Belgijski Ovčar [Chien de Berger Belge,Belgian Shepherd Dog]

ursa · 532189

kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #930 : 31 Januar 2010, 23:30:27
Iz katerih psaren pa so ( bili ) oba Pana in Farina? Za ostale vem, za te tri sem pa mal zgubljena  :-[


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #931 : 01 Februar 2010, 00:31:49
Oba Pana sta iz psarne Z Kovarny in podružnic (če se ne motim, je mladi Pan, torej domžalski, iz Z Kovarny psov, vendar ne skoten prav v psarni), Farina pa je bila se mi zdi da iz Švice.
Pan Pan, the one ;) : http://www.zkovarny.com/gallery2/galerie.php?pes=pan_vision_z_kovarny (žal nimajo več strani od legla gor, ali pa jaz ne najdem)
Pan drugi: http://www.zkovarny.com/new/en/index.php?Litters:2002_-_today:P_litter_-_DOB_26.03.2008

Orfea, najbrž je potem šlo za Sharifa, lokalca tudi po rodu. Malin nima smisla šteti, sem se malo hecala ;), jih je čisto preveč, pa še največkrat menjajo naslove od vseh različic, tako da jim je nemogoče slediti.

EnNa, kot je povedala zoe, je Šarlija (ki je bil tudi iz Z Kovarny ali podružnice) nasledil Pan, ki pa sem ga nazadnje videla še kot mladička. Šarli pa je umrl zaradi raka ene dve leti nazaj, star mislim da 5, 6 let.



kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #932 : 01 Februar 2010, 08:51:48
Urša hvala  ;)


TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #933 : 01 Februar 2010, 09:57:17

Joj, ste se razpisali!!! Živeli belgijci!!!  :o :D

Bambi, sem si pogledala tvoj filmček  :'( in je tudi mene stisnilo pri srcu) ampak vseeno hvala, da si zbrala toliko moči in ga delila z nami! Nordek je bil prečudovit in takšen bi tudi ostal... Sem pogledala njegov rodovnik in ugotovila, da je Nordov dedek (Tango del Altavia) oče od moje Lučke... ah, še v "žlahti" smo si bili... Saj bo, drži se še naprej! Glede corgijev-je bila bolj šala, veš, da jaz navijam, da ostaneš pri groenih! Kaj za boga je pa tista pasma, ki ti je še zanimiva poleg corgijev!?!?  ??? Sem mislila, da poznam (vsaj po imenih) vse (ok, recimo večino  :-[ ) pasjih pasem, ampak za to "zadevo" pa še nisem slišala!  ;)
Glede Rebeke in Rut Deabei-meni je bila Rebeka vedno všeč, ker je tako kosmat medvedek...ampak, Bambi, ti si zagotovo bolj strokovna, kar se belgijcev tiče in verjamem ti, da je Rut boljša...zanimivo, da niso potem vzreditelji nje obdržali doma-no, mogoče se je Rebeka kazala kot bolj perspektivno...sedaj pa ni več... (al pa velja pač, da imajo vsake oči svojega malarja  8) ).

Canis, ja, Lučulo smo dali sterilizirati, ker pri nas na vasi je praktično nemogoča situacija s samci, ko se kaka psica goni, in bi morala imeti Lučko 3 tedne 100% noter zaprto in takrat verjamem, da bi se ji zmešalo! Meni pa tudi! Pa niti nisem načrtovala, da bi vzrejala, torej je bila sterilizacija najboljša rešitev. Sicer sem se bala, da se bo kaj spremenila, ampak ne, hvalabogu ostaja ta prava odpičena belgijska baba! No, do treh let, ko se bo naredila, bo pa itak težka in postavna kot kak delovni malinovc  :P :P :P, če sklepam po podatkih o ostalih belgijcih  :o Kaj pa ti-načrtuješ kako leglo s Saio al pa Emiko? Ste že napisali ostali in pa tudi sama sem ob pregledu starih kinologov ugotovila, da je bilo eno samo leglo tervijev v SLO-daljnega leta ´97... mogoče bi bilo lepo, ko bi imeli spet kakšne tervije slovenske vzreje!

Aja, Canis, zanimivo, Lučka pa ima št. vpisa v SLR 13!

