PeSjanar.Si Forum

Za pesjanarje => Vzgoja in šolanje => Šolanje s pozitivno motivacijo => Temo začel/a: Lanyca na 10 November 2005, 18:44:37

Naslov: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 10 November 2005, 18:44:37
No v pesji šoli mi je Lanin učitl zdaj rekel, da moram Lani poiskati boljšo motivacijo.
Hrana ne ustreza več popolno, žogice doma obožuje v pasji šoli pa se za njih ne zmeni. :o >:(
No najraje pa ima kamne, to bi lahko bila njena motivacija pri delu, vedno jih prenaša, a kaj, ko kamni poškodujejo zobe. Kaj pa če bi poiskala, kaj podobnega kamnu, kar je za zobe dobro. Samo, kaj bi to lahko bilo, prosim za odgovore, ker greva jutri spet v pasjo šolo.
Hvala že v naprej
Lp
Lanyca in Lana ;) :D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Marko na 10 November 2005, 18:49:30
Kaj pa piskajoče igrače?  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 10 November 2005, 18:50:28
no mogoče pa bi to lahko bil kak oreh. Bom probala. ;) :)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 10 November 2005, 18:53:05
Kaj pa piskajoče igrače?  :P

Ni govora... ob piskajočih igračah Lana dobesedno znori, spet se začne obnašati, kot, da so to njni mladiči. In potem vedno zvečer renči na mamo na nikogar razen nanjo. Očitno ji ne zaupa, to počne vedno, ko pride mama v predsobo.
to ne bi štimalo. >:( :)
Lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lisa na 10 November 2005, 18:53:45
jah..jst Lisi menjavam..imam frizbi in žogico..enkrat kaže zanimanje za žogico,enkrat pa za frizbi... :)

papa
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Marko na 10 November 2005, 19:05:57
Kaj pa priboljški Arden Grange!! Ali pa kr brikete!  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: trigi na 10 November 2005, 21:36:15
Ojla

Osnovno pravilo motivacije je da pes le te nima vedno na voljo... torej če ima pes vedno v skledi hrano... potem le ta ne more biti motivacija in isto velja za igrače ... torej če ima igrače vedno na razpolago... zakaj bi se trudila da bi jo dobila???

Jaz osebno bi kupil novo.. atraktivno igračo kot je recimo cof ali kong na vrvici ... in bi jo uporabljal izključno za šolanje... torej samo v šoli dobi to igračo in boš videla da bo učinek... seveda pa moraš spet paziti kako učiš z igračo.. saj je potrebno najti pravo mero med igranjem in učenjem... verjetno pa veš da če se z psom vlečeš za igračo, mora pes vedno zmagovati, igračo ti izroči samo v zameno za priboljšek.

LP, Črt

P.s.: to so moje izkušnje glede motivacije :)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Rinchy na 10 November 2005, 22:15:57
Pri nas je motivacija salamca ;D .Rina ve,da po vsaki vaji dobi nagrado,klik in slamco,pa še igro če je čas.Tako da se včasih res potrudi,in naredi kar se da lepo.
Mi imamo za v šolo navadno cunjo po domače povedano,in narejene vozle.Enostavna,ampak Rina jo obožuje.Uporabljava jo pa isključno za nagrajevanje pri učenju ;)

Probaj cunjo,ali pa kakšen star copat...ali pa novo igračo.Malo poskusi ;)

Lp,Nina
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jasmina na 11 November 2005, 12:45:22
verjetno pa veš da če se z psom vlečeš za igračo, mora pes vedno zmagovati, igračo ti izroči samo v zameno za priboljšek.
zakaj to? mislim, ker jaz ko si vlecema, ko recem spusti- mora spustiti, pa ga pohvalim, pa si potem dalje vlecema.. ce mu dam v zameno priboljsek, ko spusti, ga noce pojest.. pa ko je konec igre, tudi recem spusti,pa samo pospravim igraco.. zakaj bi morala pustiti , da on zmaga ??? jaz sem pa vedno mislila, da ce mu pustis, da zmaga, da si bo mislil, da je mocnejsi :-\
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: **Jackie** na 11 November 2005, 15:14:42
Kanina najboljša motivacija je kar palica ( da ne bo kdo anarobe razumel - ne tepemo je )
ampak na palico se pa res vedno 1100% skoncentrira
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: trigi na 11 November 2005, 18:06:02
Jasmina: Se mi tvoj način zdi popolnoma sprejemljiv, vendar naj bi psu popuščali v igri zato da se igrače ne naveliča... torej mu je ne prepustimo zlahka .. obenem pa še vedno popuščamo tako da ima občutek da zmaguje ... tak pristop k igri naj bi bil tudi pravilen če želimo da nam bo pes predmet prinašal ... ker če pes ve da bo igračo v igri izgubil... jo slej ko prej ne bo hotel več prinesti... se pa strinjam z pristopom da mu rečeš da spusti in ga nato zelo pohvališ :)

LP, Črt
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 11 November 2005, 18:27:42
Danes je bilo odlično, Lani sem našla popolno motivacijo teniško žogico ;D :o.
Nikoli si ne bi misla, da je tako zagreta za njo, vedno nama gre dobro danes pa še veliko bolje. Lana je od drugih pa od učitela dobila veliko pohval.
Hvala vsem za odgovore. ;)
Lp Lanyca
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lisa na 11 November 2005, 19:23:12
Potem je pa taka kot Lisa..nora na žogice..najbolj teniške..pa tud druge..samo da skače in leti... ;D ;D
Čestitke za velik uspeh... :D ;)

papa
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 15 December 2005, 18:48:03
No Lana je sterlizirana že nekaj časa... do igrač-piskajočih- se obnaša normalno no razen tega da z nijim spi. ::) ;D
Pa smo probali danes v pasji šoli hrane sploh nisem vzela kot motivacijo saj je ona tipa za igro, igro in še enkrat igro. Ne pa zea pribolške. No pa imamo še eno še bošo motivacijo piskajočo igračo hvala za idejo Marko. Smo probali in odlično prek, ovir, slalom, velikega mosta, skoz tonelček,... je šibala ko nora. Ponavadi imamo v paji šoi tak dobre pol re poslušnost pilimo, pol ure pa šibamo agility. In  mi je učitel lanin rekel, da se res opazi kako je Lana zelo napredovala.
Sem bila zelo ponosna nanjo in malo nase, da smo končno našli motivacijo za našo "zahtevno" psico. ;D



Lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: LIZA na 17 December 2005, 12:57:01
Lanyca, katero vrsto priboljškov pa uporabljata?
Namreč mojadva (in tudi precej drugih pesjanov) se sčasoma naveliča določenih priboljškov, na nekatere pa sploh kaj preveč ne 'norijo'. Tako da je dobro menjat. S teniško žogico sta torej že poskusili? Namreč Liza, ki velja za malo posebno zlato prinašalko je nekaj časa doma čisto znorela za teniškimi žogicami, na vadišču jih pa niti opazila ni, kot da bi jo bilo strah... In sva začeli hodit na treninge malo prej, ko še nikogar ni bilo. Počasi, počasi je začela upoštevati teniške žogice na vadišču in potem tudi v skupini. Recimo inštruktor nam je priporočil 'klobase' iz vrvi, a se njej enostavno niso zdele zanimive. Ko sva pa naredili ta korak, da sva prešli k teniški žogici je bilo pa krasno :)
Najboljše se mi zdi delat na način, da kuža nikdar ne ve, kaj bo dobil za nagrado in jo zato toliko bolj čaka. Enkrat hrenavka, drugič briketek, tretjič žogica, četrtič skorjica kruha, potem frizbi ali pa samo božanje, pa košček sira itd. Se spomnim, da sem na začetku vedno imela polne žepe vseh mogočih stvari, ker je Liza tudi v tem posebna, da me nikdar ne gleda gor, tako kot recimo pri borderjih. Nekateri so zato mislili, da nimava narejene pozornosti, me je pa v bistvu vesčas poslušala in se takoj odzove na vsak glasovni ukaz. Zdaj 'na stara leta' ( :p ima jih šele štiri, ampak odkar je malo starejša) in odkar je Aaron pri hiši je pa včasih pravi mali razbojnik. Je zmotivirana na vse vrste igrač, tudi če niso igračke, važno, da se njej zdi, da so  ;D Celo neko malo 'kvazi' obrambo delava na mojo debelo staro bundo in me vedno znova preseneča, kako se je spremenila iz popolnoma plahe psičke, ki je nič ne zanima v kdaj pa kdaj že prav 'grebatorko' :)
Tako da res se vama splača potrudit pri iskanju motivacije, je pa potrebno nekaj tudi nares na tem. Niso vsi pesjani kar sami po sebi nori na žogice tako kot nekateri borderji ali pa požrešni kot nekateri labradorci :) Sploh pa še teli naši goldni znajo bit včasih kar precej trmasti, ampak z vztrajnostjo in potrpežljivostjo se dela čudeže :)
Me pa veseli, da sta že našli motivacijo :) Morda bo pa to še komu drugemu pomagalo...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 17 December 2005, 23:03:15
Glede pribolškov smo poskusili veliko stvari. Pasje piškote, salamce,... Lana itak ni izbirčna pa ima vse rada in je z vsem zadovoljna. Glede hrane ni zahtevna. Priboljšek je kod nagrado sprejela ampak se ni nič posebno trudil, sda bi jih dobila. ko sva z pribolški preskakovale ovire se je kot megla počasi vlekla pa počasi čez skočila... skratka, dala je vedeti, da ji ni za nič, da je to ne zanima in je vse skupaj bedno. :-\
Zdaj z igračo in žogicami vse dela z veseljem. Se ji točno vidi, kako voljo ima pa, da rada dela, ker jo na koncu čaka nekaj najboljšega igra. :D


Lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: alenka na 07 Marec 2006, 15:40:08
pri nas se je tudi pojavil problem. Igrače niso več zanimive. Probale sva konga na špagi, žogice, klobaso, vrv. Nič ne zaleže. Skačem pred njo k eno budalo, jo dražim, pa nič. Če se gospodični ne da se ne bo igrala. Raje šnofla okoli. V pasji šoli se sploh ne zmeni za igračo, doma se ji še da, ko pa so moteči dejavniki, igrače niti ne pogleda. Ima kdo kakšno idejo?

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: dog4ever na 07 Marec 2006, 15:46:49
pri nas se je tudi pojavil problem. Igrače niso več zanimive. Probale sva konga na špagi, žogice, klobaso, vrv. Nič ne zaleže. Skačem pred njo k eno budalo, jo dražim, pa nič. Če se gospodični ne da se ne bo igrala. Raje šnofla okoli. V pasji šoli se sploh ne zmeni za igračo, doma se ji še da, ko pa so moteči dejavniki, igrače niti ne pogleda. Ima kdo kakšno idejo?

Ja, vstrajaj in imej veliko potrpljenja. Pes se mora naučit tudi igranja. Tudi je igra v bistvu vaja, ki jo moramo naučit psa (in seveda sebe!). Če se doma igra s tabo in igračo, potem se igraj doma. Vsak dan. Ampak vedno nehaj takrat, ko bo za psico najbolj zanimivo. Potem ji pa skrij žogico (igračo) in ji jo ne dajaj do naslednjega dne, ko se spet igrata skupaj.

Logično je, da je v šoli vse bolj zanimivo kot igra in ti. Zato se pa igraj doma in doma izgrajuj tisti pravi ofnos. Boš videla, da počasi se bo tudi v šoli začela igrat s tabo. Moja je potrebovala 2 meseca, da je v šoli začela skakat za žagico. Doma je bila nanjo nora, v šoli je pa ni brigala. In sem se v šoli z njo igrala 5 min, dtali čas pa delala na hrano ali pa je psica gledala, kako se drugi igrajo. Sedaj ji pa lahko tudi z igro preusmerim pozornost drugam.

Zato, igraj se doma, igrače naj nima cel dan (samo tisto malo, kar se igraš), igro prekini na višku zanimanja pa potrpljenje...

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: alenka na 07 Marec 2006, 15:53:28
hvala za spodbude, igrač nima na razpolago. Tudi ko je konec igre ji igračo zamenjam za priboljšek. Sam so jo kar naenkrat nehale zanimat igrače. Ful se je rada igrala. Tudi na travnikih ni bil problem, tud če so srne laufale mimo. Upam da je to še ena njena pubertetniška muha in da jo bo kmalu minilo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: _Tyra_ na 08 Marec 2006, 14:25:17
Pri učenju psičke sem opazila, da imajo psi nekakšno hierarhijo vrednosti igračk in hrane. Pri Tyri gre nekako takole:
- aport je na prvem mestu, sledijo
- palice (metanje)
- žogice, kongi
- hrana - hrenovka
- hrana - od Purine Beggin' Dog
- hrana - salama (ne sme bit poli salama, ker je ne mara  ???)

Vse nove stvari jo učim izključno na hrenovko. Vmes med ''seansami'' jo sprostim z aportom (pa tudi tega, si mora ''zaslužit'' s kako že osvojeno vajo).

Drugače je pa tako, da je pri psih v različnem času, različna stvar motivacija. Npr... kuža se želi it igrat z drugimi kužki, preden ga spustimo - naj nekaj naredi (npr. sedi) in ga šele potem spustimo v igro. V tem primeru je kužku večja motivacija igra z vrstniki, kot bi bila recimo hrana.

Vsak pozna svojega pesjankota najbolje, opazujte ga, opazujte njegov odziv na različne načine motivacije (igra, hrana, božanje,...), na tak način boste najlažje ugotovili kaj je njegova ''top'' motivacija.

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: lupus na 07 April 2006, 19:57:44
Osnovna motivacija naj bo psu njegov vodnik(igra skrivanja),vse ostalo
pa naj bo nagrada za opravljeno delo.Predmete,ki jih uporabljate za spodbudo.
naj ne bi imel pes neomejeno na uporabo.Hrana je sicer v redu,vendar mi
to meri na podkupovanje.Kaj pa pozornost?Bistvo učenja naj temelji na
pohvali za opravljeno delo-pozitivna motivacija.Le tako si bo pes vedno želel
delati zato,ker mu je delo prijetno in postopoma prehaja v željo po delu.

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: _Tyra_ na 07 April 2006, 20:58:03
V veliki meri se strinjam s tvojimi posti. Mi lahko razložiš zakaj meniš, da je hrana podkupovanje in ne motivacija? Zanima me tvoj pogled na vse skupaj, glede nato, da si že kar nekaj časa inštruktor šolanja.

S Tyro delam poleg reševanja tudi Rally Obedience. Nektere položaje oz. vaje je nemogoče pravilno izvesti, če bi jih učila izključno s pozornostjo na vodnika. Učim jo s hrano - ''zvabim'' jo v željeni položaj, kasneje seveda hrano umaknem. Res pa je, da nekatere vaje učim tudi na drugačne načine.

Moje mnenje je tako, dokler psa učiš s hrano gre za motivacijo. Ko pes neko znanje že ima, in ga noče pokazat dokler mu pod nos ne pomoliš salamo - gre za podkupovanje.

+1

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 08 April 2006, 12:50:10
Hrana je podkupovanje v primeru, če jo moraš psu dati vnaprej zato da nekaj sploh naredi. Hrana, ki jo dobi za dobro opravljeno delo, je nagrada povsem enako kot igrača ali božanje ali skakanje po vodniku....s tem, da psa manj dekoncentrira.

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: _Tyra_ na 08 April 2006, 13:15:55
Hrana je podkupovanje v primeru, če jo moraš psu dati vnaprej zato da nekaj sploh naredi. Hrana, ki jo dobi za dobro opravljeno delo, je nagrada povsem enako kot igrača ali božanje ali skakanje po vodniku....s tem, da psa manj dekoncentrira.


Takšno je tudi moje mnenje, samo sem mogoče malo čudno napisala. Ravno zato me zanima, zakaj Lupus meni, da je hrana podkupovanje.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 08 April 2006, 16:37:40
To je že od nekdaj. Stara šola pravi, da naj pes ne bi delal za hrano ampak za lastnikovo veselje ali kaj. Pojma pa nimam, zakaj se je začelo igro vsaj tolerirati če že ne vzpodbujati, motivacija s hrano pa še vedno velja za nekaj slabšega Moje mnenje je, da za motivacijo vzamemo tisto, kar psa najbolj veseli. Če je to hrana, potem pač vzamemo hrano. Fino je, če imamo več možnosti - z igro psa  sprostimo, s hrano pa lahko nagrajujemo tudi vmes, ne da bi pretirano zmotili koncentracijo. če znamo psu še pokazati, da smo nad njegovim delom navdušeni in če psa to razveseli - toliko bolje.
Sicer pa se meni zdi glavno, da pes dobro dela. Brez pomena se mi zdi obremenjevati se s tem, ali pes dela za naše veselje ali pa za svoje. Zadnje mi je kvečjemu še bolj všeč.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 10 April 2006, 12:12:46
Popolnoma odvisno od vaje ter hitrosti in natančnosti s katero naj bi jo izvajal. Nekatere zadeve delam na hrano (kjer potrebujem več natančnosti), druge na igračo (klobaso), pozornost na razstavi pa spet na nekaj tretjega.

Nove vaje delam na hrano, kasneje pa odvisno, kjer potrebujem hitrost predvsem plen.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: scythe na 10 April 2006, 13:07:21
pri nas se je tudi pojavil problem. Igrače niso več zanimive. Probale sva konga na špagi, žogice, klobaso, vrv. Nič ne zaleže. Skačem pred njo k eno budalo, jo dražim, pa nič. Če se gospodični ne da se ne bo igrala. Raje šnofla okoli. V pasji šoli se sploh ne zmeni za igračo, doma se ji še da, ko pa so moteči dejavniki, igrače niti ne pogleda. Ima kdo kakšno idejo?

Podoben problem sem imela jaz z Astorjem. Vendar šele sedaj v osnovnem šolanju (za izpit A). Ni in ni hotel biti pozoren name ali sploh kaj delati (vsedel se je, če sem se ga narahlo porinila dol). Bila sem že skoraj obupana. Doma je delal dobro - seveda ko ni bilo v okolici motečih dejavnikov.
Na vadbišču pa ni delal NIČ. Poizkusila sem marsikaj - enkrat sem mu priboljšek "nalimala" na smrček pa me ni hotel pogledati.  >:( Igrača ga tudi ni zanimala. V bistvu so ga zanimali zgolj drugi psi in ovohavanje ograje.  :(

No v glavnem - sedaj je pa kar iznenada začel delati.  ::) Ne popolno 100% - ampak tam 70% (iz 10% na 70% je velik preskok). Nauk zgodbe: moral je biti nekajkrat na vadbišču, da se je navadil okolja, prišel spet v relativno delovno kondicijo, prevohal vse sošolce in sošolke.... Sedaj pa dela.  :o

Torej alenka - mogoče gre zgolj za to, da se mora navaditi okolja, vadbišča in vsega kar je zanjo novo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: alenka na 10 April 2006, 13:41:26
No, stanje se je izboljšalo. Na hrano mi dela že od vsega začetka super (je kar pridna učenka, več napak naredim jaz  ;)), igro pa smo tudi že izboljšalji. Kupila sem ji žogico ki piska in jo dala v star štumf in ko na žogica zapiska je že čisto nora. Samo na žalost ta piskajoča zadevica moti večino ostalih sošolcev in si moramo spet neki novega omislit. Zdej sem nabasala v ta štumf eno majico in na to je tudi nora. No, v glavnem igra se izboljšuje tudi na poligonu.  Kar je zelo pomembno saj bomo kmalu začeli povečevati hitrost izvajanja vaj, tko da bomo delali na igrače. Kar pa se tiče "štelanja položajev" - natančnih vaj, pa bomo še vedno na hrani, na katero je pa moja mala itak nora.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: lupus na 11 April 2006, 17:22:03
Krdelo prosto živečih divjih psov živi po zakonu hierathije.Nižji po rangu,četudi
soudeleženi pri lovu,ne bodo hrane - plena smeli načeti takoj,temveč šele potem
ko se vodja najprej nasiti.Ujeti plen morajo prepustiti vodji im čakati milost.
Nepravilno dajanje hrane  psa samo prepričuje,da je višji od nas.Zato sem osebno mnenja,da naj bo hrana samo za nagrado in ne za motiv,Od tod izvira moje razmišljanje o
podkupovanju.Kar se pa šolanja terierjev tiče.pa priznam,da ravno vseh vrst res
nisem učil.Imel sem priliko učiti irskega terierja,westija,airedalskega terierja,amstafa.pittbulla,
foxterierja in velikega črnega terierja(samo po imenu je terier).Izkušnke z njimi so me naučile,da
so kot pasemska skupina precej zahtevni in ne priznajo polovičarstva.Tudi poizkusi z hrano
se niso obnesli.Bili pa so zelo odzivni na različne barve glasu-brez vpitja,,na grajo in na pohvalo,
ki pa ne sme biti zaigrana.Prihajati mora dejansko iz srca.

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 11 April 2006, 17:42:06
Se ne strinjam. Glede na to, da sem "plen" že kupila v trgovini in ga sedaj milostno delim s psom še vedno pomeni, da sem jaz tista ki odloča kdaj in pod kakšnim pogojem bo pes dobil hrano.

