Avtor Tema: Zahodno Višavski Beli Terrier [West Highland White Terrier]  (Prebrano 234476 krat)

McKruster

• Vzreditelj
  • *
  • Spol: Ženski
Zahodno Višavski Beli Terrier [West Highland White Terrier]
« Odgovori #420 : 21 Februar 2011, 22:50:26 »
Glede hrane...mi smo imeli s Hillsom ful probleme, vsi so se začeli kraspat po njem, jedli so ga pa kot nori, ker je zelo slan in poln umetnih arom in jim diši, jaz ga vsekakor odsvetujem. Žlikavost, moja prva psica Uma je bila menda najbolj žlikav pes na tem svetu in to tako, da sem se parkrat jokala iz obupa, ko psica po 3 ali 4 dni ni nič jedla, Kalsang bo znala potrdit, ker sva takrat ravno k njej v šolo hodli. Pomagalo ni nič, ne menjava briket, ne kuhanje, ne konzerve, ne nič, jedla je poli, ko sva se učili in to je bilo vse. In vam povem, situacija se je nehala, ko sem jaz obupala, psica pa je odrasla, pravzaprav s prvim leglom. Zdaj je vse, ima normalno težo in nič ni narobe z njo, tako da tu res ni vredno preveč komplicirat, sploh pa ne psa tehtat vsak teden ali celo pogosteje.

Vzgoja...verjemite mi pri štirih solidno vzgojenih višavcih naenkrat, tresenje in sila ni rešitev, smo v navalu obupa poskusili, dolgoročno je rezultat kvečemu slabši in smo določene stvari privzgajali na novo. Sploh pa v sedanji fazi mladiča in lastnik brez izkušenj, lahko povzročite samo to, da se vas bo pes bal in nič drugega. Ajde, dopuščam, izkušen inštruktor, vzreditelj ali lastnik bo posegel po takšni kazni v res življenjsko ogružujoči situaciji in tam ni za pričakovat posledic, ni pa to ukrep, ki bi ga nekdo uporabljal, ki ima prvič višavca doma.

Kalsang, edino tukaj se ne morem strinjat. Arwen prenaša mladiče za vratno gubo iz ene strani sobe na drugo, ne vem zakaj, ampak počne, vsaj pri zadnjem leglu je to počela, ker ji prostor kjer je bila kotilnica očitno ni bil všeč in mi je nosila mladiče na drugo stran sobe v en kot, pol pa smo ji tja prenesli kotilnico, pa je bilo ok. Sem jo pa videla kako jih je nosila, za vratno gubo gladko. Za vse ostale, nikoli pa nisem videla psice vzgata s tresenjem za gubo, resnično NIKOLI, pri višavcih lahko to za 100% povem.

Agava

• *
« Odgovori #421 : 22 Februar 2011, 09:21:01 »
Hvala za vse nasvete. Ja, tale naša petardica je res trmasta kot ste me opozarjali. Pa saj ne, da vam nisem verjela. Ampak nisem si pa mislila, da je poleg trme še tako samovoljen, o groza. A se kaj unese? Ma v bistvu sploh ne vem, koliko mu lahko dovolim, glede na to, da je mladiček, ker za vsako stvar pa tud ne morem bit huda, nekaj pa ja mora počet. Recimo grizenje copatov, ki so na mojih nogah, mu prepovedujem. Sicer še poskuša, ampak sem huda in mu takrat dam igračo ali pa copat, ki je njegov. Tudi pri hrani se učiva red. lepo mora sesti, se umiriti, me pogledati za kak trenutek (da odlima pogled od posode) in potem dobi. Včasih pa recimo začne ful lajati name. Ali to pomeni, da je lačen in da se "mu mudi" ali pač samo izsiljuje? naj se jezim ali ne? V takih situacija (in podobnih) včasih gotovo sprejmem napačno odločitev.
Tole s tresenjem in držanjem za gubo - poudarjam, to sem naredila samo enkrat, ker ga pač res nisem znala drugače umirit. Če bi ga držala za ovratnico, bi se še zadavil, tak je dopočel.

