Surova hrana

irenchy · 1189027

Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1470 : 27 Oktober 2011, 22:20:47
Register odobrenih živilskih obratov v R Sloveniji
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/registri/register_EU_obratov.pdf

Hvala za ta seznam. Seveda nobenega perutninarja v našem koncu...

Tejch, izgleda, da je največ klavnicin predelovalnic, pa posebno perutninarjev ravno okoli Maribora. Madona, bo to zastonj mesa. Moraš poklicati direkt v klavnice (ne v pisarne), vedno kliči zelo zgodaj zjutraj, ker zaključijo že ob 11.00-12.00. Pač prosi, če lahko prideš po ostanke za psa - ponavadi dajejo goltance, sapnice, tkivo, ki binglja okoli tega, mogoče vampe, penise. Skoraj vse ostalo gre naprej v predelovalnice (na tem seznamu so v tabeli Mesni izdelki). V mojem primeru gredo v predelovalnico vsi organi, srca, glave, kože. Potem se zmeni še s temi (jaz hodim v oboje), tukaj moraš za nekatere stvari plačati, ampak so nižje cene.

Lososove glave/rep dobim v ribarnici v Mercatorju, dajo zastonj (čeprav uradno naj bi se to prodajalo po nizki ceni). Se že poznamo, treba pa se je zmeniti v naprej, nimajo vsak dan. Drugače pa so najcenejše sardine, ki imajo tako in tako veliko omega 3 (cirka 4, 5 eur za kilo).



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1471 : 27 Oktober 2011, 22:36:31
Očitno so tile kakci in prehranske navade od vsakega psa odvisne. Je pa moja kr malo neumna, če se lahko tako izrazim  ::) . Večkrat sedaj pusti svoj obrok, potem pa gre kakce na sprehodu jesti. Danes npr. je zjutraj dobila vampe, nekje pol kile. Pa ni nič pojedla. Potem je dobila pred sprehodom malo zelenjavne juhe in prej malo suhih briketov. Pa je obojega čisto malo pojedla. No, potem pa je na sprehodu kakce jedla  ::)

Po drugi strani je to stvar treninga, nič drugega. Pač delaj na odpoklicu, dokler ni 100% odpoklica, pač ne spuščaj iz vrvice. Spusti jo tam, kjer veš, da skoraj ni verjetnosti, da so kakci... Tako in tako se priporoča, da se pse, ki še nimajo odpoklica, spušča le tam, kjer MI lahko nadzorujemo okolje (ograjeno, npr. kako teniško igrišče).

Na drugi strani pa pač sprehod izkoristi za veliko nagrajevanja (jaz imam kocke mesa v taperverčku). Če greš ven s pomočnikom, naj ti jo drži, ti teci stran, jo pokliči in pomočnik naj jo spusti , ti pa nagradi, ko te dohiti (da povezuje zabavno lovljenje s tabo in ne srnami in zajci). Čim bolj bo pozorna nate, manj časa bo imela, da voha po tleh. Če išče kakce, pomeni da je že pozabila nate in da misli, da je sprehod čas, da se te ignorira. Seveda se kakec zgodi vsem, ampak delaj pač v preventivno smer.

Če kdaj ti prva opaziš kakec, jo začni avtomatično takoj hraniti s priboljški. Nič ne zahtevaj, nič ne čakaj, da bo ona kakec opazila, samo po tekočem traku hrani in hodi stran. Npr. mi živimo bolj na vasi, ni veliko prometa. Ko sem šla po dolgem času ob glavni cesti (100-metrski odsek na poti iz sprehoda), se je moj mlajši pes grozno prestrašil in začel vleči stran od ceste, zaradi strahu. Jaz sem pripravila hrano in samo mirno hodila. Ko se je začel približevati avto, sem samo dala hrano v usta, čeprav je gledal čisto stran od mene. Čisto pred vsakim avtom sem zarinila priboljšek v usta. Že drugi dan, ko smo šli spet ob cesti, je nehal se bati in tretji dan je začel ob vsakem avtu, ko se je približeva, gledati vame in hoditi poleg. Ajde, nagradi me!!! Avto je postal dražljaj za nagrado. Ti hočeš isto doseči s kakcem, čisto klasično pogojevanje.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1472 : 28 Oktober 2011, 18:24:00
Glede mesa imam pač srečo :P . Hvala bogu  :) . Ampak upam da bom vsaj kakega našla, ki kaj ven daja... Verjetno se bo že kak našel. Najbolj me itak ribe zanimajo, pa tudi govedina, svinjino pa itak dobim za 0,50€/kg, piščanca pa dobim vratove ali hrbte za nekaj čez 1 € (samo zadnjič so bili hrbti 2 € pa nimam pojma zakaj)  :-\ . Drobovino bi tudi potrebovala, ker je vseeno draga v trgovinah  ;) .

