Glede hrane...mi smo imeli s Hillsom ful probleme, vsi so se začeli kraspat po njem, jedli so ga pa kot nori, ker je zelo slan in poln umetnih arom in jim diši, jaz ga vsekakor odsvetujem. Žlikavost, moja prva psica Uma je bila menda najbolj žlikav pes na tem svetu in to tako, da sem se parkrat jokala iz obupa, ko psica po 3 ali 4 dni ni nič jedla, Kalsang bo znala potrdit, ker sva takrat ravno k njej v šolo hodli. Pomagalo ni nič, ne menjava briket, ne kuhanje, ne konzerve, ne nič, jedla je poli, ko sva se učili in to je bilo vse. In vam povem, situacija se je nehala, ko sem jaz obupala, psica pa je odrasla, pravzaprav s prvim leglom. Zdaj je vse, ima normalno težo in nič ni narobe z njo, tako da tu res ni vredno preveč komplicirat, sploh pa ne psa tehtat vsak teden ali celo pogosteje.
Vzgoja...verjemite mi pri štirih solidno vzgojenih višavcih naenkrat, tresenje in sila ni rešitev, smo v navalu obupa poskusili, dolgoročno je rezultat kvečemu slabši in smo določene stvari privzgajali na novo. Sploh pa v sedanji fazi mladiča in lastnik brez izkušenj, lahko povzročite samo to, da se vas bo pes bal in nič drugega. Ajde, dopuščam, izkušen inštruktor, vzreditelj ali lastnik bo posegel po takšni kazni v res življenjsko ogružujoči situaciji in tam ni za pričakovat posledic, ni pa to ukrep, ki bi ga nekdo uporabljal, ki ima prvič višavca doma.
Kalsang, edino tukaj se ne morem strinjat. Arwen prenaša mladiče za vratno gubo iz ene strani sobe na drugo, ne vem zakaj, ampak počne, vsaj pri zadnjem leglu je to počela, ker ji prostor kjer je bila kotilnica očitno ni bil všeč in mi je nosila mladiče na drugo stran sobe v en kot, pol pa smo ji tja prenesli kotilnico, pa je bilo ok. Sem jo pa videla kako jih je nosila, za vratno gubo gladko. Za vse ostale, nikoli pa nisem videla psice vzgata s tresenjem za gubo, resnično NIKOLI, pri višavcih lahko to za 100% povem.