Zaganjanje v vodnika

Schnappi · 12198

Schnappi

  • *
    • Prispevkov: 120
    • Točke: 0
: 02 Januar 2010, 20:07:06
Hm... noben pes najbrž ni popoln in tud moja 9 mesev stara vižla ima svojo foro, ki mi ne da spat... Namreč... na sprehodih se vsake toliko začne zaganjati vame ali mojega fanta.  ??? Velikokrat za to sploh ne rabi vzroka; npr.: teče mimo mene, mimogrede pa skoči in se mi obesi še na rokav, komolec, zapestje... Če ga skušam ujeti, se mu seveda vse skupaj zdi še bolj fino, začne noro tečt okrog mene, lajat, včasih celo renčat; če ignoriram, pa prav tako ne pomaga. To se ponavadi dogaja, ko se malo preveč razigra, ali pa ko že nekaj časa teče po gozdu ali travnikih. Danes je npr. skočil vame, ker sem pospravila tenisko, ki sem mu jo prej metala. Mulc domišljav! >:(

Inštruktorica v mali šoli je rekla, naj ga poskusim takrat umirit s kakšnim poveljem. To še kar deluje, ponavadi ga dam na "sedi". Nekajkrat mu je seveda treba rečt, ker me pomojem v tisti svoji blaznosti sploh ne sliši. Ko porajta, mu pa lahko daš še deset drugih povelj in z veliko vnemo vse izpolni 10x boljš kot v šoli. To se dogaja izključno, kadar je spuščen - na začetku je probaval tudi na povodcu, ampak je kmalu ugotovil, da ga tako prehitro ukrotim. Ko ga potem dobim na sedi, ga potem nekako nejevoljno pohvalim in dam na povodec.. najbrž ga takrat ne smem več kregat, saj je zadnje povelje izpolnil, ne? ???

Z agresivnostjo sicer nima(m) težav. Med jedjo mu brez težav kadarkoli lahko poberem skledo, kost ali karkoli podobnega. Doma ni nič zastonj, igre ne začenja on, skozi vrata gre vedno zadnji, če leži na tleh, ga ne prestopam in se mi tudi lepo mirno umakne....

Kakšna ideja, kaj delam narobe?  ???

Properly trained, a man can be dog's best friend.  ~Corey Ford


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 02 Januar 2010, 22:16:45
Hm, zgleda, kot da se poskuša igrat in seveda mu je največja fora, če ga še loviš za nameček - s tem je dosegel točno to, kar je želel. Unai je tudi poskušal skakat name, pa sem ga vedno ujela za tace in ga spustila nazaj na tla, zraven pa glasen "ne". Če je bi res nadležen in je hotel kar v skoku ugriznit v roko, je pa dobil še en lop po smrčku + "ne". Ali pa se zaderi "au" kot da te je zabolelo, če na to reagira. Sicer pa ignoriraj in zaboga ne lovit psa. :) Da ti njega loviš je ultimativna nagrada, ki mu jo lahko daš takrat, ko si kaj res izrecno zasluži, pa še to mora bit res nekaj brilijantnega, ker to res nabije pasji ego ;) ...vsaj jaz bi tako naredila.

Jaz svojega sploh več ne lovim, ker je začasno nehal prinašat stvari, čeprav sva prej lepo napredovala. Pol pa je naenkrat pogruntal, da je bolj kul, če on steče po igračo, pol me pa z njo mami, da bi ga šla lovit. Pa niti jaz nisem bila toliko kriva kot mama in sorodniki, ki pridejo vsak teden na obisk  >:( in pol sem seveda jaz grda, ker jim prepovem se zabavat s psom hehe. Ampak se je že izboljšalo.

Poskušaj ga na sprehodu kako motivirat, z njim delat. Če zna prinašat, lahko vadita to. Ali pa mimogrede kak trikec narediš, ali pa nesi zraven cuflo in ko boš videla, da postaja razigran, ga ti povabi na igro - pod tvojimi pogoji. Lahko komot stečeš z njim in se cufata za igračo recimo...blazno kul. :) Pa vmes na hitro narediš kak "spusti" in pohvališ... Ali pa, če ga sprehajata s fantom brez vrvice, lahko delaš sled, ali pa naj ga fant prime, ti pa stečeš za ovinek in se nekam skriješ, pes te pa naj poišče...in ko te najde, ga nagradi (hrana, igra).

Poskušaj najt nek signal za preusmeritev pozornosti, da ti ne bo treba ponavljati povelj...če nič drugega ne pomaga, zakriči v zrak ali zatuli ali kaj tako neumnega, nekaj, kar bo prekinilo njegovo norenje in pritegnilo njegovo pozornost. :) Nato pa ga pohvali, ko se umiri, in daj povelje.

