Afganistanski hrt [Afgan Hound]

*nastya_lony* · 160087

GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #180 : 13 Januar 2008, 13:27:51
Ferry...kako je bilo na razstavi ??? GG


Sanja

  • *
    • Prispevkov: 423
    • Točke: 2
  • Irish rocks!
Odgovori #181 : 13 Januar 2008, 17:23:18
Ferry jaz sem gledala, če bo kje kak afganistanec tvojemu podoben, pa sem ga zgrešila zgleda ... drugače bi vsaj počohat prišla ...


Ferry

  • Gost
Odgovori #182 : 14 Januar 2008, 09:10:19
Škoda Sanja, da smo se zgrešili, ja smo našega Nahida bolj skrivali v kletki, ker je bilo opozorilo, da lahko tujci z vzhoda prinesejo tudi kakšen kužni kašelj ipd..

No prvi dan je sodnik (anglež) naredil popolni masaker in ljudje so bili popolnoma razočarani, baje je drugi dan, ko je sodil druge pasme naredil podobno. Nam je v poročilo napisal take neumnosti, da smo se na ta račun še pošteno nasmejali, se je videlo, da nima pojma, ne o pasmi, ne pomoje o psih. Njegovi komentarji za Nahida so bili: "eyes, head and expression not tipical, playing in the head, ... ???? Več sreče smo imeli popoldne na specialki, kjer je zmagal v svojem razredu in pa tudi drugi dan, ko smo dobili celo rezervni CACIB.

Drugače pa je bilo vse skupaj zelo naporno in smo se včerja kar zlili v posteljo.

Kako pa je šlo vam???

Lp



Leiah

  • *
    • Prispevkov: 59
    • Točke: 2
Odgovori #183 : 14 Januar 2008, 13:44:38
Čestitke ferry in seveda nahid, brez njega ne bi bilo teh rezultatov  ;)
Če imaš kake slikce so dobrodošle!

Lp, sonja


Ferry

  • Gost
Odgovori #184 : 14 Januar 2008, 14:58:28
Bom dala fotke gor, čisto sveže, samo da jih dobim, je slikala vzrediteljica, tako, da moram malo počakati, da pride domov in da jih naloži na internet.

Hvala za čestitke!

Lp



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #185 : 24 Januar 2008, 11:15:35
SLIKE, SLIKE, SLIKE  ;D GG


Sanja

  • *
    • Prispevkov: 423
    • Točke: 2
  • Irish rocks!
Odgovori #186 : 25 Februar 2008, 13:34:07
Kje ste afganci?
Mene je navdušil v Celju afganistanec, ki je stal na stopničkah v svoji grupi (mislim, da je bil 2.) in pa eno mlado sivo bitje. Saj sem slikala, sam čakam še na njih.

Kataloga pa žal nimam.


SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #187 : 25 Februar 2008, 18:41:35
Ferry,

Si bila v CE na razstavi? Si videla Afganistance? Komentar?



Ferry

  • Gost
Odgovori #188 : 29 Februar 2008, 18:21:07
SG,

ne nismo bili v Celju, trenutno še malo tujino obdelujemo, Češka, Avstrija, Švica, Češka, pa Hrvaška, pa Italija, .... Mogoče bomo šli na CACIB Celje, samo še nismo čisto odločeni, pa tudi čas nas malo baše, ker smo skoraj po cele dneve v službi  :(.

LP



Ferry

  • Gost
Odgovori #189 : 09 Marec 2008, 10:30:19
No, včeraj smo bili na razstavi na CACIB-u v Graz-u in smo jih pošteno dobili po nosu (ni prvič), le da nas je tokrat premagal resnično slab pes, ki po tujini večinoma nima uspeha.

Ja pač je tako in ugotovili smo, da sodnica ne pozna standarda za afghanistance in so ji všeč afghanistanci z ozkimi glavami, kar pa standard prepoveduje, no, saj pravim, ni prvič. Najbolj pa nas je pri vsem tem razjezilo, da nam je hotela dati celo prav dobro, s komentarjem, da pes z zanjimi nogami nekaj nima OK??? Mislim, lahko bi našla bolj pametni izgovor, zakaj je tisti "kvazi" afghanec pred nami zmagal, mogoče celo poznanstvo (sodnica je bila iz SK, razstavljalka pa iz CZ, torej včasih ista država).

