, če so veliki, črni…). Se potem  hitro navadi in jih potem sprejme (razne, če so agresivni do njej), jih ignorira ali se igra z njimi, a zna biti prva reakcija zelo glasna. V razliki od Lyre, Ruby, Grina in marsikaterega drugega psa, preluknjala pa ni nobenega. Samo laja. Je pa nekajkrat ščipnila ljudi, sploh, če so prišli v njen prostor brez dovoljenja.
-   Včasih preganja divjad, zato jo moram imeti ves čes na povodcu ali vsaj na vidnem polju, pa jo vsake toliko poklicati k sebi, ko gremo na sprehode. Ne vem, ali je to preganjanje divjadi mogoče značilnost za pasmo? Ker moji borderji tega nikoli ne delajo. Oli sicer pride v parih minutah sama nazaj, ampak tega si ne morem privoščiti—dovolj je en usodni trenutek, da se kaj zgodi, da se ponesreči, in je tako hitra, da ne bi vedela niti kje naj jo poiščem. Druga dva prosto tekata, nimam nobenih skrbi, ne preganjata divjad, ne reagirata na druge (ljudi ali pse), ki jih kdaj pa kdaj srečujemo, se ne oddaljita od mene, ampak na Oli moram biti ves čas pozorna.
-   Pogosto laja, ko je vznemirjena. (In je pogosto vznemirjena ). S tem, da me je zelo presenetila, ker ko je pasla ovce, je bila zelo tiho pri delu. Ampak drugače je precej glasna.



tamara

  • *
    • Prispevkov: 464
    • Točke: 0
  • žakc :)
Odgovori #13624 : 09 December 2010, 18:52:10
Jean, zelo lep opis  :) Meni je Oli fenomenalen agi in frizbi pes.



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #13625 : 09 December 2010, 19:01:19
Hvala, Tamara.  :)

Ja no, pa edino ti veš, da sem lagala o Bamm Bammu...ni tako nedložen, kot vsi mislijo... :( :-[ Je serijski morilec rac!   >:D



tamara

  • *
    • Prispevkov: 464
    • Točke: 0
  • žakc :)
Odgovori #13626 : 09 December 2010, 19:04:03
haha  :D to so bile tudi prigode  :D



tamara

  • *
    • Prispevkov: 464
    • Točke: 0
  • žakc :)
Odgovori #13627 : 09 December 2010, 19:37:39
Malo spominov na race...  :) lušno je blo








martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #13628 : 09 December 2010, 20:36:38
No Jean - jaz sem vse razložila v postu 13593, da ga ne ponavljam še enkrat. Tam piše, kje je problem med mano in omenjeno gospo.Morda posebej zate še nekaj stvari, potem imam pa res zadosti, imam drugo delo

- sodelovanje s psarno je povsod po svetu običajno - kako naj vzreditelj ve, kaj je vzredil, če nima kontakta z lastniki? Vzreji se sledi, da se lahko korigiraš, če je potrebno - razen če ne delaš kr neki. Imamo srečanja, seminarje...kar nekaj se dogaja

- vidim, da si tudi ti v "klubu" in ve ste začele deliti aussije na delovne in razstavne in posebno gre tudi meni na živce, da skritizirate in zviška gledate vsakega psa, ki pride v SLo iz t.i. razstavnih linij . Jaz se ne obremenjujem, ker moji niso ne ti ne oni imam dobre izkušnje z linijami takimi in drugčnimi in uporabljam to, kar je moj namen vzrediti. Ne z glavo skozi zid. Kolikor sem pa slišala norčevanja iz mojega Chipa je pa prav neokusno in ne vem, če ima še kateri aussie ( Chip bo star 8 let)v Slo cca 200 ur prostovoljnega dela s starejšimi v domovih in otroki na taborih. Vključno sz mojimi stroški prevoza. Da ne govorim, kako je meni rešil življenje.

- bazo avstralcev sem urejala 6 let - a ni bilo dobro? Kar naenkrat se nekdo odloči in , ne vem, zaradi lastne pomembnosti bi želel-a imeti vse v rokah. Ali kaj? Zadeva je malo problematična: za kakšen namen se zbirajo podatki? nekaj podatkov je netočnih /zavajajočih/ nepreverjenih. Varstvo osebnih podatkov o lastništvu???? In v Slo je cca 100 avstralcev ( mojih 30) vaša baza jih ima 20 ali nekaj? V Slo je bilo še eno leglo iz katerega niti en predstavnik ni v tej bazi.kaj hočete? Kdo od "mojih" je prizadet, ker ne sme v bazo zaradi mene? ::)
Odnos vzreditelj - lastnik se opredeli v pogodbiin pogodbo podpišeš ali pa ne. Če jo, se je držiš. Tako je v civiliziranem svetu. Za vsako stvar.

