''Kazen mora bit vzgojna'' vs. ''pozitivna motivacija''

Lunette · 248039

Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #690 : 19 Oktober 2013, 08:11:55
Res k sreči ni vse črno belo. Zna pa bit na okolje vezano oz. bolje rečeno odvisno kak vpliv se v katerem okolju outfita.
Saga. Sam vidve sta do te stopnje prišli sami. Bi rekla po zdravi pameti in zelo dobrem občutku za psico. Če se prav spomnem sta v mali šoli opravili.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #691 : 19 Oktober 2013, 10:18:14
Zna pa bit na okolje vezano oz. bolje rečeno odvisno kak vpliv se v katerem okolju outfita.
Kako to misliš?

Ja, midve se učiva same, z vašimi nasveti na pesjanarju  :) Sem mislila, da se govori na splošno o vzgoji. Sem bolj kot ne preletela zapise.
Tudi malo šolo sva opravile, čeprav sva na koncu prešpricale...  :-[ Na začetku sem bila navdušena, potem pa me je vse začelo minevat. Zdaj pa ne vem ali sem jaz imela prevelika pričakovanja od male šole... ma ni važno... Cela ura sedi, poleg, sedi, poleg, sedi, poleg... Se mi ni več dalo, pisca je skapirala in začela vse slabše tist poleg delat. No potem sva pa nadaljevale po svoje.
Pa tudi kisnale vmes in popravljale. Tiste 'agresivnosti' proti (večinoma) majhnim cuckom sva uspešno rešile.  ;D Da se malo pohvalima!

Aja, pa moja psica je 'kavč' pes, o medodah pri treningih ne morem govoriti.




Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #692 : 19 Oktober 2013, 10:55:02
...malo šolo sva opravile...Cela ura sedi, poleg, sedi, poleg, sedi, poleg...
No tole je očitno področno specialistično  ::) Ker k sreči obstajajo drugje šole, ki ne počno tega niti v mali šoli, niti na organiziranih ipo treningih. Zato pravim ''področno''.  ;)

Na hitro, če si samo preletela. Govora je o kvadratih učenja, ki vsebujejo Pozitivno motivacijo / negativno kazen in negativno motivacijo / pozitivno kazen. Vsak trening in celo življenje samo balansira med temi dejstvi (tudi pri otrocih in odraslih ljudeh). Zdaj pa po prebranem vidve res doma na ''kavču'' uporablajta zdravo mero vsega. Kar je tudi pravilno.
Problem, ki ga vidim pa je ta, da se vse prevečkrat uporablja bolj enostransko. Torej samo eno (ali pa napačno kombinirano) stran kvadrata. Torej se psu namesto smiselnih kombinacij ''serje po glavi'' samo z pozitivno kaznijo (dodajnje neprijetnosti da vajo izvaja...pa manj rad ko dela, bolj se ga sili). Glavna motivacja mu je odstonst teženja. Potem pa se jim sili igra v kateri marsikateremu sploh ni zabavna kot bi morala bit. Ali pa je ravno zarad cele ure težanja sedi,poleg potem ''potrebna'' polurna igra. Skratka ena BV zbrka.  ;)
Ter pa potem domači posnemovalci raznih džekov. Pa potem pol sosedov, ki se jim zdi đekovsko psa na vsake tok mal poniževat.
In ja ne govorim o organiziranih treningih tekmovalcev. O takih bojda življenskih tečajih ali pa domačih poskusih.

Pa seveda so potem one druge skrajnosti, ko kužeku ničničnič ne smeš rečit ::) sam filat.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Saga

  • *
    • Prispevkov: 288
    • Točke: 0
Odgovori #693 : 19 Oktober 2013, 23:47:36
Aaaa zdej štekam! Sem te narobe brala  :)



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0

BlackDevil

  • *
    • Prispevkov: 896
    • Točke: 0
Odgovori #695 : 03 Marec 2014, 09:31:42

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.


bazilika

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #696 : 28 December 2014, 20:30:18
Lep pozdrav vsem! Spet imam en problem. Že kar nekaj časa se teoretično pripravljam na psa, se učim od drugih lastnikov psov, berem knjige, (preveč) prebiram razne forume, gledam razne izobraževalne filme in posnetke šolanj. In se mi zdi, da imam že totalno polno glavo vseh nasprotujočih si informacij. Res se mi zdi, da sem na meji tega, da se mi strga in da imam vedno manj zdrave pameti.  :( Problem je v tem, da še nikdar nisem živela s psom. Tako da sem morda zato bolj dovzetna za razno razne nasvete.

