Privezovanje psov in kazen - OBVEZNO PREBERI!!!

malinovec · 264091

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #90 : 20 Marec 2009, 12:55:09
Sibila: Odvisno od posameznega psa. Za povsem odrasle pse, ki že imajo kakšne slabe izkušnje in kakšne grde navade, ponavadi ni druge, kot uveljaviti vodnikova pravila. Pasjih se ne bo več naučil, vsaj ne povsem brezhibno. Kar pomeni odpoklic, pozornost na vodnika ali nevtralen položaj (sedi, ne prostor)

Pri mladičih pa se prilagodiš posameznemu psu.  Načeloma pa sama delam tako: najprej se mladič nauči olikanega vedenja ob srečanjih z ne preveč prijaznimi in ne preveč igrivimi psi. Nauči se, kakšni so opozorilni signali, nauči se prav odreagirati nanje, nauči se, kakšna je kazen za nespoštovanja pravil (glej gornjo sliko). Koliko so lahko ti prvi učitelji ostri, je odvisno od karakterja mladiča. Za plahe in mevžaste mladičke je treba izbrati take bolj mile pse, ki napak ne kaznujejo grobo. Za take gavnarje, kot je samojedka na sliki, pa je ena čez gobec ravno prav (zadeva ni tako zelo komplicirana, ker se dobro socializirani odrasli psi sami prilagodijo mladiču. Milega bodo samo opozorili, trdnega pa klofnili).

Mladič se nauči, da mora spoštovati pravila. Nauči se pa tudi, da če bo na grožnjo pravilno odreagiral, se mu ne bo zgodilo nič hudega. Če gre vse po sreči, bo ob srečanju s tujim psom previden, a samozavesten. Hkrati pa se mora mladič učiti tudi naših pravil, kar pomeni občasni odpoklic - ali preden pride blizu drugega psa (prej, preden pride do kontakta z očmi) ali pa potem, ko je spoznavni obred že mimo, NE PA VMES. Sama se vmešam samo, če MOJ pes na grožnjo tujega psa odgovori z grožnjo. To je dosledno sankcionirano.  

Na tej stopnji se mi s tem, kaj počne tuj pes ni treba več obremenjevati, ker moj zadevo že obvlada bolje od mene (z izjemo PLENSKE agresije tujega psa ). Kaj bo v dani situaciji moj pes naredil, je njegova stvar. Lahko se podredi. Koliko je njegova stvar, ponavadi zadostuje, da da ušesa in rep za kakšen centimeter dol in malce umakne pogled, pa je zadeva rešena. Po spoznavnem obredu gresta lahko skupaj naprej, narazen ali pa se igrata. Lahko ostane nevtralen in se samo postavi pod kotom glede na prihajajočega psa - kar tudi blokira agresijo. Lahko se mu izogne v loku in pri tem gleda stran - tudi blokira agresijo. Lahko gre v loku mimo in se potem, ko je že šel mimo obrne in počasi vrne do tujega psa - tako se približuje nesamozavestnemu psu, blokira agresijo ali beg  zaradi strahu.....možnosti je še veliko. To se dela samo s spuščenimi psi. Agresivnim psom na povodcih se ne sme približevati - to je naše pravilo, ki ga mora upoštevati. Če se kaj sfiži in jo od tujega psa skupi bolj kot bi bilo treba (kar se zgodi pri spuščenih  res izjemno redko) je moja reakcija v slogu - kar si iskal, to si dobil, prav ti je.

Nekako v tem stilu gre zadeva. Z agresivnimi spuščenimi psi ni problema, ker se mi zdi, da takih psov sploh ni. In potem samo debelo gledam, ko mi kdo omeni, da je ta pa ta pes ali psica do drugih psov problematičen ali pa kar naravnost grozen. Meni in mojim psom se pa zdi povsem v redu.


Nika - res imajo bolje ohranjeno tisti del, ki je prirojen, kot večina drugih pasem. Vendar brez učenja ne gre. Celo imajo nesocializirani ali neizkušeni samojedi nenavadno veliko težav z drugimi psi - nekateri to razlagajo s tem, da imajo celo takrat, ko hočejo biti nevtralni dominanten videz - rep  zasukan nad hrbtom, štrleča dlaka, ki zgleda kot da bi bil naježen (v bistvu se naježiti sploh ne more, razen kadar je čisto oskubljen), ušesa pokonci in naprej...Pa še beli so, kar pomeni, da morajo imeti obrazno mimiko bolj izrazito, če hočejo da deluje.
Ampak tistega kar ni prirojeno, se da naučiti.  Hrti imajo recimo čisto svoje "narečje" in se sami po sebi z nehrti ne družijo radi ali pa prihaja do grdih nesporazumov. Če pa imajo kot mladiči dovolj možnosti, se lahko naučijo povsem normalno komunicirati tudi z nehrti.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #91 : 20 Marec 2009, 15:22:00
Lanabela, pa je kaka razlika v komunikaciji med polarnimi psi in ostalimi? Recimo da samojedi bolje razumejo pasji jezik kot kaka že rahlo degenerirana pasma?

meni je predvsem zanimivo tudi to kako psi izbirajo med sabo.... sicer mi ni ravno jasno po katerem kopitu ::)
Naša dva, se izjemno dobro razumeta z vsemi  lovskimi( izjema je samo ena psica NLT-jka.. ampak z uno se itak nihče ne razume- pa z njenim lastnikom tudi ne , ker je eno malo ču ču >:D)
Glede na slabo izkušnjo z nemško ovčarko našega damča v rani mladosti- se oba le tem izogneta.

