Kaj in koliko potrebuje pes

Neyka · 1582

Neyka

  • Novofundlanci so zakon!!
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 4.034
    • Točke: 26
  • Neon say: BU
: 04 November 2008, 18:07:13
Torej ugotavljam da pravzaprav ne vem veliko o sestavinah pasje hrane.

 Kaj naj bi torej pasja hrana vsobevala? Koliko beljakovin, maščob itd.? Psi se v potrebah razlikujejo. Kaj so pomembnejše sestavine za male, srednje velike in velike pse? Kaj pa razlika med mladičem in odraslim psom pa seveda seniorji? In na kaj je potrebno biti pozoren pri sestavinah za aktivne pse in kaj za predebele pse? In še nazadnje iz kje najboljše da te sestavine izvirajo (nevem, beljakovine iz živali, rastlin,....katera žival....)

OK tega je zdaj ogromno. A lahko vsaj kakšen link do nekih tabel ali člankov, kjer je to razumljivo spisano? Zaenkrat namreč kupujem hrano po principu a ta pa Neonki ustreza in to rad je, pa me malo informativno zanimajo neka pravila, po katerih naj bi se proizvajalci ravnali oz. kaj pes dejansko rabi.

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


maja72

  • Gost
Odgovori #1 : 18 December 2008, 19:57:12
Moja filozofiranja o hrani so tudi po par letih še vedno bolj filozofiranja kot vednost  ::) :-[, ampak bom vseeno napisala, o čemer smo se pogovarjali na seminarju in kar mislim, da celo deluje. Pri Bajku sem od prvih mesecev, odkar je z mano, travmirala na temo njegove teže, ki je bila do hranjenja z Orijenom prenizka (pa še zdaj uporabljam skorajda 2x količino  ::)). Ves čas sem se nagibala k beljakovinsko močni hrani, četudi pes ni nadpovprečno obremenjen in so bili iz tega razloga mnogi proti, češ da namreč pretiravam. Ampak pri njegovem tipu prebave in velikosti (pozneje se je izkazalo, da velikost je pomemben faktor), se je beljakovinsko močna hrana izkazala kot edina ustrezna varianta. Beljakovine naj bi bile živalskega izvora in komot presegale 30 % vsebnosti hrane. O razgradnji beljakovin naj raje napišejo tisti, ki kaj vedo, je pa zaradi tega pri psih manjših in majhnih pasem beljakovinsko bogata hrana manj priporočljiva oz. ni priporočljiva. Za psa tipa PRT naj beljakovine ne bi presegale 20 % vsebnosti hrane. Jaz sem na Attilov predlog naredila spremembo v dajanju hrane in brikete, tj. suho hrano, dam nekaj časa po "predjedi" s skuto, pozneje, torej po briketih, pa še OH. Upam, da sem ga prav razumela, ga bom pa še enkrat natančno vprašala, zakaj tako. Ampak kombinacija z ločenim vnosom OH naj bi menda spremenila prebavo beljakovin, ki pri Amelie konkretno povzročajo hiperaktivnostne izpade. Ko sem ji hrano pričela dajati tako, je bila sprememba v smislu tudi 2 uri trajaočega koncentriranega dela opazna, nivo sladkorja v krvi (kakor si jaz to pač totalno po kmečko predstavljam) ni nihala in splošni učinek na organizem je bil pozitiven. Attila mi je razložil, da imajo tekmovalni psi, ki imajo tudi več ur trajajoče dnevne obveznosti, predpisan strog način hranjenja v smislu kdaj vnos beljakovin, kdaj OH ipd.

To, kar sem napisala, je res bolj po spominu  :-[ in upam, da bo kak nutricionist lepše napisal. Moja izkušnja je, da pri majhnih psih hrana z več kot 20 % deležem beljakovin ne pride v poštev, pri psih, nagnjenih k hiperaktivnosti, je dobro razbiti vnos belljakovin in OH; pri velikih psih pa je več kot 30 % beljakovin brez problema, če so beljakovine kvalitetne in so glavni vir prehrane psa.