Pika na i so dobronamerni nasveti vzrediteljev, pri katerih nameravam vzeti psičko. Sem dobila kup finih nasvetov, ampak na enem področju pa ne pridemo skupaj. Avtoriteta in pozitivna motivacija. Že enkrat prej je bila debata, kako so posredovali pri svojem psu, ki ni hotel sprejeti pasjega obiskovalca, tako, da so ga vrgli na hrbet in ga prisilili, da se podredi. Ok. Drugič je bilo govora o tem, kako naj tamalo primem za gubo, če bo počela kaj, kar ne sme. Ne tako dolgo nazaj so mi svetovali, naj rang ohranjam tako, da psičko vsake toliko položim na hrbet in ne ravno čakam na predajo, ampak nekako dam psu vedeti, da to jaz smem početi ali nekaj takega. Ni bilo sicer rečeno, ali je to mišljeno kot dolgoročen nasvet. Moram pa reči, da se mi tak pristop, sploh pri mladiču upira. Na začetku bo za psičko vse novo, jaz ne bi rada izgubila zaupanja s tem, da jo polagam na hrbet. Zakaj bi počel nekaj, kar je psu neprijetno samo zato, da dokažeš, da to lahko počneš? Tako ali tako bo samo življenje prineslo kup stvari, ko bom morala posredovati ali ko jo bom morala pripraviti do tega, da naredi nekaj, kar ji ni najbolj všeč, zakaj bi umetno ustvarjala nek konflikt?

Drug problem je, ko sem razlagala, da sem malo že delala s klikerjem, nagrajevanjem zaželenega vedenja in učenje trikcev (z "izposojenimi" psi). In to se vzrediteljem nekako ni zdela fina ideja. Oziroma fina v tej meri, kot se s psom igraš z žogico. Kot neka skupna aktivnost, ne kot del vzgoje ali vzdrževanja odnosa.

Resno razmišljam, da je vzgoja psov podobna kot vzgoja otroka. Kaj ti pomaga kup teorije in (morda) dejstvo, da so nekatere stvari smiselne in se številnim obnesejo - če to tebi osebno preprosto ni blizu!  :-\ :-\ "Nič ni zastonj" pristop mi je nekako smiseln. Za polaganje na hrbet na primer, sem pa skoraj sigurna, da bi težko izvedla ustrezno, ker se mi nekako upira.

Težko se je zares pogovarjati, če še nisi imel psa, z nekom, ki je dal skozi že xy psov in izkušenj. Sem zelo za prilagajanje in preizkušanje stvari, ne mislim, da imam povsem prav. In ne načrtujem psico totalno razvaditi in ji pustiti, da bo počela, kar bo hotela. Ampak ne vem ... Tako sem zbegana res  :'(



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #697 : 28 December 2014, 22:22:22
Počni tisto, kar se tebi zdi prav. Načini učenja in vzgoje so v redu, če jih razumeš in so ti blizu. Vsak pes je posameznik in ko pride do prakse se marsikatera teorija poruši. Ne se sekirat. Podobno je vzgoji otroka ja, samo cilj je malo drugačen ;)

Tako zatiranje psov, kot opisuješ se mi pa ne zdi primerno v nobenem primeru. :-\

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #698 : 29 December 2014, 10:02:38
V praksi je vedno malo drugače hehe. Idealno je, če imaš že v sebi tisti občutek za pse, če ga nimaš pa je treba najti res dobrega inštruktorja, ki te bo v mali šoli naučil kako tvoj pes deluje in nekaj o pasji telesni govorici. Sproti vidiš kaj deluješ in kaj ne in se ravnaš po sebi in po psu.
Kliker je fajn označevalec želenega vedenja, kateremu sledi nagrada (to ni nujno hrana).  Tudi pri prevzgoji. Kar se vzgoje tiče je spet popolnoma odvisno od psa. Nekateri potrebujejo trdo srce in mehko roko, doživljensko doslednost, pri drugih sploh ni treba komplicirat, ker so dobrodušni flegmatiki. Kakšen pa bo rabil, da ga potegneš za uho (oz kako drugače, fizično ukrepaš). Ampak taka sila (cukneš za uho, vrat) naj bo rezervirana za nujne primere, ko ti bo pes hotel napast žival ali človeka. Takrat je upravičeno, da reagiraš bliskovito in ga počiš na tla.
Vse ostalo pa se da na psu bistveno bolj prijazen in zelo učinkovit način doseči. Tudi razna neželena vedenja, ki ne ogrožajo drugo bitje (lajanje, skakanje, grickanje...).