Glede odpoklica... Odpoklic je OK, ampak še ni 100%. Je pa na sprehodu spuščena že od začetka kot jo imam in mislim, da se je tako najbolj naučila ;) . Ker ko je pes še čisto mlad vedno hodi za tabo in mu pač govoriš pridi, ga kličeš in mu daješ priboljšek kot te lovi ;) . Se mi zdi da ga je takrat najlažje naučiti ;) . Tega glede kakcov pa še nisem delala - filanja z priboljški. Je bilo tako, da pač ko hodima na sprehodu če so kakci jo pač poskušam nekako odvrniti od tega da bi jih jedla, če pa vidim da keterega začne pa fuj, če spusti dobi nagrado, drugače pa jo skregam  :-\ . Bom sedaj delala tako kot si rekla, upam da bo pomagalo ;)-



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1473 : 29 Oktober 2011, 18:19:17
Srcu se bodo pa to rundo odpovedali v mojo korist ;). :P

Tjaša, kako pa pripraviš srce in kakšno je? Se namreč ne spomnim, da bi ga v življenju kdaj jedla. Mama pa pravi, da so ga včasih jedli in da je bilo dobro, mehko.



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1474 : 30 Oktober 2011, 11:07:12
Ima kdo sliko kako zgledajo penisi, ki jih dobite? Imam občutljiv želodec, zato je naš edini mesojedec v družini prikrajšen za razne goltanec, sapnice,..



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1475 : 30 Oktober 2011, 11:17:23

Povejte, so se kakšni prijatelji, znanci od vas nalezli hranjenja s surovim mesom? Sploh komu priporočate ali ste raje tiho?

Z veseljem sem povedala, zakaj bi skrivala. Sem tudi na FB objavila album surove prehrane in preko zs so se začele debate,.., za par vem, da sedaj hranijo svoje pse na tak način. Nekateri še vedno mislijo, da so briketi edina hrana.



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1476 : 30 Oktober 2011, 11:38:45

Aja pa še nekaj. Ker živim v bloku in nimam vrta, kjer bi lahko pes jedel, me zanima tisti, ki živite v stanovanju kam dajete jest surovo vašim psom? Je veliko packarije? Veliko nosijo okrog ali se bolj zadržujejo na enem mestu in v miru glodajo? Mi ni do tega, da bi morala po vsakem obroku počistiti cel parket.


Od samega začetka, sem mu nosila večje kose na pojstlo, na kateri je občasno ležal. Poleti pa gloda na balkonu.
Manjše kose je pa dobival kar v skledo.






Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1477 : 30 Oktober 2011, 17:23:00
Ima kdo sliko kako zgledajo penisi, ki jih dobite? Imam občutljiv želodec, zato je naš edini mesojedec v družini prikrajšen za razne goltanec, sapnice,..

Jaz penisov nisem dobila že nekaj časa in nimam slik. Ni tako hudo, so dani ven iz kože, tako da niti ne uganeš, kaj to je. Goveji so zelo trdi, kot najbolj čvrsta guma, svetle barve, dolgi cirka 40 cm. Na eni strani se drži še nekaj rdečega mesa. Izredno težko jih je rezat,  moja starejša psica jih komaj zgrize.