Še nekaj: a smo dobili prvo psarno groenov v slo?!? (Gruntar´s black stars ali nekaj takega???)







lely

  • *
    • Prispevkov: 85
    • Točke: 0
Odgovori #934 : 01 Februar 2010, 17:38:00
Če koga zanima podarjam psičke malinois stare 3 mesece brez rodovnika.Podarjam jih pod pogojem da se jih šola in stelirizira.
Inf.:na mail:[email protected]



orfea

  • *
    • Prispevkov: 149
    • Točke: 0
  • Cuba in Atena
Odgovori #935 : 01 Februar 2010, 20:15:43
Danes pa je bil prvi šolski dan za našo Ten- ČI!!!  hi hi hi...nobeden od sošolcev je ni zanimal razen Sai - ČI! Pa sem si naredila štalo zadnjič z igro na poligonu ;)
Morem pa reč da njej dolgočasenje popolnoma vstreza....hitro skuži kdaj se bova igrali n kako me pripeljat do tega da se premikava ;) :P

Tako preprosto, da ne smem povedati nikomur ;)

http://coco-cuba.blogspot.com/

http://www.kd-obala.si/


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #936 : 01 Februar 2010, 20:25:00
Naslednjič na travniku :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Canis

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 2
Odgovori #937 : 02 Februar 2010, 06:48:35
 ;D Tudi mene veseli, da se na belgijski temi več beremo, kot smo se  ;D

Citiraj
Točno, Farina je bila mama! Smo jih s Canis in Canis-om Wink spoznali ene... uh, 5 let nazaj?

Ja, vsaj 5 let nazaj...če ne še več...se spomnim punc iz Domžal. Farina je bila izredno nežna psička  :-*, takrat je imela 9-10 let...se mi zdi, Maša pa 7, gospa pa se je tudi takrat zelo potrudila, da nas je sprejela in nam vse razložila  :)

Citiraj
Glede Rebeke in Rut Deabei-meni je bila Rebeka vedno všeč, ker je tako kosmat medvedek...ampak, Bambi, ti si zagotovo bolj strokovna, kar se belgijcev tiče in verjamem ti, da je Rut boljša...zanimivo, da niso potem vzreditelji nje obdržali doma-no, mogoče se je Rebeka kazala kot bolj perspektivno...sedaj pa ni več... (al pa velja pač, da imajo vsake oči svojega malarja  Cool ).

Rut je tudi meni na slikah izredno izredno lepa psica, zakaj je niso obdržali...ko sem spremljala R leglo (ker so mi starši izredno všeč) je bilo opisano, da je imela Rut, že zelo zelo mlada težave s požiranjem...mislim, da so jo zelo zgodaj vzeli iz legla, jo hranili na roko (ljudje, ki so njeni lastniki sedaj), da je preživela in nato jo operirali - sicer ni bilo specifično napisano, kaj je bilo (mislim, da nekaj s trdim nebom...) ampak kot izgleda je sedaj vse ok.

Citiraj
Kaj pa ti-načrtuješ kako leglo s Saio al pa Emiko? Ste že napisali ostali in pa tudi sama sem ob pregledu starih kinologov ugotovila, da je bilo eno samo leglo tervijev v SLO-daljnega leta ´97... mogoče bi bilo lepo, ko bi imeli spet kakšne tervije slovenske vzreje!

Res je bilo 1. in edino leglo v Sloveniji tisto, ki ga je imela Farina v Domžalah (tudi jaz se spomnem, da je bila iz Švice).
Z našimi puncami imam trenutno toliko načrtov, da ne razmišljamo še o tem, če bi imeli leglo...pa tudi nimava še pogojev za kaj takega (sva namreč v stanovanju). S Saio moremo nadoknaditi na agility-ju, z Emi pa moramo začet migat na vseh področjih. Pa še druge stvari so...od izgleda do značaja...zdravja...

Tako, da želje so...kako in kaj pa bomo videli.

Citiraj
Aja, Canis, zanimivo, Lučka pa ima št. vpisa v SLR 13!

Ja...mi nismo takoj vpisali, Saio sem šele, ko sem morala pridobiti delovno knjižico za agility - zato sta verjetno vpisani za tvojo....

Citiraj
Še nekaj: a smo dobili prvo psarno groenov v slo?!? (Gruntar´s black stars ali nekaj takega???)

Aha...pa to čisto uradno al kako?
To so pa iz obale, od koder je naš Blu (takrat je imel Blu napisano Blue de Grun...)

 




wayra

  • Gost
Odgovori #938 : 02 Februar 2010, 09:39:42
 Gruntar ima pa res uradno, sem našla njihovo stran:

http://http://www.gruntarsblackstar.com/index.html




Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #939 : 02 Februar 2010, 14:53:44
Ana, ni za kaj :).

