Tejch,
kako je sedaj s kakcem in kostmi?
Malo sem šla nazaj tvoje poste preleteti in naštetega je izredno veliko, poleg surovega. Omenjeni so zelenjava, sadje, mlečni izdelki, briketi. Jaz iz svoje izkušnje lahko poročam, kako je bilo par tednov nazaj, ko smo imeli malo več breskev za pojesti - pri meni. Po obroku breskev mi je v želodcu na hitro 'zavrelo' zaradi pektina, ki ga vsebujejo. To pomeni da se spremeni stanje v želodcu in da gredo stvari hitreje naprej - podrobneje mi je razložila kolegica, ki je študirala kmetijstvo na primeru jabolk, ki imajo največ pektina. Skratka breskve so pri meni na hitro povečale aktivnost prebave in sem šla hitreje kakat. Stvari so bile zato manj prebavljene, prisotni plini, kakec je zelo smrdel ipd. Seveda to je vpliv na človeka, natančneje si lahko preberš tu:
http://www.obzornikzdravstvenenege.si/Celoten_clanek.aspx?ID=a31afe07-693c-4dce-883c-107c03d1a932Poanta je, da dietne vlaknine, pektini (tega je ogromno v sadju in zelenjavi) spremenijo potek prebave. Predvem zavirajo absorbcijo določenih hranil (!), kar lahko pomeni, da bo kuža v telo sposoben vezati manj NUJNIH, esencialnih nutrientov, skratka osiromašimo mu hrano! Da ne govorim o tem, da je zelenjava in sadje pri psu kot živalski vrsti nepotrebna, nenujna in kvečjemu zašuštra prebavo. Že pri ljudeh se z dodatkom vlaknin v prebavo doseže učinek diete - kar je za nas dobro, ne pa za odraščajočega psa, ki nutriento nujno potrebuje.
Čisto moje sklepanje je, da sadje pri psu pospšeši prebavo in da se kosti, ki bi sicer par ur dlje obležale v želodcu in se do konca prebavile, raztopile, jih prebava prej potisne ven in seveda opaziš cele koščke. Seveda je kakanje koščkov kosti bolj neprijetno, boleče, abrazivno na črevo, posledično kri. Vprašanje je, kaj dejansko tvojega psa muči, jaz le sklepam na primeru mojih dveh psov (stara sta 10 in 2 leti, dvoletnik je začel izključno surovo s 7 meseci, ker prej nisem poznala), ki jesta izključno surovo in takih težav nikoli, res nikoli nimata.
Jaz lahko svetujem le eno (podobno kot so že drugi) - drastično poenostavi jedilnik. Drastično. Zelenjava je prazen volumen za mladiča, mleko in mlečni izdelki lahko potencialno tudi dražijo - to kvečjemu obdrži kot posladek, ne pa na tem temeljiti glavnih obrokov. Tudi jaz mojim dajem jogurt za polizat, samo tega je zanemarljivo malo. Bi pa vsekakor jaz VSE eliminirala, res VSE in šla le na en vir mesa, nekaj kar je bilo okej. Magari nazaj samo na piščanca brez kože. Lahko par dni brez kosti, ni veze. Potem počasi daj del piščanca s prsno kostjo, potem četrinko. Ampak resnično naj bo to teden dni če je treba, magari brez kosti in res brez zelenjave, sadja, briketov.
Druga stvar pa so surove kosti. Kakšne kosti točno daješ? Enkrat je v postu pisalo, da si dala svinjske IN jagnječje v enem obroku (če sem prav razumela)? To pomeni, da so bile manjše, manjši kosi ali kako? Namreč idealno jedati obrok s kostjo, ki je večji od pasje glave. Da je prisiljen počasi gristi, ker ne more zbasati v usta (lahko pustiš, da obgloda in sredino zavržeš). Če daš par posameznih reber, jih bo vsako posebej samo pogoltnil! Zato pristanejo v želodcu večji kosi kosti, ki potrebujejo dlje časa, da se prebavijo. In če jih sadje potisne ven, je problem tu. Pri piščancu ni tak problem, ker so kosti zelo mehke in tudi če pohlastajo, se hitro prebavi. Če pa so to posamezne svinjske zarebrnice, pogoltane, imamo težavo. Omenjena je bila tudi goveja kost za v juho. vedno znova to ponavljam - to je recept za katastrofo! VSE goveje kosti, sploh kosti nog večjih živali so izrecno prepovedane. Za občutek naj pomaga to - v nekaj ugrizih moraš slišati hrustanje in pokanje kosti. Če tega ni, pomeni, da je kost pretrda in da so na vidiku težave - ali lomljenje zob ali lomljenje kosti na debele kose, ki se bodo pogoltnili in so nemogoči za prebavo.
Od svinjine priporočam tole (ampak kasneje):
- repe (to ne bi smelo biti problematično, samo da niso premajhni)
- prsna kost - kot pri perutnini je tudi tu večina hrustanca, kost zelo mehka
- kasneje mogoče hrbet z rebri, bolj za obglodat (moji šeltiji dobijo vedno najmanj 10-centimetrski kos, zato da so prisiljeni glodati, pri tvojem psu najmanj 20 cm - lahko tršo sredino zavržeš, ko obgloda)
- glave, lahko na pol prerezana
Moji dobijo kosti vsak drug ali tretji dan. Če npr. dam nekaj zelo kostnatega, kot je svinjski hrbet z rebri, bo pred tem 2 dni in po tem 2 dni samo meso in kak kos organov, potem sledi kaj lažjega, npr le rep, nikoli ne bi dajala le svinjskih hrbtov zaporedoma.
In še glede organov - razreži na manjše kose in daj le kot prilogo k rednim obrokom (seveda s preračunano težo). Če ima pes prebavne motnje, komot izpustiš cel teden ali dva. Možgane dajaj po eno žlico, ne po 200 gramov hkrati. Saj gre čisto po zdravi pameti - če bi pes pojedec cel plen, npr. zajca, bi bilo možganov le za žlico. Pri celem prašičku, ki bi ga pes jedel kak teden, je možganov za teniško žogico, pri celem teletu le za grenivko (pa bi bilo tele za nekaj tednov).