Moj pes je ful prijazen.. nič ne bo naredil.. hoče se samo igrati!

Geri · 243173

deteljica

• Pravi Pesjanar
Ja, kljub tem slikam zgoraj imam še vedno velike probleme s spuščenimi psi. Vedno istimi, ki so "tako prijazni". Hm ja, teorija malo pade v vodo, ne?
katera teorija pade v vodo?
Ni ga, ki še ne bi imel problemo v z zoprnimi psi- privezanimi in odvezanimi.
Takšnih ali drugačnih.
s preveč ali premalo prijaznimi.... :-\

Razlika je le v tem, da se izkušenejši psi praviloma bolje znajdejo in pridelajo manj posledic  ;)

Tudi meni so marsikdaj kakšni dvignili pritisk, nekateri povročili kakšno luknjo v kožuhih mojih krdelnikov- ampak nikoli, prav nikoli nisem zato krivila premalo stroge zakonodaje ali pa same okoliščine, pač pa izključno dotičnega lastnika in dotičnega psa.
In v krogih kjer se redno gibljem inimamo vsi pse spuščene- pa ne na sprehodih tudi kdaj pride ali je prišlo do kakšnega ravsa- pa kaj, - vsak je svojemu navil ušesa in dogodki se niso več ponavljali. Nihče , prav nihče od nas pa ni zato prišel do ideje, da bomo zato vsi vedno imeli pse privezane.
A zato ker vsi otroci v vrtcu gredo skozi fazo , ko se cukajo za lase in si sipajo mivko na glavo jih pa zdaj ne bomo več pustili, da se igrajo al kaj? Ne- treba jih je naučiti,da bodo znali spore reševati bolj kulturno.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Yo, pa saj se sploh ne ignorirajo. kako ste mogli spustiti te divje zverine. Kaj pa če bi se med igro kakšna spomnila da pripada nevarni pasmi...  :o
Ne trdim, da nevzgojenih psov ni. meni ne delajo problemov, ker se jih znebijo psice same brez kakšne hude sile. Če bi mi pa težili vedno isti psi in zadeve ne bi mogla prepustiti psicam, bi tem psom tako zagrenila življenje, da bi se mi v bodoče raje izognili. Za hude primerke kis v oči ali dezodorans v nos. Če se z lastniki ne bi bilo mogoče dogovoriti seveda.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Deteljica, toliko fotk, pa na vseh psi skupaj... Kaj pa ignoranca?

a to misliš- na slikah?
Najbrž ker večinoma sploh niso v objektivu oboji- je pa menda ena,ko en pes psice v rit voha,one pa ga ignorirajo.
Jaz pa žal ne nosim fotoaparat na sprehode , pa tud če bi ga dvomim , da bi slikala ignoranco  ;) zakaj neki, saj ni nič zanimivega- razen po naročilu  :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar

Ignoriranja ne moreš slikati, lahko bi posnela filmček mogoče. slike so totalno nezanimive, ker se nič ne dogaja, poleg tega pa ne veš kaj se je dogajalo trenutek prej ali pozneje. Za vzorček:

http://lanabela.moj-album.com/album/1217366/?os=3794126
http://lanabela.moj-album.com/album/1217366/?os=3794129

pa še ne moreš reči da gre za popolno ignoranco, saj so se pogledali. popolne ignorance se niti slikati ne da, ker nimam dovolj širokokotnega objektiva, da bi jih dobila v eno sliko.

shiva

• *
Jaz sem imela v dobrih treh letih samo eno slabo izkušnjo ala "saj moj ne bo nič naredil, samo igral bi se"....  :'(

Ko sem s psico, na povodcu seveda, prihajala na vadišče nekega kluba, se je vanjo zapodil višavski terier. Renčal je in se zaganjal vanjo s tistimi šivankami, Shivi pa najprej sploh ni bilo jasno kaj se dogaja. Med tem časom sem Shivo dala čisto na kratko poleg sebe, mali cucek pa se je zaganjal vanjo znova in znova kljub temu, da sem ga odganjala in z roko in z nogo. Nakar sem se besna obrnila in iskala lastnika. Seveda, nič presenetljivega - v družbi cca petih žensk (ali deklet) ona veselo klepeta in jo boli k***** kje je njen pes.

Ko se zaderem čigav je ta pes in naj ga odstrani iz moje psice, mi je iz cca 10 m daleč zavpila da nima smisla da hodi tja, ker bo potem njen pes divjal naokoli - skratka, ga ne more ujeti. Itak je pa tako majhen, da moji mrcini ne more narediti nič ter da bi se samo igral. >:(

Ok, nekako smo se uspeli otresti tistega cucka, delali vaje, takšne in drugačne, na povodcu, ob pavzi so bili psi zopet spuščeni. In višavc spet v Shivo. Ker je bila hitrejša od njega, jo je ščipal za zadnje tace. Ko sem videla da cucek ne odneha, sem šla do lastnice in ji rekla naj svojega psa zavraga že enkrat spravi stran od moje psice in ji dodala, da moja psica ne prenese, da jo katerikoli cucek ščipa za zadnje tace in da NE odgovarjam za morebitne posledice. >:( (ok, tukaj moram dodati da se moja psica neprijetnim situacijam vedno izogne, kadar je potrebno, tudi beži)

Šele ko je tista ženska slišala moj zadnji stavek, je letela in po celem poligonu lovila svojega cucka ter ga, na moje olajšanje, pripela. Do takrat pa se je veselo zabavala s kolegicami in ji je bilo še zabavno, da si njen malček upa dražiti rottweilerko.