Goltancev tudi trenutno nimam, bom pa napopala slikce od jagnječje sapnice s srcem, sem ravno dobila prejšnji teden. V bistvu meni sploh ni grozno. Za pse je bolje, da visi okoli čimveč mesa, da mesar goltanca ali sapnice ne preveč spuca, je pa zato na pogled bolj neurejeno. Če maš vrt, je to bonus:)



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1478 : 31 Oktober 2011, 17:53:53
Zdej mi pove teta, da so "zamenjali" stare kokoši. Ko sem jih vprašala, če so končale v skrinji, mi je odvrnila, da so jih zavrgli, saj jih noben noče! 9 kokoši... Se ni spomnila, da imam pse.

Podarim nekaj kg govejih jeter, saj nimam prostora v skrinji, zato čakajo v hladilniku. Okolica Senožeč. Več preko zs.



Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #1479 : 31 Oktober 2011, 19:02:26
Bom še tule vprašala:  kako naj vprašam pri mesarju, da mi pripravi "prave" mesnate kosti? Zadnjič sem dobila nekaj velikih okroglih sklepov s polno hrustanca in "kitami" in nekaj skoraj golih kosti, ki seveda niso primerne.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1480 : 31 Oktober 2011, 19:49:53
Podarim nekaj kg govejih jeter, saj nimam prostora v skrinji, zato čakajo v hladilniku. Okolica Senožeč. Več preko zs.

Jetra že so rezervirana.  :) Bom samo še enkrat opozorila, da se jih ne hrani več kot 5%, torej bo treba k tej količini dodat še veliko mesa.




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1481 : 31 Oktober 2011, 20:15:27
Bom še tule vprašala:  kako naj vprašam pri mesarju, da mi pripravi "prave" mesnate kosti? Zadnjič sem dobila nekaj velikih okroglih sklepov s polno hrustanca in "kitami" in nekaj skoraj golih kosti, ki seveda niso primerne.

Mesarju ne smeš omeniti besede kosti, ker boš dobila gole:)) No, kakšen mesar je to, a ima svinjino in teletino? Jaz kupujem od svinjskih kosti vrat z rebri ali prsno kost. Samo to je za ljudi mišljeno in so še kar mesnate (čeprav to moji psi dobijo redko in naokoli moram razporediti precej obrokov mesa in organov). Vse, kar so za mesarja odpadne kosti, je spucano v nulo, tako da ni najbolj primerno.

V predelovalnici naše kmetijske zadruge pa vprašam za goveje hrustance in dobim del reber, ki so pretežno hrustančasta, se še držijo hrbtenice, gor je pa še nekaj loja (in pretežno to me zanima). Dolga so pol metra in rečem, naj mi ne razrežejo. Doma dam to sama na 4 dele (zarežem in razlomim na pol po sklepih, da ni ostrih robov). To ni ravno idealno, ampak imam manjše pse, ki poglodajo le hrustančasta rebra in loj (da bi pa vse to pojedli, bi bilo pa preveč).

Lahko vprašaš tudi za glave, ker je gor ogromno neuporabnega mesa in jih mogoče dobiš zastonj. Če ima mesar kake kite, seveda prišteješ med mesnato meso.

Okrogli sklepi so verjetno debeli kravji? Tega ne priporočam... Žal, tisto kar mesarji lahko dajo zastonj kot kosti, je za pse več ali manj neprimerno in nevarno.



Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #1482 : 01 November 2011, 10:44:23
Uh, hvala za pojasnila Taar! Se mi je kar zdelo, da bo treba drugače pristopit k stvari..  :)

Mesarja sicer poznam in mi določene stvari zrihta tudi iz klavnice, ampak mu je treba znat povedat, kaj je primerno in kaj ne.

Ali primernost naštetih delov s kostmi velja tudi za XXL (50 kg+) pasme?



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1483 : 01 November 2011, 13:16:14
Targret, tako velikemu psu bi na tvojem mestu hranila razne glave - jagnječje, goveje. Delež mesa pa pač dobiš s kakšnim Nimrodom, če nimaš drugega vira. Pa kakšne cele kokoši bi bile tudi fajn. Mesarja lahko prosiš tudi za pljuča (nekateri menijo, da spadajo pod mišičnato meso, zato hranijo več kot 5% - tudi jaz to počnem, ko jih imam več, in je vse ok). Za delež organov potem rabiš samo še npr. ledvice/vranico (če hraniš glave, spadajo pod organe tudi oči in možgani) in tistih (do) 5% jeter.

