Privezovanje psov in kazen - OBVEZNO PREBERI!!!

malinovec · 264133

Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #180 : 27 Marec 2011, 11:28:49
in dragi davor verjemi, ČE BI starši tega tvojega prijatelja (če sploh obstaja) odreagirali drugače in malčku pojasnili ZAKAJ ga je pes ugriznil bi bilo vse drugače ...

Se bolj ne morem strinjati. Jaz sem se tudi bala psov, ko sem bila majhna. Bala sem se jih pa samo zato, ker se jih je bala moja babi in sem z njo redno hodila na sprehod v Tivoli... Pa mi nikoli ni bilo ravno jasno zakaj se bojim, ampak strah me je bilo vseeno, ko sva srečali psa. Dokler se enkrat en mlad husky ni odločil, da bi se šel malo igrat z mano in me je skoraj kap od strahu... Takrat je bila na srečo na sprehodu z mano mami, ki je seveda "povedala" lastniku psa kar mu gre, mene pa je nato pomirila in mi razložila, da se je pes želel samo igrat (čeprav je bila besna kot ris na lastnika). No, od takrat naprej je poslušala moje prošnje, da bi imela psa in se na koncu tudi vdala  >:D .



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #181 : 27 Marec 2011, 11:36:21

Glede navarnosti pa mi je mal komično; da se me je v  temi o prepovedi določenih pasem, kjer si sodelovala sama na veliko prepričevalo, da niso samo veliki psi tisti z navarnim ugrizom, ravno nasprotno  ::)
Će ste že mnenja, vsaj bodite konstantne

Meni je pa komično to da ti, iz vsega konteksta vzameš tisto kar tebi paše pomešaš" jabolka in hruške" in v svojih odgovorih vsiljuješ " čevapčiče" :P

Eno je ko govorimo o fobijah- posledično katere pridejo iz negativne izkušnje s psom.
 ter o samih neljubih dogodkih v tem primeru samih ugrizov psov...
 in ja tukaj sem konstantna.. tako kot moje mnenje.
Samo da ti ne vidiš tega kar jaz zagovarjam iz optimalnega vidika. ampak iz Davor za-vsako-ceno-kontrirnega vidika.
Če bi dobro prebral takrat v tisti temi bi tudi prebral razlog- kar sem navedla....
statistično največ otrok pokasira ugriz od malega psa...
 fobija pa nastane od neprijetne izkušnje z velikim psom...( potrjeno- statistični podatki in en kup nekih študij ::))
 zakaj - ker otroci so majhna bitja- velik pes je bav bav... mali pes je pa kužek- poistovetena igračka- do katere se brez nekih konkretnih podukov tudi tako obnašajo.
Neprimerna vzgoja otrok. ;)  8)
v tisti temi , pa še se prav spomnim je bila "rdeča nit" na principu šolanja...
  posledično ravno zaradi stigmatizacije veli psi- mali psi...
 kot sem rekla , že v prejšnjem postu.. veliko lastnikov psov ni primeren lastnik/ vodnik.
In 70% takih lastnikov z malimi psi je prepričanih , da njihov pes pač ni "pes" ker je majhen- ne more nikogar požret- zato ni potrebe po šolanju... lahko dela kar hoče( teži, laja se zaganja, serje vsepovsod itd itd ker ni nevaren za okolico...... eto ti spet povezava na fobije- in splošno prepričanje )
 Dočim  lastniki velikih psov, se v veliki večini  zavedajo, da že zaradi velikosti živali katero imajo- je potrebno psa šolati- če zaradi drugega  tudi zato da ga lahko obvladajo.... ga je potrebno zadržat a ne... malega pa pač nekateri preprosto dvignejo v naročje .. pa  eto ti spet povezava na fobije- pred velikimi psi ima skoraj da vsak drugi človek distanco, na principu izgleda...splošno prepričanje.
pa potem smo imeli še neke povezave na TV in reklame pa filme...
 Je bilo nekaj takega v tem smislu a ne ? Če se prav spomnim.. :P

p.s. ko je že ravno tole tema "   Privezovanje psov in kazen"...pa če se spominjaš oddaje preverjeno na to temo, v nekem parku... Kateri so bili odvezani in prosto tekajoči v veliki večini? in kaj so v zagovor rekli njihovi vodniki?... " saj moj pa ja nobenemu ne bo nič naredil - je čist majhen poglejte ga"... nekej v tem smislu

p.s.s. Splošno prepričanje ima ZELO velik vpliv na določene fobije...Kar zagovarja  tudi velika večina velecenjenih psihoanalitikov... katere ti tako rad navajaš

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #182 : 27 Marec 2011, 12:10:37
Citiraj
fobija pa nastane od neprijetne izkušnje z velikim psom...( potrjeno- statistični podatki in en kup nekih študij Roll Eyes)

"en kup nekih študij in podatkov" mi lahko daš tule vir ? bi me zanimal,

Če te pravilno berem govoriš slednje:

Da, majhni psi prednjačijo v ugrizih in poškodbah otrok (statistike so tudi uradne ). Da, majhne pse se podcenjuje, rado niso šolani in vzgojeni ter pod potrebnim fizičnim nadzorom in seveda za otroke bolj zanimivi.
Veliki psi seveda večinoma šolani (sploh tule bi rad videl vir), z primernim strahospoštovanjem okolice ter vir strahov pred psi, čeravno, kar sama priznavaš bo imel otrok večjo verjetnost imeti negativne izkušnje z malim psom ?
Verjetno je tudi bolečina ugriza majhnega psa pod kakšno drugo kategorijo ?