Kaj naj rečem? Adijo pamet? ???

Imam pa še en primer, bolj rečeno problem in sicer s pasmo border collie.

Do sedaj na srečo še nisem srečala psa te pasme brez nadzora oz z željo, da bi priletela do moje psice, ki je v urbanem okolju VEDNO na povodcu. Kajti, če bi....ne vem kako bi se zadeva končala.

Namreč; moja psica se razume - lahko rečem - z vsemi. Ni važna pasma, niti spol. Od večmesečnega provociranja borderke (na tečaju v pasji šoli) in ignoriranja le-tega s Shivine strani, pa do direktnega napada te-iste borderke na mojo psico, je bilo vse ok. Od takrat pa te psice Shiva ne more videti. Ok, tečaj se je zaključil, te psice nismo srečali nikoli več, imam pa velik problem, če srečamo pripadnika te pasme.

In kdo bi bil kriv v primeru poškodb, če se jaz sprehajam s Shivo na povodcu, en primerek te pasme, spuščen prosto po Prešernu, pa bi uletel do nje? Pa ne mi govoriti da bi bil kriv neodgovoren lastnik borderke, katero ima spuščeno, lepo prosim. Še vedno v tej naši kurji vasi (beri državi), pa tudi drugod po svetu veljajo RW-ji kot hudičevo nevarni morilci.

Na našo žalost!

Lahko upamo da se bodo zadeve kdaj obrnile vestnim, predvsem pa odgovornim lastnikom, v prid???

Ajde, bodimo optimisti. ;)

Lp.

Šapa

• *
vedno več problematičnih spuščenih psov... zanimivo, kajne?

1. če imaš napadalnega psa ga ne moraš imeti spuščenega, sploh pa ne v urbanem okolju
2. če imaš psa, ki kaže agresijo do istega spola ga ne moraš imeti spuščenega
3. če imaš psa, ki ne obvlada odpoklica ga ne moraš imeti spuščenega
4. če imaš psa, ki nadleguje vsakega mimoidočega človeka ali psa ga ne moraš imeti spuščenega
5. če že imaš psa spuščenega bodi vsaj toliko fer, da ga pokličeš k sebi/primeš/pripneš, ko gre drug pes mimo

pa to govorim za urbano okolje. meni je vseeno če se vi šetate s spuščenimi psi tam kjer ni sprehajalcev. za urbano okolje sem pa 100% za povodec in nihče me ne bo prepričal v nasprotno.

Lanabela ti toliko poveličuješ svoje psice, da mi je že kar slabo, res. lej... če se ne motim si inštruktorica v pasji šoli, s psmi imaš dolgoletne izkušnje itd. predvidevam, da znaš vzgajati pse na pravilen način. ok, ni problema. če se kdaj srečamo skupaj s psi in bodo tvoje šle brez kakršnegakoli zanimanja mimo moje ti bom celo verjela, da taki psi še obstajajo. no, ampak koliko ljudi, ki imajo svoje cucke spuščene je dejansko na kakršenkoli način šolalo svojega psa? koliko se jih je o vzgoji vsaj malo pozanimalo? koliko tistih, ki agresivne pse ščitijo z besedami kot so "moj je ful prijazen, ne bo nič naredil" dejansko ve, da njihov pes ni tako prijazen, kot trdijo? kako to, da je kljub temu, da trdite kako so vsi spuščeni psi bolje vzgojeni od privezanih, toliko napadov spuščenih psov na druge pse? preberi to temo celo, preberi teme na drugih forumih in videla boš, da največ problemov povzročajo ravno spuščeni psi in njihovi neodgovorni lastniki. in takih ni malo. vedno več jih je v bistvu, ker naše oblasti ne naredijo popolnoma nič, da bi to ustavili. ne, raje se kregajo katere pasme bi bilo treba prepovedati  ::) ahh... brezveze... vse to smo že najmanj 20x obdelali pa je še vedno isto. še slabše vsak dan sproti v bistvu  ::)

Ninci ne Brine ne spuščam. zdaj me pa linčaj zato, ker poskrbim za njeno varnost in varnost okolice  ::) v urbanem okolju je vedno na fleksiju, če pa najdeva kakšen travnik, kjer ni veliko sprehajalcev jo dam pa na 10m povodec in se sprehaja naokoli. v igro z vsakim mimoidočim psom je ne spuščam, ne vem zakaj bi v bistvu. igra se s poznanimi psi pa še to jo dam na daljši povodec in raje jaz laufam zraven med igro. vsak dan narediva kar nekaj kilometrov in hodiva po uro in pol, dve uri in več skupaj. ja res je boga.... ane?  ::)

deteljica

• Pravi Pesjanar
Mislim me ne naskakovanje kot pojav. Je pač nekaj naravnega. Zato pa smo mi njihovi skrbniki, da preprečujemo nezaželjeno vedenje oz. naskakovanje.
ne naskakovanje ni niti slučajno naraven pojav  >:(. Naravno je samo,da pes naskoči psico v času gonitve, če ga ta pripusti seveda  ;). Vse ostalo je popolnoma nenaravno in znak,da so naši psi že čisto zmešani in da istočasno nimajo razčičenih osnovnih pojmov o vljudnostnem komuniciranju in vedenju.
največ ,kar je naravno je ,da domimanten pes položi glavo na pleča podrejenemu.
Plezanje po drugih psih je potrebno n avsak način odpravljati. naskakovanje ljudi pa je popolnoma nagnusno in pomeni ,da tako psu kot skrbniku manjka kakšen kolešček v glavi  :-X.
pri hudih primerkih pomaga -poleg vzgoje seveda tudi kastracija.