In ko ga dobiš na sedi, ga res res ful pohvali, pa bodi navdušena - vendar ne toliko, da bi začel spet noreti. Kak naredi tisti sedi, je vse pozabljeno in vse ok. In ne daj ga na vrvico avtomatsko, ker potem jemlje to kot kazen, v smislu "jaz se mam fajn, pol pa mi reče naj sedem, jo ubogam, in me kaznuje z vrvico, pa še navdušena ni nad tem, da sem jo ubogal".... če pa bo videl, da je pohvaljen in nagrajen, če se umiri, potem pa lahko gre dalje pohajkovat, te bo raje ubogal.

Sicer pa je fajn, če uvedeš nek signal, ki bo psu povedal, kdaj je konec igre. Jaz imam recimo "konec" in "dovolj", zraven pa naredim kot en 'presek' z rokami, kot signal za prerezanje... in takrat je pač konec, ne glede na to, kaj še poskuša in se ponavadi kar lepo vda v usodo. :) Poleg tega lahko uvedeš neko povelje za "počasi" oz. "umiri se"...ti žal ne vem povedat, kako točno natrenirat, ker je pri nas steklo skor samo od sebe :-[ ampak Unai zdaj lepo upošteva tudi to in ga lahko komot spravim do tega, da se umiri.

Je pa pač mulc 9-mesečni in bo še malo trajalo, preden se bo sam od sebe umiril, tako da ne pričakuj preveč zaenkrat. :D Moj je star 1 leto, pa je še vedno podoben bedaček ;D in tudi mi nimamo nikakršnih problemov z avtoriteto ali čimerkoli, se pa včasih preko vse mere razigra in razživi, takrat pač postane malce objesten in zmešan. Ampak smo spravili to tako daleč, da zdaj skače v zrak in kot zmešan teče naokoli, bevska, laja, renči in se na vse pretege trudi, nas spravit do igre. :) Jaz ga pa pri tem norenju spodbujam z besedami, ker vidim, da uživa, skakat na nas pa zdaj že ve, da ne sme in tudi ne poskuša dostikrat (name skoraj nikoli, na fanta, ki ni bil tako natančen pri vzgoji, pa tu in tam še skoči). Hmmm, če imaš kake prijatelje z mladim ali igrivim, dobro socializiranim psom, predlagam občasne skupne sprehode, da se lahko malo tudi zdivja in naskače, to je res fajn za pasjo dušo. Ne da se igra z vsakim povsod, ampak nekaj stalnih pasjih prijateljev.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Schnappi

  • *
    • Prispevkov: 120
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 02 Januar 2010, 22:53:15
Ne, sej vem, da ga ne smem lovit. Ga niti ne, samo stojim pri miru in če se mi zdi, da je dovolj blizu, da bi ga lahko zagrabla, probam. Ampak sevede ne rata vedno, ker je res ful spreten, barabon. ::) Tako da, ja, on gotovo to dojema, kot da GA lovim. ::) Bom zdej to popolnoma ukinla.

Sicer pa mečemo žoge, tud skrivava se (ne sam js, oba s fantom) tko da naju potem išče pa tud trikce delamo. No, ni zdej to VES čas sprehoda, ampak je.

Bom probala najprej s preusmeritvenimi signali pa s cufo.. pa vse ostalo, kar je tko lepo izčrpno napisano... :) ;D (Hvala, btw.)

Sej verjamem, da enkrat se bo umiril, pa tud že zdej je velik boljš kt je blo, samo vmes bi rada prav delala, tko da nama ne bo obema zavrel kadar se to dogaja - men in Bartu. :o :P

Properly trained, a man can be dog's best friend.  ~Corey Ford


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 03 Januar 2010, 10:51:34
Moji se še sedaj, pri 2,5 letih občasno takole "scufa". V tem času sem se že navadila da jo hitro ujamem za ovratnico, jo potegnem k sebi in jo, brez kreganja, začnem božat po trebuščku. Se takoj umiri. Vendar to naredim samo ko je čas neprimernen (npr. ko jo še v talepih cunjah peljem takoj po službi ven lulat), drugače pa to celo vzpodbujam in se je že navadila, da me ne grabi za roke,.. ampak samo divja v krogih okoli mene. Sama bi si pravzaprav želela več takih izpadov od moje psice, namesto da jo večino časa zunaj težko pripravim do igre,... Bi bilo pa vsekakor bolje tole vse skupaj preusmerit v igro. Imejte s sabo kakšno cufo in naj takrat skače na to cufo - vsakič ko zagrabi vas, psa umirite, ko zagrabi cufo, se z njim vlecite,..  vmes naj pa izvaja kakšne vajice. Ni nič nevarnega tako početje. Kuža ima preprosto še viška energije in si želi več zabave in sprehod je itak namenjen kužku in ukvarjanju z njim, saj se že itak ves ostali čas dolgočasi in mu itak takrat kažete svojo "premoč", da vi določate kdaj se boste igrali in kdaj ne. Torej sprehodi so namenjeni psu in naj tako tudi bo, ko mora dat pa mir, se ga pa, če ne gre drugače, zapre v box.