TOBI, ja, Nordov dedek je Tango, Brat od Tuona, od katerega sem hotela mladiča, pa žal psica ni ostala breja. Definitivno za zdaj ostajam pri belgijcih, saj glede na želje in načrte mi drugega ne preostane. Druga pasma je pa 'kurchar' ;) - nemški kratkodlaki ptičar (tale je ša papi, ampak ok http://cdn-www.dailypuppy.com/media/dogs/anonymous/hogan_german_short_haired_pointer_08.jpg ). Imaš tudi na tem forumu temo o njih in nekaj zelo lepih predstavnikov :). Glede R punc mi nič ni treba verjet, pač vsak ima svoj okus, ampak zame ima Rut pravilnejšo barvo (topla osnovna barva z dobro osenčenostjo in precej dobro masko), dosti boljše kote in sploh boljšo zgradbo telesa. Zakaj je Beata obdržala Rebeko - najbrž bo kaj na tem, kar je napisala Canis, saj zelo verjetno hoče Beata vzrejati s svojimi psicami, glede na to, da veliko da na zdravje je gotovo preferirala psico brez tovrstnih težav. Sicer pa ne vem, kakšno vizijo ima, morda ima že v mislih kakega samca za leglo in se ji tdi Rebeka bolj kompatibilna, mogoče se je vanjo zaljubil Jakub (zaradi katerega je doma ostala tudi Odetta, ki je meni izredno všeč ( http://picasaweb.google.cz/deabei.com/ODETTADeabei# ), mogoče pa kaj čisto tretjega.

Gruntarji prav gotovo nimajo prve psarne grenov v Sloveniji, če ne drugega je v Krškem bila psarna Dobovska Proteus, od koder je tudi Sambo. Legla so bila tudi že pred tem, vem za dva P samca iz tistega legla, najbrž že oba pokojna, saj bi imela... 17 let približno, ne vem pa, ali so imeli 'priimek', torej ali je bila uradno registrirana psarna, mislim da ne. Sicer pa je imela družina Gruntar že par legel, iz B legla tule na forumu poznamo Bluja (od Canis), Visto (mislim, da je tudi na forumu vista, ne da se mi zdaj gledat  :-[ ) ter Ijena od Jane. Iz A legla pa 'poznam' psico z Viča ter Alu, prvo sem videla nekajkrat, ko je bila še mladostnica, Alu pa mislim da samo 2x. Oče obeh legel je Beri od wayre.

Canis, ja, punci sta takrat bili stari cca 7 in 10 in vsa družina nas je prav lepo sprejela. Belgijski psihoti  ::), kaj pa drugega, se mi zdi, da so skoraj vsa belgijska srečanja, ki sem jih doživela, na robu družbeno sprejemljivega  :-[ :P :D.



EnNa

  • *
    • Prispevkov: 421
    • Točke: 0
Odgovori #940 : 02 Februar 2010, 18:16:44
Bambi, kako ste se pa našli s to gospo, ki ima Farino in Mašo (me je kar sram, ker sem pozabila njeno ime, pa toliko sprehodov smo skupaj prehodili :-[ :-\) ? Ker kolikor vem ni bila zelo kinološko aktivna...

Lp,
Katarina

Bolj kot spoznavam ljudi, bolj ljubim pse (CHAMFORT)
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti...
http://www.youtube.com/user/vabavaimu


Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #941 : 02 Februar 2010, 19:07:29
Aaaaaaa, vidiš, to so pa tajne pasjih psihotov  ;) ;) ;) >:D 8).

Ena prijateljica mi jih je omenila, pa stauhala nekaj podatkov, potem sem še jaz malo raziskala, pa dobila tlf, klicala in rekla: ''Dober dan, ime mi je Urška in sem belgijholik. /Živjo, Urška./ A lahko pridem vaši kuži pogledat, čiiiiiz.''  :-[ ;D

Tako nekako ;), gospa je bila kar precej presenečena, jasno, a je bila zelo prijazna, kmalu smo se dogovorili in se s Canis-oma odpeljali v Domžale, pa če se ne motim, je bilo ravno enkrat pozimi, ne? Ne, gospa ni bila kinološko aktivna, njen sin je sicer malo razstavljal psici, on tudi poskrbel za parjenje itd, niso se pa nikoli kaj dosti kinološko udejstvovali. Sem pred kakim letom pomislila nanje in da bi jih spet kaj obiskali...  :-[



EnNa

  • *
    • Prispevkov: 421
    • Točke: 0
Odgovori #942 : 02 Februar 2010, 21:18:39
Ooojoooj, zdaj si pa izdala  belgijske tajne pasjih psihotov :o :o

