To že, sej nisem mislila kar živih dajat. Sam zakaj bi se matral s cufanjem perja, če lahko greš v kokošnjak, prerežeš vrat in ponudiš psu obrok. Sicer dvomim, da bi bila sama tega zmožna, so nam do zdaj vedno drugi to počeli, sam bi me pa vseeno zanimalo, če so kje opisani humani načini zakola malih živali? Razmišljam o kupovanju (+vzreji) živih živali, ki se jih nato pita do primerne starosti. Na ta način bi tud vedela točno kaj jejo in kje so rastle, poleg tega da bi se živalce prav fajn imele za čas življenja.
Si pa predstavljam, da psi ne vidijo kure tako kot lisica, sploh če jim celo življenje dopovedujemo, da so piščančki njihovi prijatli in je treba bit ekstra previden z njimi ...
Me pa še zanima, na koliko časa je treba menjat vrsto proteina? Pa če lahko en dan enega, drug dan drugega, al je treba recimo vsaj en teden z istim mesom futrat?
Hej,
sem tzi kar na ta mail, ki ga imaš na Pesjanarju poslala bolj natančne info o surovem hranjenju.
Torej na forumu za surovo (imaš linke v mailu) so ljudje, ki kure in zajce dajejo cele, neoskubljene in neodrte. Če se ti zdi, da bi tvoj pes to hotel, poskusi. Večina psov na začetku nima pojma, kaj s tem delati in jim morajo razparati trebuh, da sploh vedo, da je to hrana. Pa če nima pojma, je treba definitivno začeti z odrto živaljo.
Ja, če imaš prostor za kure doma, super. ravno ena angleška agilitašica piše na blogu, da se je preselila v večjo hišo in da se veseli, ker bo lahko imela svoje kure za jajca. Če imaš pa kake info o prostoživečih kurah na kaki kmetiji, so seveda neprimerno bolj zdrave (večji delež omega 3 v mesu).
Imamop pa tudi nma forumu ljudi, ki imajo farme z živalmi in dajejo surovo, pa ni nobenih težav. So celo slikce labradorca, ki leži ob nizki ograjici, za katerimi so kure, ker mu je žogica padla mednje, pa je ne gre pobrat. Na drugi sliki pa je cele neoskubljene kure.
Po drugi strani mi je ena češka agilitašica, ki ima ranč in kure rekla, da je cel hudič z njenimi malinoisi, ki hočejo kure enostavno pobit in preganjat ves čas... Da mora zelo paziti. Odvisno kakega psa imaš.
NO če začneš s surovim na novo, več imaš v mailih, ki sem ti jih poslala. Na kratko: začneš s celimi piščanci in piščančjimi prsmi s kostjo noter. To arzrežež na dele, ki so primerni za tvojega psa. Npr. za labradorca je pol piščanca kar primeren obrok ali četrtina. Po drugem tednu, če je vse okje, nadaljuješ z novim proteinom, npr. govedino/svinjino/jagnjetino/divjačino. Nekje v drugem tednu ali tretjem, če je vse okej, daš rezino jeter, manjši kos. Istega proteina, kot si začela hraniti. Torej perutnine. No, več pa v mailu, ker je posebej pomembno razmerje 80-10-10 in katere kosti so okej, katere ne. In pa to, da naj bo dolgoročno večji del obrokov rdeče meso, ne perutnina.