Surova hrana

irenchy · 1189008

Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2130 : 01 Oktober 2012, 21:09:23
Taar prosim sporoči kakšna bo divjačina, če boš naročala, bi rada vedla iz prve roke, preden naročim (no bom naročala, ko dobim skrinjo :) )....
Zdaj pa še neko bolj tako vprašanje, kje vaši psi jejo? Jaz mu če je le mogoče dam zunaj, vendar pa je to kake 3x na teden, pol mam pa še problem zime, ko je mrzlo.. Balkon ni priporočljiv, ker se ga težko očisti, blazino ima iz blaga, tako da tudi ne preide v upoštev, zdaj je na tleh, pa pol pobrišem, samo je dokaj naporno, včasih je jedo na brisačah, pa vsak dan nova brisača za to, mi je malo preveč  ;D Vidla sem, da eni psi jedo na rjuhah, a pol jih morem vsak dan menjat (rjuho)?

Jaz sem naročila le 1x, bili so manjši koščki obrezkov, kite. Mislim,da je pod evro za kilo:
http://www.nimrod.si/

Nisem pa več naročila, ker je bilo vmesa nekaj takih delov, ki jih moja psica ni hotela niti pogledati, kar odmikala se je. Pa je drugače izredno požrešna. Pravijo, da je kakovost zadnje čase padla, lahko pa poskusiš.

Moji psi jedo na vrtu, ker itak pojedo zelo na hitro. Če je dež in ko bo res mraz, bodo jedli v hiši na kakih brisačah. Ponavadi kar tiste brisače, ki gredo potem v pranje. Če je mehak kos srca, itak pojedo stoje, niti ne rabim brisače. Brisačo rabijo le, ko imajo obrok kosti. POzimi isto rjuho ali brisačo porabim ziher večkrat:)

Še boljša varianta pe je, da kupiš plastični prt ali zavese za tuš kabine (prodajajo na metre). To potem po jedi enostavno obrišeš/opereš.



Boo

  • *
    • Prispevkov: 400
    • Točke: 0
Odgovori #2131 : 01 Oktober 2012, 21:11:51
Moj je v svojem boksu na hodniku. Vcasih si vse skupaj pobere, odnese na balkon in tam lepo na izi zveci.



Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2132 : 01 Oktober 2012, 23:04:55
Uh, točno na tisti prt se pa nisem spomnila  ;D  Moj VSE pobere iz posode, da na tla in pol je, ni važno kak velik kos je  :)   
Mogoče pa probam divjačino, ker sem malo povprašala lovce in organe pa to, to oni vse porabijo, da nič ne ostane, žal :-\ ...
No NOx se je danes mastil z zajčjimi bedrci in teletino(ma ga razvajam :P)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2133 : 01 Oktober 2012, 23:13:33
Jaz posod ne uporabljam. Čisto vse si odnesejo v gobcu, itak pa dobijo en večji kos, nič narezanega.
Če pa hočeš, da je na nekem mestu, mu nastavi podlago (kak miren kot), ko pes pride gor, mu daj TAM meso. Če se odpravi drugam, ga samo pospremi nazaj na mesto. Moji ostanejo na brisači kar sami od sebe. Lahko pa tudi zagradiš kot, da je bolj definirano, npr. postaviš stol ali kaj takega.

Če imaš kletko za psa, lahko hraniš tudi tam. Eni hranijo v tuš kabini (če je z nizkim robom:))

Mogoče lahko najdeš kmete z ovcami, da ti dajo kako staro ovco poceni? Jaz dobim ovčje organe od jagenj, ki jih koljejo v naši kmetijski zadrugi (tega nihče noče).



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #2134 : 02 Oktober 2012, 13:34:18
Jaz redno naročam divjačino in res nisem imela slabih izkušenj. Vse se poje, brez izjem in zdi se mi, da divjačino obožuje. Moj se večinoma prehranjuje z divjačino in požiralniki, to je kar bi bilo od mesa, žal drugega ne dobim... Kupujem še svinjske kosti (tiste v sparju), ki jih prodajajo po 1,30.... ne vem če so na zadnje kaj podražili, zdi se mi da so... Kupujem še jetra, srce. Pljuča dobim s požiralniki, tako da ne kupujem posebej. So pa pljuča najbolj "nezaželen" organ : ))), enkrat sem morala pospravit nazaj v hladilnik in je pojedel naslednji dan.