Kaj potem šele psa učimo, ko zmaguje v boju za klobaso  :o
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanyca na 11 April 2006, 17:58:00
Ja nam je Lanin učitelj tudi vedno govoril, da psa ne smeš podkupovati in mu ne v naprej npr. klobasce pokazat in potem povedat ukaz. Jaz sem ji hrano dajala na koncu za nagrado in ji je nisem prej kazala, mela sem jo v žepu žep pa zaprt. No zdaj pa namesto hrane dobi igro pa je veliko....zelo veliko boljše(sicer že nekaj časa nisva bile v šoli, zdaj bova šle enkrat, učitelj nas ni še poklicel pa bom sama šla z njo na teren).
Enkrat nam je tudi povedal en primer, ko je k njemu ena ženska prišla, pa vn potegnila klbasco in svojemu psu rekla "sedi!" in sje pes začel vse kar je znal najprej se je usedel nato ulegel, skratka hotel ji je vse vaje pokazat, ki jih ve. In to ni dobro, zato res ne psa podkupovat s hrano.O.K. če jo dobi za nagrado samo ne s tistim mu okoli nosa noret, mu kazat ali pa z vrečko šumet, če je hrana v vrečki.


Lp ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: _Tyra_ na 11 April 2006, 18:50:52
Vodja krdela je tisti, ki odloča kaj prinese hrano oz. kako drugo nagrado. Določa vse pogoje - kdaj, na kak način se zasluži nagrada - pa tudi kaj ta nagrada je.

Nesmiselno se mi pa zdi, da se pri šolanju psa upošteva motivacija za katero mi mislimo, da je uspešna, v realnosti se pa pokaže za totalen polom. kaj mislim s tem? Neješčega psa učiti s hrano, nezainteresiranega psa za igro učiti z igračko in podobne zadeve. Konec koncev mora biti šolanje za oba, tako za psa kot za vodnika zabava, ne pa neka stresna situacija. In če pri šolanju uporabljamo neustrezno motivacijo - ne dobimo željenih rezultatov, logična posledica je frustracija vodnika - ki to prenese na psa. Ob pravilni izbiri motivacije dosežemo, da je šolanje psu v užitek, kar je pa konec koncev cilj večine vodnikov.

+1
 
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *matei* na 11 April 2006, 19:43:15
Aha.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 12 April 2006, 13:30:40
Citiraj
Krdelo prosto živečih divjih psov živi po zakonu hierathije.Nižji po rangu,četudi
soudeleženi pri lovu,ne bodo hrane - plena smeli načeti takoj,temveč šele potem
ko se vodja najprej nasiti.Ujeti plen morajo prepustiti vodji im čakati milost.

Pri volkovih že mogoče. Pri domačih psih je pa zadeva močno omiljena. Načeloma velja, da kdor prej pride prej melje, ne glede na rang. Nižjemu po rangu višji hrane ne vzame - kar ima v gobcu je njegovo. Kar je okrog streseno, pa višji lahko pobere brez ceremonij. Če pa hoče nižji kaj pobrati blizu gobca od višje rangiranega, mora " prositi za dovoljenje"

Hrana kot nagrada z rangom nima nič, saj jo pes dobi potem, ko je naredil nekaj po naših željah. Pri hrani lahko naredimo napako, kar se našega ranga tiče pravzaprav edino v primeru, če pes redno dobi svoj obrok pred našim, pa še to samo pri psih, ki se nam že hudo povzpenjajo nad glavo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *LuNa* na 15 Maj 2006, 22:57:51
Midve imava pa probleme s pozornostjo. Sploh če je to na novem ozemlju, ki ga ne pozna, če so v bližini psi ... takrat ne morem izvabit niti enega pogleda. Sem že čisto obupana. Kaj naj naredim, da bom lahko njeno pozornost preusmerila nase. Ko ni "motečih dejavnikov" dela krasno, tudi na vadbišču, vendar drugje odpove. Takrat je ne uspem zmotivirat prav z ničemer. Poskušala sem že z baloni, ki jih naravnost obožuje, ampak je delovalo samo malo na začetku, ptoem pa ne več.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 16 Maj 2006, 08:12:48


Takšno je tudi moje mnenje, samo sem mogoče malo čudno napisala. Ravno zato me zanima, zakaj Lupus meni, da je hrana podkupovanje.

jaz pa prosim , da mi nekdo s takimi nazori razloži razloži, zakaj z razliko od hrane igra s predmeti ali božanje NI podkupovanje  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: ninci na 16 Maj 2006, 09:50:16
Midve imava pa probleme s pozornostjo. Sploh če je to na novem ozemlju, ki ga ne pozna, če so v bližini psi ... takrat ne morem izvabit niti enega pogleda. Sem že čisto obupana. Kaj naj naredim, da bom lahko njeno pozornost preusmerila nase. Ko ni "motečih dejavnikov" dela krasno, tudi na vadbišču, vendar drugje odpove. Takrat je ne uspem zmotivirat prav z ničemer. Poskušala sem že z baloni, ki jih naravnost obožuje, ampak je delovalo samo malo na začetku, ptoem pa ne več.

Najprej delajta na pozornosti ko sta sami. Če sta na novem okolju se ji probaj kje skriti za kakšno drevo ali zdaj je priložnost v kakšno visoko travo ( samo glej da te ne dobi kakšen kmet :P) pa bo postala bolj pozorna na to kje si, ker se bo ustrašila, da te je izgubila.

Uporabi kakšno piskajočo igračko, te so bile pri nama zelo uspešne v mali šoli, ker ni delal na nič drugega. Igračke ne sme imeti stalno na voljo ampak samo takrat ko trenirata (pozornost, poslušnost, ... ).

Lp nina
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: ajki na 16 Maj 2006, 14:44:04
To je čisto preprosto. Probaj z kakšno hrenovko ali pa tisti vitaminčko Choko Drops, jaz sem svojo ajšo samo z tistimi pripravil na to. Verjemi se je obrestovalo in najbolje ocena na regijski tekmi v poslušnosti je bila 98 pik.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *LuNa* na 16 Maj 2006, 19:55:29
Hvala za nasvete. Se trudiva zdaj z novo igračo. Je pa daleč od tega, da bi bilo preprosto, ker je precej trmasta. Čeprav je drugače požeruh, na hrano ne reagira niti malo, ko je v bližini kakšen pes. Zdaj poskušam z vsemi mogočimi fintami, da bi bila jaz bolj zanimiva. Je pa problem predvsem v urbanem okolju, kjer je treba vse povohat, vse spoznat, samo jaz sem odveč. Kot da ne zna prav nič več kar se je učila.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: andreja na 16 Maj 2006, 21:46:15
Jaz bi predlagala še, da vadiš tudi v bližini psa na tujem področju postopoma. Se pravi, pes je najprej oddaljen in nato se ta razdalja zmanjšuje.
Tam, ko točno veš, da še ne bo ubogala ji ne poveljuj, ker s tem krepiš neposlušnost v podobnih situacijah.

Koliko je pa kuža star?
Veliko je tudi odvisno od starosti, predvsem zmožnost koncentracije in stopnja zanimivosti.
Ko je kuža še mladiček, smo ponavadi zanj zelo zanimivi, ni pa zmožen dolgotrajne koncentracije... Kasneje pa pridemo v puberteto in se včasih lahko na trepalnice postavimo pa ne bomo zanimivi za psa. Ko pa mine je pa kar na enkrat izboljšanje, seveda če smo s psom v tem času ustrajali in delali in vadli...

Ne prehitevat dogodkov in postopoma povečujte težavnost.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *nastja* na 02 Julij 2006, 19:22:14
Mam jaz en problem.

No v glavnem pri nas je motivacija hrana. Brez hrane .. naredi sedi, tačko, gimme 5, krog, prostor itd. Ampak potem zmeraj tako gleda kdaj mi bo kaj priletelo iz rok v njegova usta. Kdaj mu bom dala nagrado. Tako da se mi že dozdeva da Indi dela samo zaradi hrane .. ne pa zaradi veselja do učenja.  :-\ Prav težko je kej dosežt brez hrane. Če imam hrano dela ful ful ful hitr, skače, kroži, vse naredi hitro, priden je (enostavno povedano). Če pa nimam hrane pa se mu zgleda da zdi jah če nimaš pa jaz tudi ne bom nič naredil. Oz potem naredi ampak se mi zdi da tako brez volje. Pač zato ker sem jaz tako rekla.  ::)

Meni pač to ni všeč. In ne vem kaj naj nardim da bo bolj z voljo delal vaje . Da bo bolj vesel ko se bova šla učit. Ali svetujete naj poiščem drugo motivacijo?


Hvala  :-*
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: ajki na 02 Julij 2006, 19:33:46
Nastja kot smo se učili v šoli. Zmeraj more bit motivacija samo da jo pes dobi potem, ko naredi eno vajo. Pa kolkor vem novofundlanci niso neki zlo hitrega.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Rinchy na 02 Julij 2006, 19:46:36
Nastja,si mogoče delala samo tako,da si mu ves čas kazala priboljšek? Namreč veliko ljudi vidim,ko nosijo priboljške v rokah-da jih pes gleda-in ko mu da,se pes enostavno obrne in začne vlečt,vohat..karkoli.V tem primeru dela res samo za hrano in to ti ne bo prav nič koristlo,ko boš enkrat ostala brez pribolškov.Začni hrano skrivat,tako da te sploh ne bo videl,da si jo kam pospravljaš.Za začetek zahtevaj sedi in iz žepa privleci priboljšek in bodi ful vesela.Če je nor na igrače,si jo skrij pod majco,naredi en sedi in ko boš dosegla svoje,igračo ven in se igrat z njim.Pomoje te je začel izkoriščat.Ko ugotovi,da nimaš nič,te ignorira.

lp,
Nina
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *nastja* na 02 Julij 2006, 20:27:51
Sej ne ignorira. Ampak tko počasi  ::)


Se pa trudim z njim. Rinchy .. glede tega. Za sedi mu nikoli ne kažem priboljška. Niti za gimme 5, prostor, tačko itd. Samo potem mu dam. Ampak ko recimo da sedi .. se mu zazdi da je blo pač to to kar sem hotla in če pač je to to bo pa on malo okoli povohal. Sej počasi napredujemo.  ;D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: popo na 03 Julij 2006, 00:16:45
Sem malo prebiral o tem da se priboljsek skriva in me zanima kako potem psa sploh pripravis da naredi tako kot je treba. Kako potem psa naucis povelja poleg brez prisile, cukanja vlecenja in pobodno?
Sam delam na principu pozitivne motivacije, in sicer: od zacetka so priboljski prisotni, ce ucis npr. poleg priboljsek fiksiras (skrit v pesti) v visina boka. To je zgolj zato da psa motiviras, ker ko mas ti priboljsek tak fiksiran je psu priboljsek zanimiv in z glavo in telesom sili k tebo oz. ob nogo. Tako ga naucis kaj povelje sploh pomeni, potem pa stevilo priboljskov manjsas. Na zacetku nagradis vsakih 5 korakov, nato 10, potem en sklop vaj, itd.
Seveda pa ne delam samo s priboljski, vbistvu je to kliker sistem brez klikanja. Uporabljam npr. bravo priden/a ali pa JA. Povdarek dajem na komunikacijo med vodnikom in psov ker brez komunikacije ni nicesar. To je moje mnenje :)

Lep pozdrav, Marko

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *nastja* na 03 Julij 2006, 10:06:53
Ja ko psa učiš določene stvari je priboljšek prisoten (v tvoji roki) .. pes ga vidi. Zato naredi vajo. Počasi ga umikaš. In potem nujno psu daš priboljšek ko naredi zadevo prav.  :) .Pri poleg ga imam pa jaz skritega v roki, tako da vonja da ga imam in zato lepo poleg hodi.  8)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: popo na 03 Julij 2006, 12:31:05
Ja ja, sej tak se mislil, je skrit v pesti in potem pes sili v pest in to potegne zraven to da hodi lepo poleg, kar pa je se lepse, scasoma postane pes lepo pozoren na tebe in drzi glavico pokonci gor proti tvojemu obrazu. Veliko lepse zgleda kot pa ce gleda direkt v tla :)

Lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Bugz na 06 December 2006, 13:39:30
No mi smo imeli tudi probleme z pozornostjo ker je gledal vse okrog samo mene ne. No zadeve smo se lotili takole:
Doma sem si vzela čas in šla na velik travnik, na sredini sem se ustavila in čakala da me je pogledal. Na začetku sem nagrajevala vsak pogled - tudi če je pogledal samo za sekundo. Kasneje sem čas gledanja povečevala na 5 sekund, 10 sekund, 15 sekund in tako naprej. Ko me je naprimer gledal 15 sekund sem ga pohvalila ga odpela z povodca in mu metala hranco okoli - sem vrgla recimo 4 koščke hrenovk in ga potem poklicala k sebi in spet čakala da me pogleda. Najbolj pomembno je da vztrajate. Mene prvič pes ni pogledal 20 minut ampak jaz nisem odnehala. Ker če odnehaš to pomeni za psa zmago - no pač 20 minut jo bom ignoriral pol mi bo pa nehala težit. Pomembno je tudi da ne zahtavaš na začetku preveč, treba je postopoma višat čas gledanja in utrjevat.

Ko naprimer zahtevate 15 sekund in se pes po 5 sekundah obrne stran tudi vi obrnite glavo v drugo smer. Medtem ko vas pes ne gleda vi en glejte njega ampak glejte nekam stran, vseeno pa z očesom vsake toliko poškilite če vas slučajno začne gledat. ko vas začne gledat tudi vi obrnite glavo k njemu in ga glejte. Psa imejte med tem na povodcu in ne mu dovolit da se sprehaja okoli in voha po mili volji ampak ga imejte na kratko.

Aja pa še to, najprej vajo delajta sama na travniku kjer ni dosti motečih dejavnikov kasneje pa probajta tudi ob prisotnosti motečih dejavnikov kot so avti, drugi ljudje, drugi psi....lepo počasi pa vam bo sigurno uspelo

Pri meni je blo to full uspešen način in zdej je pozornost full bolša in postaja vedno bolša :)

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Bugz na 06 December 2006, 13:54:50
Pa še nekaj bi rada povedala glede igre:

Naš Bugz na začetku igrač ni niti povohal. Kupovali smo mu vse možne pa ga nobena ni zanimala. No potem smo si pač rekli da igra za njega pač ni motivacija in pika. Vendar meni vseeno ni šlo v glavo da se noče igrat. Potem smo pa ugotovili kaj je narobe - Mi se nismo znali igrati z njim. V šoli je bilo instruktorici zelo nenavadno da ga igrača ne briga in se je ona malo začela igrat z njim in na naše presenečenje se je tudi Bugz začel igrat. Ugotovili smo da mu je aport iz jute zelo všeč! Najprej sm ga vlekla pred njim po tleh in spuščala razne zvoke ko da renčim in podobno. Potem sem tekla okoli in on za mano. Potem sem se ustavila in prijela aport z obemi rokami - z leve in desne strani da je lahko ugriznil na sredini. Bugz je na moje veliko presenečenje z vso silo ugriznil vanj in se začel z mano ruvati. Instruktorica mi je rekla nauj ga malo dvignem na zadnje noge in res je začel še bolj vleči. Ko je z zadnjimi nogami začel vleči nazaj sem šla proti njemu in ko je močno vlekel sem spustila aport in on je ves vesel z njim tekel okoli. Na moje velikansko presenečenje pa je po 2h krogih na poligonu pritekel k meni in mu ponujal aport da se grem z njim ruvat :o :o :o

Meni se zdi da sem z tem full dosegla ker igra je zelo pomembna in z psom se je treba tudi znat igrat :)

Upam da bo to komu pomagalo ker meni je full. prej me je čisto ignoriral ko je bila recimo psica od instruktorice na poligonu zdaj pa se veselo igra z mano - ko sem se hotela malo poigrati z psico od instruktorice je celo postal ljubosumen in pobral z tal svoj povodec in ga nesel instruktorici da bi se igrala z njim :P

Jaz sem bla čisto šokirana res :o
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 06 December 2006, 14:47:29
Hojla,

samo na kratko:
- zakaj hrana NE-  je razvidno iz vseh vaših dopisovanj

Kar pa se tiče tenis žogic in palic - dragi moji, dajte malo pazit. Tenis žogica je popolnoma neprimeren rekvizit za igro za srednje velikega psa. Koliko primerov pogoltnjenih žogic veterinarji NISO mogli rešiti? Palice pa ravno tako naj ne bodo igrača - predlagam, da svojega veterinarja povprašate o statistiki poškodb požiralnika, jezika, mehkega neba... zaradi metanja palic. Lahko vam pa tudi jaz kakšno zgodbico povem.....

Torej, tudi pri igračah uporabite zdravo pamet - pa ne v zvezi "kako in kdaj"... ampak predvsem KAJ.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Bugz na 06 December 2006, 15:05:23
Preprosta rešitev problema teniških žogic je da jo date v eno staro nogavico in zavežete, tako jo pes nebo mogel pogoltniti. Vsaka igra pa more biti nadzarovana ker nikoli ne veš kaj se lahko zgodi.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 06 December 2006, 17:26:43
Palice imajo še eno slabo lastnost: povsod jih je polno in pes se lahko nagradi kar sam. Sem imela primer - zlato prinašalko, ki je iskala pogrešane v gozdu. Ko je našla markerja, je, namesto da bi ga pravilno nakazala - lajala, lepo pobrala palico in si tako sama vzela prisluženo nagrado. Žal se s polnim gobcem težko laja.

Za bolj požrešne pse daš lahko v štumf tudi več žogic skupaj.

Kaj pa je narobe s hrano? Jaz žal s predmetom ne morem motivirati, ali naj potem s psom sploh ne delam?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 07 December 2006, 10:52:59
Lanabella,

s hrano načeloma ni nič narobe. Narobe je z vodniki in - opcijsko- instruktorji. Ampak to je bilo samo mimogrede. Trenutno imam že tretji teden resen zdravstveni problem zaradi palice in sem samo malo opozorila, ker sem "bolj not". Je kriza, če si pes sam najde palico, ampak so fizične sile le relativno pod njegovo kontrolo. Če mu jo pa mi vržemo in je pes itak plensko nor, potem je pa lahko zelo "veselo". In tudi zelo, zelo žalostno. Mi smo sicer preživeli, ampak 6 dni v krtičnem stanju in samo zato je pes še živ, ker ima nenormalno voljo do življenja, nenormalno telesno kondicijo in blesavega lastnika - se pravi mene.  :-[
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 07 December 2006, 13:52:24
Sem imela priliko videti psa, ki si je pobral palico, z njo lavfal proti lastniku, da bi se igral, nerodno skočil čez nek hlod in si jo zapičil v grlo. Je preživel, ampak komaj. In psico, ki se ji je pri igri s palico zadrla majhna trska nekam za zobe, nihče ni opazil dokler se ni naredila fistula - nemarno in precej drago. Tako da palic pri meni vodniki že zelo dolgo ne smejo uporabljati. Storži so malo boljši, samo tudi te lahko najdejo sami in se sami nagradijo, pa še čisto zasvojeni postanejo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 07 December 2006, 14:16:00
Samo ne govori.....imamo še vedno intenzivno veterinarsko doma. Pa tako se mi je palica (konkretna, seveda) zdela fajn varianta. Jo lahko vsaj zagrabim in pri tem obdržim vse prste cele. Vse igrače iz tkanine (klobase ipd) so idealne za ubit (traja cca. 2,5 min), vsi kongoti so že zdavnaj brez štrikov in kar ostane "noče" kar samo iz gobca. Z žogicai vemo, kako je....No, palice so vedno na zalogi, ni jih škoda in  kot že rečeno - jih je možno dobit nazaj. Pes jih itak najde sam in sitnari toliko časa, da se nekaj zgodi. Kakorkoli - nobody is perfect, not even me.  ;)

LPC
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 07 December 2006, 14:29:32
Ali ti uniči tudi tisto metersko "cufo" debelo za roko? Dozdaj jo še noben pasji demon ni uspel uničiti prej kot v nekaj mesecih.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Target na 07 December 2006, 15:11:48
Ali ni edini problem uporabe hrane v tem, da vodniki ne znamo pravocasno in na pravilen nacin umakniti hrane iz vidnega polja psa? Ob predpostavki, da poznamo potek ucenja v smislu znak-odziv-potrditev-nagrada in ne futramo kar vsepovprek..

Ali pa se nam ne da prevec ubadati s tem in zato obticimo pri vabi.

Mislim predvsem na pse, ki se jih s predmeti ne da zmotivirati za delo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 07 December 2006, 15:59:22
Citiraj
tisto metersko "cufo" debelo za roko
Take "cufe" še nisem videla. Če mi poveš, kje naj jo najdem, ti bo zgodovina hvaležna, jaz pa tudi.

Citiraj
Ali ni edini problem uporabe hrane v tem, da vodniki ne znamo pravocasno in na pravilen nacin umakniti hrane iz vidnega polja psa
Poleg vsega ostalega, imenovanega "linija najmanjšega odpora" ni stvar, da hrano umaknemo iz vidnega polja ampak iz same vaje. Ok, pač naučiš psa težjo vajo s pomočjo hrane, pomembno je, da ko pes vajo obvalada in mu postane rutina, hrano umakneš iz uporabe. Ker je ne potrebuješ več. In problem dela na hrano je točno v tem, da je user friendly in postane vaba, podkupnina in odraz našega neznanja. Povprečen lastnik psa definitivno ne ve, kako in kaj. In v društvih propagirajo priboljške - hiter in kratkotrajen rezultat (izpit), ostane pa lastnik psa s svojim na easy way naučenim A ali BBH in s polnimi žepi različnih jedi, pes ga pa ne j....Ne njega ne hrane. Potem so pa vprašanja v stilu "a hrenovka, a ta firma briketov ali pa morda druga, pa sirček, ipd" (glej zgornja dopisovanja). Vidiš, zato jaz ne maram šolanja s priboljški in klikerjem kot edine zveličavne metode dela s psom. In prisegam na zatezno. Poudarjam za širšo laično pasjo javnost. Tako kot teletakt moraš tudi hrano uporabljat po pameti. A si predstavljaš, da se veter obrne in začnejo v zvezde kovat KD, kjer šolajo z uporabo teletakta? Princip je popolnoma enak.....In bi bila spet proti. Pa ne zaradi teletakta - jaz osebno (priznam  :-[) ga občasno uporabim. Ampak vem, kdaj, kje, zakaj in predvsem kako. Ni pa za širšo uporabo. Zatezna je pa pač nekje vmes - vodniku zagotavlja vsaj osnovno kontrolo (fizično) nad psom, prav veliko napak načeloma ne moreš narediti, če pa motiviraš s pohvalo in priznanjem, je pa rezultat naravnost krasen.