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
ne naskakovanje ni niti slučajno naraven pojav  >:(. Naravno je samo,da pes naskoči psico v času gonitve, če ga ta pripusti seveda  ;). Vse ostalo je popolnoma nenaravno in znak,da so naši psi že čisto zmešani in da istočasno nimajo razčičenih osnovnih pojmov o vljudnostnem komuniciranju in vedenju.
največ ,kar je naravno je ,da domimanten pes položi glavo na pleča podrejenemu.
Plezanje po drugih psih je potrebno n avsak način odpravljati. naskakovanje ljudi pa je popolnoma nagnusno in pomeni ,da tako psu kot skrbniku manjka kakšen kolešček v glavi  :-X.
pri hudih primerkih pomaga -poleg vzgoje seveda tudi kastracija.
Kakor se spomnim sem mislila samo naskakovanje psic. Sicer pa sama ne toleriram nobenega naskakovanja - ne na psico, ne na psa ali ljudi. Razen, kadar je načrtno in z namenom (načrtovane in korektne) reprodukcije.  ::)

deteljica

• Pravi Pesjanar
1. če imaš napadalnega psa ga ne moraš imeti spuščenega, sploh pa ne v urbanem okolju
2. če imaš psa, ki kaže agresijo do istega spola ga ne moraš imeti spuščenega
3. če imaš psa, ki ne obvlada odpoklica ga ne moraš imeti spuščenega
4. če imaš psa, ki nadleguje vsakega mimoidočega človeka ali psa ga ne moraš imeti spuščenega

z  zgornjim se ne bi mogla bolj strinjati
čeprav bi nekatere točke zaostrila:
1) ga ne moreš imet spuščenega kjer ne vidiš od obzorja do obzorja , ne samo v urbanem območju in še to samo v primeru, če je izpolnjena točka 3 (odpoklic)  ::)
2) točka 2 je zajet av točki 1, bi bilo bolje če bi napisala , ki nadleguje pse , čeprav ni agresiven
3) bi moral bit v bistvi točka 1 in še podčrtana
4) tudi če nadleguje samo kakšnega (ne nujno vsakega) ;)
5). če že imaš psa spuščenega bodi vsaj toliko fer, da ga pokličeš k sebi/primeš/pripneš, ko gre drug pes mimo

tule pa bi dodala le ...vsaj če si vidno ne želi srečanja  ;)

pa smo na isti valovni dolžini  :o

še vedno pa so po moje po pameti ( ni tako bistveno v kakšnem okolju) lahko spuščeni psi, ki prideja, ko jih pokličemo, ki načeloma ignorirajo pse- vsaj na povelje, če že ne vedno, ki se znajo kulturno povohati in iti vsak svojo pot, ki se znajo brez cirkusa umakniti v primeru ,da niso prijazno sprejeti, ki tudi ob provokacijah ne popenijo, ki v igro vabijo kulturno in nehajo težit , če tuj pes ni zainteresiran, ki se ne zmenijo za tekače, kolesarje, rolerje itd, ki pustijo na miru otroke s hot dogi in sladoledi, ki vsaj s fizičnim kontaktom ne pozrdavljajo mimoidočih brez povabila .
Pa še ti so sicer lahko spuščeni ,nikakor pa ne brez nadzora.
Kar pomeni,da vodnik spuščenega mora vedno pozorno opazovati okolico in spremljati razpoloženjein nakazane reakcije svojega psa-ali psov, da lahko pravočasno in učinkovito ukrepa.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Kakor se spomnim sem mislila samo naskakovanje psic. Sicer pa sama ne toleriram nobenega naskakovanja - ne na psico, ne na psa ali ljudi. Razen, kadar je načrtno in z namenom (načrtovane in korektne) reprodukcije.  ::)

sej nisem mislila nate- bolj na to ,da se zdi nekaterim lastnikom,da je to pač igra. Ne, naskakovanje NI igra. Pes, ki naskakuje oz pleza po drugem med igro bo slej ko prej zapleten v pretep.
Tudi če pustiš psa,da se igra , ne pomeni ,da lahko počne glih kar mu pade na pamet. Treba je nučiti tudi načina igre- tlačenje, ščipanje,naskakovanje naslinost so prepovedani- že ob tendenci neprimerne igre jo je treba takoj prekiniti in psa poučiti ,da se to ne sme- tudi če se drugi pes pusti zatirati.Saj otroke tidi poučimo, da morajo v igribit tolerantni, da ne smejo poriniti, udariti prijatelja, da mu ne smejo vleči igračke iz rok itd- a ne?
temu je igra med psi v naravi namenjena- da se naučijo kulturnega komuniciranja, ne pa da se izživljajo.
So pa nekateri psi k naskakovanju bolj nagnjeni kot drugi. Tudi jaz imam enega , ki sem in še moram načrtno odvajati to vedenje  :'(. Pa vedno znova me preseneča koliko psov tako nesramnost tolerira  ::). Očitno večina urbanih psov le niso neke pošasti ,pač pa naivni prijazni bebčki  ;), čeprav izpostavljanje pretepov ,nesreč in napadov daje drugačen vtis.
vseeno če pomislite koliko je psov- čist preveč in vedno več, da večina lastnikov nima blagega pojma in so poleg tega neresni , psi nešolani, nezaposleni in razštelani, če pomislite na število srečanj in situacij ,ki nudijo možnost nesreč je nesrečnih dogodkov presenetljivo malo - verjetno se merijo v promilih.