Imaš dovolj veliko skrinjo?  :)




Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1484 : 01 November 2011, 13:24:27
Je kdo že hranil neočiščene kokoši?



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1485 : 01 November 2011, 21:09:50
Je kdo že hranil neočiščene kokoši?

Jaz ne, ampak čreva bi jaz vsekakor dala stran, zaradi zajedalcev. Perje pa tudi ne vem, jaz raje ne bi:)

Sem pa dobila zajčje glave, na katerih pa so se (šok) držali še celi kožuhi in tačke. Torej potegnili so samo zajca ven in odrezali na vratu. Potem sem sama nekako slekla te glave, saj je kar šlo, ušesa pa sem pustila cela gor (so čisto rahlo kosmata). Psi so seveda vse veselo pojedli, brez težav.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1486 : 01 November 2011, 23:25:08
Je bilo tako, da pač ko hodima na sprehodu če so kakci jo pač poskušam nekako odvrniti od tega da bi jih jedla, če pa vidim da keterega začne pa fuj, če spusti dobi nagrado, drugače pa jo skregam  :-\ . Bom sedaj delala tako kot si rekla, upam da bo pomagalo ;)-

Na splošno je važna preventiva pred kurativo- čim manjkrat naj ''trenira'' iskanje in žrtje kakcev (večkrat bo to naredila, bolje ji bo šlo iskanje), deloma lahko to postane zgolj navada. V praksi to pomeni tvoj nadzor. Tam kjer veš, da je polno kakcev, pač vrvica, potem jo spusti, ampak takrat aktivno delaj z njo, naj ne hodi po svoje.

Pa drži se preprostega pravila vzrok - posledica. Če že najde kakec, gre v njegovo smer ali ga že žre, klicanje itak ne bo delovalo, samo steci do nje, primi za ovratnico in odpelji stran (ne čakaj, da spusti, ker itak ne razume in bo poskusila vse pogoltnit). Nič priboljškov, ker to bi bilo kot psi, ki iščejo droge. Pes bi videl vzročno zvezo:

- Če najdem kakec ali ga začnem jesti in pljunem >> priteče do mene in dobim priboljšek (se mi splača, to bom ponavljala vsakič)
- Če grem mimo kakca >> nič ne dobim, me ignorira (očitno moram iskat kakce, da kaj dobim)

Ko greš stran deset metrov od kraja zločina, jo spusti, pokliči in če ti sledi, sedaj šele dobi nagrado (priboljšek bo tukaj nagrada za mini odpoklic). Oštevanje pa itak ne pomaga nič.

Ko pa gre sama mimo kakca, da si ga ti videla, ona pa ne, pa samo priboljški usta (ker ga je uspešno prezrla). Ali pa ti sama najdi kakce za vajo, njo imej na vrvici in hodi mimo kakcev 5-10 metrov stran in samo filaj priboljške v usta. Da se nauči, da se kakce ignorira.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1487 : 01 November 2011, 23:36:12
Mesarja sicer poznam in mi določene stvari zrihta tudi iz klavnice, ampak mu je treba znat povedat, kaj je primerno in kaj ne.

Ali primernost naštetih delov s kostmi velja tudi za XXL (50 kg+) pasme?

Marjeta je objavila link na vse možne klavnice in predelovalnice v Sloveniji:
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/registri/register_EU_obratov.pdf

Če imaš XXL psa, se ti bo to zelo splačalo, lahko skoraj zastonj čez prideš. Najbolje je klicati direktno v klavnice. Poglej si eno stran nazaj moj copy paste, kjer so navedene vse primerne kosti in kaj spada pod meso (sapniki, goltanci, vampi n podobne eksotične stvari:). Kosti so namreč še najmanjši problem, ker jih lahko psi dobijo cca 10%. 10% organov tudi ni težko dobiti (jaz vse zastonj v predelovalnici mesa dobim), problem je tistih 80% mesnatega mesa dobiti. Tako da probaj se zmeniti s klavnico za vse, kar ti lahko dajo, ker to ne sme priti do mesarja in trgovin (po pravilih) - goltanci, vampi, sapnice, penisi, kake kite, maščoba. Pa poskusi najti vir govejega srca, ki se šteje pod mišice (jaz ga dobim za 2,3 evra).