Res pa zaboli, ko pred tabo stoji pes, ki sploh ne zna teči, ki ima dlake toliko kot naš beagle in po vrhu še oči čisto skupaj - takim psom z ozko glavo pravijo, da so brez možgan. Jap, ta sodnica nas ne vidi več, žal smo bili pri njej enkrat, ko je bil naš Nahid še puppy, pa je imela še en izredno neumen komentar, da smo se še dolgo smejali na ta račun in sicer, da ima premajhna jajčka (čakaj pes je imel šele 6mesece, kaj pa je pričakovala, da se mu bodo jajca po tleh vlekla, PROSIM!!!!), no pa smo mislili, da je bila le malo zmedena, zdaj pa potrjeno vemo, da ji nekaj pik manjka.

Lp



Sanja

  • *
    • Prispevkov: 423
    • Točke: 2
  • Irish rocks!
Odgovori #190 : 10 Marec 2008, 07:05:06
Uf to je pa bil udarec!
Ma saj - na več razstav greš bolj vidiš komu se splača it in komu ne - ciljam na poznavanje standarda.
Raje preskočit kako razstavo kot pa da ti nekdo, ki nima pojma sam požre tisti denar za oceno brez vrednosti.
Imaš mogoče kako sliko Nahida? Da ga vidmo ...


Aja v Celju sem pa tegale afganca mislila: meni se barva zelo dopade, nisem še videla takega.


Ferry

  • Gost
Odgovori #191 : 11 Marec 2008, 18:41:50
Ja, po tujini jih je kar veliko, ta barva je plava - vsaj tako pravijo (načeloma je siva, ampak se reče plava).

Glede sodnikov imaš prav, ampak problem je ko jih ne poznaš in pač probaš, potem pa si šokiran. No, načeloma smo mi kar navajeni, poraz je poraz, vendar nas je v Grazu res premagal izredno slab pes (mislim, da nikoli še ne tako slab). Potem smo kasneje videli rezultate celotnega ocenjevanja in smo se kar pomirili, saj baje (info od poznavalcev) daje vedno enim in istim, ki ji sledijo po celi Evropi, pa ni važno kako pes izgleda. Celotno ocenjevanje afghancev je bilo porazno, tudi izredno majhno število prijav, bi nas lahko opozorilo, da s to sodnico nekaj ni OK.

No, za naslednjič vemo.

P.S.: drugače pa Sanja, pazi s slikami te afghanke, baje, da lastnik ne mara, da se jih objavlja, kar tako po internetu (jih je že ena njegova znanka slišala od njega, ko je to naredila na drugem forumu).

Lp



Ferry

  • Gost
Odgovori #192 : 11 Marec 2008, 18:44:28
Aja, pe še en majehn komentar na slikico.

Žalostno je pogledati na čem ta psička stoji, očitno jo čaka v njenem življenju mučilna naprava. To sem opazila že na CACIB-u v Grazu, kjer je bila enako prisotna in kjer je ta mučilna naprava celo PREPOVEDANA (čudno, da jih niso izključili, najbrž zato ne, ker jo še niso začeli obešani nanjo).

Ubogo bitjece!

LP



SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #193 : 11 Marec 2008, 18:57:04
Aja, pe še en majehn komentar na slikico.

Žalostno je pogledati na čem ta psička stoji, očitno jo čaka v njenem življenju mučilna naprava. To sem opazila že na CACIB-u v Grazu, kjer je bila enako prisotna in kjer je ta mučilna naprava celo PREPOVEDANA (čudno, da jih niso izključili, najbrž zato ne, ker jo še niso začeli obešani nanjo).

Ubogo bitjece!

LP

Ferry,

Vprašanje zate.
Ali lahko po sliki oceniš, ali je psička strižena (trimana) ali pa ji zaradi starosti (beri mladosti) dlaka še ni zrasla?

Sicer pa sem jo videl že v Vrtojbi, Mariboru.... Tip na sliki ni lastnik, temveč handler.  In če so slike na netu, lahko šizi kolikor hoče....
Sicer se ne spoznam na dlako, vendar se mi zdi, da je postrižena. Se to naj ne bi počelo?



Ferry

  • Gost
Odgovori #194 : 11 Marec 2008, 19:18:20
SG,

psička ni strižena oz. trimana po celem telesu ampak samo po zgornjem delu hrbta, repku in pa vratu. Dlako ima tako kratko:
1. ker je psička (mogoče že kakšna prva gonitev in potem zelo rade odvržejo veliko dlake, seveda ne vse, spet odvisno od genetike),
2. psička ima že v štartu krajšo dlako kot samčki,
3. tudi od barve dlake in genetike je odvisno kako hitro dlaka raste, vem da imajo naprimer določene barve veliko slabšo odlakanost, seveda pa je lahko kriva slaba genetika.