- bom omenila še koledar : za leto mislim 2007 se je naredil koledar in takrat je bilo v Slo cca 30 avstralcev, tudi tvoja. Nekako 8 je bilo Blumina, vse ostalo moji in Jonfi in drugi. Na koledarju je bilo 48 fotk - od tega 36 Blumina in 12 vseh ostalih. Nisem jaz delala te statistike. Od takrat imamo mi svoj koledar, imam ene 20000 kvaltetnih fotk.

- kdo je koga ugriznil in narenčal in napadel se bom pa vzdržala komentirati -  od nekaterih podivjano gizejo, drugi počnejo isto, je pa "babji fajt"

Jaz ne mislim, da so moji psi najboljši, ker brez kritične distance se vzreje ne morem iti. Bi propadla.  Sem se tega naučila tudi pri mojih 3 otrokih, ki sem jih sama vzgojila in moram reči, da so odlični predstavniki svoje vrste. "Da se še malo pohvalim in druge dol potlačim " v mojem stilu, a ne?

Sicer pa meni vzreja ni primarna dejavnost v zvezi s psi, vse mogoče počnemo, če si opazila. Zanima me psihologija psov in njihov odziv na določene situacije.
In na tem forumu se bom po potrebi še oglašala  ravno zaradi pestrosti mnenj. Saj smo v demokraciji.

Take care


-

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


Aiko

  • *
    • Prispevkov: 31
    • Točke: 0
Odgovori #13629 : 09 December 2010, 21:01:41
Malo sneznih radosti hiperaktivnega avstralčka v gibljivi sliki  >:D ;Dhttp://www.youtube.com/watch?v=E6m8UB_Ciqs


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #13630 : 09 December 2010, 21:13:55
 ;D ;D

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #13631 : 09 December 2010, 21:21:44
Martina, nisem v nobenem klubu in v nobenem taborju kar se tiče avstralcev. Kolikor vem, je Nadja (zoe) urejala spletno stran in nas vse lepo povabila k sodelovanju. Meni je lepo sodelovati z njo (smo sicer res skupaj v enem klubu, namreč Flipsi) in sem rade volje posredovala podatke in slike za bazo podatkov. Za kaj več trenutno nimam časa, ko bom utegnila, mogoče bom pisala kakšno poročilo o frizbiju. Drugače spletna stran je odprta za vse, kdor hoče sodelovati, lahko, kdor ne, mu ni treba.

Zakaj ne pišeš ti več o Chipu in njegovih dejavnostih? Se sliši lepo!  :) To, da ti je rešil življenje, si omenila, vem da smo te tudi nekajkrat prosili, da poveš kaj več. A boš?

O koledarju za leto 2007 nimam pojma, kdo je bil gor. Zgleda, da tudi zaradi tega hudo zameriš Blumino. Pač razčisti to z njo, pa gremo naprej. Ne vem, kaj je vzrok vajinega konflikta, vidim pa, da posledice žal negativno vplivajo na nas vse, na celo skupnost lastnikov avstralcev. Ki jo jaz še vedno smatram kot skupnost, s katerimi člani si pridržim pravico se neobremenjeno pogovarjati in srečati, ne glede na to, ali ima unega ali drugačnega avstralca.



martina.o

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 3.098
    • Točke: 1
Odgovori #13632 : 09 December 2010, 21:37:36
 - ah najbrž v Sloveniji rabimo dve bazi, dva koledarja.. prav slovenceljska posebnost ( ampak v razmislek pa vseeno o zbiranju podatkov in točnosti/preverjenosti le-teh - kar je na net je " netovo "

- imam precej informativno spletno stran že 9 let, tam so opisi mojih psov, ne bom na posebne želje tukaj pisala. Iamm pa res za dopolnit  - pa podatkov o lastnikih niti jaz ne objavljam tam

Jean še nekaj mi je prišlo na misel ob tvojem omenjanju azila v zvez z avstralci. Vsak odgovoren vzreditelj ima v pogodbi klavzulo, da se mora  psa njegove vzreje vrniti vzreditelju/njemu-ej v primeru, da ga lastnik ne more, noče ne želi več imeti. Zaradi katerihkoli razlogov in kadarkoli. Tako je tudi v moji pogodbi. In ker si tega ne želimo prav pogosto tudi zaradi stresa psa,si dovolimo čekirati bodoče častnike. Moje pri meni doma. ene 200 jih je šlo skozi mojo hišo. I'm tired.
 Čigavi psi so torej v azilih???
Jaz sem pristaš preprečevanja - manj zdravljenja. Mislim, da se reče pri naših bivših "bratih" - bolje sprečiti nego lečiti. Če sem prav napisala.

I don't regret my past, I just regret the time I wasted with the wrong people.


blumina

  • *
    • Prispevkov: 1.413
    • Točke: 11
Odgovori #13633 : 09 December 2010, 21:46:12
hhahahaha, kje vse sem trn v peti.
Clovek ne more verjet.
A to si res slike stela,  :D
noro...