Kar se pa tiče same komunikacije z psi na splošno. BP se igrata in pojata z vsakim, ki je vsaj približno tolk  nafilan z energijo kot sta onadva- in pa tudi opazila sem ,da se sproščeno igrata z psi katere ima lastnik pod kontrolo. To pomeni, ko je za njunega družabnika odpoklic- tudi če jih ne pokličem avtomatsko prideta.

V tem  vidim tudi eno stično točko z simijino izjavo!!!

Opažam ,da si nekateri še vedno nekako narobe razlagajo tole " vzgojo".
zame in za moje pojme,  je vzgojen pes tisti ki obvlada odpoklic  BP.   Neglede  kje je.

Kar se tiče nasplošno urbanega okolja. Po zakonu je, da mora biti pes v urbanem okolju na vrvici. Mene to ne moti.
glede tistega mirnega poleg ;).... če lahko mirno hodi poleg zakaj potem problem in bav bav- v povodcu... saj povodec ni zato, da nekdo srfa ali kroti psa z njim ::).
Tudi ob hoji poleg mora biti povodec plavajoč in ne napet.... Torej ,če je vzgojen pes v urbanem okolju na povodcu in  je povodec plavajoč.... v čem je fora.... je zgolj modni dodatek :D..... za lastnika psa- pes ga ne občuti.
Ostala  klientela  se počuti varne ... in mirna Bosna :)

Glede psov in travnikov.
Tudi  travnik je  last nekoga in ni javno dobro. Ne živim v mestu temveč na vasi- travnikov in gozdov malo morje okrog mene.  Ko se sprehajamo se sprehajamo na poleg- ko je  divjanje je na točno določenem travniku, kjer imamo dovoljenje lastnika- pobiramo - čistimo za seboj- in odslužimo poleti kakšen vikend z pomočjo v grabljenju   Vsi srečni in zadovoljni.

Glede gozdov in spuščenih psov.
Gozd je dom divjih živali in ne naših psov!!!
temu se je potrebno  tudi prilagajati. Ko je čas lovopusta( kdaj lahko preverite na spletni strani LZS ;)... ) takrat se psov v gozdu strogo ne spušča z povodca!!!!  ker  divje živali- katerih dom je gozd takrat ležejo svoje mladiče!!!!  Če takrat fašete kazen za nepripetega psa , jo za moje pojme še premalo.
Tudi lovski psi z opravljenim PNZ-jem in tisti z 100% odpoklicem , pa tudi tisti ki so v službi bodisi gozdarjev ali lovcev takrat ne smejo biti spuščeni in praviloma tudi niso.

Vsi pasji lastniki se moramo tudi zavedati ,da  naš pes je naša osebna odločitev  in tudi odgovornost. Če je nam všeč ni obveza, da je vsem ostalim okrog nas všeč.
Naš pes je naš pes  imamo ga zaradi sebe .



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #92 : 20 Marec 2009, 15:43:37
To pomeni, ko je za njunega družabnika odpoklic- tudi če jih ne pokličem avtomatsko prideta.

če lahko mirno hodi poleg zakaj potem problem in bav bav- v povodcu... saj povodec ni zato, da nekdo srfa ali kroti psa z njim ::).
Tudi ob hoji poleg mora biti povodec plavajoč in ne napet.... Torej ,če je vzgojen pes v urbanem okolju na povodcu in  je povodec plavajoč.... v čem je fora.... je zgolj modni dodatek :D..... za lastnika psa- pes ga ne občuti.

Na podlagi tega je bilo men že večkrat rečeno, da imam robotskega psa. Ne glede na to, kdo pokliče svojega psa (ki ponavadi ne pride  ;D), Buda prilaufa do mene. Pa tut na splošno, če ga ne kličem, se večkrat pride poklopčkat - pride do mene, me z gobcem mal rukne in leti naprej.

Pred kratkim se je moj stepel z enim drugim, nobeden ni bil na povodcu in bi znalo bit kar grdo. Naslednji dan sem ga preventivno imela na povodcu, še preden sva srečala enga pasjega norca, ki je kar mimogrede hotel mojga mal oskubit. Buda se je sicer ob vsakem mojem Ne rahlo umiril, a sem ga vseeno mogla vlečt  stran in se nekako vmes postavit. Če ga ne bi imela na povodcu, bi verjetno nastal resen pretep, ker je še bil čist naspidiran od dogodka prejšnjega dne. Res pa je pri enem čist tretjem psu, ki se ravno tako agresivno zaganja vanj, zmožen vse skupi zignorirat in it poleg mene



malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #93 : 20 Marec 2009, 16:01:09
No zanimivo.....

Bistvo vsega pa je, da zakon sploh ne govori o privezovanju psa v urbanem okolju! Govori, da mora biti pes na povodcu na javnem mestu.

"Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi."

Zatorej je potrebno kdaj prebrati tudi zakon, da lahko vidimo o čem je govora, saj zakon ne govori o nobenem urbanem okolju. Smisel mojega posta je bila razprava o smiselnosti in "človeškosti" omenjenega dela zakona. Kajti zakon kot tak je zelo površen, saj govori, da je nevarn pes šele takrat ko ugrizne človeka ali žival (kaj to pomeni lahko razberete sami).
"23. Nevaren pes je pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival. Za nevarne pse se ne štejejo:
– službeni policijski ali vojaški psi, katerih ugriz je posledica izvajanja službene dolžnosti;
– psi, katerih ugriz je posledica nedovoljenega vstopa osebe v objekt ali na ograjeno zemljišče, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom."