Šapa

• *
še vedno pa so po moje po pameti ( ni tako bistveno v kakšnem okolju) lahko spušèeni psi, ki prideja, ko jih poklièemo, ki naèeloma ignorirajo pse- vsaj na povelje, èe že ne vedno, ki se znajo kulturno povohati in iti vsak svojo pot, ki se znajo brez cirkusa umakniti v primeru ,da niso prijazno sprejeti, ki tudi ob provokacijah ne popenijo, ki v igro vabijo kulturno in nehajo težit , èe tuj pes ni zainteresiran, ki se ne zmenijo za tekaèe, kolesarje, rolerje itd, ki pustijo na miru otroke s hot dogi in sladoledi, ki vsaj s fiziènim kontaktom ne pozrdavljajo mimoidoèih brez povabila .
Pa še ti so sicer lahko spušèeni ,nikakor pa ne brez nadzora.
Kar pomeni,da vodnik spušèenega mora vedno pozorno opazovati okolico in spremljati razpoloženjein nakazane reakcije svojega psa-ali psov, da lahko pravoèasno in uèinkovito ukrepa.
deteljica in koliko je dejansko takih psov?  ??? glede na vse te napade spuščenih psov predvidevam, da jih je zelo, zelo malo... pa še te pse imajo ponavadi ljudje, ki imajo že kar nekaj izkušenj z vzgojo in so psa šolali. je tako? ogromno je nevzgojenih spuščenih psov, ki napadajo/nadlegujejo mimoidoče pse. s takimi se srečujem čisto vsak dan in ne moram niti na normalen sprehod. živim pa sredi mesta, 100m od glavne policijske postaje, še celo zraven osnovne šole, kjer so postavljeni znaki, da morajo biti psi na povodcu...  ::)  pa nič ne pomaga... in potem se čudite, ker se razburjam zaradi neodgovornih lastnikov...

lej mene ne moti pes, ki gre lepo brez zanimanja mimo mene in moje psice. še celo navdušena sem nad takimi psi, ker so res redki. poznam samca nemške doge, ki se elegantno sprehaja spuščen, vedno največ 5-10m stran od lastnice in se ne zmeni niti za pse, niti za ljudi. res super pes... in glih ta lastnica je dobila kazen, zato ker ima odvezano nevarno pasmo  >:( ::) da bi pa kakšnim lastnikom vsiljivih zlatkotov zaračunali, to pa ne... sicer pa... če velja nek zakon naj velja za vse in ne samo za "nevarne psame" je tako?

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
vseeno če pomislite koliko je psov- čist preveč in vedno več, da večina lastnikov nima blagega pojma in so poleg tega neresni , psi nešolani, nezaposleni in razštelani, če pomislite na število srečanj in situacij ,ki nudijo možnost nesreč je nesrečnih dogodkov presenetljivo malo - verjetno se merijo v promilih.

Ma, to se zdaj bere, kot da psi samo cakajo, kdaj bodo lahko drug drugega napadli, ce jim mi tega ne preprecimo... saj sigurno se znajo tudi psi med sabo sami zmenit in se ne zacnejo kar takoj klat, vsaj ne vsi...

Jaz imam ocitno blazno sreco, da se lahko sprehajam po samotnih travnikih in se pes zleta brez nevarnosti, v urbanem okolju je pa pac na vrvici.
(Ceprav, glede na to, koliko ruralnega okolja je v Sloveniji, in koliko blizu so njive in travniki ven iz Lj, ne vem, zakaj ne greste obcasno izven urbanega okolja ???)

battito animale

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
še vedno pa so po moje po pameti ( ni tako bistveno v kakšnem okolju) lahko spuščeni psi, ki prideja, ko jih pokličemo, ki načeloma ignorirajo pse- vsaj na povelje, če že ne vedno, ki se znajo kulturno povohati in iti vsak svojo pot, ki se znajo brez cirkusa umakniti v primeru ,da niso prijazno sprejeti, ki tudi ob provokacijah ne popenijo, ki v igro vabijo kulturno in nehajo težit , če tuj pes ni zainteresiran, ki se ne zmenijo za tekače, kolesarje, rolerje itd, ki pustijo na miru otroke s hot dogi in sladoledi, ki vsaj s fizičnim kontaktom ne pozrdavljajo mimoidočih brez povabila .
Pa še ti so sicer lahko spuščeni ,nikakor pa ne brez nadzora.
Kar pomeni,da vodnik spuščenega mora vedno pozorno opazovati okolico in spremljati razpoloženjein nakazane reakcije svojega psa-ali psov, da lahko pravočasno in učinkovito ukrepa.
Moje mnenje je tako, da tudi ti bi morali biti po mestu privezani. Vsak pes ima kosmata ušesa , pa naj bo še tako lepo ubogljiv. npr. po Nazorjevi, Čopovi.... morajo biti psi pač privezani, pa naj bodo še tako ubogljivi. Ful me moti, ko grem tam z mojo in priteče do moje en sicer kao prijazen kuža in ji teži. Ma na tole moj pes je pa ful priden in nič ne bo naredil, ne nasedam več. Imam že take izkušnje, da v to ne verjamem, samo te izkušnje so še ostale od mojega prejšnjega psa.
lp

