Paša

Sammy · 337274

petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #510 : 13 Oktober 2008, 11:09:09
Gulu...en CD je bil moj  ;D.
Tistega CDja, ki si ga ti prinesla, tejkin računalnik ni zaznal. Potem sem dala svojega, ampak ni šlo vse gor (preveliki posnetki). Zato sta oba CDja prazna.
Sem hotla dat moj DVD, pa ga je pri snemanju mojih posnetkov program zaključil in kasnejše dodajanje ni bilo mogoče.

Imam pa tudi jaz nekaj posneto, ampak bolj površno, ker sem zraven mirila svoji psici  >:(


Posnetek Gie v Belgiji: youtube


Princ

  • *
    • Prispevkov: 99
    • Točke: 0
Odgovori #511 : 13 Oktober 2008, 12:09:16
Da pohvalim Nino - obnovljena je naša stran!
Sicer sem bolj redko na tem forumu, ampak na tole sem bila pa opozorjena ;D. Fenomenalen prispevek in tvoji komentarji Tomster (stran prej) so me čisto navdušili. Škoda samo, da tako redko kaj napišeš :P. In pri hudiču, daj nabavi že enkrat ovce, da tudi Šanika dočaka svojih pet minut ;) :D.

Lp, Mateja



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #512 : 13 Oktober 2008, 12:46:43
Emmm - jst sem pa v soboto prišla domov z dvema cd-jema namesto z enim  :-[ Komu sem ga sunila? In pa - teyka, če imaš še najin posnetek na računalniku, ga prosim ne zbriši, ker se na ta cd (no, na oba) zgleda ni nič posnelo (ali pa ga moj komp kaj serje), pa bi prinesla naslednjič dvd in bi dali oboje gor?

Ne bom zbrisala. Bodo pocakali tukaj posnetki in bom vedela za drugic povedat, da je treba s sabo DVD. :)

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #513 : 13 Oktober 2008, 12:55:37
Me prav veseli, da je spet nekaj miganja na tej temi :)
Pa ceprav se je moralo startati s tistim posnetkom.

Zdaj vsaj vem, od koga lahko se kaj izvem pa s kom si lahko kaksne izkusnje izmenjam :)
 :-[

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


Tomster

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 1
Odgovori #514 : 14 Oktober 2008, 18:48:33
No, pa da se jaz kako napisem, ce ze pri tej temi saltamo v drugo (ali pa celo v tretjo...)

Glede grizenja in scipanja ovc je teorij in vzrokov in popravljanja in kajvemkajse en kup, skoraj toliko, koliko je handlerjev... Velika vecina se pa nagiba (in z njimi tudi pasji behavouristi, ki se s tem problemom ubadajo) k enostavnemu vzroku: pomanjkanju pasje samozavesti. Jaz ne bi rekel, da obstajata dva tipa grizenja, ampak da obstajata dva tipa psa. Prvi grize in scipa, ko je mlad in v fazi treninga, drugi scipa, ko je mlad in v fazi treninga. Prvi scipne, ko je dejansko pod stresom, a le do dolocene starosti oz. izkusenosti. Drugi scipa kar naprej. Prvi neha scipat, ko je "narejen", drugi ne neha scipat nikoli (vsaj ne sam od sebe, dejansko je pa takega psa zelo tezko odvadit, na sreco jih je v "delovni populaciji" zelo malo, in jih zato kar hitro izlocijo iz procesa treninga, so pac "pet sheepdog" ali pa se jim zmesa...) V vecini literature, ki je sicer napisana s strani zelo razlicnih avtorjev, a v tej stvari so si kar edini, je zasledeiti, kako popraviti oz. motiti tako vedenje. Ja, eno je "boogie-bag" oz. vrecka ali kaj podobnega, s cimer ustvarimo motec zvok (najlazje je vzet prazno vreco od pasje hrane in jo zavezat na konec palice in s tem po potrebi, seveda ob hkratni uporabi besede "ne" ali "fuj", kakorkoli ze je kdo navajen, motit psa), pol kako metanje predmetov pred psa (ne priporocam, ker pri zagnanem mladem psu rabis vsaj enega nosaca, ko ti zmanjka "metalic", poleg tega je fajn met roke fraj, da z njimi manipuliras s pozicijo ovc), pa kake verbalne zlorabe, ce jih pes seveda razume...  ;)