Je na travi na dvorišču, tako da nimamo težav glede packanja.



chackk

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #2135 : 02 Oktober 2012, 14:31:27
Zivjo, sem lastnik 6 let starega nemskega bokserja, v preteklosti je imel veckrat vneta usesa. Po obisku pri veterinarju, je ta menil, da je po vsej verjetnosti alergicen na piscanca in je predlagal da zamenjamo hrano (bil je na Royal Caninu). Zamenjali smo jo pa za jagnje, prejsnji so bli ful bolj mastni (nevem tocno proizvajalca hrane, nek italijanski ce se ne motim... No pa saj nima veze.) pa odkar ima to hrano res ni bilo tezav z usesi, piscanca pa se vedno dobi pa nima nobenih tezav, tako da sem siguren da ni bil kriv piscanec ampak verjetno vsa svinjarija v hrani.
V glavnem definitivno greva na surovo. Zaenkrat mi je bilo predlagano da najprej en dan postim, naslednje 2-3 dneve hranim izkljucno piscancji hrbet potem pa zacenjam menjavat z piscancjim tacam (en obrok hrbet, drug obrok tace...) dokler nima 7 dni skupaj dober kakec.
to naj bi bil zdaj nacrt za prvi teden ali dva.
Mi lahko kdo potrdi to tehniko, vsaki predlogi in nasveti so dobrodosli.  Aja pa se opravicujem glede sumnikov, trenutno sm na telefonu...



chackk

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #2136 : 02 Oktober 2012, 17:04:48
Tako piscancjega hrbta nisem uspel dobit, dobil sem pa kar nekaj piscancjih kosti pri mesarju, res me bega kateri del piscanca je to... ampak je mesa res cisto malo gor mogoce 2% tko da to ne pride u postev. Dal sem mu pa par manjsih koščkov mesnatih kosti, ki so bile zravn pa je pojedel s takim apetitom, da res ni... Zdej sem razmišljal pa bral po različnih straneh, da v bistvu nima neke veze s čim začneš hranit dokler je to piščanec, ker se lažje prebavi pa, da se na začetku še ni treba preveč obremenjevat z % mesa, kosti itd. Z organi pa sploh ne še, ker jih dodamo kasneje, če sem prov razumel.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2137 : 02 Oktober 2012, 18:42:00
Tako piscancjega hrbta nisem uspel dobit, dobil sem pa kar nekaj piscancjih kosti pri mesarju, res me bega kateri del piscanca je to... ampak je mesa res cisto malo gor mogoce 2% tko da to ne pride u postev.

Chackk, imaš kontakt z mesarjem, ki kolje piščance? Ker jaz sem do sedaj vedno kupila v normalnih trgovinah pač cele kose, z mesom gor.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2138 : 02 Oktober 2012, 18:56:02
Zdej sem razmišljal pa bral po različnih straneh, da v bistvu nima neke veze s čim začneš hranit dokler je to piščanec, ker se lažje prebavi pa, da se na začetku še ni treba preveč obremenjevat z % mesa, kosti itd. Z organi pa sploh ne še, ker jih dodamo kasneje, če sem prov razumel.

Jaz nisem niti s piščanci začela, ampak sem kar začela dodajat razne (neumne) kose:))) Pa še na pol sem brikete hranila... Pa ni bilo nič narobe.
No, praviloma naj bi res začel s piščanci, ker so pišč. kosti najlaže prebavljive in pomagajo uravnavati kakec. Tako da kupiš cele piščance, kar dobiš poceni in sam razrežeš na 4 ali 6 kosov. Kosi naj bodo čim večji, nič ti ni treba na drobno rezat.

Piščančji hrbti so zelo koščeni, tako da niso kaj posebnega. Res bolje, da začneš s piščancem, kjer je še vse meso gor. Npr. na prsih bo več mesa, na nogi tudi, na hrbtu pa malo manj. Če bo par dni vse okej, lahko začneš dodajat manjše kose rdečega mesa, npr. rezina govedina/svinjine. Na začetku raje ne preveč mastno. Jaz od rdečega mesa hranim pretežno goveje srce, ker to dobim v klavnici po 2,30 eur. Prva dva tedna ni treba nič preveč eksperimentirati, raje ostani pri piščancu in nekem rdečem mesu. Tako boš tudi preveril, če je alergija na kak tip mesa. Če se ti zdi,da je tvoj pes občutljiv, bi lahko začel dva dni celo s piščančjimi prsmi s kostjo vred (ki je res mehka).