In ko ima nekdo nevarnega psa doma stori le kar je navedeno spodaj.

"Skrbniki živali in prevozniki živali morajo zagotoviti fizično varstvo nevarnih živali.
Skrbniki nevarnih psov morajo zagotoviti fizično varstvo psov na enega izmed naslednjih načinov:
– da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom,
– da so zaprti v pesjaku ali objektu,
– da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom."

Aja, kar pa se tiče ščuvanja psa na druge, pa je potrebno v roke vzeti zakon o varstvu javnega reda in miru....z dodano opombo...

19. člen
(uporaba živali)
Kdor pri posamezniku s ščuvanjem ali razkazovanjem živali namenoma povzroči občutek strahu ali ogroženosti, se kaznuje z globo od 50.000 tolarjev do 100.000 tolarjev.
op.Prekršek po tem členu stori imetnik (ni nujno, da je lastnik) živali, ki namenoma povzroči strah, vznemirjanje, nelagodje ali ogroženost ljudi. Dejanje je lahko storjeno s ščuvanjem, nezavarovanjem, neprimernim zavarovanjem ali razkazovanjem živali, ki vzbudi take občutke pri drugih ljudeh (npr. razkazovanje plazilcev, pajkov na javni prireditvi, v gostinskem lokalu, kinu ipd.).


Torej, če nekdo ščuva psa in s tem povzroči občutek strahu le mirno pokličite policijo, podajte izjavo in sledila bo ustrezna kazen......:)







damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #94 : 20 Marec 2009, 17:01:12
No zanimivo.....

Bistvo vsega pa je, da zakon sploh ne govori o privezovanju psa v urbanem okolju! Govori, da mora biti pes na povodcu na javnem mestu.

"Javno mesto je javni kraj, kot je opredeljen v zakonu, ki ureja varstvo javnega reda in miru, razen površin, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi."

Zatorej je potrebno kdaj prebrati tudi zakon, da lahko vidimo o čem je govora, saj zakon ne govori o nobenem urbanem okolju. Smisel mojega posta je bila razprava o smiselnosti in "človeškosti" omenjenega dela zakona.

 kaj pa je smiselno in "človeško" zate....
 In  navsezadnje... povej mi kaj je  javna površina? naštej nekaj javnih površin ;)

Kje so ponavadi javne površine?


Veš kaj meni nesmiselno in nečloveško. Nečloveško mi je to, da se vsak dan širom vasi klati vsaj 10 cuckov ,katerih lastnike, boli k****c.
Nečloveško se mi zdi, da  ovohavajo , nalajajo  mimoidoče,  da se zaganjajo v avtomobile in da vsake toliko časa povzročijo še kakšno škodo na avtomobilu... tako btw
Nečloveško se mi zdi, da se mora vsa širša okolica prilagajati tem cuckom.

Nečloveško se mi zdi , da se nekateri ljudje odločijo za psa , se delajo  super truper ljubitelji živali ... a za kakšno osnovno učenje ,da bi tega psa še česa naučili pa nimajo  časa.
Drugi extremi- bolestno zaljubljeni v svojega psa....
 Nečloveško  in egoistično se mi zdi tudi to , da so mnenja da imajo najboljšega psa na svetu , da mora biti vsem všeč, da mora vse prevohat, da se lahko slini po vsakem, da se lahko v vse utakne , da lahko serje kjer mu je volja in da tam drek tudi ostane,
Nečloveško se mi zdi  da se zgraćajo da njihov pes pa ne sme v gostilno kjer bi se slinil in fehtal iz mize kot je navajen doma,
Nečloveško se mi zdi, da mislijo da se cel svet vrti okrog njihovega psa
nečloveško se  mi zdi vse to zgražanje nad povodci-  " kao" omejevanjem pasje svobode.

Koji kur*ac >:(......

 če  nekdo ni tolk priseben in svojega psa ni naučil niti osnovnih poslušnosti kot je odpoklic, in mu je potem problem psa peljat na povodcu na sprehod.
  Ma naj plačuje.... še premajhne kazni so!!!!!!

Fajn naj plačujejo. Ko jih bo pa izučilo in se bodo lotili  socializacije in vzgoje svojega psa in to ,da  se da psa peljat normalno na sprehod lepo pripetega, pa drek za njim ko se userje pobrat . - Potem bo pa širša javnost začela  malce drugače gledat na pse in njihove lastnike.

Za Zdej smo vsi usrani- tudi tisti ,ki pobiramo in čistimo  za svojimi psi, ki smo jih nečesa naučili in smo jih vzgojili.




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #95 : 20 Marec 2009, 17:07:37
Javne površine so tudi omenjeni kraj, kjer so talali kazni... In vsi parki in in vse ceste in ...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Smrček

  • *
    • Prispevkov: 2.016
    • Točke: 0
  • Little star :*
Odgovori #96 : 20 Marec 2009, 17:09:38
Ali lahko zvem kje ti živiš? :) In pa do kdaj imaš službo?