Aja, pa še to -  greva na pasje urice, tega najbrž nisem povedala, ampak sem že nekaj časa zmenjena, bova v naslednjem terminu pri Bajki. Menda bodo v večini mladički manjših pasem in res komaj čakam  ;D. Coco bi se namreč zelo rad igral, je čist v luftu, ampak naš šaro ga ne šmirgla pet posto, mačke so pa itak v stand byu, ko gre mimo njih. Definitivno mu bo pasja družba koristila.

Hrana - trenutno se moram pohvalit. Kuža ima apetit, da dol padeš. Kar jedel bi in jedel in jedel.... Sedaj dobi 3x brikete (Eucanuba+par briketkov vmes Hills), zjutraj še malo jogurta ali skute, zadnji obrok pa kuhan. Zaenkrat bom še pustila takole, še nekaj časa, da vidim, kako bo reagiral na te brikete, opazujemo kakec in morebitne premembe na koži. Drugače pa imam občutek, da je morda malo rjavkast po grebenu, posebej zadaj za vratom in pa en pas, dober cm na repku, tam pa čisto rjav in ni umazanija, ker sem že umivala. Je bil že v leglu malo, pa se mi je zdelo, da je repek najbrž samo umazan. Bom vidla, še počakam tole vrečo briketov oz. da uvedem samo Hills, ta čas se bo že izkazalo ali ustreza ali ne. ???

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #422 : 22 Februar 2011, 12:54:47 »
Tudi pri hrani se učiva red. lepo mora sesti, se umiriti, me pogledati za kak trenutek (da odlima pogled od posode) in potem dobi. Včasih pa recimo začne ful lajati name. Ali to pomeni, da je lačen in da se "mu mudi" ali pač samo izsiljuje? naj se jezim ali ne?

Ni se treba nič jezit. Preprosto ne dobi hrane, dokler se popolnoma ne umiri. Ti samo mirno (in potrpežljivo) čakaj, da se umiri. Saj bo hitro skapiral. ;)

TibiQ

• *
« Odgovori #423 : 22 Februar 2011, 13:41:01 »
Slučajno sem šla pogledat kaj se kaj dogaja pri višavčkih pa naletim ravno na debato o stresanju za kožno gubo, kot načinom vzgoje. Sicer res ne sodi sem, a ker sem ravno včeraj prebrala v zelo poučni knjigi http://www.barking-up-the-right-tree.com/index.html neke ameriške inštruktorice (s 30 letnimi izkušnjami in uspehi pri cca. 3000 psih, mimogrede, zelo priporočam) ravno nekaj na to temo, bom samo povzela mnenje avtorice;
Pasje mame nikoli ne vzgajajo mladičev s stresanjem za kožno gubo ali obračanjem na hrbet, ampak kvečjemu s pritiskom glave ob tla, ali prijemom za gobček, za toliko, da se mladiču pove da je šel čez mejo. Stresanje za kožno gubo spravi psa v nagonsko reakcijo samoobrambe, saj se za vrat stresa le plen, ko ga je potrebno ubiti in tudi če ni prisoten smrtni strah, se s takimi prijemi ne doseže željenega, ampak se mladiča spravi samo v stres. Tudi obračajo na hrbet psi ne. Mladič se kvečjemu sam od sebe obrne na hrbet z namenom predaje, je pa res, da stvari potekajo tako hitro, da včasih izgleda, kot da ga je obrnil odrasel pes.

Je že res, da se seveda da tudi s takimi prijemi, psa kaj naučit, pa da pes mogoče niti na zunaj ne pokaže da bi bil kaj posebej prestrašen ali pod stresom.. ampak zraven se ga s takim prijemom nauči tudi to, da nam pes ne zaupa več. Torej kdor želi rušiti ta odnos,...

