Surova hrana

irenchy · 1189062

Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1140 : 27 Maj 2011, 09:28:45
Joj, če bi se komu ljublo, bi bilo super prebrat eno tako kratko razlago katero meso se daje psu, kaj pri mesarju naročiti itd. Jaz sem čisto izgubljena, sama sem vegi, sploh se ne spoznam.

Jaz kupujem govedino (ličnice, prepone, požiralnike, sapnike, srce, pljuča), svinjino (mesnate kosti - od "kremenatlcev", srce, kakšne nogice, repke).



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1141 : 27 Maj 2011, 14:36:11

Jaz dobim v trgovini Perutnine Ptuj kose piščanca za malo čez 2€ - pa so notri bedrce in prsi, ne pa vratovi in hrbti, ki imajo pretežno kosti.

Vratovi so predvsem za mačke, saj so edine kosti (ugodno dostopne), ki jih lahko pojedo, drugače so brez, kar ni fajn (kalcij). Imam zmrznjeno meso/kosti po paketkih - v vsakega kasneje dodam kaj novega, da je čim bolj mešano - skupaj zapakiram v en paketek hrane za 1-2 dni za psico in mačke, tako da odtajam za vse naenkrat.

Drug teden bom prvič kupila pri Nimrodu, da vidimo.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1142 : 27 Maj 2011, 19:25:10
Ali je treba pljuča preden jih daš psu prekuhati?

Vse daš surovo, seveda pod pogojem, da dobiš od zanesljivega vira (v mesnici, klavnici). Če bi bila kaka nepregledana srna/domač nepregledan prašič, moraš meso za cca 2-3 tednbe zamrznit, preden daš jesti. Vse iz klavnice ali mesnice pa je okej. Samo serviraš (vržeš na vrt:))

In pod kaj spadajo želodci, goltanci, požiralniki, vampi, srce... Vse pod mišično meso? In pljuča so nekaj vmes med organi in mišicami ne?

In še za Sunnybean:

Pravo meso je (tega naj bo v povprečju 80%):
Vampi/želodčki
goltanci, požiralniki
hrustančasto,sapnice npr.
srce
koža
vse vezivno tkivo, kite, penisi
ostale mišice.

Pljuča naj bi bila res nekje vmes. Ampak vseeno ni, da bi hranil namesto vsega mesa le pljuča, pač jaz se držim približnega pravila celega plena, torej da pohraniš približno sestavo cele živali v dveh tednih npr - iz tega izhaja pravilo 80-10-10 in v celem plenu je idealno razmerje kalcij-fosfor, kot ga priporočajo veterinarski učbeniki (isto razmerje najdeš tudi na vreči briketov!). Npr. če bi tvoj pes maral ribe (večina jih ne mara) in bi dobil za obrok nekaj celih sardin, bi bil to popoln obrok, ker je cel plen in bi bilo razmerje 80-10-10 že urejeno. Isto velja za jajce  - uravnotežen meni:) Celo jajce lahko daš občasno, večina psov jih ima rada.

Organi (tega naj bo le 10%, od tega 5% jeter npr v enem ali dveh tednih):
jetra
priželjc (thymus)- to je tisto mehko svetlo rožnato ob sapnici/srcu
ledvičke
testisi
možgani
vranica
slinavka

Kosti (10% v povprečju, vendar zakopano v mesu, ne gole kosti)
Vse svinjske, piščančje, puranje,od rib (če marajo), večina ovčjih, kozjih. Od telečjih bodo okej hrbet, vrat, ramena, rebra.
Izogibaj se govejim kostem, so pretrde, bodo kak zob premagale. Sploh pa NE dajati kosti NOG večjih živali (govejih, telečjih, mojim šeltijem so že ovčje noge bile pretrde). Take kosti so debele, imajo veliko gostoto, lomijo zobe in so težko prebavljive. Npr. svinjske so kot piškoti mehke, sploh vrat in prsna kost. Mlajše živali imajo mehkejše kosti. Cel piščanec ima cirka 27% kosti, so pa najmehkejše (sam doma narežeš na 4 ali 6 delov in pohraniš). Fajn so tudi cele glave, če imaš možnost dobiti. Kosi s kostmi naj bodo čim VEČJI, pa raje stran vržeš. če je kost velika, je pes ne bo mogel pogoltniti in se zadušiti.

