Zavetiški pes in slabe izkušnje z otroci!!!?

čekan · 1736

čekan

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Pozdravljeni!
Pred časom smo v naš topli domek pripeljali 6 mesecev starega psa iz zavetišča, do tu vse okej in super. Veliko se ukvarjamo z njim, hodimo na šolanje, vzgajamo v dobrem duhu pozitivne motivacije, veliko nagrajujemo, narava, tek, hribi, itd, itd. Včasih se spozabim in, ko gre pasje obnašanje čez mejo dobrega okusa sledijo bolj restriktivni ukrepi (grd pogled, kožna guba na vratu, prekopic na hrbet). Pes je učljiv, hitro kapira, za hrano in igro je pripravljen narediti vse. Oh, idealen pes. Hja, pa ni čisto tako. Opazili smo, če so v bližini otroci v starosti 3-10 let se naš pridni pesek iz pravljice prelevi v neverjetno renčalo in prežečo zver!!! Pes se zaganja, renči, laja in ne pomaga nobena metoda, ki jo poznam. NASILJE NI REŠITEV!!!  Kaj narediti glede nato, da ne poznamo zgodovine, kako in zakaj je do tega prišlo, v zavetišču tudi niso vedeli povedati NIČ, razen, da je do 5 meseca živel pri nekom, ki ga je potem pripeljal v zavetišče zakaj?, nevem? V zavetišču je bil tri tedne, zdaj pa je že tretji mesec pri nas. Vse bolj se mi dozdeva, da je bil en velik revež pri prejšnih lastnikih, ko sem ga ´testiral´ z dvignjenim kazalcem se je potuhnil in skril v najtemnejši kot, sploh se vede kot preplašena žival, ki laja, ker se boji in ta strah se včasih meri v kilometrih. Tudi pri hrani. Briketi in druga hrana ni problem, lahko jo dajem in vzamem B.P. a včeraj, ko si je zaslužil veliko sočno kost od pršuta, je stvar zakompliciral do fundamenta, namreč ko sem jo poskušal vzeti, ker je na vsakega renčal, ki je bil v radiju 5 metrov, sem jo skupil tudi jaz ,Lastnik Alfa in Omega njegovega življenja, roka, ki mu reže kruh???!!!
Zato se obračam na Vas, ki imate izkušnje ali je to razlog za ALARM!? kaj narediti, kako nastopiti, v šoli tudi še niso vsega rekli in povedali glede tega. Aha, pes preživi večino dneva v iskanju, stikanju hrane, doma ali pa v naravi, tako, da je njegovo pozornost brez konkretne hrane v rokah težko doseči.
LP in hvala ZVER



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #1 : 25 April 2010, 15:35:40
Prvo, ukini vse kosti in navajaj dalje pri tisti hrani, kot si do sedaj. In vedno dodaj kaj boljšega, ko normalno pusti, da mu vzameš karkoli. Na zadeve, ki se dlje časa grizejo navajaj postopoma. Ob tem, ko mu jemlješ zadeve, govoriš kaj? Recimo spusti? Ena beseda mora biti obvezno, če morda tega do zdaj niste prakticirali.
Pri našem sem začela prej z ušesi in suhimi vampi. Jaz sem jih držala in pes je glodal. Vsake toliko pa še kaj boljšega. Recimo košček mesa, po možnosti surovega ali na pol pečenega. Naša dva sta nora na to ;)
Ko je to kasneje braz problema spuščal, smo začeli uvajat še boljše zadeve in spet je moral normalno in sproščeno jest tako, da sem jaz zraven držala hrano... Naprej sem šla samo takrat, ko je bil sproščen.

Tak režm smo uvedli zato, ker je tudi na nas konkretno renčal, ko je prvič dobil kost. Mi smo našega penzionista posvojili, ko je imel približno 8 let. Pol leta sem porabla jaz, da ni renčal name, partner pa eno leto. Vaš je mlajši in bo ob pravilnem ravnanju prej prenehal.

Je pa prvič ko sem v uvajanju dala kost prav tako spet zarenčal, ampak menj resno. Tako, da je treba bit pripravljen. Ko je prvič zarenčal je letel na hrbet in tudi ko je drugič zarenčal. Tretjič je malček ponjuru, ampak spustil in dobil nagrado. Po tem pa načeloma ni bilo več težav. Mogoče se je še parkrat poskusil zbunit, ampak ob ostrem NE takoj spustil...

