Juvenilni celulitis

TibiQ · 4175

TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
: 14 Avgust 2009, 11:50:16
5 mesečna psička VŠ od kolegice, ki je bila še v ponedeljek popolnoma zdrava (dlaka, lepa sijoča, aktivna, živahna psička skratka.. seveda negovana, pravilno hranjena in redno razglistena, cepljena ipd. - živi v stanovanju), je v torek dobila hudo vnetje oči, zatečene veke, nos zatečen z izcedkom, slinjenje, oteženo požiranje, povišani levkociti, temperatura (39,5) in zatečene bezgavke. Ušesa so ok. Veterinar je posumil na kačji pik ali podobno, vendar je pes skoz pod nadzorom, tako da so možnosti za to res minimalne. Druga varianta je bakterijska okužba sluznic in so takoj začeli zdraviti s synulox antibiotikom in Tobrex kapljicami. Danes je stvar še slabša, gobec poln ranic, ki krvavijo,... Veterinar pravi, da sumi neko avtoimuno bolezen Juvenilni celulitis (ang. Juvenile celullitis, puppies strangles). Antibiotike so zamenjali na Medrol in Endroxil, da ji ne bi Synolux poškodoval želodca (ker psica sedaj bolj malo je). Herpes je veterinar (ne bom poimensko navajala, gre pa za "najdražjega" vet. v Ljubljani) izločil (brez testov). Rdeče krvničke so "normalne" v normalnem št..

Lahko si predstavljate kako grozno je lastnici, če sem še jaz čisto v šoku, tako da če ima kdorkoli kakršnokoli idejo kaj bi lahko bilo, katere teste naj še zahteva,.. prosim..

http://www.google.si/search?hl=sl&q=%22juvenile+cellulitis%22&meta=







TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 14 Avgust 2009, 12:30:36
Aja, menda je dobila neko inekcijo kortikosteroidov, ker zaenkrat res vsi znaki kažejo na Juvenilni celulitis, čeprav jih ima na srečo (če se temu lahko tako reče) omejene in se še ni razširilo po celem telesu.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 17 Avgust 2009, 08:10:46
No, tamali je bolje. Očitno sta bili diagnoza in terapija pravilni.  :)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 27 Avgust 2009, 14:40:38
Takole, bom prilepila še sporočilo lastnice, hkrati pa prosim moderatorja, če po premisleku temo preimenuje (oz. v naslov doda) v Juvenilni celulitis, če bo še kdo to iskal, da bo lažje našel.

Citiraj
Zdravo punce,

nekatere že veste, da je moja Šema pred dvema tednoma zbolela za hudo boleznijo, ki se imenuje juvenilni celulitis (ang. Juvenile celullitis, puppies strangles).

Res nisem več vedela, kaj naj naredim, veterinarji so imeli zelo deljena mnenja, psica pa je bila v kratkem času že tako šibka, z visoko temperaturo in vsa v hrastah, da bi v sigurno v nekaj dneh poginila.   
Do danes ni še nobenega odgovora na forumu oz. se noben ne javi, zato se mi zdi prav, da napišem par besed, kakšni so bili simptomi. Ko bo zdravljenje zaključeno, bom še kaj napisala. Mogoče bo komu pomagalo.

Prvi znaki:

dva dni pred izbruhom bolezni (ponedeljek, 10.avgust) je bila psica bolj umirjena, ampak ker je bilo zelo vroče in soparno, sem to pripisala vremenu. Naslednji dan se se pojavile vnete oči. Zvečer sem oči sprala s fiziološko raztopino. V sredo so bile oči že gnojne (zelen izcedek), zato sem klicala veterinarja in se naročila za pregled. Popoldne ob mojem prihodu iz službe je Šema že dobila temperaturo (39,5), okoli nosa je dobila hrastice, ki so bile podobne herpesu (iz njih se je cedil gnoj).

Veterinar je najprej posumil na pik kače, ampak sem zanikala, ker je to skoraj nemogoče, saj je psica ves čas pod nadzorom. Potem je dal pregledat kri in testi so pokazali povečano vrednost levkocitov, torej je posumil na bakterijo, zato se je odločil za terapijo z antibiotikom širokega spektra SYNOLOX (500 mg), 3/4 tablete na 12 ur. Diagnoza : vnetje sluznic. Povečane so bile tudi bezgavke pod vratom. Šema je imela tega dne 24 kg , stara 5,5 meseca, plečna približno 57 cm.
Za oči sva dobili Toblex kapljice. Vrtala sem v veterinarja, zakaj se je to zgodilo, ampak mi ni vedel povedati, pravzaprav je bil zelo neprepričljiv in še dvakrat me je vprašal, če sem sigurna , da je ni kaj pičilo (lahko bi bil tudi ugriz glodalca).

