Kako prepričati starše/različne osebe za psa

jenny3 · 152531

Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #120 : 13 April 2010, 10:54:56
oh koliko barantanja, zadeva je  dokaj  einfoh, ce ni konsenza doma, pac pocakaj da bos toliko neodvisna da lahko psa sama tudi vzdrzujes, dejansko je to tudi najboljse, ker ti ni potrebno pogojev

Je pa ena zadeva domala univerzalna, vecina ljudi , ki se najbolj upira psu doma se rado na njega tudi najtesneje naveze

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


dule

  • *
    • Prispevkov: 249
    • Točke: 0
Odgovori #121 : 13 April 2010, 11:20:15
En tak primer še predobro poznam.  :P :P

Pa saj sem se upiral zaradi tega ker sem vedel kaj bo. Na koncu je tako kot sem pričakoval. Kuža je večinoma v moji oskrbi. Lubica pač.



cuffyka

  • *
    • Prispevkov: 42
    • Točke: 0
Odgovori #122 : 13 April 2010, 14:51:08
No pa še jaz pristavim svoj lonček kako sem prišla do psa. Želja je obstajala odkar... no ne spomnim se ravno ker sem bila še majhna takrat ;D. Pravzaprav je želja obstajala v vseh članih naše družine. In ko sta se starša preselila skupaj in sta že imela dve majhni deklici (takrat stari okrog leto in pol & dve leti in pol) je prišel k hiši mešanec med kraškim in nemškim ovčarjem po imenu Medo. Oboževan z vseh strani a žal velik in strah vzbujajoč pes je kratkomalo onemogočal normalno poslovanje (pač je problem če stranka sedi v avtu in kliče ven naj pride prijet psa - ne da bi le-ta lajal ali se kakorkoli drugače zanimal za prišleka), premehka vzgoja (oz. pomanjkanje le-te)... Zgodba se je za Medota končala pri prijetni gospe, ki je živela na večjem posestvu, v visoki starosti. Pri nas žal ni mogel ostati - smo ga pa pogosto obiskovali. In potem smo otroci odraščali in odraščali in... postali najstniki. K hiši sem privlekla od paličnjakov, skakačev, ribic, potepuških mačk (ki sem jih dejansko skušala skopati - no dobro no nisem vedela da mačke ne marajo vode, stara sm bla cca 6 let takrat in staršev ni bilo doma), še zlobnega zajca etc. Žverce so živele v bolj ali manj ugodju in bolj ali manj umrle od starosti. Želja o psu je ostajala in leto za letom smo sestre težile da bi imele psa (kdo drug kot jaz pa še najbolj). Po kopici prebranih knjig, konstantnemu trobljenju o psih, kazanju le-teh na sprehodih in naštevanju značilnosti, sta na koncu le rekla da bosta premislila. Prvi pogoj je bil da najprej dva meseca hodim zjutraj pred šolo in zvečer na minimalno pol urni sprehod. Nešteto lekcij o odgovornosti etc. Na koncu sem le izbrala bodočega psa, ki naj bi bil novofundlandec. Seveda sem ga izbrala kar iz oglasnika in se odločila pač bolj kot ne po ceni. Na dan ko bi ga morali iti iskat pa sta rekla ne. Pes je prevelik (to sta že prej govorila ampak pač ni bilo dokončnega ne). In kaj zdaj? V jok pa na drevo! Točno to. Popolnoma nič mi ni bilo jasno. Potem mi je pa mami obljubila da greva naslednjega dne pa zares pogledat kakšne psičke in si bom lahko enega izbrala.

