Meni osebno najljubše kosilo je doma narejeni
sojini polpeti, pire krompir in solatka Za pripravo potrebujete 100g suhe soje (drobno mleto, ne tisto na koščke narezano), katero po navodilih, ki so napisana na embalaži namočite v vročo vodo (razmerje 1:2) in pustite, da se soja prepoji. Vmes na drobno nasekljate čebulo (1 srednje velika čebula).
Ko je soja prepojena (pustite jo v vroči vodi vsaj 20 minut oz. po navodilih) jo vzamete ven iz vode in močno odcedite z rokami. Vzemite sojo v pest in stisnite, da se res fajn odcedi. Potem v ponvi prepražite čebulo in, ko pričenja stekleneti ji dodajte ocejeno sojo. Čebula in soja naj se skupaj pražita kakšnih 10 minut, da bo odvečna voda fajn izparela in se bo okus soje in čebule lepo pomešal. Soja bo začela tudi rahlo rjaveti, kar ni nič narobe
Nato vzamite večjo posodo in vanjo stresite mešanico prepražene soje in čebule in dodajte notri laneno seme, bučno seme, sezam ... (najbolje, da kupite mešanico semen, kjer so vsa notri) - količina vseh semen je poljubna.
Nato maso fajn pemešajte in ji dodajte eno veliko žlico kisle smetane ter jajce. Ponovno dobro premešajte in dodajte drobtine ali na drobne koščke narezano polnozrnato žemljo (količina žemlje ali drobtin je odvisna od same mase - dodajte toliko, da se bo masa lepo oblikovala v primerno trdoto za oblikovanje). Ponovno premešajte z rokami in dodajte začimbe (vegeta, peteršilj, lahko tudi malo česna). Ponovno vse dobro premešajte in preverite, če je mešanica začinjena po vašem okusu. Nato se oblikovanje polpetkov prične. V kolikor je masa preveč pocasta, dodajte drobtince/žemljice, v kolikor premalo, dodajte smetano ali jajce. Masa mora biti mehka in primerna za oblikovanje - tako nekako, da iz nje komot naredite polpetke, kroglice itd. Malce po občutku, saj boste sproti videli, večkrat boste polpetke naredili, bolj boste videli, kaj vam je všeč
Pekač prekrijte s peko papirjem in nanj polagajte polpetke (najbolje, da najprej v roki naredite kroglico, ki jo potem lepo potlačite in oblikujete polpetek), katere nato v pečici pečete na nekje 180 stopinjah, cca 20 minut do pol ure. Točnega časa res ne vem, ker vse delam bolj po feelingu - itak probaš in/ali vidiš, kdaj so pečeni
(Polpetke lahko pečete tudi v olju, vendar je meni bolj všeč v pečici, ko jih lahko spečeš brez olja in niso mastni.)
Zraven se fajn prileže pire krompirček, v katerega lahko stresete odvečno kislo smetano, ki vam je ostala od polpetkov. Še skleda velike zelena solate in odlično kosilo je servirano