Manchester terier

Eki · 711016

Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1800 : 23 Marec 2008, 17:55:29
Napisala sem točno isto kot zdaj: oddajanje mladičev pred 7 tednom in necepljenih je nedopustno. Tudi je povsem jasno, kaj piše v zakonu, ne. O tem, kako butast in škodljiv je ta zakon sem pa tudi že pisala. Če je Mantera dala dva mladiča za čez praznike k novim lastnikom njena stvar. Tveganje je njeno. Mladiči sami od tega ne bodo imeli kakšne posebne koristi, škode pa tudi ne.Moram te pa pohvaliti, da si se spravil tako daleč nazaj moje poste brat, da si lahko izbrskal omenjeni citat. Res si priden, ni kaj. Mogoče si se celo kaj naučil. Je pa bilo zgoraj napisano v nekem čisto drugačnem kontekstu.
 
Aja, še vedno mi nisi zaupal katero pasmo vzrejaš. A se zelo motim, če rečem, da še nisi spravil gor nobenega legla?




aska

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 9.821
    • Točke: 43
  • AM Aska
Odgovori #1801 : 23 Marec 2008, 18:04:02
Aja, še vedno mi nisi zaupal katero pasmo vzrejaš. A se zelo motim, če rečem, da še nisi spravil gor nobenega legla?
Se moramo sprijaznit, da nam tega ne bo zaupal (nima pogum) in tudi sama sumim, da sploh ni vzreditelj oz. nobenega legla gor spravil. Če se motim, me popravite :)

lp


Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1802 : 23 Marec 2008, 18:27:34
Joj kakšna debata se je vnela tule... ::) Še moje mnenje. Kapo dol Manteri kako se trudi s socializacijo mladičev :). Take stvari bi moral početi vsak odgovoren vzreditelj (in mislim, da večina, ki resno vzreja vse to tudi počne). Vseeno pa se ne strinjam z oddajo (posojanjem) mladičev pred 6. tednom pa zagovarjajte to kolikor hočete :-[ (sama tudi ne zagovarjam zgodnjega cepljenja v začetku 6. tedna, saj je takrat dokazano nivo maternalnih protiteles še tako visok, da v veliki meri "blokira" cepivo). Mladiči se morajo tudi ogromno naučiti od svoje mame... In če je psica stabilna in primernega karakterja ter vzreditelj mladičem omogoči tako okolje, da jih zaposli sama preferiram oddajo po dopolnjenem 7. tednu 8).
Vrhunski vzreditelji kolikor je meni znano ne prodajajo mladičev pri 5 tednih. Marsikaj v tem obdobju še ni vidno (tudi glede karakterja). Sploh kadar imajo namen obdrzati kakega psa zase. Je pa res, da pogosto najbolj dominantne pse izločijo iz krdela, da ne nadlegujejo ostalih mladičev (če je potrebno).

No, evo, pospravljam v omare iz škatel in sem našla že prvo literaturo. Knjigo Karmen Zaharijaš: To, priden!

Citata
- iDEALNO JE, ČE MLADIČ ZAPUSTI LEGLO, KO JE STAR OKOLI 7 TEDNOV (v tem času si začne iskati svoj prostor za opravljanje potrebe, kar olajša navajanje na čistočo).

- Obdobje med 8. in 11. tednom pa je obdobje vtisnjenja strahu. Obdobje, ko se začne mladiček bati nenadnih glasnih zvokov, nenadnih premikov, drugih psov itd. Zato se v tem času celo priporoča izogibanje obiskom pri veterinarju, energičnim zahtevam, prehodu v novo okolje, k novemu lastniku.

Da to kaj misliti, kaj je bolje za mladička, kdaj ima večje težave v novem okolju?



Mantera kaj pa v isti knjigi piše o tem, če mladič leglo zapusti pred 6. tednom? Da ne bodo ljudje, ki tole berejo dobili občutka, da naj si mladiče res začnejo jemati iz legla pri 5 tednih... :-[

Lep pozdravček vsem skupaj :)!