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #699 : 29 December 2014, 12:42:02
Nekaj občutka in veliko zdrave pameti, pa bo. Obračanje psa okrog, stresanje za vratno gubo in podobne metode za podrejanje psa so zastarele in ne samo nepotrebne ampak celo kontraproduktivne. Vzgoja brez vsake prisile, samo s pozitivno motivacijo in klikerjem pa tudi ni... ne bom rekla da je ravno nemogoča, je pa vsekakor silno komplicirana in v bistvu nepotrebna. (Je pa ne samo  povsem možno ampak tudi zelo učinkovito šolanje brez prisile).
Metod je veliko, izbereš si tisto, ki se ti zdi v redu in jo razumeš. Ne glede na to, po kateri metodi delaš, pa je vedno potrebna postopnost in  doslednost. Ne glede na metodo je potrebno psu postaviti meje, torej ga naučiti kaj lahko počne in česa ne sme.Prav tako je potrebno omogočiti mladiču da spozna čim več različnih okolij, ljudi, psov in drugih živali, pri čemer naj bi bila velika večino izkušenj pozitvna, ne pa prav vse. Mladič se mora spoznati tudi z negativnimi odzivi (umetnost pa je v tem, da doziraš negativne izkušnje karakterju in staroisti psa primerno).
Pristop "nič ni zastonj" je v redu, je varen, vendar za moj okus do psa preveč zatiralski. Sama jih nikoli nisem uporabljala, razen pri dveh psicah. pri katerih sem jih obrnila na glavo, da sem krepila njuno samozavest.
Sveujem ti, da si izmed nasprotujočih si metod najprej izbereš tiste, ki ti "ležijo", iščeš naprej literaturo v tej smeri, ostalo pa zanemari.
Do cilja se namreč lahko pride po mnogih poteh, a ne po večih hkrati. Tudi končni rezultat, do katerega prideš po različnih metodah ni vedno enak.


bazilika

  • *
    • Prispevkov: 53
    • Točke: 0
Odgovori #700 : 09 Januar 2015, 09:16:23
Sem se pozabila zahvaliti vsem za odgovore :)
Mogoče ni ravno najboljša tema, ampak včasih ko berem te nasvete, kako naučiti psa recimo da ne vleče na vrvici, se ne boji avtomobilov, se ne zaganja proti psom in ljudem ... Se tako čudno počutim, kot da vsi obvladujejo svet, samo jaz ne. Upam, da bom znala pojasniti. Ko jaz pridem iz hiše, načeloma ne pričakujem, da se mi bo karkoli slabega zgodilo, na sprehodih nimam težav s tečnimi ljudmi, psi, vozniki oziroma se čudna situacija zgodi mogoče dvakrat na leto. Ne živim v strahu pred svetom in tem, kar se mi lahko zgodi  8). Ampak da bi bila sposobna predvideti, kaj se bo zgodilo v naslednji minuti ali kaj takega, to mi pa ne gre. In me malo jezijo videji, kjer se demonstrira kako stvar v praksi, na praznem travniku, na zagrajenem vrtu nekoga, ali na kaki čisto prazni ulici. In si mislim, okej, a sem jaz edina, ki svet doživlja kot kaotičen in nepredvidljiv?

Saj ti lahko zvadiš s psom nekje doma stvari in ti gre razmeroma dobro, ker pač ni motenj, kot temu pravijo. Ampak ko greš pa izven tvojega območja pa vidiš pol manj stvari kot nek povprečen pes. In zdaj naj bi ti nekako obladoval njihovo reakcijo na vse, kar vidijo, vohajo, slišijo ... Imam občutek, da so morda oni fizično bistveno bolje pripravljeni na svet kot mi. Sposobnejši, ampak mi moramo biti pa tisti, ki imamo svoje in njihove občutke pod nadzorom. Ne vem. Upam, da sem razumljivo napisala.

In sploh se mi zdi, da recimo pri pozitivnem pristopu rabiš veliko časa, situacij, psov, ljudi ... Da psu res pokažeš, ja, tako si želim, da se obnašaš do VSEH ljudi, otrok, psov, avtomobilov, kolesarjev ... Mogoče je to čar raznih CMjev in korekcij, kjer se res zdi, da so stvari hitrejše. Psa naučiš ne, fuj in potem uporabiš pač tam, kjer to potrebuješ. In ne rabiš argumentacije, ne rabiš da pes razume ali nekaj hoče narediti. Rabiš samo da pes neha početi, kar pač počne. Ker pač ti tako hočeš, ne ker je v neki situaciji to treba narediti. Jao čisto sem zajadrala.

Nekako se ne morem znebiti tega strahu pred napakami. Jaz živim čisto normalno, ampak nisem tako povezana s svetom in dogajanjem okrog mene kot moja psička. In težko se znebim občutka, da več situacij pomeni samo več možnosti za napako in da imam silno malo možnosti, da bo moja psička normalna.