Drugače pa je res, da je gospa ful prijazna in sploh ne dvomim, da vas, "belgijskih psihotov" ni bila vesela :D Je pa v tem času odkar se niste videli postala tudi 2x babica, tako, da ima Maša novo vlogo pasje varuške :)

Lp

Bolj kot spoznavam ljudi, bolj ljubim pse (CHAMFORT)
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti...
http://www.youtube.com/user/vabavaimu


Canis

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 2
Odgovori #943 : 03 Februar 2010, 07:42:44
Citiraj
Ooojoooj, zdaj si pa izdala  belgijske tajne pasjih psihotov Shocked Shocked

Haha :). To je samo ena... od :"belgijski psihoti" jaz jih imam še kar nekaj takih in podobnih zgodb :-[ :o ;D...pa mislim, da bambi tudi.

Bi morali uvesti pogoj, da postaneš pravi belgijski psiho  :P.
1. moreš it na obisk k nekomu, ki ima belgijca in ga ti sploh ne poznaš
2. med vožnjo ugledaš lastnika in belgijca...kričiš kot norec, s 4 žmigavci parkiraš na pločnik in šprintaš nazaj (če si s tem prestrašil lastnika dobiš extra točke :-[ :P)
3. že na 1 km prepoznaš belgijsko silhueto  ;)

Evo in pol si belgijski psiho in ti ne ostane drugega, kot, da imaš to čudovito pasmo :)



EnNa

  • *
    • Prispevkov: 421
    • Točke: 0
Odgovori #944 : 03 Februar 2010, 08:11:54
Haha :). To je samo ena... od :"belgijski psihoti" jaz jih imam še kar nekaj takih in podobnih zgodb :-[ :o ;D...pa mislim, da bambi tudi.

Bi morali uvesti pogoj, da postaneš pravi belgijski psiho  :P.
1. moreš it na obisk k nekomu, ki ima belgijca in ga ti sploh ne poznaš
2. med vožnjo ugledaš lastnika in belgijca...kričiš kot norec, s 4 žmigavci parkiraš na pločnik in šprintaš nazaj (če si s tem prestrašil lastnika dobiš extra točke :-[ :P)
3. že na 1 km prepoznaš belgijsko silhueto  ;)

Evo in pol si belgijski psiho in ti ne ostane drugega, kot, da imaš to čudovito pasmo :)

Glede na napisano, se čudim, da ste sploh še na prostosti  :o :D :D :P

Bolj kot spoznavam ljudi, bolj ljubim pse (CHAMFORT)
"Šele, ko boste posekali zadnje drevo, zastrupili zadnjo reko, ulovili zadnjo ribo, šele takrat boste spoznali, da denarja ne morete jesti...
http://www.youtube.com/user/vabavaimu


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #945 : 03 Februar 2010, 09:06:09

Bi morali uvesti pogoj, da postaneš pravi belgijski psiho  :P.
1. moreš it na obisk k nekomu, ki ima belgijca in ga ti sploh ne poznaš
2. med vožnjo ugledaš lastnika in belgijca...kričiš kot norec, s 4 žmigavci parkiraš na pločnik in šprintaš nazaj (če si s tem prestrašil lastnika dobiš extra točke :-[ :P)
3. že na 1 km prepoznaš belgijsko silhueto  ;)

Evo in pol si belgijski psiho in ti ne ostane drugega, kot, da imaš to čudovito pasmo :)

Hm a prvi pogoj velja tudi, če ta oseba pride k tebi na obisk  :o :D :P


orfea

  • *
    • Prispevkov: 149
    • Točke: 0
  • Cuba in Atena
Odgovori #946 : 03 Februar 2010, 09:09:36
 :o...ha ha ha ha...ne morem verjet da obstajamo taki ljudje ;)

Haha :). To je samo ena... od :"belgijski psihoti" jaz jih imam še kar nekaj takih in podobnih zgodb :-[ :o ;D...pa mislim, da bambi tudi.

Bi morali uvesti pogoj, da postaneš pravi belgijski psiho  :P.
1. moreš it na obisk k nekomu, ki ima belgijca in ga ti sploh ne poznaš
2. med vožnjo ugledaš lastnika in belgijca...kričiš kot norec, s 4 žmigavci parkiraš na pločnik in šprintaš nazaj (če si s tem prestrašil lastnika dobiš extra točke :-[ :P)
3. že na 1 km prepoznaš belgijsko silhueto  ;)

Evo in pol si belgijski psiho in ti ne ostane drugega, kot, da imaš to čudovito pasmo :)