I´m the sweetest trouble maker ;) :D


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #97 : 20 Marec 2009, 17:59:44
Ali lahko zvem kje ti živiš? :) In pa do kdaj imaš službo?
ja smrčka lahko izveš! Čeprav ne vidim razloga, da polagam račune  enem osnovnošolcu... ampak naj ti bo  ;)
Živim 20 km izven Škofje Loke Službo imam 12 ur na dan.

Podnapisi za smrčko , da bo lažje spala( ostalim ni treba brat  >:D)

 vsak dan vstanem ob pol šestih si skuham kavo,   se oblečem v trenerko, se  vsedem v avto  in se peljem 2 km. parkiram... grem 15 minut peš v hrib peljem psa  na travnik- kjer se naletata spotoma poberem še njune dreke, ki jih "nakidata" na robu travnika- zmrzujem pozimi -da se onadva naletata- jima mečem palico v dolino ali hrib cca pol ure ali tudi več- malo potreniramo aport.
Se peljem nazaj domov, jima dam jest in pit...  med tem popijem svojo mlačno kavo.  Prižgem  računalnik, pregledam maile si sprintam, plan za  tekoči dan, pokličem  stranke in grem na teren.
In se peljem kamor koli pač grem ... če je treba v Lendavo- ali pa v Trst  (se  je pa tudi že zgodilo, da sem imela terensko delo predvideno za cel dan- takrat sta šla z menoj)....  Ko opravim teren pridem domov, jih spustim na vrt- na malo potebo/ ali pa taveliko- se aktivno igram z njima- ...... grem not si skuham kosilo- ponavadi še njima. In ko pojemo se vsedem za računalnik in delam  še celo popoldne. ob 18h je druga runda. V avto 2 km v hrib... peš naslednjih 15 ali 20 minut... včasih gremo tudi ob 17h odvisno koliko dela imam....
Če  je po dežju in se mi ne da potem spirat blata iz avta, gremo lepo peš.....
Ko pridemo nazaj , sledi njuno čiščenje, hrana... potem gresta pa onadva na kavč "gledat risanko  :P"... jaz pa nazaj za računalnik in delat ponavadi tudi pozno v noč.
 Včasih si vzamem še malo šasa in še tebi kaj napišem :D
Ko nimam dela na terenu- ga imam v pisarni..... pa to ne pomeni , da sedim doma ... ampak delam.
 Kadar nimam  toliko dela  imam pa  marsikaj drugega za opravit od gospodinjskih opravil naprej....Tako je  več ali manj v grobem čez teden. :)
  Res ,da je moja služba fleksibilna...  to je ena prednost- plača je pa po učinku   ;) kolko delam toliko imam-  ;)
Všasih delam več ..ko je sezona... ko je pa čas dopustov in ,ko imajo nekateri šolske počitnice in praznike ... takrat pa delam malo manj ;)
Ne hodim na aerobiko, imam zato pse. Ne hodim po kafetkih z prijateljicami, one pridejo k meni na obisk , tiste bolj aktivne se mi pa pridružijo na pohodu- ker spotoma kamor jih vozim je tudi   lovska koča in gremo tja na čaj  .. ali kar koli že-  :).
 
Ne živim z mamo, mama mi ne kuha kosila, ne skrbi za moja dva psa in ne nosi  denarčka domov.
živim sama v hiši z partnerjem in dvema psoma, ker je on čez teden v tujini( narava dela)  sem  čez teden za vse sama. :P
Vikendi- so druga pesem...
Predno sta dopolnila  to starost, sem jih še dvakrat na teden vozila v pasjo šolo, ob  sobotah zjutraj smo imeli še dodatne inštrukcije in treninge..ob nedeljah  pa še kakšne praktične preizkuse itd...
 zadovoljna z obrazlago?   :)









kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #98 : 20 Marec 2009, 18:00:25
javni kraj in javni prostor sta dva različna pojma, ki sta opredeljena v zakonu o varstvu javnega reda in miru (javni kraj) in v zakonu o zaščiti živali (javni prostor). Da se razumemo, ne zagovarjam "nevzgojenih" psov in se popolnoma strinjam, da morajo biti psi na vrvicah, če drugače ni mogoče zagotoviti, da so obvladljivi (ja, nekateri niso obvladljivi niti na vrvici - se strinjam).

Drugače živim v Ljubljani v neposredni bližini PST-ja, Rožnika, Mosteca....Službo pa imam kakor se pač šefu "sprdne"... in to dobesedno.



malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #99 : 20 Marec 2009, 18:06:14
kaj pa je smiselno in "človeško" zate....
 In  navsezadnje... povej mi kaj je  javna površina? naštej nekaj javnih površin ;)

Kje so ponavadi javne površine?


Veš kaj meni nesmiselno in nečloveško. Nečloveško mi je to, da se vsak dan širom vasi klati vsaj 10 cuckov ,katerih lastnike, boli k****c.
Nečloveško se mi zdi, da  ovohavajo , nalajajo  mimoidoče,  da se zaganjajo v avtomobile in da vsake toliko časa povzročijo še kakšno škodo na avtomobilu... tako btw
Nečloveško se mi zdi, da se mora vsa širša okolica prilagajati tem cuckom.