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
« Odgovori #424 : 22 Februar 2011, 15:13:45 »
agava, rjavkasta dlaka po hrbtu ni naključje - tudi mi smo imeli težave, dokler nismo našli hrane z manj karotena in je šla barva v roku meseca dni nazaj na belo barvo. Zdaj za mladičke niti ni tolk izbire ampak ko boste šli na adult pa vsekakor poglejte.  :)

Navadna Eukanuba, Pro Plan, Belcando so nam pobarvali psa. Royal Canin light in Eukanuba za višavce sta bila ok, ampak mi ni bila dovolj kvalitetna, zato sedaj testiramo Acano - in če bo ostal bel - bom tudi nadaljevala z uporabo. Se je pa pobarvanost dlake (pri mojem) opazila že po nekaj tednih hranjenja z neko hrano, in enako hitro se je stanje tudi izboljšalo po menjavi.

pa še za copate - jaz mu niti naših "odsluženih" nisem pustila, striktno samo njegove igrače (ki nisp podobne nobeni naši stvari), da ne bi kdaj dobil kake asociacije o grizenju napačnih stvari. Tako nam je bilo svetovano s strani vzrediteljice in ali je delovalo to, ali pa njegov karakter (ni nagnjen k uničevanju), pa ne vem  :P  nikoli se ni dotaknil naših stvari.

McKruster

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #425 : 22 Februar 2011, 18:36:34 »
Jana* jaz že par let hranim izključno z Eukanubo in nima noben rjavega hrbta, tako da ne vem če je kaj na tem no.

lučkabučka

• *
« Odgovori #426 : 22 Februar 2011, 20:15:20 »
Ja kar se tiče Hilsa pasje hrane, ga lahko tudi pri nas popljuvamo. Naš Višavček je imel stalno alergijo, na eni strani telesa.Pa praskanje , grizenje
včasih do krvi., pa obiski pri veterinarju.Našemu Čarliju sem dala narediti teste , na kaj je alergičen.Ti testi so nesramno dragi, zveš pa, da je
tvoj kuža alergičen na pike bolh in še nekaj malenkosti..Seveda to ne pozdravi alergije.Pri nas se je alergija pozdravila z slučajnim dogodkom.Zmanjkalo je
Hils briketov, bila je nedelja, vse zaprto.Ampak Mercator center je bil odprt in sem kupila čisto navadne brikete z znamko Moj pes.In ne boste
verjeli .V treh dneh je izginila alergična reakcija. ,koža se je pozdravila in veterinar je komentiral, da je včasih najboljše(HIlls),lahko najslabše.
Lep pozdtav Agavi in njenemu Višavčku. Lučkabučka

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
« Odgovori #427 : 22 Februar 2011, 21:10:49 »
Jana* jaz že par let hranim izključno z Eukanubo in nima noben rjavega hrbta, tako da ne vem če je kaj na tem no.

Zagotovo - navadna Eukanuba mi ga je pobarvala. Rjava lisa po hrbtu je izginila takoj (no, takoj.. pač v tolikem času, da se je dlaka zamenjala/izrastla, vsaj mesec dni), ko sem prešla na Eukanubo Breed Nutrition za višavske terierje. Morda pa je odvisno tudi od samega psa? Sem pa od večkoga z belim psom (ne nujno višavcem) slišala, da je navadna Eukanuba povzročila malo temnejši odtenek dlake na določenih mestih - nasprotno pa hrano menda obožujejo lastniki npr. NOjev ker izdatno poudari barvo (to sem nekje zasledila enkrat, mislim da celo v temi Eukanuba na pesjanarju). Ampak za obarvanje višavca pa imam čisto lastne izkušnje.  :)

McKruster

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #428 : 22 Februar 2011, 21:28:21 »
Eukanuba je imela precej karotena v stari recepturi, ki pa je bila zamenjana kakšna 4 leta nazaj. Čeprav vzrediteljica od Jacka hrani izključno z eukanubo že 20 let, pa nima obarvanega niti enega psa, bila parkrat pri njej in preverjeno no. Dejansko je veliko odvisno seveda tudi psa, hočem pač povedat, da ni pravilo, da bi Eukanuba barvala. Obarvanost je lahko tudi od trše, bolj kompaktne dlake, ki ima seveda nekoliko temnejši odtenek, gre pa to ven s trimanjem in ne s spremembo hrane.

