Jaz sem pred nekaj meseci iskala in kontaktirala vzreditelje po bližnjih državah (a si je potem oseba premislila). Gospod iz Italije (če kdo želi, lahko poiščem kontakt) nam je ponudil nočitev pri njih, če bi želeli psarno najprej pogledat. Na Madžarskem bodo imeli konec julija leglo v psarni Icy-Itadaki in enega mladiča (samčka) so rezervirali iz Slovenije. O tem, ali obstaja kakšen predstavnik pasme pri nas, nimam podatkov, v primeru da ne, bo to prvi.
Glede vzgoje in šolanja (takrat sem spraševala tudi glede tega) - gre za primitivnega psa, potrebno je veeliiiko potrpljenja, domišljije za motivacijo ... Vsekakor pa takega psa šolamo na prijazen način, s pozitivno motivacijo, če uporabljamo silo, se samo še bolj upre.
V preteklosti so ga uporabljali za lov (na medvede) v težkih razmerah (sneg, gore), od tod tudi izhaja njegov močan karakter, je zelo pogumen. Na Japonskem mu pravijo "Velik pes v majhni embalaži", zato ga zaradi njegove velikosti ne smemo podcenjevati. Že zgodaj mu moramo postaviti jasne meje (kaj se sme in česa ne) in biti pri tem povsem dosledni. Shiba je vsekakor pes za potrpežljive ljudi z dobrimi živci, saj mu hitro postane dolgčas. Če mu ne zagotovimo zaposlitve, pokuri svojo energijo na področjih, ki nam niso preveč povšeči. Potrebuje torej veliko pozornosti, če je preveč sam, postane še bolj svojeglav.
Na drugi strani se precej hitro učijo, marsikje se z njimi ukvarjajo v agilityju, vendar je to možno samo takrat, če znamo vzpostaviti z njim dober odnos. Za tiste, ki imajo takega psa prvič, bi jaz vsekakor priporočala psico.
Preberite si še tole:
http://www.stormpages.com/bravewolf/shibainu.html