deteljica

• Pravi Pesjanar
poznam samca nemške doge, ki se elegantno sprehaja spuščen, vedno največ 5-10m stran od lastnice in se ne zmeni niti za pse, niti za ljudi. res super pes... in glih ta lastnica je dobila kazen, zato ker ima odvezano nevarno pasmo  >:( ::)

sej kar se jaz bojim je ,da poudarjanje privezovanja psov povzroči ravno tole, kar si opisala. In ni plačal zaradi nevarne pasme ,pač pa po odloku ,da morajo psi bit privezani. In ne ni samo ona plačala- vem za eno starejšo gospo , z vzgojenim prijaznim mešancem, mirnim ,ki edino kar počne nosi palčke ves dan nazaj  za metanje in ne opazi nikogar,je na vašem koncu pred kratkim plačala kazen,ker ni imela psa privezanega.
Tako kot je policajem najlažje stat ob stoječi koloni, al pa na rdečem semaforju  in kasirat za neprivezan varnstni pas, al pa podtikat listke z anapačen parking, obenem se   pa norci vozijo 200 po obvoznici in pijanci po centru čez rdečo luč stavijo kdo si upa pred kamionom zapeljat čez  >:(- ampak kdo bi se ukvarjal z nevarnimi norci-lažje je kasirat umirjenim - to bo veljalo tudi za pse, če se bodo povečale kontrole in kazni
Redarji bodo šli, ko bo ravno luknja v proračunu v Tivoli in bodo pokasirali enorme kazni prvim trem starim mamam s spuščenimi šhi zuji al pa bilo čem ,kar bo stalo dovolj blizu,da se bo na uč videlo komu pripada. Obenem pa bodo podivjani cucki pijanih vodnikov in bedastih sosedov še naprej žrli svoje kolege , večno zaprti rotveilerji p abodo bodo uhakjali iz pesjakov in napadali ponoči mladoletnice  >:(.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Ma, to se zdaj bere, kot da psi samo cakajo, kdaj bodo lahko drug drugega napadli, ce jim mi tega ne preprecimo... saj sigurno se znajo tudi psi med sabo sami zmenit in se ne zacnejo kar takoj klat, vsaj ne vsi...

??? ??? a tako se bere   ::), sem mislila ravno obratno  :'(

Šapa

• *
ne deteljica... besede policista so bile, da gre za nevarno pasmo, ki bi morala biti privezana. pa je lastnica te doge celo pokazala še na druge odvezane pse v bližini in ji je policaj odvrnil, da oni pa niso nevarne pasme in jim ni treba biti privezani  ::) fino, kajne?

saj ne rečem, da nikoli ne pokasirajo kazni tudi drugi (in tudi prav je tako če smo že na tem), ampak v tem primeru je bilo zaradi pasme... to se je pa zgodilo malo po napadu treh bullmastifov...

rosa

• Alenka
  • *
Se pravi da ce sem lastnica zlatkota, ki je naceloma nenevarne pasme lahko imam spuscenega s povodca kjerkoli...   :-X

Poznam kar nekaj zlatih prinasalcev v svoji okolici, ki so popadljive narave in mislim, da bi takega policista lahko najprej dali malo v solo in potem nazaj na cesto...
Sem pa mnenja, da v kolikor veljajo dolocena pravila, naj veljajo za vse in naj se tudi dosledno izvajajo! Pa ce je odvezanih 10 psov pa naj dobi kazen 10 lastnikov.

Je pac tako, da ko pride nekje do katastrofe oz. vecje nesrece, se zacnejo nase oblasti o tem "resno" pogovarjati in "resno" izvajati ukrepe. Potem pa spet kar naenkrat vse ponikne.
Kdo pa so v vecini primerov "zrtve" teh ukrepov, pa tako vsi vemo!  ;)

Pes je edini prijatelj ki ga lahko kupimo.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Shiva, na vsaj približno dobro organiziranem tečaju do takih situacij sploh ne bi smelo priti. Psi ki ne ubogajo ne smejo biti spuščeni, tudi na poligonu ne (v bistvu je tam še malo bolj zoprno kot na kakšnem travniku, ker veliko psov smatra poligon za svoje ozemlje)
Spuščanje  psov med odmorom tečaja se mi  ne zdi ravno primerna zabava, spuščanje takih psov pa je nedopustno.

Citiraj
Lanabela ti toliko poveličuješ svoje psice, da mi je že kar slabo, res. lej..

Žal mi je, če izpade kot poveličevanje, ni mišljeno tako. Vendar določene stvari najlažje povem in pokažem na primeru svojih psic, ker jih pač najbolje poznam. V tolažbo naj ti zaupam, da so resnično angelske samo na sprehodih. Na domačem dvorišču znajo biti zoprne, da o tem, da je njihovo vedenje v hiši vse prej kot vzorno ne izgubljam besed.