Schnappi

  • *
    • Prispevkov: 120
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 08 Januar 2010, 20:28:50
No, zdej hodiva s cufo na sprehod... Ampak sem razmišljala... če bom probala vse tole skakanje preusmerit v igro - ne bo potem on videl v tem nagrade in bo zato še bolj skakal? Taprvič se mi je namreč s cufo v gobcu obesil na roko. Sej sem ga takoj umirila in tud protestiral ni kaj dost, sam vseen ::) ...sm še bolj nova pa nerodna na tem področju. :-[

Properly trained, a man can be dog's best friend.  ~Corey Ford


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 08 Januar 2010, 22:00:14
Občasno to počne tudi Bina. Ponavadi sicer nabira kroge naokolli in s polno silo trešči v tebe, poleti ko grema mimo potoka, pa je to stalnica, znori, leti, čofota, napsihirana-js pa cepam od smeha in vmes vpijem paaaziiii paaadla boš.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 09 Januar 2010, 14:03:37
Ampak sem razmišljala... če bom probala vse tole skakanje preusmerit v igro - ne bo potem on videl v tem nagrade in bo zato še bolj skakal?

Ja to bi znal bit problem. Mogoče lahko poskušaš ga recimo met na vrvici, pa naj lepo hodi, pol ga odvežeš IN mu naložiš neko nalogo, nakar ful navdušeno pohvališ in se poigraš, da se malo znori, nakar daš prekinitveni signal in vse nadaljnje poskuse z njegove strani ignoriraš. Ko skoči nate, ga ujami za tace, mu jih vrži dol na tla in glasno reči "ne" recimo. Če še kar ne uboga, ga lahko malo pocukaš za uho ali stisneš za gobček in spet "ne". Pa kar mirno mu pokaži, da si jezna. Čim neha, ga nato veselo in umirjeno pohvališ.

In ko je nekaj časa preteklo brez da bi skočil nate, mu ponudiš cufo in se noro, ampak res noro scufata, kar teči z njim, vpij, smej se, renči, vzpodbujaj, itd. :D in spet prekineš (ko je še ful zainteresiran) ter ponavljaš ignoriranje od prej.

Pri pasji komunikaciji je včasih hecno, ker se v enem trenutku dereš kot živina, v trenutku. ko pa pes neha počet bedarije, pa ga že veselo pohvališ. Ljudje tega včasih ne razumejo, psi pa. :) Sicer pa, saj bo, če ne boš skakanja nagrajevala z igro/pozornostjo, se bo sčasoma tudi sam unesel, zdaj ga pač najbolj razganja.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #7 : 09 Januar 2010, 14:35:24
Ko skoči nate, ga ujami za tace, mu jih vrži dol na tla in glasno reči "ne" recimo. Če še kar ne uboga, ga lahko malo pocukaš za uho ali stisneš za gobček in spet "ne".

yeah right. takle podivjan pes bo ob vsem tem cukanju neskončno užival  :D

Men se tako obnašanje sploh ne zdi nevemkolk problematično, mulca pač mal razganja. Pust mu veselje in se igraj z njim. Na sprehodih si itak obletčen v pasja oblačila, tak da neke grozne škode ne more bit.



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 10 Januar 2010, 02:19:24
yeah right. takle podivjan pes bo ob vsem tem cukanju neskončno užival  :D

Odvisno od cukanja. Moj se kar hitro skulira, mu pa dam jasno vedeti, kdaj je cukanje igra (cukanje za dlako, vrat, bok, rep itd.) in kdaj opomin (uho). V bistvu bi bilo verjetno boljše ga malce uščipnit za uho. Za gobček stisnit pa bi pes moral sporočilo kar dobro razumet, glede na to, da tako pasja mati umiri mladiča. Pač odločna moraš bit in vztrajat. Saj v bistvu ne rabiš ne enega ne drugega, če si pač dovolj odločna. Pes itak začuti, kdaj resno misliš, kdaj ne. In če ne misliš resno, ne bo efekta. Če misliš dovolj resno, pa tudi fizični opomin ne bo potreben.

Na začetku bo seveda slabše, preden bo boljše. Povsem logično bo sklepal, da morda pa mora še malo bolj skakati in noreti, da te pripravi do igre, kot običajno. Zato ne smeš pod nobenim pogojem popustit, če si se odločila vztrajat. Pol ga samo naučiš, da te mora bolj izsiljevati, da doseže svoje.