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #701 : 09 Januar 2015, 09:41:13
Narobe gledaš na situacijo - psi večinoma ratajo normalni kljub našim neredkim napakam. Ne se preveč sekirat in filozofirat, kar je verjetno težko če ti je to prvi pes in niti ne veš točno kaj te čaka, sam glede na tvoje pisanje se nimaš kej za bati.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #702 : 09 Januar 2015, 12:51:52
Bazilika - tako je edino prav. Zdrava pamet in občutek. Vsaj polovica, če ne več težav s psi nastane zaradi strahu lastnikov, ki bi imeli radi kontrolo nad vsako situacijo, kar pa je v praksi seveda nemogoče. Za normalno, celo zelo pozitivno obarvano vzgojo (izkjučno pozitivne vzgoje ni) ne rabiš kontrole nad okolico. Jo pa potrebuješ, kadar želiš na psu prijazen način odpravljati napake. Ko odpravljaš recimo reaktivnost do drugih psovz desenzibilizacijo in protipogojevanjem začneš delati v okolici, ki jo obvladuješ (torej ne boš šla v mesto ali na pasje sprehajališče) in boš v naprej načrtovala, s katerim psom se bo srečal, kako daleč bo ta pes in kaj bo počel, da bo tvoj pes ves čas ostal pod vzdražnim pragom. Cilj tega dela pa je, da se bo lahko nekoč tvoj pes normalno srečeval z drugimi psi tudi v nenadzorovanih, "kaotičnih" razmerah. Večina ljudi, ki so sami pripeljali svojega psa do nezažeelenega vedenja tega ne zna in potrebuje pomoč. Torej je veliko preprosteje oponašati nekaj iz TV oddaje, čeprav je rezultat lahko porazen.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #703 : 25 Februar 2015, 15:26:22
Sem prebrala temo in  se do kraja nasmejala, koliko borb med PM in ostalimi  :D Pa kaj vam je sploh point? No, meni je všeč, ker ste mi plepšali dan  :P


Sem pa vmes zasledila Lanabelin obidience https://www.youtube.com/watch?v=-StrrByX-oU

In si ne morem kaj, da ne bi komentirala  :o  Kater pes pa ne bi tako delal če bi lastnik v žepu imel kup pribolškov*? Psi ipak vohajo ;D Tudi če lastnik trdi, da jih psu ni pokazal. Kaj pa vem se mi zdi, da za nagrado samojedi storijo prav vse in mi to ni odraz neke poslušnosti.
Takšen obidience moja nardi v nulo, pa nima izpita  :D  Ko je lanabela 1x rekla v temi o Akiti, da ima 30 let polarce p trme še ni zasledila, s takšnim podkupovanjem res malo težko  :D Tako je mene še moja psica pri 11 letih ubogala  :P

Poslušnost je zame ko imam lahko mojo psico ( ko ste že debatirali o poslušnosti v mestu) lahko spuščeno pred mojo šolo, v moji šoli, med vsemi dijaki, in  v mestu ( o kakšnih kaznih tukaj ni govora, saj ne vzbujava strahu, da bi naju kdo prijavil, dobivava kvečjemu komplimente, pa sem imela 3x srečanje s policijo pa so se mi kvečjemu nasmehnili,1x celo dali kompliment v smislu kako priden kuža LOL, mislim, da jim poslušnost moje psice ni šla v nos) med 500 ljudmi ( sicer v manj prometnih poteh, ob reki Dravi, v ulicah kjer je malo manj avtomobilov, a vseeno psi, kolesarji, otroci, mamice z vozički).

 ko jo lahko imam spuščeno v gozdu, vidi srno in takoj priteče nazaj, ko jo lahko imam pred hišo pa ji 100% zaupam in vem, da niti v sanjah ne bi šla, je pač čuvajka in nobenega ne spusti na dvorišče če ve, da ni " naš" in zato ji na kraj pameti ne pride, da bi koga "izpustila" prav tako brani  naše race pred sosedovimi lovskimi ptičarji in jih takoj odžene. Zdaj je eno leto od kar hodiva k fantu v predmetje, je bila zunaj od jutra do večera, včasih do petih ponoči in kaj je počela? Ležala direkt pred mojimi vrati, čeprav ima cel hektar ali dva placa in budno opazovala okolico. Prišla na 1. klic not, na prvi ukaz šla ven lulat in spet na prvi ukaz not. Aja, pa ne mi reči  da je to samojed in da imate 30 let izkušenj, da se ji bo 1x spipalo v glavi in bo odšla, khm lovski nagon sva odpravili, avti je ne zanimajo, drugi psi ipak ne, plašnost odpravili, mačke so ji zadnja briga, saj sem jo odvadila vsega v povezavi z lovskim nagonom, RAZEN če ji jaz dovolim , kar ji včasih za zabavo, na 1. klic pride vedno, za ljudi ji je vsaj pri fantu ko čuva figo mar, so ji mahali s klobasicami, šnicli pa se je samo premaknila dva metra vstran, otroci skušali pobožati pa se je odmaknila, ker je tam njena naloga izključno  čuvanje. Ko se vrneva domov v blok, je čisto druga zgodba, vesela vsakega, lupčka otroke, sosede. Od take psice, katera je v 7 letu, vzgojena lahko rečem, da vsaj za samojeda dobro, brez p!"%arij z lovskim nagonom, jemanjem hrane od drugih, brez interesa za psi, mačkami in brez vseh ostarih bedarij, pa z obilico strahu KJE SEM JAZ, in skrbjo, da ja ne dovoli, da se do hiši približa malo težko pričakovati, da bo odšla o svoje, pa čeprav ni ograjeno.