Še enkrat; strah pred psi ni vezan na specifično pasmo, kakor arahnofobija ni vezana na spečifično vrsto pajkov, (majhni /veliki)  gre za psihološki simptom. Razumem da je ideja da bi imel nek strah pred pudljem komu hecna, se dogaja tudi meni z biglom, pač natakarca tle v vaški krčmi drži distanco pred Asyo , ker mi je sama povedala da ima izreden strah pred psi . In je to pes , ki so boji mačk in je višek agresije ko smrči
Splošna prepričanja pa bolj vplivajo na starše, sam kot otrok  nisem ločil med malim in velikim psom , ker sem ponavadil letel k prvem peseku ki sem ga zagledal (ponavadi na ketni, ves penast, renči , laja in ga en mulc še objema, lastnik in stara dva pa z kardio)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #183 : 27 Marec 2011, 12:36:57
"en kup nekih študij in podatkov" mi lahko daš tule vir ? bi me zanimal,
striček google ti bo pomagal   :P, očitno imaš čas  ;), jaz pa ne ker sem ženska in moram južno skuhat

Če te pravilno berem govoriš slednje:

Da, majhni psi prednjačijo v ugrizih in NE  poškodbah otrok (statistike so tudi uradne- mediji večinoma objavljajo tisto kar  je krvavo- manjši šavsi  ne pritegnejo pozornosti ). Da, majhne pse se podcenjuje, rado niso šolani in vzgojeni ter pod potrebnim fizičnim nadzorom in seveda za otroke bolj zanimivi.- Pravilno si skontal
Veliki psi seveda večinoma šolani (sploh tule bi rad videl vir)- Vir tebi  je najbolj merodajen ta da začneš gledati po širši okolici- ne samo za ekranom, z primernim strahospoštovanjem okolice ter vir strahov pred psi- splošno prepričanje velik črn pes- izvira tudi iz nekaterih otroških pravljic celo - kdo ti je kriv če ti niso  bratov grim in H.C.Andrsena brali ko si bil majhen , čeravno, kar sama priznavaš bo imel otrok večjo verjetnost imeti negativne izkušnje z malim psom ? Narobe skontal- ima večjo verjetnost da ga našavsa majhen pes v katerega žnara.. sem 100% da ima vsak tak žnarač ki se vtika v majhne pse kakšno tako izkušnjo
Verjetno je tudi bolečina ugriza majhnega psa pod kakšno drugo kategorijo ?  Ja- v veliki večini si jo zapomni toliko kot če mu hiška iz lego kock iz mize na glavo pade

Še enkrat; strah pred psi ni vezan na specifično pasmo, kakor arahnofobija ni vezana na spečifično vrsto pajkov, (majhni /veliki)  gre za psihološki simptom.
Seveda da je  ::).. suhe južne in mini mini pajki pač ne povzročajo take panike kot uni z debelo črno ritjo v mrežah, ali kosmati veliki... sej imaš Tv pa si gledal verjetno kakšno oddajo kako odpravljajo arahnofobijo... z velikimi kosmatimi ali s suhimijužnami  ;)

 Razumem da je ideja da bi imel nek strah pred pudljem komu hecna, se dogaja tudi meni z biglom, pač natakarca tle v vaški krčmi drži distanco pred Asyo , ker mi je sama povedala da ima izreden strah pred psi . In je to pes , ki so boji mačk in je višek agresije ko smrči... pa si jo kdaj vprašal zaradi kakšne izkušnje ima tako fobijo
Splošna prepričanja pa bolj vplivajo na starše, sam kot otrok  nisem ločil med malim in velikim psom , ker sem ponavadil letel k prvem peseku ki sem ga zagledal (ponavadi na ketni, ves penast, renči , laja in ga en mulc še objema, lastnik in stara dva pa z kardio)
Ti si naš zaklad davor :P

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #184 : 27 Marec 2011, 12:40:04
Malo ste me nasmejali v tejle temi, malo pa tudi dali mislit ... :-\
Sama sem imela kot otrok dokaj različne izkušnje s psi, čeprav doma nismo imeli nobenega. Sem pa doživela pomembno izkušnjo, kaj pomeni otroku, če neznan pes (ki je sicer samo razigran) pridrvi od daleči proti njemu in se ga celo dotakne s smrčkom - to se mi je zgodilo pri 5-ih letih z velikim škotskim ovčarjem (ki je bil sicer zelo lep predstavnik svoje vrste) - ampak jaz sem bila takrat prepričana, da me bo kar požrl, saj je bil veliko večji od mene :-[. Potem sem pri 8-ih doživela še en zelo podoben štos s črno nemško ovčarko od sošolke. Po drugi strani pa sem na počitnicah nosila hrano sosedovi dalmatinki z mladički in jo zelo spoštljivo pobožala, pa nič preveč, samo toliko, kolikor je sama želela. Sem imela en rešpekt do psa ;).
Mojega moža pa je recimo kot 10-letnika hudo pogrizel po roki in nogi nemški ovčar, ko so bili na obisku pri znancih in so mu odrasli rekli: "Le pejd ga pobožat, sej je prjazn!" Najbrž se ni za čudit, da se je dolga leta bal prav te pasme ... Jaz pa sem najbrž ravno zaradi svojih izkušenj svojega prvega psa imela škota, psičko.

