Nika, Zara je jedla samo eno vrsto briketov. Z njo smo po 3 letih uspešno premagali alergijo do te mere, da brez problema je tudi vse ostalo.
Samo po surovem jo vedno zvije
Zdi se mi nujno razčistiti, da alergija NI enako kot driska ali bruhanje. Alergija je odraz oslabljenega imunskega sistema. Pri psih se ponavadi pokaže na koži - rdečica, mehurčki, neznosno sbrenje, potem, praskanje, grizenje kože. Zadeva pride počasi in izbruhne in traja kar dolgo, da se je telo reši (če se sploh). Tudi pri ljudeh se alergija pokaže ne z bruhanjem in prebavnimi motnjami, ampak s srbenjem oči, smrkanjem,oteženim dihanjem, vnetjem na koži. Pri tistih, ki pa so izjemno alergični na neko hrano ali pike določenih žuželk, zoženje dihalnih poti v nekaj minutah in celo smrt brez pomoči zdravnika.
Bruhanje ali driska NI alergija (ne nujno). Če je pes celo življenje jedel brikete, je kar lepa verjetnost, da bo po prvem obroku surovega pes bruhnil ali imel drisko, sploh če so zraven mešani briketi (ali v razmaku nekaj ur). To je prebavni odziv, ker v telo pride nekaj povsem novega in NE alergija. Moj mali je imel vodeno drisko, ko je dobil nekaj kockic plesnivega francoskega sira (če jaz sem imela tekoče blato...) in nikoli prej ne potem. Psica je bruhnila kosti in žolč enkrat na začetku surovega hranjenja, ko še nisem imela pojma, ker sem ji 3 večere zapored dala goveje kosti za glodat. Je bilo enostavno preveč.
Sploh če so mešani še briketi, je zelo težko reči, ali je res krivo surovo. Kot so napisali že drugi - briketi vsebujejo popolnoma druge sestavine kot le surovo meso in je potek razgradnje čisto drugačen. Primer študije, kjer so v prehrano psom zamešali različne vrste vlaknin in dobili zelo različne rezultate pri kakcih - od konsistence, trdnosti, količine blata, časa prebave (od 21 do 32 ur!, hitreje ko so prebavili, bolj mehko blato je bilo) in zmanjšane absorbcije hranil.
http://jas.fass.org/content/73/4/1099.full.pdfPri nekaterih dodanih vlakninah je bila teža kakca skoraj 3x večja od nanižje (to pomeni mehak, voden kakec). Z drugimi besedami, kakec psa je lahko čvrst že če je v briketirani hrani tista vlaknina, ki najbolj veže kakec skupaj. Brez te vlaknine bi bil kakec istega psa lahko člisto voden! In to ne pove nič o tem ali je taka hrana v celoti dobra ali slaba. Že če sprememba vlaknine v briketih povzroči tako razliko v statistiki kakcev, jo bo tudi mešanje briketov in mesa.
Prebavni sistem je lahko izjemno občutljiv/nazdražen ravno zaradi suhe briketirane hrane. Po drugi strani je za alergijo pomembno (ko res gre za aleregijo), da se imunski sistem krepi - z čim bolj naravno prehrano, čim manj različnih sestavin, čim bolj sveže, primerne omega 3 itd.
Zagotovo goveja rebra niso primerna izbira za občutljivega psa za začetek. Mogoče nikoli za takega psa. Začeti je treba po malo, majhna količina, mogoče samo rezina bolj nevtralnega, nemastnega mesa, brez kože. In to čim več ur po tem, ko je pes dobil brikete (ki se lahko prebavljajo tudi po 32 ur). Mogoče par dni brez briketov, samo majhni obroki mesa. Nemastni, mogoče brez kosti. Če že piščanca, ne hrbtov, kožo pa vsekakor pobrati dol. Začetniku nikoli dati ogromnega obroka (bruhanje in driska je lahko rezultat prevelike količine hrane). Mojadva šeltija ravno po piščančjih hrbtih najbolj prdita, se mi zdi, da niso ravno fajn.