Kar se otrrok tiče, jei najverjetnejia razlag za njegovo ravnanje zanič socializacija in morda celo slabe izkušnje. To je pa mela naša prejšnja psička, ki je bila že po naravi bolj nezaupljiva do tujcev otroke pa sploh ni marala. Rabli smo približno 2 leti, da jih je začela sprejemt in tudi upoštevat, ampak vedno je bilo to, da če je kakšen otrok priteku iz nenada, da je zarenčala, čeprav je na videz izgledalo kot, da je super.

Prva stopnja je, da ga navadiš da jih ignorira in nikoli ne smeš dovolit otrokom, da prestopijo navidezno mejo do katere je pes še relativno miren in ne vzkipi. Razdalja bo oz. bi morala biti sčasoma vedno manjša.
Nagrada je pa hrana, hrana, hrana... Najboljše bi bilo, da bi na skledo za nadaljne pol leta (vsaj) čisto pozabili in bi vse dobil med učenjem pozornosti, ignoriranja okolice, mirnega obnašanja, odpoklica in pač vseh ostalih vaj poslušnosti, ki vam bodo prišle prav v vsakdanjem življnju.

Pri navajanju na otroke bi bilo pa tudi super, če bi imeli pomagače. Se pravi otroke iz družin, ki imajo pse in znajo delat z njimi. Najprej starejše in postopoma vse mlajše. Zelo važno!!! OTROK NIKOLI NE SME ITI PROTI PSU. Korak bližje mora naredit pes sam. Otroci NIKOLI ne smejo gledat psa v oči in krilit z rokami in se dret v njegovi bližini. KAtastrofa se lahko zgodi, če priletijo od zadaj in se vržejo na psa... V glavnem, psa morate zaščititi pred njimi pa če se še tako čudno sliši. Ko se bo pes počutil varnega bo tudi njegova reakcija "napad je najboljša obramba" občutno manjša.

V grobem: psu postavit meje, otrokom postavit meje, psa nikoli kregat ali kaznovat za izražanje strahu, ampak si zapomnit točne okoliščini v katerih je do izbruha prišlo in pazit, da se ne ponovijo. Kakšen halti bi bil  zelo priporočjiv (povodec istočasno privezan na halti in ovratnico!). Odvisno od psa in okolja pa verjetno kar nagobčnik. Ves čas bit 100% skoncentriran na kolico, psa pa nagrajevat za ignoriranje. Postopoma povečevat kriterije.

Pa seveda povedat v šoli za problem in ne čakat, da vam sami od sebe podajo razlago. Tezadeve so specifične.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


čekan

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 25 April 2010, 19:15:06
Ja, hvala, hvala za tole zadevo, ker mi je odprla oči. Pesek je danes čisto iz sebe, ne ve kaj bi še naredil za popravit vtis. Poklapano stopica za menoj in izkoristi vsako minuto, da se obnaša lepo, čuti, da je naredu celo zmešnjavo in je bil cel dan na tapeti. Khja, mogoče pa je pogovor samec-samcu koristil. Se bom poskušu čimbolj držat nasvetov
LP Zver



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 27 April 2010, 17:10:50
Andreja je dala odlične nasvete.

Kar se tiče odnosa do otrok, predvsem niti ni tako važno zakaj se jih "boji". Niti ni nujno da so mu kdaj kaj naredili.. lahko da se jih preprosto govori, ker so glasni in vihravi,... Če kuža nikoli ne bo navdušen nad njimi nič hudega (noben pes ni popoln), dovolj je, da dosežete, da otroke ignorira in navodila je dala Andreja dobra.

Kar se pa tiče kosti je pa moja izkušnja tudi taka. Nikoli nobenih težav, ko pa je moja dobila enkrat eno veliko sočno kost, je bil pa problem. Ko je prvič zarenčala je dobila tako klofuto, da je letela v kuhinjski pult. Drugič ni več zarenčala in je dobila kost tudi takoj nazaj, kot nagrado, potem še enkrat. Ampak kasneje pa nisem niti želela tvegat nekega konflikta. Če že moram vzeti kost, ker je prevelika,.. potem to naredim drugače.. npr. ponudim v zamenjavo kos mesa (če ne zaupa vzet iz roke, mu meso vržeš nekam stran od položaja, kjer gloda kost) in vzamem kost,... Saj ne rečem.. najverjetneje bi tudi ostre zahteve naredile svoje, ampak preprosto mi ni do tega, da bi imela kakršnekoli konflikte, ker ti samo rušijo odnos, če zadevo lahko uredim čisto lepo.