Zdej sem razmišljal pa bral po različnih straneh, da v bistvu nima neke veze s čim začneš hranit dokler je to piščanec, ker se lažje prebavi pa, da se na začetku še ni treba preveč obremenjevat z % mesa, kosti itd. Z organi pa sploh ne še, ker jih dodamo kasneje, če sem prov razumel.
Jaz nisem niti s piščanci začela, ampak sem kar začela dodajat razne (neumne) kose:))) Pa še na pol sem brikete hranila... Pa ni bilo nič narobe.
No, praviloma naj bi res začel s piščanci, ker so pišč. kosti najlaže prebavljive in pomagajo uravnavati kakec. Tako da kupiš cele piščance, kar dobiš poceni in sam razrežeš na 4 ali 6 kosov. Kosi naj bodo čim večji, nič ti ni treba na drobno rezat.
Piščančji hrbti so zelo koščeni, tako da niso kaj posebnega. Res bolje, da začneš s piščancem, kjer je še vse meso gor. Npr. na prsih bo več mesa, na nogi tudi, na hrbtu pa malo manj. Če bo par dni vse okej, lahko začneš dodajat manjše kose rdečega mesa, npr. rezina govedina/svinjine. Na začetku raje ne preveč mastno. Jaz od rdečega mesa hranim pretežno goveje srce, ker to dobim v klavnici po 2,30 eur. Prva dva tedna ni treba nič preveč eksperimentirati, raje ostani pri piščancu in nekem rdečem mesu. Tako boš tudi preveril, če je alergija na kak tip mesa. Če se ti zdi,da je tvoj pes občutljiv, bi lahko začel dva dni celo s piščančjimi prsmi s kostjo vred (ki je res mehka).
Lahko se zgodi, da bo prve dni pes kaj izbruhal ali imel mehko blato. Moji niso imeli posebnih težav, je pa psica nekajkrat na začetku bruhnila ven kosti, ker sem po neumnosti hranila na pol gole telečje kosti:) Volkovi npr. ko najdejo plen, hitro vse požrejo in potem imajo eksplozivno drusko - to je sicer neprijetno, ampak ni bolezensko. Po organih in zelo mastnem bo kakec mehkejši, po bolj koščenem obroku pa bolj trdno.
Linki na klavnice po Sloveniji:
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/registri/register_EU_obratov.pdfSčasoma si probaj nati klavnico v bližini in se dogovoriti, da ti dajejo odpadne kose - vampe, penise, goltance, sapnice, maščobo, kite... Vse je uporabno. Moji so zelo veseli svinsjkih ali jagnječjih glav - tak obrok bo za psa bolj kompliciran in si bo vzel čas in ne le goltal.
Na dolgi rok (preko enega tedna ali dveh) se drži 10% kosti, 10% organov (od tega naj bo jeter max 5%), ostalo je meso, kamor spadajo tudi:
- vampi/želodčki
- kite, hrustančasto (npr goltanci, sapnice)
- koža
- srce
- jezik