Grozna škoda njegovega početja... ne, zaenkrat ne, ampak če pes s tem nadaljuje v odraslost, lahko imaš probleme. Kaj, ko boš zanosila in ti bo skakal v trebuh? Kaj, če ne bo skakal samo vate, ampak tudi v druge, v otroke itd.? Kaj, če skoči nate, ko stojiš na spolzki podlagi ali na bregu potoka recimo itd.? To je lahko precej zoprno in tudi nevarno. Škoda, da bi bil pes zaradi neprimernega obnašanja prisiljen biti skoz na vrvici.
Jasno pa je, da se bo sčasoma umiril (če ravno njegovega vedenja ne spodbujaš). Tako da lahko vse skupaj tudi preprosto ignoriraš in počakaš še kake pol do enega leta. :)

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #9 : 10 Januar 2010, 14:50:45
Naučiš se izmikat in imet pri roki kako igračo ;) Pa ga naučiš skakat čez noge in se tako malo zabavata, potem pa vlečeneje štrika. Meni se tudi zdi škoda zavirat tako igrivost, ekspolozivnost, pravzaprav me to nasmeji. Enim so pač všeč naspidirani norci, drugim pa umirjeni psi. Kakor komu. Skaknje v druge pa ni problem zaradi tega.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #10 : 10 Januar 2010, 15:14:41
Cukanje za ušesa, stiskanje gobca in podobne zadeve znajo živahnega psa samo še bolj podžgati. Skakanja v druge ljudi je psa nujno treba odvaditi, skakanje v vodnika pa lahko ostane, če je vodniku to všeč. Je pa fino, če je kolikor toliko kontrolirano in pes skače samo, če mu dovolimo - za nagrado recimo.

najbolje je psa naučiti, da se mora pred človekom usesti, če hoče od njega karkoli doseči. Nagrajuješ usedanje. Lahko tudi nagrajuješ psa takrat, ko ima vse štiri tace na tleh - dokler se zaganja ne doseže ničesar.


simi

  • *
    • Prispevkov: 1.655
    • Točke: 4
Odgovori #11 : 10 Januar 2010, 20:01:23
Moja 10 leta psica me te dni tudi napada in se zaletava vame. :-\ No edino mene ne upa ugriznit. ::) Vse to zaradi snega. Samo ko je sneg, se Ajša spremeni v psa, ki skače okoli tistega, ki jo pelje na sprehod, spotika, celo grizlja za nogo - vse zato, da ji vržeš kepo. Ker je drugače popolnoma priden pes, ji v snegu to dovolim. Ok razen grist me ne sme. Fotr se naj pa kar sam z njo zmeni - je že vpisana v prevzgojo nevarnih psov ;), ker res hodi naokoli ves plav in v hrasticah.
Bajka je pa čisto druga in skače po vseh, če ji to pustijo. Tiste, ki ima izredno rada in ki jih to pustijo, jim bo dala lubčka, pa če jim je to prav ali pa ne.
Ker pri tem ne grize in ni drugače agresiva ji to pustim. Pač je bolj čustvena psica in svoja čustva pokaže. Konec koncev sem točno takšno hotela in sedaj jo imam. Je pa res, da ker vem da če ji kdo samo pomižikne je že njegova in na njem, jo pač pripnem na povodec in je mir. Ali pa jo imam enostavno skoz pod kontrolo. Ker je to vedenje veselja le na začetku, jo potem lahko mirno pustim. Ampak še enkrat, ko sem že kot mladiček videla, da je psica zelo odprta do ljudi in zelo čustvena sem ji to pustila in ji pustim še sedaj.

Če pa tega ne bi želela, bi začela to vedenje ustavljat že od začetka, kar je pa težko, saj ko dobiš mladička, ga vsi valjajo po naročju, vabijo k sebi.....kuža se tega nauči in takrat mi je tudi lepo, zato s tem vedenjem nadaljuje. Potem pa kuža zraste in postane to nadležno, sploh če je pri tem še nadležno agresiven. Takrat pa je potrenbno ustavit že namero skakanja, ne pa ko pes že skače.

Ponavadi si takšni psi tudi zelo vokalni, zato moram paziti, da zaradi ljubega miru ne delamo napak in podležemo skušnjavi božanja psa na zadnjih nogah.

http://www.bajka.si/
http://www.facebook.com/BajkaSolaZaPse
Šola kjer vzgajamo za življenje po preverjenem programu s tradicijo.
Od leta 2009 do leta 2016 edina pasja šola z uradno priznano prevzgojo nevarnih psov v Sloveniji


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 11 Januar 2010, 10:45:51
No, zdej hodiva s cufo na sprehod... Ampak sem razmišljala... če bom probala vse tole skakanje preusmerit v igro - ne bo potem on videl v tem nagrade in bo zato še bolj skakal?
Ja to moraš pa pazit. Je razlika ali ti potegneš ven cufo ko on že teži in ga nagrajuješ za teženje oz. izsiljevanje, ali ves čas delaš z njim, se igraš z njim s cufo,.. in ga ignoriraš (popolnoma umiriš igro - saj s časom se navadiš ga ujet za ovratnico (idealno je itak na dolgem slednem, dokler ne osvoji lepega vedenja, s pomočjo katerega ga lahko vedno ujamete) in umirit in ga s tem "kaznuješ") če te po pomoti zagrabi za rokav,..  ;)

Se pa strinjam z Lanabelo. Mojo psico je vsako cukanje,... samo še podžgalo. Kot sem napisala najbolj deluje pri nama da jo ujamem za ovratnico, si jo potegnem k nogam in umirjeno gladim po trebuhu. Pri tem se ovratnice ne zateguje, se ne davi psa, moraš pa vseeno dovolj trdno držat, da pes ne opleta in se s tem samonagrajuje.