Oblika kosti - česa NE dajati
-na koščke narezanih kosti, ker bo pes celo goltal in ne bo mogel niti razgristi, to se bo prebavljalo počasi
-majhnih delov (npr. nemški občar lahko kurje vratove cele golta in se mu lahko zataknejo)
-govejih kosti, sploh jušnih mozgovih kosti, tudi če ti jih ponujajo zastonj
-na kratko nasekanih reber ali enojnih kriminatelcev (ostri robovi!)

Slike za občutek, kako veliki naj bodo kosi:
http://www.rawfeddogs.net/Recipes

Kosti (10%) so nujne zaradi kalcija. Organov ne dajati več kot 10%, ker so bogati z vitamini A in D ter fosforjem (kalcij in fosfor morata biti uravnotežena, zato se je treba držati pravila 10% kosti in 10% organov). 10% kosti zadovoljiš zelo hitro, če npr. hraniš vsak drugi ali tretji obrok s kostmi. Opazuj kakec, če je trd, zelo svetel, celo drobljiv, potem je bilo za tega psa preveč kosti zapored. Eni psi pa imajo takoj mehak kakec, že če dobijo rezino jeter, pač treba je iti počasi in postopno.

Najboljše je začeti s celimi piščanci, sam doma narežeš na četrtine. Piščanec zato, ker na začetku psi rabijo malo več kosti, pišče jih ima cirka 27%, kar je dolgoročno preveč, ampak za začetek ravno prav. Drži se enega vira proteinov 2 tedna, če je vse okej, postopno uvajaj drug protein (npr. svinjino), nato tretjega (pri mladičih lahko uvajaš raznoliko meso veliko hitreje, se hitro navadijo). Eni psi prenesejo vse, drugi so zelo občutljivi... Dolgoročno je najbolje hraniti več rdečega mesa (svinjina, govedina), če pa najdeš kak vir poceni ovac ali koz, definitivno ponucaj (ker se hranijo na paši in je meso najbolj bogato z omega 3).

Dodajaš lahko omega 3 kapsule.

Poznam pa kar nekaj celo VEGANOV, ki hranijo pse zključno surovo, tako da se absolutno da!



Desobediencia

  • *
    • Prispevkov: 1.107
    • Točke: 2
Odgovori #1143 : 27 Maj 2011, 19:37:45
Pri nas ze dober teden nabavljamo dele piscanca ki imajo res ful mesa, enkrat na dan dobijo to, enkrat pa brikete. Vcasih se zgodi da kak dan v mesnici ravno nimajo in takrat so samo na briketih, jim pa kuham tudi jajca. Gre pa priblizno 20 kg v dveh dneh.

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1144 : 28 Maj 2011, 11:48:34
Vse daš surovo, seveda pod pogojem, da dobiš od zanesljivega vira (v mesnici, klavnici). Če bi bila kaka nepregledana srna/domač nepregledan prašič, moraš meso za cca 2-3 tednbe zamrznit, preden daš jesti. Vse iz klavnice ali mesnice pa je okej. Samo serviraš (vržeš na vrt:))

Jaz mislim pljuča od domače svinje (koljene doma)  ;) . Bom dala potem raje prej zamrzniti za 3 tedne, da ne bo kaj narobe. Pljuča jaz mislim dati pač tako, da bom dala dvojno dozo jeter (npr. dam jeter 200-300g na teden, pljuč bo pa nekje pol kile).  :) .

Moja drugače je vse od surovega, je jajca, ribe (sem dala do sedaj tuno v konzervi in pa neki file osliča, sedaj bom probala 1x sardelice), drobivino (do sedaj samo jetra), vso meso kaj je do sedaj dobila (svinja, govedina, piščanec, vampi) in vse prenaša  :) . Razen po jetrih je malo bolj mehki kakec.

