kot so že predhodnice povedale začneš v domačem okolju in brez kakršnih motenj delaš klik-pribolšek itd., ampak večkrat na dan po malo. Ko pes pogrunta, da bo klik prinesel pribolšek začneš delati. pri klikerju je najbolj pomembno to, da ti psu poveš katere vedenje je pravilno zato to takoj po kliku dobi pribolšek in pa kliker je pomoč pri učenju tako, da delamo na začetku brez ukaza ko pa pes vajo obvlada damo zraven ukaz in kasneje izpustimo kliker. npr. hočeš naučiti sedi (vrjetno že zna) zato lahko začneš že iz malo višjega kriterija. psa zvabiš v sedi...najlažje tako, da imaš pribolšek v roki in ga daješ nad njegovo glavo in se bo avtomatsko usedel in takoj ko se vsede klkneš. klker je za psa precej psihično utrudljivo zato moraš delat vmes dolge pavze sploh na začetku. ali pa npr. pozonost (da e gleda v oči) nekako ga z kakšnim zvokom poskušaš pripraviti do tega da se obrne proti tebi in takoj ko se obrne klik+pohvala. ko to on obvlada, da se na tvoj določ zvok nevem npr. ko pocmokaš obrne proti tebi dvigneš kriterij in zahtevaš, da zdej to ne traja več 2 sekundice ampak 5 sekundic. pes bo na začetku zmeden in mu ne bo jasno zakaj ne klikneš, če je pa prav naredil zato bo vrjetno kmalu dojel in te mičken več časa mel glavo zamaknjeno proti tebi in ko to naredi klik + pribolšek. ko to oblada zopet zvišaš kriterij in zdaj, da ko oddaš tvoj zvok se obrne proti tebi oz. te pogleda v oči. jaz rondota nisem mogla pripravit, da me gleda v oči ker se je tega zelo bal očitno kakšna slaba izkušnja od prej tako, da sem dala mojo roko z pribolškom zraven mojega uča in me je tako pogledal in ko je to naredil zopet klik+pribolšek ko je pa to obvladal sem to še podaljševala, da me je gledal na koncu najmanj 10korakov neprestano(skoraj vedno nama uspe...tam kjer je sicer najbolj pomembo pa

) zdaj pa jaz umikam svojo roko in ko bo to obladal bom kasneje umaknila še kliker. To moraš delati zelo zelo počas, da se psom utrdi ampak vsak dan da ne pozabi vsega.
upam, da sem kaj pomagala...sem probala čim bolj opisat celo vajo.
lp
še nekaj... Ko ga učiš 'prostor' klikneš, ko že leži na tleh (točno takrat) ali takrat, ko je nekje na sredini med prostorom in stojenjem? 
glede na to, da boš začela od začetka učit takrat ko bo nekje na sredini. če pa že dobro zna bi mu pa jaz takrat ko je na prostoru!
lp