Nečloveško se mi zdi , da se nekateri ljudje odločijo za psa , se delajo  super truper ljubitelji živali ... a za kakšno osnovno učenje ,da bi tega psa še česa naučili pa nimajo  časa.
Drugi extremi- bolestno zaljubljeni v svojega psa....
 Nečloveško  in egoistično se mi zdi tudi to , da so mnenja da imajo najboljšega psa na svetu , da mora biti vsem všeč, da mora vse prevohat, da se lahko slini po vsakem, da se lahko v vse utakne , da lahko serje kjer mu je volja in da tam drek tudi ostane,
Nečloveško se mi zdi  da se zgraćajo da njihov pes pa ne sme v gostilno kjer bi se slinil in fehtal iz mize kot je navajen doma,
Nečloveško se mi zdi, da mislijo da se cel svet vrti okrog njihovega psa
nečloveško se  mi zdi vse to zgražanje nad povodci-  " kao" omejevanjem pasje svobode.

Koji kur*ac >:(......

 če  nekdo ni tolk priseben in svojega psa ni naučil niti osnovnih poslušnosti kot je odpoklic, in mu je potem problem psa peljat na povodcu na sprehod.
  Ma naj plačuje.... še premajhne kazni so!!!!!!

Fajn naj plačujejo. Ko jih bo pa izučilo in se bodo lotili  socializacije in vzgoje svojega psa in to ,da  se da psa peljat normalno na sprehod lepo pripetega, pa drek za njim ko se userje pobrat . - Potem bo pa širša javnost začela  malce drugače gledat na pse in njihove lastnike.

Za Zdej smo vsi usrani- tudi tisti ,ki pobiramo in čistimo  za svojimi psi, ki smo jih nečesa naučili in smo jih vzgojili.





Predno se še bolj razburiš vzami v roke zakon o zaščiti živali, pravilnik o hišnih živalih pa boš videla o čem je govora. Predvsem o nesmislih, ki so spravljeni skupaj. Potem pa razmisli ali ti izpolnjuješ vse pogoje, da sploh lahko imaš doma psa, ker so dobesedno pretirani.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #100 : 20 Marec 2009, 18:11:05
Javni kraj ali mesto je skoraj vse kar je javnih površin, razen seveda okolica komunalnih objektov, ki so itak ograjeni in so dostopni samo pod določenimi pogoji. Seveda pa ne za tiste, ki bi psa šetkali ;)

Travnik ni, funkcionalna parcela bloka ni, njiva ni, gozd (lastniški) ni, vrt (tudi če ni ograjen  ::) ) ni... Upam, da se razume...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #101 : 20 Marec 2009, 18:22:02
malinovc:
 nisem se razburjala  glede tega kar si napisal..... razburjala sem se nasplošno.

Glede zakona; Tukaj imam drugo mnenje :) In se strinjam s tabo.

Ta zakon... kakor koli je napisan,  ti iz osebne izkušnje lahko povem, da izvajalci tega zakona- nimajo pojma!) no da ne bom slepomišila...policaji nimajo pojma!!!)
sem  ga prebrala dodobra ;).
Ne vem  točno v kateri temi je že tista moja izkušnja.... je že ful stara... ker se že toliko časa vleče ;D :D :D.

na grobo... imamo " ljubke in vdane" sosede, ki imajo na čno zgrajeno bajto, edina varianta , da jo legalizirajo je - da dobijo  naše soglasje. Ker so taki kot so... pač z lepa ne poizkusijo ampak  delajo vse na silo... ko jim je zmankalo idej, so vrgli domačega mačka čez ciprese na naš ograjen vrt  ;).  bla bla bla bla... maček je umrl je bila na vrtu naša Dina
 prišli policaji.... bla bla bla  ...
 jaz dobila  položnico, da nisem imela pod nadzorom  nevarne živali ;)....... :D
 razburjenje gor razburjenje dol
 3 strani dolga pritožba.... dve leti nič/ od policajev ne bu ne mu/... kar naenkrat sodnik za prekrške.
 citiranje, zakona, obrazlaganje definicij, dokazovanje z potrdili certifikati, slikami itd.
 rezultat
 sodnica :-X
 na koncu še pojasnilo stvarno pravnih pravic- definicija domač vrt ograjen :).
Lep dan in nasvidenje :o.

toliko o tem zakonu- in koliko ga poznajo...
Ne bi o tem... nima smisla ;D.



kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #102 : 20 Marec 2009, 18:39:34
Ma policaji ne pznajo niti manj "eksotičnih" zakonov  :-X
Kaj šele tele malček nedefinirane definicije...  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #103 : 20 Marec 2009, 18:54:24
Javni kraj ali mesto je skoraj vse kar je javnih površin, razen seveda okolica komunalnih objektov, ki so itak ograjeni in so dostopni samo pod določenimi pogoji. Seveda pa ne za tiste, ki bi psa šetkali ;)

Travnik ni, funkcionalna parcela bloka ni, njiva ni, gozd (lastniški) ni, vrt (tudi če ni ograjen  ::) ) ni... Upam, da se razume...