Tako preprosto, da ne smem povedati nikomur ;)

http://coco-cuba.blogspot.com/

http://www.kd-obala.si/


Canis

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 2
Odgovori #947 : 03 Februar 2010, 09:23:53
Citiraj
Hm a prvi pogoj velja tudi, če ta oseba pride k tebi na obisk  Shocked Cheesy Tongue

Seveda velja ;)

Citiraj
Shocked...ha ha ha ha...ne morem verjet da obstajamo taki ljudje Wink

in vedno več nas je ;)...kaj imaš tudi ti take izkušnje Urška ;)




kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #948 : 03 Februar 2010, 10:02:54
Seveda velja ;)

in vedno več nas je ;)...kaj imaš tudi ti take izkušnje Urška ;)


No pol moram osvojiti samo še 2 pogoj  :D .... recmo da mam časa še ene dve leti  :D :D :P


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #949 : 03 Februar 2010, 13:22:31
Haha :). To je samo ena... od :"belgijski psihoti" jaz jih imam še kar nekaj takih in podobnih zgodb :-[ :o ;D...pa mislim, da bambi tudi.

Bi morali uvesti pogoj, da postaneš pravi belgijski psiho  :P.
1. moreš it na obisk k nekomu, ki ima belgijca in ga ti sploh ne poznaš
2. med vožnjo ugledaš lastnika in belgijca...kričiš kot norec, s 4 žmigavci parkiraš na pločnik in šprintaš nazaj (če si s tem prestrašil lastnika dobiš extra točke :-[ :P)
3. že na 1 km prepoznaš belgijsko silhueto  ;)

Evo in pol si belgijski psiho in ti ne ostane drugega, kot, da imaš to čudovito pasmo :)

No potem sem jaz samojed in škotpsiho :-[
Canis a 2.točko pišeš iz lastnih izkušenj? Si to ti naredila?  ;D

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Canis

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 2
Odgovori #950 : 03 Februar 2010, 14:13:43
Citiraj
Canis a 2.točko pišeš iz lastnih izkušenj? Si to ti naredila?

Mnja... :o

Z dragim sva se vozila po Rožni dolini proti centru, kjer sem ugledala na pločniku malo belgijsko bitje (3-4 mesece staro z lastnikom)...TEEEEEERVUUUUUUUUREEEEEEEE EEN!!!! USTAVI, USTAVI.......(dragi v šoku pritisne 4 žmigavce in zapelje na bližnji pločnik), menda avto se še ni ustavil sem bila že zunaj in tekla in mahala in klicala lastnika in malega kosmatega  :-[ :-[ :-[...lastnik je bil jasno v šoku - v smislu, pa kaj ta zmešana baba tle zdej hoče (mali kosmati pa se ni sekiral  :-*)

Prečohala papija, napadla z vprašanji lastnika (se seveda opravičla za akcijo) in potem po pol ure zadovoljna šla domov. Moj dragi mi vsake tolko še vedno meče to naprej, ko se voziva po isti poti  :P ;D

No mali papi je sedaj veliki tervueren Pan iz Rožne doline (lastnik pa Matej :D)...sva se še videvala :)

Pa bambi sem tudi ujagala na parkirišču od faksa...ampak sem jaz vozila tako, da sem samo histerično mahala naj pride bližje.... :o :o :o...pa mislim, da je bambi tudi tako tekla za nekom......verjetno ni treba posebej razlagat, da se zapletem v pogovor čisto z vsakim (ničhudegaslutečim mimoidočim) , ki ima belgijca...kdo je, od kje je, kako je...

V glavnem...brez 2. točke....vam ne priznamo naziva  :P ;D ;D

Aja, še eno sem se spomnila lahko jo umestimo pod točko 4 (ta je za dodatne točke)
Prisluškovanje sodnikom (specialistom - recimo iz Nizozemske na CACIB-u Lj) kako se pravilno izgovori ime podvrst - Bambi se spomneš? Meni so se uhlji takrat povečali, da sem ujela tervueren=tervjuren :D (še zdej sem srečna zaradi tega  8))



TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #951 : 04 Februar 2010, 09:39:04
Ha-ha-ha!!!  :o :o :o

Canis, tvoja definicija je od vraga! Sicer ne ustrezam vsem točkam, jaz sem se npr. histerično vrgla na net, ko sem iskala mojo zverino, in zasula vse mogoče in nemogoče vzreditelje z mejli, tako, da mi še sedaj, po skoraj dveh letih odgovarjajo oz. smo na nek način v stiku!!!  ;) :o :P
Se pa sedaj res obnašam histerično, če zagledam kaj belgijcu podobnega (enkrat sem se skoraj zaletela z avtom, ko je nekdo sprehajal groena ob cesti  ::), na žalost nisem mogla ustaviti, ker je bilo to na 4 pasovnici..., so mi pa trobili in kazali ta srednji prst... >:( :o ).