Zdaj sem se pa prav razpisala.... Sorry.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 07 December 2006, 17:15:54
En vražji golden ima tako prav zdaj cufo, bom vprašala ob priliki kje so jo  dobili.

Meni se zdi najbolj fino delati s takimi psi, pri katerih lahko uporabiš več različnih motivacij. Hrana ima včasih prednost pred igračo - lahko psa nagradiš ne da bi ga dekoncentriral.
Žal pa včasih ne moreš sam izbrati motivacije, ki je všeč tebi - motivacija je tisto, kar je všeč psu. Saj jaz sem moje tudi naučila, da se igrajo. A če zato, da se igrajo potem pričakujejo nagrado (to ni  nujno hrana) potem je uporabna za sprostitev, za motivacijo pa ne.

Zatezno ovratnico ali teletakt lahko uporabiš za korekcijo, če meniš da je potrebna, a kaj ima to zveze s hrano kot motivacijo? Sicer je res, da pri rukn cukn sistemu vodniki ponavadi prav hitro pozabijo na motivacijo in se samo še derejo in cukajo, ampak dvomim da da tako ravnanje bistveno boljše rezultate kot napačna uporaba hrane. Tudi tu gredo po liniji najmanjšega odpora.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lilit na 07 December 2006, 17:26:38
En vražji golden ima tako prav zdaj cufo, bom vprašala ob priliki kje so jo  dobili.

A to mislis tako iz vrecevine, zvite v rolo, ful trdo in dolgo (in tezko)? Tako sem videla vceraj v Tukanu...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 07 December 2006, 19:57:53
Ja nekaj takega, ogromnega in zelo nerodnega za nositi s seboj. Ampak tudi tiste cufe iz zvozlane špage, malce krajše in tanjše - še vseeno kakih tričetrt metra dolge in kake 6, 7 cm debele, bistveno bolj pripravne, ni tako lahko uničiti.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Nika na 07 December 2006, 20:53:19
Kolega ze par mesecev uporablja kar ladijsko vrv. Sam to je pa res za norce
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Target na 07 December 2006, 21:11:26
Poleg vsega ostalega, imenovanega "linija najmanjšega odpora" ni stvar, da hrano umaknemo iz vidnega polja ampak iz same vaje. Ok, pač naučiš psa težjo vajo s pomočjo hrane, pomembno je, da ko pes vajo obvalada in mu postane rutina, hrano umakneš iz uporabe. Ker je ne potrebuješ več. In problem dela na hrano je točno v tem, da je user friendly in postane vaba, podkupnina in odraz našega neznanja.
S cim pa v tem primeru potem nagradis psa za dobro opravljeno vajo? Se vedno govorim o psu s skromnimi nagoni za delo.

Vidiš, zato jaz ne maram šolanja s priboljški in klikerjem kot edine zveličavne metode dela s psom. In prisegam na zatezno. Poudarjam za širšo laično pasjo javnost. Tako kot teletakt moraš tudi hrano uporabljat po pameti. A si predstavljaš, da se veter obrne in začnejo v zvezde kovat KD, kjer šolajo z uporabo teletakta? Princip je popolnoma enak.....In bi bila spet proti. Pa ne zaradi teletakta - jaz osebno (priznam  :-[) ga občasno uporabim. Ampak vem, kdaj, kje, zakaj in predvsem kako. Ni pa za širšo uporabo. Zatezna je pa pač nekje vmes - vodniku zagotavlja vsaj osnovno kontrolo (fizično) nad psom, prav veliko napak načeloma ne moreš narediti, če pa motiviraš s pohvalo in priznanjem, je pa rezultat naravnost krasen.
Ne razumem funkcije zatezne v primeru, da se vedno govorimo o psu s slabimi delovnimi lastnostmi, pri katerem moramo skrbno negovati in krepiti se tisti majhen plamencek volje do dela, ki ga premore. Ni se treba dosti potruditi z zatezno in kmalu pridelamo psa, ki bo pri Poleg brez povodca vecno zaostajal.
Ne vem, samo nekako logicno se mi zdi - se vedno imam v mislih nagonsko "revne" pse - da je glavna stvar pri jih kamnito-trdno naucena vaja Pozornosti na vodnika (kliker ipd.), potem pa vse ostalo, pri cemer je Poleg le druga oblika Pozornosti na vodnika - to je Pozornost v gibanju. Glede na to, da smo pri teh psih omejeni od vsega zacetka pri vzpostavljanju cim boljse povezave vodnik-pes z vidika igre, se mi zdi bistveno, da jo lahko izgrajujemo tudi z zabavnimi igricami s klikerjem ali pac premostitveno besedo, da ga od vsega zacetka cim bolj pritegnemo nase.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: malena3 na 08 December 2006, 00:00:23
Kal se čisto skoncentrira na piskajočo igračko-punčko iz lateksa.
Uporabljam jo izključno pri igri. Mu jo pokažem, jo ogleda, ovoha in potem mu jo skrijem.
Išče jo tako dolgo, dokler je ne najde.
Za nagrado seveda dobi briketek.

Tudi če je len in bi samo poležaval, ko vidi punčko, znori. :)
Zaenkrat nama gre dobro.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 08 December 2006, 07:53:52
Target, skar govori o krdelnem nagonu (ugajati vodji krdela)
Tu ne rabiš za pohvalo igrače ali pa hrane, ampak daš za nagrado samega sebe  :o, ker pes v krdelu želi ugajati vodji, to je nam, sprejme našo pohvalo kot nagrado za uspešno upravljeno delo.
Zmotno je mišlenje nekaterih vodnikov oz. inštruktorjev, da lahko psa nagradimo samo z hrano ali pa z predmetom. So še drugi načini, ki ne pripeljejo tako hitro do rezultat, a so lahko bolj zanesljivi in predvsem "trajnejši"  ;D.
Seveda je za tak način dela potrebno biti vodja krdela, moraš se znati igrati z psom brez hrane ali pa žogice (to je zelo težko ) in pes ti mora zaupati, drugače ne gre.

LP
Igor
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 08 December 2006, 09:54:05
Palice imajo še eno slabo lastnost: povsod jih je polno in pes se lahko nagradi kar sam. Sem imela primer - zlato prinašalko, ki je iskala pogrešane v gozdu. Ko je našla markerja, je, namesto da bi ga pravilno nakazala - lajala, lepo pobrala palico in si tako sama vzela prisluženo nagrado. Žal se s polnim gobcem težko laja.

se pa res nisi znajdla  :o. Pravilnik dovoljuje tudi nakazovanje s prinosilom- in to je psica delala  ;). Na ovratnico se obesi prinosilo in ko pes najde markerja, prime to prinosilo v gobec in ga odnese vodniku- zgleda, da psica brala pravilnik bolj natančno od tebe :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 08 December 2006, 10:03:55
Hvala, IgiS. Težko na forumu pišeš eseje in še težje primerno na kratko razložiš, kaj imaš v svoji zmedeni glavi..

Citiraj
Ampak tudi tiste cufe iz zvozlane špage, malce krajše in tanjše - še vseeno kakih tričetrt metra dolge in kake 6, 7 cm debele, bistveno bolj pripravne, ni tako lahko uničiti.
Preverjeno in razstavljeno na prafaktorje. Če ti povem, da bebec (moj pes, op.avt.) obgloda hlod s premerom +- 20 centi in dolžine 1,5 do 2 m kot bober, samo da si naredi primerno palico za afne guncat. Mislim, tako odžagano vejo si najde sam; zato pa imam zdaj intenzivno nego doma. :(

Mogoče pa ladisjka vrv res ni slaba ideja - če pa ne, mi še vedno ostane sidrna veriga. Da vidimo, kdo bo koga  >:D

Citiraj
Sicer je res, da pri rukn cukn sistemu vodniki ponavadi prav hitro pozabijo na motivacijo in se samo še derejo in cukajo, ampak dvomim da da tako ravnanje bistveno boljše rezultate kot napačna uporaba hrane. Tudi tu gredo po liniji najmanjšega odpora.
Ej, dejstvo, se strinjam. Na salamco ne morejo pozabit, ker jim v nasprotnem primeru začne smrdet iz žepa. ;)

Citiraj
Se vedno govorim o psu s skromnimi nagoni za delo.
Kaj pa razen A in BBH še lahko delaš s psom s skromnimi nagoni za delo? Včasih je še to preveč. Imam doma lep primer  afganistansko hrtico. Se lahko na glavo postavim, s hrenovko med zobmi ali pa brez, pa še A ne bova naredili. Babe ne moreš sploh zmotivirat - ja, ampak z njo pač ne delam, ne? Je lepo socializirana, grozno čedna psička in nam je v ponos in OKRAS. Ampak šolanje...čist mimo. Za ponos in DELO imam pač belgijca.Malo je pa vseeno treba upoštevat working abilities in ne upat, da boš s svojim skromno nadarjenim ne-delovnim psom prišel v državno reprezentanco, če boš izbral pravilno obliko motivacije. Tukaj je potem stvar izbire psa, ne pa sredstva za motivacijo.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 08 December 2006, 10:16:26
Mislim, ne dramatizirajte in ne doktorirajte tam , kjer ni kaj za doktorirat.
Za motivacijo lahko uporabimo karkoli, kar si pes tisti hip želi in kar nam paše v koncept.
Da hrana ni primerna kot nagrajevanje za široko uporabo je neumna izjava, saj je to zagotovo najenostavnejši način nagrajevanja za katerega vodnik ne rabi nobenega posebnega znanja in občutka- in zato je uporabna ravno za začetnike in domačo rabo. Če se nekdo za domačo rabo ne uspe nikoli znebiti odvisnosti od nagrade, je pa res čist vseeno- bo pa pač imel vedno kakšen priboljšek pri sebi no problem, če lahklo nosi sabo vrvico, bo pa še piškot(al pa igračko, če je to ključ do uspeha)- . Še vedno bolje kot pa, da bo zaradi svojih pomanjkljivih sposobnosti vedno brezmočno lovil psa po okolici.

Za tistega, ki pa zna in zmore več pa itka vsaka nagrada postane za psa samo sporočilo o uspehu in tud ni problema.

Obenem me moti, da nekateri povezujejo kliker  in nagrajevanje s hrano.
Neštetokrat se j eže povedalo da klik je označitev vedenja.
Kliku lahko sledi kakršna koli nagrada ne samo hrana. Tudi opevana igra med psom in vodnikom brez predmeta ali pa samo božanje ali pa samo lep pogled.
Edino smo spet tam kot prej- dajanje koščkov hrane je najenostanejše nagrjevanje in najbolj praktično-če le pri vašem psu deluje in smo tam kot je vedno v šali rekel moj kolega :
"Motivacija ? Ni problema- pri nas je nikoli ne zmanjka, ker jo pri mesarju prodajajo"
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 08 December 2006, 10:25:38

Kaj pa razen A in BBH še lahko delaš s psom s skromnimi nagoni za delo? Včasih je še to preveč. Imam doma lep primer  afganistansko hrtico. Se lahko na glavo postavim, s hrenovko med zobmi ali pa brez, pa še A ne bova naredili. Babe ne moreš sploh zmotivirat - ja, ampak z njo pač ne delam, ne? Je lepo socializirana, grozno čedna psička in nam je v ponos in OKRAS. Ampak šolanje...čist mimo. Za ponos in DELO imam pač belgijca.Malo je pa vseeno treba upoštevat working abilities in ne upat, da boš s svojim skromno nadarjenim ne-delovnim psom prišel v državno reprezentanco, če boš izbral pravilno obliko motivacije. Tukaj je potem stvar izbire psa, ne pa sredstva za motivacijo.



Lahko delaš še Rally in agility - ampak najbrž ne boš zmagal na svetovnem prvenstvu  ;), pravzaprav lahko delaš vse- samo če se ti da- samo "splača" se ne  :P No s hrti edino sledit res nima smisla ::)

Za Afganistansko hrtico pa bi moralo bi mogče delat s plenom- kajti ti psi naj bi tekli za plastično vrečko z velikim veseljem.
Seveda pa mora zadeva ves čas dela ostat kar se da dinamična in ne moreš korigirat, pravzaprav je najbolje,da hrt ne opazi,da ga šolaš.
Sem pa zadnjič ravno gledala en posnetek obedienca in je tekmala tudi afganistanec- čist solidno samo počasi in vzvišeno je izvedel vse vaje , vključno z aportiranji...

Torej, kdor se odloči,da bo delal s pasmo , ki ni konkurečna pač sprejme dejstvo, da bo moral več razmišljat in da bo udeležba najbrž glavni uspeh.Je pa zanimivo , če ne drugega.
Kdor pa hoče  delat "resno" mora najprej kupit primernega psa, kot si že sam ugotovil.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 08 December 2006, 10:38:46
Mislim, ne dramatizirajte in ne doktorirajte tam , kjer ni kaj za doktorirat.
Za motivacijo lahko uporabimo karkoli, kar si pes tisti hip želi in kar nam paše v koncept .....

Zanimiva izjava: kar si PES tisti hip želi  :P
Zato mnogo vodnikov študira, da pes izgublja motivacijo, ker se je naveličal briketov X, no pa dejmo poizkusiti z briketi Y, al pa zamenjamo žogico za kong, pa klobaso za frizbi .....
Je veliko oblik motivacije, doktoriraš lahko iz vsake, samo znati jo moraš uporabljati  8)

LP
Igor

p.s.
postavlja se mi vprašanje, kdo je koga  ??? človek psa, ali pes človeka  :o
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 08 December 2006, 10:59:38
Citiraj
Za Afganistansko hrtico pa bi moralo bi mogče delat s plenom- kajti ti psi naj bi tekli za plastično vrečko z velikim veseljem.
Edino, kar damo premakne z mesta, je mačka. Živa. NIsmo mi za delat. Je pa res, da znotraj vsake pasme obstajajo izjeme. Saj zna tudi ona "sedi" in "prostor" in lepo hodi na vrvici, ne "poleg". Ko jo pa spustiš.......dobro, da imam terenca, ker sem zadnjič pol Barja prekrižarila, da sem jo našla.

Citiraj
Obenem me moti, da nekateri povezujejo kliker  in nagrajevanje s hrano.
Ne gre za enačenje, gre za navedbo trenda.

Citiraj
Še vedno bolje kot pa, da bo zaradi svojih pomanjkljivih sposobnosti vedno brezmočno lovil psa po okolici.
Koliko jih pa zaradi "uporabe briketov X" brezmočno lovi psa po okolici?

Citiraj
Da hrana ni primerna kot nagrajevanje za široko uporabo je neumna izjava
Ja, ja - neumna gor ali dol, je pač posledica zaznav sveta okoli nas. Koliko psov si "popravljala" zaradi široko propagirane uporabe hrane? Koliko psov, ki so hodili v pasjo šolo, vidiš na sprehodu, da sploh opazi lastnika in njegov priboljšek, kamo-li da ga še ubogajo? 

Citiraj
kar si PES tisti hip želi 
Moj si vedno in povsod želi koga zagrabit - zaščitna oprema gor ali dol. Najlepša nagrada in motivacija za tega psa  je vonj adrenalina preplašenega predstavnika človešlke vrste. Kaj pa, če meni to paše v koncept????? Ej, calm down!
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 08 December 2006, 12:14:17
Citiraj
Pravilnik dovoljuje tudi nakazovanje s prinosilom- in to je psica delala
Dovoljuje že, ampak v praksi ga še nisem videla. Takrat, po tistem pravilniku (ne boš verjela kako pogosto se spreminjajo) te možnosti niti ni bilo. Poleg tega je bila psica že dobro naučena, da markerja ne sme zapuščati. Sicer smo pa zadevo preprosto rešili. Dokler je imela psica palico v gobcu (in ni mogla lajati), toliko časa se ni nihče premaknil. Je trajalo kakšne pol ure, da se je spomnila, spustila palico in začela lajati. Lastnik je šel proti njej, ko je prijela palico se je ustavil...itd, vaja je trajala sicer nepričakovano dolgo, kaj hujšega se pa ni zgodilo.

Citiraj
Mogoče pa ladisjka vrv res ni slaba ideja - če pa ne, mi še vedno ostane sidrna veriga. Da vidimo, kdo bo koga 
Včasih, ko še ni bilo petšopov in dragih fancy zadevic (ki so večinoma itak neuporabne) so si lastniki pasjih demonov delali "klobase" iz gasilskih cevi. Poljubno dolge. Bile so odlične, samo ne vem kaj so uporabljali za polnilo. Mi običajni smrtniki smo si jih delali iz zvitih krompirjevih vreč. Če jo je uničil, si si pa zvil novo. Šala mala.

Citiraj
Koliko psov si "popravljala" zaradi široko propagirane uporabe hrane?
Ni problema, samo lastnika navadiš da postopno odlaga nagrado na kasnejši čas. In da uvede tudi še kaj drugega, recimo prijazno pohvalo. Bolj problem je popraviti pse, ki so zaradi brezveznega cukanja in (da tudi takega sem dobila iz tečaja pred leti) brcanja, povsem otopeli in delajo samo še zato, da se izognejo kazni.

Citiraj
Kaj pa razen A in BBH še lahko delaš s psom s skromnimi nagoni za delo? Včasih je še to preveč.
Odvisno od psa, da se delati skoraj vse, a, kot je napisala Deteljica na svetovnem prvenstvu ne bodo blesteli. S samojedom (ki sodi med tiste najbolj butaste pasme, ki se jih ne da šolati) se da delati poleg agilitija in RO tudi reševanje (vse discipline vključno s sledenjem), poslušnost v kakršni koli obliki na kakršnem koli nivoju in seveda vse discipline, ki so jim pisane na kožo (vleka sani, vleka težkih tovorov in kar je še podobnih disciplin, nekateri se gredo celo pasenje. Delajo solidno, jih pa na vsakem področju jasno da namažejo specialisti.
S kolikor toliko spodobnim afganistancem bi se dalo delati vsaj coursing če nič drugega. Pa sem prepričana, da bi lahko delal vsaj še agility (bolj za silo, ker je prevelik) in RO.
Ključ za uspeh je v tem, da znaš prepričati mladiča, da je sodelovanje s teboj prijetno, zanimivo in da se splača. Pri odraslem ponavadi ne gre.

Citiraj
Tu ne rabiš za pohvalo igrače ali pa hrane, ampak daš za nagrado samega sebe
Se strinjam, večina vodnikov in trenerjev pozablja, da je iskrena pohvala in veselje vodnika ob uspehu več vredno od koščka hrane, ki ga mehnsko porineš psu v gobec. To pa ne pomeni, da se ne da kombinirati vsega skupaj.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 08 December 2006, 12:42:52
Koliko jih pa zaradi "uporabe briketov X" brezmočno lovi psa po okolici?

noben zaradi uporabe , pač pa kvečemu kljub uporabi  ;)

 

Moj si vedno in povsod želi koga zagrabit - zaščitna oprema gor ali dol. Najlepša nagrada in motivacija za tega psa  je vonj adrenalina preplašenega predstavnika človešlke vrste. Kaj pa, če meni to paše v koncept????? Ej, calm down!
 

sem imela tudi jaz takega in sem trenirala na malo nenavaden, a učinkovit način- če je bil priden je lahko zagrabil mene  :o
Najina poslušnost je bila malo podobna spremljanju v francoskem ringu-pri čimer sem jaz bila marker  :P pač je obema pasalo v koncept, sodniki so bili tud zadovoljni v videnim na tekmah  ;).
In celo ko sem ga nagrajvala s hrano - o groza  :o je to zgledalo tako ,da sem jo potem kao v strahu pred njim odvrgla , ko je pokazal željeno - malo inovativnosti ne škodi  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 08 December 2006, 12:46:48
Dovoljuje že, ampak v praksi ga še nisem videla. Takrat, po tistem pravilniku (ne boš verjela kako pogosto se spreminjajo) te možnosti niti ni bilo.
ja no.. ,je bila pač malo pred svojim časom  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 08 December 2006, 12:49:47

p.s.
postavlja se mi vprašanje, kdo je koga  ??? človek psa, ali pes človeka  :o

pes človeka SEVEDA   :o -vsaj on mora tako mislit  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 08 December 2006, 12:56:14
Skar in Igis, dajta mi malo razlozit kako bi na vajin nacin zateznih ovratnic in krdelnega nagona naucil psa, ki ima hudo preteklost, da bo cez cas z veseljem opravljati kaksno pasje delo? Kako bi ga prepricali z zateznim nacinom, ki ga tako opevata, da je ovratnica super stvar, da bo povezoval povodec z dobrim, da se nauci sodelovati z clovekom in mu pricne neizmerno zaupati? Ga pripraviti za zivljenje in ne le to, ga pripraviti, da opravlja delo za nas ljudi z veseljem in mahajocim repkom? Kako bi naj mu pomagal krdelni nagon, ce smo mu ga pa cisto zatrli? Kako?

In to psa, ki si ni upal niti dihati naglas, ki ni upal niti pomisliti, da bi prestopil crto cloveskega praga, psa ki si ni upal niti lajat?