Za XXL psa seveda pridejo v poštev večje kosti, ampak nič govejih ali telečjih nog. Druge telečje kosti bi šle, svinjske so še mehkejše, jagnjetina tudi, perutnina pa je tako in tako najmehkejša. Glave so fajn, ker je gor veliko mesa. Pa mogoče lopatice, medenica? Samo spet, če ti da to golo, jaz ne bi vzela. Plošče hrustanca so okej, to ne lomi zob.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1488 : 02 November 2011, 00:54:48
Primer mesnatosti kosti. Na prvi sliki so svinjske prsne kosti,še kar mesa gor, kupljene za 0.99 eur. Pojedo vse, ker je zelo mehka.


Goveja hrustančasta rebra, zastonj, ampak gor ni nič mesa. To sem sama dala na 4 dele in bo malo za obglodat, kaj dosti pa ne bodo pojedli.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1489 : 02 November 2011, 01:23:43
Tako izgledajo ovčji organi, ko jih dobim - na sapnici visijo pljuča, jetra in srce (štiri kompleti):




Poberem pljuča in jetra za posebne obroke, srce pustim na sapnici za en obrok. Je v nekakšni membrani, tisto zadebeljeno na vrhu. Ob sapnici poteka požiralnik (rozasta cevka, ki poteka ob beli sapnici):



Zdaj vidim, da mi anatomija šepa... Namreč v klavnici dobim goveja žrela, ne požiralnikov (očitno je požiralnik cev, ki poteka vzporedno s sapnico, duuuh). Vsako žrelo tehta najmanj 1kg, okrog je še kar dosti mesa. Zelo priporočam.
http://www.daviddarling.info/encyclopedia/L/larynx.html



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1490 : 02 November 2011, 01:33:13
Najnovejše odkritje v mesni predelovalnici, kamor hodim po srce in organe. Mesarji so temu rekli goveje obreznine. Tanka plast mišic, obdana z membrano. Ugibam, da to pride ob govejem srcu, ker je natanko taka oblika mesa ob jagnječjem srcu/organih.  Stane 2,7 eur/kg, najnižja cena za govedino, takoj za srcem, ki je 2,3 eur/kg.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1491 : 02 November 2011, 08:40:13
Na splošno je važna preventiva pred kurativo- čim manjkrat naj ''trenira'' iskanje in žrtje kakcev (večkrat bo to naredila, bolje ji bo šlo iskanje), deloma lahko to postane zgolj navada. V praksi to pomeni tvoj nadzor. Tam kjer veš, da je polno kakcev, pač vrvica, potem jo spusti, ampak takrat aktivno delaj z njo, naj ne hodi po svoje.

Pa drži se preprostega pravila vzrok - posledica. Če že najde kakec, gre v njegovo smer ali ga že žre, klicanje itak ne bo delovalo, samo steci do nje, primi za ovratnico in odpelji stran (ne čakaj, da spusti, ker itak ne razume in bo poskusila vse pogoltnit). Nič priboljškov, ker to bi bilo kot psi, ki iščejo droge. Pes bi videl vzročno zvezo:

- Če najdem kakec ali ga začnem jesti in pljunem >> priteče do mene in dobim priboljšek (se mi splača, to bom ponavljala vsakič)
- Če grem mimo kakca >> nič ne dobim, me ignorira (očitno moram iskat kakce, da kaj dobim)

Ko greš stran deset metrov od kraja zločina, jo spusti, pokliči in če ti sledi, sedaj šele dobi nagrado (priboljšek bo tukaj nagrada za mini odpoklic). Oštevanje pa itak ne pomaga nič.

Ko pa gre sama mimo kakca, da si ga ti videla, ona pa ne, pa samo priboljški usta (ker ga je uspešno prezrla). Ali pa ti sama najdi kakce za vajo, njo imej na vrvici in hodi mimo kakcev 5-10 metrov stran in samo filaj priboljške v usta. Da se nauči, da se kakce ignorira.