Zanimivo: imam tudi njufija, ampak če zagledam kakega predstavnika te pasme kje na cesti, me niti malo ne zgrabi taka histerija kot če zagledam belgijca! (Torej bo nekaj na tistih treh točkah o definiciji lastnika belgijca... :P).

Imam eno vprašanje za vse vas, ki imate dolgodlakce (posebej tervije): ali vam ljudje kdaj komentirajo psa na sledeč način: "ooo, kak lep mešanček z lesijem!" In potem, ko vljudno pripomnite, da je to belgijski ovčar, se ljudje nasmehnejo in vas važno "poučijo", da belgijski ovčarji so samo kratkodlaki! (ja, malince, vas vsi poznajo!). No, seveda potem vi razgrnete sveto resnico, da so belgijci lahko tudi dolgodlaki, ampak ljudje še kar ne verjamejo...potem ne pomaga nič drugega, kot da lepo lahkotno, na pamet zdrdrate vsa imena vseh belgijskih različic (canis ali bambi, od srca sem vama hvaležna, da sta pred časom na forum napisali izgovorjavo vseh inačic ;D ) in podate strokovno razlago kako in kaj zraven! Po takem predavanju ljudje običajno ostanejo odprtih ust in samo še kimajo ter nato zrejo za mano in mojim "ščupanim lesijem"  :o :o :o
No, zadnje čase sem sicer malo zlobna in poskušam čimveč ljudi vreči na finto, da to ni mešanček z lesijem pač pa čisto pravi lesi (lastniki kolijev, oprostite mi za to bogokletstvo... ::) ), potem ko pa nasedejo (na žalost res dosti ljudi nima pojma o pasmah :-\), pa sledi predavanje...

Bambi-kurchar  :o :o :o: sploh nisem skapirala, kaj to pomeni! Seveda poznam nemškega ptičarja (in resastega in kratko in dolgodlakega) ampak da ima nadimek KURCHAR  :o :o :o svetovno! Sem najprej mislila, da je to kaka pasma, ki se izgovarja "kurčar"  :-[ :-[ :P ali kaj podobnega... :-[ ::) :P Take pa res ne poznam!


Canis

  • *
    • Prispevkov: 182
    • Točke: 2
Odgovori #952 : 04 Februar 2010, 13:50:36
Citiraj
Sicer ne ustrezam vsem točkam, jaz sem se npr. histerično vrgla na net, ko sem iskala mojo zverino, in zasula vse mogoče in nemogoče vzreditelje z mejli, tako, da mi še sedaj, po skoraj dveh letih odgovarjajo oz. smo na nek način v stiku!!!

Vsekakor nekaj kar sem tudi jaz naredila.
Anekdota: ko smo šli po Saio na Nizozemsko in naju je vzrediteljica pobrala na železniški postaji (prvič smo se videli, ampak bili pa v konstantem stiku preko mailov), je v avtu rekla: You must be crazy for coming all this way to Holland to get a puppy!  :P :D :D

Citiraj
Se pa sedaj res obnašam histerično, če zagledam kaj belgijcu podobnega (enkrat sem se skoraj zaletela z avtom, ko je nekdo sprehajal groena ob cesti  Roll Eyes, na žalost nisem mogla ustaviti, ker je bilo to na 4 pasovnici..., so mi pa trobili in kazali ta srednji prst... ).

 :o :o :o ;D ;D ;D

Citiraj
Imam eno vprašanje za vse vas, ki imate dolgodlakce (posebej tervije): ali vam ljudje kdaj komentirajo psa na sledeč način: "ooo, kak lep mešanček z lesijem!" In potem, ko vljudno pripomnite, da je to belgijski ovčar, se ljudje nasmehnejo in vas važno "poučijo", da belgijski ovčarji so samo kratkodlaki! (ja, malince, vas vsi poznajo!). No, seveda potem vi razgrnete sveto resnico, da so belgijci lahko tudi dolgodlaki, ampak ljudje še kar ne verjamejo...potem ne pomaga nič drugega, kot da lepo lahkotno, na pamet zdrdrate vsa imena vseh belgijskih različic (canis ali bambi, od srca sem vama hvaležna, da sta pred časom na forum napisali izgovorjavo vseh inačic ) in podate strokovno razlago kako in kaj zraven! Po takem predavanju ljudje običajno ostanejo odprtih ust in samo še kimajo ter nato zrejo za mano in mojim "ščupanim lesijem"

Tudi jaz sem se tako angažirala, ampak po pravici povedano...razen, če se kdo RES ne zanima za pasmo, kar preslišim, ker ti itak ne verjamejo..., ponavadi sta označeni kot mešanki, čeprav sta si tako podobni, da je že čudno, da bi bili mešanki - ponavadi potem poskusijo z, a, sta mati pa hči (Emi je mati in Saia je hči oz. mati in sin...al sestrice...in tako dalje in tako naprej...). Najboljši so pa komentarji, ko kdo, ki se "spozna na pse" strokovno razlaga, kaj naj bi punce bile  8)...