Da te malo popravim kaj vse je javni kraj:

2. člen zakona o varstvu javnega reda in miru
(opredelitev izrazov)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem zakonu, imajo naslednji pomen:
    1. javni red in mir pomeni stanje, v katerem je zagotovljeno neovirano izvrševanje pravic in dolžnosti po ustavi in zakonih;
    2. javni kraj je vsak prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur;
    3. zasebni prostor je prostor, ki je v zasebni lasti ali posesti in je dostop vanj dovoljen le s soglasjem lastnika ali lastnice (v nadaljnjem besedilu: lastnik), posestnika ali posestnice (v nadaljnjem besedilu: posestnika), ali druge upravičene osebe;
    4. pretep je medsebojno izmenjavanje udarcev, brc ali podobna uporaba fizične sile med dvema ali več osebami;
    5. nedostojno vedenje je vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju.
 K 2. členu:
V tem členu so definirani posamezni izrazi, kot so: javni kraj, zasebni prostor, javni red in mir, red, pretep.
1.   JAVNI KRAJ
Obstaja več definicij javnega kraja, in sicer:
ABSOLUTNI JAVNI  KRAJ
o   To je najširši pomen javnega kraja. V tem smislu je na javni kraj omogočen  prost dostop nedoločenemu številu oseb brez kakršnihkoli pogojev. To so ulice, trgi,  javne ceste, pristanišča, luke, čakalnice, gostinski lokali, trgovinski in obrtni lokali, itd. Podobno definicijo javnega kraja določa tudi Zakon o graditvi objektov. Objekt v javni rabi je objekt, katerega raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem in se glede na način rabe deli na javne površine in nestanovanjske stavbe, namenjene javni rabi. Javna površina je  površina, katere raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem  (javna cesta, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina in podobna površina). Zakon o graditvi objektov (ZGO-1), Uradni list RS, št, 110/02, 97/03, 2.člen, točka 1.5 in 15.1. Vendar pa so pri teh oblikah javnih krajev razlike, saj so nekateri od teh javnih krajev v namenu in po funkciji permanentno absolutni in odprti (ulice, trgi, javne ceste …), medtem ko so drugi javni kraji po namenu in funkciji omejeno absolutni in odprti (trgovinski in obrtni lokali, javna prometna sredstva, itd). Ta razdelitev ima praktični in pravni pomen. To pomeni, da če oseba stori na ulici prekršek, je prekršek v vsakem primeru storjen na javnem kraju, ker je ulica permanentno absolutni in odprti javni kraj. Če pa je bilo isto dejanje storjeno v gostinskem lokalu, ki je na tej ulici, vendar je bil lokal v času storitve prekrška zaprt, torej v času, ko lokal ne obratuje, potem prekršek ni bil storjen na javnem kraju. Podobno je s tako imenovanimi premičnimi javnimi kraji, na primer sredstva javnega prevoza. Tudi ti kraji so omejeno absolutno javni kraji. Javno prevozno sredstvo, dokler obratuje v javnem prometu, je namensko in funkcionalno javni kraj. Od trenutka, ko je javno prometno sredstvo prenehalo obratovati, preneha njegova funkcionalna  narava javnega kraja. 
RELATIVNI (POGOJNO) JAVNI KRAJ
o   Drugo kategorijo javnih krajev obsegajo kraji, kjer je dostop ljudem prost le pod določenimi pogoji. To so na primer: športni stadioni in igrišča, kinodvorane, gledališča, koncertne dvorane, razstavni prostori …     



Felina

  • *
    • Prispevkov: 1.539
    • Točke: 3
Odgovori #104 : 20 Marec 2009, 19:10:38
Kako pa je recimo s kinološkim društvom? Dokler ni prireditve je zasebno območje, če pa je prireditev, kamor se vstopa pod določenimi pogoji, pa rata javni kraj ali kako in potem tam veljajo pravila javnih karjev?Ali se potem lahko postavljajo domači pogoji takim javnim krajem, ki niso skozi javni? Upam, da razumete, kaj sem hotla povedat  ;)


Sreča se skriva v shih-tzujih. :)


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #105 : 20 Marec 2009, 19:30:02
Kako pa je recimo s kinološkim društvom? Dokler ni prireditve je zasebno območje, če pa je prireditev, kamor se vstopa pod določenimi pogoji, pa rata javni kraj ali kako in potem tam veljajo pravila javnih karjev?Ali se potem lahko postavljajo domači pogoji takim javnim krajem, ki niso skozi javni? Upam, da razumete, kaj sem hotla povedat  ;)


Če je društvo ima člane ;)... dokler  društvo ne organizira javne prireditve imajo po "zakonu" pravico vstopat na območje oz lastnino društva  zgolj člani . Če ima društvo svoje teritorije ograjene in zakljenjene - in ni nikogar tam pomeni da ne obratuje - takrat pač  je tako kot s  avtobusom v citatu zakona, ki ga je podal v postu malinovec.
Ma policaji ne pznajo niti manj "eksotičnih" zakonov  :-X
Kaj šele tele malček nedefinirane definicije...  ::)

 a veš kaj je pa največja ironija :D
 Sodnica za prekrške prav špara  pasje primere.
....na isti dan , samo različne ure smo bili naročeni vsi, ki smo imeli prekršek povezan s psom...... temu primerno je bila tudi sodnica "pasje nastrojena" >:D
 enemu pred mano je skopal pes luknjo pod ograjo ušel in zadavil neke kure,  Od drugega je podru neko staro mamo, ker je imel predolgo ketno, tretjiemu se je klatil okrog in nekje razkopal cel vrt,
potem sem bila jaz in  famozni maček.
 celo uro sem bila notri :D
 pridem ven... pa na klopi sedi ..točno tisti policaj ,ki mi je položnico napisal. :o( takoj sem ga prepoznala- takrat sem mu še nekaj obrazlagala..  in ni šmirglal... kao pes   je pes)
 ko je šel  notri, je pa un  model ,ki je bil za njim izjavil... ah sedaj bom pa hitro, tega bo pa sigurno nahitro obdelala, ....ga vprašam  a ste zaradi psa tukaj ...on ja, pa policaj pred mano tudi.