Agava

• *
« Odgovori #429 : 23 Februar 2011, 07:50:29 »
Ja res je, vzreditleji od našga Cocota res hranijo kužke že vsa leta z Eucanubo in so čist lepo beli. Me je pa gospa opozorila, da se pri nekaterih kužkih takšna obarvanost lahko pozna in tisti so potem občutljivi na vse vrste hrane, ki vsebujejo dosti karotena. Ja jaz bom zaenkrtat furala takole, pa bom potem vprašala ko bo šel naš mali prvič h gospe na trimanje. Ma bi mogla recimo primerjat še z enim višavčkom, da bi bidla razliko, samo po moje je to to - tak nežno rjavkast ton po temenu in vzdolž hrbta. Aja, pa fuuuul črnih kocin ima po hrbtu, a je to tudi običajno? Tudi po grebenu, kjer ima že sicer bolj trdo, žimasto dlako, tako da greben res opaziš, da odstopa od bele barve.

Drugače pa kar se tiče dlake in bele barve - res si nisem predstavljala, da lahko bela ostane bela, glede na to, da je recimo dosti zunaj, pa po blatnih tleh šavra. Se posuši, počešeš in je. če jeres hudo, pa malo z vodo takoj spereš in je kot "nov". Super!

Glede Hillsa pa tako - naš prejšnji kokerček si edino ob Hillsovem jagenjčku ni spraskal pol hrbta stran in tudi eni redkih briketov so bili, ki so mu teknili. Verjamem pa, da to ne drži za vse in da je res potrebno najti pravo varianto.
Koliko pa recimo prakticirate to, da menjate okuse hrane istega proizvajalca, neglede na to, na kateri hrani ste potem (ko je že velik, za majhne je itak sam piščanec)? Recimo enkrat riba, enkrat piška....

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
« Odgovori #430 : 23 Februar 2011, 13:44:38 »
McKruster -
Aha, zdaj razuem. Midva sva navadno Eukanubo imela res že kake 5 nazaj. Verjetno je dosti tudi na samem psu. Moj ima za višavca dokaj mehko dlako, in je izjemno bel, zato se mu je pa vsaka sprememba takoj videla - ampak zdaj ne govorim o temno rjavem hrbtu  ;D  tako, malo temnejše kot ostala bela dlaka, krem, od vratu proti repu široko cca 5, 6 cm.

agava -
Večina ljudi sploh ne verjame, da se tudi beli psi ne umažejo tako hitro  :P  v tem pa je prednost takšnega tipa dlake. Nasplošno terierjem kar odpade nesnaga.
Kar pa se tiče obarvanja, izgleda da moj res paše v skupino "občutljivih na karoten"  :) sicer pa pri dandanašnjem naboru različnih hran niti ni tako grozna zadeva..  :)  tudi se ni toliko za obremenjevat, ker ni nobenih takšnih posledic kot pri npr. alergijah na določeno vsebovano snov.

Agava

• *
« Odgovori #431 : 27 Februar 2011, 17:54:28 »
Se spet malo oglašava. Končno nam je uspelo posneti par slik v naravi. Zelo težko, ker tudi sekundo ni pri miru! Pa saj to že veste.... Skratka, smo okej, lepo rastemo in se razvijamo. In se ukvarjamo s trmo, odločnostjo al kar koli že to je..... Reeees, ampak reeeees komaj čakam na to pasjo šolo, ker če ne bomo kmalu naštudirali odpoklica, bom znorela!

Prilagam še par slikic, kako uživamo v sprehajanju in breskrbnem tekanju ter igranju....

Ljubezen.... (naslednji prizor ni bil tako "ljubek")

Sem terier, višavski terier! Imam dovoljenje za ubijanje!

A sem lep?

V elementu ...

Ne dam!

Pa še nekaj bi prosila! Izbiram in iščem transporter za Cocota. Ima kdo kakšen nasvet? Predvsem me zanima, kolikšnega imate vi za svojega, jaz sem gledala velikosti 72x52x51, tam nekje, kolikor pripročajo za višavčke.
Hvala!