Bambi

  • *
    • Prispevkov: 636
    • Točke: 9
Odgovori #953 : 04 Februar 2010, 15:01:34
EnNa, nič se ne čudi, da smo še na prostosi. Že res, da smo psihoti, ampak če imaš belgijca, nimaš druge, kot da si v top kondiciji  8), torej smo na prostosti samo zato, ker smo tako fit  ;) :P.

Canis, res je, druga točka je obvezna in je nespregledljiv pogoj. Drugače pa, moja psihotična belgijska spoznavanja (kronološko, da ne bo zamer):
- S Sambotom sva se vračala s sprehoda mimo KDja, za nama prigalopira punca, krili z rokami, preskoči jarek in se s krikom vrže na Sambota. Saj človek ne ve, kaj naj naredi ob tem...  :-[ In tako smo spoznali Mojco in Orka :).
- S Sambotom sva se sprehajala mimo zooja, šla ravno čez prehod za pešče, twingo se s parkirišča hoče vlkjučiti na cesto, nakar se spusti okno, iz njega začnejo besno mahati roke in tuliti proti nama; in tako smo spoznali Canis in Canis-a  ;)
- CACIB Ljubljana, 'ulala' let nazaj. S Sambekom se zabavava med čakanjem na BIS, mimo pride par s fantom, malo mlajšim od mene. Zalimajo se na Sambota, potem še name, hočejo belgijca, terva sicer, kakšni so, zakaj, kako, od kje, kdaj, minute so letele... Čez pol ure pride še zadnji predstavnik družine, 'rahlo nejevoljen'  >:D, ker je preostale člane čakal kot bebec pred vrati, 'ker so šli samo še en krog po razstavi', medtem so naleteli na naju in malce pozabili na četrtega člana. Nikakor se jih nisva mogla rešit  :P, tudi njihovo teorijo o belgijcih in imetju belgijca sem malo popravila... In tako smo spoznali Cerarje, katerim se je pridružil Panasonic :).
- Že omenjen klic 'iz nič' ubogi gospe iz Domžal, ki smo jo potem tudi obiskali in spoznali Mašo in Farino.
- Še hujša varianta, ko nekega dne z Mojco nisva vedeli, kam se zapeljat na sprehod, pa se je Mojca spomnila, da ve za Sambotovega pol/brata v bližini Grosuplja. Pa smo šli na obisk, a ne, 'kaj se pa zamudiš', če k nekomu kar inkognito, brez opozorila in napovedi uletiš, češ da si prišel psa pogledat  8) :-[.

Pa še kaj bi se našlo...  :D

Canis, kot točko št. 5 predlagam prepoznavanje belgijskega oglašanja na neomejeno razdaljo. Kar bi večina ljudi imela za zvočne efekte filma S. Spielberga, poznavalci prepoznamo kot oglašanje belgijca  8), ki glede na okoliščine varira v neslutenih razsežnostih. Lahko potrdi tudi kar nekaj članov tega foruma.

Aja, TOBI, še to - ko sem imela inštrukcije v avtošoli, sem imela samo eno skoraj-nesrečo, in sicer ko sem peljala po cesti in ugledala sprehajalca z grenom. Najprej sem skoraj zapeljala na pločnik, potem balansira z odmikom na cesto (na nasprotni pas skoraj), v teh dveh sekundah pa uspela ugotoviti le, da je šlo za že odraslega samca. Klinc pa avtošola, če pa vidim belgijca  :-[.

Ja, kurchar je sicer kurzhaar, ampak sem ga lepo poslovenila  ;D. Korgi sicer BO, tako kot saluki, kurchar še ni čisto gotov... So mi pa res zelo všeč.