Kar je sledilo je ena največjih katastrof! Ne glede na to da imam Frfro neizmerno rada je bilo od a do ž vse katastrofa. Naslednjega dne sem našla oglas za mešančke z kokeršpanjeli, pa sm rekla da jih gremo pogledat. Na vsak način sem hotela dobiti psa tisti dan (ker sem imela v malih možganih da če ne bom dobila psa tistega dne, da ga ne bom dobila nikoli). Pripeljali sva se tja, videli malčke in bolj kot ne iz trme in strahu, da če ne bo eden od teh psov ne bo noben, izbrala psičko. Tam sva bili vsega skupaj 15 min. Gospodarica hiše mi je dala pleničko z vonjem mame, jaz sem dala deklicama vsaki po tisoč tolarjev, da sta imeli za sladoled in adijo. Psička je bila moja. Seveda sem uspešno izbrala najbolj dominantnega psa iz legla, popolnoma neprimernega za začetnika. Sem pa imela veliko volje do dela z njo. Psička je rastla, šli sva v malo šolo, se učili trikcev etc. Vse krasno razen tega, da me je povsem prevladala, da je šla vsa moja vzgoja v franže, ker so jo domači razvajali in ji pustili stvari katere so bile pri meni izrecno ne. In po koncu poletja se je začela šola in šolsko delo. S tem in vsemi obšolskimi dejavnostmi pa občutno manj časa za psico. Potem pa so prišle enkrat počitnice, ko ni mogla z nami in smo jo pustili pri stari mami za par dni in ko smo prišli nazaj je mama ni spustila več od sebe, pes pa se je z vsemi štirimi uprl in si ga dejansko vlekel stran. Tako da je pri starosti cca 3. let ostala pri mami, ki je sicer 10 min stran peš, zopet ni pa pri nas. Psički ni bilo nikdar nič hudega (ni ji manjkalo niti pozornosti, niti sprehodov, niti vode, niti hrane), manjkala ji je oz. kar ji še vedno manjka je pa vzgoja! Kar zdej hočem povedat je to da premislite še enkrat o vsem skupaj. Ko je enkrat pes pri hiši ni več poti nazaj (oz. je naj ne bi bilo).

Ali ste res pripravljeni hodit zjutrej, popoldne in zvečer na sprehode? Lahko to dokažete staršem? Boste lahko plačali veterinarske stroške, stroške prehrane, igrač, sterilizacije/kastracije? To pač niso majhni stroški. Morda starši vidijo v tem problem? Bi jim lahko kakorkoli pomagali pri tem? Ste pripravljeni namenit tisti denar, ki ga dobite od babice in dedka za rojstni dan, psu, ki ga je zbil avto pa je potrebna operacije sprednje leve tačke... Da o grizenju ne govorimo... ko menja zobe je katastrofa lahko. Poslovnemu kolegu je v roku dveh dni naredil škodo za cca 3000€... Zdaj, vam je upam da ne bi, ampak mimogrede so uničeni kakšni čevlji ali copati. Trenutno psičko sem dobila že po tem ko je zamenjala zobke pa mi je še vedno uničila copate, da o povodcih ne govorim (no dobro to s povodci je deloma tudi moja krivda :-[). In potem je tukaj vzgoja. Kdo jo bo vzgajal? Vi? Odlično. Potem vam je seveda popolnoma jasno da je potrebno redno vadit vse kar se naučite v šoli, da vas bo pes pri tem konstantno poskušal prepričati da če je ukaz tačka mora on nujno še prej nekaj it povohat ampak posladek bi pa vseeno imel etc. Imate za to čas in potrpljenje? Če lahko mami dokažete da ste pripravljeni delati s psom... Šmenta pri kolegici je pomagalo tudi to, da je na marioneti oslička kazala svoji mami kako moj pes naredi "pleši". Pri tem veliko vlogo igra tudi družina pri kateri bo - se pravi vaša družina. K vzgoji psa spada tudi vzgoja družine. Kakor se pač že čudno sliši je pa res. Čisto na našem primeru moje družine je jasno da sva samo dva sposobna vzgojit psa. Presneto težko je rečt tistemu lepemu pogledu ne. In mame se omehčajo in pade kakšen priboljšek z mize in potem seveda sledi konstantno teženje in lajanje in prošenje za priboljške. Morda bi pomagalo če bi naredili načrt in ga predstavili staršem. Tako kot plakat v šoli :D Lepo bi predstavili psa - kakšnega si želite. Kje bi ga lahko dobili. Kje bi bil čez počitnice (menda se tudi na pesjanarju kdo najde ki bi bil pripravljen paziti na vašega psa za kak dan - ne pa računat na to!), kaj bi bilo z njim ob primeru vaše bolezni, kako bi bilo z kritjem stroškov (sami boste to zelo težko krili in tukaj je pač potrebna pomoč staršev), kdo ga bo šolal, treba je poudarit, da bi bile nekakšne omejitve tudi za člane družine (recimo pes ne dobi priboljškov z mize in pika! -razen če vam je to vseeno), ki bi jih morali upoštevati, kako bo z vašim časom - koliko boste doma (razne šolske in obšolske dejavnosti) po možnosti še dokažete da ste res pripravljeni hodit vsak dan na sprehode ne glede na to ali je sonce ali dež, ali zmrzuje zunaj... In po taki predstavitvi je staršem že zelo težko reči ne, če pa že rečejo ne imajo pa za to tehten razlog. In takrat ko je takoj za tem izrečen ne (vedno je najprej ne) ne takoj v jok pa na drevo, ker bolj kot to pomaga vprašanje zakaj pa ne. Naj pač povejo tehten razlog zakaj ne.