Zato danes ne da nimam tolerance, ampak se zavestno izogibam srečanjem otrok z mojim psom. Ne gre za to ali je moj pes nezanesljiv (vedno je lahko taka situacija z nepredvidljivim izidom), ampak je to enostavno prekompleksno, da bi tvegala samo majhno neprijetno izkušnjo ali psa ali otroka. Na starše se niti ne oziram, se mi zdi brezveze, ker vsak ima svoje izkušnje in posledice vzgoje, na podlagi tega pa vzgaja potem svoje otroke ... tako pač je in je to stvar svobodnih odločitev vsakega. Mislim, da naredim še najbolj koristno za vse, če psa mirno pokličem k sebi, ga privežem (če je sploh potrebno) in grem čimbolj neopazno mimo njih. Pazim pa tudi, da se ti otroci ne približajo mojemu psu - če se hočejo, jim mirno povem, da tega ne želim, ker pes ni navajen otrok - in ponavadi to popolnoma razumejo, ker je slišat najbolj logično.
Podobno naredim v primeru nepoznanih psov - se jim izogneva, ker sem že prevečkrat slišala od lastnikov "Veste, saj ponavadi je prijazen, samo do nekaterih reagira napadalno". Tudi jaz bi za mojega lahko tako rekla, pa raje ne riskiram ... in še vedno se mi lahko zgodi, da bo ravno takrat odvezan in ne bom pravi čas opazila, da to ni najbolje. Žal tudi moj pes rabi precej gibanja (in vohanja), kar je težko doseči, če je ves čas na povodcu. V mestnem okolju, kjer je veliko drugih psov, je tudi za psa tako okolje precej bolj stresno in zahteva od njega neprestano "kontrolo" vonjev na "njegovem" teritoriju.



inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #185 : 27 Marec 2011, 12:46:47
Ker ste že precej omenjali majhne pse - midva se teh zadnji čas še prav posebej izogibava, ker je dosedaj že doživel napad višavca, maltežana in še enega mešančka, podobnega pekinezu (vsakokrat s kar konkretnim ugrizom v vrat oz. uho!). Vsakokrat je bil tako presenečen (ker sicer ima zelo rad majhne kužke), da niti ni odreagiral, ampak sem opazila, da je potem začel na njih in njim podobne že renčat. Zdaj pač ne riskiram približevanja ali celo ovohavanja s takimi ... seveda ga takoj privežem, če ni že od prej na povodcu, če se nam približuje kak tak primerek - ti so ponavadi na najdaljših možnih flexijih, ki jih lastniki spustijo seveda do konca >:(.



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #186 : 27 Marec 2011, 12:59:38
Citiraj
striček google ti bo pomagal   

ah dej, dej kar raje priznaj da si tole potegnila iz r...glave, temu jaz na tem forumu pravim "to pull a deteljica". "Neki uradni podatki pravijo...(vnesi poljubne procente,glede na trenutno počutje)", ko pa po njih povprašaš pa dobiš "idi na google", kot da sem jaz sebi postavil tak argument... ;D

Torej tvoje celotno prepričanje temelji na razlikovanju ugriza in poškodbe (ki je kot kaže majhen pes nis sposoben ) sploh ne gre za to, ampak za kontakt in efekt le tega, niti ni bil to predmet debate iz moje strani, ampak da strašiti otroke češ moj pes je navaren ni odgovorno


inka in ravno o tem govorim

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #187 : 27 Marec 2011, 13:17:07
ah dej, dej kar raje priznaj da si tole potegnila iz r...glave, temu jaz na tem forumu pravim "to pull a deteljica". "Neki uradni podatki pravijo...(vnesi poljubne procente,glede na trenutno počutje)", ko pa po njih povprašaš pa dobiš "idi na google", kot da sem jaz sebi postavil tak argument... ;D

Torej tvoje celotno prepričanje temelji na razlikovanju ugriza in poškodbe (ki je kot kaže majhen pes nis sposoben ) sploh ne gre za to, ampak za kontakt in efekt le tega, niti ni bil to predmet debate iz moje strani, ampak da strašiti otroke češ moj pes je navaren ni odgovorno
Mogoče res ni na mestu... na mestu tudi ni da določeni starši v svoji paniki( iz popolnoma drugega razloga) zastrašujejo svoje otroke...
 glede unega zgoraj... ::) Whatever makes you happy

Ne boš verjel Davor... glede ,da se ne poznava na videz temveč v virtuali- kar te berem , si te jaz predstavljam kot  majhnega - suhljatega --gofljavega- osebka moškega spola ...
 tak  vtis daješ  :)  163, 65 , 10.5  >:D
... no kolk sem zadela  ;D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


nata

  • Gost
Odgovori #188 : 27 Marec 2011, 13:23:47
tako kot lastniki majhnih tudi lastnikih velikih psov niso vsi enaki. TO JE DEJSTVO PIKA

najbolj fino je, ko grem kot lastnica malih psov ... ne vem .... na rožnik ... pa saj ne moreš it ... ker je več velikih psov odvezanih kot malih. posledično .... davor, ko smo že pri ugrizih .... kaj misliš, če ugrizne en ogormen pes mojo rdečko (30cm in še ne 4kg) ali pa če jo ugrizne ena čivava .... kje bo huje??? pa jo mam jaz 100x lahko na vrvici... dvomim, da jo bodo zakrpali, če jo dobi med zobe en velik pes ... .se ti ne zdi???