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


rožica

  • *
    • Prispevkov: 1.969
    • Točke: 13
  • Athos & Best
Odgovori #1803 : 23 Marec 2008, 19:28:07
Meni osebno se zdi oddaja pred 7.tednom popolnoma nepotrebna. Posojanje mi pa sploh ne gre v glavo.  :-[

Obožujem pse, še posebej bernije!
http://www.athos-best.com


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #1804 : 23 Marec 2008, 19:34:28
Uh kam ste prišli s tole temo. ::) Mantera to kar ti delaš glede socializacije mladičkov je res vse super, ampak tole "posojanje"... tako bosta ta dva mladička, ki sta šla zdaj za čez praznike že v nove družine doživela dvakrat stres... prvi selitev v nov dom, potem selitev nazaj k tebi, kjer se bosta morala zopet zrangirat in najti prostor v krdelu, in potem po parih dneh še enkrat ko bosta spet odšla v nove domove.  ??? Ni smiselno. Po mojem mnenju bi novi lastniki komot počakali do 7-ega ali 8-ega tedna (če resnično misliš, da so že dovolj zreli, da gredo od doma pred 9-im tednom...) S 5-imi je pa malo too much, saj tudi otrok ne gre v šolo z 3-emi leti pa čeprav je med bolj zrelimi vrstniki recimo ;)

Lp nina




bariton

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #1805 : 23 Marec 2008, 19:58:09
Hvala vsem, ki ste, ne da bi me poznali, ugotovili bistvo mojega pisanja. Morda pa sem tako z vašo pomočjo preprečil rojstvo še enega REJCA! Čas bo pokazal svoje.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1806 : 23 Marec 2008, 20:26:45
Moja Loti ni taka mlekarica kot Boni, ki jih je tudi do oddaje konec 7, v začetku 8 tedna še hranila, no bolj so se crkljali.
Loti je imela že pri treh tednih malo mleka, tako, da sem Kali, ki je najmanj napredovala hotela že na umetno mleko dati, pa mi jo je potem uspelo s prvim pristavljanjem nekako zrediti. Tako, da pri Loti se zgolj crkljajo, mleka pa nima več. Na trdo hrano jih praviloma dam 24 dan, tokrat pa dan prej. Tako, da kar se hrane tiče, so že davno samostojni.

Kar se socializacije tiče, pridite in poglejte. Sama mladičke gotovo enkrat na dan vzamem nekam, kamor grem. Danes smo šli k moji mami, preprosto, da spremenijo okolje, da kaj novega spoznajo, vse to je socializacija. Med drugim smo se danes z mladički šli malo agilitija. Sem jim čez 10m predsobo nas tla dala palice, škatle krpe na stolu za tunel in podobne stvari in smo dirkali. Se sploh niso naveličali, a sem sama po treh ponovitvah z vsakim imela dovolj.

Sploh ne razumem, zakaj uporabljate izraz posojanje. Če bo mladiček njihov, potem to ni posojanje ampak prvo spoznavanje novega doma. In po tem, kar sem izvedela od ljudi, ki so na tak način dobili psa, ponavadi so jim ga dali za čez vikende, ko so imeli zanj več časa in to konec 5, konec 6 tedna, potem so ga pa že dobili, sem videla, da zna tudi to biti en način socializacije, seveda, če ljudje to znajo početi. In glede na to, da sem sama vzreditelj, ki sem 24 ur na dan za pomoč in nasvete lastnikom svojih mladičkov, ne vidim zadrege, zakaj tega ne početi. A to, da grem pa sama kam z mladički na obisk, da drugi hodijo k meni, pa s psi, pa da se gremo vozit, da vsak dan kakšnega ločim in sem ves dan samo z njim itd. to pa je nekaj čisto drugega ali kaj? Finta socializiranega mladička je, da se sproščeno počuti v katerikoli situaciji. Sama jim to skušam čim bolj omogočiti v času, ko so pri meni, kot vidite, imam tisoč načinov za to. Ko pa jih imajo drugi, jih tega učim. Je pa bolje čim več novega spoznati pred obdobjem strahu in ne ravno v njem, ko so spremembe v mladičkovem vsakdanu bolj nezaželjene. Skratka, pridite pogledati kakšni so mladički, koliko se jim vse, kar počnem z njimi zdi stresno, potem pa dajajte svoja mnenja.