Kakorkoli že po letih razmišljanja, (mojega) odraščanja je le prišel čas ko sem še enkrat rekla da bi res rada imela psa. Tokrat z nekaj izkušnjami več, malo bolj realnim pogledom na svet etc. mi je bi bilo popolnoma jasno da bi sama zelo težko zmogla vse to. Spet se je začelo (tokrat malo bolj realno) teženje, kazanje slikic etc. In po večih dolgih pogovorih je mami le rekla ja, da lahko imam psa. Od nekdaj je bila velika želja imeti velikega psa. Ampak za naše trenutne razmere žal ni šlo skozi, ne glede na zaljubljenost etc. Vse probleme smo rešili, še posebej to da nikogar pravzaprav ni čez dan doma. Pes bi (z dovoljenjem šefa) lahko z mano hodil v službo etc.  (Dejansko tudi Lussy hodi z mano v službo.) Čez vikende sem običajno pri fantu, tako da sem še tam razčistila, če oz. da bi lahko bila psička pri meni. Našla sem najbolj srčkano psičko (v katero sem sicer še zdaj zaljubljena pa sem toliko bolj srečna da je našla svojega pravega lastnika)... Vse lepo in prav razen tega da je to velik pes in da, si moji starši v primeru kakršnekoli nezgode, ki bi se mi lahko pripetila, ne upajo imeti takega psa, ker a) oče, kot edini predstavnik močne volje enostavno nima časa in b)mami bi živo pokopala taka psica. Tako da sem s težkim srcem rekla ne. Na koncu je pri nas pristala srčkana zmešanka, ki jo vsi obožujemo, ima mnogo boljšo vzogo kot jo je imela Frfra, še vedno delamo napake a se iz njih učimo. In ko bom enkrat na svojem bo pri meni pristala velika psica, kakršne si želim. Žal je včasih potrebno počakati.

In kar vam polagam na srce, katergakoli psička si boste že zbral, toliko je psov na tem svetu, lahko se zgodi da je prvi ki ste ga zagledali usojen ravno vam, ni pa noben greh če se odločite da ga ne boste vzeli, ampak da ga boste poiskali kje drugje. Pes konec koncev le živi okrog 15 let in to ni ravno kratka doba.

Srečno pri prepričevanju staršev. Psi nas razveseljujejo vsak dan posebej in so red nekaj najbolj srčkanega ever :o ;) :)

P.S.: uff...  če je kdo tole moje žlobudranje dejansko prebral :-[ mam preveč cajta vem :-[



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #123 : 13 April 2010, 15:27:22
Še ena stvar je tudi...Jaz sem taka, da mi dlake niso problem, da mi ni problem pobrisat blatnih stopinj, oz. pred hišo psa najprej privezat pa po lavor z vodo in coto...Drugim je pa to straaašen problem. Največji je fotru. In potem to teženje za dlake.... In razvajanje, pa delanje napak jaooo ubi bože.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Višauska_terierka

  • *
    • Prispevkov: 749
    • Točke: 0
  • Miki
Odgovori #124 : 13 April 2010, 15:32:39
Pri nas pa me jezi to,da pes fehta pr očetu in mu reče NE čez 3 minutke ker začne pes praskati po stolu pa mu da hrano >:( In pr mami isto. In sem jim še 100x povedala,da če je ne je ne ! Pri meni ne fehta. Zakaj ker če je enkrat pri meni ne je ne. In nevem kako jim to dopovedati.

My best friend is a westie


Zarja

  • Gost
Odgovori #125 : 13 April 2010, 18:18:17
Bi rekla, da je Cuffyka še najboljše zadela bistvo :)   

Tisti, ki pravite da vam starši ne pustijo psa, ste se kdaj vprašali (oz. svoje starše pravzaprav) zakaj ne? Verjetno obstaja nek tehten razlog za to, kajne?