McKruster

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #432 : 27 Februar 2011, 19:08:21 »
 Luštne slikice  ;D

Transportet bi jaz vzela večji kot ga "rabi", mislim da imam jaz Atlas 75, bi morala it nadstropje nižje preverit.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #433 : 27 Februar 2011, 21:03:16 »
Kam pa greta v šolo?

Agava

• *
« Odgovori #434 : 28 Februar 2011, 08:14:04 »
Čao,
McKruster, ali 75 pomeni višino transporterja ali je to oznaka velikosti? Ker te višine jih nisem ravno zasledila, so tam 71-72 cm, potem pa 79-81.
Ma mi ne moremo nikamor it, ker ni čisto nič pri miru v avtu. Imam sicer torbico, kjer je tudi privezan, ampak takoj ven skoči. Če dam zadaj, se mi bo enkrat še obesil, če imam na sprednjem sedežu, ga pa skoz lovim in malo za po vasi peljat je že, kam dlje pa ne.

Čara, v šolo gremo pa v Bajko, prav zaprav bodo to igralne urice za začetek.

McKruster

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #435 : 28 Februar 2011, 17:13:19 »
Atlas 75 je oznaka.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #436 : 28 Februar 2011, 23:46:42 »
Aha...upam da vama bo s psom tam žur in bosta oba uživala.

Boš potem šla tudi kakšen RO, agility?

Agava

• *
« Odgovori #437 : 01 Marec 2011, 07:46:33 »
Aha...upam da vama bo s psom tam žur in bosta oba uživala.

Boš potem šla tudi kakšen RO, agility?

Ja, tudji jaz upam, da bo mali užival in seveda tudi jaz, sploh ko naju bodo še kaj naučil.
joj, ne vem, če bom šla kaj od tega. Problem je namreč čas, med tednom itak odpade karkoli, ker ne pridem pravočasno iz službe domov in potem spet nazaj v Lj, kjer mi je najbližje, da se kaj dogaja. Za pasje urice s(m)o se uspeli zmeniti, da bodo ob sobotah in to je zamen idealno. Zaenkrat bova naredila kako stopnjo, dve osnovnega šolanja, če bodo imeli ustrezne termine. Jaz bom res ful vesela, če bo kužek ubogljiv in jo bomo za vikedn lahk mahnil kam na izlet, v hribe. Ker trenutno je še nemogoče kamorkoli it, k sreči imamo okrog nas reeees veliko prostora, travnikov, gozdov in nič kaj veliko sosedov in lahko teka sem ter tja. Ma je svojeglav do amena. Saj notri se še kar zmenimo, za večina stvari že ve, kaj lahko, kaj ne, sicer probava skoz it čez meje, ampak ga krotimo. Zunaj pa - katastrofa!

Drugače pa je meni agility ful zanimiv in prav rada bi so ga enkrat ogledala v živo. Občudujem vso tisto energijo, kondicijo kužkov in lastnikov.

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
« Odgovori #438 : 01 Marec 2011, 15:58:38 »
Drugače pa je meni agility ful zanimiv in prav rada bi so ga enkrat ogledala v živo. Občudujem vso tisto energijo, kondicijo kužkov in lastnikov.

Ena višavska terierka tudi tekmuje (nerodovniška sicer), jo je prav super za pogledat  :P

Z mojim pa tudi načrtujem kakšne treninge (ali pa vsaj poskusit) na pravih ovirah, ko bo čas za začetke z novo psičko. Bom najbrž še njega potegnila malo v ta šport. Na domačem "parkurju", ki obsega vsega skupaj en slalom in tri skoke, se kar dobro počuti  :)

Agava

• *
« Odgovori #439 : 01 Marec 2011, 19:36:05 »
Žalostna....