rada bi te videla, kako bi odreagiral, če bi se dva psa stepla .... kaj bi naredil??? oz. še huje ... kaj bi naredil, če bi en malamut iz ljubega miru (šla sem po cesti v campu, ko sva se vračali iz jutranjega sprehoda ob 7zjutraj (nikjer nikogar vsi so še spali) ... frajer je BIL NA KAO VRVICI, ki je bila pripeta na 15cm klin "zabit" v zemljo in je skočil iz ljubega miru 10m daleč na mojo???? in ko sem sreča še uspela, predno je prisopihal do naju, s povodcem dvignit psičko (drugače niti ni bilo časa)  je enostavno skočil name. začela sem vreščat in upala, da bom zbudla lastnike, da ga bodo "ustavili". imela sem večjo srečo kot pamet, saj je je babnica prikotalila iz prikole ravno pravi čas, da je zatulila ime psa in DA JO JE PES UBOGAL ... na koncu sem itak jaz skasirala ves gnev od nje, da sem jaz kriva ... kaj pa hodim s psom po cesti tam mimo  >:( >:( >:(

verjetno imam sedaj fobijo na pse po tvojem ... ane

daj odrasti že enkrat no


hahahahahaa damayanti ... tole je bilo napisano predno sem prebrala tvoj post hahahaahaha ej tak "vtis" je naredil tudi name ... samo ltistih 10,5 ... saj si mislila leta ane   :-[;)



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #189 : 27 Marec 2011, 14:35:44
Citiraj
na mestu tudi ni da določeni starši v svoji paniki

to da se vse začne z slabo starševsko vzgojo je itak univerzalno dejstvo, trdim le da nosimo del ogovornosti za to  javno podobo tudi lastniki psov, ravno z omenjenim odnosom. Pač malo samorefleksije in  kritike ne bi ravno škodilo, je ta v tej skupnosti v malih dozah

Citiraj
... no kolk sem zadela   

183, 80kg za vse ostalo boš pa morala presoditi sama....govorim o gofljivosti packe

Citiraj
rada bi te videla, kako bi odreagiral, če bi se dva psa stepla .... kaj bi naredil???

sicer ne vem kaj ima to z to debato , ampak ker želiš direkten odgovor: - za spehode imam pohodno palico, naostreno, pa ne za hojo; ponavadi če se vame ali mojega psa zakadi tuj , nepoznan, spuščen pes mi je potrebno zgolj dvigniti palico pa se takoj začuda iza vogla začne kričeč odpoklic psa (ponavadi iz strani cele familije, ker si verjetno mislijo tale je mal prtegnje, nam bo še psa pokončal);
Sem pa kot že rečeno marsikje poudaril moje mnenje  nad prostim spuščanje psov in neuporabo povodca, sploh iz vidika nekoga ki ima sam manjšo pasmo; je nedopustno, vsiljevanje svoje osebne pravice na račun druge, in tudi če že ne drugega kršitev zakonodaje

Citiraj
se ti ne zdi???

Sklepam , da še nikoli nisi bila v bolnici zaradi ugriza psa (do krvi), bi vedela da ves postopek cepljenja ni ravno zabaven, še manj za otroka. In logika da večji pes prizadane težje poškodbe, tudi odraslemu človeku, je že dovolj da pes otroka prevrne



When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


nata

  • Gost
Odgovori #190 : 27 Marec 2011, 15:11:32

Citiraj
se ti ne zdi???

Sklepam , da še nikoli nisi bila v bolnici zaradi ugriza psa (do krvi), bi vedela da ves postopek cepljenja ni ravno zabaven, še manj za otroka. In logika da večji pes prizadane težje poškodbe, tudi odraslemu človeku, je že dovolj da pes otroka prevrne



tole je tako iz konteksta vzeto, da bolj ne more bit .... res prebereš kakor ti paše in vzameš iz konteksta stvari in se obesiš na to kot muha na med....

ah ... saj bi bilo dolgčas, če te ne bi bilo veš  :D


nikoli, ker mi nikoli ni blo treba bit ... ker NIKOLI ne silim v tujega psa in ko me je en poskušal ugriznit, ker sem šla  samo mimo, je skasiral lekcijo, da se to ne dela .... PA DA NE BOŠ SPET TOLE PREBRAL KOT BO TEBI PASALO ....  nobenega udarca ali tepeža psa NI BILO ampak sem mu samo pokazala kdo je gospodar in da to pes definitivno ni. človek božji noben pes ne bo ugriznil otroka, ker je to otrok ampak ker bo ta otrok nekaj naredil proti njemu ... lahko je to samo nenaden gib, ki se bo psu zdel kot napad na njega .... če bi imel otroke, bi vedel, da je to nekaj povsem normalnega (nenadni gibi namreč). vedno kadar sem v situaciji, da pridem v kontakt s tujim psom je ali ta kontakt normalen (največkrat) oz. psu, ki se poskuša obnašat nasilno "povem", da jaz pač nisem ta oseba, na kateri bo preizkušal svoje zobe.






Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #191 : 27 Marec 2011, 17:31:04
Res ne vem z kakšnimi primeri imate  na tistem koncu opravka.

Saj ne govorim da se to dogaja vedno in povsod. Ampak tu in tam srečaš tudi kakšne take, ja. Na srečo dost redko, da se sama ne sekiram preveč, niti me ne gane če katera tu pokomentira, da jim nazaj zabrusi kakšno zasoljeno.

Citiraj
za spehode imam pohodno palico, naostreno, pa ne za hojo; ponavadi če se vame ali mojega psa zakadi tuj , nepoznan, spuščen pes mi je potrebno zgolj dvigniti palico pa se takoj začuda iza vogla začne kričeč odpoklic psa (ponavadi iz strani cele familije, ker si verjetno mislijo tale je mal prtegnje, nam bo še psa pokončal);

a to pa ni zastraševanje, ko si nam toliko prej oponašal to  ;)    popolnoma enako kot izjava, da bo "pes požrl otroka". Oboje psihološko vpliva na drugo osebo, nobena od njiju pa se ne izvede zares...