Sama sem šla čez podoben "razvoj" kot Cuffyka - od malega prosila za psa, prebrala vse knjige, poznala vse pasme, itd. Prvega psa sem dobila pri 12ih, drugega pri 21ih. Ne morem opisati koliko razlika v letih pomeni. Že pri izbiranju vzreditelja, mladiča, pri vzgoji pa sploh. Zdaj, ko gledam nazaj - starši se morajo zavedati, da tudi če bodo otroku kupili psa, bodo še vedno (odvisno sicer od starosti otroka) oni tisti, ki bodo skrbeli zanjga. Pa ne samo finančno. In prav je tako, sem vesela, da sta se moja starša tega zavedala. Kolikor sem s psom pridobila na odgovornosti, še vedno je bil kdaj kak dan ko se mi ni dalo zjutraj vstati, sem zbolela ali pa smo bili s šolo na ekskurziji in je kdo drug "vskočil", pa ko smo šli poleti jadrat, smo psa pustili pri nonotu, ki ima izredno rad pse in tudi zna delat z njimi. Skratka, vedno je obstajal "plan b". Zdi se mi smešno to pogajanje "saj bo ves čas v moji sobi". Lepo prosim? Moja dva se prosto sprehajata po celotnem stanovanju in ves čas iščeta družbo. Meni in njima bi bilo grozno, če bi ju morala "skrivati" pred ljudmi, ki ne želijo živeti z njima. Pes je član družine in pika. In zato se tiče celotne družine. Ne moreš nečesa vsiliti nekomu, ki si tega ne želi. Imejte toliko tolerance tudi do drugih, ki psov pač ne marajo toliko kot vi. Jaz imam res srečo, da razen dvomov o moji resnosti in odgovornosti pri prepričevanju staršev nikoli nisem imela problemov, še zdaj vem da se lahko nanje zanesem za kakšno "izredno" varstvo če imam obveznosti oz. zbolim in oba imajo zelo radi. To velja tudi za širšo družino, stari starši, naprimer. Saj bo pes šel valda zraven na obisk, ne? :) No, ampak razen takšnih "izjemnih" priložnosti od svoje družine ne zahtevam ničesar, psa sem kupila sama, ga financiram sama, vsa odgovornost je na meni. Ko sem bila stara 12 in dobila prvega psa pač situacija ni bila takšna, takrat je bilo to skupinsko in družinsko delo. Pač, pokažite, da mislite resno.

 




ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #126 : 13 April 2010, 18:41:30
Kako pa ste starše prepričali za še enega psa?? :P ;D



*čivava_girl*

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #127 : 13 April 2010, 18:48:02
hii
pri nas je problem samo ker oči ne pusti psa notri v stanovanju , sej on vidi da sm odgovorna ker mam doma činčilo že 2 leti in sama skrbim zanjo in jo sama use porihtam , no ja sj zdej sva se z mami zmenile da se bo ona "resno" pogovorila z njim tko da upam na najboljš
je res kar pravš
Je pa ena zadeva domala univerzalna, vecina ljudi , ki se najbolj upira psu doma se rado na njega tudi najtesneje naveze
na koncu bo z njim na kavču ležala čivavca
moj oči ma zelo rad pse ampak on ma tisto staro priučeno navado da pes ni niti slučajno za notri. sej js bi verjetn že dubila psa če bi ga hotla mela zuni ampak js niti podrazno nočm met psa uzuni kr vem da bi biu žalostn ker ne bi biu z ljudmi.
byby   moncy

moncy


Višauska_terierka

  • *
    • Prispevkov: 749
    • Točke: 0
  • Miki
Odgovori #128 : 13 April 2010, 18:50:45
Moj oče ima tudi zelo rad pse. Celo otroštvo so ga spremljali psi. Ampak se nikakor ni strinjal,da bi ga imela tudi sama. In je bil najbolj proti psu. In zdaj ko imamo psa leži z njim na kavču.

My best friend is a westie


Davor

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 2.279
    • Točke: -50
  • Beag-ology
Odgovori #129 : 14 April 2010, 09:20:47
sej lahk izsilite z iskazi, maturo, dobrim vedenjem a...

Ampak skratka, ko boste na lastnih nogah vam pogoji ne bodo potrebni, res pa je da je pes med drugim odlicno ucno orodje, tudi odgovornosti

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.


Choha

  • *
    • Prispevkov: 392
    • Točke: 0
  • Zaupaj mi...od tega živim.
Odgovori #130 : 14 April 2010, 11:10:40
sama sem ze od kar se zavedam sama sebe v stiku s psom. ker smo imelo ovcarja sem prvega svojega dobila pri priblizno 7letih(malega pudelcka) :). on je bil moje najvecje veselje. mnogi starsi se "bojijo" , da bo ubogi kuza pristal na plecih samih starsev, nekateri pa si med mnogimi skrbi in odgovornostmi nemorejo privosciti se ene. ni sam problem odgovornost, vendar tudi zival oz njegovo zivljenje. tako, da starsim mislim da morate dokazati, da ste odgovorni in stati za svojimi izrecenimi besedami (da si zelite psa). prej preden dobite psa izboljsajte ocene, pomagajte starsim pri opravilih... in bodo z vasih dejanj razbrali, da mislite resno. preden sem dobila psicka sem bila vedno v druzbi nasega ovcarja (tudi zobe sem mu krtacila s staro zobno krtacko) :) ker pa je bil pes prevelik, da bi sla z njim na sprehod pa sem dobila pudla. kljub temu, je imel ovcar imal se vedno snezno bele zobe. :) danes sta ze oba v pasjih nebesih in pazita na moje zdajsnje kuzke. :)



NoXika

  • *
    • Prispevkov: 379
    • Točke: 0
  • Beware....this dog is not vegeterian.
Odgovori #131 : 14 April 2010, 13:25:52
Sama sem si že od nekdaj želela psa. Čeprav smo živeli zmeraj v hiši, mi starši nikoli niso dovolili da bi ga imela. Imeli pa smo zato mačke.