In še enkrat: skočite v lase vsem tistim, ki mladičke dobivajo res v petem tednu, ne konec petega tedna, pa jih je kar precej v raznih tekmovalnih kinoloških krogih, tako pri agilitiju, kot klasiki, potem pa presojajte o odgovornosti vzreditelja.

A morda veste, da s svojimi mladički praktično takoj po oddaji začenjamo z igralnimi uricami, da se mladički vsak teden videvajo, ohranjajo stike, hkrati pa lastnikom pomagam z nasveti, kjer jih rabijo, jih učim prve pozornosti in prave igre s kužki. Koliko vzrediteljev se takoj po oddaji trudi za tako redno, tedensko vzdrževanje stikov? Ne vem, sama jih ne poznam.

Moji mladički bodo leglo zapuščali stari dva dni manj kot 7 tednov, torej ne filozofirajte v petih tednih, lepo prosim. Zakaj sem ta dva mladička za tri dni dala v njun novi dom (IN NE POSODILA) sem že razložila. Če jima je to stres, potem je stres vsaka socializacija.... In kot se po ne vem kolikokrat dnevno pogovarjam z njunima lastnikoma, ne doživljata nobenega stresa, sicer pa bosta sama povedala.

Do 7 tedna se lahko maldiček bistveno več nauči (to govori tudi omenjeni vir), kot kasneje, zato ta čas maksimalno izkoristim za socializacijo, zgodnje učenje in spoznavanje čim več novih stvari. Pa povejte vzreditelji, s koliko stavrmi seznanite svoje mladičke, na kaj vse jih navajate, na koliko različnega okolja, ljudi, ivali, predmetov, zvokov itd. Ta čas do 7 tedna je res treba maksimalno izkoristiti za vse novo, do mere, ki jo mladiček zmore. Napisala sem, da so npr. Bonini mladički zmogli kar nekaj manj, kot tile, zato je tudi socializacija teh drugačna, bojl intenzivna. Danes so spoznali dve simpatični kuži in eno flegmatično mačko, za katero nekaj minut sploh nisem vedela, če je živa, ker so kar po njej plezali, ona pa ležala z zaprtimi očmi (potem je seveda pobegnila). Jutri gremo k družini, kjer imajo kar nekaj vreščečih ptičev (ne le papagajev) in želvo. Danes sem se šla prvič s kletko z njimi vred sprehajati ob prometni cesti, da jih navadim na zvok avtomobilov in to bom sedaj počela vsak dan bolj intenzivno, ker imajo večkrat strah pred mimovozečimi avtomobili.  

Vsaka socializacija, spoznavanje nečesa novega, je lahko stres, odvisno od načina, kako jo narediš, od zrelosti mladička in od njegovega karakterja. Mene tile mladički presenečajo, to sem že napisala, da pred karkoli jih postavim, nimajo strahu, prej se kar zaženejo v tisto. Tudi na glasne poke in ne vem kakšne glasove za sekundo otrpnejo in poslušajo, trenutek kasneje se še igrajo naprej.