No, zame je poslušnost tud to, da lahko brez skrbi zunaj zaspim pa se zbudim in psica leži zraven mene  :o ;) Pa tudi to, da ko jo pokličem na novem okolju, da v sekundi pride, da ko vidiva OBE psa, avtomatsko brez klica ( tako je naučena) pride k meni, saj ve, da je za njeno varnost.

Pa tudi to, da lahko grem kamorkoli, kadarkoli pa nisem v strahu, da če ne bom imela vabe, da ne bo prišla.


Zdaj pa še to.

Ne delam po PM :o Nič klikerja, pribolškov v žepih, sploh ne v mestu, pa se moja psica NIKOLI, res NIKOLI ne vleče za mano kot žnoder.
Še manj, da bi ( kot ste kdaj opisali) -napačno sklepali, po tistih, ki "prisilo" uporabljajo total zgrešeno, da bi jo nos kam tišala, jo vlekla, davila, tepla, brcala, ali ne vem kaj še vse.

TO NI PRISILA, to je zloraba, izraba živali!
In tudi izraz PRISILA mi je zgrešen¨!

Pa sem kdaj zaradi tega, ker je bila panična preden sem jo prevzgojila, se vsega bala, izključno za varnost uporabljala zatezko, pa NIKOLI nisem vlekla za sabo, davila, pa ne vem kaj vse. Po priloženih posnetkih ketno pravilno dala na vrat, in NIKOLI psa vlekla za sabo, ali nazaj, le kratek , opozorilni CUK, k je trajal ne več kot sekundo.

Zdaj je pa itak ne uporablja, ker psica ni plašna.

Ne metati vseh v enak koš.
Da ne bo pomote saj kdaj uporabim priboljške, ponavadi za zabavo na sprehodu, trikce, vaje. A sedaj jih lahko imam  ali pa nimam, pa vedno uboga  :)

In ja, stara sem 18, za vas mogoče nevedna, a če lahko kaj z gotovostjo trdim je to, da sem vsaj eno stvar storila prav, imam zaupanje v mojo psico, katera mi ga brezogojno vrača in psico, katera mi je polepšala 7 let in zaradi nje za seboj kr nekaj izkušenj s razo raznimi pasmami psov, do sedaj še nobenega, da mu ne bi bilo pomoči, pa čeprav nisem skakljala s pribolški ali piskala z igračkami za njimi  ;D So imeli povsem lepo poslušnost pa četudi so bili pastirci ali polarci  ::) Aja pa ušesa so bila povsem ok, brez miritvenih signalov, rep ponosno nošen, drža pa samozavestna  :)

Nismo vsi NE-klikeraši za odpad, se pa sproti učimo in popravljamo napake  :)  In nena vsi NE-klikeraši pse cukamo, silimo v neprijetno situacije  :)

Da ne bo kdo rekel, psica ima plenski nagon, a sva ga usmerili v prinašanje  ;)

Skratka vse kar sem želela povedati, da nismo vsi ENAKE budale, ki pse matretirajo namesto vzgajajo, da nismo vsi NE-klikeraši za odpad in da se da psa tudi na drugačen način lepo vzgojiti in ni prestrašen ali potr žnoder.

Imam samojeda in ne sužnja. Zato ji kakšno neumnost še vedno dopustim, a na moj ukaz mora odnehat  :o Ali pa ji poiščem boljšo zabavo  :P

Skratka se zabavava, lovima, kopava v jezerih, potokih, tečeva, vadiva trikce, ko se še meni vtrga loviva srake po travnikih, a pač vse pod mojo komado, dokler ji dovolim je dovoljeno, ko rečem, da je igre konec, je konec  :)

Psica mi zaupa, se me ne boji, lahko pridete k meni, pa se osebno pozanimate  :D Je to precej samozavstna in igriva psica, ki rep nosi visoko navzgor, ušesa so pozorna in drža mirna a samozavestna. ponosna.