Pa se da! Z veliko prijaznosti, potrpljenja in ogromno nagrad. Ja, tako necislane hrance.
Ce bi le pomislil na cukanje, bi padel pri ucenju in odnosu se nizje kot si bil prej.

In se vec, taksnega kuzka, ki se je bal vsega, ki se o ogranju s predmetom ni upal niti pomisliti, taksnega psa se da s hranco, klikerjem in zopet veliiiko potrpljenja nauciti tudi igrati, pa prinasati ta predmet. In sedaj se upa lajat, da ga je veselje poslusat, in zna prestopat vse cloveske prage in se vec, iz njih resuje cloveske duse, katerih en bedni predstavnik mu je uspel prva leta njegovega zivljenja tako grozljivo zagrenit.

In kar je najlepse, to opravlje tudi, ce mu ne mahas pred nosom s hranco. Pa smo mu ravno z njo dopovedali, da smo ljudje – ljudje v pozitivnem smislu besede.

In car je tisti instruktor ali pa skrbnik psa, ki pozna in zna uporabit razlicne tehnike ucenja. In izmed njih izbere tiste najbolj pozitivne, ki se prinasajo rezultat.

Lep pozdrav
Blumina

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 08 December 2006, 12:58:13
pes človeka SEVEDA   :o -vsaj on mora tako mislit  ;)
problem nastane, ko se začne tako tudi obnašati  :o, prav zanimivo, kako jim hitro pridejo pod kožo vse neumnosti.
Pravijo, da naj bi se vaja utrdila po 100 ponovitvah, za neumnosti pa je dosti samo ena  >:(  :o
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 08 December 2006, 12:59:35
Skar in Igis, dajta mi malo razlozit kako bi na vajin nacin zateznih ovratnic in krdelnega nagona naucil psa ....

IgiS NE uporablja zatezne ovratnice .... :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: skar na 08 December 2006, 13:27:57
Citiraj
Ključ za uspeh je v tem, da znaš prepričati mladiča, da je sodelovanje s teboj prijetno, zanimivo in da se splača. Pri odraslem ponavadi ne gre.
Saj. Jaz tole nesrečno hrtico uporabljam zgolj kot primer tipično ne-delovne pasme. Dobila sem jo že več kot v zrelih letih, tako rekoč iz azila, je pa odličen primer za kaj ponazorit. Pravzaprav jo zlorabljam za namene manipulacije...  :-[

Citiraj
Skar in Igis, dajta mi malo razlozit kako bi na vajin nacin zateznih ovratnic in krdelnega nagona naucil psa ....
Jaz jo pa uporabljam. In tudi bodiko in teletakt in hrano (izjemoma) in pohvalo in načelo krdela in potrpežljivost in "kaliber 44" (ne vzet bukvalno, prosim) in igrače in markerja in.....Razen klikerja, ker nimam pojma, kako in kaj. Pač kombiniram vzpodbudo in korekcijo v odvisnosti od psihološkega profila psa in namena šolanja in psihološkega profila vodnika etc. Iz navedenega sledi, da mi ni treba razlagat, ne? Eno je razpravljanje o načelih, ki jih uporabljamo v kontekstu povprečnega, splošno veljavnega in obče koristnega, drugo so pa posamezni specifični primeri, ki zahtevajo konkreten in ne samo načelen pristop.Večina otrok v starosti med 6 in 15 let hodi v osnovno šolo - načeloma torej vsi, so pa tudi otroci, ki jim takšna čisto običajna stvar žal ni dana in hodijo v šole s prilagojenim programom, recimo - specifika. In poznamo tudi osnovnošolsko izobraževanje za odrasle, kar pa še ne pomeni, da je to povprečna, splošno veljavna in obče uveljavljena praksa.
Zdaj imam pa občutek, da me že prav za jezik vlečete in da dlakocepimo do nezavesti, zraven pa vsi (načeloma vsi) vemo, zakaj gre. Ok, se nekaj dogaja, da ni dolgčas, ampak vse ima svoje meje.  >:(

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 01:47:36
Citiraj
Citiraj
Midva imava jutri prvo uro, bomo videli.
Mogoče bo malo težje, ker ni požreško, tko da včasih pada na kliker, včasih pa ne.

Potem mora priti čimbolj lačen v malo šolo.  ;)

Ja ja, stradaj psa vsaj kakšen dan, to je najbolje. Dva dni je bolje kot en dan. Tri dni pa bolje kot 2 dni  :P Mogoče bo psu na koncu kliknilo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: 5rca na 22 Februar 2007, 06:18:04
Ja ja, stradaj psa vsaj kakšen dan, to je najbolje. Dva dni je bolje kot en dan. Tri dni pa bolje kot 2 dni  :P Mogoče bo psu na koncu kliknilo.

Lahko ti ostane pa druga možnost, da greš v kakšno šolo, kjer so še dvajset let nazaj pa psa daš na bodečko pa hodiš gor pa dol.  ::)

Če pes namesto obroka čez dan (ki ga verjetno kot mladič še ima), dobi sirček v mali šoli, mislim, da ne bo ravno stradal.  ::)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 08:58:46
Lahko greš pa v kakšno šolo, kjer psi delajo po pozitivnih metodah, pa ni treba, da so zato lačni. Jih je ogromno.

Me zanima, če se je kdo med vami kdaj že vprašal kaj za mladiča (sploh kakšne malo večje hitro razvijajoče se pasme), ki naj bi jedel vsaj štirikrat dnevno, pomeni "hoditi lačen v šolo" ali zamenjevanje obrokov za nekaj kot je sir in poli salama. In da so lahko take zadeve za pasji razvoj škodljive.

5rca, meni je pa pes v šoli delal tudi sit brez problema, še danes ga lahko popolnoma sitega (reciva iz varnosti 1 uro po obroku) peljem na sled, pa dela s polnim interesom. Morajo biti šole, ki sem jih obiskovala res ful za časom.

Tudi ne razumem, zakaj se predstavlja kot da obstaja samo klikanje, vse ostale šole so pa 20 let za časom in uporabljajo bodeče ovratnice. Ja, pa svet je črno-bel.

Meni je pa sistem - ko delaš-ješ - popolnoma mimo. Samoohranitveni nagon je pa zakon.  ::)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: nikexxx na 22 Februar 2007, 09:54:04
Ja kaj pa vem, jaz nisem popolnoma ne na eni strani, ne na drugi.
Malo sem bila razočarana v šoli, da psa lahko pripraviš, da te uboga le na hrano.
Tam so bili vsi nori na hrano in bi naredili vse, da bi jo dobili.
Jaz mu hrenovk in sirčkov ne mislim dajat, ker še ugotavljam ali je res alergičen in na kaj- še vedno otresa z glavo, namreč.
Včeraj mu pred šolo sploh nisem dala za jest, pa vseeno ni bil čisto zainteresiran- nekatrei psi pač ne dajo toliko na hrano.
No ja, hodila bom, če pa Nat ne bo ne vem kako priden pa tudi prav.
V petek bom poskusila z jabolkom, ker ga ima ful rad, bom videla.
Nikoli se ne ve...
Aja s tem, da me doma vedno gleda, ko mu dajem brikete, tam pa je pač bolj zanimiva trava, kužki...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 09:55:22
Pa kaj se rszburješ Urška  :o. Nikomur ni treba delat , kar mu je čist mimo- niti tebi . Vpis v tečaje je popolnma prostovoljen  :).
Izbira na tržišču je pestra  8).
Agility Ilirija pač nudi malo šolo s klikerjem  :).
Kaj kdo dela po kliku se določi v sodelovanju z inštruktorjem in je največkrat hranjenje z običajnimo hrano, ki jo sicer pes je za obrok ali pa igra.
Nekateri psi pa so bolj zbirčne sorte in tsitim pač ponudijo kar jim je všeč. Veliko jih pade na slamico in sirček.
Poleg tega se seveda upošteva tako neperedvidljivost nagrajevanja  kot tud nepredvidljivost vrste nagrade , pa tudi stopenjsko nagrajevanje (oz velikost motiva), kar pomeni , da noben pes ne dobiva samo ene vrste nagrade. Ampak vsaka stvar ob svojem času- ne vse že prvo uro.

V nagrajevanju s hrano ni nič revolucionarnega in nič spornega. Mimogrede že pred 20 leti smo mnogi polagali na sled koščke hrane, tako da metoda nagrajevnja s hrano ni nič bolj ali manj moderna od ostalih  ;).

Razlagati pa s tem v zvezi o ohranitvenem nagonu in lakoti je pa čist mim  ::).

Mogoče ne bi škodilo, če bi si prebrala v kakšni knjigi o klikerju poglavje "deprivacija : motivacija"  ;)

Sem že predlagala, da najbolje, da uvedemo sprejemne izpite  :P
Sprejmemo vse pse, vodniki pa morajo za sprejem prebrati  in poznati osnovno terijo in izkazovati vsaj minimalno fleksibilnost v razmišljanju.

Nikexxx - zakaj pa misliš da traja mala šola nekaj mesecev- če bi vsi vse znali prvi dan , bi bil dovolj enkratni 5 minutni tečaj  ;).
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: cacy na 22 Februar 2007, 10:02:22
Nikexxx, moj je načeloma della s hrano, ampak njegov bratec pa z igračo, in ko je moj videl bratca da se igra, sm mogla tud jst njemu v zameno ponudit igračo, drugače ni hotu delat, ker bi se on rajš igral in imel žogice, kot pa hrano (imela vsa Poli) ;D

Upam, da bom ugotovila na kaj bi delal tvoj kuža in da ti bo bolj všeč ratalo ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: nikexxx na 22 Februar 2007, 10:29:36
Deateljica ne vem zakaj se razburjaš- spoloh, ker nekaj leti tudi name.
To je že drugič na tem forumu, ko sem napisala le mnenje in nikogar nisem obsojala nikoli pa sem že drugič bbrez veze nadrta- in zato mi je ta forum vedno manj všeč.
Jaz sem tukkaj gor da se nekaj naučim, da poberem čimveč koristnih informacij, ki mi bodo pomagala na psu, ne pa da me nadira vsak, ki ima pet minut časa in misli, da je najbolj pameten.
Nisem smrklja in ne dovolim, da se do mene tako kdo obnaša.
lepo vprašam ali povem in pričakujem obratno!
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 10:51:40
Deateljica ne vem zakaj se razburjaš- spoloh, ker nekaj leti tudi name.
To je že drugič na tem forumu, ko sem napisala le mnenje in nikogar nisem obsojala nikoli pa sem že drugič bbrez veze nadrta- in zato mi je ta forum vedno manj všeč.
Jaz sem tukkaj gor da se nekaj naučim, da poberem čimveč koristnih informacij, ki mi bodo pomagala na psu, ne pa da me nadira vsak, ki ima pet minut časa in misli, da je najbolj pameten.
Nisem smrklja in ne dovolim, da se do mene tako kdo obnaša.
lepo vprašam ali povem in pričakujem obratno!

a si lahko tako dobra in najdeš kje se jaz razburjam?  :o
-pa kje si ti nadrta?
 Moj IQ žal ni dovolj visok, da bi iz postov našel ti dve postavki .

Koristnih informacij je pa bilo dovolj:
da jih skoncentriram-
- KD Agility Ilirija se dela malo šolo s klikerjem
- kdor noče delat s klikerjem naj gre drugam (to ni nobeno raburjanje ampak izključno koristna in resnična informacija)
- normalno je, da se psi prve ure še ne vedejo tako na koncu tečaja in normalno je, je pri nekaterih psih treba mal eksperimentirat preden se ugotovi kaj jim najbolj ustreza.

Kdor pa bi moral imeti nic name "mimoza" pa bo užaljen na vsakem forumu, ker pisna sporočila so zelo pogosto napačno razumljena.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 11:00:42
Deteljica, sploh se razburjam  :)

Smo pa na forumu, pa lahko napišem svoje mnenje. In moj odgovor se je nanašal na tiste višje od mojega. Nerazumljivo mi je, da se klikanje obravnava kot moderno, vse ostale metode pa kot zastarele.

Poznam raznorazne metode, nekaj še iz mojih konjeniških časov, recimo odtegnitev vode (pa potem konja na infuzijo). Pa pri psih raznorazne metode delanja sledi z lačnimi psi, pa hranjenje obrokov samo na sledi. Mogoče bi sem lahko dala še tisto staro metodo, ko pri šolanju enega psa drugega privežeš, da malo histerira.

V zgornjih metodah ne vidim žal s pasjega vidika prav nič pozitivnega, delujejo mi kot izsiljevanje in psihičen pritisk na psa, katerega posledice so lahko bolj negativne kot uporaba kakršnekoli korekcije med šolanjem. Tako v žeji kot v lakoti ne vidim pozitive.

Zgornje je samo moje mnenje, daleč od tega da bi trdila da je pravilno, kaj šele edino pravilno.

Pri vsem, kar na tem forumu piše o pravilni prehrani pa bi tudi že lahko vedeli, da je poli salama ipd. daleč od hrane, ki bi lahko nadomestila kvaliteten uravnotežen pasji obrok, še posebej pa, da bi dejansko predstavljala obrok za mladiča.



Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: dog4ever na 22 Februar 2007, 11:06:20
No, ja, mala šola je 1x na teden in jaz res ne vidim problema, če pes za 1 obrok (ali polovico obroka, če gre za veliko pasmo) dobi hrenovko ali salamo ali sir.
Me prav zanima, kako bi drugače šolali psa, ki ne bi imel nagona za igro? ??? Ideje na plan. Bi jih potrebovala, ker imamo doma enega takega psa ::) Z lepo besedo? Ga ne briga. S hvaljenjem? Ga ne briga. Še kakšna ideja? Na hrano vsaj dela pol ure :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 11:18:37
Ne vem sicer če je na meni, da ti razlagam, da je za kakršenkoli učinek potrebno s psom delati vsak dan in ne enkrat na teden na poligonu kinološkega društva. Drugače je v šolo sploh brezveze iti.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 11:21:11


Pri vsem, kar na tem forumu piše o pravilni prehrani pa bi tudi že lahko vedeli, da je poli salama ipd. daleč od hrane, ki bi lahko nadomestila kvaliteten uravnotežen pasji obrok, še posebej pa, da bi dejansko predstavljala obrok za mladiča.





ja se popolnoma strinjam da poli salame in hrenovke niso uravnotežena hrana- niti za moje pse  niti za moje otroke (ki preferirajo tudi čokotelo in čips z okusom paprike npr . kar je še bolj grozno).
Žal se oboji požvižgajo na zdravo prehrano  >:(.

ampak saj veš :
"Vse kar je v življenju lepega
je protizakonito,
nemoralno,
ali pa redi! "   :P

In iz tega sledi moja življenska filozofija , da ko navsezadnje tako in tako vsi umremo je bolje, da smo čist znucani, kot pa odlično ohranjeni,
zato poleg zdrave prehrane v nakupovalno košarico vedno naložim še kaj pregrešnega tako zase , kot za pse in za otroke  ;).

Obenem ugotavljam,da kljub mojim večletnim tekmovalnim izkušnjam v konjeništvu očitno nisem bila dovolj izobražena, saj prvič slišim, da bi kdo konjem omejeval vodo  ::) .
Vsi jahači,ki sem jih jaz poznala in med njimi je več zdajšnjih profesionalcev in skoraj vsi seniorsrski državni pravaki tako v preskakovanju kakor dresuri, so imeli napajalnike. Ali pa je to novi trend v zadnjih 10 letih ? Da se skladno z globalnimi vremenskimi spremembami pripravljajo na sušo?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 11:25:56
No, ja, mala šola je 1x na teden in jaz res ne vidim problema, če pes za 1 obrok (ali polovico obroka, če gre za veliko pasmo) dobi hrenovko ali salamo ali sir.
Me prav zanima, kako bi drugače šolali psa, ki ne bi imel nagona za igro? ??? Ideje na plan. Bi jih potrebovala, ker imamo doma enega takega psa ::) Z lepo besedo? Ga ne briga. S hvaljenjem? Ga ne briga. Še kakšna ideja? Na hrano vsaj dela pol ure :P

Ne se pustit motit  8).
Glavno da dela  in da sta oba zadovoljna  :) .

Problem nastane samo tam, kjer vodnik ne uspe  izumit ključa, da pes funkcionira.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 11:35:42
Obenem ugotavljam,da kljub mojim večletnim tekmovalnim izkušnjam v konjeništvu očitno nisem bila dovolj izobražena, saj prvič slišim, da bi kdo konjem omejeval vodo  ::) .
Vsi jahači,ki sem jih jaz poznala in med njimi je več zdajšnjih profesionalcev in skoraj vsi seniorsrski državni pravaki tako v preskakovanju kakor dresuri, so imeli napajalnike. Ali pa je to novi trend v zadnjih 10 letih ? Da se skladno z globalnimi vremenskimi spremembami pripravljajo na sušo?

Deteljica, ne omejeval - odtegnil. In to ne samo en dan. Nadomeščena je bila z infuzijo in fizično ni konju manjkalo nič. Na psiho pa vpliva verjetno enako pozitivno kot lakota. Saj veš - če ne delaš boš pač crknil.


Poleg tega pa mislim, da bi bilo počasi treba ločit - delo na hrano in delo na lakoto.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 12:11:22
Poleg tega pa mislim, da bi bilo počasi treba ločit - delo na hrano in delo na lakoto.

ja skrajni čas :).
Kajti psi ,ki za vsak klik dobijo košček hrane nikakor ne morejo bit lačni.
Obstaja pa velika verjetnost, da se preveč zredijo(predvsem kadar učiš kaj novega), če količine pojedene  za nagrado ne odvzameš od rednih obrokov ::)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 22 Februar 2007, 12:22:20
Očitno imam problem. Imam psice, ki delajo v glavnem na hrano. Ampak z lačnimi ne morem delati, ker postanejo histerične (stopnja histerije je eksponentno odvisna od stopnje lakote). Tako da me zanima, kako naj psico dva ali tri dni stradam (urškin recept), potem pa delam z njo?  Da o tem da bi jim odtegnila vodo raje ne razmišljam - potem ne bi delale, ampak bi si šle iskat vodo. (premišljujem in prihajam do zaključka, da bi po treh dneh stradanja ne histerirale več, ampak bi si šle tudi hrano same iskat)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 22 Februar 2007, 12:29:48
Kliker - super zadeva, ni dvoma.
Če imaš psa, ki ne je vzameš žogico.
Če imaš psa, ki ni ješč in nima plena vzameš sebe.
Če imaš psa, ki ni ješč, nima plena in ga vodnik NE zanima in ni problem pri inštruktorju imaj psa na kavču in uživaj  :o

Če pa se pogovarjam o klasiki (pes z nagoni seveda  :P) in klikerju je moj odgovor NE iz preprostega razloga, ker za dobro poslušnost rabiš izvrstno komunikacijo pes<>vodnik in kliker tukaj po mojih izkušnjah in po izkušnjah drugih pogrne na celi črti. Seveda je kliker izvrsten za učenje določenih vaj, ampak v končni fazi izpade iz kombinacije.

LP
Igor

p.s.
sem pa zadnje čase ugotovil, da pri mojemu psu pohvala pomeni dosti več od hrane, tako da pri določenih vajah, kjer sem prej uporabljal hrano te sedaj nimam več in pes dela vsaj 30% boljše  ??? Ni kaj, vsak dan se naučimo nekaj novega  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 12:35:40
Če pa se pogovarjam o klasiki (pes z nagoni seveda  :P) in klikerju je moj odgovor NE iz preprostega razloga, ker za dobro poslušnost rabiš izvrstno komunikacijo pes<>vodnik in kliker tukaj po mojih izkušnjah in po izkušnjah drugih pogrne na celi črti. Seveda je kliker izvrsten za učenje določenih vaj, ampak v končni fazi izpade iz kombinacije.

LP
Igor


dobiš posnetek poslušnosti  ;)
P.S.:
po kliku lahko tudi hvališ- a nisi vedel  :o

Pa sicer ne sodi v temo - a mogoče veš, kje bi se dobilo kovinsko prinosilo ? Rabim za vaje poslušnosti  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 12:36:26
Irena, ti imaš pa po pravilu težave z razumevanjem mojih odgovorov in se vedno zapičiš v tistega, ki je mišljen ironično. Moja stališča so že pojasnjena nekaj postov višje.

Deteljica, kdaj je sit pes, ki ga držiš na najnižji možni teži? In kdaj je sit pes, ki ne želi sodelovat? Ja, lakota dela čudeže pravijo...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 22 Februar 2007, 12:41:07
dobiš posnetek poslušnosti  ;)
P.S.:
po kliku lahko tudi hvališ- a nisi vedel  :o

Pa sicer ne sodi v temo - a mogoče veš, kje bi se dobilo kovinsko prinosilo ? Rabim za vaje poslušnosti  ;)
kovinsko prinosilo  ??? a boš psu odstranjevala zobne obloge al je to nov klikeraški trik  :o
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: doggy na 22 Februar 2007, 12:45:25
Deteljica, kdaj je sit pes, ki ga držiš na najnižji možni teži? In kdaj je sit pes, ki ne želi sodelovat?