...kdo bi si mislil... ::).
Prvo kar sem se odločila, da nikoli več ne bom napisala policajem 3 strani dolgo pritožbo... ampak samo na kratko , da ne priznavam kazni in se ne strinjam z njo.
Očitno  se je iz pritožbe nekaj naučil.... pezde ???

 

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


sibila

  • *
    • Prispevkov: 2.006
    • Točke: 0
  • still more white...
Odgovori #106 : 20 Marec 2009, 19:31:02
Lanabela, hvala za dobro razlago. Zelo zanimivo, take reči so me zmerom zanimale. ;D

Folk, ne se zdaj vsake vejice v zakonu držat pa komplicirat preveč. Nobena skrajnost nikoli ni dobra. ;)



Yo

  • *
    • Prispevkov: 1.920
    • Točke: 0
Odgovori #107 : 20 Marec 2009, 19:41:52
Folk, ne se zdaj vsake vejice v zakonu držat pa komplicirat preveč. Nobena skrajnost nikoli ni dobra. ;)

Dokler te ne useka, ja.
Zdaj malo OT, samo vseeno se pa tiče zakonov.
Sem pobrala zunaj mačko, ki skače naokoli brez nadzora (kaj narekujeta zakon in pravilnk?), povrh vsega je še hendikepirana. Pobrala, nastanila doma, se zmenila za nujen poseg... Dobila na vrata policaje, ki so napisali, da sem jo UKRADLA! Aja, pri vsem skupaj rabim krast hendikepirano mačko? Bila klicana na zagovor, kjer se jasno odgovorila, da ja, da bi isto naredila vedno. Dejstva: Takoj, ko je bila "najdena" (beri: rešrna pred tistimi, ki so jo mislili likvidirat), sem sporočila v Gmajnice (so mi svetovali, naj ostane pri meni, ker lastniki "so kr neki". Obveščeni DŽŽLj in Društvo Repek. In kaj menite, da se zdaj dogaja? Mačka je izginila, je ni več. Sem prosla Policijo, naj preverijo lastništvo ipd. Nič. Policaj jo je odnesl pod pazduho. No, mačle več tam ni....


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #108 : 20 Marec 2009, 19:43:58
ha ha ha...  :o svašta

malinovec, sej pol pa ti mora biti vser jasno.  Zakaj potem razburjenje? Zakonov in členov pa res ne znam na pamet. Hvala za dopolnilo!  :)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #109 : 20 Marec 2009, 19:47:09
Ajoj... Moj smeh se ni nanašal na tvoje sporočilo Yo. Ma tej so pa res kar dosti čez les! Ne razumem po kakšnem kluču se obnašajo.  ??? :-X

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #110 : 20 Marec 2009, 20:24:57
kakorkoli obrneš, zakon je napisan skrajno nerodno. Tako da si ga vsakdo lahko razlaga kakor se mu ravno naprdne. Tako mirno pokasirajo od lastnika spuščenega psa (ki ne dela nobene škode) nekje bogu za ritjo, kjer niti ni, niti ni za pričakovati veliko ljudi. Po drugi strani pa se še vedno najdejo junaki, katerih psi terorizirajo cele ulice, pa se jim lasek ne skrivi. In silno redko odkrijejo lastnike skrivnostnih nočnih psov, ki koljejo ovce. Veliko ovac. Pa mislim da se jih bi dalo odkriti, če bi se malo bolj potrudili.



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #111 : 20 Marec 2009, 20:50:30
To bi bil lahko primer za Mobitelovo reklamo ... ITAK...  :-\

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #112 : 21 Marec 2009, 12:56:16
Kako pa je recimo s kinološkim društvom? Dokler ni prireditve je zasebno območje, če pa je prireditev, kamor se vstopa pod določenimi pogoji, pa rata javni kraj ali kako in potem tam veljajo pravila javnih karjev?Ali se potem lahko postavljajo domači pogoji takim javnim krajem, ki niso skozi javni? Upam, da razumete, kaj sem hotla povedat  ;)



Kinološko društvo je javni kraj, saj je dostop omogočen vsem pod enakimi pogoji (relativno javni kraj). Če nato striktno sledimo določilom zakona, to pomeni, da niti na poligonu KD pes ne sme biti odpet z vrvice, saj je tam ponavadi večje število ljudi!? ??? A je potreben še kak komentar kar se zakona tiče? Prepričan sem, da je sam namen tega zakona dober, a so posamezne "rešitve" nelogične in sprejete na "horuk".



n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #113 : 21 Marec 2009, 13:22:27
poligon kinološkega društva je zasebna last, saj je načeloma uporaba dovoljena samo članom KDja. Če nečlan vstopi na poligon brez dovoljenja se smatra kot vstop na tuje ozemlje. In glede na to pač veljajo pravila lastnika.
In tudi kar se prireditev na tem poligonu tiče... če bi veljala pravila tega zakona, bi lahko policisti/mestni redarji vsakemu, ki je končal s svojim nastopom (frizbi, agility, RO, poslušnost...), napisali kazen za odpetega cucka... ::)
Poleg tega pa mislim, da policisti/redarji nimajo nobenih pooblastil za pisanje kazni na poligonu (zasebna last), dokler s svojo prisotnostjo ne motiš ali ogrožaš ljudi okoli sebe.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #114 : 21 Marec 2009, 13:25:32
To ni javni kraj. Tudi parcele raznih klubov niso javne, čeprav imajo določene uporabnike, ki imajo pravico ...

