Bivanje znotraj in zunaj hiše

mojca_zajc · 2489

mojca_zajc

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
: 22 Februar 2010, 07:09:39
Lepo pozdravljeni!
Imam vprašanje glede bivanja kuže znotraj in zunaj hiše. Za enkrat psička še nimam, vendar razmišljam o nakupu. Sicer sem prej že bila lastnica husky-a, ki pa je živel le v zunanjem pesjaku.
Sedaj bi rada imela kuže, ki je del družine in tudi, kadar imamo prosti čas, živel znotraj hiše. Vendar me zanima, če je možno, da bi takrat, ko smo mi z doma (služba) živel v zunanjem pesjaku. Ali bi se pes lahko privadil na življenje tako znotraj kot zunaj hiše? Seveda ga nebi imela na zunanjem mrazu pri izredno nizkih temperaturah?
Zunaj bi ga imela, medtem ko grem v službo, da bi v primeru, da me kdaj dlje časa ne bo domov, lahko moji starši (ki živijo v spodnjem nadstropju vendar nebi imeli kuža v stanovanju) kuža spustili po vrtu in bi se lahko vsaj malo stekel naokoli.
Najverjetneje bi se odločila za manjšo pasmo ovčarskega psa.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore.

It's amazing how someone walks into your life and suddenly you can't remember how you ever lived without them.


TOBI

  • *
    • Prispevkov: 297
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 22 Februar 2010, 13:35:20

Pozdravljena!

Lahko ti povem iz svojih izkušenj: imam dva psa, en je srednjevelik in kar kosmat-psička, drugi pa velik in zelo kosmat-samček  ;). Spita izključno v hiši, na hodniku, "tazelokosmat" spi najraje na ploščicah, psička pa ima blazino. Ko me ni doma (npr. služba) me čakata izključno zunaj, na vrtu, in sta tam dosti raje, kot pa da bi ju puščala v hiši. Ko pridem domov, gresta z mano za kako urco noter (kosilo itd.), potem pa gremo spet ven za kake 2-3 ure, zvečer, ko se stemni in grem jaz noter, pa sta psa še kar rada malo zunaj, potem prideta k meni noter in preživimo skupen večer v hiši, kjer tudi prespita noč (kot sem že napisala). Verjetno imamo torej nek tak slog bivanja, o katerem razmišljaš ti. In nobenih težav! Sem se bala, da bo morda kak šok v tistih dneh, ko je bilo zunaj zelo mrzlo, pa ni bilo nobenih težav. Sta me brez problema počakala zunaj. Sicer je pri nas tako, da zvečer nehamo kuriti in je čez noč cela hiša bolj hladna, tako, da zjutraj, ko gresta psa ven, ni tako velike razlike v temperaturi (npr. v hiši je zjutraj 14 stopinj), zvečer, ko pa je bolj toplo, pa se kuža rad seli malo noter in nato spet malo ven, kot da bi se želel malo hladiti. Psički pa je vseeno, ona je tam, kjer sem jaz.
Mislim, da ne boš imela problema pri kombiniranem (zunaj-notri)bivanju psa, vseeno pa se mi zdi bolje, da si izbereš kako bolj odlakano pasmo (no, verjetno to manjši ovčarski pes-border? PON? tako in tako bo). Ne predstavljam si, da bi npr. bokserja ali dalmatinca pustila za čas službe zunaj, ko bi bilo ful mrzlo. Aja, pa fajn je-oz. nujno, da ima kuža na vrtu tudi prostorček, kamor se lahko umakne npr. pred dežjem, vetrom. Moja dva recimo nimata pasje ute, ker je to kar moja hiša  :o, ampak imata prostor pod streho na vrtu, da nista na mokrem, če dežuje ali sneži.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #2 : 22 Februar 2010, 20:15:16
V času ko odraščajo, nekateri pa tja do 3let potrbujejo omejitev, ko so sami-ali je to kovinska kletka, primerno velika ali kaka soba. Nekateri pa niso uničevalski in mirno prespijo.

Če zunaj-potem mora biti zavarovano pred pobegi-zelo visoka ograja in varno pred ljudmi-strup, kraja, draženje.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


mojca_zajc

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 23 Februar 2010, 09:25:51
Hvala za odgovore. Imam velik ograjen vrt (višina ograje je nekje 120 cm), nikoli noben ne dostopa do našega vrta tako da nevarnosti zastrupitev in podobnega nebi bilo. Psičku bi za dnevno bivanje uredila pesjak, kjer bi bil zaprt le kadar nobenega ni doma, ko bi prišli starši (če pogledamo odsotnost in mene in staršev je to vedno manj kot 4 ure dnevno, velikokrat še to ne) bi ga spustili okoli vrta.
Mislim, da bi bil tako kuža kar zadovoljen.
Za enkrat gledam šeltije, borderje, avstralce. 

It's amazing how someone walks into your life and suddenly you can't remember how you ever lived without them.


3Dive

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 37
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 27 Februar 2010, 20:25:16
Z možem imava 3 airedalke, ki živijo z nama v hiši. Pravzaprav si ne predstavljam, da bi živeli ločeno. Naučili smo se živeti skupaj. V času, ko sva odsotna počivajo in se verjetno tudi zabavajo med seboj. Kaj več si lahko prebereš na www.mustbemagic.si .