Moj vedno. Pa ga držim na minimalni teži za njegovo konstitucijo, ker ima pač displazijo komolcev in lumbosakralno stenozo. Še v življenju ni bil lačen. Ne kadar dobi hrano v skledo, ne kadar mu 3/4 obroka sfutram, ko kaj novega učiva na kliker. In tudi, ko je sit bo z veseljem delal naprej, še vedno s klikerjem in nagradami (ki so v našem primeru tako hrana, kot igra, kot...).
Najlažje je v kar nekaj temah smetiti na enak način, če ne veš o čem sploh smetiš...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 12:49:48
Deteljica, kdaj je sit pes, ki ga držiš na najnižji možni teži? In kdaj je sit pes, ki ne želi sodelovat? Ja, lakota dela čudeže pravijo...

ne dramnatiziraj
večina psov se kljub opozorilom,da je treba količino hrane porabljene pri šolanju odšteti od obroka, zaradi klikanja zredi.
Kdor želi imati psa v športni formi mora biti zelo discipliniran.
Najbolj suhi pa so navadno psi ,ki nočejo jest za nagrado in zato napravijo desetine odvečnih km ob tekanju za žogicami.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Target na 22 Februar 2007, 12:59:40
dobiš posnetek poslušnosti  ;)

Deteljica, jaz bi tudi!  :)

Nekdo je omenil lakoto na sledi - pa saj tudi SLO vrhovni poglavar za sled  :D bodocim instruktorjem jasno predava, da mora iti pes na sled lacen - NE SESTRADAN, a primerno lacen !

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 22 Februar 2007, 13:18:41
Urška, saj tudi odgovor ni stoprocentno resen. samo hecno se mi zdi, da bi moral biti pes pred treningom lačen, če naj bi delal na hrano, nihče pa ne reče, da psa, ki mu je glavna motivacija pohvala nekaj ur (dni, tednov...) pred treningom ne bi smel hvaliti.
In če imam recimo dopoldne tekmo ni šans, da bi delala s psico, ki ni dobila čisto normalnega zajtrka. Ker ne bo mislila na nič drugega kot na to, kako bo čim prej prišla do hrane.
Se pa strinjam z Igisom - pohvala je zelo pomembna zadeva. Brez iskrene pohvale in veselja ob uspehu tudi avtomatsko tlačenje hrane v psa nima nobenega čara, večina psov se tega hitro naveliča.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: beno na 22 Februar 2007, 13:37:24
Me prav zanima, kako bi drugače šolali psa, ki ne bi imel nagona za igro? ??? Ideje na plan. Bi jih potrebovala, ker imamo doma enega takega psa ::) Z lepo besedo? Ga ne briga. S hvaljenjem? Ga ne briga. Še kakšna ideja? Na hrano vsaj dela pol ure :P

Imam enega takega, ja. Oziroma sem ga imela. Igra je bila za njega neka čudna stvar. Zakaj bi psa zanimala igrača, ki se je ne da preganjati (tako kot mačke ali zajce) ali pojesti? Zaradi tega sem bila prepričana, da njega ne bom mogla nikoli naučiti prinašanja predmetov. ker drugače delava s klikerjem, so mi predlagali, naj poskusim tudi to. Evo, pa sem se odločila, da ga bom naučila. Sem šla kupit igračo. Jo položila na tla. Na začetku sem klikala že to, da jo je pogledal. Potem sem klikala to, da se ji je približal. In tako naprej. Dokler mi je ni začel prinašati na ukaz. Ampak to sploh še ni vse. Danes ta isti pes, ki ga igrače nikoli niso zanimale, takrat, ko vzamem iz žepa njegovo igračo, dobesedno ponori od veselja. Juhuhu, a se gremo igrat!
Vse se da!  ;D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *LuNa* na 22 Februar 2007, 13:39:33
Ne vem zakaj bi mogel stradati psa, če delaš na hrano in kliker. Moja je v mali šoli jedla povsem normalne obroke (torej ni bila v šoli nikoli lačna), s tem da je dobila obrok nekje 2 uri pred šolo, 1 uro prej sva šle še na sprehod in to je bilo to. Pa je povsem normalno delala. Pa tudi ne vem, kako bi povsem lačen pes funkcioniral (a kdo med vami lahko normalno razmišlja, če je lačen?)

Drugo pa je, če imaš psa, ki je že nagnjen k debelosti in mu enostavno moraš priboljške odšteti od hrane. To pa delam tudi sama. Zanimivo, ko sem bila 14 dni na potovanju in sem prišla domov, nisem mogla verjet, koliko je bila psica debelejša - mama jo je hranila izključno po mojih navodilih, ji pa res priboljškov ni odštela. Poznalo se je takoj.

Sicer pa tudi niso vsi psi motivirani na hrano. Moja je kljub slovesu požrešnosti velikokrat bolj motivirana na igračo. Se je že zgodilo, da mi je salamco ali hrenovko pljunila ven. Ko sva poleti začele z agilitijem, ni bilo šans, da bi delala na hrano - sploh je ni hotla vzet.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 13:51:02
Mnogo psov se na žzačetku ali v obdobju kakšne krize noče igrat med delom, noče jest med delom itd.
Dejstvo je , da se psi morajo navadit delat, morajo se nauči uči se  in tudi navadit sprejemat določen tip nagrade. To spada k vzgoji. In temu naj bi bile namenjene male šole.
Le redki so tako požrešni ali tako igrivi , da lahko enega od motivov že od začetka neomejeno uporabljamo pri delu.
Obnem je nenadno zavračanje vsakršne nagrade med delom pri psu, ki že je funkcioniral znak, da je v stresu, da ni sporoščen- očitno smo nekje zamočili in se je treba poglobiti v celoto.
Povsem nekaj drugega pa je dejstvo,da psi z zorenjem in odraščanjem vedno bolj vedo kaj hočejo. Tudi nagrade za že naučeno delo imajo popolnoma drugačen pomen kakor v fazi učenja novih vaj. Mnogo psov za spodbudo pri utrjevanju že naučenih vaj preferijajo samo določeno nagrado - npr igro, drugi pa npr hrano ali pa preprosto naslednjo vajo. 
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Apollo na 22 Februar 2007, 14:33:24
Citiraj
Če pa se pogovarjam o klasiki (pes z nagoni seveda  ) in klikerju je moj odgovor NE iz preprostega razloga, ker za dobro poslušnost rabiš izvrstno komunikacijo pes<>vodnik in kliker tukaj po mojih izkušnjah in po izkušnjah drugih pogrne na celi črti. Seveda je kliker izvrsten za učenje določenih vaj, ampak v končni fazi izpade iz kombinacije.

Ha ha ha :o :o :o Kakšna pogruntavščina :o Kdo pravi da pri klikerju ni izvrstne komunikacije >:( Moje izkušnje in izkušnje drugih pa so povsem drugačne... :D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 14:42:58
Ha ha ha :o :o :o Kakšna pogruntavščina :o Kdo pravi da pri klikerju ni izvrstne komunikacije >:( Moje izkušnje in izkušnje drugih pa so povsem drugačne... :D

Prednost klikerja je ravno v izboljšani in eksaktnejši komunikaciji- prav v ničemer drugem  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 22 Februar 2007, 14:48:15
Kako se vam sploh se ljubi...  :-\
Kdor pac noce razumet pac noce.

Pred leti je en instruktor rekel, da bi mogoce se  verjel temu kliker sistemu, ce bi kdaj videl na taksen nacin izsolanega  psa z narejenim izpitom.
In minilo je nekaj let, nasi kuzki so odrasli, odsli na izpite, jih opravili izvrstno, odsli na preizkusnje, jih zopet opravili izvrstno,...
Vendar se vedno ne verjamejo...  :P
Mah, pustimo jih v njihovi nevednosti.

Nekateri se z leti razvijajo, se ucijo, z leti postajajo veliko modrejsi... pripravljeni so poslusat, poskusat razlicne nacine in najdejo pot, ki je prijazna tudi do drugih.
Ampak taksni so le izbranci. Nekateri jih cenijo, drugi jim zavidajo, tretji pa o njih nocejo niti slisat.

Blumina
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 22 Februar 2007, 14:50:22
Ha ha ha :o :o :o Kakšna pogruntavščina :o Kdo pravi da pri klikerju ni izvrstne komunikacije >:( Moje izkušnje in izkušnje drugih pa so povsem drugačne... :D

Ha,ha,ha ja kakšna pa je to komunikacija, da te pes pogleda samo če imaš kliker in hrano v roki  :o ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 22 Februar 2007, 14:53:49
Blumina, ne razumš, kajne?

Sploh ni štos v klikanju, kliker sistemu, klikerju samem in ne vem še čemu. Belgijski kolega - rottweileraš - dela klasiko s klikerjem že cca 10 let. In ima zelo dobre rezultate.

Meni ni jasno, zakaj bi stradal psa zato, da bo delal in zakaj bi moral biti lačen. In koliko to še spada pod pozitivno motivacijo.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 22 Februar 2007, 15:01:29
Ne poznam dobrega klikerasa, ki bi imel sestradanega psa, da bi lahko delal.
Ce bi to opazila bi ta clovek pri meni izgubil vse pike.

In pa Igis, mogoce bos kdaj videla kaksnega od nas in nasih psov in opazila, da nas ubogajo tudi takrat, ko nimamo klikerja v roki. Cudo cudes ::)

Blumina
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 22 Februar 2007, 15:04:58
Ne poznam dobrega klikerasa, ki bi imel sestradanega psa, da bi lahko delal.
Ce bi to opazila bi ta clovek pri meni izgubil vse pike.
ha, ha, ha  >:D tole si bom dal pa v okvir.
Kaj pa da je psa izstradal, da je sploh začel delat  ??? A to šteje ali ne  ???
In ali je to še pozitivna motivacija ....  >:(
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 15:17:47
ha, ha, ha  >:D tole si bom dal pa v okvir.
Kaj pa da je psa izstradal, da je sploh začel delat  ??? A to šteje ali ne  ???
In ali je to še pozitivna motivacija ....  >:(

ni pozitivna- itak pa ne funkcionira- lahko probaš, če ne verjameš  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 22 Februar 2007, 15:26:39
ni pozitivna- itak pa ne funkcionira- lahko probaš, če ne verjameš  :P

funkcionira, pa še kako  :P
malo pobrskaj po netu, pa boš našla  :P :P
sicer bi pa ti to mogla vedeti  :o
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Target na 22 Februar 2007, 15:28:09
Se opravicujem ker nisem brskala za nazaj - a se tukaj govori o kakem konkretnem podhranjenem psu zaradi ucenja s klikerjem?

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 15:42:40
funkcionira, pa še kako  :P
malo pobrskaj po netu, pa boš našla  :P :P
sicer bi pa ti to mogla vedeti  :o

ja točno to - ne samo da bi moral avedet , ampak res vem- da ne funkcionira   ;D
Stradanje namreč.
zato sem napisala,da si preberite kakšno poglavje o deprivaciji in motivaciji, ker res ne mislim celih "doktoratov" na forum obešat.

Pes, ki zavarača delo ima problem drugje. Dokler ne ugotoviš kje ti stradanje ne bo prav nič rešilo, ne glede na to , kakšne cvetke si kje prebral  ;) . Dejstvo je,da dandanes najdeš vsepovsod vseh vrst (dez)informacij  ::)
To da ne delaš s sitim pso, ki se mu že gravža pogled na hrano, s hrano je drugo.
In če se reče, da mora bit lačen , ko pride na uro ne pomeni, da prej dve dni nič ne je, al pa da mora bit sestradan al pa zelooo lačen, ampak pomeni,da naj ne bi bil sit, se pravi da spustiš največ en obrok prej (al pa del obroka odvisno od psa, velikosti, števila obrokov, ješčosti itd) in ga daš ostanek obroka, ki ga nisi porabil na treningu doma v skledo.
Ampak to ni nič novega.
Ne gelde na to po kateri metodi delaš je navada, da se hrani po delu in ne pred delom- vsaj mene so po vseh metodah tako učili  ::)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Apollo na 22 Februar 2007, 15:43:57
Ne-samo nekateri so malo zgresili temo... Meni sploh ni jasno kje pobirajo take... :-[

Blumina, ne razumš, kajne?

Sploh ni štos v klikanju, kliker sistemu, klikerju samem in ne vem še čemu. Belgijski kolega - rottweileraš - dela klasiko s klikerjem že cca 10 let. In ima zelo dobre rezultate.

Meni ni jasno, zakaj bi stradal psa zato, da bo delal in zakaj bi moral biti lačen. In koliko to še spada pod pozitivno motivacijo.

Ne vem kdo tukaj ne razume... >:D Pomoje je Blumini kristalno jasno! Ne vem pa od kod vi pobirate, da kliker deluje samo na shiranih in sestradanih psih... Saj sploh ni nujno da je nagrada hrana... Lahko je npr. tudi igra, žogica... Ah anyway je Blumina že odlično napisala! Kdor pač noče razumet noče...  >:(
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *LuNa* na 22 Februar 2007, 17:29:29
Pokažite mi tistega, ki s klikerjem šola sestradanega psa in je uspešen.

In dajte že nehat vsiljevat eno svoje prepričanje, ki ne drži. Čeprav sva s klikerjem dali čez 4 tečaje (+ agility če spada to zraven), nam nikoli noben ni rekel, da mora biti pes lačen kaj šele sestradan.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: doggy na 22 Februar 2007, 18:49:47
Veš kaj *LuNa* - ti kar priznaj da psica že 2 leti ni jedla  :P , zato pa je tak hiperaktivc, da jo je po celem parkurju dost... Ker drugače bi itak imela zavaljeno psico doma na kavču, glede na to, da imaš požrešo labradorko  ;D ...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 22 Februar 2007, 21:21:21
ja res, če je vsa umetnost v tem ,da psu čim dalj ne daš jest , ne vem zakaj nimajo v IPo vsi psi 3x po 100 točk- samo pse  nehajte futrat pa bo, to pa ja zna vsak, škoda časa na poligonih, pa še poceni bo  :P.
Meni je 4 x skoraj ratal , pa sta cucka frdamana vedno ene dva briketa našla razstresenih v avtu en dan pred izpitom   >:(- pol sta mi vsakič zato 2 točki do 300 manjkali  ::)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 07:44:24
Pokažite mi tistega, ki s klikerjem šola sestradanega psa in je uspešen.

In dajte že nehat vsiljevat eno svoje prepričanje, ki ne drži. Čeprav sva s klikerjem dali čez 4 tečaje (+ agility če spada to zraven), nam nikoli noben ni rekel, da mora biti pes lačen kaj šele sestradan.

Evo tale link sem dobil včeraj: http://www.silvia.trkman.net/Bu.htm
.... That’s when I decided to put her on low-drive-dog-diet, tied her to a fence and ....

Osebno me NE zanima, kaj kdo dela s svojim psom, verjetno pes ni utrpel nobenih posledic, ampak tole je ZELOOOO dalač od pozitivne motivacije  :o
Tako da ne mi govorit, da ste vi vsi angelčki in da je kliker, kakor koli ga že uporabljaš prijazen psu in da vi vsi skupaj šolate samo z pozitivno motavacijo, ker mi greste z to osladnostjo že počasi na bruhanje (http://static.mobisux.com/tabla/images/graemlins/1206675-bonk.gif)

LP in brez zamere,
Igor
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 23 Februar 2007, 08:23:40
Evo tale link sem dobil včeraj: http://www.silvia.trkman.net/Bu.htm
.... That’s when I decided to put her on low-drive-dog-diet, tied her to a fence and ....


točno ti piše kaj je "low-drive-dog-diet" , da pes gleda kako drugi delajo in gre sam delat šele, ko kaže željo po tem, ne nanaša se na dnevno količino prehrane.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 08:27:11
točno ti piše kaj je "low-drive-dog-diet" , da pes gleda kako drugi delajo in gre sam delat šele, ko kaže željo po tem, ne nanaša se na dnevno količino prehrane.
je seveda, pol pa svizec zavije čokolado ...  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 23 Februar 2007, 09:03:42
Igis, kdaj imas kaksen trening in kje, ker... ker taksnega trenerja, ki ve o vsem toliko kot ti, bi res rada spoznala v zivo.
Da vidim tvojega psa, ki ima po vsem sodec tako izpiljeno poslusnost, da to moram videti...

Blumina
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 09:12:04
Igis, kdaj imas kaksen trening in kje, ker... ker taksnega trenerja, ki ve o vsem toliko kot ti, bi res rada spoznala v zivo.
Da vidim tvojega psa, ki ima po vsem sodec tako izpiljeno poslusnost, da to moram videti...

Blumina
Tukaj govorimo o pozitivni motivaciji in NE o mojih treningih. Raje komentiraj zgoraj napisano, če ne bodi tiho  :-X
Nikjer nisem napisal da vse vem, ker NE vem. Me pa moti, da govorite eno, delate pa drugo  ::)

Igor
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 23 Februar 2007, 09:27:53
Me pa moti, da govorite eno, delate pa drugo  ::)

Igor

Ta stavek leti tudi name in na moje delo!
Kje si me ze videl? Si me kdaj spremljal od delu z mojo psicko?
Vabim te na nas trening. Po ogledu, pa te vabim na konstruktivno debato, kjer bos lahko povedal, kaj je zate v mojem delu s psom solanje s pozitivno motivacijo in kaj mogoce ne.


Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 09:41:48
Ta stavek leti tudi name in na moje delo!
Kje si me ze videl? Si me kdaj spremljal od delu z mojo psicko?
Vabim te na nas trening. Po ogledu, pa te vabim na konstruktivno debato, kjer bos lahko povedal, kaj je zate v mojem delu s psom solanje s pozitivno motivacijo in kaj mogoce ne.
Lej Blumina, vse skupaj se nanaša na to, da nekdo napiše, da da psa na low-carb ..... dieto in priveže psa na ograjo.
Sam nimam nič proti, v končni fazi me briga, kako kdo šola psa, ker pes NI moj in sam NE spadam med ljudi, ki preveč gledajo Animal Planet in se grejo pasje policaje.
Moti me samo to, da nekateri stalno izjavljajo, da mi "klasiki" šolamo psa z brcami in štromom, vi klikeraši pa samo z pozitivno motivacijo.
Ko bo nekdo naredil psa na obrambi izključno na kliker vržem vso literaturo, video kasete in vse zapiske treningov zadnjih let stran (jih zažgem  >:D) in grem v prvo društvo, kjer izključno šolate psa z klikerjem, plačam članarino in tečaje za naslednjih 5 let.
Blumina, ni problema glede treninga. Pripeljem ti mojega psa in markerja. Če ga obdržiš na mestu in delaš poslušnost s pomočjo hrane in/ali žogice in  .... razen, da ga zapreš v kletko al pa privežeš na ograjo  ;D ti takoj plačam tečaj za naslednjih 5 let.

LP
Igor

p.s.
zame je car tisti, ki dela poslušnost izključno na vodnika/telo. To da ti pes dela z veseljem in se sprosti na vodniku in ne na žogci ali hrani. To bo moj naslednji projekt, seveda z naslednjim psom, če bo ratalo seveda  ;D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 23 Februar 2007, 10:14:32
Ves, problem v teh izjavah je v tem, da ljudje te zadeve na marsikaterem treningu klasikov se vedno pac videvamo. Vkljucno z zadnjim treningom neke skupine klasikov, katero sem imela moznost videti. Na zalost cel njihov trening ni bilo drugega kot cukanje in cukanje in dretje in in spet cukanje. Ma shit, sem sla raje kar stran.

Vem, da marsikdo od "klasikov" ne dela tako, da so(?) ste(?) nekateri res dobri in vedo kje so meje in pri cem se da uporabit en nacin solanja in kje drugi...

Point glede uporabe sile je zame le ta, da tam kjer delujejo prijaznejse metode uporabljamo le te.

Pravis, da naj poskusim s tvojim psom...?
Glede psa, ki je navajen dela na drugacen nacin je tako, kot itak sam ves, da bi potreboval ogromno mojega casa, tvojega casa in casa markerja in zaupanje v sistem, ki bi selel s casom prinesel rezuiltate. Ni sans, da bi midva v kaksni seansi, dveh kaj spremenila.
Kot si ze rekel sam, bos z drugim kuzkom bom delal drugace. Ja, veliko lazje je zaceti pri mladicku. Sistematicno, s premisljenimi koraki ga peljes tja, kamor zelis ti.

Itak imam pa dela s svojim psom in znasimi treningi in vajami, vmes pa se pravimi resevalnimi akcijami toliko, da varjemi, da se nimam ne casa in ne namena ukvarjat s solanjem klasike.
Ostajam raje pri treningih resevalcev :)



Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 10:28:17
Primer z markerjem je primeren zato, ker je pes v takšnem nagonu, da mu ponujanje hrane ali žogce NE pomeni nič. Tukaj ne pomaga šolanje od malega po kliker metodi, ker nagon prevlada. To je isto, kot če spustiš avto brez zavor po klancu navzdol in ga poizkušaš zaustaviti z sredincem na levi roki  ;D
Saj pravim, do sedaj še nisen videl psa na obrambi (PES -hard, dominanten, polen nagonov, ne pudingpajser  :) ), ki bo delal izključno po "prijazni" metodi. No sem še relativno mlad, tako da imam še 40 let časa  :D da vidim to na lastne oči.

Sem pa videl kar nekaj psov, ki so jih "klasiki" pomagali prevzgojiti, ko so znane "klikeraške" šole dale roke stran od teh psov, pa se ni noben bunil.

LP
Igor
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Živa na 23 Februar 2007, 10:31:58
... da nekdo napiše, da da psa na low-carb ..... dieto..

Emm, kje pa je to pisalo ???
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 23 Februar 2007, 10:39:15
Sem pa videl kar nekaj psov, ki so jih "klasiki" pomagali prevzgojiti, ko so znane "klikeraške" šole dale roke stran od teh psov, pa se ni noben bunil.