Sicer pa lahko zdaj spomladi nardim novi video dokaz  :D Imam nov objektiv.

Skratka res prosim ne misliti, da so staromodne metode "prisila" to je NEZNANJE budal.


Pa NISO vsi samojedi nezmožni biti na neograjem, ne s takšnimi cvetkami  :) Vsak pes je karakter zase, kot tudi vsaj lastnik zna psa spreobrnit na različne načine.
Tak da lepo prosim ne se mi vtikovat, da bo psica umrla in podobne hahah, jo poznam bolje od sebe  :)
Če želiš uspešno vzgojo samojeda pa tudi moraš VSE finte poznat v nulo in bit pametnejši. Če je lahko ovčar  sam na dvorišču, je lahko tut lepo vzgojen samojed.


LP


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #704 : 25 Februar 2015, 15:37:07
Pa morate vedeti, da ni vsak pes hiperativni border collie, ki bi ves čas z repom migal okrog  z repom, in  nekaj je tudi ovčarska drža, tisti belgijec na posnetku ni ubogal iz strahospoštovanja, vem kako uboga pes iz strahospoštovanja , in če ima pes zaradi glasnega prometa ušesa položna in ne našpic, ker itak ni bil v neki pozornosti in če ne skače od vihravosti, ne pomeni, da je prisiljen, pretepen, videla takšne pse in so se puzali stran od strahu, rep med nogami...

Moja ob glasnem prometu ima včasih tudi ušesa položna.


Res in ni vse metanje psa, grabljenje za vratno gubo, bla bla bla.

Najin odpoklic brez pribolškov:


gif upload


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #705 : 25 Februar 2015, 15:59:25
Pa morate vedeti, da ni vsak pes hiperativni border collie, ki bi ves čas z repom migal okrog  z repom, in  nekaj je tudi ovčarska drža, tisti belgijec na posnetku ni ubogal iz strahospoštovanja, vem kako uboga pes iz strahospoštovanja , in če ima pes zaradi glasnega prometa ušesa položna in ne našpic, ker itak ni bil v neki pozornosti in če ne skače od vihravosti, ne pomeni, da je prisiljen, pretepen, videla takšne pse in so se puzali stran od strahu, rep med nogami...

Moja ob glasnem prometu ima včasih tudi ušesa položna.


Res in ni vse metanje psa, grabljenje za vratno gubo, bla bla bla.

Najin odpoklic brez pribolškov:


gif upload

In če je kliker bog i batina, zakaj potem vi vašim psom ne morete zaupati v vseh situacijah ( v mestu, izven poligona, na travnikih , jim večkrat pustite p!"%arije) govorim iz prebrane teme  :) Bere se kot, da dokler skače od veselja, uživa ob vsem, da je vse ok?

Jaz pa imam raje odnos, kjer svA oba 100% srečna in si zaupAva 100% povsod, ne glede na mesto, gozd, travnik, morje...  :)
vsak pes je karakter zase, in ne morete trditi, da metoda, ki pali pri borderju nujno pali pri pretepenem, mučenem, brez volje za igro, hrano zavetiškem agresivnem psu!

Kolikor spremljam klikeraše imajo nekateri hude težave z agresijo in vleko na povodcu in se matrajo že 2 in več let, samo, da ne rabijo uporabit drugačne metode.


Kaj pa vem, jaz če vidim, da ne gre, da ni učika ne rinem z glavo skozi zid in sprobavam več metod :)

Najraje kombiniram več različnih  :) Tudi priboljške vklučujem, a nikoli do te mere, da me izsiljuje ali nardi poslušnost samo zaradi njih.

Enako z igro, pohvalami...


Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #706 : 25 Februar 2015, 16:37:36
O, ti šment, tukaj pa res ni da ni!  :o  Prideš na dom?
Načeloma so mi Lanabeline metode dela s psi prav logične in simpatične in vedno hitro preberem vsak prispevek, pa rada futram psa, ki sodeluje z mano, tako da to ni problem..  :)



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #707 : 25 Februar 2015, 17:19:24
Jaz?

Jaz načeloma z veseljem, vedno rada pomagam in obožujem pasjo družbo če je dosegljiva v mojem kraju seveda  :)


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #708 : 25 Februar 2015, 17:24:04
Za argumentirano debato šaro vs kraševec nimaš časa, sicer pa bereš vse za par let nazaj in odgovarjaš s kilometrskimi spisi?  >:D

Glede Lanabelinega filmčka - zelo površno bereš. Je zelo lepo napisala zakaj in kako, ni nobene potrebe po norčevanju.