Citiraj
. no, ampak koliko ljudi, ki imajo svoje cucke spuščene je dejansko na kakršenkoli način šolalo svojega psa?

Vsekakor premalo, ampak to ni moj problem. Moj problem je, da pripravim svoje psice tudi  na srečanja s takimi psi tako, da ne bo kakšnih sitnosti. Kako to dosežem pa je  moj problem. Da je to možno, se vidi tudi na slikcah, ki naj bi bile provokacija. Se popravičujem če spet zveni kot poveličevanje mojih psic, So samo za primer, podobnih sploh ni tako malo kot bi nekateri radi prikazali. Samo težje jih je dobiti v objektiv ravno pravi trenutek.

sicer pa: psi od 1 - 4 ne bi smeli  biti spuščeni nikoli in nikjer, tudi na osamljenem travniku bogu za hrbtom ne.  Pri 5 bi samo dodala - če je drugi pes neznan in privezan se mu tvoj pes nima kaj približevati. kako pa to dosežeš, je spet tvoj problem. Svojega psa lahko privežeš. lahko ga ustaviš da spusti drugega mimo ali pa ga pošlješ naokoli. ali pa še kaj drugega. Samo da zanesljivo deluje.

Citiraj
ampak kdo bi se ukvarjal z nevarnimi norci-lažje je kasirat umirjenim - to bo veljalo tudi za pse,

Pri tem sem se spomnila na akcijo, ki so jo pred leti izvedli lovci proti lastnikom spuščenih psov. Šlo je sicer samo za grožnje sprehajalcem ampak: spravili so se na koga drugega kot na stare mamce z zavaljenimi kužki, ki so bili na svoje vodnice dobesedno prilepljeni, čeprav brez vrvice. in jih tako prestrašili, da si še kakšen teden niso upale ven. Pri tem pa največjim in vsem znanim nesramnežem, katerih spuščeni psi so dejansko gonili divjad niso niti črhnili. Tistemu, za katerega je bilo splošno znano da svojega psa, ki niti ni bil lovske pasme uporablja za krivilov so se pa raje kar izognili. Je imel doma puško.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Lanabela, v tvojem prmeru maš krdelo na sprehodu in kateri idiotski pes bi si upal izzivati celotno krdelo? Tukaj maš prednost.
Se pes, ki je imel namen težit tudi hitro premisli, ko vidi, da ga tvoje psice družno in povezano ignorirajo.
Še prej bi se pa pobral verjetno, če bi prav tako družno in povezano grdo pogledale he he he  ;)

To sem prav lepo opazla pri meni. Najprej sem mela samo psičko, pol je pa fant posvojil še enega kužka in od takrat je manj incidentov.

Prejšnja psička, če je bila v škripcih je vedno zbežala k meni, če je mela možnost in tudi takrat sem probala tudi s vojo mimiko pokazati, da sva s psičko skupaj in nadležneš se je umaknil. Ena labradorka je celo enkrat letela po zraku... Nikoli več mela problemov z njo... Na srečo pa še nisem naletela na takega psa z morilskimi nagnjenji. Tak primer je opisan na sosednjem forumu... V tem primeru pa to res nebi nič pomagalo verjetno.

V glavnem hotela sem povedat, da je krdelo velika zaščita pred tečnobami.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

shiva

• *
Shiva, na vsaj približno dobro organiziranem tečaju do takih situacij sploh ne bi smelo priti. Psi ki ne ubogajo ne smejo biti spuščeni, tudi na poligonu ne (v bistvu je tam še malo bolj zoprno kot na kakšnem travniku, ker veliko psov smatra poligon za svoje ozemlje)
Spuščanje  psov med odmorom tečaja se mi  ne zdi ravno primerna zabava, spuščanje takih psov pa je nedopustno.

Saj zato sem pa bila tam samo takrat in nikoli več.

Šapa

• *
čudno, da se zdaj lastniki spuščenih psov kar naenkrat strinjate z mano v tistih točkah  ??? ::)  jaz sovražim lastnike psov, ki so zajeti v tistih točkah. taki mi gredo resnično na živce, ker se ne zmenijo za okolico. važno, da je njihov nevzgojen cucek svoboden  ::) v vseh mojih sporočilih sem se razburjala prav nad takimi lastniki. priznam, mene ne motijo spuščeni psi, ki gredo lepo ignorantsko mimo mene in moje psice. res me ne. ampak takih je zelo, zelo, zelo malo... če bi jih bilo toliko, kot vi pravite jaz na sprehodih nebi imela problemov  :-\  in to je dejstvo. živim pač v takem naselju, kjer je res ogromno število psov in skoraj vsi so spuščeni na sprehodih (ni veliko cest). poleg tega je pa še veliko psov spuščenih brez kakršnegakoli nadzora - lastniki doma pijejo kofe in gledajo TV  ::) evo takoj iz glave lahko naštejem več kot 5 psov, ki se večkrat na teden brez nadzora sprehajajo po našem naselju. pač če velja nek zakon naj velja za vse... smo srredi mesta, imamo dve osnovni šoli na vsaki strani naselja in spuščeni psi nimajo kaj delati tukaj zraven.  ::)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Citiraj
čudno, da se zdaj lastniki spuščenih psov kar naenkrat strinjate z mano v tistih točkah

