Pri naročanju dummyjev iz tujine je največja težava teža pošiljke, saj en dummy tehta najmanj 500 g, za delo pa rabiš najmanj 4
. V veliki večini trgovin pride poštnina dražja od vrednosti pošiljke; našle pa smo eno, ki ima enotno poštnino ne glede na težo paketa
. Ker lastnik tudi sam dela s svojim tolerjem, ima res veliko izbiro kvalitetnih stvari, izjemno prijazen je in rad pomaga. Meni je recimo blazno težko naročiti dummyweste, ker sem drobna, ti brezrokavniki pa enormni; in mi je pomagal, ker ve, kako se stvari obnesejo na terenu.
Mogoče sem premalo poudarila, a za delo so nepogrešljive Dokkenove stvari (
http://www.deadfowltrainer.com/ ). Če imaš neomejena sredstva, pa absolutno dummy launcher, ki ga je izumil Turner Richards (
http://www.turnerrichards.co.uk/ ). Pred časom sem tako sitnarila, da so na listo držav, v katere pošiljajo, dodali Slovenijo; a poštnina za težke stvari tu žal ne pride v poštev
. Glede launcherja smo imele pravo detektivsko poizvedbo, ali se to pri nas sploh lahko uporablja ali ne; rečeno je bilo, da lahko, ampak noben pa ne garantira, da te ne bo lovec najmanj dvakrat okrog ušes, če boš s tem streljal. Launcher namreč dela na slepe naboje in kar ornk poči ... Ga še nimam, je pa visoko na listi želja.
Kot pripomoček za delo bi navedla tole (mislim, da sva o drugi stvari že govorila v neki drugi temi pred časom):
Glede naročanja se lahko menimo prek e-maila, ki ga imaš v mojem profilu. Jaz sem ti navedla tisto, kar osebno poznam in uporabljam pri delu, trgovino pa so našla druga dekleta, njihovega truda in dela pa si ne bi rada lastila, ker ni prav, so bile res krasne in so opravile veliko delo
.
Jaz s psom veliko delam, rezultati so pa včasih boljši in včasih za en drek
. Pes je namreč čisto preveč prismuknjen na delo in več kot pol časa porabiva samo za samokontrolo, discipliniranje ipd., ker dobi pravi mad look, ko vidi, da se bo delalo. Kar seveda ni v redu
. Nekaj v temle smislu (foto by Azu
)
Meni je veliko do tega, da bi v Sloveniji retriversko delo potekalo na drugačen način; obstoječe delo mi pač ni všeč, moje osebno mnenje. Ker pa imam omejeno zalogo časa in večino treningov posvetim freestylu, prav zelo aktivna nisem. Podpiram pa vsakršno prizadevanje v tej smeri in osebno se mi izjemno dopade delo Azu in Wi, ki sta moji vzornici, idolki in dekleti, ki ju izjemno občudujem. Če mene vprašaš, je to to v lovski kinologiji
.