Po mojih izkusnjah oz. informacijah s seminarjev in pogovorov na trialih, je najboljse psa ignorirat, rajsi se sam spravi v pozicijo, da bo pes konstantno v pozitivni situaciji in tako ne bo imel razloga za grizenje, ker bo vedno delal prav. Simpl ko pasulj, pa se hitreje prides do cilja. Zato pa recimo eni na seminarjih delajo prvo rundo brez psov, samo handlerji, da sam vidis, kako je psu (OK, vsaj priblizno, ipak je on border, ti pa homo sapiens...). Zelo zanimiva izkusnja je recimo shed brez psa, tak, ob ograji. Samo z dodajanjem in odvzemanjem pritiska na ovce... Zelo kul zadeva. Ti da ornk mislit, v bistvu je pa zelo enostavno. Ko to pokapiras, je shed skoraj mala malca, ne glede na ovce... Maher v citanju ovc je recimo Jim Cropper, pri njem shed in pen izgledata, kot da ovce same hocejo v pen, ali pa narazen. Tudi Serge van der Zweep ma zelo dober feeling glede citanja ovc. Njegov nacin je pa, da si najde v tropu ovco vodnico, in na njo izvaja pritisk, ostale pa sledijo tej ovci. Spet zelo enostavno v teoriji, rabis pa leta prakse z ovcami, da si tako dalec. Al pa bit en majhen talent... To bi tudi znalo pomagat...   8)
Sicer pa mislim, da vecina handlerjev, sploh zacetnikov, premalo pazi oz. gleda na ovce. Ko ti pride zadeva v kri, sploh ne gledas vec psa, ne rabis videt, kje je, glede na obnasanje ovc enostavno ves, kje je. Ovce ti povejo marsikaj, tudi, ko so 800m stran in cakajo na lift.

Bi pa se, ce mi dovolite, malo pokomentiral posnetke... Brez zamere, ampak po mojem mnenju pes, ki dela z dvignjenim repom, se zdalec ni pripravljen na delo, kvecjemu na to, da z njim vsakih nekat dni (prej tednov) probas it med ovce, in vidis njegovo reakcijo. Ker so si psi tako zelo razlicni (tudi iz istega legla lahko dobis genija pri 5-ih mesecih in totalnega luzerja, ki se pokaze v pravi luci sele pri kakih 15.-18. mesecih), je treba vsakemu posebej prilagodit nacin dela ( ne bom napisal treninga, prej spoznavanja z ovcami). Edini komentar, ki bi ga izrekel marsikateri handler ob teh posnetkih, bi bil "prepozno" ali "prehitro". "Prepozno je bil prvic med ovcami, zato je nesiguren, ker ni seznanjen s situacijo, ki je zanj ocitno prevec" ali pa "Prehitro ga morite s komandami in dejanskimi nalogami, ko pa se ne pozna ovc, njihovega vedenja in njihovih reakcij na njegove akcije". Torej obakrat nekako isti point, a z drugacnim zasukom... Moj predlog: vzamite si malo prosto od ovc. Pocakajte par tednov, preden spet poskusite. V vecini primerov to pomaga (Vic, recimo, ostane na ravni prejsnjega turna na ovcah, ne glede na trajanje pavze - vcasih mu celo koristi). OK, vem, da je tezko cakat, ko mas termin, a mogoce oz. verjetno bo pes spomladi, po zimski pavzi, delal dosti boljse. Preseneceni boste!

Princ, ovce bojo! Ne vem, kdaj, vem pa, da bojo (mogoce celo ze drugo leto spomladi, ce mi rata cez zimo ograjo in stalco zrihtat)! Nekak moramo pokoristit vso to zemljo... ::)



gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #515 : 14 Oktober 2008, 19:06:28
Tomster, si mi dal malo misliti, sem pa tudi že sama razmišljala, da bi šla naslednjič najprej sama med ovce, pa se malo gibala med njimi, ker mi sploh ni nič jasno. Če pa boš rabil kakšno pomoč pri postavljanju "štalce in ograje", pa kar povej  ;)

Gulu...en CD je bil moj  ;D.
Tistega CDja, ki si ga ti prinesla, tejkin računalnik ni zaznal. Potem sem dala svojega, ampak ni šlo vse gor (preveliki posnetki). Zato sta oba CDja prazna.
Sem hotla dat moj DVD, pa ga je pri snemanju mojih posnetkov program zaključil in kasnejše dodajanje ni bilo mogoče.