LP
Igor

Tale stavek lahko tudi jaz napisem, ampak v obrnjeni smeri.  8)

Zato je cisto brez veze tu toplo vodo odkrivat. Vedno bodo obstajali ljudje in psi, ki niso znali (seveda ljudje), izsolat psa. Po enem, drugem ali pa tretjem sistemu. Ko le ti ljudje dovolj obupajo, pa se obrnejo na nekoga, ki mu ponudi pomoc. Takrat so pripravljeni delat in delat s psom in jim cudezno uspe. Zakaj? Ker so se na enkrat pripravljeni drzat sistema in vadit, vadit.

Prej, ko so imeli se problem, je skoraj v vecini primerov zaradi nedela doma in seveda nepravilnega ravnanja. Ne zaradi pasje sole, in ne zaradi slabega dela instruktorja ... Ampak zgolj zaradi njih.

Zdaj pa koncujem, saj moram malo tudi delat, hihihi




Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 10:44:10
ja seveda, saj prevzgoja "klasika" na "kliker" je tako ali tako samoumevna  :D , sam kontra je problematična  :-[
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 23 Februar 2007, 11:02:06
Očitno tudi klikeraši delate na več različnih načinov, pa niso vsi "pozitivna motivacija". Zgornje je zame daleč od pozitive. In kaže to, da ima kliker svoje omejitve in ni primeren za razreševanje določenih zadev. To sem trdila že za uporabo klikerja pri prevzgoji težavnih psov, nisem pa želela izpostavljati ponesrečenih konkretnih primerov iz šol. Poznam primere migracij v obe smeri, tiste pravočasne v smer šol, kjer se neželjeno vedenje ne ignorira so hitro prinesle pozitivne spremembe. V obratni smeri pa žal uspešnih prehodov ne poznam, vem celo za en zelo tragičen primer.

Blumina, jaz bi z veseljem delala s kakšnim od IgiSovih inštruktorjev. Pa mislim, da z menoj še vsaj polovica udeležencev letošnjega FCI svetovnega prvenstva. Ne vem koliko med vami se dejansko pri svojem delu srečuje z obvladovanjem zelo dominantnega psa v situacijah, ko je pes ekstremno visoko v nagonu, pa od njega pričakujete istočasno popolno poslušnost. Ne trdim, da ti delaš na lakoto, ker imaš kolikor vem (lahko, da se motim) zelo dobro psico, pa potem tudi z nagoni verjetno nimaš težav.

Ni prijetno, ko neka skupina ljudi popredalčka tvoj sistem šolanja nekam med srednjeveške mučitelje in izpostavi svojega kot edinega pravilnega. Na koncu pa se izkaže, da vse le ni tako zelo črno-belo. Sem že v eni temi napisala, da je meni pomembno to, da pes dela (res dela, tudi ko je v nagonu) in kako izgleda med delom. Če je pes zadovoljen, potem mi metoda niti ni pomembna.

IgiS, kdo pa trenutno dela poslušnost samo na vodnika?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: cacy na 23 Februar 2007, 11:03:27
Igis, pa si prebral vse kar je napisano za BU, al je res lažje samo en del stavka iz konteksta vzet in obtoževat ::)

Tole kar berem v tej temi mi je že smešno...
Obiskovala sem malo šolo s svojim prvim psom 9 let nazaj, kjer je vse bolj temeljilo na cukanju in "klasični" tehniki, ter obiskovala sm malo šolo pol leta nazaj, kjer smo delali s klikerjem in takoimenovano "pozitivno motivacijo". Jst sm navdušena nad tem načinom šolanja (kliker) in mislim, da noben moj pes ne bo šel več na "klasično" šolanje (kjer sm dobila izredno slab vtis, od tega da mi je inštruktor skoraj zadavil psa, ker ga je dvignil pol metra od tal na zatezni ovratnici >:( do tega da je bilo vzdušje obupno, samo dretje ipd.)

To je pa le moje mnenje...
Ne trdim pa da je klasika povsod ista in da mučite pse. Meni pač ne ustreza in je ne mislim "trenirati"

Če vam ta način šolanja ni všeč, se ga pač ne poslužujte in delajte s svojimi psi kar vam paše, tako kot bomo tudi mi (klikeraši ;D)...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 23 Februar 2007, 11:13:25
Primer z markerjem je primeren zato, ker je pes v takšnem nagonu, da mu ponujanje hrane ali žogce NE pomeni nič. Tukaj ne pomaga šolanje od malega po kliker metodi, ker nagon prevlada. To je isto, kot če spustiš avto brez zavor po klancu navzdol in ga poizkušaš zaustaviti z sredincem na levi roki  ;D
Saj pravim, do sedaj še nisen videl psa na obrambi (PES -hard, dominanten, polen nagonov, ne pudingpajser  :) ), ki bo delal izključno po "prijazni" metodi. No sem še relativno mlad, tako da imam še 40 let časa  :D da vidim to na lastne oči.

Sem pa videl kar nekaj psov, ki so jih "klasiki" pomagali prevzgojiti, ko so znane "klikeraške" šole dale roke stran od teh psov, pa se ni noben bunil.

LP
Igor

ni res ,če delaš od začetka s klikerjem lahko izdelaš tudi poslušnost v obrambi. Rabiš pa dober koncept in dobrega markerja.
Da tega klasiki večinoma ne delajo ni zato, ker ni mogoče, ampak zato ker se jim ne ljubi razmišljat  in seveda zato ker res sploh ni nujno za vse pse. Se pa da, če kdo tako želi.
Jaz sem delala s psico vse brez vrvic z aposlušnost na obrambi - razen občasno  grizenja zaradi stabilizacije ugriza, brez vrvic za korekcijo- sem pa uporabljala "privezovanje za ograjo" oz točneje odstranitev s poligona tisti hip ,ko se ji ni dalo dopovedat, da bomo delali po moje in ne po njeno.
Kar vsekaor je neg vpliv-samo ne fizičen ampak psihičen. Čisto po kliker sistemu ,samo brez klikerj aker jih še ni bilo na trgu (kliker word sistem) sem delala že pred 20 leti z dobermanom ampak pri njem res  zato ,ker je bil puding peiser in si pač drugega kot nagrajevanje s salamico nismo mogli privoščit, če nismo hoteli kvarit ugriza. Je pa uspešno naredil IPO 2 in bil pripravljen na IPO 3 in na izpitih ni noben uganil,da je "puding pajser"-niti marker. In ker je takih puding-psov vse več bi se klasiki zelo prilegel kakšen bolj duhovit pristop k šolanju, če hočete šport sploh ohraniti.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 23 Februar 2007, 11:17:04
ko je v nagonu) in kako izgleda med delom. Če je pes zadovoljen, potem mi metoda niti ni pomembna.

IgiS, kdo pa trenutno dela poslušnost samo na vodnika?

lahko ti povem ,da so pred 50 leti vsi  8)- kdo pa danes bo pa Igis vedel  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 23 Februar 2007, 11:23:50
Joj, Urska, a ti sploh razumes kaj, kar clovek napise???

S taksnimi, ki niso sposobni vodit dialog, le tega clovek na more vodit.

To, da ti ne ves za taksne primere se ne pomeni, da ne obstajajo. Ogromno jih je, in zgleda, da se moras le malo naokoli ozret (z odprtimi ocmi in umom), da jih bos videla.

Igis se je bil vsaj pripravljen zacet pogovarjat na normalen nacin. Pa ceprav stoji na drugem bregu kot jaz. Vsaj razumem ga tako...

Low drive diet pa zame pomeni nekaj drugega kot odvzem hrane. Preverite... o cem naj bi tu sploh tekla debata. ;)

Blumina

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 23 Februar 2007, 11:48:24
Blumina, očitno predolgo pišem, pa potem ne berem vseh odgovorov napisanih vmes, pa padem čisto iz konteksta ven  :D  oz. ponavljam že napisano.

Ja, saj sem napisala zase, z mojega vidika, za primere, ki jih jaz poznam. Nikjer ne trdim, da to velja za vse.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: IgiS na 23 Februar 2007, 12:17:14
ni res ,če delaš od začetka s klikerjem lahko izdelaš tudi poslušnost v obrambi. Rabiš pa dober koncept in dobrega markerja.
Da tega klasiki večinoma ne delajo ni zato, ker ni mogoče, ampak zato ker se jim ne ljubi razmišljat  in seveda zato ker res sploh ni nujno za vse pse. Se pa da, če kdo tako želi.
Saj pravim, mogoče je vse, a teorija in praksa nista isto. Jaz ga še nisem videl, ko ga bom vam sporočim  :-\ , čeprav vsak dan bolj verjamem, da je to utopija  ;D ;D
Poleg tega pa mi se zdi, da nekateri od vas že dolgo niste videli hard psov pri delu, pismu ti požre kliker in pol roke zraven  :D :D

LP
Igor
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 23 Februar 2007, 12:20:40
Očitno  ste zamenjali lakoto s požrešnostjo. Pes, ki mu je glavna motivacija hrana sčasoma postane požrešen (če smo uspešni seveda) tako kot pes, ki mu je glavna motivacija žogica postane nanjo nor in bi tekal za njo do onemoglosti.
Že pri mojih psicah (ki sploh niso tipične klikeraške psice) bi imel opazovalec občutek, da so popolnoma sestradane, s takim žarom vzamejo zasluženo nagrado. Pa so dobile zjutraj normalen dnevni obrok in zdajle ob koncu zime so vse rahlo nad idealno težo (kot vedno ob tem času)

Low - driwe -  dog diet pa ne pomeni odtegnitev hrane ali hranjenje s hrano z malo oglikovimi hidrati ali sploh nič v zvezi s hrano. Gre za "dijeto" za pse z nizkim nagonom. Psu , ki se mu ne da delati (ali igrati ali karkoli drugega...) enostavno ni treba delati, gledati pa mora druge pse ki to delajo - in so zato tudi pretirano nagrajeni. Po možnosti z nagrado, ki bi sicer pripadla lenemu psu. Večina "lenih" psov se po taki dijeti sama od sebe loti dela - ne da bi vodnik to od njega sploh zahteval. Nisem ne vem kakšen teoretik ampak to zadevo bi dala nekam k negativni kazni. Da pa zadeva deluje, sem se prepričala ničkolikokrat. Pa niti na ograjo mi jih ni bilo treba privezovati.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: simi na 23 Februar 2007, 12:41:50
Nekoč v podobni debati na nekem drugem forumu sem že postavila to vprašanje, pa se je debata kaj hitro zaključila, kar seveda ne pričakujem tukaj, saj smo že malo starejši in imamo več izkušenj.

Torej ponavljam vprašanje.
Kakšna je razlika med fizično kaznjijo in psihično kaznijo za pasjo osebnost?


Sama delam po metodi takojšnje prekinitve nezačeljenega vedenja in takojšnje potrditve zaželjenega vedenja. S tem da pri negativnem vednju ločim 2 stvari. Moteže in nevarno vedenje in samo moteče vedenje in temu primerna je tudi reakcija, ki jo vodnik mora dati.
Pri zelo nevarnem negativnem vedenju delajo po principu preventive ne kurative, torej preprečijo da do te napake sploh pride, ker so posledice te napake nevarne za samega vodnika ali pa oklice. Temu primerno pa je takojšnja potrditev toliko večja kot pri stvari ki jo za vodnika in okolico nemoteča a nedlježna za vodnika.
Napaka je oboje: grizenje ljudi, ker je pes agresiven ali pa grizenje palic, ker je vodnik pozabil na psa in se je naučil samozaposlitve.
a ena napaka je nevarna za okolico druga pa ne in temu primerno se dela po principu pravočasne preventive.

Psi, ki delajo po tem principu niso prav nič poklepani in bogi, kot jih hočejo "klikeraši" predstavit, da takšne naredimo klasiki.
Tudi "naši" psi delajo za nagrado, samo ne dovolimo jim nezaželjenega vedenja in ga glede na stopnjo nezaželjenosti korigiramo.
   
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 23 Februar 2007, 14:04:56
Razlika med fizično in sihično negative reinforcement (ne kaznijo ) je da je fizična, ki deluje  oboje fizična in psihična, psihična pa samo psihična  ;).

Odstranitev psa iz dela je v bistvu podobna ignoriranju = neg kazen al kako že po teoriji  ::)
Prednost je, da pomaga mnogim psom- najbolj ravno trdonjam ,ki jih za fizično kazen boli patka, dokler ne doseže stopje, ki jo ne smeš izvest , če ga nočeš polomit.
Time out , ki sledi omogoči psu, da se zbere in malo razmisli.
Fizična neg reinforsement,ki je v bistvu korekcija( vsebuje tudi smer in je neke vrste pomoč psu) , čeprav neprijetna namreč mnoge pse psihično poleni. Bolj enostavno jim je potrpeti malo fizčne neprijetnosti, kot pa razmisliti z lastno glavo in se potruditi za pravilno rešitev. Zato je za mnoge pse potuha. Še več je takih ,ki jim je prav v veselje eno vajo stokrat ponovit -enkrat bo že prav , briga me sistem  ::)
Večina jih potem  postane zmedenih , ko na tekmi npr ob napaki ne dobijo pričakovane pomoči  zato izgledajo kot da bi jih res pretepali ne vem koliko  :P drugi pa (bolj podjetni), ko ugotovijo, da vpliva s pomočjo na tekmi ne bo, vzamejo stvar v svoje roke in smo na istem, kot da nismo nikoli trenirali.

Na kratko -eni psi se mimogrede iz subjekta šolanja spremenijo v objekt in so s svojo pasivno vlogo nepovratno zadovoljni, drugi pa ugotovijo , da treningi so eno , tekme pa " hojladri briga me kje si ti, saj vem da nič ne sledi "  ;D.
Če je naš pes prvega tipa in delam no time out in njegovo odgovornost -ne našo, na tekmi ne bo težav- zna se rešit sam, če je drugega tipa smo spet na boljšem- vsak lahko zapusti tekmovanje in pes doživi isto kot na treningu- nekako pa noben ne more psa fizično kaznovat na tekmi (bi rada vidla take ,ki imajo za to jajca  :P).

Glede napak kot so posledice slabega dela- to so posebni primeri , kakor ne moremo enačiti zrave osebe z bolano. Bolana dobi tudi antibiotik ali kemoterapijo ali pa ji odrežejo kakšen kos telesa. Ve se ,da je to škodljivo in da ima stranske učinke ampak to so pač posebne okoliščine.

Dejstvo je če kdo dela s klikerjem od začetka in  pravilno ne more prit do tega, da bi bil pes nevaren za okolico, ne glede na to kako odločen značaj je..
Če pa kdo ima psa z nevarno razvado (npr napadanje ljudi psov ) pa je to kot rakavo tkivo, ki ga je treba odrezati, da lahko začnemo z zdravljenjem in normalnim življenjem.  Kirurški poseg= sila. Ampak operirat ne more vsak kekec in potem je jasno da sledi rehabilitacija in tudi zapleti so možni , celo zelo resni in nepovratni.

Tukaj pa tema teče o normalnem šolanju normalnih oz normaliziranih  psov.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: blumina na 23 Februar 2007, 14:33:43
Simi, dober izziv za debato  ;D

Moje mnenje je taksno, da so si psi, tako kot smo si mi ljudje, zelo razlicni.
Enega prizadane fizicna kazen zelo mocno, drugi se ji lahko dobesedno smejejo v brk. Prav tako je s psihicnim kaznovanjem. Za vsak osebek je potrebno najti pravo pot, ki je prava le zanj in ne se za celo mnozico. Lahko se sicer drzimo nekega osnovnega vzorca, a pravo pot je treba poiskat za vsakega posameznika posebej. Zopet bom primerjala z ljudmi.
Otroci odrascajo v isti druzini, a z vsakim posebej moras uspostavit drugacno taktiko nagrajevanja in na zalost vcasih, ceprav redko tudi kazni. Pa s tem ne mislim tepez.
Vez kot je pozitivnih spodbujanj bolj raste samozavest osebka. Bolj mu dajes vedeti, kako ponosen si na njegova dajanja, mocnejsi osebek se bo praviloma razvil, ki bo verjel v svoje odlocitve.
Tu je pa zopet cilj tisti, ki je lahko razlicen. Zelimo razvijat osebo, ki bo pohlevna in delala le tako, kot zelimo mi ali pa zelimo sicer osebek, ki dela sicer v okviru nasih pravi, a dela s svojo glavo in ogromno odlocitev sprejema sam. Razlika je velika: resevalni pes, klasika, agility…

Seveda, pa je potrebno postaviti meje preko katerih ne sme. Do tega pride pri vzgoji ljudi ali pa psov. Pri ljudeh so v soli vcasih pele sibe, sedaj je bolj psihicni pritisk. Vendar kakorkoli pogledas, otroci bodo z veseljem sodelovali pri pouku le ob avtoritativnem ucitelju, ki jih zna velikokrat pravično in pravocasno nagrajevat. Avtoriteto pa taksen ucitelj ne dobi s sibami, dretjem, ipd, ampak s pravilnim vedeljem. Z najvecjim zarom bomo hodili k ucitelju, ki nam bo dal vedeti kako dobri smo in kako ponosen je na nas. Cel cas, ne le pri pouku. Do taksnih ljudi pristopimo vsi z velikim spostovanjem.
Podobno je pri delu s psom. Avtoriteto se ne dobi z bodeckami, cukanjem, (prosim ne spet skocit, ker ne leti na nobenega) ampak z obnasanjem cel cas skupnega bivanja z njim.
Zacasno odstanitev iz poligona jaz ne smatram kot taksno hudo kazen, ki bi lahko puscala posledice. Pes ima time outa, kjer lahko razmisli ali bi sodeloval po nasih pravilih ali ne. Gledanje kako delajo drugi in kako so drugi nagrajeni ima vsacih odlicne ucinke. Pri drugemu psu, pa lahko povzroci to, da v veliki zelji pregori, se iztrosi. Zopet ni enega in istega sistema za vse. Moja vem, da ko vidi drugega psa, da gre iskat hoce it iskat tudi sama. Ne potrebuje dodatne stimulacije, tako zelo si zeli delat tudi sama.

Tako fizicna in tudi psihicna kazen, ki je prekoracila sposobnost osebka lahko pusti dolgotrajne posledice. Zopet odvisno od doticnega osebka koliko prenese.
Najhujse je, ker se veliko ljudi ne zna prilagajat trenutni situaciji. Ravna se le po tistem kar so jih naucili, nagonsko se ne znajo prilagodit situaciji.
Zame je ucitelj, ki se prilagodi vsakemu posamezniku, pa naj bo to pes ali clovek , tisti, ki dobi najvecjo veljavo v mojih oceh. Ki zna najti pravo pot, ce jo se ne ve, pa je pripravljen utirati zopet nove in nove špoti. Za vsakega posameznega psa, cloveka.
Na zalost taksnih ljudi zelo manjka v nasem solstvu, in prav tako jih manjka v pasjem solstvu. Vendar so v enem in drugem sistemu seveda tudi svetle izjeme. Kapo dol pred njimi, bi rekel Katanec  :)

Obstaja sicer tudi kaksna druga pot. Npr., da si kupis le psa, ki odgovarja tvojim kriterijem po katerih zelis delat. Ce ni pravi, ga nadomestis z drugim 
Tistega za katrega je potrebno nnajti drugacno pot pa posljes v ustanove, ki se bodo ukvarjali z drugacnimi 

Zame pa ni lepsega od obcutka, ko vidis kako z veseljem dela pes ali pa clovek, ki je bil na zacetku povozen od nase druzbe in ga vrnes v igro. Vsakokrat se mi kocine postavijo pokonci, ko vidim uspeh kaksnega od taksnih osebkov. Spet pasjih ali pa cloveskih.

Pozdravcek
Blumina

+1
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 10:24:56
Vprasanje je samo hipoteticno... Naprimer da psa solas z pozitivno motivacijo ter z pomocjo klikerja in te tvoj pes iz tebi neznanega ali pac zanega  razloga (npr ko se prehranjuje) šavsne ali ugrizne, kako reagirati? Predvidevam da v takem primeru ne mores stvari enostavno izignorirati, pohvaliti se manj... se tu konca vzgoja z pozitivno motivacijo in se zacne kaznovanje ali kako?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 28 Februar 2007, 10:55:03
Vprasanje je samo hipoteticno... Naprimer da psa solas z pozitivno motivacijo ter z pomocjo klikerja in te tvoj pes iz tebi neznanega ali pac zanega  razloga (npr ko se prehranjuje) šavsne ali ugrizne, kako reagirati? Predvidevam da v takem primeru ne mores stvari enostavno izignorirati, pohvaliti se manj... se tu konca vzgoja z pozitivno motivacijo in se zacne kaznovanje ali kako?

več ko se piše, manj je enim jasno ::)
Prvič s pozitivno motivacijo(ali tudi amo s pozitivno motivacijo) lahko šolaš tudi brez klikerja.
Kliker služi samo označevanju željenega vedenja. Dejuje bolje kot beseda, ker po znanstvenih raziskavah gre oster kovinski zvok čist fizikalno neposredno v neke določene predele možganov, ne skozi zavestne filtre , kot besede. Drugače kliker word prav tako označuje  vedenje kot klik s klikerjem.
Zakaj bi te pes šavsnil, če delaš s klikerjem ali brez klikerja- ni v nobeni povezavi s klikanjem.
Klikanje služi učenju vaj. Načeloma, če psa veliko učiš in je on tisti ,ki išče sodelovanje s tabo, si avtomatično vodja- ne glede kako ga tehnično učiš- iz razloga pač, da uči vedno pametnejši manj pametnega, če pes sprejema učenje sprejema avtoriteto  ;).