Recimo obala jezer in rek ter morja je javna zadeva in voda sama...

Če bi se tako posplošilo, da je javo vse kar lahko nekateri ljudje upoorabljajo pod določenimi pogoji, bi bila javna tudi privatna lastnina pa seveda ni ;)

Kar se KDjev tiče, imajo pravico bit tam izključno člani, razen, ko se organizira kako javno prireditev. Takrat pa je malček drugače. Tudi uradni veterinar mora priti recimo. In program je jasen. In če bi imel KD lokal, ki bi bil izključno za člane društva, bi lahko celo noter kadili, če bi bilo dovoljeno, ker to ni javno, ampak samo za člane.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #115 : 21 Marec 2009, 14:09:27
poligon kinološkega društva je zasebna last, saj je načeloma uporaba dovoljena samo članom KDja. Če nečlan vstopi na poligon brez dovoljenja se smatra kot vstop na tuje ozemlje. In glede na to pač veljajo pravila lastnika.
In tudi kar se prireditev na tem poligonu tiče... če bi veljala pravila tega zakona, bi lahko policisti/mestni redarji vsakemu, ki je končal s svojim nastopom (frizbi, agility, RO, poslušnost...), napisali kazen za odpetega cucka... ::)
Poleg tega pa mislim, da policisti/redarji nimajo nobenih pooblastil za pisanje kazni na poligonu (zasebna last), dokler s svojo prisotnostjo ne motiš ali ogrožaš ljudi okoli sebe.

Ne bo držalo! Če ti dam za primer samo gostinski lokal, ki je tudi zasebna last, ali pa nek športni objekt npr. dvorana Tivoli, ki tudi ima lastnika... lahko ugotoviš, da gre za javni kraj, saj je dostopen ljudem pod določenimi pogoji. Da govoriš o javnem kraju ni potrebno, da je dostopen vsem ljudem. Preberi si definicijo relativnego javnega kraja, ki je par postov gor in boš ugotovila, da striktno zakonsko lahko policisti ukrepajo tudi na poligonu, ki je last KD. Če ti dam še drugo primerjavo - npr. kršitev javnega reda in miru na poligonu bo vsak policist obravnaval kot kršitev na javnem kraju, kar poligon nedvomno je.



n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #116 : 21 Marec 2009, 15:05:57
...dokler s svojo prisotnostjo ne motiš ali ogrožaš ljudi okoli sebe.

ravnotako kot lahko policisti ukrepajo, če je podana prijava, da v svoji lastni hiši ali na svojem lastnem vrtu pred hišo (pa se tukaj vsi strinjamo, da je stvar 100% zasebna lastnina) poslušaš glasbo prenaglas (ali delaš kakšne druge traparije, ki motijo sosede).


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #117 : 21 Marec 2009, 17:40:09
Gostinjski lokal ni isto kot, če je samo za člane. Glede na to, da obvladaš iskalnik ne bo težko najti razliko.

Ker na tak način bi komot bil javni prostor tudi kaka roštiljada pri nekomu na vrtu. Pa ni ;)

Če je samo za člane ni javno. Nihče nima kaj delat na poligonu, če ni član, v družbi s članom ali pa če je prišel na dan vpisov.

V klubske prostore nimaš kaj hodit brez povabila ali članstva.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


chory

  • *
    • Prispevkov: 616
    • Točke: 0
Odgovori #118 : 22 Marec 2009, 12:43:07
Malinovec.
 Kinološki poligon se definira lahko kot javni prostor,oziroma površina,ki pa je last izključno uporabnika,oz.najemnika,v tem primeru Kinološkega društva s katerim upravlja vodstvo KD in postavlja pravila
.Načeloma in lahko so vabljeni tudi nečlani ,a vodstvo lahko nečlane(kot tudi člane) ,ki kršijo pravila in red društva pozove, da oddidejo iz terena in ga več ne obiskujejo.
To se izvaja v primerih motenja poteka ob terminih šolanja psov,nepobiranju za svojimi psi,metanje odpadkov pri raznih (picnikih) , draženje psov,ali pa samo soljenje pameti tečajnikom ali članom. ;)
 :-*



malinovec

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #119 : 22 Marec 2009, 13:37:46
Malinovec.
 Kinološki poligon se definira lahko kot javni prostor,oziroma površina,ki pa je last izključno uporabnika,oz.najemnika,v tem primeru Kinološkega društva s katerim upravlja vodstvo KD in postavlja pravila
.Načeloma in lahko so vabljeni tudi nečlani ,a vodstvo lahko nečlane(kot tudi člane) ,ki kršijo pravila in red društva pozove, da oddidejo iz terena in ga več ne obiskujejo.
To se izvaja v primerih motenja poteka ob terminih šolanja psov,nepobiranju za svojimi psi,metanje odpadkov pri raznih (picnikih) , draženje psov,ali pa samo soljenje pameti tečajnikom ali članom. ;)
 :-*

Če se ne motim sem nekaj podobnega tudi napisal - da je javni kraj, ki je dostopen ljudem pod določenimi pogoji, t.j. članom društva. Torej?