In še enkrat - kliker ni enako kot PM.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #709 : 25 Februar 2015, 17:51:13
Ne bi se šla zdaj kdo kaj bolje naredi, res ne. To, kar imam na posnetku je šolska poslušnost v zelo zgodnji v fazi šolanja, ni nobenega podkupovanja, pač pa nagrajevanje. Posnetek ni namenjen mojemu bahanju pač pa temu, da sem videla svoje napake. Šolska poslušnost ima svoj namen in se seveda razlikuje od vodljivosti na terenu. Če se ti ljubi gledat, imam še en posnetek iz precej kasnejše faze, kjer je skoraj celoten posnetek ene vaje poslušnosti na terenu. So še napake (postrani vsedanje...)ki smo jih od takrat že zdavnaj popravili (ja s klikanjem) https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=NY01rpau4io.
Lepo, da imaš lahko zdaj svojo psico po vseh hudih mukah in težavah spuščeno, je pa žalostno če misliš, da je to višek tega, kar lahko narediš s psom (samojedom recimo). Če imaš res toliko časa odveč, lahko pogledaš recimo delo v gozdu (takrat je bila temperatura nad 35stopinj celotno iskanje pa je trajalo cca pol ure) https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=XV4zadZIyCE in na ruševini: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UNLwapcNTdk&list=PLgSMEyqC_zcrB37Kdybj0YoaXHgboVp5W Narejeno s PM.
Delat je mogoče na veliko načinov in do cilja vodi veliko poti. Moj način dela ima to prednost, da je zanimiv in v veselje tako psom kot meni.


ličinka

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #710 : 25 Februar 2015, 19:47:17
samoyed lover drugače mi je tvoje mišlenje ušeč in se mi zdi zelo zrelo razmišlanje za tvoja leta ampak tukaj se pa ne strinjam tudi jaz imam polarko sicer mix ampak ok karakter je še preveč polarski pa mi sicer ne uide pa tudi veliko stvari sva popravili tudi agresijo pa tudi ušla je že pa me je čakala pred vrati dokler nisem prišla ven. ugl veliko stvari sva odpravili ampak dokler ni prišel artiritis ni bila nobena od stvari odpravljena 100% sedaj hodi zraven brez povodca tudi kakšen sončen dan preleži pred hišo ampak se zavedam da je za njeno "poslušnost" kriva bolezen. nekaj je socializiran pes nekaj pa je poslušen če ti zahtevaš od psa malce več kot pa to da hodi zraven pač uporablaj nagrado nevem kaj je tukaj tako narobe to ni podkupovanje to je samo motivacija s katero kuža dela te stvari rajši zakaj bi ga brez tega karkoli učil če je učinek slabši? pa ne mi da kuža mora delati brez biketa kuža mora sam po sebi delati to kar je bil namenjen učasih lajati na tujce sedaj ko pa je svet napredoval in zahtevamo od njih kaj več bomo pa tudi mi dali kaj več kot samo skledo hrane nevem ali pa sem narobe zastopila tvoj post. Sem prebrala polovico teme in nevem kaj se tako greste to da šolani poslušajo samo na poligonu ostali pa tudi v mestu nevem res kaj tukaj ni za zastopiti pač psa imaš za svoj živlenski slog meni je veliko bolje bilo iti z njo na poligon kot pa v mesto temu primerno se je tudi ona obnašala in če želiš od psa 100% poslušnost na poligonu te bo tud bl mau brigal kako deluje on v mestu, ker ga pač ke ne voziš pogosto. To da psi znajo hoditi zraven, pridejo na sem in nam sledijo kot sence in da ignorirajo stvari ni poslušnost. Brez zamere ampak polarec ki v sebi nima niti malo lovskega nagona, trme,in želje po svobodi je zame pes brez duše ne narobe zastopiti je zelo dobro če pride nazaj in ti ravno ne pobije pol vasi ampak nevem malce želje po pobegu pa morajo met pa mal trme zato so nam tako ušeč nevem če bi bil to tak problem bi si umislila drugo pasmo. Pač moje mišlenje upam da ni zamer



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #711 : 25 Februar 2015, 20:24:33
Ne samo artritis, tudi če psa zrediš na dvakratno normalno težo se umiri in se mu ne da več bežati in delati neumnosti.


zoe

  • Moderator
  • *****
    • Prispevkov: 6.645
    • Točke: 25
Odgovori #712 : 26 Februar 2015, 01:16:03
Mislim, da je čas za eno Pesjanarsko srečanje, kjer bi lahko strastne pisce oziroma njihove pse videli v živo ;D