Jean

  • *
    • Prispevkov: 2.324
    • Točke: 6
Odgovori #13634 : 09 December 2010, 22:02:12
Jean še nekaj mi je prišlo na misel ob tvojem omenjanju azila v zvez z avstralci. Vsak odgovoren vzreditelj ima v pogodbi klavzulo, da se mora  psa njegove vzreje vrniti vzreditelju/njemu-ej v primeru, da ga lastnik ne more, noče ne želi več imeti.
 Čigavi psi so torej v azilih???

Ja očitno niso od odgovornih vzrediteljev. Oziroma od nobenih vzrediteljev. Mogoče nekdo kupi "čistokrvno brez rodovnika", ki je ne sterilizirajo, nastanejo mladiče/mešance, jih zavržejo ali končajo v zavetišču...Tako kot pri vseh pasmah. Pes, ki je malce podoben avstralcu/dobermanu/labradorcu/border collieju etc. etc. etc. morda ima srečo in mu nek breed rescue organization pomaga.



KARMEN

  • *
    • Prispevkov: 2.469
    • Točke: 4
Odgovori #13635 : 10 December 2010, 08:57:55
Jaz bom v bodoče pripravljena posvojiti enega takega zapuščenčka  :P.



piTonka

  • *
    • Prispevkov: 37
    • Točke: 0
Odgovori #13636 : 10 December 2010, 12:27:30
Hoj, hvala lepa vsem za tele odgovore in nasvete, zelo zanimivo.  :) Bom kar probala upoštevat tole, da delam z vsako posebaj,...mi je že Zoe enako predlagala ;) No ja upam pa da ne bo tako hudo za novo leto kot ponavadi, čene bom pa res kar skakala od veselja ko bo počilo, hehe, sosedi se bodo pa čudli, že tko se mi smejejo, ker hodim v pižami ven iz hiše pa govorim skos ''lulat, kakat'', pa drekce pobiram :D

Kar se tiče pa šolanja, greve pa ravno danes popoldan prvič, tako da bomo videli kako bo. Je pa že sedaj opaziti napredek pri ljudeh in psih, jim že pusti da jo pobožajo. Če pa pripelje kakšen tovornjak, se pa vseeno kar prestraši.

V glabnem Blum in ostali ki ste ''številčnejši'' če boste še kaj o skupnosti več psov napisali bom zelo vesela, pa še kdo drug verjetno tudi :)

Lep sončen dan želim vsem skupaj ;)



Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #13637 : 13 December 2010, 20:26:33
zoe koledar je super :o ful dober, se boljsi kot lani :)

battito animale


Kirsikka

  • *
    • Prispevkov: 130
    • Točke: 0
  • Viivi & Roni
Odgovori #13638 : 13 December 2010, 20:53:14
Jaz sem tudi dobila danes koledar ;D Res je čudovit :o

Punci HVALA še enkrat, sta mi prav polepšali dan :)
Se pa priporočam za kakšen aussie sprehod ;)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13639 : 13 December 2010, 20:53:37
Se pridružujem strokovni ugotovitvi od Lilit   :D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13640 : 13 December 2010, 20:55:43
OOOOO. A tebi sva ga dostavli  :o ;D
He he super  ;D

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lilit

  • Picko in Packo
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 5.669
    • Točke: 23
  • Wapi, Grin
Odgovori #13641 : 13 December 2010, 20:57:47
Kaj nisi pogruntala :D

Za sprehod smo pa vedno :)

battito animale


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13642 : 13 December 2010, 21:03:22
Ne. Meni je bila znana faca - poligon, ampak s forumom pa res nisem mela nobene asociacije  ;)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #13643 : 13 December 2010, 21:21:26
Me veseli :D

Hvala za pomoč pri deljenju koledarjev ;)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


Kirsikka

  • *
    • Prispevkov: 130
    • Točke: 0
  • Viivi & Roni
Odgovori #13644 : 13 December 2010, 21:23:37
Ja, meni sta ga dostavili :)

Super, pol se pa moramo dogovorit za sprehod ;) Jaz bi rada spoznala malo aussieje, Viivi pa išče družbo za norenje :)

Kdaj sta pa kaj na poligonu?



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13645 : 13 December 2010, 22:51:35
Pol lahko spoznaš il bello e la bestia ha ha ha :D

Sprehod pa obvezno! :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


LIZA

  • *
    • Prispevkov: 1.016
    • Točke: 10
  • Aaron
Odgovori #13646 : 14 December 2010, 17:44:22


barbara10

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 1.684
    • Točke: 0
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #13647 : 14 December 2010, 18:06:14
Jaz bom v bodoče pripravljena posvojiti enega takega zapuščenčka  :P.

V zavetiscu pri Trebnjem je sedaj ze v 3. nekaj takega.


Scarlett

  • *
    • Prispevkov: 979
    • Točke: 0
Odgovori #13648 : 14 December 2010, 19:44:07
Dobila koledarje :) Hvala vsem poštarjem za dostavo :D ;)



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #13649 : 14 December 2010, 22:04:37
Pa ne, da je že novo leto!  :o

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P