Lahko se zgodi, da bo prve dni pes kaj izbruhal ali imel mehko blato. Moji niso imeli posebnih težav, je pa psica nekajkrat na začetku bruhnila ven kosti, ker sem po neumnosti hranila na pol gole telečje kosti:) Volkovi npr. ko najdejo plen, hitro vse požrejo in potem imajo eksplozivno drusko - to je sicer neprijetno, ampak ni bolezensko. Po organih in zelo mastnem bo kakec mehkejši, po bolj koščenem obroku pa bolj trdno.

Linki na klavnice po Sloveniji:
http://www.vurs.gov.si/fileadmin/vurs.gov.si/pageuploads/PDF/registri/register_EU_obratov.pdf

Sčasoma si probaj nati klavnico v bližini in se dogovoriti, da ti dajejo odpadne kose - vampe, penise, goltance, sapnice, maščobo, kite... Vse je uporabno. Moji so zelo veseli svinsjkih ali jagnječjih glav - tak obrok bo za psa bolj kompliciran in si bo vzel čas in ne le goltal.

Na dolgi rok (preko enega tedna ali dveh) se drži 10% kosti, 10% organov (od tega naj bo jeter max 5%), ostalo je meso, kamor spadajo tudi:
- vampi/želodčki
- kite, hrustančasto (npr goltanci, sapnice)
- koža
- srce
- jezik




Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2139 : 02 Oktober 2012, 18:56:59
pa odkar ima to hrano res ni bilo tezav z usesi, piscanca pa se vedno dobi pa nima nobenih tezav, tako da sem siguren da ni bil kriv piscanec ampak verjetno vsa svinjarija v hrani.

Ja, ni isto - čisti kos piščanca se zelo razlikuje od piščančjih briketov, kjer je lahko še 100 drugih sestavin.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2140 : 02 Oktober 2012, 18:57:38
Zaenkrat mi je bilo predlagano da najprej en dan postim, naslednje 2-3 dneve hranim izkljucno piscancji hrbet potem pa zacenjam menjavat z piscancjim tacam (en obrok hrbet, drug obrok tace...) dokler nima 7 dni skupaj dober kakec.

Posta ti ni treba. Lahko že zvečer začneš s kosom piščanca, pa mogoče za prvič ne najbolj koščenem.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2141 : 02 Oktober 2012, 18:59:30
Zivjo, sem lastnik 6 let starega nemskega bokserja, v preteklosti je imel veckrat vneta usesa. Po obisku pri veterinarju, je ta menil, da je po vsej verjetnosti alergicen na piscanca in je predlagal da zamenjamo hrano (bil je na Royal Caninu). Zamenjali smo jo pa za jagnje, prejsnji so bli ful bolj mastni (nevem tocno proizvajalca hrane, nek italijanski ce se ne motim...

Surova hrana ni čudežna (lahkoda ne bo nič boljše),je pa moji psici zelo pomagala pri težavah s kožo. Prej je imela ves čas nove rane, vnetja, od surovega dalje je to potihnilo.



Tejch

  • *
    • Prispevkov: 645
    • Točke: 0
Odgovori #2142 : 02 Oktober 2012, 19:34:00
Bolje da začneš z celim piščancem, pa ga razrežeš na polovice ali četrtine, ker kake posamezne dele ti bo goltal pa še preveč kosti imajo ;)

Jaz sem pa začela z govejimi rebri in svinjskim mesom brez kosti, včasih pa je dobila še piščanca (koža+prsnica). Zraven je dobivala še brikete, konzerve in kuhano. Ni bilo nobenih problemov, mogoče zaradi tega ker je bila mladiček in je itak jedla veliko vrst hrane.

Vse vrste hrane ki jih moja je:
svinjina (goltanci, glava, prsnice, obrezki, hrbtišče, rebra, ledvice, vranica, oči, jetra)
govedina (obrezki, goltanec, pljuča, srce, jetra, ledvice, vranica, bikova jajca)
piščanec (spodnji deli nog, glave, hrbti, koža, prsnice)
ribe (kuhane sardeline in lososove glave, surovi obrezki filejev in maščoba, lignji, lososovo olje)

Vključila bom še divjačino in še kako vrsto perutnine (raca, puran), pa še več vrst svinjskega - srca in smrčki ter piščančje in puranje želodčke in srca. Seveda če bom našla kak dober vir  ;)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2143 : 02 Oktober 2012, 19:42:52
Gledala sem potopisno oddajo o Aljaski in je domačin na zraku sušil lososove hrbte in repe (kar ostane, ko poberejo fileje dol). To je prodajal za pasjo hrano. Imel je pa ptičarje in jim je metal te kose, so vse pogrizli. Tako da jaz sem svojim kar dala rep z par cm hrbta, rahlo pokuhano (ker čisto surovega se ne pritakneta). So zelo pazljivo vse zmazali, brez težav.