Če pes ne sprejema avtoritete delaš nekaj narobe-s klikerjem ali brez in imaš torej problem, ki z načinom učenja nima povezave ima pa z odnosom med tabo in psom, ki se formira tudi skozi kvaliteto (ne način !) učenja.

kako naj kdo to reši,pa se ne da ugotavljat niti na spošno v realnosti,kaj šele preko foruma. Odvisno čisto od posameznega primera oz para in vrste napake.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 11:27:30
več ko se piše, manj je enim jasno ::)
Prvič s pozitivno motivacijo(ali tudi amo s pozitivno motivacijo) lahko šolaš tudi brez klikerja.
Kliker služi samo označevanju željenega vedenja. Dejuje bolje kot beseda, ker po znanstvenih raziskavah gre oster kovinski zvok čist fizikalno neposredno v neke določene predele možganov, ne skozi zavestne filtre , kot besede. Drugače kliker word prav tako označuje  vedenje kot klik s klikerjem.
Zakaj bi te pes šavsnil, če delaš s klikerjem ali brez klikerja- ni v nobeni povezavi s klikanjem.
Klikanje služi učenju vaj. Načeloma, če psa veliko učiš in je on tisti ,ki išče sodelovanje s tabo, si avtomatično vodja- ne glede kako ga tehnično učiš- iz razloga pač, da uči vedno pametnejši manj pametnega, če pes sprejema učenje sprejema avtoriteto  ;).

Če pes ne sprejema avtoritete delaš nekaj narobe-s klikerjem ali brez in imaš torej problem, ki z načinom učenja nima povezave ima pa z odnosom med tabo in psom, ki se formira tudi skozi kvaliteto (ne način !) učenja.

kako naj kdo to reši,pa se ne da ugotavljat niti na spošno v realnosti,kaj šele preko foruma. Odvisno čisto od posameznega primera oz para in vrste napake.

Madona kako ti bingljas na vsaki besedi, ampak beres pa tudi bolj povrsno.  ::) Napisalasem da šolaš z pozitivno motivacijo ter z pomocjo klikerja in se preden si ti odgovorila na to vprasanje sem prosila moderatorico naj to vprasanje premakne nekam drugam ker se mi je zazdelo da kliker ni prava tema.

No pa dajmo ponovit vprsanje (bojo ze moderatorji prestavili), torej tvoj pes (deteljica), ki ga šolaš z pozitivno motivacijo (vseeno mi je a z klikerjem ali brez) te šavsne, ker si mu med jedjo šarila po skledi. Kako reagiras? (vprasanje je se vedno hipoteticno)  :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 28 Februar 2007, 11:49:19
Počiš ga s klikerjem po glavi. :P
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 11:51:20
Se pravi, da v taki situaciji pozitivna motivacija splava po vodi?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: andreja na 28 Februar 2007, 12:12:29
Sej je deteljica napisala. Če je to tvoj primer, pomeni, da tvoja pozitivna motivacija ni bila dovolj učinkovita ali pa nezadostna.
Sicer pa je eno učenje in nekaj čisto drugega vzgoja. Marsikatere stvari ne moreš kar spregledat, če ne klikaš od čisto malega in nonstop in to seveda tudi pravilno, se pravi točno veš kaj delaš. Taki so pa itak redki ;)

Ne, mora bit ne, ne glede na to kako motivacijo uporabljaš. Po moje je tukaj problemček...
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 12:23:07

Ne, mora bit ne, ne glede na to kako motivacijo uporabljaš. Po moje je tukaj problemček...


Problema ni, ker psa ki bi ga šolala z pozitivno motivacijo še nimam, zato sem tudi napisala da je vprasanje hipoteticno. Predvidevam da ce te pes šavsne, ne reagiras najbolj mirno in zato sprasujem ce se tu konca ucenje z pozitivno motivacijo (pozabite na kliker, vprsanje sem sprva postavila v napacno temo in ga tudi napacno formulirala).
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 28 Februar 2007, 12:33:37
moj odgovor bo zelo hipotetičen, ker še nikoli noben moj pes ni renčal name, če sem šarila po skledi  :D.
Po mnenju nekaterih se to itak ne more zgodit ,ker baje klikeraši psov tako in tako ne hranimo iz sklede, kadar jih sploh hranimo, to je seveda zgolj v izjemnih primerih  , in itak iz roke  :P...
Drugače pa, čist nehipotetično  ::)  smo se ravno pred nekaj denevi krohotali ob moji vsestranski uporabi klikerja - namreč en mojih psov je nekje nalepil nos na tla...in sem mu v sekundi vrgla kliker v glavo  8)  ;D ;D.........jaz pač šolam vse vaje s klikerjem in pri mladih psih striktno upoštevam načelo samoiniciativnosti, pri odraslih in izšolanih pa ne toleriram bedstoč  :-[ . Res pa je tudi da je teh skoraj nič odkar sem po izkušnjah sposobna predvideti vedno več možnih stranpoti še preden se sploh začnejo  ;)

Sploh itak nisem tipičen klikeraš :-\ - uporabljam vedno  tisto , kar najbolj deluje- in to je pač  šolanje na  kliker  :P.
Tudi nisem noben moralist- z lahkoto psa sesujem ko kanto, brez kančka slabe vesti- če bi le pomagalo in če bi bilo sploh potrebno.

Delo s klikerjem zagovarjam iz enega samega razloga- ker je učinkovito in da najboljše rezultate  8), moralna plat me sploh ne zanima- to prepuščam ljubiteljem živali  :P.
Dela s silo ne zagovarjam iz izklučno enega razloga- ker je zelo naporno(za vodnika) in večinoma ne da dobrih rezultatov (je tehnično prezahtevno celo za poznavalce). Korekcij v vajah ne zgovarjam izključno iz enega samega razloga- ker odgovornost s psa prenesejo na vodnika in ker dolgoročno tudi dajo slabše rezultate.
As simpl as that

kaj bi torej naredila, če bi nek pes zarenčal name, ko bi segla v skledo npr- prav čisto nič-preslišala bi renčanje in spregledala šavsanje in mirno izvedla,kar sem si zamislila. Pa še skledo bi umaknila  s hrano vred, do naslednjič.
Nekja podobnega tvoji hipotezi sem naredila ko je eden mojih psov zarenčal na otroka,ki se mi je usedel na kost ,ki jo je glodal- brez besed, brez komentarja in pogleda in v isti sekundi je kost letela na omaro -pes pa v velikem loku čez celo sobo ,kjer se je zagozdil za radiator- ko se je ozrl smo vsi mirno in neprizadeto gledali TV dalje, kot da nimamo nič opravit z dogodkom.

zadovoljna?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Target na 28 Februar 2007, 12:40:10
isla,

izkusenim pasjim vodnikom (kot npr. deteljici) se bo zelo tezko zgodilo, da bi jo njen pes šavsnil pri skledi, kot si napisala. Zakaj sem tako prepricana? Zato, ker take zadeve se ne skuhajo kar v 5 minutah ampak se zacnejo kuhati ze pri mladicu in izkuseni vodniki znajo pravilno natrenirati tudi take situacije od samega začetka - neizkuseni in nevedni pa jih ponavadi samo poslabšajo.

Npr. samo pri agresivnosti/ posesivnosti zaradi hrane obstajajo podrobna navodila in postopki, kako se zadeve lotimo in peljemo naprej - tudi tu se dela po načelih pozitivne motivacije, desenzibilizacije, kasneje posploševanja,.. itd. Je pa vcasih nujno - ce delamo z mladicem, ki ze šavsa pri hrani, da si roko ovijemo s kako cunjo ali nataknemo debelejše delovne rokavice - zato, da bi v slučaju, če bo pes kljub postopnem napredku nenadoma odreagiral, NE umaknili roke temvec mirno obmirovali in tako mladicu pokazali, da nam "dol visi" ce se repenci,tudi ce zagrize smo se vedno mocnejsi in trdno v sedlu.

Sem hotela v bistvu povedat, da ce pes zvecer porenči pri skledi, to ne pomeni, da prekinemo z nagradicami, ki smo jih uporabili pri ucenju Sedi popoldne in avtomatsko preidemo na batine..  >:D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 12:41:02
No hvala, pa smo le prišli skupaj.  ;D Sprasevala sem zato, ker se mi zdi da v nekaterih situacijah enostvno ni mozno stvari ignorirati oz ih korigirati z nagrajevanjem. Taksna metoda kot jo opisujes se mi zdi povsem sprejemlijva, sicer pa upam da mi nikoli ne bo treba uporabljati klikerja (ali kaksnega drugega predmeta) za metajnje v glavo ampak le za klikanje. Ampak nikoli ne ves...  ::)
Pa ne se tolk razburjat nad mojimi vprasanji, poskusam ze v naprej predvideti vse mozne in ne mozne situacije to je vse.

Tole je letelo na odgovor deteljice.

Citiraj
Sem hotela v bistvu povedat, da ce pes zvecer porenči pri skledi, to ne pomeni, da prekinemo z nagradicami, ki smo jih uporabili pri ucenju Sedi popoldne in avtomatsko preidemo na batine..  Evil

Seveda nisem imela v mislih da bi v popolnosti prekinili nagrajevanje itd, v mislih sem imela le da vcasih tudi brez "kazni" ne gre. Drugace pa se strinjam s tabo Target, da se ljudem ki imajo veliko izkusenj z solanjem kot so Deteljica, lanabela itd. taksne stvari najbrz ne dogajajo, prav tako pa se mi zdi da pri zacetnikih niso redke napake zaradi katerih posledicno lahko pride do tezav.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 12:48:46
zadovoljna?

Zelo zadovoljna  :D, samo malo traja da človek iz vas kinološko podkovanih žensk kaj iztisne.  >:D  :)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 28 Februar 2007, 12:57:59
Metanje klikerja pride v poštev pri že izšolanih psih ,ki se mal preveč zamislijo v kakšno drugo smer in služi predvsem kot motnja ,ki prekine zatopljenost in ustvari možnost ,da pes začne s kakim pozitivnim delovanjem.
Ni neka fizična sila, ker je kliker lahek in ker redkokdaj sploh zadeneš psa (ponesreči ali namenoma). Podobno delovanje kot tisto  s piksno  od Stariha ;).
Če je potreba se to zgodi večkot "enkrat na pet mesecev" se je za zamislit, če res prav delamo. Pa tudi bistvo učinkovitosti takih prekinitev je v tem ,da so nepredbvidljive, zato je bolje uporabljati čim več različnih presenečenj in po možnosti tako, da pes sploh ne dojame,da prihajo od vodnika!.

Pri agresivnosti pa je potrebno striktno ločit agresivnost do vodnika (lahko odpravmo z ignoriranjem ) in agresivnost do okolice.
To jaz vedno prepovem oz onemogočim. Včeraj je moja terierka začel atlačit partnerja v igri in sem jo dvignila za kožo na vratu v zrak-čist nežno, a odločno in seveda brez komentarja. Ko se je skulirala, sem jo mirno postavila nazaj v igro - in vse ji je bilo jasno  ;) torej - prekiniti je treba vsak namig na neprimerno vedenje, pa se sploh ne bo razvilo.
Iz takega prijateljskega tlačenja, ki ga ljudje vs epreradi spregledajo ,ali pa opravičujejo, se namreč sčasoma lahko razvije pretepanje in potem smo pa tam  >:(, kjer bomo najverjetneje re m orali uporabiti grobo silo za blokado nevarnega psa,al pa vse življenje nekaj taktizirati in pometati pod preprogo - a pri tem bo tudi rizik vseeno ostal.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *LuNa* na 28 Februar 2007, 13:46:14
Če pes renči nate ali te ugrizne, ko posegaš v njegovo hrano, je to samo dokaz, da z vajinim odnosom nekaj ne štima -> beri pes te ne priznava za avtoriteto. Torej delaj na avtoriteti, ignoriraj neželene odzive in nagrajuj zaželene. Tudi pri hrani. Kako pa konkretno postopat, je pa odvisno od psa. Nekaterim je dovolj, da jim brez besed vzameš posodo. Seveda je pa treba postopati takoj (pes se ponavadi ne spomne kar en dan in te šavsne, ampak prej že kaže na to - recimo renči, ....). Sicer je pa za psa neke vrste kazen že samo to, da mu vzamemo tisto, kar mu dela veselje.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: isla na 28 Februar 2007, 13:49:57
Hvala vsem za odgovore, jemanje hrane je bil samo ilustriran primer, sprasevala sem na splosno za reakcije, ko pes šavsne ali vgrizne lastnika, vse skupaj pa sem hotela povezati z pozitivno motivacijo. Vecno odgovorov sem dobila in so me tudi zadovoljili.  ;D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: simi na 01 Marec 2007, 11:02:34

Npr. samo pri agresivnosti/ posesivnosti zaradi hrane obstajajo podrobna navodila in postopki, kako se zadeve lotimo in peljemo naprej - tudi tu se dela po načelih pozitivne motivacije, desenzibilizacije, kasneje posploševanja,.. itd. Je pa vcasih nujno - ce delamo z mladicem, ki ze šavsa pri hrani, da si roko ovijemo s kako cunjo ali nataknemo debelejše delovne rokavice - zato, da bi v slučaju, če bo pes kljub postopnem napredku nenadoma odreagiral, NE umaknili roke temvec mirno obmirovali in tako mladicu pokazali, da nam "dol visi" ce se repenci,tudi ce zagrize smo se vedno mocnejsi in trdno v sedlu.



plosk, plosk, in kaj naredimo ,ko to ni mladiček pri treh mesecih, ampak mladiček pri 7-mih mesecih ali pa odrasel pes?




Sama delam po metodi takojšnje prekinitve nezačeljenega vedenja in takojšnje potrditve zaželjenega vedenja. S tem da pri negativnem vednju ločim 2 stvari. Moteže in nevarno vedenje in samo moteče vedenje in temu primerna je tudi reakcija, ki jo vodnik mora dati.
Pri zelo nevarnem negativnem vedenju delajo po principu preventive ne kurative, torej preprečijo da do te napake sploh pride, ker so posledice te napake nevarne za samega vodnika ali pa oklice. Temu primerno pa je takojšnja potrditev toliko večja kot pri stvari ki jo za vodnika in okolico nemoteča a nedlježna za vodnika.
Napaka je oboje: grizenje ljudi, ker je pes agresiven ali pa grizenje palic, ker je vodnik pozabil na psa in se je naučil samozaposlitve.
a ena napaka je nevarna za okolico druga pa ne in temu primerno se dela po principu pravočasne preventive.


Tudi "naši" psi delajo za nagrado, samo ne dovolimo jim nezaželjenega vedenja in ga glede na stopnjo nezaželjenosti korigiramo.
   

Ma se bom kar sama sebe citirla.

Torej mene ne zanima koliko je pes star. Grizel me ne bo! Samo probal bo, pa bo letel po zraku če malo karikiram. Ja ko se bo umiril bo pa pohvaljen. Pa le bo potrebno bo še enkrat letel po zraku in bil potem pohvaljen.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 01 Marec 2007, 12:36:33
OK, večina vas torej neželjenega vedenja ne ignorira.

Zanima me predvsem v katerih situacijah dopuščate možnost ignorance neželjenega vedenja?

Kaj delate pri učenju in pri piljenju vaj? Ignorirate brez besede, psa z besedo opozorite na napačno izvedeno vajo, da se jasno zave, da nagrade ne bo (negativna kazen)? In če pes napačno izvede del sestavljene vaje, ponavljate celo vajo ali samo od tam naprej, ko je naredil napako?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 01 Marec 2007, 15:09:52
Citiraj
Zanima me predvsem v katerih situacijah dopuščate možnost ignorance neželjenega vedenja?

Načeloma povsod tam, kjer pes hoče nekaj izsiliti od nas. Kadar pa dela nekaj kar  je njemu prijetno, nam pa ne, bo ignoriranja samo vesel.

Kaj delam pri piljenju? povsem odvisno od situacije. Kadar je napaka posledica mojega napačnega vodenja (zelo pogosto pri agilitiju), jo ignoriram, pes je vseeno nagrajen, potem pa poskusiva še enkrat narediti prav. Če naredi napako ali pa zadevo slabo naredi pes včasih  ignoriram, včasih pa  mu to tudi povem. Recimo z blagim opozorilom - narobe, ni dobro, še enkrat...povsem nestrokovno sicer, ampak moji razumejo vsaj 10 podobnih stavkov in temu primerno reagirajo. Glede na reakcije bi rekla, da tega ne smatrajo kot kazen (čeprav teoretično to je) ampak kot pomoč kako priti do nagrade (enako velja za morebitne korekcije, pri katerih se sicer lahko uporabi fizična sila, ki pa za psa ni neprijetna). Edina kazen, ki se pri mojih obnese in jo tudi smatrajo kot kazen je time out.

Pri sestavljeni vaji se ponavadi ponovi del ki ga je naredil narobe, ko gre ta del v redu pa se ponovi vaja v celoti ali pa se sestavlja po  delih, če je res dolga. Lahko tudi od zadaj naprej.

Kar pa se tiče renčanja in šavsanja pri hranjenju pa zgolj hipotetično, ker se mi dozdaj še ni zgodilo da bi kateremu to sploh padlo na pamet: tudi pri meni bi letel po zraku in hrane niti slučajno ne bi dobil. Pa povsem mirno in brez razburjanja - kot da se ni zgodilo nič. Nekaj takega se jim recimo dejansko zgodi, če se stepejo med seboj in ob popozorilu takoj ne odnehajo. Ampak to lahko naredim jaz, ki se psov ne bojim, svojih pa še sploh ne in se ne sekiram zaradi morebitnega ugriza če z golo roko posežem med pse. Poleg tega se mi v taki situaciji čisto nič ne smilijo in če že staknejo, staknejo krepko. Pa še s tem, kdo je začel se ne obremenjujem - kdor se pretepa je kaznovan.

Ne bi pa takega ravnanja svetovala drugim, sploh pa ne takole ne da bi poznala psa in vodnika. Če vodnik nima avtoritete, če mu je pes zrasel nad glavo in če se psa za  povrhu še boji s silo ne bo opravil nič, samo situacijo si lahko poslabša. Takim bi svetovala daljšo in varnejšo pot - postopno izgrajevanje odnosa med vodnikom in psom in krepitev avtoritete vodnika  (tistih 10 ali koliko je že zapovedi kako se mora vesti lastnik ki bi rad postal vodja + učenje vaj poslušnosti), v tem času pa se naj izogiba konfliktnih situacij.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: čara na 01 Marec 2007, 20:40:14
Živijo!

Mene pa zanima kako bi zmotivirali za delo psa, ki ga ljudje niti ne zanimajo? Bolj ga zanimajo psi. Ker je pač večino časa preživel v družbi s psom, na ograjenem dvorišču. Aja pa še do nepoznanih psov se zaganja. Žogica ga niti ne zanima. Edino vrv in vlečenje mu je zanimivo-žal takrat poskuša grist roko, da bi dobil vrv.

Pozna besedo sedi! Na ime ne pride...

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 01 Marec 2007, 21:01:21
OK, večina vas torej neželjenega vedenja ne ignorira.

Zanima me predvsem v katerih situacijah dopuščate možnost ignorance neželjenega vedenja?

Kaj delate pri učenju in pri piljenju vaj? Ignorirate brez besede, psa z besedo opozorite na napačno izvedeno vajo, da se jasno zave, da nagrade ne bo (negativna kazen)? In če pes napačno izvede del sestavljene vaje, ponavljate celo vajo ali samo od tam naprej, ko je naredil napako?

jaz ignorirma "neželjeno vedenje" ko učim vaje. Pri mladih psih uporabljam ignoriranje neželjenega vedenja v celotnem šolanju.
Na splošno striktno ločim šolanje, šport itd od vsakdana. Se pravi - ustavljam vse nezaželjeno vedenje, kadar pes ni "v delu". Npr blokada pretepanja med igro psov- tu ni  ni nobene  vaje oz željenega vedenja, ki bi ga oblikoval in nimaš kaj motivirat ,ker pes ni sodeloval s tabo pred nezaželjenim vedenjem, isto odpoklic kar tako, ko je pes prost in hodi po svoje- ne moreš delat s samoiniciativnostjo oz motivacijo, če pes itak ni sodeloval s tabo. Seveda lahko nagradiš ,če pride, če pa ne pride , pa nimaš kaj motivirat ,ker to ni motivirabje ampak podkupovanje .

Pri odraslem psu  počasi postavljam meje - meje so, da se sodeluje-se pravi - če izšolan pes začne vohat nekaj X al pa strmet v daljavo ne ignoriram,ampak kaj ukrenem- ali vzbudim pozornost (s kakšnim gibom, gčasom itd) ali pa ga odstranim iz dela , zelo občasno in zelo nesramno vednje (se pri večini ne pojavlja sploh) pa zmotim fizično- primer uporabe klikerja nekoliko drugače ;).
V samih vajah načeloma (ne vedno) ignoriram napake. Ne čist vedno zato ker poskušam oceniti ali je napak napaka - v tem primeru ignoriram, ali je posledica nesodelovanja (se pravi,da je pes presegel okvir)- v tem primeru je odvisno od psa , starosti, stopnje izšolanosti , razpoloženja , kolikorecenim ,da je moja krivda da je pes nezbran ipd.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 01 Marec 2007, 21:22:19
Predvsem imam vtis, da se eni čisto preveč ukvarjajo z napakami in popravljanjem in piljenjem.
Če vaje naklikaš nimaš kaj pilit - ker so take ,kot si jih naučil. Pes lahko izvede napačno vajo- največkrat zaradi napačnega vodenja , napačnega timinga povelja  ali slabo izgovorjene ključne besede, težko pa jo izvede slabo. Slabo jo izvede le,če si jo slabo naučill- torej moraš pri klikanju na kriterij razčistiti pri sebi najpraj hočeš. Če pes pogosto zamešava dve vaji se moraš vprašati zakaj ,ker tega zagotovo ne dela namenoma in mu s popravljanjem prav nič ne pomagaš. Očitno imaš nekje napako pri sebi (nezavedno daješ še kakšno moteče povelje npr)ali pri povelju (morada spominja na ime vaje ,s katero zamenjuje -ena od številnih možnosti).
Psa torej ni maš kaj piliti- piliš lahko samo sebe in svoje vodenje, psa pa ne "piliš" ampak oblikuješ vedenja enakomerno s klikanjem vedno bolj strogih kriterijev, ampak on to ne opazi.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Urška na 01 Marec 2007, 21:58:35
Deteljica, jaz se trenutno ubadam s tem ali vztrajati pri klikanju ali ne. Ker pes kljub pravilno izvedenim vajam med njimi ne izgleda tako, da bi mi bil najbolj všeč. Ne morem se odločit ali je vedenje posledica njegovega trenutnega spreminjanja (ker je ravno v fazi dozorevanja in se je precej spremenil) ali je posledica sistema šolanja. Bo treba še malo počakat. Napake so itak moje, samo kaj novega se naučiš pa ponavadi samo preko njih. Bomo videli...