Za to leglo se med drugim prizadevam tudi, da je med njimi čim manj agresivne igre rangiranja, zato sem po cele dneve z njimi, razen ko spijo in jedo. To je zelo naporno, vendar upam, da s tem preprečim dominacijo in preveliko podrejanje. No, v tem leglu ne vidim nobenega, ki bi se podrejal. Dalton je edini, ki je ponavadi šel v en kot, ko so se drugi pretepali in raje zaspal, drugi so pra zelo igrivo pretepaški. No, sedaj, ko ni Spika je še Kali pretepačica. Čez eno leto bom glede na to, kaj bo it mladičkov karakterno nastalo sklepala ali je bilo moje ravnanje pravilno ali ne. Vedela sem, da jih fizično ne smem ločiti, zato sem poskusila s tem, da so skupaj, vendar se raje jaz čim več igram z njimi, kot da jih prepuščam lastni igri in s tem rangiranju in pretepanju.

Ninci, pri treh letih začno v nekaterih vrtcih že z zgodnjim učenjem tujih jezikov in podobnim, tudi moja hči ima to v vrtcu. Pa tega ne doživlja kot stres, obratno, sama me mori, da ji moram kupiti francoske pesmice in kakšno enostavno risanko v francoščini (trenutno imava barbapapo). Priznam, da sem bila tudi sama kot pedagog do tega skeptična, saj sem mnenja, da mora otrok najprej dobro obvladati svoj jezik, preden se nauči še kakšnega. A prepričali so me argumenti in primeri tistih, ki so se jezika učili (lahko tudi več) že od treh let dalje, kako bistveno večji posluh (ne napiflanost) so imeli do tistih jezikov. In moja hči, ki je v skupini v vrtcu najmlajša, večkrat preseneti z veliko večjim znanjem od petletnikov. Pa jo tudi nič ne silim, ampak sledim. Če si kaj želi izvedeti, ji to povem, greva po knjigico, si prebereva itd. Vprašaj tiste, ki hodijo k meni na obisk in ti bodo povedali, kako kar naprej govori in to večkrat take stvari, za katere meni ni jasno, kje jih pobira, ker se mi zdijo za njeno starost daleč prezahtevne. A punca razmišlja in zato le sledim njenemu razvoju.

Z mladički je enako. Sedaj prihajajo vsi trije k meni in čakajo, kaj se bom novega spomnila. Tale današnji agiliti in popoldanski obisk je bil zanje prav lep zalogaj. Kali sem tudi že naučila levega in desnega obrata, skozi noge, jutri greva na sedi. Zgodaj, kajne, a če ji je to očitno v veselje in raje sodelujejo z menoj, kot se pretepajo med seboj, sem tega samo vesela in ne vidim nič, kar bi bilo tu narobe. Obema lastnikoma mladičkov, ki sta šla za tri dni v nove domove, sem dala ista navodila, kaj početi z maldičkom in kako, tako, da sledijo našemu ritmu, ki ga imam jaz.

Če bi bilo res, da cepivo pred šestim tednom ni OK, potem ne vem, čemu se zahteva za mladiče mame, ki tisto leto ali leto prej ni bila cepljena proti nalezljivim boleznim, da se jih cepi v 5. in 9 tednu. Halo, to je veterinarska stroka, ki ni moje področje, se pozanimam pri nekaj veterinarjih in potem jim zaupam, če so mnenja enotna. Mladički bodo cepljeni, ko bodo imeli 6,5 tednov, da ne bo pomote...

Drugi pa se pogovoritekot že rečeno z aktivnimi kinologi, večimi tekmovalci, ki se vsi pred 7 tednom, ponavadi pa že konec 5. tedna dogovrijo za oddajo mladička k njim. Pa še njim povejte, da mučijo psa, če mislite, da je to to.

