Muce se lahko sterilizira že pri 3, 4 mesecih. Ne poznamo tvoje muce (razen iz navihanega avatarja), tako da ne poznam najboljšega načina. Jaz bi to odločitev prepustila veterinarju ali pa ga vprašaj. Mislim, da se ven poberejo jajčniki - priznam, da ne vem, kako so to naredili pri moji, ampak je bil čist rutinski postopek. Muco po operaciji še nekaj ur obdržijo na kliniki, da vidijo, če je vse ok z njo in če ni kakih komplikacij.
Ko prideta domov, jo je najbolje še nekaj časa (par urc) obdržat v transporterju ali v čem jo boste pripeljali, da ne bi okol hodila pa se kam butnila al padla z višine. Ker bo še vseeno mal majava pa z velikimi zenicami. Našo smo pol na večer ven spustil oz. sem ji samo hrano postavila v kuhinji, pa je zaslišala posodico, pa je na glas zamijavkala in zdirkala proti njej, revoca še mal majava.

Takrat ji ponudiš tudi vodo. Hrano pa daš normalno manjšo količino, nekateri dajo tudi dietno (mislim, da je Hills i/d), ampak ponavadi to ni potrebno. Če je boljša briketirana ali mokra, ne vem, ampak pri prebavnih težavah pri mucah se briketirana odsvetuje, tako da ji ponudi malo vrečke ali pač drugo mehko hrano.
Moja je potem kmalu že norela naokrog čist skulirana in vesela. Nič več majava.
Mucki namažejo učke, ker imajo odprte oči med operacijo, zato bo malo mastna okoli. Ovratnika tudi ne dajo, razen, če je bolj divja oz. če boš opazila, da se ful liže po šivih, pojdi po "satelit". Da se ne bi prestrašila, TRDA bunka pod šivi je normalna reakcija. Pomeni, da se celi. Če bo bula postala MEHKA, pa nazaj z njo k vetu, ker to pomeni, da se ji je zače gnoj nabirat; sam največkrat ni teh težav.
Čez kak teden pa šive ven pobrat.