No, potem ti ga prinesem nazaj, upam, da se spomnim v Naklem.
Sem pa očitno narobe razumela, da je bilo preveč podatkov, če bi dali gor oba posnetka - in Lum in Šuško - in sem mislila, da je bilo samo za Luma dovolj. No, bom že drugič presnela.



isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #516 : 14 Oktober 2008, 21:01:27
Spet en lep prispevek Tomster... Tole je res lepo brati.



Zarja

  • Gost
Odgovori #517 : 14 Oktober 2008, 21:13:40
@Tomster: Kakšna pa je(po vaše)optimalna starost? S tem mislim starost tako za prvo srečanje z ovcami kot začetek "treninga" .. :)



Tomster

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 1
Odgovori #518 : 14 Oktober 2008, 21:37:23
Po nase??? Mislim, da se na forumu (pa tudi sicer) komot lahko tikamo... Saj smo ja sami mladi...

Hja, optimalne starosti ni... Eni trdo vztrajajo pri tem, da mora biti pes star vsaj eno leto - OK, mogoce za RESNO delo, ko je treba samostojno kaj pokazat ali prevzet odgovornost za trop, ko je pastir izven dosega, sicer pa čimprej, tem bolje. Seveda se pogovarjamo o spoznavanju ovc, o prvih stikih psa z ovcami, ki pa po mnenju vecine naj bodo kar pogosti, ker samo tako lahko pride do situacije, da se pes ob spoznavanju in zabavi tudi kaj nauči... Pravo ucenje pa je mogoce pri kakih sestih mesecih - seveda je pa vse odvisno od mentalnega razvoja psa. Absolutno se je treba z njim ukvarjat in zaposlit njegove mozgane, a v mejah normale in po njegovih sposobnostih. Spet - ne pozabit, da je vsak pes individuum, ki se mu je potrebno prilagodit, eni so prej zreli, drugi kasneje, tretji nikoli...

Po moje...  ;)



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #519 : 15 Oktober 2008, 09:02:45
tomster, to mij evšeč ,kaj si napisal o "čutenju" ovc. Se povsem strinjam. In moja filozofija- čist s strani brez pašnih izkušenj je ta,da tudi pe smora omet priložnost ,d az lastnim eksperimentiranjem začne "čutit ovce".
ne dopadejo se mi nobeni te sistemi,da se psa nekaj uči tekat okol ovc in se mu že od začetka vmešava v vse karpočne, obenem pa se ga šola, ko da so ovce kegli- ker niso.
Mislim,da mora mlad pes imet možnost mal se"igrat z ovcami" ,da eksperimentira in spozna njihove reakcije na svoje gibanje in svoje ukrepanje. Seveda ne moreš pusti,da kar kakšno "požre"- ampak po moje pes namesko vzrejan za pašo do tega itak ne pride.
Ko si omenil sitem enega vodnika-da definira vodilno ovco.
Točno to je napravil moj Griff ,ki je imel samo nekaj srečanj z ovcami. Ko sva prišla do mir,da sva bila sam z ovcami  in sva lahko po svoje delala je fant naredil ravno to- tiste ovce so prej (in prejšnji dan) celo kolekcijo tudi šolanih psov je*** v glavo. Griff je takoj pogruntal kdo je v čredi šef in se je zaletel vanj ob prvem kaosu med tropom- ne ugriznil, s psrsmi zaletel- in glej čudo od čuda - ves zelo velik trop na ogromnem travniku je v momentu ubogal neizšolanega psa in človeka,ki nima pojma o ovcah. In takrat je mene paša prvič v življenju začela zanimat. Ker nenadoma sem lahko s tem neizšolanim psom dobila trop kamorkoli takoj in brez ugovarjanja- no pozicija psa bi bila več diskutabilna, ravne linije in ostalo še bolj- za točke neuporabno . Ampak za kmeta za doma pa - več kot uporabno, čeprav res z dvema brezveznikoma.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #520 : 15 Oktober 2008, 09:57:41
Samo niso pa vsi taki naravni talenti. Nekateri potrebujejo nekaj vodenja. ::) Pa sploh ni nujno, da so potem toliko slabsi.
Nekaj je v naravi, nekaj v soli in nekaj v volji.