Kar se tiče pa izven poligona, normalno življenje pa to, tukaj nimam nobenih težav, čeprav sem jih po zadnjem napadu pričakovala. Ja, sem pa uporabljala korekcijo v meri, v kateri se mi je zdela potrebna.

Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 02 Marec 2007, 11:10:28
To se pač vsak sam odloči kako in na kakšen način bo šolal svojega psa, kakor tudi, če in kako bo metode združeval v svoj koncept ali pa če bo "ortodoksni pristaš ene poti".
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: čara na 10 Marec 2007, 20:28:29
Živijo!

Mene pa zanima kako bi zmotivirali za delo psa, ki ga ljudje niti ne zanimajo? Bolj ga zanimajo psi. Ker je pač večino časa preživel v družbi s psom, na ograjenem dvorišču. Aja pa še do nepoznanih psov se zaganja. Žogica ga niti ne zanima. Edino vrv in vlečenje mu je zanimivo-žal takrat poskuša grist roko, da bi dobil vrv.

Pozna besedo sedi! Na ime ne pride...



Mogoče ste prej spregledali, mene pa še vedno zanima.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: deteljica na 11 Marec 2007, 19:54:02
sej si sama napisala kaj ga zanima- vlečenje vrvi ;).
pa hrana zanima prav vsakega psa vsaj občasno ::)
pa če ga daš v kakšen boks-kletko  in nima tam kaj počet, potem mu bo bolj zanimivo sodelovat, če bo zunaj. če mu pa ne bo,naj gre še mal samotarit.
tako nekaj mesecev in bo šlo na bolje.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: čara na 12 Marec 2007, 17:25:33
hvala za odgovor, bom posredovala naprej.  :)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: daša na 24 Maj 2007, 21:24:58
Živjo!
Pri nas doma pa hodiva z Dašo na tečaj agility,pa še vedno ni dovolj motivirana.Z njo sem poskusila že marsikaj,večkrat izdelala kako novo igračo,da je bila vse nora nanjo,a jo je motiviranost minila.Tudi na hrano reagira tako tako,odvisno kakšna hrana je.Če je vedno drugačna je bolje,a se ji vedno zmeša ko zagleda psa,ko pa mačko pa vsa odpove.Sem že jaz vsa zmešana od mojega cviljenja,skakanja,norenja okoli nje,a imam vedno bolj občutek,da se ima Daša za damico in me samo prinaša okoli >:( >:(.Sem že poskusila biti bolj stroga,tudi ton glasu spremenim ob neposlušnosti,a se nič ne obnese.Sem že skoraj obupala.
A ve kdo za kak nasvet,kakšne koli informacije bodo prišle prav.
lp in hvala že v naprej
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: čara na 25 Maj 2007, 10:07:09
maš škota? Ti so že po naravi bolj umirjeni na parkurju, lepo previdno gredo čez ovire.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: daša na 25 Maj 2007, 16:37:15
Naša je pravi hiperaktivec,pa še v puberteti in zelo rada preskakuje ovire,ampak,ko so ovinki ali pa ima možnost zelo rada pobegne in se podi po poligonu in takrat je ne morem nikakor ustaviti,tudi,če letim vstran od nje ali skačem ji kričim,jo kličem,ter se ji skrivam z igračo.Je precej trmasta in jo tudi zanima vsak pes do katerega se zapodi in se hoče z njim igrati in je že to malce naporno.
Ima kdo kak nasvet,kaj naj ukrenem?
lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: malena3 na 26 Maj 2007, 00:29:34
Daša, na žalost it bo pravi nasvet dal le nekdo, ki se ukvarja s temi problemi..na žalost pa ga tudi jaz čakam že akr nekej časa..
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: zoe na 26 Maj 2007, 00:46:15
Naša je pravi hiperaktivec,pa še v puberteti in zelo rada preskakuje ovire,ampak,ko so ovinki ali pa ima možnost zelo rada pobegne in se podi po poligonu in takrat je ne morem nikakor ustaviti,tudi,če letim vstran od nje ali skačem ji kričim,jo kličem,ter se ji skrivam z igračo.Je precej trmasta in jo tudi zanima vsak pes do katerega se zapodi in se hoče z njim igrati in je že to malce naporno.
Ima kdo kak nasvet,kaj naj ukrenem?
lp


Kaj pa pravi inštuktor?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: daša na 26 Maj 2007, 08:58:15
Kaj pa pravi inštuktor?
Hm...ja moja inštruktorica mi je dala že veliko idej,ki se obnesejo in jo učim po takšnem pristopu,ampak bi še rada kakšni drug nasvet,ki bi se lahko obnesel.Recimo,kako je kdo drug motiviral psa,na kakšen način,da bi še probala drugače učiti.
Saj bom videla in bom vztrajala ter upam,da bo postala bolj motivirana name.
lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Tika na 26 Maj 2007, 09:37:23
Jaz ti lahko povem eno stvarco s katero sem svoji psicki naredila agility malo bolj vsec ;) In sicer pasteta v tubi. Kuza skoci cez skokec in ti vrzes tubo - kot “igracka“ s slastno vsebino ;D In ti stisnes pasteto ven iz tube, kuza jo pa polize ;) Ali pa konzerve v posodcah katere lahko meces itd.
Drugace pa probaj imeti na agilityju ekstra dobro hranco itd., da bo naredila vse za njo in ne bo niti pomislila, da bi sla stran od tebe (magari vamp, bikovke) ::)
Napisala si, da je nekaj casa nora na novo igracko - kaj pa ce zamenjas med treningom (ko vidis da je zacela zgubljat navdusenost) igracko za kaksno drugo ali pa za hranco? Da je ves cas nekaj novega ???
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: daša na 26 Maj 2007, 10:39:50
Hvala Tika,bom probala ;D.
Glede menjave pa ji večkrat zamenjam igračke,tudi tako sem že probala,da sem imela igračo s katero sva se igrali le na tečaju in je šlo zelo dobro,potem pa sem spet malo zamenjala,ko sem videla,da ji več ni všeč.
lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: *LuNa* na 26 Maj 2007, 12:16:03
Jaz sem imela s svojo podobne probleme, pa ne le pri agilitiju ampak tudi pri ostalem šolanju (od prinašanja naprej ...).
Kar ti pomaga je edino vztrajnost in doslednost. Žal se pri nas nič drugega ni obneslo (ne hrana - takrat jo sploh ni zanimala, igrače le občasno, ampak je ponavadi zgledalo tako, da je potem z igračo vred divjala okrog psov in jih vabila k igri).
Jaz sem jo vedno šla brez besed iskat in jo pripeljala nazaj. Če je pobege ponavljala sem jo privezala nekam stran in jo pustila samo. Če je recimo med pobegom slučajno le prišla nazaj do mene, sem bila noro vesela in skakala od navdušenja ... Je težko, samo se obnese. Pa ne pričakovati rezultatov čez noč.
Pri prinašanju sem si pa pomagala z 10 metrsko vrvico. S tem da sem kombinirala, da je recimo naredila par ponovitev na vrvici, potem pa sem vrvico odpela in ponovila brez. Če mi je ušla, je šla takoj spet na vrvico.... In spet smo vse ponovili. Če ga je tudi tu močno biksala, je enako sledila osamitev...
Tako da ne obupat.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: daša na 26 Maj 2007, 13:20:23
Jaz sem jo vedno šla brez besed iskat in jo pripeljala nazaj. Če je pobege ponavljala sem jo privezala nekam stran in jo pustila samo. Če je recimo med pobegom slučajno le prišla nazaj do mene, sem bila noro vesela in skakala od navdušenja ... Je težko, samo se obnese. Pa ne pričakovati rezultatov čez noč.
Pri prinašanju sem si pa pomagala z 10 metrsko vrvico. S tem da sem kombinirala, da je recimo naredila par ponovitev na vrvici, potem pa sem vrvico odpela in ponovila brez. Če mi je ušla, je šla takoj spet na vrvico.... In spet smo vse ponovili. Če ga je tudi tu močno biksala, je enako sledila osamitev...
Tako da ne obupat.
Tudi jaz delam na takšen način,priznam,da je vedno boljše,čeprav zelo rada pobegne vstran od mene,ker ko pride do mene išče priboljšek,katerega dobi ali pa se malce poigrava,potem si spet premisli in spet divja po dvorišču.Velikokrat se ji tudi skrijem in zelo hitro ugotovi da me ni in me zagreto išče.Ko pa pride do
mene,včasih vzame priboljšek,včasih pa se samo obrne in teče v drugo smer.
Kadar pobegne ji tudi jaz pripnem dolgo vrvico in brez besed greva nazaj.Daše ne lovim nikoli,ampak grem do nje in ji pripnem vrvico,včasih se še obrnem,ampak ne za dolgo,ker divja po gredah in vse razkopa.
lp
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 00:14:54
Hm vlko metod obstaja kako izšolati psa. Definitivno ne gre vsega samo s pohvalo in ne vsega samo s prisilo. Gre za nekakšno uravnoteženo kombinacijo obojega. Kot prisilo mislim to da pes mora ubogati tudi če njemu trenutno ni do tega.. ne bomo vendar čakali kdaj bo pes pripravljen nas ubogat.. a ne?
Če bomo psa non-stop le kaznovali pa tudi ne bi več imel veselja nas ubogat.

Mislim da psi ponavadi 'padajo' na hrano ali igračo, kasneje je dovolj že samo pohvala :)   iz lastnih izkušenj vem, da četudi pes sprva noče vzeti hrane kot nagrado, in ga še vedno bolj zanimajo druge stvari kot pa mi, se s časom tudi takšnega psa da navaditi na priboljšek. Če ne drugače tako, da pač enkrat izpustimo njegovo večerjo.. naslednje jutro bo pes veliko bolj pripravljen nas poslušat ker bo vedel, da bo dobil hrano.. Po nekajkratni ponovitvi ne bo več problemov in bo večinoma vedno 'padal' na hrano :)

Strinjam se tudi, da vaje, ko so psi nekoliko oddaljeni od nas, sprva opravljamo na daljši vrvici, da imamo psa še vedno pod kontrolo. Tudi prosto vodljivost sma z mojim psom se naučila tako da je za sabo vlekel daljši povodec in če je odtaval od mene sem enostavno brez besed stopila na vrvico, psa je cuknilo, malo je bil presenečen, nato pa kar hitro prišel nazaj k meni. :)

Samo še vedno ne vem...   kako psa najlažje naučiti vajo naprej?    poskusila sem z žogico, da sm mu jo vrgla, ko je že tekel nekaj korakov naprej, pa moj kuža ni preveč 'mahjen' nanjo..  pa tudi ko sem vajo poskusila izvesti brez žogice je tekel približno 15 korakov, potem pa se je ustavil in začel gledati kje je žogica..    Ima kdo morda kakšen predlog za to vajo?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: malena3 na 16 Junij 2007, 00:27:19
Jaz še vedno prakticiram time-out....če gospoda noče do mene, ga gremo pa iskat..brez besed in ga dam na time-out.
Nobenega dretja, cukanja, paničarjenja.

In jaz ga v naravi spustim, da leta okoli, potem grem v svojo smer brez besed, in tudi če koplje ali kaj brska, prileti do mene.
Do sedaj sva dosegla po novem, da pride do mene v gozdu, brez povodca..seveda ne vedno, sva pa na pravi poti.

Jana, pravo obliko kazni moraš najti, tako, da ga orenk zbistri.
Mojmu je najhujše, če je privezan in se jaz igram z drugo psičko.

Je pa res, da vadiva veliko na pozornosti...vsaj njegov samodejni pogled nagrajujem, vsako njegovo tavanje pa ignoriram.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 11:19:51
Za mojga je verjetno najhujša kazen to če ga na kartko cuknem za ovratnico..  vsaj na začetku je blo treba zdj je pa že dovolj discipliniran da je dovolj če rečem ne :)
ker osamitev pri njemu ne pomaga dosti, razen če mu ukažem da mora ležati. Sicer si pa hitro najde drugo zaposlitev...

Kakšno motivacijo uporabit je pa odvisno od psa do psa :)






še vedno sprašujem če ima morda kdo kakšen predlog za vajo naprej.... kako ga naučiti?   :-\ :-[
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lilit na 16 Junij 2007, 11:21:49
Jana* vprasaj v temi "resevanje" :)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 11:24:10
hvala :D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: malena3 na 16 Junij 2007, 11:25:37
Jana, mislim da ima tudi Sammy na svoji strani pod trikci vajo naprej, nisem pa sigurna.
Poglej, pa njo vprašaj.

Iz kje pa sta Jana z tvojim piškom?
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 11:42:49
Hehe tnx bom pogledla :)


Slovenj Gradec :D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 16 Junij 2007, 13:25:06
Pašteta v tubi - v redu, ampak pod pogojem, da ostane tuba v vodnikovi roki - če ne se zna zgoditi, da bosta šla tuba in pes v kakšno grmovje, kjer bo tuba storila konec. Paštetke v posodicah pa tudi z veliko previdnostjo - pri eni požrešni prinašalkii je trajalo mesec in pol, da je posodica od paštete prišla na dan - k sreči po naravni poti.

Na žalost si s cukanjem in ostalimi imenitnimi bližnjicami pri agilitiju nimaš kaj pomagati. Ne pomaga drugega kot vztrajnost in potrpežljivost ter veliko dela s psom izven parkurja - predvsem vaje pozonosti, odpoklic  - lahko s pomočjo vrvice ki jo vleče za sabo...pozornost naj se nagrajuje. Če se ene nagrade naveliča, imej več različnih. Ko greš na parkur, delaj čisto kratka zaporedja, pred začetkom naj bo pes pozoren nate in pazi, da pritegneš njegovo pozornost takoj ko konča. Če uide, naj potem nekaj časa leži in se dolgočasi. Če pride k drugim ljudem, naj ga ignorirajo, lahko ga tudi spodijo, prav tako je treba paziti, da se ne uspe igrati s psi. Ponavadi psi nehajo bežati takrat, ko jim postane agility zabaven in ko ugotovi, da se zunaj parkurja ne dogaja nič zanimivega.

Ja in secveda - pred treningom imejta dolg sprehod, da pokuri odvečno energijo. Pa fino ga je na sprehodih navaditi na kontrolirano igro z drugimi psi - če mu ne dovoliš stikov z drugimi psi, so mu tisti na vadbišču toliko bolj zanimivi, prav tako pa imaš lahko težavem, če mu dovoliš preveč nekontrolirane igre.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: daša na 16 Junij 2007, 16:20:01
Z Dašo sem začela bolj strogo delati,bolj glasno jo skregam,če ni pridna in odleti vstran pridem do nje,brez besedice in jo privežem ter odidem.Moram priznati da pomaga,ker sem jo skrivaj opazovala in se je dolgočasila ter me je začela iskati,ko pa sem prišla nazaj sem jo odvezala in je cel čas hodila za mano,če potem spet ni ubogala,sem spet ponovila na enak način.Zdaj bova več skupaj in bom več delala z njo na motivaciji.Tudi več različnih priboljškov uporabljam in se obnese,dokler si spet ne premisli.Na travniku pa je ne morem spustiti iz vrvice,razen na daljšo,ker ne obvlada odpoklica(zaenkrat beseda "pridi").Večkrat pride,tudi če recimo malce bežim nazaj in me pogleda potem kot nora laufa za mano in ji nekaj korakov od mene povem pridna ali bravo ali kaj podobnega in potem čaka in se vsede pred mene na kar je pohvaljena in dobi priboljšek.
Vadiva vaje in upam,da se bo počasi obneslo.

lp Nika
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: 5rca na 16 Junij 2007, 19:03:33
še vedno sprašujem če ima morda kdo kakšen predlog za vajo naprej.... kako ga naučiti?   :-\ :-[

Mogoče tako, da daš nekam na tla posodico s priboljški ali pa igračko (tako da jo pes vidi)  in potem od daleč nekako pripraviš psa, da gre tja in mu vmes govoriš naprej. Potem pa to vključiš med vajo poleg. Drugi način je, da psa naučiš vajo okrog (recimo drevesa ali palice) in potem daš na sredo nekam palico in daš ukaz okrog in s tem naučiš nekako vajo naprej. Jaz bi probala s palico in okrog.  :D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 19:09:36
oki hvala meni je bol všeč tisti predlog s hrano ker edino na hrano mi dela :)   sem že probala tk da sm mu 15m stran postavla na tla igračo sam ni bil zainteresiran zanjo :D       bom probala neki bo že delovalo :D  tnx še enkrat :D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: zoe na 16 Junij 2007, 19:38:26
Kaj pa če probaš s tarčo? Psa najprej naučiš, da se na povelje s smrčkom dotakne tarče (za tarčo lahko uporabiš žogico na palčki). Ko se veselo dotika tarče počasi začneš povečevati razdaljo med njim in tarčo. Ko prideš do željene razdalja pa počaaaaasi začneš umikati tarčo.

Ok, tko nekak nahitro, upam, da me bo dopolnil kdo, ki ima dejansko izkušnje z učenjem te vaje :)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 19:42:30
hvala vam za vse predloge :D :D :D      se boma veselo lotila vaje :)  nekaj že znama :D  to da ko ukažem 'naprej!'  zalavfa ko šus in se požene naprej :D  toda žal samo 10 ali 15 korakov hehe  :-[   sma pa na dobri poti kajne?  :) hehe
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Lanabela na 16 Junij 2007, 19:46:13
Jana, če že hočeš vajo naprej delati na hrano je najbolje, da hrano zapreš tako, da jo pes zavoha, vzeti je pa ne more dokler na prideš do njega in mu jo daš. Najbolje je, da posebej učiš uleganje na daljavi in posebej hojo naprej, potem ko oboje obvlada pa vaji združiš.

Daša - probleme, ki jih imaš v parkurju boš rešila samo z delom doma, izven parkurja. En in skoraj edini pogoj da pes lahko začne delati agiliti je, da ima narejen odpoklic. o učenju odpoklica je bilo že veliko napisanega, preberi si, svetujem ti delo najprej z dolgim povodcem potem pa z vrvico, ki jo vleče za sabo. Nagrada za dobro narejen odpoklic je lahko tudi to, da psa pohvališ in spet spustiš - ni treba vedno za vsako malenkost hraniti. Če boš dosledna, boš problem rešila v dveh mesecih. Potem ti bo šlo tudi pri agilitiju bolje.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 20:34:22
uleganje na daljavo mu ne povzroča problemov :)    boma poskusila tudi tako :)   mislim da mu samo neka motivacija manjka da bi tekel do konca poligona se pravi tam na koncu bi ga moralo nekaj čakat :)  pr večini psov gre z žogico..  js bom pa res poskusla tako da mu bom dala priboljšek tako da ne bo mogel sam do njega :D
res hvala za idejee :D

lep dan!  ;)
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 16 Junij 2007, 20:40:30
Daša - odpoklic se mi zdi da najlažje naučiš psa (pripetega na dolg povodec) tako, da nekdo drži psa, ti pa tečeš od psa naprej in ga kličeš, vabiš, itd..  na koncu se ustaviš in zakličeš pridi! (ali karkoli takega)   pes bo s tem pridobil na hitrosti :)   ko pes priteče mu daš priboljšek in ga hvališ hehe :D  da bo rad prišel k tebi..  :)   ko s hitrostjo nima problemov, lahko nadaljuješ tako da ga med tekom ne vabiš več (kasneje tudi ne tečeš več) in ko ga pokličeš, ne dobi priboljška, preden se ne vsede točno pred tebe.


za mene ni lepše vaje kot je dober odpoklic - ko pes zašiba proti lastniku kejkr ga nesejo tačke  :-[ ;D
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: andreja na 20 Junij 2007, 15:27:37
In ko vadite vajo naprej, ne trenirat skupaj z vajo prostor na daljavo. Tudi zaradi tega se pes ačne prej obračat in ulegat.

Po mojih izkušnjah ni problema, če hrano sam vzame, sej žogico tudi. Največji problem je navadno to, da se vadi celotna vaja in to, da dobi nagrado pri vodniku.

Da gre pa do konca poligona je pa treba imeti nagrado pač vedno na koncu poligona in se temu prilagajati na začetku in spuščati bliže ograji.
Pa naj bo dobro vidna, da bo pes tekel hitro in v ravni črti  ;)  ne pa iskal nagrade v travi. Če prostor na daljavo ni problem se bo vedno ulegu. Celotno vajo je najbolje delat čim manj, da pes sam ne prehiteva, torej se vaje ne nauči napamet.
Naslov: Re: Motivacija
Prispeval: Jana* na 20 Junij 2007, 18:18:49
hvala andreja za nasvete :)


lp, jana