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #192 : 27 Marec 2011, 17:48:25
nata torej si prišla do zaključka, da so otroci sami krivi če jih pes ugrizne ?  sosedje so verjetno navdušeni

Citiraj
popolnoma enako kot izjava, da bo "pes požrl otroka". Oboje psihološko

Ne ni enako, sam z palico grozim lastniku, ki je ponavadi vedno odrasla oseba , katera se ponavadi zaveda svojih dejanj in je dal tisti svoj sociološki razvoj že skozi Še nikoli nisem grozil  otroku, še najmanj pa z psom.
Dejansko ta misel sovpada z drugo temo, kjer so nekatere zagovarjale pasje ščipanje  kot metode fizične vzgoje tečne otročadi
Sem kot še novopečeni lastnik psa izhajal da prihaja do pretiranega nerazumevanje javnosti v odnosu do pasjih lastnikov, sedaj pa le opažam da je mentaliteta oz. toleranca / potrplenje na podnu na obeh straneh.

 

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #193 : 27 Marec 2011, 18:01:18
Fobije so huda zadeva. ker so iracionalne. Ne izvirajo iz slabe izkušnje - iz slabe izkušnje sicer lahko nastane strah, a to je povsem racionalen strah, ki temelji na realni nevarnosti. recimo: tisti, ki ga je nekoč davno ugriznil pes (in se ni nihče potrudil, da bi mu razložil zakaj se je to zgodilo) se bo mogoče bal psov, a recimo da samo velikih, pa takih, ki so prosti stran od lastnika, ali takih, ki renčijo....Tisti, ki ima fobijo, se bo bal vseh psov, majhnih, velikih, privezanih, spuščenih, takih z nagobčniki in celo narisanih.

če se starši bojijo psov, je precej verjetno, da bodo svoj strah prenesli na otroka. A še vedno so najhujši tisti, ki namenoma strašijo majhne otroke. Strašenje otrok je veliko hujše kot dejanski napad, celo če se ta konča z ugrizom. Sama sem se srečala z dvema zelo hudima primeroma. V enem primeru mama strašila svojega otroka, ki je bil še v vozičku, da ga bodo psi požrli, v drugem primeru varuška, ki je strašila malčka, ki ju je varovala, da so to beli volkovi ki žrejo poredne otroke.  Da bi imela mir pred njima. S to zadnjo sva rekli par besed. Otrokom sem povedala, da ti volkovi jedo samo makarone. Njej pa, da starši otrok z njenimi vzgojnimi prijemi ne bodo ravno zadovoljni. Prvi primer pa je bil žal nerešljiv. Otrok je ob samem pogledu na pse (privezane) dobival prave panične napade, edina rešitev je bila, da sem se jim na daleč izogibala.

kar pa se tiče posledic dejanskega napada, pa je največ odvisno od reakcije odraslih in ne toliko od teže napada. Mene recimo je pogrizlo že toliko psov, da bi morala padat v nezavest ob pogledu na psa...pa mora biti napad že prav resen in pes vsaj 30 kil, da mi rahlo dvigne pritisk. tudi sina je pri njegovih dveh letih dvakrat šavsnila psica, ko je rinil tja kamor ne bi bilo treba, posledica je samo zdravo spoštovanje do psov.

Tako da....poglavitno odgovornost za to, kako bo otrok dojemal ne samo pse ampak celotno svojo okolico je na starših. lastniki psov so lahko še tako uvidevni in psi še tako vzgojeni, če starši zganjajo paniko ali pa celo namerno strašijo otroke ne pomaga nič.

Ne, če ugrizne pes niso krivi otroci ampak v veliki večini starši, ki niso naučili otrok, kako se morajo pravilno vesti do psov.


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #194 : 27 Marec 2011, 18:09:01
nekatere...Davor...  ne posplošuj.

Sem kot še novopečeni lastnik psa izhajal da prihaja do pretiranega nerazumevanje javnosti v odnosu do pasjih lastnikov, sedaj pa le opažam da je mentaliteta oz. toleranca / potrplenje na podnu na obeh straneh.

Jaz sem bila  leta nazaj tud prepričana, da so vsi lastniki psov odprti, prijazni in pozitivni ljudje...

kar se pa tolerance in potrplenja tiče... na splošno.. ne samo pri pasjih/nepasjih...Poglej na cesti, v kakšnih trgovinah, nasplošno povsod.... folk je  nastrojen...

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


nata

  • Gost
Odgovori #195 : 27 Marec 2011, 18:46:09
nata torej si prišla do zaključka, da so otroci sami krivi če jih pes ugrizne ?  sosedje so verjetno navdušeni

.....



ne TI si prišel do tega zaključka ... jaz trdim, da so krivi starši .... daj preberi še enkrat kar sem napisala ... ampak VSE ne samo kar tebi paše ....



Jana*

  • *
    • Prispevkov: 2.334
    • Točke: 11
  • Tery & Brie
Odgovori #196 : 27 Marec 2011, 22:06:12
Ne ni enako, sam z palico grozim lastniku, ki je ponavadi vedno odrasla oseba , katera se ponavadi zaveda svojih dejanj in je dal tisti svoj sociološki razvoj že skozi Še nikoli nisem grozil  otroku, še najmanj pa z psom.