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


Zarja

  • Gost
Odgovori #521 : 15 Oktober 2008, 11:36:14
Po nase??? Mislim, da se na forumu (pa tudi sicer) komot lahko tikamo... Saj smo ja sami mladi...

Po moje...  ;)

Hjoj, se opravičujem, čist refleksno vikam če človeka ne poznam ... torej, hvala za tvoje mnenje  ;D



artichoka

  • *
    • Prispevkov: 548
    • Točke: 0
Odgovori #522 : 29 Oktober 2008, 16:13:39
Interaktivna pasa za vse navdusence:

http://ffermio.tv/en/fleeced-game



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #523 : 29 Oktober 2008, 17:50:45

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #524 : 13 November 2008, 09:19:15
Spet zatisje.

Evo nas v nedeljo: http://www.youtube.com/watch?v=HzvnKfJfVEU  :)

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #525 : 13 November 2008, 14:23:40
Mene pa zanima, če ima še kdo pašnjo 22.11. pri Martini? Tejka, zate že vem  ;)



cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #526 : 13 November 2008, 14:25:38
Jst in mojca... sam ne vem točne ure ::)



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #527 : 17 November 2008, 17:13:15
Kdo, s slovenske strani, pa se gre na izpit 23.11. v Modeno?

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy
Odgovori #528 : 18 November 2008, 15:50:24
Jaz in Bebi greva  :)


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #529 : 18 November 2008, 22:44:18
Jaz in Bebi greva  :)

Tudi ve odstevate dneve, ure, minute? :o

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #530 : 19 November 2008, 00:42:12
Tejka, kdaj imaš v soboto trening?



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #531 : 19 November 2008, 10:49:49
Tejka, kdaj imaš v soboto trening?

Naceloma ob 9h-9.30h, pa ostali?

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #532 : 19 November 2008, 11:31:15
Mi imamo ob 15.30. O, potem se pa ne bomo videli :(. Je kakšna šansa, da mi založiš en dvd in mi pri Martini pustiš posnetek od prejšnje paše in tistega agija? Pa ti dam drugič en dvd. 



cacy

  • *
    • Prispevkov: 3.427
    • Točke: 4
  • Bode, Lin, Arriel in Dreamy
Odgovori #533 : 19 November 2008, 12:00:55
Mi smo pa ob 2h 8)



kajcyka

  • *
    • Prispevkov: 3.091
    • Točke: 4
  • BOC Bebi and Amy

tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #535 : 19 November 2008, 21:53:29
Mi imamo ob 15.30. O, potem se pa ne bomo videli :(. Je kakšna šansa, da mi založiš en dvd in mi pri Martini pustiš posnetek od prejšnje paše in tistega agija? Pa ti dam drugič en dvd. 

OK
Imam posnetke od Luma, Susu in Varvi. Rabis samo Luma?

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #536 : 19 November 2008, 21:57:46
oooo ja  ;D ;D

Jutri je ze cetrtek! :D
Jeee :)

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


gulu

  • *
    • Prispevkov: 2.661
    • Točke: 15
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Odgovori #537 : 19 November 2008, 23:44:20
OK
Imam posnetke od Luma, Susu in Varvi. Rabis samo Luma?

Daj še od Šuške gor, če lahko, Varvi pa ne bom nič videla ... Hvala!!! Dvd pa ti prinesem drugič!



tejka_in_blyth

  • *
    • Prispevkov: 621
    • Točke: 0
  • Blyth Bei
Odgovori #538 : 24 November 2008, 11:49:08
Napisem se sem, kjer najbolj pase. :)

Sodnik je bil Heinz Hoenisen (CH).
Vsi smo pridno opravili izpit TLG, 12 borderjev in 2 kelpieja. :) Eni bolj, drugi manj zadovoljni s svojim performansom.
Bebi je bila najboljsa slovenska z 80 tockami, jaz z Blythom 76 tock - obe sva opravili mednarodni pogoj (75 tock) - Pascal pa 65 tock.
Shushu (schappendoes) je bila ljubica sodnika ;) in posebno pridna v CANT, saj je dobila tudi posebno nagrado za najboljsega psa v CANT. :o
Jaz, ki sem stala zraven in prevajala, sem slisala sodnika kako se je smehljal in jo gledal skakljat. ;D

My border collie is BLACK, WHITE & SMART. All over!!!


petrca

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 3.170
    • Točke: 21
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
Odgovori #539 : 24 November 2008, 11:53:07
Bo kej posnetkov  :o