Naslednji dan se stanje ni kaj dosti spremenilo, ni šlo ne na bolje, ne na slabše. Proti večeru pa so se gnojne rane še razširile na predel okoli ustnic, psica se je začela sliniti, saj ni mogle več požirat. Edina sreča je bila, da je še vedno pila. Voda za pitje je bila vsakič obarvana s krvjo. Temperatura ni padla. Otežkočeno je bilo tudi dajanje antibiotika, saj je zavračala hrano, v goltanec pa ji tudi nisem mogla porinit tablete, saj je bil gobec ves hrastav in krvaveč. Zgledala je grozno! Zatipala sem tudi bezgavke pod pazduho.

V petek, 14. avgusta sem se predhodni najavi takoj zjutraj odpravila nazaj k veterinarju. Poklicali so tudi dermatologinjo in ta je posumila na Juvenilni celulitis. To je avtoimuna bolezen, ki prizadene mladiče med 4 tednom in 4 mesecem. Odrasli psi ne Čeprav so bili vsi znaki značilni za to bolezen, sem bila kar jezna na vetrinarja, ker ni že prej posumil na to in to samo zato, ker je bila po njegovem mnenju Šema že prestara za to bolezen. Na koncu so bili le enotnega mnenja, da je VŠ velika pasma in je pač možno, da zbolijo tudi starejši mladiči.

Takoj je dobila injekcijo kortikosteroidov, saj ti zavirajo delovanje avtoimunskega sistema, ki je nujno v primeru avtoimunih bolezni. Tudi ali psa špikati ali ne, so bili deljenega mnenja, saj vsak vbod lahko izzove novo žarišče vnetja. Prav zato naj bi vsa zdravila dobivala oralno.Nova terapija: kortikosteroid Medrol (32 mg) v kombinaciji z antibiotikom. Antibiotik Synolux so zamenjali z Endroxilom, ki naj bi bi bil manj agresiven do želodčne sluznice. Antibiotik se daje preventivno, saj Medrol zavira delovanje imunskega sisteam in je torej pes bolj dovzeten za okužbe.

Korikosteroid je prijel že popoldne in psica se je nehala sliniti, ponoči je tudi temperatura padla in sploh je bila videti vitalnejša. Počasi se je povrnil tudi apetit. Kuhala sem ji juhice iz govejega in piščanjčjega mesa - važno je bilo da vsaj nekaj poje. važno je, da zdravil ne dobiva na prazen želodec

Naslednjo kontrolo sva imeli v ponedeljek, 17. avgusta. Zopet deljena mnenja - ena veterinarka mi je rekla, da antibiotik Endroxil ni primeren za njo, ker zelo negativno vpliva na razvoj hrustanca in ga ne priporočajo mladim psom, torej so spet pripisali Synolux, Medrol pa zmanjšali na 1,5 tabletke dnevno (v enem odmerku zjutraj). Tudi Medrol ima vrsto stranskih učinkov, med drugim tudi zavira rast, zato ga ne priporočajo otrokom.

Na tej terapiji sva še sedaj - Šema počasi okreva, je živahna kot prej, le dlaka je izgubila sijaj, je bolj štrleča. Na gobcu (okoli nosa in ustnic), je koža še vedno svetleje obarvana, delno je izgubila pigment, ampak se počasi vrača. Apetit se je povrnil in dobiva normalne porcije briketov kot pred boleznijo.

Jutri greva zopet na kontrolo in me zanima, kako bomo zdravili naprej. Ta bolezen je še zelo neraziskana, tudi na internetu sem zasledila, da psi okrevajo zelo različno. Naj pa bi bilo ozdravljivo in bolezen  praviloma ne pusti posledic.

Vsi ostali mladiči iz legla so zdravi. Prav tako, kot pri ostalih imunih boleznih, ni dokazov, da bi bila bolezen genetsko pogojena. Na internetu sem tudi zasledila vzročno povezavo med cepljenjem proti leptospirozi in to boleznijo.

Čudi me to, da je bila Šema do sedaj res zdrav mladič, niti enkrat ni bruhala, ali imela driske, vseskozi svetlečo dlako, aktivna, zelo lepo se je razvijala, skratka nobenih znakov bolezni.

Več o tej bolezni si lahko preberete tudi na
http://www.google.si/search?hl=sl&q=%22juvenile+cellulitis%22&meta=

LP, Olga