Ampak edino kaj noče so surove (piščančje) kosti. Je dobila že pečene piščančje, svinjske in goveje kosti (ki so ostale od nas), je pa dobila tudi 1x piščančji hrbet (kost, ampak je še bilo kar nekaj mesa gor) pa ni hotela jesti surovega. Pečenega pa takoj  ::) . Bomo videli kaj bo pri govejih rebrih (jih že imam pripravljene v skrinji). Je pa zanimivo kako počasi in previdno je kosti. Psička je kar velika (12 tednov in cca. 11kg, bo velika) in poje kost od 1/3 perutničke brez problema (saj evste kakšne 3 dele ima perutnička), nič ne golta, ampak previdno zgrize.. In navadno poje samo okoli hrustance, pogloda meso, kosti pa navadno pusti, razen nekaj jih poje  ::)

Drugače sedaj nekje tako približno lovim tole razmerje 80-10-10, ampak itak ne more biti nič narobe če kaj malo falim, ker tako je tudi še nekaj briketov, konzerv ali kuhanega (ampak vseeno večinoma surovo)



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #1145 : 28 Maj 2011, 20:33:54
Vratovi so predvsem za mačke, saj so edine kosti (ugodno dostopne), ki jih lahko pojedo, drugače so brez, kar ni fajn (kalcij).
Moji macki brez tezav grizejo vse piscancje kosti - bedra+stegna, perutke, vratove, hrbte, vratove, pa seveda tudi prsno kost, ki je itak pretezno hrustancna.

Citiraj
Drug teden bom prvič kupila pri Nimrodu, da vidimo.
Pri meni se nekateri macki zmrdujejo nad divjacino.  ::)

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #1146 : 29 Maj 2011, 12:53:43
Koliko g mesa pa naj bi na dan dobil pes, ki mora shujšati, pa da bi imel potem neko idealno težo 26kg..?



Miha007

  • *
    • Prispevkov: 79
    • Točke: 0
  • Sunny
Odgovori #1147 : 29 Maj 2011, 13:15:22
od 2 do 4 % idealne odrasle teže
Odvisno koliko hrane je dobival do sedaj, zmanjšaš za 1%, po enem mesecu stehtaš psa in vidiš, če je kaj shujšal.
Se pravi, če je do sedaj dobival 3% njegove teže hrane, mu daš sedaj 2% (0,02 x 26kg = 520g / dan)



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1148 : 30 Maj 2011, 09:44:54
Jaz dajem mojemu ND cca. 2,8 kg na dan. Če gledam, da je njegova idealna teža cca. 70 kg - mu dajem 4%, ker bi ga rada še malo zredila.



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #1149 : 30 Maj 2011, 13:02:08
Miha007 hvala. ;)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1150 : 30 Maj 2011, 20:19:44
Abby, kot je Miha povedal drži.

Če sprašuješ za labradorca, na forumu za surovo je že kar nekaj lastnikov labijev reklo, da hranijo celo 1,5 do 1,8% od odrasle idealne teže (idealno težo lahko določiš sama, npr. 5 kil manj kot ima sedaj, pač po zdravi pameti). Za začetek začneš pri 2% in potem vidiš, kam pelje. Tipaš psa, če ostaja buckast, lahko malo zmanjšaš... Ali npr. hraniš kak dan manj, kak dan več... Npr. mojadva šeltija enkrat na teden dobita veliko svinjsko prsno kos ali del vratu, kar znese ziher 4 do 5% teže. Bo pa naslednji dan bolj lahek obrok. Imš pa potem male čivavice ali kake druge pasme, ki so zelo energični, ki jedo 4 ali celo 5%, pa se jim nič ne pozna...

Tudi ni treba šparati z maščobami in se jim izogibat, da bi npr hranil le dietnega zajca in piščanca. Daješ normalno, mešano, ampak pač malo manj.

Pa še to, na surovem psi hitro shujšajo, ker se jim nič ne nalaga, tudi če hraniš tudi mastno svinjino. To psi z lahkoto kurijo, lepo izgubijo maščobne blazinice (ne na račun mišične mase).

Saj ne da so moji preveč suhljati:)) Ziher bi se jih dalo še pohujšati, ampak za razliko od prej, ko je moja starejša šeltijka dobila pest briketov na dan in se še kar redila, sedaj lahko poje neprimerno večjo količino hrane, se nabaše do sitega (meso ima itak polno vode v sebi)  in je bolj vitka kot prej.



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #1151 : 30 Maj 2011, 20:48:35
Taar hvala ti. ;)



SunnyBean

  • *
    • Prispevkov: 68
    • Točke: 0
Odgovori #1152 : 31 Maj 2011, 11:38:28
Hvala!!!!  :-* :-* :-*



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #1153 : 31 Maj 2011, 20:41:51
Kako bi se obnesla kombinacija: recimo 2 dni v tednu briketi ostalo surova/naravna hrana?