Ravnokar sva prišla od veterinarja, ker je imel naš mali cepljenje. In me je opozorila, da ima kuža hudo podgrizavost - spodnjo ustnico ima za zgornjo čeljustjo. Je rekla tudi, da je lahko to razlog, da težko je brikete, meni je pa sedaj kapnilo, da se morda zato tudi toliko slini....... Sedaj malo berem o tem. Zelo žalostna sem.... okej, recimo da pač zato ni primeren za razstavljanje in vzrejno dovoljenje, pa zato me še ne bo kap, bom že prebolela, ampak da ima lahko zato tudi druge zdravstvene težave, povezane z nepravilnim grizenjem in zato prebavo, me pa zelo zelo žalosti. Pa jezi tudi...... ker je imel že ko sem ga dobila, opazno krajšo spodnjo čeljust.

Pa še ful joka, ko ga primeš za zadnji konec in šepa, očitno ima ful reakcijo na mestu vboda. Bogi bogi revček.....

rapgirl

• *
« Odgovori #440 : 01 Marec 2011, 19:45:40 »
agava zakaj pa niste vzreditelja vprašali zakaj ima spodnjo čeljust krajšo?  :-\ Mislim pa, da je že ena tema o krajši spodnji čeljusti, samo pri njufkotu. V teli temi si lahko prebereš, mogoče bo kaj pomagalo: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=7735.0

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #441 : 01 Marec 2011, 19:47:40 »
Več bo sicer napisala McKruster, ampak z gotovostjo lahko napišem, da spodnja čeljust raste precej dolgo, zato se mu bo ugriz zagotovo še spremenil. Pri tako rosni mladosti ni mogoče še govoriti o nekih trajnih okvarah. Zato ne bodi preveč žalostna. Stanje se bo spreminjalo vsaj do njegovega šestega meseca starosti, če ne še dlje. Lahko se mu še precej popravi, prezgodaj je še priti do nekih zaključkov.

Agava

• *
« Odgovori #442 : 01 Marec 2011, 20:13:09 »
Rapgirl, to temo sem pogledala, ampak žal bolj govori o tem, kaj bi kdo smel in mogel narediti glede vzreje.... Zakaj nisem nič rekla? Ker se mi pač ni zdelo, pa tudi nisem vedela, da je to taka "hiba", pač tako naj bi bilo. Ne vem, kaj naj rečem. Ni se mi zdel problem, ker sploh nisem vedela, da obstaja. Prednjih zobkov še ni imel, sekalce majčkene, kako pa naj bi vedela, kako bodo stali, ko bodo zrastli.

Kalsang, upamn da res! Da se zadeva vsaj malo spremeni tekom rasti..... ker berem, da so posledice lahko res hude.
Veterinarka mi je svetovala, naj mu dam čimveč za grizt, najbolje kar govejo kost.

BiancaBučko

• *
« Odgovori #443 : 01 Marec 2011, 20:17:29 »
 Agava, predlagam ti, da se greš o tem tvojem problemu, ki te skrbi, pozanimat še na kakšen drug forum.  :) Saj veš, več glav, več ve.  :)

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #444 : 01 Marec 2011, 20:37:29 »
Agava, jaz ti pa predlagam, da se o tem problemu pogovoriš z vzrediteljico, ki je zaupanja vredna oseba in z McKruster. Obe sta zelo izkušeni in dobro poznata, kako se razvija čeljust pri višavcih.

Glede drugih forumov - dvomim, da bi ti znal kdo še kaj drugega pametnega svetovati. Zadeva je preprosta - psiček je zelo mlad, spodnja čeljust pa dolgo raste in se razvija. Mogoče res ne bo imel popoln ugriz, obstaja pa zelo velika možnost, da ne bo imel posebnih težav z ugrizem.

diva1

• *
« Odgovori #445 : 01 Marec 2011, 21:37:17 »
*

nepravilen ugriz

Položaj sekalcev v zgornji čeljusti glede na sekalce v spodnji čeljusti označujemo s pojmom ugriz.Kadar zgornji sekalci nekoliko prekrivajo spodnje,govorimo o ŠKARJASTEM UGRIZU oz. škarjastem zobovju.Značilen je za večino pasem psov zato ga imamo za pravilnega.