Tisto v čemer se pa ne strinjamo in v tistih 4 točkah ni bilo omenjeno je tvoje poveličevanje zakona, ki naj bi vse enako po denarnici. Saj v bistvu sredi naselja že sedaj po čisto vseh možnih interpretacijah zakona psa ne smeš imeti spuščenega. pa so psi zato kaj bolj privezani? (ne boš verjela, na takih krajih imam psice privezane)
To je nekaj podobnega kot ravnokar uzakonjena hora legalis. Čisto vsi se verjetno strinjamo, da mlajši od 16 let po polnoči v lokalih nimajo kaj početi (razen v izjemnih primerih). Ampak pričakovati da zdaj zaradi zakona pa mulci ne bodo več ponočevali in pili, če so to počeli dosedaj, je pa milo rečeno smešno. Zabave se bodo dsamo preselile iz javnih v zasebne prostore, kjer ni niti toliko kontrole nad dogajanjem kot v nekem lokalu. Pri vsem skupaj pa mulcem že po sedaj veljavnem zakonu ne bi smeli prodajati alkohola

Citiraj
evo takoj iz glave lahko naštejem več kot 5 psov, ki se večkrat na teden brez nadzora sprehajajo po našem naselju

Ti ne sopadajo v kategorijo psov, ki so izpuščeni na sprehodu ampak v kategorijo psov, ki se klatijo brez nadzora.

Citiraj
Lanabela, v tvojem prmeru maš krdelo na sprehodu in kateri idiotski pes bi si upal izzivati celotno krdelo? Tukaj maš prednost.

to je delno res. Vendar zelo pogosto imam s seboj samo po eno psico. Pa ne vidim kakšne razlike. Razen v tem, da se ena sama psica bistveno manj oddaljuje od mene kot če jih je več in da kakšno zanimivo stvar spregleda, kar se pri večih ne zgodi.

Yo

• *
Se pravi da ce sem lastnica zlatkota, ki je naceloma nenevarne pasme lahko imam spuscenega s povodca kjerkoli...   :-X

Če pa niti policajem zakoni niso jasni. Ko sta mojo pitbulko v centru Lj napadli dve odvezani čivavi (moja je bila na povodcu + haltiju in ni odreagirala na napad) - spotoma sta napadali še mene in mojo hčerko!!! je policaj najprej skoraj napisal kazen meni, ker naj bi bila moja psica nevarna, ker je pač pitbull in je bila brez nagobčnika. Šele, ko je policaj moral klicati okrepitev, ker sta čivavi popolnoma podivjali, se je spravil toliko "k pameti", da je klical enega od naših kinologov, kaj naj naredi  :o Mislim...

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Če pa niti policajem zakoni niso jasni. Ko sta mojo pitbulko v centru Lj napadli dve odvezani čivavi (moja je bila na povodcu + haltiju in ni odreagirala na napad) - spotoma sta napadali še mene in mojo hčerko!!! je policaj najprej skoraj napisal kazen meni, ker naj bi bila moja psica nevarna, ker je pač pitbull in je bila brez nagobčnika. Šele, ko je policaj moral klicati okrepitev, ker sta čivavi popolnoma podivjali, se je spravil toliko "k pameti", da je klical enega od naših kinologov, kaj naj naredi  :o Mislim...

;D ;D Pa saj se hecaš a ne? A kinolog je pa potem po telefonu podal "diagnozo" napada??? Kam gre ta svet :-\

Lp nina

Yo

• *
;D ;D Pa saj se hecaš a ne? A kinolog je pa potem po telefonu podal "diagnozo" napada??? Kam gre ta svet :-\

Lp nina

V bistvu, kolikor mi je sam povedal, je razlagal policajem, da morajo biti psi v urbanem okolju na povodcih, potem definicijo nevarnih psov (kot jo pojmuje zakon) ipd. Ja, žalostno, da "taplavi" če že pridejo, ne poznajo zakonov niti ne vedo, kakšne kazni in za kakšne prekrške lahko izrečejo.

p.s. Ninci od Frajerja?  8)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
V bistvu, kolikor mi je sam povedal, je razlagal policajem, da morajo biti psi v urbanem okolju na povodcih, potem definicijo nevarnih psov (kot jo pojmuje zakon) ipd. Ja, žalostno, da "taplavi" če že pridejo, ne poznajo zakonov niti ne vedo, kakšne kazni in za kakšne prekrške lahko izrečejo.

p.s. Ninci od Frajerja?  8)

Ah... saj veš vicev na račun policajev ni vse je rse ::)

p.s. katera pa??  ;) 8)

Lp nina

Yo

• *
Hehehe, da ne maževa teme, bi mi lahko kakšno novo fotko poslala, no  ;) na mail valda  ;D

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Hehehe, da ne maževa teme, bi mi lahko kakšno novo fotko poslala, no  ;) na mail valda  ;D

ja bom morala sama sebe kregat :P Evo Klik, nekaj fotkic ;)

Lp nina

Yo

• *
ja bom morala sama sebe kregat :P Evo Klik, nekaj fotkic ;)