Jz tko hranim... nekje 50% briketov, ostalo surovo ali kuhano. Najprej sem pol leta striktno samo surovo... zarad alergij... zdaj te niso več problem in komot je tudi govedino po kateri se je prej močno praskala. Tudi jogurtove lončke lahko končno damo za polizat :) Na začetku je bil mal mehkejši kakec; na prehodu iz samo surovega, na mešano... ampak se je prebava kmalu stabilizirala in jo zaradi raznolikosti v enem letu ni porušilo nič :D



Kaili

  • *
    • Prispevkov: 257
    • Točke: 0
Odgovori #1154 : 31 Maj 2011, 20:44:20
Pa še to, na surovem psi hitro shujšajo, ker se jim nič ne nalaga, tudi če hraniš tudi mastno svinjino. To psi z lahkoto kurijo, lepo izgubijo maščobne blazinice (ne na račun mišične mase).

Pri nas je lih kontra... z mesom moram mal škrtarit, ker ga res dobro izkoristi in se mi je v času, ko sem hranila samo surovo kr lepo poredila... medtem ko je na briketih prej ful hujšala (samo pri eni znamki).



Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1155 : 02 Junij 2011, 11:04:17
Pri nas bomo pa na žalost morali nazaj na brikete.  :'( :'( :'( :'(   

Ne vem kako naj naredim prehod - če mu dam meso, niti pod razno ne bo pojedel nobenega briketa..  ??? Sem razmišljala o eno dnevnem postu in šele potem brikete.  ???



Miha007

  • *
    • Prispevkov: 79
    • Točke: 0
  • Sunny
Odgovori #1156 : 02 Junij 2011, 12:41:42
Zakaj pa morate nazaj na brikete?



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1157 : 02 Junij 2011, 14:54:41
Ja, pomoje najbolje to, in pač vztrajat, dokler ne sprejme.

Jaz občasno kupim kak žakeljček briketov, da če mi ravno zmanjka mesa ali pa sem ga pozabila odtalit, mu lahko nasujem za prvo silo. Seveda, ni baš navdušen  ::) ampak ko je zares lačen, poje.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Maruša_Star

  • *
    • Prispevkov: 404
    • Točke: 0
Odgovori #1158 : 03 Junij 2011, 09:44:43
Pri dosedanjem "dobavitelju" ne dobim več.  :'( :'(  V katerikoli drugi klavnici bi mi radi pa požiralnike računali tudi po 3€.  >:(



Miha007

  • *
    • Prispevkov: 79
    • Točke: 0
  • Sunny
Odgovori #1159 : 03 Junij 2011, 12:53:24
Pohlepnost!


Ne vem kako se ti to dogovoriš za ostanke ampak jaz sem se dogovoril z dečki oz. zaposlenimi fizikalci, čeprav sem šel tudi do šefice pa ne bi bilo treba. In vedno, ko pridem po ostanke jim prnesem ene piškote in kak sok v zahvalo.



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1160 : 03 Junij 2011, 14:21:16
Cisto dobronamerno................. ... o nekaterih stvareh ni najbolj zdravo ravno javno razlagat ;)
..........da ne bo se kdo presedlal nazaj na brikete.
Pamet v prste ;) ..................birokratov bo kmalu vec kot trave ;D



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1161 : 03 Junij 2011, 18:29:07
Danes sem prvič dobila robo od Nimroda. Je bil samo jelen na voljo. Paket je bil cel v redu, nič loja. V 7 urah (v avtu) se paket ni dovolj odtajal, tako da sem si morala pomagat s sekiro. Psica je zadovoljna, mačke pa potrebujejo podrobnejše testiranje (nekaj so sicer pojedle), ampak mislim, da ne bo težav.

Maruša, upam, da boš uspela najti dober vir mesa za svojega dolgina.



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1162 : 03 Junij 2011, 19:34:57
pidog, saj se menda ne gremo nekega pro-surovo reklamiranja/brainwashinga tule, a ne? Tisti, ki je poskusil s surovim in se je obneslo, bo tudi ostal na tem, je pa to izbira vsakega posameznika. V končni fazi je važno, da je pes sit in zdrav (in ja, tudi na briketih je to možno). ;) Vem, v yahoo rawfeeding skupini imajo pravilo, da se ne govori o briketih in nobeni drugi hrani kot surovi, ampak ne vem, če potrebujemo tukaj isto pravilo.