Ha ha ha ha  ;D  ne morem da se ne bi na glas smejala -
kaj misliš da je izjava, da bo pes požrl otroka, dejansko bila namenjena otroku?? Meni pa se zdi, da je bilo to izrečeno staršu...   nata?  Odrasla oseba bi naj bila sposobna razumeti, da ni bilo mišljeno dobesedno.  ;)   

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #197 : 27 Marec 2011, 22:45:30
Jaz sem kot otrok imela stik z naravo, tudi s psi. V vrtcu in v šolah nisem prenašala vrišča, cviljenja, kričanja, hrupa, klepetanja. In še danes sem taka. Kakšne trapasto igro si je izmislila ena učiteljica v OŠ-da te srat pritistne. Kričanje in cviljenje, dokler ni vrgla ključev na tla-obup in groza, jaz sem se samo umaknila čim dlje in tiščala ušesa dol, ker njej ni bilo razumljivo, ko sem ji rekla, da pa mene to blazno moti. Toliko o strokovnosti.

Starši dandanes premalo časa preživijo z otroki in jim ne postavljajo jasnih mej, nimajo stika z naravo in jih ne znajo naučiti primernega obnašanja do ljudi in živali.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


nata

  • Gost
Odgovori #198 : 27 Marec 2011, 23:06:26
Ha ha ha ha  ;D  ne morem da se ne bi na glas smejala -
kaj misliš da je izjava, da bo pes požrl otroka, dejansko bila namenjena otroku?? Meni pa se zdi, da je bilo to izrečeno staršu...   nata?  Odrasla oseba bi naj bila sposobna razumeti, da ni bilo mišljeno dobesedno.  ;)   

ja itak ... in komentarji so od staršev, otroka je itak tako strah, da je vseeno kaj tisti trenutek rečeš ... pomoje ne bi trzal niti na to, če bi mu ponudla čokolado 




nata

  • Gost
Odgovori #199 : 27 Marec 2011, 23:08:31
se opravičujem za dva enaka posta .... full mam probleme z netom danes ... ninci a se tole lahko prosim zbriše ... hvala  :-*



Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #200 : 28 Marec 2011, 11:27:55
Citiraj
Ne, če ugrizne pes niso krivi otroci ampak v veliki večini starši, ki niso naučili otrok, kako se morajo pravilno vesti do psov.

slej kot prej bo potrebno sprejet, da ima vsak lastnik psa tudi določeno odgovornost do družbe v trenutku ko se je odločil da bo tega privedel v javnost.
Iz vidika zakonodaje je popolnoma jasno kdo je kriv če pride do ugriza; iz vidika vodiča psa pa   si bil nesposoben imeti psa pod fizičnim nadzorom in tako preprečiti ugriz, pravtako če veš da pes ni primeren za situacijo z otroci, potencialno grize, jih ne boš zraven pustil ali se nahajal v okolici kjer je verjetnost konflikta velika..skratka tole izgovarjanje nad starši pa bili ti še takšni idioti ni opravičilo da se je pes odzval z napadom
In nenazadnje kadar gre za otroka ali psa, v vsakem primeru in vedno mora kratko potegniti pes.


When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


inka

  • *
    • Prispevkov: 981
    • Točke: 0
Odgovori #201 : 28 Marec 2011, 11:33:57
Kar pa se tiče posledic dejanskega napada, pa je največ odvisno od reakcije odraslih in ne toliko od teže napada. Mene recimo je pogrizlo že toliko psov, da bi morala padat v nezavest ob pogledu na psa...pa mora biti napad že prav resen in pes vsaj 30 kil, da mi rahlo dvigne pritisk. tudi sina je pri njegovih dveh letih dvakrat šavsnila psica, ko je rinil tja kamor ne bi bilo treba, posledica je samo zdravo spoštovanje do psov.

Tako da....poglavitno odgovornost za to, kako bo otrok dojemal ne samo pse ampak celotno svojo okolico je na starših. lastniki psov so lahko še tako uvidevni in psi še tako vzgojeni, če starši zganjajo paniko ali pa celo namerno strašijo otroke ne pomaga nič.

Ne, če ugrizne pes niso krivi otroci ampak v veliki večini starši, ki niso naučili otrok, kako se morajo pravilno vesti do psov.

Tole je res dobro povedano. Tudi sama sem mojo negativno izkušnjo iz otroštva doživljala kot nekaj racionalnega, ker kot otrok vedenja psa nisem razumela, niso me pa nikoli strašili s psi in pravega strahu pred psi nisem poznala, le spoštovanje do živali, o to pa! Tudi mož je zaradi doživetega ugriza preživljal kar hud racionalen strah pred VSEMI psi, pa je ta strah ozdravil šele ob vzgoji svojega lastnega psa.
Kadarkoli je beseda o otrocih in psih, sem jaz zelo zadržana - po mojem 24-urna prisotnost psa v družini z majhnimi otroki ni preveč vzgojna in pomeni mučenje psa, otrok in staršev. Veliko takih kužkov čez leto ali še prej konča v zavetiščih ali še na slabšem. Vzgoja za odnos do živali se lahko izvaja na počitnicah ali kjer je za ljudi in živali prav poskrbljeno, npr. na kmetiji. Če hoče kdo vzgajati svoje otroke glede odnosa do živali, tudi psov, je to njegova dolžnost in pravica in v to se jaz ne vmešavam. Predstavitev psa otrokom raje prepuščam šolanim terapevtskim parom in tistim, ki izvajajo organizirane aktivnosti s psom po vrtcih in šolah, namenjene tovrstnemu izobraževanju.
Sama pa nisem nikoli nikomur rekla, še posebej ne otrokom ali njihovim strašem, da je moj pes nevaren (ker tudi ni) - dovolj vzgojno je za oboje, če jim rečem, da jih pes ne pozna in bi se jih zato lahko bal, da zato ne želim, da ga pobožajo. In to vedno vsi razumejo, pa tudi pes mi je hvaležen ;).