Kadar se konice zgornjih in spodnjih sekalcev med seboj prilegajo kot klešče,govorimo o KLEŠČASTEM UGRIZU.Pri nekaterih pasmah psov takšen ugriz pademski standarti še dopuščajo.

Daljša zgornja čeljust oziroma prekratko raščena spodnja čeljust privede do tega,da so spodnji sekalci izrazito pomaknjeni za zgornje.Takšen položaj sekalcev imenujemo PODUGRIZ oz. PODGRIZAVOST.To je dedna hiba in je z vzrejenega stelišča nedopustna za sleherno pasmo psov in zato psi in psice s podgrizavostjo ne morejo dobiti vzrajenega dovoljenja.

... Nujno kontaktiraj vzrediteljico...

Vsi vzreditelji delamo na tem, da so potomci naših psov zdravi...- na žalost je kljub premišljeni paritveni kombinaciji vedno pristoten faktor rizika...
Niso vsi mladiči idealni - tega ni nikjer... Tudi v najboljših vzrejah ne... Genetske in "priprojene napake" se zgodijo.... Tudi najboljšim...
Pošten vzreditelj ne skriva težav...

Zobje in nepravilni ugriz - to je "napaka", ki je VIDNA   (da ne bo pomote, tukaj ne moremo govoriti o "SKRITI" NAPAKI) - kot v novodobnem potrošniškem svetu ... in reklamacijskem blagu...

Preden mladiči zapuščajo dom in gredo k novim lastnikom so ZOBJE  OZ.  UGRIZ  PREKLETO DOBRO  VIDNI!!!!
Malce drugače je pri "tretji veki" in testisih. Pri testisih je tudi še nakaj (pa čeprav zelo malo) upanja, da se spustijo... pa neke hormonske terapije.... Če mene vprašate -  KIKIRIKI - ...

Res je, da to opazimo vzreditelji kasneje, nekje pri 5- 6 tednih starosti mladiča -sum, da ugriz ne bo pravilen.... Kasneje se to običajno samo potrdi...
Še bolj res je, da se takšnega psa ne bomo "znebili"... Le zakaj?... Saj bo  čisto normalno "funkcioniral"...
..Le POVEDATI JE TREBA potencialnemu novemu lastniku.... IN "PRILAGODITI CENO".... Da pač žal mladiček ne bo primeren za vzrejo, še vedno pa bo odličen hišni ljubljenček....
 In kaj to pomeni v praksi:  SIMBOLIČNA CENA!!! Popolnoma drugačna od  cena za mladička "high quality.

... Pa vsi skupaj radi "tolčemo" po preprodajalcih.... Pa nehajte no, tam človek vsaj ve, kaj lahko pričakuje.....

Agava, nujno je potrebno kontaktirati vzrediteljico... še posebej, če si psa kupila kot "zdravega psa", po "normalni (ne simbolični) ceni".
To je dedna hiba (na žalost) in so vsi  ti psi izločeni iz nadaljnje vzreje...
 Saj te popolnoma razumem: želela si višavčka, poiskala si dobro, renomirano psarno, verjela, da je vse OK... Plačala... Odnesla... Zadovoljna.... Lepo skrbiš zanj....  Si srečna..., polna duša...

Verjamem, da bosta našli skupni jezik!

Vem, da ti ne bo prijetno slišati - vendar je to žal NEPOPRAVLJIVA "hiba", tako, da žal vsi "kvazi nasveti" , da se bo to popravilo - ŽAL NISO RESNIČNI!!!

Vem pa, da bo Coco še vedno tvoj Mali princ, najljubši,..... najlepši,.... da ga nepravilen ugriz ne bo "ogrožal",.... tebe pa ne motil....
Le pogovori se z lastnico. Zakaj plačati Mercedes, če pa ga nisi dobila...

... Jaz pa imam ob tej novici zelo "mešane" občutke....  Žalostna sem.... In zelooooo jezna....!!! Zakaj?   Ker je nepravilen ugriz "VIDEN"!!!
 Mi vzreditelji pa bomo še naprej "pljuvali " po preprodajalcih, šteperjih....

