novofundlandci, novofundlandci, novofundlandci
tesno jim sledijo nemške doge
Pa pri meni doma bi se po moji volji lahko znašel še tibetanski mastif ampak ta je že premajhen

So mi pa zelo všeč tudi Corsi in Napoletanci, rodezijski grebenar mi je ena res super pasem ampak je spet premali. Našla bi se še kakšna pasma ampak drugače sem pa bolj izbirčen človek in mi resnično ustrezata bolj ko ne samo prvi dve našteti pasmi ter napoletanec, ampak ker jih prav dobro (še) ne poznam ga pač nebi imela.
Če bi bila prisiljena imeti majhnega psa bi pa izbirala med tibetanskimi španjeli (obožujem in občudujem tibetanske pasme) pa mogoče glede na karakter kitajčka, čeprav mi vizualno (še) ni tako všeč.
In kako izbiram pasme...nimam nekega ključa ampak vseeno obstaja moj princip. Novofundlandca sem izbrala bolj ko ne zaradi tega, ker ga je Slavko že imel doma in so se mu prikupili. Seveda sem prej preštudirala karakter (videz mi je bil itak všeč - je itak večini ker ima pač tisti nedolžen medvedkast videz) in če mi nebi odgovarjal bi rekla ne. No in zdaj imam doma njufka in moram reči da če se s Slavkotom v ničemer ne strinjama v eni se pa le...ni jih čez njufke.
Tibetanski mastif mi je padel v oči v knjigi (imajo glavo precej podobno novofundlandcem oz. stari liniji novofundlandcev (Neon npr.). Karakter mi je bil všeč...ampak so bili premajhni, imajo premalo dlake (predvsem po nogah) pa še kakšna malenkost bi se našla.
Nemška doga...ko sem ND prvič videla v živo so bile moje misli..uf kako ogabno grd pes (danes sta mi psa ki sem jima navesila to oznako grd pes med najlepšimi). Kasneje pa sem začela spoznavat karakter (precej podoben njufarskemu) ki me je popolnoma očaral. Prav tako sem začela občudovati njihove mogočne postave. Bolj kot neki suhci kao elegantne ND so mi všeč močnejši psi z mogočno glavo. Barva mi je pa zelo všeč harlekin siva ali kar navadni harlekin. Vse ostale so mi lepe, edino rumenci mi zaradi maske niso simpatični.
Ker omenjam še Neapeljskega mastifa... na pogled všeč mi je že precej časa. Vse tiste gube na mogočni glavi in močno telo

saj se stopiš. Karakter počasi počasi spoznavam in mi tudi kar precej odgovarja, čeprav je drugačen kot od zgoraj omenjenih pasem.
Ostale sem pa spoznala nekje vmes in so mi padli v oči po videzu, po karakterju ali po pojavi...