Pri velikem psu je cena lahko vsekakor faktor, na žalost. Absolutno bi jaz poskusila kje drugje kaj bolj ugodnega najti, preden bi šla nazaj na brikete. Tudi ne bi smel biti problem se enkrat mesečno peljati kam dlje, če imaš veliko skrinjo. Ampak že naš račun za 33 kg psa je bil pred Nimrodom tam nekje 120€ mesečno. Si sploh ne predstavljam, kako bi tako hranila dogo.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1163 : 03 Junij 2011, 19:48:53
Saj če prav razumem, je pidog mislil, da naj kontakte potalamo zasebno, da ne bi klavnicam povzročili problemov.  Kar se strinjam, čisto zaradi tega, da jih ne spravimo v težave pri veterinarski/tržni inšpekciji (če nam dajejo kaj takega, kar se po zakonu mora uničiti ali je potrebno plačevati).



Datelj

  • *
    • Prispevkov: 395
    • Točke: 0
Odgovori #1164 : 04 Junij 2011, 01:40:41
A ja, to  :-[ ja seveda, ma smisel. Sem čisto narobe razumela, se opravičujem.

The mantra of the puppy owner: we'll all live through this. We'll all live through this. We'll all live through this.
The mantra of the puppy: NO!

- Sue Ailsby


Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1165 : 04 Junij 2011, 10:23:22
Jaz sem našla mojo "zlato jamo"  :P . Kupila 6,5kg za 3€ (0,50€/kg) . Dajejo samo svinjino, dobila sem goltance in neke organe. Danes in jutri dobi psička nekaj za poskusiti, ostalo je že v skrinji  :) . Zdaj moram najti samo še katere, ki mi bodo dali kako govedno poceni, pa kake ribe bi še mogla kje najti :) ... Jaz imam veliko psičko (oz. je mladiček, ampak bo velika) pa bo šlo najbolje skozi na surovem, če bo seveda hotela jesti tole meso.  :) . Briketov itak noče, samo če dam kako skuto, jogurt ali omako čez, konzerv tudi ne mara več tako ful, pa še če cel dan je samo konzervo (če odperem 1200g) ima potem mehak kakec  :-\ . Jaz ji pa dajem vse - surovo, kuhano (to so ostanki od našega kosila, kaki riž ali kaj takega), brikete, konzerve, mlečne izdelke, vse  :) . Po ničemer nima nekih posebnih težav razen mehkejšega kakca  :)



pidog

  • Pod Lupo
  • *
    • Prispevkov: 1.345
    • Točke: -50
Odgovori #1166 : 04 Junij 2011, 10:53:07
Meni načeloma je vseeno s čim hranite psa, če je le ta zdrav in v dobri kondiciji.................... .........lahko mu tudi balirate ;D
Tudi sam sem kar pristaš suruve mesne hrane (ne pa tiste stroge), čeprav hranim mešano.............briketi, kuhano in surovo.

Kot pravi tudi Taar........................s surovim (ne kuhanim), predvsem rdečim mesom boste pozdravili marsikatero alergijo, "bolezen", recimo dlake, kože in tudi naredili psa odpornejšega. Samo brez pretirane panike na začetku. Govorim iz lastnih izkušenj in izkušenj nekaterih, ki so bili nad čudežnim zdravilo čisto presenečeni :o



Miha007

  • *
    • Prispevkov: 79
    • Točke: 0
  • Sunny
Odgovori #1167 : 04 Junij 2011, 11:49:56
Cisto dobronamerno................. ... o nekaterih stvareh ni najbolj zdravo ravno javno razlagat ;)
..........da ne bo se kdo presedlal nazaj na brikete.
Pamet v prste ;) ..................birokratov bo kmalu vec kot trave ;D
Imaš prav, hvala  :)
Zdej je kar je  :-\



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1168 : 22 Junij 2011, 19:40:31
Moram povedat naprej: smo bili pri veterinarju in vpraša s čim ga hranim, da ima tako lepe bele zobe  :o

pa še slikca našga mesojedca  ;D




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1169 : 23 Junij 2011, 00:36:19
Ste povedali resnico veterinarju?:) MOja desetletnica ima tudi čisto bele zobe (so bili kar rjavi in z oblogami prej).

Drgač pa slikica uživancije. Zmeraj rečem, da bo še jaz kako posnela, pa jesta pretežno zvečer na vrtu in je preslaba svetloba, da bi kaj uspelo, jih je pa res lepo gledat.