Tudi jaz držim pesti, da se bo Astor držal in da bo ta kura Antibiotikov zalegla!!!
Sicer pa še od mene nekaj o boreliozi:
- inkubacijska doba pri bolezni je zelo dolga, lahko tudi 5 mesecev, nekateri psi sploh nikoli ne zbolijo s hudimi simptomi, v resnici pa je število okuženih psov je zelo veliko;
- klinični znaki bolezni so zelo nespecifični (občasno povišana temperatura, šepanje, ki se lahko seli s sklepa na sklep, boleče mišice, povečane bezgavke, redkeje in v hujših primerih pa še znaki obolenja ledvic, živčnega sistema, srca, oči), zato je borelioza ena izmed možnih diagnoz pri številnih simptomih
- testiranja na boreliozo - glede na znake poskuša vsak veterinar najprej izključiti bolj običajne vzroke npr. šepanja, problemov s kožo..., ker dodatne preiskave večina lastnikov razume kot "nategovanje" za večji zaslužek. Obstaja pa tudi verjetnost, da bo test lažno negativen, sploh v prvi fazi bolezni.
- čeprav je zdravljenje psa, ki ima znake bolezni, uspešno, pa borelije lahko ostanejo v organizmu, zato obstaja možnost, da se izbruhi ponovijo, tega pa se ne da predvidet.
Vprašanje, če bi bilo smiselno ponovno testiranje po končanem zdravljenju. Ena izmed teorij, ki pojasnjuje potek bolezni, namreč govori o tem, da borelije izzovejo avtoimune procese, zato lahko simptomi ostanejo tudi, ko bakterij ni več mogoče dokazato.
- Cepivo - obstaja, vendar pa je izdelano za točno določeno vrsto borelij in bo brez učinka, če je klop okužen s kako drugo vrsto (različnih sevov je tudi pri nas nekaj, pa tudi ta bakterija lahko mutira). Poleg tega pa lahko izzove hudo reakcijo. Jaz svoje ne bi dala cepit, ker imam raje preventivo pred klopi, je pa to odločitev vsakega posebej.
Članek, ki ga je objavila Lunca, je zanimiv, je pa preveden z ameriške strani, v Evropi gre za drugo vrsto klopa (kar niti ni tako pomembno). Poleg tetraciklinov se uporabljajo še številni drugi antibiotiki, ki se jih predpiše glede na to, s kakimi znaki, se je bolezen izrazila.
Nikakor pa ne uporabljajte Aspirina za pse!!! Aspirin lahko močno poškoduje želodčno sluznico, jetra in pa upočasnjuje strjevanje krvi (kar ni ravno fajn pred kako operacijo...). Za lajšanje bolečin pri psih obstajajo varnejša zdravila, največkrat dajo Rimadyl.
(Tole o Aspirinu se tudi nanaša na zgornji link - za primer, če bi se kdo odločil za domače zdravljenje)
lp