To sem zadnjič delala na sprehodu ja. Da sma šle mimo kakcev oz. že po kakcih (eden je gnoj trosil) pa sem ji priboljške filala, tako, da ji je uspelo samo dvakrat v kakec ugrizniti  ::) . Pa priboljškov sploh več ni hotela vzeti  ::) . Pa je tak požeruh. Očitno so kakci boljši. Pa če gre preveč stran od mene ali pa začne kaj vohati po tleh jo pokličem in narediva kak trikec, potem pa se me bolj drži ;) . Drugače sem pa prej delala to, da spusti kakec oz. drugo svinjarijo. Tega z kakcom potem več ne bom delala, za ostalo svinjarijo pa samo to pomaga, ker bi bila velika škoda če jo poje (vrečke, robčki), pri kakcu pa ravno ni  ;)
Če vidim da je stran od mene in ima kakec včasih deluje odpoklic ;) . Če pa k njej laufam pa mi potem začne bežati - z kakcom v ustih  ::) . Takrat še samo fuj deluje. Tako da se mi zdi najbolje da delam tole filanje priboljškov ko so v bližini kakci in če uspe kakšnega najti - fuj  :)

Taar, jaz včasih dobim takšne svinjske obreznine. Samo meso in membrana, zraven pa se še navadno drži kak košček jeter, ledvic ali vranice ;)



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1492 : 02 November 2011, 09:51:25


lih to je šlo men najbolj na bruhanje, zraven so bla še jetra, pa ne zarad tega, k bi blo kej nagravžnga, ampak k sem vlekla vn z vrečke se je vleklo k kakšna čreva, fuj...



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1493 : 02 November 2011, 11:10:56
Najnovejše odkritje v mesni predelovalnici, kamor hodim po srce in organe. Mesarji so temu rekli goveje obreznine. Tanka plast mišic, obdana z membrano. Ugibam, da to pride ob govejem srcu, ker je natanko taka oblika mesa ob jagnječjem srcu/organih.  Stane 2,7 eur/kg, najnižja cena za govedino, takoj za srcem, ki je 2,3 eur/kg.


To sem tudi jaz zadnjič dobila in je bilo super predvsem za mačke, saj mi ni bilo treba skoraj nič rezat, ker je tanko. Je mogoče to trebušna prepona? Se tudi sama namreč učim anatomijo.

Hvala tudi za poučitev o žrelih - tudi jaz nisem najbolj vedela, kaj so tisti kosi. So pa res fajn, ja. Predvsem zato, ker jih ta večja psica ne more tako hitro pojest, ampak si mora kar nekaj časa vzet zanje.

Jamsi, meni ni skoraj nič več nagravžno, sem se privadila. Še celo jagnječje glave sem začela sama sekat, odkar je prišla ta mala psička k hiši. Do sedaj mi jih je moral oče, fant pa mi jih ni hotel sekat niti pod razno. Verjetno zaradi oči. Zadnjič se mi je vsebina očesa scedila na nogo (superge z luknjicami, da dihajo) in je prebilo tudi nogavico - sem začutila mokro. Takoj sem vrgla vse v pranje.  :)



Jamsi

  • *
    • Prispevkov: 497
    • Točke: 0
Odgovori #1494 : 02 November 2011, 12:19:38

Jamsi, meni ni skoraj nič več nagravžno, sem se privadila. Še celo jagnječje glave sem začela sama sekat, odkar je prišla ta mala psička k hiši. Do sedaj mi jih je moral oče, fant pa mi jih ni hotel sekat niti pod razno. Verjetno zaradi oči. Zadnjič se mi je vsebina očesa scedila na nogo (superge z luknjicami, da dihajo) in je prebilo tudi nogavico - sem začutila mokro. Takoj sem vrgla vse v pranje.  :)

Dobri ste!  ;)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1495 : 02 November 2011, 18:07:19
No meni je bil največji podvig doslej odiranje zajčjih glav, ker so bile popolnoma cele, še v koži... na katero so bingljale tačke... Sem škilila in gledala mimo, pa je šlo. Vendar pa si rečem, da na ta način vsaj hvaležno pospravimo stvari, ki bi jih danes ljudje vrgli stran... in da če bi mi pojedli vse, kar je na živali, bi morali vzrejati za hrano dosti manj živali.

