Kačji ugriz

Kačji ugrizi pri psih sicer v Sloveniji niso tako pogosti, kot ostali ugrizi, toda vseeno se dogajajo.
V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih sta le 2 strupeni (gad in modras).Torej, če se slučajno zgodi, da vašega psa ugrizne kača, so možnosti za popolno okrevanje na strani vašega ljubljenčka. Stopnja škode, ki nastane zaradi kačjega strupa, se določi z širokim izborom spremenljivk. Starost in vrsta kače, intenzivnost in globina ugriza, količina izločenega strupa, mesto ugriza in velikost psa, so samo ene izmed spremenljivk. Na splošno imajo kače rade mir. Toda, radovedni psi, ki raziskujejo vsako luknjo v zemlji, kopljejo po zemlji in v gozdu, so lahko izpostavljeni kačjemu ugrizu. (povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Kaj storiti v primeru kačjega ugriza (pri psu)?
• Poizkušajte identificirati kačo, tako da si zapomnite njeno velikost, barvni vzorec in prisotnost/odsotnost ropotulje na njenem repu.
• Na psu previdno poiščite sledi kačjega ugriza in pri tem upoštevajte, da je lahko več ugriznih ran.
• Če je kača psa ugriznila v nogo, ovijmo tesen povoj na prizadeti ud – direktno nad rano ugriza. Povoj lahko improviziramo iz rokava ali drugega tekstila. Povoj mora biti ovit udobno in ne preveč tesno.
• Takoj odidite do najbližjega veterinarja in pri tem mirite psa, da bo čimbolj tih in miren.
(povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Česa ne smete storiti v primeru kačjega ugriza (pri psu)?
Ne režite znaka X z žepnim nožem na kačjem ugrizu. Ne poizkušajte izsesati strupa iz teh X oznak. Ne prijemajte kače v navalu besa in ne poizkušajte jo pokončati! Pozorni bodite, da kača ne ugrizne tudi vas. (povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Preprečevanje kačjih ugrizov
• Med sprehodom imejte psa na povodcu.
• Ne dovolite psu, da raziskuje luknje v tleh ali da koplje pod debli ali ravnimi skalami.
• Ostajajte na odprtih poteh, kjer lahko kačo pravočasno opazimo.
• Nočne sprehode zmanjšajte na minimum.
• Če slišite kačo, imejte svojega psa ob sebi, dokler ne menite, da se je kača oddaljila.
• Sprehajanje izven poti z nenavezanim psom lahko razburi kačo in lahko ugrizne vas ter psa.
• Če je vaš pes nenavadno radoveden glede »nečesa« skritega v travi, ga takoj odpokličite, dokler ne ugotovite za kaj se gre.
(povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Kaj je strup?
Strup je toksična tekočina, ki nastane v posebnih ustnih žlezah, povezanih z žlezami slinavkami in toksične komponente so sestavljene iz različnih kompleksnih proteinov. Strup vsake kače vsebuje več kot en »strup« in v kombinaciji strupov ima močnejši efekt kot sama vsota posameznih efektov strupov. Večino toksičnih efektov lahko pripišemo encimom v strupu (do sedaj so odkrili 25 encimov). Strupe lahko razdelimo v 2 skupini: nevrotoksični (ki prizadenejo živčni sistem) in hemotoksični (ki prizadenejo kri in ožilje). Strup mnogih kač vsebuje neurotoksične in hemotoksične komponente. (povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Kaj strup povzroči?
Strupeni kačji ugrizi povzročijo bolečino, odmiranje celic, otrplost, zmanjšanje funkcij in včasih tudi izgubo uda. Kačji strup zada lokalne efekte kot so: vnetje, poškodbe ožilja, strjevalne poškodbe in lokalno uničenje tkiva. Nekateri strupi lahko povzročijo neurotoksičnosti in se vmešajo v živčni sistem, česar posledica je lahko paraliza. (povzeto po: http://www.thepetcenter.com )

Kaj je protistrup?
Protistrup je serum, ki je komercialno proizveden, da nevtralizira učinke vbrizganega strupa. V posebnih laboratorijih zdravim konjem vbrizgajo določene količine izbranega kačjega strupa (seveda ne takšnega, ki bi se rezultiral v poginu živali), ki ga postopoma večajo, da konj proizvaja več protiteles. Da se ohrani ta protitelesa, se živali odvzame manjšo količino krvi in iz nje izloči in očisti proteine protiteles. Specifično protitelo je producirano za vsako vrsto kače. (povzeto po: http://www.thepetcenter.com )


Vir:

T. J. Dunn, Snake Bites Dog! Dostopno na: http://www.thepetcenter.com/exa/sb.html (10.2.2007)
Avtor:Mojca (scythe)