In Bariton, če bi bila rejec, bi imela kar nekaj pasem in bistveno več psic, jih parila z bilo katerim samcem, psico bi začela pariti takoj po prvem letu in jo parila ene petkrat, tudi približno me ne bi zanimalo, če ima psica kakšen lepotni naziv, ali če je kaj aktivna v kinologiji, skratka, bi delala po liniji najmanjšega napora, jedla bi bilo katero hrano, verjetno najcenejšo, Boni, ki je značajsko od mladiča bila čisto mimo zarati obupne plašnosti, bi verjetno dala kar fentat ali kaj, Loti po tem, ko jo je pri 11 mesecih povozil avto, bi jo tudi kar odpisala, zakaj bi se 6 tednov mučila z njeno rehabilitacijo in tudi najmanj ne bi zapravljala denarja za precej draga izpopolnjevanja v tujini.... Tisti, ki misli, da tako delam, naj se javi in prepriča.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1807 : 23 Marec 2008, 20:32:55
Apolo, še to - če bi bila Loti bolj aktivna mama, bi bilo drugače, a Loti pri njih že vsaj en teden praktično noče biti, tudi, če jo napodim k njim, mi pricvili nazaj. Nič se od nje ne naučijo, zato sem trenutno jaz njihova mama, ki jih vsega mogočega učim. Vem, da ne morem te vloge opravljati tako dobro, kot skrbna mama, Boni je bila v tem pogledu boljša mama, vendar se trudim po najboljšim močeh. Skratka, tudi Lotina neaktivnost, nezainteresiranost za mladičke, razen toliko, da kadar spijo, hoče spati v kletki zraven njih, samo gleda, kako bi jim pojedla hrano, ki jim jo dam, zato jo takrat vedno zaprem ven, me je prepričala, da so premik od mame že naredili, ker so bili v to zaradi materine nezainteresiranosti, prisiljeni.

Kar se protiteles tiče, so ta verjetno vezana na dojenje. No, Loti jih že od srede 4 tedna ne doji več, zato sem se tudi pri vetu zanimala, če bo to pomenilo, da bodo lahko mladički kasneje bolj bolni ali kaj, pa je rekel, da ni nujno. Tudi moji dve hčeri sta bili obe dojeni samo pol leta, pa je prva zdrava kot dren, druga pa kar naprej prehlajena.



bariton

  • *
    • Prispevkov: 46
    • Točke: 0
Odgovori #1808 : 23 Marec 2008, 21:07:30
Mantera, nihče ti ne oporeka, da se z mladički ukvarjaš bolj kot kakšen drug vzreditelj. Vendar to še ne pomeni, da si kar vzameš pravico in teorijo v svoje roke in oddajaš mladiče pri 5,5 tednih. Če je pač pasja mamica nezainteresirana za mladičke to še ni razlog, da jih oddajaš. To kar si napisala, pomeni, da se ti enostavno ne ljubi več igrati nadomestne pasje mamice in tako je najlažje, da gredo mladički od doma. In še nekaj. Če ti na veliki zvonec obešaš svojo socializacijo mladičev drugi pa tega ne počno, še ne pomeni da si ti idealna, drugi pa niso. Drugi so samo bolj normalni vzreditelji in to počno brez medijske podpore. In, če je nekdo tako v zvezde vkovan, si z lahkoto privošči vedno več in več.....danes so šli mladiči pri 5,5 tednih, drugič bodo šli pa že pri 4 tednih....ja, vse zavoljo boljše socializacije.



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #1809 : 23 Marec 2008, 21:35:59
Mantera pomoje bo bolje, če vse kar delaš z mladički zadržiš zase drugače te bo kdo res še kam prijavil. Mislim, da se drugače sploh ne bo več dalo normalno pogovarjat o menčestaerčkih. Lej sej nekateri te nič ne obsojamo. Samo nekatere pa kdaj res zanese.
Bariton katere pse pa ti vzrejaš-pogovarjajmo se normalno.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1810 : 23 Marec 2008, 22:14:37
Prvič Bariton, ne vem, kje misliš, da sem v neki medijski podpori. Že prej enkrat si napisal, da ne veš, čemu pišem, kdaj gremo lulat, pa kaj počnem s svojimi psi in mladiči. Sama kapiram finto forumov ravno v tem, da si lastniki iste pasme povemo, kako nam gre z našimi psi. Ne nakladam, kaj počnem na ne vem katerem področju, ker je to pasji forum. In mirne duše pišem na forum VSE, kar počnem s psi. Večina in ti si med njimi, pišejo samo tisto, za kar vedo, da bodo vsi požegnali, ker je skladno z ne vem čim vse. Če bi vsi delali samo tako, kot naši predniki in ne poskušali z nobenimi novostmi, bi še sedaj živeli v kameni dobi...