(Chackk, s tem še raje počakaj:)



march

  • *
    • Prispevkov: 1
    • Točke: 0
Odgovori #2144 : 02 Oktober 2012, 19:58:22
72 strani debat mi je preveč za prebrat,zato kar vprašam: surova hrana in reakcija na karakter psa?



Natalija

  • *
    • Prispevkov: 82
    • Točke: 0
  • Lastnica dvornega norčka ;)
Odgovori #2145 : 02 Oktober 2012, 20:26:35
72 strani debat mi je preveč za prebrat,zato kar vprašam: surova hrana in reakcija na karakter psa?

Mislim da nobena hrana nima nič s karakterjem psa pa tudi nobena ga ne spreminja.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2146 : 02 Oktober 2012, 20:58:17
72 strani debat mi je preveč za prebrat,zato kar vprašam: surova hrana in reakcija na karakter psa?

Itak da ne. To je čisti mit. Osebno poznam iz agilityja (pasjega športa) več trenerjev, ki hranijo pse surovo.
Na forumu za surovo je lastnica objavila sliko svojega labradorca, ki je surovo. Žogica mu je padla med kokoši, pa je potrpežljivo čakal ob nizki ograjici in sploh ni šel med kokoši (kaj šele da bi jih napadal). Pa točno te kokoši potem dobi za jest.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2147 : 02 Oktober 2012, 21:00:15
INstant rešitev za informiranje o surovem - facebook stran Raw Feeding (RF):
https://www.facebook.com/groups/261761471359/?fref=ts

Ravnokar objavljena fotka mačke, ki napada puranjo kračo (krača je večja kot maček:)



Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2148 : 02 Oktober 2012, 21:35:24
Mislim da nobena hrana nima nič s karakterjem psa pa tudi nobena ga ne spreminja.

Ok, tale mit je pa eden, ki meni gre naj bolj na žive, kot da bi rekel o človeku, vsejed človek, ki gre na presno hrano, kako to vpliva na karakter človeka... Je pa žal še veeeeliko ljudi, ki dejansko verjame, da pes po tem ko je hranjen surovo postane krvoločen in napadalen... Moj recimo sploh ne je sveže zaklanih živali, morajo vsaj dan ali dva počivat (odvisno od živali)...
Tako da, hrana in karakter nimajo nobene povezave :)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2149 : 02 Oktober 2012, 21:58:21
Moji polokajo tudi kri, ko odtajam ali ko prinesem meso iz klavnice, pa so popolnoma neagresivni, nedominantni in nasploh čisto neškodljivi psi. Ampak taki so predvsem zaradi pasme (temperament, ki pride iz vzreje).



Nox

  • *
    • Prispevkov: 250
    • Točke: 0
Odgovori #2150 : 02 Oktober 2012, 22:06:06
Ja moj tudi poliže kri, ko se odtaja, z užitkom, preden se loti mesa :D ... Je pa ful prijazen, nedominanten, igriv in cartljiv, imam pa pitbulla 8)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2151 : 02 Oktober 2012, 22:22:46
Nox, ti si myth buster:)



chackk

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #2152 : 02 Oktober 2012, 22:40:39
Chackk, imaš kontakt z mesarjem, ki kolje piščance? Ker jaz sem do sedaj vedno kupila v normalnih trgovinah pač cele kose, z mesom gor.

Nimam, bil sem pri mesarju pa, če se ne motim oni ne koljejo piščancev... No pa sem potem vzel celega piščanca pa sem tko naredil da sem ga dal na kose, pa je danes dobil eno kračo pa jo je iz takim užitkom pojedel... Drugače sem pa potem v Eurospinu kupil še piščančji hrbet, ene 6 kosov je za 2€, 1kg pa še malo...
No jutri bom dal kakšen hrbet pa mogoče malo piščančjih prsi da je še malo več mesa. Drugače pa hvala za pomoč, pa poročam kako bo šlo :)



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2153 : 02 Oktober 2012, 23:06:22
Drugače količinsko se priporoča od 2% do 4% telesne teže odrasle/idealne teže. Količina je čisto odvisna od pasme, velikosti, energetičnosti psa. Npr. mini čivava mogoče poje celo 5% svoje teže, kak lenoben maxi pes pa le 1,5% svoje teže.