Če psa ne morete drugače umiriti (sploh če ste doma), ga preprosto privežite nekam ali pa zaprite v kletko in počakajte da se umiri in šele ko se umiri, ga lahko nagradite s tem, da ga ponovno izpustite. Vmes, če se začne umirjat (čeprav se še ni popolnoma umiril), ga lahko pohvalite in nagradite z briketom.. vsako nianso spremembe umirjanja na bolje, nagradite.

Samokontrola je ena prvih stvari, poleg pozornosti na vodnika, ki jo mora pasji mladič osvojit, zato si preberite več o tem. Psa vsekakoj motivirajte z igro,.. predno sploh pomisli da bi začel divjati.

Kakorkoli, pes mora biti ves čas sprehoda oz. ves čas, ki ga namenite njemu, zaposlen s stvarmi ki vlečejo iz njega pozitivna vedenja in jih vzpodbujajo, tako da nima časa niti pomisliti na razvoj negativnih vedenj. Saj ko bo enkat imel osvojena vedenja, se ne boste več rabili toliko ukvarjat z njim, na začetku pa je treba malo več vložiti v psa, da se pač nauči. Se mi pa zdi, da je tako divjanje, če ni posebej vzpodbujano, samo ena od mladičkastih faz in z odraščanjem tudi izzveni.

http://www.learningaboutdogs.com/html/o ... _pups.html
The protocol is:
- avoid practice if it will lead to a lifelong problem, this is usually the practice of inherited skills – such as traffic chasing, or bird chasing, or guarding.
- ignore it if it is only a temporary phase driven by juvenile discovery
- if there is a choice, only give a cue when you can ensure compliance, by preventing access to the unwanted option. Always reinforce compliance, keep the pattern going.

Ne obupat! Meni se je vse to, kar vam jaz pišem sedaj, zdelo nemogoče prvo leto in pol ko sem dobila Jazz. Resnično, čisto vse sem prepričevala da je z mojim psom pa to nemogoče, ker imam doma navadnega, hiperaktivnega divjaka, ki dela salte, poščipana sem bila vsa, imela zlomljen nos in 2x plavo oko, tako da so me v službi že malo čudno gledali (če imam s partnerjem težave)  .... Posledično sem kombinirala pozitivne metode s klasičnimi, psico tudi scukala, udarila z roko čez rit, se zdrla nanjo... Zato je bilo tudi prvo leto in pol močno frustrirajoče zame in za mojega psa in samo srečo imam, da imam doma trpežno psico, ki je psihično prenesla vse te moje napake in srečo, da sem uspela spoznat ljudi, ki so bili dovolj potrpežljivi z mano in vsemi mojimi vprašanji in podvprašanji, da sem danes na tej poti, kjer odreagiram s silo (da se zderem na psa ali jo bolj na grobo primem za ovratnico) samo še 2x letno, če imam slučajno res slab dan in se ne kontroliram, pa še to je le posledica odsotnosti samokontrole pri meni in bi rajši videla da se ne bi zgodilo.

Na splošno imam danes zelo umirjeno psico in celo pogrešam čase, ko je bila divjak. Psica je do leta in pol skakala po mimoidočih če je le imela priliko,.. danes gre le redko do koga, pa še to se mu samo približa, močno miga z repom oz. celo ritjo, morda človeka povoha, kakšnega otroka povoha za ušesi, vendar na moj "ne skakat" ni na nikogar (razen name, občasno, ker ji dovolim, dokler ji dovolim) skočila že dobro leto.  ;) 






TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 11 Januar 2010, 10:59:51
Še nekaj; Učenje samokontrole in hkrati pozornosti na vodnika, lahko začnete kar takoj. Vzamite priboljšek, se vsedite pred kužka in mu pokažite priboljšek v dlani. Če ga bo želel vzeti, dlan hitro zaprite. Seveda bo čisto normalno pes začel skakat, hotel razpret dlan,.. Počakajte da se čisto za malenkost umiri in takoj ko se bo recite "ja" in ga nagradite z odprto dlanjo iz katere si lahko postreže priboljšek. Idealno se bo kuža že takoj, ali pa postopoma, ob zaprti dlani usedel in se pomaknil malo nazaj, vas pogledal v oči in takoj ko bo to naredil, ga boste vi nagradili  Druga igra je "ulovi miško" http://www.kliker.si/?q=node/46 . Potem imaš še tule vaje za samokontrolo s pomočjo kletke;
http://www.kliker.si/?q=node/223