Drugič, mislim, da se z mladiči ukvarjam toliko, kolikor mislim, da se vzreditelj mora z njimi ukvarjati. Ne, lažem, meni psi od 8. leta, ko sem dobila svojo mešanko Jaro, pač veliko pomenijo, veliko sem z njimi, veliko se jim posvečam, povsod hodijo z menoj, privoščim jim vse najboljše. Če bi prebral ne vem koliko deset strani nazaj, nimam težav o svojih psih napisati dobro in slabo. Tudi nimam težav sprejeti kritiko, vendar strokovno utemeljeno. Če sem pri prvem leglu samo opazovala in mi ni bilo jasno, kako naj preprečim, da se mi mladiči od 7 tedna dalje samo pretepajo med seboj, kadar so sami, ko nimaš pojma, kako spraskani in krvavi so bili, drugi, manj značajsko močni so se pa samo v kot stiskali in upali, da bodo napadalni nanje pozabili. In potem sem eno leto porabila do naslednjega legla, da sem se zanimala, kaj sem počela narobe. In vsi, katere sem vprašala so rekli, oddaj jih takrat, ko se začenjajo resneje med seboj rangirati, to je začetek 7. tedna pri tej pasmi, ne more biti pri vseh pasmah enako, pri malinkotih je to peti teden, to vem, ker tudi to pasmo dosti spremljam. In potem sem se zanimala, kaj mladički pridobijo in izgubijo, če jih oddam dva tedna prej. S tem, da Boni je bila precej drugačna mama. Kot vidiš po mojih poročanjih z naših sprehodov, tudi tele bolj čuva in jih zbira v čredo, kot Loti, ki se sploh ne zanima zanje. Zato sem Bonine mladiče oddala drugič točno dva meseca po tem, ko so se skotili, se pravi v 8 tednu, lani pa sredi ali konec 7 tedna. In ti bo Casper, Carisma poročali, kakšni so psi bili, ko so prišli k njim in kakšni so sedaj.
Lotina nezainteresiranost za mladiče ni razlog za oddajo. Me pa zelo prizadaneš z izjavo, da je drugi razlog ta, da se mi ne da več biti nadomestna mama. Ej, pa saj se da delati z mladiči čisto enostavno. Daš jim štirikrat na dan za jesti, počistiš njihovo lulanje in kakanje, so ves čas v ograjicah in zaradi mene jih imaš lahko do 12 tedna. In ti mladiči bi bili samo zato, ker so starejši bolj zreli? DObro, ali ne znaš misliti ali ne sprejemaš argumentov ali kaj tretjega? V hipu, ko se mladičem ne bom mogla tekom 7 tednov, kolikor so pri meni popolnoma posvetiti, jih ne bom imela. Zato sem odpovedala letošnje Bonino leglo. Ker bi bila kar nekaj odsotna in tega ne želim. Sem neodgovorna? Lahko bi tisti čas pač rekla mojemu možu, da jim da jesti, pobriše za njimi in adijo, pa nič ne bi nikomur povedala, kaj počnem z mladički, pa bi bilo vse v najlepšem redu, a ne? Ne ti meni o odgovornosti do psov...

Kakšni so drugi vzreditelji, me v resnici ne zanima, če pri njih ne bom vzela svojega psa. Vsak vzreditelj si skroji svojo filozofijo vzreje. Sama sem si zadala, da bi rada čez ene 10 let imela najbolj standardno korektne ter karakterno srednje močne mančestre in temu cilju sledim.

