Z vozili avtobusnega prometa se praviloma ne sme prevažati žive živali, z izjemo lovskih in policijskih psov, psov gorske reševalne službe v spremstvu vodnika in psov vodnikov za slepe. Pes mora biti na vrvici, mora imeti nagobčnik in značko o veterinarskem cepljenju, veljavno za tekoče leto. Nesnažni in mokri psi se ne smejo prevažati, razen v izjemnih primerih. Za prevoz psa se zaračuna veljavna potniška cena. Od drugih živali se sme prevažati kot osebno prtljago samo ptice v kletkah in druge manjše živali v primernih sredstvih za prevoz, vendar na vso odgovornost potnika in tako, da zaradi tega niso ovirani ali moteni drugi potniki in da so izpolnjeni higiensko sanitarni predpisi.
Vzeto iz: www.integral-zagorje.si (http://www.integral-zagorje.si)
Sem se pa z avtobusom že peljala s Chico in sem imela zelo različne izkušnje - veliko je pač odvisno od šoferja. Ko je bila stara 3 mesece (je bila čisto majhna) se ni smela peljat z avtobusom, kasneje sem poskusila pri istemu šoferju, ko je bila malo starejša in je (po dolgem pregovarjanju o opravljenem izpitu B-BH, potrdilu o cepljenju in nagobčniku) dovolil, da se peljemo. Pri enem drugem šoferju sem pa vprašala, če se lahko pelje (sem imela že cel govor pripravljen, če bi slučajno rekel ne), pa je rekel, da ni problema - niti za nagobčnik ni rekel.