Ko sem odraščala, sem si skos govorila, da ko bom velika, ko bom imela svojo službo, ko bom sposobna za njega dobro skrbeti, imela psa. In to ne kateregakoli. Huskya ali AMja. Od nekdaj so me navduševale polarne pasme, verjetno zato ker sem rojena februarja in obožujem sneg.

Čas je mineval, medtem sem se pol prof. začela ukvarjat s športom in misel da bi imela psa, sem nekako dala v ozadje. Sicer pa roko na srce, ob petih treningih na teden popoldne, šole/faksu/službe dopoldne in tekme med vikendom nisem imela časa. Rekla pa sem, ko neham trenirat, takrat pa bo čas. In je minilo od tega 18 let....

In prišel je tapravi čas. Čeprav sem bila že krepko polnoletna, sem živela/še zmeraj živim v isti hiši kot starši (stnovanje zgoraj) in se mi je zdelo fer da se prej z njimi pogovorim o tem. S kariero sem zaključila, zaposlena sem že bila, zato sem počasi začela pripravljat starše na to, da si pač malo ogledujem za legli in da če ga bom kupila, bo to izključno moj strošek, moja skrb. Fant je bil itak za, ni bil nikoli proti, mami je bila skeptična glede tega, da bo potem breme na njo padlo. Se je strinjala, da bo za njega skrbela samo v primeru moje daljše odsotnosti (npr. dopust, pa še to če se odločim da ga pustim doma). Oči ni bil za, ker tudi njega je skrbelo da bo breme padlo na njiju. Ampak smo ga omehčali.  Da ne omenim, da sta sedaj najboljša prijatelja  :-[

Izpolnile so se moje dolgoletne želje ko je v naš dom prišel husky Lex :)

Aja da ne bo tok offtopic :D Ko sem bla majhna, ko so mi rekli ne, je to pomenilo NE. Čeprav vem kolk trmuljenja je bilo takrat. Nisem iskala nekih načinov kako na vsak način prepričat starše. Sedaj, ko sem odrasla in sem jim lepo razložila kako pa kaj sta se omehčala. Sploh pa ker vesta da ne bo pes njuno breme. Pa zelo rada gresta z njim na sprehod. Sploh mami.

Parking for Siberian husky owners only! Violators will freeze to death!


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #132 : 14 April 2010, 19:26:01
glej, nočem vedno utemeljevati svoje prejšnje izjave, AMPAK VEM ZAKaJ HOČEM PSA.
sploh pa 'punčka', mi ni treba tega govorit, ker to delam, raje poglej mojega prijatelja, najprej je hotel maltežana, čez par dni pa se je odločil za samojeda in zdaj ga ima, 
ampak on ni prebiral knjig, eno knjigo je videl, kjer vse dobro piše o samojedu in se tako odločil zanj, nič se ni pozanimal itd. ampak jaz prebiram knjige in se učim itd.
zato mi prosim ne govori kot da sem kak 1 mesečni otrok ki še ničesar ne ve, dosti sem se že naučil in še se bom >:( >:(
Tudi če se jaz bolje kot marsikdo na forumu spoznam na pse me tudi vedno podcenjujejo.



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #133 : 15 April 2010, 13:21:43
Ja kake veze pa imajo ocene, lepo vedenje in hišna opravila v zvezi s psom? Jaz sem imela vedno 3, moja soba vedno razmetana, v in okoli hiše naredim samo najnujneše...Če hočeš psa je predvsem pomembno, da si vztrajen na podrdočjih, ki te zanimajo, pri raznih športih itd, da imaš živce in bujno domišlijo ter, da se izobražuješ o kinologiji, s starši vred obiskuješ razne tekme, razstave, se družiš s pesjanarji, bereš forume in spoznavaš pasme, vzreditelje. Poznaš svoj karakter in karakter pasem ter izbereš primerno sebi in se s pasmo seznaniš še kako drugače kot iz opisov.