Lp nina

Sem se preselila tja  ;D

Šapa

• *
Irena ja jaz sem 100% za kaznovanje kršiteljev že obstoječega zakona. primerjava s horo legalis se mi zdi neumesna, res. vsi ljudje smo pred zakonom enaki, zato ne vem zakaj bi delali razlike med spuščenimi psi - v smislu njihovih pasem. zakaj je dobila lastnica spuščene nemške doge kazen zaradi pasme psa, ogromno število lastnikov bolj vsiljivih spuščenih psov pa uidejo kazni samo zato, ker nimajo t.i. "nevarne pasme"? in tudi to, da morajo policaji klicati kinologe za nasvet in ne poznajo zakonov iz tega področja se meni zdi sramotno. še za prečkanje ceste tam kjer ni prehoda boš prej pokasiral kazen, kot pa še imaš spuščenega psa, ki nadleguje okolico   >:(  s horo legalis si pa dala samo še en primer, ki dokazuje, da je naša zakonodaja potrebna korenite spremembe na veliko področjih.  ::)

in ja vem, da psi, ki so se sami sprehajajo naokoli brez nadzora lastnika ne spadajo v isto skupino, kot psi, ki so na sprehodu z lastnikom spuščeni. saj sem jih ločila, a jih nisem? je pa dejstvo, da tudi te psi povzročajo ogromno preglavic ljudem, ki jih srečujejo. evo če koga zanimajo izkušnje drugih naj se registrira na forum ljubiteljev psov tipa bull in si prebere tole temo: http://www.slo-apbt.com/forum/viewtopic.php?t=1091&start=0
uporabnica Franka ima na skoraj vsakem sprehodu probleme s spuščenimi psi in je prisiljena zapravljati denar za dazerje in druge stvari, ki jo obvarujejo pred napadi spuščenih psov na njo in njenega psa. in to psi iz obeh "skupin" - tisti, ki so spuščeni na sprehodu z lastnikom in tisti, ki se sami sprehajajo naokoli. žalostno je, da se morajo nekateri lastniki psov opremljati s stvarmi za odganjanje psov na vsakem sprehodu  :-\ meni se to ne zdi fer no...

glede poveličevanja tvojih psic sem pa tisto napisala zato, ker gledaš na druge pse skozi obnašanje tvojih psic. to, da si ti vložila kar nekaj truda v vzgojo svojih psic še ne pomeni, da so to naredili tudi drugi. zato tudi ne moraš vseh primerjati s svojimi psicami. glede na izkušnje ljudi, ki sodelujejo na temu in drugih forumih so vzgojeni spuščeni psi bolj izjema, kot pravilo  ::) in mnogo lastnikov, ki imajo psa, ki je opisan v tistih 4ih točkah, se še vedno sprehaja s spuščenim psom in zatrjuje, da "njihov nikoli nič ne bo naredil"... potem pa ta pes naredi piz**rijo so pa čisto presenečeni in trdijo "da tega ni še nikoli naredil".  ::) ahh... brezveze. jaz ne odstopam od svojega mnenja glede zakona, ker lastniki spuščenih psov niste edini, ki hodijo po tej zemlji (pa čeprav se obnašate tako), ampak poleg vas živijo tudi drugi.

glih prejle sem se spet odpravila v Šiško in sem na poti spet pobrala dva psa, ki se nista mogla odstraniti stran od Brine. pri prvem je bilo okoli vsaj 5 ljudi pa vsi so me čukastno gledali, ko sem psa podila stran. nimam pojma čigav je bil...  ::) drugi je pa priletel iz ene kmetije na vodnikovi, ki je mimogrede dosti prometna cesta (na srečo glih gradijo stanovanjski blok in je cesta zaprta), in je šel spet direkt do Brine in ji sledil. res nimam miru na sprehodih...  ::)

se mi je pa zgodilo še nekaj, kar me je prav presenetilo. z mojimi prijatelji smo se dobili tam kjer se ponavadi zbiramo in je bila Brina res pridna, saj je lepo glodala kost in dala mir. je pa ene 150m stran tudi en lokalček in v tem baru je bila na pjači s svojimi prijatelji tudi ena mamica, ki je imela približno 2leti starega otročka (pomoje je glih dobro shodil tamal). in ta otrok se je sprehajal po celem prostoru tam, skakal naokoli brez nadzora in večkrat prišel tudi do nas. vmes se je pripeljal nekdo s tovornjakom in ga je blizu prakiral. tamal je šel pa direkt do tovornjaka, tlačil je roke v izpušno cev (še sreča, da ni bila vroča) in med drugim dal roke tudi v usta. starši so ga pa samo od daleč opozarjali in klicali... da bi pa kdo stopil do njega, to pa ne  ::) no in potem je prišel spet do nas in se je začel igrati z Brinino posodo z vodo... polil je celo vodo, umazal posodo z mastno črno snovjo iz izpušne cevi in začel še tacati po politi vodi. starši pa spet nič... jaz sem za vsak slučaj Brino držala, ker ne vem kako se obnaša do tako majhnih otrok. ni jih še imela priložnosti spoznati od blizu. no in čez nekaj časa končno stopi mamica po tega otročka in sem ji spotoma še razložila, da imam psico, ki je bila pred kratkim vzeta iz zavetišča in zna biti nepredvidljiva. prosila sem jo, da otroka umakne, ker nočem imeti problemov po nepotrebnem  ::)  svašta, res... še otrok ne znajo imeti pod nadzorom, kako lahko pričakujemo, da bodo imeli pse?