Tudi ne dam vsak dan čisto točno - se že izravna preko par dni. Tudi ljudje ne pojemo vsak dan iste količine hrane.

Npr. za psa, ki tehta 8 kg, to pomeni od 160 g do 320 g.



Taar

  • *
    • Prispevkov: 994
    • Točke: 0
Odgovori #2154 : 02 Oktober 2012, 23:07:55
Chackk - še to. Če imaš v bližini Panvitino trgovino, priporočam. Imajo super izbiro svežega mesa, np.r svinjske repke, glave, parklje dobim samo pri njih.
http://www.panvita.si/



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #2155 : 03 Oktober 2012, 09:27:05
Jaz sem začela po šolsko : ), 10 dni je dobival 1/4 celega piščanca, dokler se ni navadil. Vmes so bile driske, pa sem ugotovila, da najverjetneje od kože, ker je mastna. Tako, da sem od začetka kožo lupila dol in je driska počasi nehala. Zdaj tega ne delam več, še vesela sem, da dobi kaj mastnega. Piščanec je fajn, da kuža dobi občutek za kosti (sicer jaz sem začela z mladičkom), dobro pa je, da so večji kosi, da jih sam pogrize in pogoltne, ker če so manjši se lahko zataknejo. Na začetku sem se vsakič znova navdušila, ko sem mu dodala kaj novega, kakšen novi kos mesa : ), s takim navdušenjem je vse pojedel.
Zdaj večinoma je divjačino, goveje in svinjske požiralnike s pljuči, srčki... Vsak tretji dan dobi svinjska rebra, zakopana v meso in pripeta na hrbtenično kost, skupaj z jetri. Zaenkrat te kosti dobim še kar ugodno, ne vem koliko še dolgo...
Vsako toliko kupim še jezik, ledvičke, goveje srce... žal to ni tako poceni, tako da tega ne je v izobilju. Hranim pa izključno meso in kosti, ne dodajam ničesar drugega (razen omega 3 kapsule). 



chackk

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #2156 : 03 Oktober 2012, 09:59:15
Taar hvala za nasvet, se bom pozanimal. Drugace je pa danes ponoci bruhal, zvecer je dobil piscancje bedro... Vmes so bile se kosti, sicer je baje normalno da bruhajo na zacetku ane? Danes zjutraj je bil kakec vredu, zjutraj pa je dobil se dva kosa piscancjega hrbta, tako, da upam da se mogoce danes kaj vnese z bruhanjem... Porocam zvecer kako bo :)



Fero

  • *
    • Prispevkov: 168
    • Točke: 0
Odgovori #2157 : 03 Oktober 2012, 10:54:58
Bruhanje je normalno od začetka, normalno je tudi, če to kar izbruhajo pojejo nazaj. Od začetka se želodec navaja na surovo in vzpostavlja nov način prebavljanja surove hrane. Je le drugače, kot briketi. Po moje sami hrbti niso ok, boljše je da je nekaj mesa gor. Torej 1/4 celega piščanca, res da je to belo meso, ki ni ravno dobro, ampak to je samo prvi teden. Boljše je rdeče meso. Piščančji hrbti so same kosti, jaz bi dodala kakšno belo, ali pa malo rdečega mesa zraven.



chackk

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #2158 : 03 Oktober 2012, 13:33:45
Sicer niso takobpusti te hrbti ampak bom vseeno dodal se malo belega mesa za zacetek pa upam da bo ok. hvala



chackk

  • *
    • Prispevkov: 34
    • Točke: 0
Odgovori #2159 : 03 Oktober 2012, 14:56:08
Aja se to sem pozabil... Zbruhal je skorajda cele kosti, pac toliko kolikor jih je razgrizel da je lahko pozrl ampak zgledale so kot da so bile v zelodcu nedotaknjene... Je to normalno, ker sem res cudno pogledal kako je lahko zbruhal tisto kost od bedra, je mogoce problem v tem da je premalo kost razgrizel, ker mi je res cudno, da so bile skoraj take kot takrat, ko jih je pojedel...