Kako navaditi starejšo psičko na novo članico družine?

Lichi · 2332

Lichi

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Pozdravček!

S fantom sva novopečena lastnika 10 tednov stare male kužice, mešanke med čivavo in yorkijem. Že od prej pa imava mešanko med pudljem in višavcem, staro skoraj 5 let.
Starejša psička je zelo temperamentna in scrkljana, zahteva ogromno pozornosti. Nekako pa sva se odločila za še eno z upanjem, da se psički navadita ena na drugo. Zmeraj sem imela željo vidt dva kužija skupaj spat v košku.  :)
Sicer smo skupaj šele en teden, vendar starjša psička kaže užaljenost, kar precej se je distancirala, včasih noče vzeti niti priboljška... Skratka nazorno pokaže,da ji nova članica ni po godu. Ni pa je nikoli ugriznila ali zarenčala na njo. Mala bi se pa tako igrala in laufala z njo, tudi sledi ji vsepovsod.
Ne veva kako naj postopava pri navajanju ene na drugo.
Mlada psička je tudi tako zelo požrešna, da ji celo hrano jemlje iz gobčka. To vse skušava preprečiti a vsakič tudi ne gre. Mi je pa grozno gledat najino prvo, kako gleda izpod čela in vsakokrat dobim občutek, kot da bi mi hotela reči: kaj si mi naredila.  :(

Lepo prosim za kakšen nasvet, napotek, da le ne bi kaj pomembnega izpustila in zamudila pri vzgoji.

Hvala in lep pozdrav.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #1 : 24 April 2010, 14:29:40
Čim več se individualno ukvarjaj s starejšo pscio. Tamala pa nima kaj jemati hrano primeš in jo daš tačas v boks ali na prevez. Sicer pa upam da imaš željo delat z dvema psoma, sprehajat dva psa, in se igrat z dvema hkrati, usklajevati njune potreba...To da ležita v istem ležišču pa niti ni pomembno. Tudi če se bosta vse življenje ignorirali. Ti imaš dva psa zaradi sebe, ker tako hočeš ti. Predviddevam da zaradi ukvarjanja z njima, magari sinronih trikov. ;)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


kodr

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 111
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 25 April 2010, 09:33:09
Velja neko splošno pravilo, da se v "trop", družino uvaja novega člana, kar pomeni, da se novi član tropa prilagaja potrebam tropa. "Stari" člani tropa bistveno ne smejo spreminjati pravil, torej vaš odnos do starejšega člana,ampak navajati novega na pravila, ki veljajo v družini.

Zapis je zelo pavšalen kar pa je žal pravilo ugibanja o dejanskem stanju.


Lichi

  • *
    • Prispevkov: 18
    • Točke: 0
Hej!

Hvala za dosedanje napotke. A se vsakodnevno pojavljajo taki in drugačni problemi.
Pri hranjenju sva pazljiva in dajeva hrano obema naenkrat, tako da vsaka lepo poje svoje, ali pa dava hrano eni v kuhinji  drugi pa v hodniku. (ne vem ali delava prav?  ::)). Vendar gre tamala, kadar le ima priliko, polizat posodico starejše...tudi, ko jima dajeva priboljške...če tamala prej pogoltne, dobesedno skoči še proti gobcu starejše.
Nasploh pa problem predstavlja konstanto ''nagajanje'' tamale. Starejša psička se npr. uleže in hoče zaspat, prileti tamala in jo provocira tolko časa, da Psica ustane in se umakne. A tud to ji ni zadosti...mala se začne zaletavat vanjo, go ščipat, ji skakat v glavo,... skratka postane ''zoprna''. Kar me pa čudi je to, da ji starejša psica ne pokaže, da ji tako vedenje ni všeč. Sej zarenči na vsake tolko, to je pa tudi vse. Če tamala skoči v njen košek se umakne, če hoče njeno igračo jo spusti in gre stran,...
Se umika in tamali vse to pusti, ker je mladič ali tamala že dominira? Če je temu tako ne vem kaj naj naredim, saj konstantno ne morem čepeti npr zraven koška in jo prestavljati v njenega itd. Kolikor lahko, tako delam...a samo da umaknem pogled je spet vse v prvotnem stanju. :-\
Pa še nekaj bi vprašala...bo enem mesecu bivanja pri nama, mala še vedno ponoči cvili in hoče skakat na posteljo. Midva jo ignorirava in potem gre za nekaj časa spat nazaj v košek...a se vrne spet čez cca 15 min in jovo na novo. Tako je celo noč. Je ignoranca tukaj pravilna izbira?

Hvala in lp.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Ko mala teži starejši psici, kaj počnete vi? Ali se vmešavate ali ne? Lahko da se stara psica boji ustrezno ukrepat, ker ste jo vi v preteklosti naučili da ne sme, ali pa ji tudi sedaj prepovedujete, ko začne renčat ipd. - dostikrat je renčanje in kakšno zbijanje na tla, lahko čisto nekaj naravnega in nenevarnega in pomaga - je pa treba znat pravilno ocenit kdaj se posreduje in kdaj ne.

Jaz bi sicer pri moji psici take stvari prepustila kar njej, ker se je tudi zunaj izkazala da zna sama poštimat hiperaktivne mladiče ki se jih hodijo obešat na brado, na lep (sicer ljudem to nič kaj lepo ne izgleda, a je povsem nenevarno) a vzgojen način (sicer za moj okus ima še preveč potrpljenja z njimi, ampak ko ima dovolj, jih umiri).. niso pa vsi psi taki in če sama ne bo znala, morate vi preprečiti tamali da ji sploh hodi težit.

Enako velja za priboljške. Naj bo pa tamala psica skoz doma na povodcu, ki se vleče za njo in ko nagrajujete obe, poskrbite da tamala psica ne bo mogla doseč tavelike, tako da pač stopite na ali primete povodec. In enako je s koški.

Čeprav bi ju jaz pustila naj se sami zmenita, je vseeno vse odvisno od posamezne psice, tega kaj želi vodnik,.. Če želite da se ustvari naravna hirearhija med njima, boste morali pustiti da stvari uredita sami (jasno , pa tudi če to pomeni, da bo mogoče starejša psica končala v podrejenem položaju, ampak dejansko potem morate pustiti da sami urejata, ne da vi pomagate (in s tem zbijate avtoriteto oz. ji govorite da je nesposobna) starejši. Če ne želite stvari prepustiti njima, potem ste izključno vi tisti in morate ravnati skladno s tem, kar dejansko pomeni fizično onemogočiti teženje tamale. Jasno pa, da morate posredovati če v primeru da ju pustite da se zmenita sami, stvar postane nevarna. Tudi če ne znate oceniti ali je nevarno ali ne, je tale nasvet bolj zanič in se je bolje držat drugega.

Drugače mala še ne dominira, vsekakor pa preizkuša kje so meje in pri tem bo tudi uspela, dokler ji bo uspevalo pri takih malenkostih, ker jo boste vi ščitili pred veliko, vsakič, ko se velika odloči bolj konkretno povedat da ji kaj ni všeč in sama urejat stvari.

Kar se tiče pa nočnega cviljenja bi pa jaz vztrajala na ignoriranju, kar pomeni da je takrat niti pogledate ne.