Glede prepoznavanja in poimenovanja naših psov smo že pisali na mojpesnetu, pa tudi tu, se mi zdi. Če sta bila Sambo in Ork skupaj, sta bila seveda par - Ork samec in Sambo samica (ker je pač Ork toliko večji); ko je bil odgovor negativen, češ da sta oba samca, sta takoj postala brata. Ko je tudi to padlo skozi, so ljudje že ostali brez idej - namreč še nikoli viden pes, pa kar dva, pa da ne bi bila v sorodu, očitno to pač ne gre  ???. Dolgo sva se trudili in razlagali, da sta pač le prijatelja, enkrat pa nisem bila pri volji in sem rekla, da sta partnerja... pa tudi midve sva življenjski sopotnici  >:D >:D >:D :D. Mamca mi ni bila hvaležna za odgovor po mojem  :P. Bognedaj, da sta bila Sambo in Pan videna skupaj - ker pač iste pasme ne moreta biti, saj sta vendar čisto različna. Drugače pa smo tudi tačrni največkrat ali črni lesiji, ali mešanci z lesijem, od drugih idej pa smo največkrat mešanci med švabom in njufijem, švaba in samojed, Mojci je bojda nekdo rekel, da ima mešanca med kraševcem in pitbulom (avtor izjave je bil kinolog). Večkrat so me tudi že prepričevali, da belgijec ni, ker belgijci so kratkodlaki rjavi, najbolj pa me žalosti, kolikokrat sem srečala ljudi z malinovci, ki so me spraševali, katere pasme je Sambo  :(. Pa ne 'abervezniki' z malinovci, ampak ljudje, mimo katerih sva se sprehodila, medtem ko so trenirali na KDju. Še najbolj face so bili policaji, ki so prišli delat sled na travnik, pa ko so izvedeli, da je belgijec, so rekli, da je 'nekaj na g', potem so se pa še igrali z njim z žogico in klobaso, pa en si ga je izposodil za malo poslušnosti  :D.     
 



Florinca

  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.154
    • Točke: 15
Odgovori #954 : 05 Februar 2010, 07:48:08
Bambi, v vsej tej kronologiji pa vseeno nekaj manjka  ;)  In sicer, kako in kje si ti prvič izvedela za belgijce? Iz knjig, na razstavi? Jaz recimo ravno iz tega foruma.

Je pa kar precejšen obrat od belgijca h nkpju al ne?  :o  Fant ima nkpja.  ;)

A tisto biiglco imaš še v začasnem oskrbništvu?

*nkp = nemški kratkodlaki ptičar (opombo pišem zato, ker me moti, da nekateri uporabljajo kratice za pasme, pa pojma nimam kaj pomenijo)

Kristinca & Florinca


Metuljčica

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #955 : 05 Februar 2010, 10:24:30
Haha, lepe dogodivščine. Mene je očaral ravno Ork (sicer sama nimam belgijca). Smo pa imeli skupaj zanimivo dogodivščino, pa nismo vedeli ali bi se smejali ali jokali. Pred trgovino sem čakala z Orkom in Kobijem (tricolor šelti), pride mimo gospa srednjih let in se čudi kako lepa psa, nakar pripomni, da ima Ork lepega mladička. Kje je videla povezavo, mi še zdaj ni jasno.  ::)



TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #956 : 05 Februar 2010, 11:14:15
...ima Ork lepega mladička. Kje je videla povezavo, mi še zdaj ni jasno.  ::)

Metuljčica  :o :o povezava je jasna kot beli dan! Sem že jaz napisala, da mene sprašujejo, če je moja belgijka "lesi" oz. mešanček z "lesijem". In kaj je šelti drugega kot "mini lesi" ? :P  Torej: Ork = mamica (lesi ali mešanček z lesijem), Kobi = še mladič lesi oz. mladič mešanček z lesijem ::) 8)


Metuljčica

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #957 : 05 Februar 2010, 12:32:32
Haha Tobi, ljudje imajo res bujno domišljijo.  :o

Moje dva lepotca (saj vem, da Orkec ni moj, ampak jaz se kar z obema pohvalim  :-[):






TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #958 : 05 Februar 2010, 15:30:02
O, Metuljčica, krasna sta! Ampak, veš, sedaj, ko sem videla tvoje slike, pa niti jaz nisem več prepričana, odkod ljudje vidijo povezavo med groenom in šeltijem  ??? ??? Ah, za pasje laike so itak vsi psi enaki, ne pa za nas, obsedence  :o, ki razlikujemo celo med posameznimi LINIJAMI kaj šele med PASMAMI  ::) 8) 8)


Metuljčica

  • *
    • Prispevkov: 33
    • Točke: 0
Odgovori #959 : 08 Februar 2010, 16:48:55
Še nekaj snežnih slik lepotca!  :o