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #446 : 01 Marec 2011, 22:22:30 »
Vem, da ti ne bo prijetno slišati - vendar je to žal NEPOPRAVLJIVA "hiba", tako, da žal vsi "kvazi nasveti" , da se bo to popravilo - ŽAL NISO RESNIČNI!!!

Diva1, ne vem, a ti vedno tako pretiravaš ali se na forumu samo pucaš?

Pri vseh izkušnjah, ki jih menda imaš, bi morala vedeti, da spodnja čeljust pri tromesečnem mladiču ni do konca formirana in da še raste. Nisem dajala nobenih kvazi nasvetov o tem, kako se bo to popravilo, prav tako, nisem rekla, da bo ugriz normalen, samo da hiba verjetno na koncu ne bo tako huda, ker bo čeljust še nekaj mesecev rastla in da je zaenkrat prehitro za kakršnokoli sklepanje. Zato prosim, umiri konje.

Prav tako ne udrihaj po vzrediteljici, ne poznaš situacije.

Takšni čustveni izlivi nikomur ne koristijo.

Agava, pogovori se z vzrediteljico. ;)

McKruster

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #447 : 01 Marec 2011, 22:23:27 »
hvala Kalsang, da me je opozorila na temo. Agava, Jack je imel tudi rahlo podgrizavost kot mladič, ko so se zobje zamenjali so normalne škarje, tako da mislim, da ni tukaj nobene panike. Daj mi pa prosim naredi fotografijo, da vidimo tole hudo podgrizavost, ker če gre tukaj za milimeter,dva ali tri, bo to sigurno šlo skupaj.

Agava

• *
« Odgovori #448 : 01 Marec 2011, 22:29:36 »
Mah, ne vem, bom jutri poklicala vzrediteljico in jo malo povprašala. Saj pravim, mene konec zaradi tega ne bo, pač ne bo "popoln po standardu", pa saj važno je le, da je neprecenljiv zame. Malo me je vrglo iz tira, ko mi je veterinarka to tako predstavila, pa to s hranjenjem in to...
McKruster, slikati sem že hotela, pa je fotkič fertik, bom jutri.

Sedaj imamo večjo težavo, ker ima mali neverjetno reakcijo na cepivo (ali na čip, nimam pojma, če je to možno) in je čist fertik, nekaj časa se trese, nekaj časa sopiha, ne more se uležat, joka kot ne vem kaj, če ga hočem malo prijeti in se vleče iz prostora na prostor in se nikakor ne more uležat. Utrujen je pa tako, da vsake pet sekund zazeha, ta čas ponavadi že najmanj tri ure spi.... jaz pa jokam zraven kot otročiček, ker ne vem, kako naj mu pomagam.... :'(

McKruster

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #449 : 01 Marec 2011, 22:40:16 »
agava, glede zobk, problemov v življenju sigurno ne bo imel zaradi tega in sigurno ni to krivo, da slabše je brikete, tako da mislim da te je veterinarka tukaj čisto preveč prestrašila, enkrat sem brala celo, da je nek veterinar predlagal uspavanje psa s podgrizavostjo, mislim no comment, kaj si bodo še vse zmislili. Je pa res, da če bi podgrizavost ostala, pač ni za vzrejo in za razstave, vendar do zdaj še nisem slišala, da bi kak Jackov potomec imel podgrizavost, pa tudi s to psico, ki je mamica od tvoje, je to že drugo leglo.

Tale reakcija na cepljenje bi mene bolj skrbela, na čip nima kaj bit reakcije. Predvidevam, da mu je veterinarka dala preveliko dozo, polno stekleničko, ne pa glede na njegovo kilažo, ko polovična doza popolnoma zadostuje. Daj mu za pit sladkano vodo, da dobi nekaj energije in ga opazuj, če ne bo boljše, bi jaz šla k dežurnemu. Zmeri pa mu telesno temperaturo, da vidiš če je povečana slučajno, pa poglej mu sluznice (oči, dlesni), če so kakšne spremembe.