Npr. naš Nahid je imel pri tej starosti (1 leto) vsaj 1/2 več dlake, kot jo ima ta psička, zaradi enega ali več razlogov zgoraj.

Dlaka 100% ni postrižena, saj naj bi bilo to slabo za lastnika, afghanec mora pač imeti čimveč in čimbolj dolgo dlako. Seveda pa je striženje oz. umetno manipuliranje (to pomeni, da bi psa tako postrigel, da je opazno, npr, da mu pristrižeš konice dlak in na nogah - se res dobro vidi, ker je dlaka v ravni liniji in to bi morala biti definitivno diskvalifikacija, vendar v dosti primerih temu ni tako).

LP



SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #195 : 11 Marec 2008, 19:30:56
Ferry,

Upoštevam tvoje mnenje, ker bolje veš, kako se tem stvarem streže (ali striže :))

Vendar pa sem že prej opažal to ravno linijo (o kateri pišeš) in ravno to me je zmotilo oz. pripeljalo do mnenja, da jo strižejo (najbolj se to vidi na trupu); poleg tega pa se mi je zdela dolžina dlake izjemno nesorazmerna (na glavi dolgi "lasje", na trupu pa kratko).

Torej, je ta njena "frizura" pravilna ali je to načelno za diskalifikacijo na razstavi?




Ferry

  • Gost
Odgovori #196 : 12 Marec 2008, 17:23:29
SG,

ne upam dejansko podati mnenja, da bi jo strigli, lahko je povezano z genetiko, da ji na trupu počasneje raste dlaka. Verjemi mi, mi včasih na razstavah vidimo take afghance, da bi lahko mirno rekel, da ima še saluki skoraj več dlake ;). Res pa je, da se afghanec "dela" več let in pravijo, da doseže višek svoje lepote tam nekje po 4-6 leta, odvisno od genetike.

Naš Nahid npr. večino svojih tekmecev prekaša v tem razvoju in včasih izgleda, kot, da je on strarejši in ne drugi od njega. Npr. na evropskem razstavi v ZG je bilo v njegovi konkurenci 8 psov od tega sta bila 2 ali 3 mlajši od njega, pa je še vedno izgledalo, kot, da je Nahid najstarejši, ker je bil tudi najlepše razvit.

Pri afghancih je tako, da se znaki npr. zakaj je dlaka tako kratka, pokažejo šele kasneje (od 2-h let naprej :(), ko se jim dlakia začne cufati (lahko je tudi odraz slabe oz. nepravilne, nekvalitetne nege), redčiti in nima tiste prave dolžine, ki naj bi jo imel. Žal je v tem primeru psička premlada, da bi lahko karkoli sklepali. Vem pa npr. da sta se Nahidovi vzrediteljici dve psički - iste starosti kot Nahid prvič gonili pri 1 letu in sta praktično odvrgli skoraj vso dlako (po nogah, sprednjem oprsju, tako, da je zadeva res smešno izgledala :D, sploh pa za ljudi, ki pasme ne poznajo.

Torej, je ta njena "frizura" pravilna ali je to načelno za diskalifikacijo na razstavi?

Tako mladih kužkov načeloma nikoli ne diskvalificirajo, tudi če se bi opazilo mogoče to nepravilno striženje, britje ali kaj podobnega, kasneje pri odraslemu psu (ko začne tekmovati v vmesnih, odprtih, delovnih, championih), pa naj bi sodnik umetno manipulacijo kaznoval z diskvalifikacijo.

LP



SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #197 : 12 Marec 2008, 19:16:16
Ferry,

Poučno. Hvala za odgovor. ;)
Boste razstavljali na CACIB CE? (da vas pridemo pogledat)



Sanja

  • *
    • Prispevkov: 423
    • Točke: 2
  • Irish rocks!
Odgovori #198 : 13 Marec 2008, 06:54:50
Čakaj, nekaj ne razumem dobro; afganistanca se naj ne bi striglo?  ???


P.S. slike Nahida ...  ;)


SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #199 : 13 Marec 2008, 08:14:17
Čakaj, nekaj ne razumem dobro; afganistanca se naj ne bi striglo?  ???

Točno.