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #713 : 26 Februar 2015, 07:28:15
oooo Letos bi res lahko organizirali srečanje. Je 5 let od zadnjega?  :)  Zoe super ideja. Več nas bo, bolje bo.  :)

Uhhh, da ne bi šli za nazaj brskat koliko težav in preglavic je imela Samoyed lover s svojo psico? :)

Pri šolski poslušnosti v fazi učenja in tudi kasneje, ko tekmuješ s psi. Verjela ali ne tudi IPO tekmovalci, reševalci, agilitaši, rejlijaši na svetovni ravni uporabljajo nagrado. Naj bo to hrana, igrača, nekaj, kar psu predstavlja nagrado. Zakaj? Zaradi lepše izvedbe, točk.

Za splošno vzgojenega psa pri sprehodu skozi mesto, gozd, na morji, na kavici, pa potem, ko pes skapira pravila res ne rabiš nagrajevati. Kakšni živci, s slabo socializacijo...so verjetno doživljenske izjeme in bodo rabili nagrado za lepo obnašanje ob motnjah kako nagrado še vseeno.


http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #714 : 26 Februar 2015, 11:40:19
Še to: kot je Ličinka lepo napisala - polarci morajo imeti željo po svobodi, samostojnost, svojo voljo. Zelo lepo je, če ti uspe psa vzgojiti in izšolati tako, da je povsem zanesljiv, da dobro dela, hkrati pa ohrani zgoraj naštete lastnosti. Velja seveda za vse pse, a pri polarcih mogoče najbolj izrazito.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #715 : 26 Februar 2015, 16:56:38

Uhhh, da ne bi šli za nazaj brskat koliko težav in preglavic je imela Samoyed lover s svojo psico? :)



In kaj je na koncu važno? To koliko težav sva imeli ali, da sem jo skoraj v samo letu dni spravila do vsega tega?  :)


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #716 : 27 Februar 2015, 07:52:12
Tvoja nedoslednost. V eni temi, kjer bi si človek želel samo argumentirane debate-nimaš časa. A tule greš pa pisat prosti spis? Protislovje. In ko nekdo poda drugačno mnenje, drugačno izkušnje, pa greš skoraj da v jok in na drevo. Okej zastopim 18 let, najstnik. Ves svet proti tebi in ti proti celem svetu.

Bo pa vsekakor zanimivo čez 10 let pogledat kaj za nazaj. Tudi jaz se kdaj primem za glavo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


ličinka

  • *
    • Prispevkov: 38
    • Točke: 0
Odgovori #717 : 27 Februar 2015, 11:13:57
Mislim da smo vsi pri prvem storili marsikaj narobe in napisali na net marsikaj neumnega glavno je da se učimo. Zanima pa me kako gre z drugim psom če si spoznala pri samojedki kaj vse je bilo narobe kako je šlo potem z drugim?



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #718 : 27 Februar 2015, 11:50:46
Tudi jaz včasih nasmejim svojim starim zapisom. Nekateri se pač učimo in kdaj pa kdaj celo spremenimo svoje mnenje, če nas argumenti ali izkušnje prepričajo. Smešno pri vsem skupaj je to, da bi me morali najstniki tukaj prepričevati, da so moje metode zastarele in že davno preživele, ne pa da je ravno obratno. Žal je tako, da se nekateri ne znajo učiti drugače kot na lastnih napakah. Škoda je, da bi se učil na napakah, ki jih narediš pri lastnem psu. Nedopustno pa je, če se učiš na napakah, ki jih narediš pri delu s tujimi psi.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #719 : 27 Februar 2015, 12:32:02
Pa kaj zdaj, pač sem imela srečo, da je bil fant pri meni in ker seem imela vročino je on postoril delo s psi, zato sem nedosledna?  :P Sem pač našla čas za forum, ker mi ni zmanjkovalo časa.

Glede mojih drugih psov pa ne skrbite, kot ste rekli na napakah se učimo tako, da skrb za druge pse je odvečna  :) Čisto solidna vzgoja vam rečem.

Ne razumem zakaj bi se morala čez 10 let sekirati, ker sem vam samo rekla, da nismo vsi ne pristaši klikerja slabi, da ne delamo grdo s psi in ker sem povedala, da se na posnetku vidi, da pes z veseseljem uboga le za hrano? waw.

Drugače pa aja pozabila belgijca in svojo zgodbo sem tudi povedala.  :)

OK, se imam sramovat za kakšen post a za te v tej temi ne.

Napak pri tujih psih si pa več ne dopustim, se hitro učim, hitro berem in hitro reagiram, nič bat.