Vse to lahko prenesete na druga področja, tudi ko pes začne divjat - v smislu "če težiš, ne dobiš nič", "če ne težiš, dobiš" .. pravzaprav delajte na sprehodih s psom na hrano, na igrače, po tem istem sistemu in pes ne bo imel časa in razloga za izsiljevanje. Če bo slučajno začel reagirat divjaško, razmislite, ali ste od njega zahtevali nekaj, kar ne razume, oz. ali ne razume kaj zahtevate od njega, oz. ali ste ga dovolj hitro sprostili, ker po vsaki vajici je treba psa tudi sprostiti.

Psa naučite (če še ne zna) v domačem, mirnem okolju brez motenj, nekaj osnovnih vaj (spusti - vedno delaš z menjavo za nekaj boljšega, sedi, prostor,...).. na sprehodu potem lahko delate izmenično.. hoja, potegneš ven cufo, pes se obesi gor, se malo pocufaš, rečeš "spusti", če spusti mu takoj spet ponudiš cufo, če ne spusti, držiš cufo nepremično, ne vlečeš, samo držiš, tako da psu ne bo več užitek, ali pa menjaš za hrano.. ko spusti spet nagradiš s tem, da mu jo ponudiš.. potem spet "spusti", "sedi" in spet cufa..... vmes, če misliš da ste pokurili tisti višek energije, ga pustiš da malo prosto vohlja,... potem spet igra,....



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 11 Januar 2010, 14:44:34
 :-[ Se vidi, da je moj nasplošno dejansko ful umirjen pes in da nimam pojma, kako je met pravega divjaka.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Schnappi

  • *
    • Prispevkov: 120
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 11 Januar 2010, 23:31:20
Hvala! Sej veliko stvari od naštetih že počnemo. No, s samokontrolo smo šele dobro začeli. :-[ Škoda, v mali šoli bolj ne poudarjajo pomena samokontrole. Sej to, da gre zadnji skozi vrata pa da ne plane v skledo, smo že prej delali; ampak se mi zdi, da je to kaplja v morje... Za nas, ki imamo prvič pse, je pa sploh VSE novo... in smo včasih totalno  ???.... ;)

Skakanja pri Bartu ne vzpodbujam, ker on bi itak skakal skoraj po vsem kar leze in gre; kadar vidim, da ga začne grabit, se potrudim, da nekako pozabi na to. Tik pred "potencialnim prekrškom" ga dam na sedi/prostor pa potem žogico vržem al pa kej podobnega. Pa pali. :o In po mojem (sicer laičnem) mnenju zgleda, da gre res samo za mladostniško norost... pa izsiljevanje pozornosti. V zadnjem tednu je zgleda celo kar malo pozabil na to, kt da bi vedel, da sem se vam pritožila :P. No, je pa res, da ga je sneg tud čist obnorel. :)

Najbolj sem si pa oddahnila, ker pravite, da s tem ni nič narobe... 8) No.. sevede ni ravno prijetno, ko se pes dere nate, mimoidoči pa gledajo kt da mam tam eno zverino... :-\ Ampak nikakor ne obupujem! ;) :P

Properly trained, a man can be dog's best friend.  ~Corey Ford


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #16 : 12 Januar 2010, 08:37:46
Naj te potolažim, tudi Jazz je moj prvi pes in sem rabila dve leti, nešteto ponovljenih vprašanj in branja, da sem vsaj približno začela delat tako, da so se sedaj, po dveh in pol letih pokazali neki uspehi, ki pa so presegli cilj, ki sem si ga zastavila pred dvemi leti in hkrati daleč od cilja, ki ga imam sedaj. Sem daleč od tega, da bi bila nekdo ki se spozna na vzgojo psov, sploh v praksi, ker sem totalen štor, imam dve levi roki, reflekse v minus in moram vsako stvar analizirat in premlet in poiskat odgovore pri drugih, kar v praksi, kjer je treba ukrepat na mestu, nikakor ne deluje.. pa sva vseeno "prigurali" počasi in glede na obupne začetke, izredno daleč.  ;) Torej samo vztrajnost in delat na tem (beri, spoznavaj, sprašuj, največ pa te bo naučil tvoj pes, če ga boš dobro opazovala in razumela). Ne smeš obupat če rezultati niso takoj vidni, včasih pa celo so, ampak v malenkostih, ki jih niti ne opaziš, če nisi pozoren.