Ne vem pa, kje vidiš, da me kdo kuje v zvezde? Jaz tega ne občutim. POve vsak svoje mnenje, kot je rekla Petra, niso vsi lastniki psov loleki, eni ogromno prebirajo, se zanimajo, hodijo na izobraževanja itd. In potem upajo kaj novega narediti, potedati, narediti drugače kot večina vzrediteljev.

Edino, kar se s teboj strinjam je, da bo čas pokazal ali je moja vzreja pravilna ali ne. Prav zato ostajam v stikih z lastniki mojih mladičkov, prav zato dvakrat mesečno organiziram pasja dirkanja z vsemi lastniki mančestrov, ki imajo takrat čas. In takrat opazujem pse ter se pogovarjam z lastniki. Ker si želim res vzrejati čim boljše in ne tako, kot mi sam očitaš.

In še to. Verjemi, da nobenega psa pred 6,5 tednom ne bom oddajala k novim lastnikom. Ne v tem leglu, ne v katerem koli drugem. Če bi hotela delati skrito, sploh ne bi vsega tega pisala, tudi na forumu me ne bi bilo, vse bi samo napadala, tako kot to sam počneš. Tako pa svoja mnenja preverjam, ti je to že končno jasno? Nič ne naredim, preden se ne prepričam, da bi bilo to v škodo mladičev. Imam na srečo kar nekaj kinologov, sodnikov, veterinarjev, vzrediteljev in aktivnih tekmovalcev med prijatelji, s katerimi preverjam to, kar nameravam narediti.

Še to, pravkar sem uspela posneti Delio, kaj je počela v Lotini posteljici - ples z obrati za 180 in 360 stopinj, premeti naprej itd. - to bi rada dala na net. Mi lahko kdo pove, če je to možno. Ali pa a lahko to nekako spravim na internetno stran, če na forum ni možno. Tega še nisem počela...

Abby, nisem tip človeka, ki bi kaj delala podtalno, nisem polovičar, kar delam, sem znana, po tem, da delam najboljše, sem tudi perfekcionist po naravi in to veš, kaj pomeni. In kadar zasumim, da se mi ne da več se truditi, raje pustim, kot da delam na pol.

Saj nič ne obsojam napačnih mnenj, obratno, ves čas pišem o tem, da je dobro, da imamo različna mnenja, da si napišemo argumente zanje in da preverjamo s tem tudi svoje trditve ali tiste argumenti vzdržijo ali ne. Tu se ne gremo taborov, kdo je z mano in kdo proti meni. To je otročje, če mene vprašaš. V strašno strokovno debato se rada spuščam, ampak s tistimi, ki o tem vedo toliko kot jaz ali več.

Bariton ne vzreja, to sedaj že vemo, razkril se ne bo, ker si tega očitno ne želi, ima to pravico in mislim, da je zelo razočaran človek v življenju, ker se uživa jeziti in nekoga obsojati. Sama pa drugemu če se ne strinjam raje postavim vprašanje: zakaj to počneš tako in ne drugače? Ne pa da grem na nož. To je zame znamenje nezrelosti, sori Bariton. Tvoj stil odgovorov to kaže in to ti povem tudi s strokovnega vidika, saj sem po stroki terapevt, kot veš...



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1811 : 23 Marec 2008, 22:19:34
Mantera dolžina dojenja v smislu prehajanja protiteles ni pomembna, saj lahko protitelesa prehajajo preko črevesne bariere le znotraj prvih 24h (že po 12h minimalno)... Pač vsak naj cepi kadar hoče, ampak mene so strokovni argumenti prepričali drugače in zato sem tudi svoje mladiče cepila šele pri dobrih sedmih tednih... Tudi v veterini gredo raziskave naprej...


Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1812 : 23 Marec 2008, 22:26:29
Še eno razliko opažam med tem leglom in prejšnjimi: ponavadi do petega tedna mladički spijo vsi na kupu. V petem tednu pa vsak zase. No, tile še kar spijo skupaj... Jutri pa bodo stari 6 tednov.

