začetna oprema za mladička

*čivava_girl* · 6785

*čivava_girl*

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
: 03 Julij 2010, 00:42:22
živjo k nam se je pred časom naselila pritepenka in se je zelo udomačila, 1 julija pa je skotila pet čudovitih mladičkov dva tigrasta ,enega sivo belega ,enega sivega in enega belega.ker je tako udomačena smo tudi opazovali kotitev in seveda smo se odločili da jo bomo dali sterilizerat. sedaj me pa zanima par stvari ker sem se odločila da bom belega obdržala ostale pa oddala. katera je začetna oziroma osnovna oprema ki jo bi rabila za mladička ko bo dovolj star da ga ločimo od mamice.
aja pa še to pri kateri starosti in kako določiš spol???
že vnaprej se zahvaljujem za vašo pomoč.

moncy


esta

  • *
    • Prispevkov: 475
    • Točke: 10
Odgovori #1 : 03 Julij 2010, 09:13:51
Pri moškem in pri ženskem spolu sta na trebuhu (v mednožju) dve luknjici. Tista ki je bližje repu je anus. Ženska vulva (ne vem, kako naj se drugače izrazim  :-[) ima odprtino, ki je ''navpično'' zarezana in je dosti blizu anusa. Pri odraslih je to razlika okoli 1 cm.  :-[
 Pri nižja odprtini pri moških pa je viden vrh penisa, ki je okrogel.  Preden pa je mucka stara 6 tednov, tega ne moremo natančno določiti. Pri ženskem spolu sta odprtini bolj skupaj, kot pri moškem spolu.

   

spodaj - moški spol (8 tednov)                                                                        spodaj - ženski spol (8 tednov)
    

Evola, potrebuješ pa;
Ležišče.
Posodo za hranjenje. Mačka potrebuje posodo za vodo, hrano in po potrebi tudi za mleko. Lahko so plastične, vendar zaradi lažjega čiščenja bolj priporočajo kovinske ali lončene.
Mačje stranišče. (Najprimernejši peski so tisti, ki tvorijo grude).
Praskalo. (Običajno so to: stebrički, oviti z vrvjo ali plošče, prekrite s čvrsto tkanino. )
Igrače

Mačja  vrata.
Transportna košara.
Ovratnica. Mačko lahko označimo z ovratnico, na katero namestimo obesek s podatki o lastniku.
Igrače (žogice, razne stvari na vrvici, ...)

Pa veliko sreče z novim muckom :D

P.S. Upam, da je kaj pomagalo ;)

''In the end, it's not going to matter how many breaths you took, but how many moments took your breath away.''


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 03 Julij 2010, 23:36:50
Jaz nisem potrebovala drugega kot wc + pesek, posodo za hrano & vodo (katerakoli odvečna keramična posodica, ki jo že imaš, je čisto dobra za tole), nekaj igrač - nič pretiranega, dosti jih lahko narediš sama (kepe zmečkanega papirja, kartonaste rolice od wc papirja, palica, nanjo privežeš vrvico in nek kos blaga, pa vlečeš po tleh, itd. aktualne so lahko tudi kartonaste škatle, ki so dovolj velike, da lahko gre muca not).

Praskala nisem rabila, ko so si začele brusit kremplje, so bile že tudi zunaj in so to opravile na drevesih itd. Če imaš dostop do kakšnega hloda, ga lahko olupiš lubja in postaviš v sobo, ni treba kupovati praskala. Ali pa ga lahko narediš sama, kupiš laneno vrv in jo namotaš okoli debele palice, noge na mizi itd. Mačke raje praskajo, če jim mesto natreš z mačjo meto - le-ta se dobi v trgovinah za male živali. Transportna košara zelo prav pride, ni pa nujna, jaz sem prvo leto improvizirala in uporabljala škatle in plastične košare.

Sicer pa daj muco čimprej sterilizirat. Zdaj to menda opravijo že pri 3 mesecih. Muce lahko spolno dozorijo in samičke zanosijo že zelo hitro. Moje so začele kazati znake pri nekje 5 mesecev. Takrat sem še mislila, da je treba čakati do pol leta in sem jih tisti mesec imela v hiši. Poskusi se dogovoriti z vetom, da opravi oba posega (tudi na mami muci) naenkrat. In muc ne oddajaj pred 12. tednom, do takrat morajo biti pri mami, definitivno pa jih moraš socializirat (torej kmalu čimveč čohanja in igranja).

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


*čivava_girl*

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 03 Julij 2010, 23:55:11
hvala za vse odgovore
mami ni glih navdušenc nad mačkami zato mi je ne dovoli imet notri :( vendar bo ta bela ostala pri hiši z mamico in bosta zuni. ostale pa bomo oddali in smo enemu že zagotovili dom, enemu pa po vsej verjetnosti :D tako da moram še za dva najti dom
P.S: datelj zelo so mi všeč tvoje ideje za doma narejeno opremo.

moncy


Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 04 Julij 2010, 00:21:48
No pol ti pa polovica potrebščin odpade... moraš pa zagotoviti toplo zatočišče za pozimi. Ali je to kakšna izolirana mačja uta ali lopa, garaža, klet itd., nekje, kjer bosta na toplem in varnem. Moraš upoštevati tudi, da se morda sčasoma muci ne bosta razumeli (pri nas se je zgodilo tako, sestrici se po enem letu ne moreta več videt in se zdaj pač za silo tolerirata/ignorirata) in bo vsaka rabila svoj prostorček.

Za uto lahko nabaviš tudi večjo kartonasto škatlo (recimo v Bauhausu in podobnih, tista z njihovim logotipom) in jo od znotraj oblepiš s stiroporom, vanjo vrežeš odprtino za vhod in jo trdno zalepiš skupaj, not položiš kakšno dekico in to je to. Če imaš kak prostor, kjer bodo muce pozimi lahko na toplem, pa je zgolj dekica in morda odprta nizka škatla za ležišče dovolj.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 10 Avgust 2010, 10:35:11
Mi imamo 2 notranji muci in pred prihodom smo jima kupili:
-pokrito mačje stranišče
-2 lopatki za čiščenje mačjega stranišča (luknjice naj bodo čim manjše)
-mačje drevo fiksirano na strop(mi imamo tegale http://www.zooplus.com/shop/cats/scratching_posts/ceiling_scratching_trees/127286  :) priporočam kaj podobnega da mačka gor nori)
-2 kovinski posodici za hrano
-1 kovinska posodica za vodo s sistemom da ne pljuska
-igračko --> mavko na vrvici in vrvica pritrjena na palčko
-2 sheba novi konzervi za priboljšek
-paket hrane royal canin babycat34
-mrežo za zamrezit balkon (naročeno z zooplusa)
-mačji posip flamingo
-transportni boks