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #202 : 28 Marec 2011, 12:38:07
No seveda, po zakonu je kriv lastnik. Vendar pa so dejansko za večino ugrizov krivi otroci sami (oziroma njihovi starši, če jih niso naučili pravilnega vedenja) Včasih je veljalo, da če si staknil pasji ugriz, si jih potem še doma pošteno slišal češ kaj si pa počel, sram te bodi.
Danes pa starši dovolijo (ali to celo sami počnejo) otroku, da se vtika v tujega psa (privezanega seveda) brez dovoljenja lastnika. Da vtika prste ali roke skozi ograjo ali v pesjak, dovolijo otrokom, da "vzpostavijo" stik s tujim psom tako, da ga grabijo po hrbtu ali celo primejo za rep....doma dovolijo svojim otrokom, da vtikajo prste domačemu (sosedovemu, prijateljevemu) psi v nos, ušesa, ga vlečejo za rep in ušesa, se zaletavajo vanj z avtomobilčki, ležijo ali sedijo na psu....in ko uspejo psa razjeziti, bežijo pred njim, krilijo z rokami in cvilijo/kričijo.
Pa da ne boš rekel, da se to ne dogaja, meni se podobne scene redno dogajajo. medtem ko na sprehodih na nevtralnem terenu za otroke pri mojih psicah  ni nobene nevarnosti, pa bi se pri draženju in vtikanju rok/palic...skozi ograjo celo znalo kaj neprijetnega pripetiti. In če starše opozorim na nevarnost, se ponavadi samo smejejo.


roy2

  • *
    • Prispevkov: 426
    • Točke: 0
Odgovori #203 : 28 Marec 2011, 13:19:49
Jaz mojih dveh ne spustim blizu sosedovih otrok, če jih slišim na stopnišču, počakamo pred vrati,da se spakirajo v avto/stanovanje in potem gremo ven.
Mi ni prav nič zabavno gledat, kako se pačijo in mahajo pred psom in potem bežijo v varno zavetje staršev, ki se režijo.
Drugi problem pa so italijanski otroci, ki so večinoma vzgojeni v prijateljskem duhu do psov, ampak so včasih preveč neustrašni.

Se mi je že zgodilo, da je mulček kot torpedo pridirkal k mojemu psu (ki je bil privezan), mu skočil okrog vratu, dal ljubčka na nos in odbrzel naprej. In to se je zgodilo v parih sekundah, jaz sem bila čisto šokirana.



DOB

  • *
    • Prispevkov: 376
    • Točke: 0
Odgovori #204 : 28 Marec 2011, 14:04:34
Citiraj
Mi ni prav nič zabavno gledat, kako se pačijo in mahajo pred psom in potem bežijo v varno zavetje staršev, ki se režijo.

Katastrofa ja. Najbolj me pa jezi, ko npr pride iz bloka ali okoli ovinka, vidi psa, in začne afne guncat, laufat, krilit z rokami in cvilit, kar tako, kar je pes pa ga izziva >:(!! Mamica pa seveda zraven stoji in mulc si vse dovoli. Ker pri moji psici je tako-če pride otrok pa se hoče z njo igrat ali pa jo pobožat, se boji, če nebi bila pripeta bi šla na varno razdaljo. Ko pa se pojavi kričeča in tekajoča zgaga pa hoče zalaufat (in je že, 100m daleč ene tamale šla lovit, ki so seveda začeli tečt in se dret ko zmešani ko so jo videli, pa sploh ne iz strahu, in še preden je zalaufala! jaz sem mislila da so vrata nogometnega igrišča zaprta oz sem jih zaprla, pa so se nekak odprla, in je tekla ven, k sreči je okoli njih skakala in se hotela igrat, ni bilo nezgode...), ker ima pač velik plenski nagon. Če bi šli lepo mimo in spoštovali psa nebi bilo nobenega problema, ampak je treba biti glasen, pa frajer ::).



damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #205 : 28 Marec 2011, 16:14:59
to da se starš reži in da pusti namenoma da otrok psa izziva je lahko samo dvoje
1. ali pozna zakon ;) in namerno izziva  za kakšen dodaten zaslužek... čist tako- določen folk je pokvarjen..
2. ali so pa budale ;D

no jaz sem imela primer s tako ( hči od une stare ki ima en kup mačkov- "jabolko in drevo"  v tem primeru drži  >:D )
Torej tastara je blentava z unimi mački -  dobesedno zbira jih , hči  ..."taka"  >:D   po tastari- kaj naj rečem  >:D... mulca sta pa kot dva podivjana majmuna...tema :-X
Obnaša se pa ko "Kraljica Sveta"... tud tako se nosi ::)..
Kjer oni šetajo, tam ne sme bit ne kolesarja, ne pešcev, ne tekačov, sprehajalcev .. nikogar...takrat so oni tam... mulci  so lahko s tricikli čez celo cesto derejo vreščijo, res kot, da bi jih nekdo iz "nekje" spustil ::)... skratka vse njihovo..
Pamža isto kričita , skačeta v pse krilita, pa ne samo v pse kolesarje tekače v ves folk...