Kar pišeš se meni sliši kot napredek, kar pomeni da delaš v pravi smeri in ki se bo, če boš naprej delala pravilno, s časom in odraščanjem razvil v neko stabilno vedenje. Ne pozabi pa pustiti psu biti pes in ne pozabi, da je sedaj še mlado tele in moraš to upoštevat in se ne preveč jezit za kakšno telečjo neumnost  ;)



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #17 : 12 Januar 2010, 10:32:56
Vižle so delovni psi in rabijo veliko dela.
Kot prvo bodi srečna, da se obrača vate ne da išče samostojno zabavo po okolici  :).
Povzetek nasvetov:
1) Psa moraš še več zaposlit in še bolj zjagat (očitno ima pramalo ukvarjanja in nalog , tudi če se tebi zdi ogromno)
2) ne nagrajuj teženja.
3) nagrajuj primerno vednje- se pravi,lahko je usmerjen vate , a da ne teži tudi, če bi delal
4)nauči povelji "dosti oz teci" in "greva delat" (dosti pove, da ne bo nič več dela, igre ničesar, da naj se zabava sam. S temi poveljem vedno zaključiš aktivno delo/igro/ s psom. S poveljem "greva delat", pa poveš, da je čas, da ti teži in da se usmeri aktivno vate. Vedno preden se nameravaš s psom igrat, ukvarjat najprej povelje greva delat in ko zaključiš "dosti". Po "dosti" je dosti. pika. Ignoriraj vse poskuse, primerno vednje zgoj občasno in zgolj v začetnih fazah nagradiš a ne z igro in ne divje. Mogče en medel "priden" in zelo občasno kakšen briket, ki ga vržeš stran od sebe ne iz roke in pri tem ne gledaš psa. Če zelo teži se obrneš stran , gledaš v zrak in si drevo  ;), v skrajnem primeru, ko nimaš časa za ukoreninjeno stat cele ure  :P,   ga lahko občasno mirno odrineš ali primeš za ovratnico in držiš do umiritve brez hvaljenja. Moraš pa občasno (nekajkrat na sprehod) psa poklicat in dat povelje za gremo delat in potem npr metat žigice, ali dat kakšno vajo za uvod v igro. Predvsem NIKOLI ne začni s psom igre lai vaje brez uvodnega povelja.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 12 Januar 2010, 12:52:01
No, tehle vstopnih in zaključnih namigov pa jaz nikakor ne osvojim. Saj jasno mi je vse, ampak prav vedno pozabim nanje  :-[



Chrissy

  • *
    • Prispevkov: 216
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 12 Januar 2010, 14:57:20
No jaz sem imela hujsi problem kot samo skakanje vame. Ko sva zaceli trenirati Agility (ki ga je btw totalno obozevala), je ratovala vse bolj nasilna in agresivna. V isto pasjo solo je hodila od svojega 3. meseca, tako da je teren dobro poznala. Na zacetku je bilo vse ok, pri priblizno letu in pol pa je cez noc postala en pravi terorist  :'(. Med vajami na poligonu me je vsake toliko ugriznila v nogo. Sprva obcasno in ne prevec bolece, kasneje pa se je stopnjevalo in ni bilo teka, ko ne bi dobila vsaj 3 izredno bolece ugrize... noge sem imela popolnoma plave, na dolocenih mestih skoraj luknje od zob (bila je srednje velik pes 16kg, vendar sama misica in zelooo mocna celjust). Nic ni pomagalo, bila je kot v transu! Zadeva je prisla tako dalec, da je zacela napadati vse ostale pse na poligonu in postala popolnoma divja (pes s katerim sem delala od prvega dne, pes ki je bil od zacetka maksimalno socializiran). Zadne par tednov je morala cakati v boksu medtem ko so bili drugi psi na poligonu, ker si dejansko nisem upala tvegati. Zadeva je postajala vedno bolj moreca in na koncu sem enostavno nehala hoditi  :( .....na mojo veliko zalost, ampak tako je bilo.
Ko takole poslusam razlage in se omenja delo s psom in zaposlitev, si ne morem pomagati in primerjati z mojim primerom. Pri njej je bilo obratno, bolj kot je bila zaposlena (na poligonu ali pa na laufu v gozdu sva prezivele prakticno cele popoldneve), bolj je bila samozavestna in posledicno agresivna. Ko sem ji v gozdu metala palice (to bi lahko pocela ure in ure  ;)) me je, ce nisem dovolj hitro vrgla, spet ugriznila. Skratka bolj ko sem se z njo ukvarjala, bolj frustrirajoc je bil najin odnos.


lp

***People might come and go, but dog will stay with you for life!***


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #20 : 12 Januar 2010, 17:29:10
Hja no, metanje palic psa niti približno ne zaposli tako, kot učenje nekih vaj, trikov, vaje za samokontrolo. To mora biti sestavni del dneva. Kolkiko tega, je pa odvisno od psa do psa.