Jaz sicer zaenkrat puščam Bino doma v oskrbi. Ampak mojim staršem in bratu ne bi zaupala več psa. Niti za enodnevno varstvo. Žal. Načeloma starši (polnoletnih) otrok ne upoštevajo. ::)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #134 : 15 April 2010, 15:39:39
Ja kake veze pa imajo ocene, lepo vedenje in hišna opravila v zvezi s psom?

Če maš same cveke, morš kej drugega delat kot pa psa vn peljat (pa še to je pri enkarjih ponavad sam izgovor, da lohk grejo ven, namest da bi se učili). Če je otrok tiranski in nesramen, mu je pametno kupit eno kepico, ki jo bo z veseljem maltretiral? Če ne pospravlja hiše zdaj, kdo jo bo pa potem ko bo polna dlak in svinjarije?

Seveda to ni vse kar je pomembno, da starši dovolijo psa, je pa definitivno pogoj, da prej popustijo  :D



Choha

  • *
    • Prispevkov: 392
    • Točke: 0
  • Zaupaj mi...od tega živim.
Odgovori #135 : 15 April 2010, 22:00:42
ni problem, da se glede na stanje ocen odloci ali bo pes pri hisi ali ne. je pa nek okvir, kaksen odnos ima clovek do razlicnih ODGOVORNOSTI. ce sam za seboj ne pospravi kroznika, ne morejo starsi pricakovat, da bo kuzka nahranil, peljal na sprehod, pospravil za njem... z dejanji/ocenami bi starsi videli, da je otrok odgovoren in bi brez njihovega govoricenja, sam skbel za psa. tako kot pravi Nika... grobemu, neodgovornemu otroku ne bos podaril psa... izjemoma tistega psa, kateri je na baterije.  ;)



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #136 : 26 Februar 2011, 10:43:27
Jaz sem si tudi zelo želela psa, airedale terierja. Zdaj v stanovanju mi ga niso pustili imeti, le potem čez nekaj let v hiši (pa še to ne vem če bi ga na koncu dobila). Tam je že en pes, a jaz sem mislila, da bi raje svojega mladiča, ki bi ga jaz vzgojila (tisti pes tam ne mara psov...). Sem pa res veliko vedela o psih. Nato smo začeli razmišljati o mački. To je bila najprej sestrina ideja, jaz pa nisem hotela, saj potem ne bi mogla imeti psa. Nato sem se navdušila tudi jaz in zdaj imamo 2 muca, mojega kikija in čupo in si ne predstavljam živeti brez njih. Za psa pa sem rekla, da ga raje ne bom imela, saj ne vem, če bom potem šla v srednjo šolo v naš kraj in bi pes pristal na grbi staršev ter tudi zato, ker bi potem o njem vseeno odločali starši (se bi oni rekli da mora biti na verigi in jesti pedigree bi moral in jaz ne bi mogla nič). Ga bom pa sigurno imela (in to verjetno airedala) ko bom na svojem, zdaj bom pa z mucami (že znajo nekaj ´pasjih´ ukazov), peljala na sprehod ter učila psa sosedov ter se ukvarjala in vzgajala s tistim psom tam (dixom). Gremo pa še vedno na razstave, v zavetišče...mislim da sem se odločila prav.



Janusa

  • *
    • Prispevkov: 142
    • Točke: 0
Odgovori #137 : 25 Marec 2011, 09:41:41
Airedale10, sigurno si se odločila prav. Še predobro vem, kako težko je čakati na čisto svojega psa, ampak ko ga boš enkrat končno pripeljala domov, bo samo tvoj in boš lahko skrbela zanj tako kot boš sama hotela in kot boš vedela, da je prav. Če te kaj tolaži - jaz sem si psa želela celo življenje, ampak res celo življenje in svojih staršev nikoli nisem uspela prepričati v to, da bi mi ga dovolili imeti.
No, potem sem si ga kupila sama pri 28 letih, ko sem bila na svojem in finančno dovolj stabilna, da sem vedela, da mu lahko nudim vse, kar potrebuje. Airedalca  :P Zdaj mi ni nič žal, da sem tako dolgo čakala, vmes sem prebrala in se naučila cel kup reči - poleg tega si sploh ne predstavljam, kako bi zadostila potrebam tako družabnega in živahnega psa, če bi mi drugi postavljali pravila, kje bo pes živel in koliko časa naj si zanj vzamem. Zdaj gre (skoraj) vsepovsod z mano, zanj porabim toliko časa in denarja kot se meni zdi potrebno in se mi nihče ne more vtikat v vzgojo in sploh v nič.