Ferry

  • Gost
Odgovori #200 : 13 Marec 2008, 17:14:15
Sanja,

tako kot pravi SG, to je absolutno prepovedano (sem že doživela v Nemčiji diskvalifikacijo psičke, ker je imela spodaj na šapicah postriženo dlako in je res se ni dalo spregledati, da jo je ženska postrigla (je imela tako lepo zaobljeno dlakico na šapicah, vso enakomerno).  Vsaj pri afghanistancih je tako, da umetna manipulacija ni dovoljena, no moralo bi tako biti pri vseh pasmah (zato pa v vedno več državah dajejo že v razstavne kataloge opozorila, brez sprejev, pudra, škarij, ....).

Res pa je, da veliko ljudi misli, da je dlaka po vratu in zgornjem delu hrbta strižena oz. trimana, vendar je to res samo pri kužkih, ki so v razredu mladih, ko mu dlaka iz hrbta in vratu še ni sama odpadla in pač ljudje to pospešijo s trimanjem, da na razstavi bolje izgleda. Drugače pa afghanec z odraščanjem dobi na predelu vratu in zgornjem delu hrbta čisto drugo vrsto dlake, kratko in bolj "ščetinasto", tako, da je to njegov popolnoma naravni izgled!

Slike bom dala gor, ko mu uspe eno lepo narediti, trenutno za to ni bilo nobenega primernega trenutka, naš Nahid tudi po karakterju postaja pravi afghanec in že vedno več poležuje, danes se še ob 14h ni prikazal iz svoje pojstelje, zjutraj ob 6:30 lulanje, potem pa "nirvana". Ja, tako težkega življenja je navajen afghanec ;D.

LP 



SG

  • *
    • Prispevkov: 478
    • Točke: 3
Odgovori #201 : 13 Marec 2008, 18:40:26
in že vedno več poležuje, danes se še ob 14h ni prikazal iz svoje pojstelje, zjutraj ob 6:30 lulanje, potem pa "nirvana
Ja, tako težkega življenja je navajen afghanec ;D.

LP 

Mislim da bo ta trditev veljala kar za vse hrte. ;D ;D



Sanja

  • *
    • Prispevkov: 423
    • Točke: 2
  • Irish rocks!
Odgovori #202 : 14 Marec 2008, 08:01:39
Joj, ne strinjam se, da bi moralo biti tako pri vseh pasmah ... še posebno pri moji ne, ker bi drugače dlako lahko za seboj vlekel ... Se pa strinjam s kemičnimi zadevami, da bi morale biti prepovedane. Sam škarij mi pa ne uzet!

Jaz sem pa vedno mislila, da se afganistanca striže ...  :-[ Pol je pa to eden izmed redkih psov z dolgo dlako, ki natur dobro zgleda.  :)

A take lenobe so hrti?  ;D A gospodarji pol tud?  :P  ;)


Upam, da se vidimo v Celju, da ga v živo vidim.  :)


italijancek

  • *
    • Prispevkov: 442
    • Točke: 0
Odgovori #203 : 14 Marec 2008, 13:03:50
Mislim da bo ta trditev veljala kar za vse hrte. ;D ;D

G, pomoje, da celodnevno poležavanje velja skoraj za vse hrte ;) za italijančke pa še zdaleč ne ;) so na 'fedrcah' kar po cel dan. sveda pa se je treba tudi malo spočiti....hvala bogu  ::)

evo, pa še ena fotka prijateljičine afganke aspare, da boste dobili občutek kako izgleda natur frizurca mladega afganca. človek skoraj ne more verjeti, da je na enem telescu možen takšen kontrast  :)





ferry, a se vidimo na cacib celje? z lauro bova verjetno prišli kot obiskovalki ;)


aja, G! včeraj smo bili z gyasijem prvič na agilityu! smo navdušeni! pomoje, da jaz bolj kot gyasi  ::)

lp vsem hrtoljubcem! ;)




Ferry

  • Gost
Odgovori #204 : 15 Marec 2008, 08:38:03
Sanja,

normalno, da se pri nekaj pasmah dovoljuje uporabo škarij (npr. pri pudlih), vendar afghanca ni med njimi.

Za CACIB Celje še ne vemo, se odločamo, tako, da sporočimo, a bomo tam ali ne. A kdo pozna sodnika, ki sodita afghance (Seaum Oates IRL, in Marion Spavin GB)?

Gyasi, super, da sta probala agiliti :o, to je res dobro za hiperaktivne kužke, tudi naš Ferry bi bil idealen, samo ker ima poslušnost popolnoma na dnu, mi pa nobenega odvečnega časa za trening, bomo kar raje gledali, kot pa da ljudi spravljamo v smeh :P.