Tekanje, metanje stvari, prinašanje, igra...vse to je super, ampak potrebno je delati še kaj drugega.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


n+n

  • *
    • Prispevkov: 662
    • Točke: 0
Odgovori #21 : 12 Januar 2010, 17:35:08
če je pes totalno obseden z metanjem palic oziroma s prinašanjem stvari, dvomim da ga kaj drugega bolj veseli.

Se pa strinjam da je pri takih obsedencih potrebno narediti že takoj nekaj na področju samokontrole... iz tega pa potem naprej šele lahko izpelješ razne trikce in podobno


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #22 : 12 Januar 2010, 17:36:59
Ma, bolj ko spoznavam stvari, bolj dajem pomen na samokontrolo. Saj je super, če je pes naspidiran in nor-ampak če ga pa ne moreš obvladat, pa da te pomožnosti še ščipa-je pa treba, fejst, fejst delat na samokontroli.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Chrissy

  • *
    • Prispevkov: 216
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 12 Januar 2010, 18:13:36
Hja no, metanje palic psa niti približno ne zaposli tako, kot učenje nekih vaj, trikov, vaje za samokontrolo. To mora biti sestavni del dneva. Kolkiko tega, je pa odvisno od psa do psa.

Tekanje, metanje stvari, prinašanje, igra...vse to je super, ampak potrebno je delati še kaj drugega.
Hehe, morda si spregledala da sem vecino tedna prezivela na poligonu in da je pes prakticno celo zivljenje aktivno pocel vse mogoce stvari (vkljucno z mentalno stimulacijo).... metanje palic je bila samo ena izmed postranskih fizicnih aktivnosti.  ;)

***People might come and go, but dog will stay with you for life!***


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #24 : 12 Januar 2010, 18:41:16
Ja, sam tvoj pes je moral met pol v glavi neki narobe zvezano, večina "normalnih" psov ob taki vzgoji ne zraste v tako zverino. Ali je mel kake zdravstvene probleme, ki so vodili v tako obnašanje?



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #25 : 12 Januar 2010, 18:42:38
U, psica je bila, sori. Sem na zadnji post odgovarjala



Chrissy

  • *
    • Prispevkov: 216
    • Točke: 0
Odgovori #26 : 12 Januar 2010, 18:58:03
Uf ja ta psica je imela definitivno probleme  :(. Zal je morala biti  kljub vsem mogocim metodam in obiskovanju psihologa uspavana..... veterinarji niso ugotovili nobenih fizicnih vzrokov (ie mozganski tumor itd) za agresivno in nepredvidljivo vedenje. Po vsej verjetnosti je bilo posledica napacne vzreje.
Izkusnjo z mojo psico sem navedla zgolj kot drasticen primer.  Zal se v njenem primeru ni dalo kaj dosti storiti, sem pa sigurna da se v normalnih primerih, kjer imamo stika z energicnimi psi da veliko narediti s pravo vzgojo. Z vzgojo mislim predvsem kombinacijo psihicne in fizicne stimulacije od samega zacetka, ko mladicek pride v hiso.

lp

***People might come and go, but dog will stay with you for life!***


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #27 : 13 Januar 2010, 08:15:11
Ampak to, da pes začne grizt za noge ipd., ko je "naspidiran" (npr. na agilitiju) ni tako redka zadeva, vsaj kolikor berem sporočila po forumih. Je pa vseeno razlika med početjem psa, po možnosti mladiča, s preveč energije, ki jo je treba pravilno usmeriti in psa, ki grize kadar ga usmerjaš oz. delaš z njim.

Ne poznam tvojega primera Chrissy, nimam pojma kaj ste poskusili in kaj ne, je pa v kakšnih takih primerih (ne nujno tudi v tvojem) sigurno lahko vzrok (eden izmed) tudi da pes pade v stres od prevelike intenzivnosti dogajanja ali ker se po možnosti od njega zahteva naenkrat preveč in preveč na hitro.. ne more sprocesirat in potem odreagira.. vsak pač drugače.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #28 : 13 Januar 2010, 11:46:53
Ah seveda so psi, kjer vsa znanost odpove, nasrečo precej redki. Vem za enega briarda, ki je že od mladiča bil oster-pa so imeli prej že 3 birarde, katere so OK vzgojili, pri temule so pa moraliiti Pipanovi, ne vem pa kako se je potem razpletlo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #29 : 13 Januar 2010, 14:21:34
Uf ja ta psica je imela definitivno probleme  :(. Zal je morala biti  kljub vsem mogocim metodam in obiskovanju psihologa uspavana.....
Chrissy- kakšne pasme je bila psica?
Škoda,ker je nisem nikoli imela prilike srečat.
Vse življenje iščem (in ne uspem najt  :P) dovolj "psihote" za moj okus. Me res zanima kako je zgledala- mogoče bi bila pa zame taprava ?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!