DOB

  • *
    • Prispevkov: 376
    • Točke: 0
Odgovori #138 : 25 Marec 2011, 10:46:32
Citiraj
Za psa pa sem rekla, da ga raje ne bom imela, saj ne vem, če bom potem šla v srednjo šolo v naš kraj in bi pes pristal na grbi staršev ter tudi zato, ker bi potem o njem vseeno odločali starši

In tako sem jaz dobila mojo psičko-punca jo je kupila cca en mesec preden je zvedela da gre v srednjo šolo drugam. In pes je šel na bolho..

Aja no jaz staršev nisem prepričala v skoraj 10 letih kar sem si psa želela. In sem ga pač kupila ter pripeljala domov.



deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #139 : 25 Marec 2011, 10:55:44
Ja kake veze pa imajo ocene, lepo vedenje in hišna opravila v zvezi s psom?
Imajo neko vezo. Kdor ni sposoben poskrbet za vsaj pozitivne ocene ker nima samodiscipline ali se ne zna organizirat, kako mu verjeti (starši npr)  da pri psu bo pa vse to znal ?
Glede razmetanosti: eno je razmetanost (kao ustvarjalni nered , to imam jaz  :P, joke  ;), jaz se z zobmi držim na higienskem minimumu  :-[ ), drugo pa kaos. In dejstvo je ,da če v kaos na higienskem minimumu postaviš še psa, ki prinese not dlake in blato potem padeš pod minimum  :-\.
Lepo vedenje pa- nesramnost, odrezavost  ipd so skupaj s psom recept za težave z okolico. Zato kdor ne zna bit priliznjen, vljuden itd bolje da nima psa v urbanem okolju. Osebno sem v živo bistveno bolj sladko hinavska do vseh sosedov in mimoidočih ,kot bi bilo sodit po forumskih debatah  :D

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Urssky

  • *
    • Prispevkov: 89
    • Točke: 0
Odgovori #140 : 18 Junij 2011, 09:16:58
Pri nas je bilo nekako tako. Že takoj, ko smo se iz stanovanja preselili v hišo (pri mojih 7 letih) sem seveda začela težiti za psa. Seveda sem bila takrat še premajhna. "Leta so minevala", jaz pa sem si še vedno noro želela domačo žival. Najbolj proti je bil ves čas oči, pa smo vseeno pri mojih 9 letih dobili mačko (mešanko s kmetov :D) Tačko - mladičke je imela mačka mamine prijateljice in v bistvu sva vse izpeljali brez očijeve vednosti. Jaz sem seveda vsa navdušena povedala sošolki, da dobim mačko, ona svoji mami in njena mama na nekem šolskem zaključnem pikniku mojemu očiju "Sem slišala, da dobite mačko!" - oči je bil seveda šokiran, "kaj za vraga", vendar se je hitro sprijaznil, zdaj pa Tačko naravnost obožuje.
Še pasja zgodba. Vmes sta se moja starša ločila in očijeva "punca" mu je ves čas govorila, da bi lahko imeli psa - sama jih je imela celo otroštvo. Seveda je bil oči dolgo proti, letos pa se mi je nasmehnila sreča. Enkrat sem izvedela, da sta šla na ogled legla v Mislinjo, oči se je končno strinjal in zdaj pričakujemo zlato prinašalko - pri mojih 17 letih, deset let je trajalo :)



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #141 : 11 Julij 2011, 16:26:38
Zdaj bom tekmovala še v junior handlingu (prvič v trbovljah), sosedov pes zna že 50 trikov, Dix (na papirjih sestrin, v resnici dedkov) pa zna že nekaj trikov, veliko bolj me upošteva, ne vleče, ne skače... Postal je veliko bolj priden od kadar se tako ukvarjam z njim.Zdaj imamo muce in jih imam seveda zelo rada ampak tako pri starših (če seveda ne kupijo sami, je bolj njihova ideja...) pa ne bi imela več nobene živali. Zdaj so z muci neke težave, ne bom na forum pisala in mi ne boremo več, mama jih še ni pobožala, ne ve kako se kličeta (zanjo sta ta šarasta in debeluh) in jih le zapira in preganja. Sicer se je ne bojita in jima je prav lepo in vse ampak to ni to. Je bila pa ona tudi najbolj proti ampak je dovolila. Tudi ko je treba kaj plačati za dobro  živali (s tem mislim tak znesek ki ga jaz nisem zmožna) je vedno grdo ko nočejo plačati, nimajo časa o tem razmišljati... Tako da če starši nočejo pa čeprav na koncu privolijo ni nujno da bo potem vse ok in bodo žival imeli radi.
Bom pa povedala kako sem dobila muce. Jaz sem sicer imela mačke zelo rada ampak me ni mikalo nikoli da bi jo imela (če odštejemo par dni perzijko ki sem jo božala na razstavi). Potem smo enkrat bili vsi dobre volje in nevem zakaj gledali zadnjo starn moj pes-a kjer je bila reklama royal canin za pasemske mačke. Pogovarjali smo se katera je najlepša in vsi smo se strinjali da main coonka. Potem s(m)o začeli bolj gledati če bi jo res kupili, starejša sestra se je resno pogovorila z očetom, potem pa so se čisto slučajno v našem hlevu skotile sosedine mucke. Šli smo jih pogledat in takoj so se nam prikupile. Oče se je dogovoril še z mamo in najprej so hoteli le samičko (bila je lepša in samička ki smo si jo želeli) a meni se je samček (tigrast, nobeden ga skoraj ni opazil)  tako prikupil in očetu sem pokazala toliko člankov kako se 2 motita skupaj ipd. dokler niso dovolili. Ker je njihova prejšnja lastnica oz. lastnica njihove mame starejša smo ju mi vozili cepit, jima kupovali kvalitetno hrano... ter peljali sterilizirat njuna starša. S tem smo se nekako odplačali namesto denarja. Danes je 1 leto odkar sta pri nas.