LP



Ferry

  • Gost
Odgovori #205 : 28 Marec 2008, 18:50:42
No, pa da ne bo ta del foruma čisto zamrl, je tukaj nekaj slikic na temo SNEG. Uživajte!



Te dve pa sta ene boljših!!!! :D ;D :)





Žal, mi snega nismo imeli nič, je sproti kopnel :'( , tako da so take slikice odpadle, to pa je iz Nemčije.

Lp




Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #206 : 20 April 2008, 11:59:44
Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj to rekla, ampak ti psi mi postajajo vse bolj všeč. Mogoče zato, ker so kot povečana različica powder puff-ov (ali so le-ti pomanjšana različica afganistancev). :P
Februarja me je na CAC Celje totalno impresioniral tisti siv pes, zato sem si včeraj ogledala njihovo sojenje (žal tega psa ni bilo). Žal mi je uspelo narediti samo nekaj slik (od tu naprej), saj mi je zmanjkalo baterije. Zelo zanimiv mi je bil pes soboljeve barve, BOB pa je dobil en trikolor iz Nemčije ali Avstrije. Ker sem pred kratkim prebrala celotno temo, sem bila pozorna na nepravilen rep in če se ne motim, samo eden ni imel tiste značilne rinke.
Čeprav bi naj bili ti psi zadržani do tujcev, me je navdušila psička, ki sem jo lahko mirno pobožala, v bistvu je bila ona prva, ki je naredila stik. Je težko razložiti, ampak ste to sigurno že doživeli, verjetno pri kakšni drugi pasmi.

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Ferry

  • Gost
Odgovori #207 : 07 Maj 2008, 11:45:55
Sammy,

ravno tisti sivi pes, ki je tebi všeč, ni ravno po standardu, tudi rep ni rinka, ampak je le rahlo ukrivljen, no pa konec koncev, vsak ima svoj okus, le na razstavah, bi se pa standard določene pasme moral upoštavati.

Lp



Sammy

  • Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 2.571
    • Točke: 29
  • Beauty and brain
Odgovori #208 : 09 Maj 2008, 13:52:41
Sem malo pozabila na to temo, ker toliko časa ni bilo odgovora ...
Sammy,

ravno tisti sivi pes, ki je tebi všeč, ni ravno po standardu, tudi rep ni rinka, ampak je le rahlo ukrivljen, no pa konec koncev, vsak ima svoj okus, le na razstavah, bi se pa standard določene pasme moral upoštavati.

Lp
Vem, sem si prebrala celotno temo in se spomnim, da si že po februarski razstavi to napisala. Mogoče se nisem prav izrazila. Barva tega psa mi je fenomenalna in me je totalno impresionirala, gre za totalno subjektivno mnenje, ker se pa ostalega tiče, imam premalo znanja o tej pasmi, da bi presojala.

Kaj je pa funkcija te rinke? Verjetno ima vsaka značilnost pasme tudi svoj namen, ali pač?

http://samchica.com
http://samchica.com/sammy

"Qei me amat, amat et canem meum." - St. Bernard


Ferry

  • Gost
Odgovori #209 : 09 Maj 2008, 15:00:33
Sammy,

normalno, saj tukaj smo zato, da diskutiramo, kar se pa tiče profesionalnosti, pa mislim, da tukaj ni nobenega takega, vsi smo konec koncev samo ljubitelji, a ne ;). Zanimiva je bila tvoja izjava, da si videla večino afghancev z rinko na repu. No, jaz sem vsak vikend na eni od razstav po evropi, pa nimam te sreče. Res pa je, da večina ljudi niti ne ve, da pes rinko mora imeti (tako piše tudi v standardu) in rinka je manjši, ožji in predvsem sklenjeni krogec na koncu repa (in te so res že redki).

Npr. v tej okolici obstaja le eden tak afghanec in sicer prihaja iz Hrvaške in je oče afhanistanke Aspare, katera slikica je tudi že bila na tem forumu. Resnično lma ta pes izredno lepo rinko na koncu repa.

Kar se pa tiče pomena te rinke, pa žal ne vem :(, ampak mislim, da nekega globjega pomena nima, je pa značilnost afghanca in zato naj bi jo tudi imel. Tako npr. kot je pri beaglu, pokončno nošen rep (kot antena, če repa ne nosi tako je to tretirano kot napaka, ne vem pa če ima to kakšen večji pomen).

Lp