Jaz sem  enostavno pse dala na prostor in jima govorila mirno mirno... uni sem pa rekla , da če lahko otroke odmakne, ker se moji psi ful bojijo  "takih" otrok..
 Pa ji ene  dvakrat ni prebilo kaj mislim  s "takimi" ;)
potem  je pa  enkrat - slučajno naneslo- neka prireditev- za šankom  me nagovori babura ( publike pa polno  >:D- kot nalašč)   ;D ,  kje imam pse če jih zato nimam s seboj  ker se bojijo živahnih otrok...  in sem ji  rekla "ne živahne otroke in nasplošno ljudi  imajo zelo radi samo takih  "nasilnih s "potrebnimi potrebami" se pa res kar  bojita"... ...potem je še nekdo prijavil tam v ozadju..  nekaj v smislu" žival čuti.. "... smeh se je itak komaj, da zadrževal... ... skratka takrat mislim , da ji je prebilo ;D


Če so oni brezobrazni, si pač dovoliš bit malo podel... take  se edino tako kaj dotakne  ;)...potem imaš pa mir ;) :)




kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #206 : 29 Marec 2011, 10:45:32
me sicer veseli , da ste bile ve kot otrok pridne, vzgojene, nemoteče in sicer polne spoštovanja do psov in odraslih, kot rečeno starejši si, manjši ti je prag tolerance, za damajanti sumim da je bila v rosnih letih  nič kaj manjša zgaga kot jaz. Pač podobna zgodba kot z bivšimi kadilci ali spreobrjeninimi vegani. In podobna debata kot tista z otroci v trgovinah in na pošti. Pač stari so vedno jamrali nad nevzgojeno mladino in kako v njihovih časih je bilo to seveda vse drgač-

Sam sem  ob nakupu psa in ob socializaciji vzel v obzir, da bo v okolju kjer bo veliko otrok takšnih in drugačni; bigli zaradi hecnih uhljev so tudi radi tarča pozornosti. Pa je vik in krik ter izzivanje, veliko njih psa že pozna, veliko njih nima distance. Razne ideje o plenilskem nagonu pri meni tako niso bila opcija, pasma ne sme imeti agresije. Če prav pomislilm imam več konflikov z lastniki psov kot malimi alieni
Gre za enostavno vprašanje prioritet, mulc pa bil še tko nevzgojen je za družbo konkretno bolj bistvenega pomena kot naša osebna pravica imeti in voditi psa. zato je zakon takšne kot je popolnoma pravilen (mi je pa logično da pesjanarske skupnosti vedno izhajajo iz vidika psa) vsaj ko gre za otroka; če pa ga kot odrasel fašeš ker si tišal roke tam ko ti ne treba ali brez dovolenja... 

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #207 : 29 Marec 2011, 11:21:01
hja... zato je pa tako kot je in se že prvošolčki obnašajo totalno razpuščeno, brez kančka občutka za ostale, ne priznavajo nobene avtoritete in vse kaže na to, da če bi imeli orožje, da bi se kar pobili  :( in to brez raznih pubertet...  ::)
Nihče jih ne uči več samokontrole in pravila obnašanja. Lahko delajo kar hočejo brez posledic... Razen svetlih izjem  :-*
Si ne upam niti pomislit kaj bo iz njih ko zrastejo.   :-X  Lahko jim sigurno ne bo  :-\




http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


damayanti

  • *
    • Prispevkov: 1.879
    • Točke: 3
Odgovori #208 : 29 Marec 2011, 11:29:22
me sicer veseli , da ste bile ve kot otrok pridne, vzgojene, nemoteče in sicer polne spoštovanja do psov in odraslih, kot rečeno starejši si, manjši ti je prag tolerance, za damajanti sumim da je bila v rosnih letih  nič kaj manjša zgaga kot jaz. Pač podobna zgodba kot z bivšimi kadilci ali spreobrjeninimi vegani. In podobna debata kot tista z otroci v trgovinah in na pošti. Pač stari so vedno jamrali nad nevzgojeno mladino in kako v njihovih časih je bilo to seveda vse drgač-

Mogoče sem bila :P... obnašala se pa nisem nikoli kot ,da sem sama na celem svetu in da vse lahko počnem, ter da se cel svet vrti okoli mene..
Smatram , da  je to bila ena pozitivna privzgojena metoda...
 Ker ravno v tem je danes navečji problem... bodisi iz strani mulcev/ staršev... bodisi iz strani lastnikov/ psov  ;)

To kar govoriš, da največji težaki so spreobrnjenci.. ja so... ampak to taki ki niso res spreobrnjenci ( težki odvisniki  >:D)... poznam en tak primer...  včasih "priložna", danes pa  "skrajno pobožna" ::)... ampak za take velja rek   " da se spreobrne, ko se v grob zvrne" >:D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #209 : 29 Marec 2011, 11:42:00
No ja.. ljudje so v kar veliki količini moteni, tu nimaš kaj, je pa tako, da se tale problematika, ko krivdo nosi "lastnik" "stvari" (sem dala v narekovaje, ker govorim s splošnega in pravnega vidika - sicer daleč od tega, da bi pse obravnavala kot stvari), ki poškoduje, razteza na vse.. če imaš neustrezno zavarovan delovni stroj in se nekdo poškoduje, si kriv ti, če imaš neustrezno zavarovano zemljišče in se nekdo na njem poškoduje ker se spotakne ali mu zdrsne, si spet kriv ti....

Spomnite se tistega primera (mogoče gre sicer za urbani mit, ali pa tudi ne, kdo bi vedel  ???) ko je šel voznik med vožnjo avtodoma kuhat kavo v zadnji del avtodoma in gladko spustil volan iz rok. Od takrat v navodilih za uporabo piše, da se tega ne počne.  ::)

Zakoni so pač pisani tako, da zavarujejo "nebogljene" - beri "dostikrat neumne"  ::)