kislica

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #142 : 28 Julij 2011, 17:47:59
vsi prosite za pse jaz ki pa prosim samo za zajca
mi ga starši nikoli dovolili kaj bi bilo šele če bi si želela psa

moja sestra(medvedka)pa ima psa, mačko, konja imela
je morskega prašička in ribe jaz pa po dveh letih spraševanja
ne dobim nobene živali :( :( :( :( :( :( :( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

kislica


PoPasje

  • *
    • Prispevkov: 13
    • Točke: 0
Odgovori #143 : 18 Oktober 2011, 13:11:49
Kako sem jaz dobila psa?

V sosednji ulici sta imela starček in stara tetka mladičke - mešančke med pudljem in enim izmed potepuških psov. Nekam sumljivo sta se spraševala, kam bi z njimi, pa sem se ustrašla, da jih hočeta pobiti.

Zato sem vzela svoj mesečni prihranek 5000sit in si kupila enega in ga peljala domov. Bilo mi je 8 let. Če danes pomislim - res splošno neodgovorno, a kljub temu, da sem bila še otrok, sem vedela kaj hočem. In Taček mi je še mnogo let delal družbo in me ogromno naučil.



kislica

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #144 : 01 December 2011, 22:23:43
imaš srečo a meni se to ni še zgodilo
za nobeno žival

kislica


how_how

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #145 : 29 December 2011, 23:54:24
pozdravljeni! Želim si psa in ga bom tudi dobila. Z mamo sva obe čisto navdušeni ata pa meni da nisem dovolj odgovorna. Kako naj pokažem atanu da sem odgovorna in sposobna skrbeti za psa? Z mamo sva se že odločili da bomo imeli Cottona de Tulear-ja ata pa ga je tudi videl pri svoji sestrični in mu je všeč. Razmišljam pa tudi že o imenih in pasji šoli. Sem iz koroške in bi bila zelo vesela predlogov in nasvetov glede osnovnega šolanja. Raje bi imela psičko in mi je zelo všeč ime Daisy ali Bella.

Že v naprej se vam zahvaljujem za nasvete.



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #146 : 30 December 2011, 09:35:45
Pojdi vsak dan na nekaj sprehodov, beri pasje knjige, povej mu čim več o psih... tako bo (upam da) videl, da si odgovorna. Za katero psarno pa se zanimaš? Meni je Daisy kar lepo ja! :)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #147 : 30 December 2011, 09:47:27
Taka tema je že odprta.  ::) Malo nižje. Za pasmo pa preštudiraj pasme, linije, spoznavaj jih v živo, različne primerke, v različnih okoljih.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


how_how

  • *
    • Prispevkov: 6
    • Točke: 0
Odgovori #148 : 30 December 2011, 10:53:27
Coton de tulear :D s to pasmo se je že srečal pri njegovi sestrični. Pomoje je najbol primerna za nas ker je sestra alergična.



Jazz

  • *
    • Prispevkov: 628
    • Točke: 0
  • Pesjanska zasvojenka...
Odgovori #149 : 30 December 2011, 21:46:15
Pojdi vsak dan na nekaj sprehodov, beri pasje knjige, povej mu čim več o psih... tako bo (upam da) videl, da si odgovorna. Za katero psarno pa se zanimaš? Meni je Daisy kar lepo ja! :)

how_how, aireale10 te je vprašala za psarno, ne pasmo! Saj bo mladič rodovniški ali ne?

Dogs are best friends ever!