Ampak je res smešno, da še srca ne jemo več:) Zadnjič me je mesar vprašal: ''A to bo pa za srčkov golaž, ne?'' Niti ne:))



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1496 : 02 November 2011, 18:10:30
To sem tudi jaz zadnjič dobila in je bilo super predvsem za mačke, saj mi ni bilo treba skoraj nič rezat, ker je tanko. Je mogoče to trebušna prepona? Se tudi sama namreč učim anatomijo.

Bom naslednjič vprašala, ker zdaj pa še mene zanima. Nagibam se k temu, da je to bolj med organi, tam nekje med srcem, pljuči in jetri?

Do sedaj najbolj bizarna stvar je bilo pa tkivo, ki binglja okoli žrel. Skoraj vijolično, okoli čisto mehko, notri pa tako kitasto, da se je komaj dalo razrezat (sam bilo je pa zastonj goveje meso:))



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #1497 : 02 November 2011, 18:22:56
Ampak je res smešno, da še srca ne jemo več:) Zadnjič me je mesar vprašal: ''A to bo pa za srčkov golaž, ne?'' Niti ne:))

Mi še jemo srce. Pa želodec (svinjski, pa piščančje), pa vampe, jetra, možgane (jaz sicer ne), kurje kremplje, svinjske nogice in repe, piščančje vratove in hrbte. Kupimo cele piščance in pa svinjo z vsem pa potem večinoma vse pojemo (razen ledvic, vranice, goltancev, pljuč ipd. pasjih stvari, to dobi psička). Še svinjsko glavo mislim da za klobase porabimo ali smo uporabljali. ;) . Pač, vsi še ne mečemo vsega stran. In veliko takih stvari, ki so kao za pse je "ta boljših" za ljudi tako da se splača probati :P

Meni pa ni nobeno meso nagravžno. Sem najprej mislila, da mi bo, ampak mi sploh ni. Smrčke, goltance in vse čudne stvari lahko brez problema režem, primem z roko. Moji domači pa samo fuj in gledajo in govorijo kako lahko to primem  ::) . Pa kako smrdi pa ne vem kaj še vse (no res se malo voha, ampak da boš ravno skup padel od sile pa tudi ni)  :) :P

Je pa res zanimivo, kako se lahko anatomijo poleg hranjenja svojega psa z surovim učimo :P

Me pa zanima če je kdo kdaj dobil že kakšno svinjsko kožo. Jaz sem zdaj v zadnjih 2 paketih dobila neko čudno svinjsko kožo, trdo, pa malo mesa je gor, na nekih manjših trakovih narezano gor so pa nalepjene etikete  :-\ . In moram vse tisto prej dol potrgat preden dam jesti.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #1498 : 02 November 2011, 18:35:13
Moji babici sta vse to kuhali. Ko sem bila majhna so bile čisto prave koline, je pa tega manj zadnjih deset let. Kaj naredite z repi? Svinjskih nogic se še spomnem, so jih pokuhali in nato popekli za k ješprenu. Se pa v našem novomeškem mesnem centru (od Panvite) prodajajo svinjske glave, repki, nogice - vse prodajo do pike, tako da se zagotovo še je. Zadnjič mi je mesar rekel, da njemu je ful dobra svinsjka glava:)) Pečena, po moje. Drgač pa se v Beli krajini na ražnju pečejo cela jagnjeta in potem moj oče naslednji dan obere glavo:))

Sveže meso je res brez vonja, tako da kar se tega tiče, ni panike. In ja, zdaj sem kar oživela zanimanje za anatomijo, zdaj si predstavljam. Je živalsko (in človeško) telo res fascinantno. Npr. kako močne kosti so na lobanji, da zavarujejo npr. oči. Pa recimo opna, v kateri so možgani, je čisto tanka, ampak tako močna, da jo komaj predreš. Pa grlo/vrat je zaščiteno z neverjetno žilavim tkivom.

 Jaz nimam vira zastonj svinjine, vse kupim, tako da če je bila kdaj koža, je bila taka za kuhanje, čisto lepa. Ali pa recimo koža iz glav.



Marjeta_

  • *
    • Prispevkov: 178
    • Točke: 0
Odgovori #1499 : 02 November 2011, 18:37:39
Nekaj idej za pripravo hrane: http://www.offalgood.com/