Zakaj to napišem? Da se morda kakšen vzreditelj, ki to bere javi in pove, da je on tudi imel kakšno takšno leglo in kakšni so tisti mladički sedaj. Ne vem, kaj to pomeni za mladičke, zato iščem odgovore na to opažanje. Spet se učim.

So pa tile trije zadnja dva dni obupni pretepači, ko so skupaj. Spet, ene teorije pravijo, da se ne sme vzreditelj vtikati v rangiranje mladičev, druge teorije pravijo, da seveda ni dobro, če vzreditelj pušča, da se znašajo med seboj, saj se s tem potencira kasnejše dominantno vedenje. Sama sem v prvih dveh leglih preverjala prvo teorijo in mi ni vzdržala. V lanskem in letošnjem pa drugi teorijo. Katera je boljša, bo pa spet pokazal čas. Šele pri drugem letu starosti mladičkov bom ocenila posledice ene ali druge teorije...

Apolo, ti si veterinar, povej mi ali je sedaj dolžnost vzreditelja, da če mati mladičev ni bila cepljena proti nalezljivim boleznim, da cepi mladiče v 5 in 9 tednu ali ne. To je napisano na vseh tistih tabelah za cepljenja mladičev in to sta mi potrdila dva veterinarja, ko sem se zanimala. No, moje psice so itak vsako leto cepljene, tako, da me je samo zanimalo, če je tisto pri 5. tednih res obvezno. Še to, moj vet je sedaj dobil cepivo, ki bo razen za leptospirozo držalo 5 let. Ali se potem, če je mama mladičev cepljena vsakih 5 let (razen vsako leto za leptospirozo) še vedno cepi mladiče v 7 tednu ali ne, to se moram sedaj pozanimati.



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1813 : 23 Marec 2008, 22:36:17
Jaz sem ti svoje mnenje že napisala... O tem zakaj in kako pa po forumu ne mislim razpravljati. Predavanje na to temo smo poslušali le nekaj mesecev nazaj in na osnovi mojega znanja in njihovih argumentov so mene prepričali.
Če cepite tako zgodaj upam, da so mladiči v končni fazi vsaj trikrat cepljeni...
PS: Veterinar pa (še) nisem... :P

Lp :)

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #1814 : 23 Marec 2008, 22:36:33
Glej mantera hotela sem napisat, da sem s tabo. Koliko je na svetu teh "rejcev" med katerimi zagotovo nisi. Lahko bi se spravljali na ta prave "rejce".



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1815 : 23 Marec 2008, 22:51:51
Čakaj, Apolo, a ni po zakonu, da morajo biti mladiči v prvem letu cepljeni trikrat? Jaz vedno cepim pred oddajo, ob dopolnjenem tretjem in dopolnjenem četrtem mesecu, teden kasneje pa steklino. To mi od začetka vodi moj vet. Ne ve pa, kolikokrat naj bi se cepilo, če mama ni bila cepljena. Vem pa 5 in 9 teden, za naprej se pa nisem zanimala, ker me pač ni zanimalo.

Abby hvala, a tu se ne gremo kdo je za koga. Vsaj jaz ne. Držim s tistim, ki vidim, da je z dušo pri stvari, ki se maksimalno trudi in ki je kar se da strokoven. Ali je to moj prijatelj ali nekdo, ki je proti meni, mi je pa vseeno. Vedno pa skušam spraševati nekoga, zakaj se je odločil tako početi in ne drugače, da vidim ali je bila odločitev premišljena ali ne. Sama bi se lahko na marsikoga spravila, samo, da imam tak način, da to povem nekomu osebno, ne javno. In sem že marsikomu, ki pa je po mojih kriterijih res samo rejec in nič drugega. Tisti, ki redno berete MT forum lahko tudi veste, kdo bi lahko to bil, pa se javno ne spravljamo na take ljudi. Sori, meni je to mimo. Nimam pa težav, če mi kdo tako skoči za vrat, če se je pripravljen argumentirano pogovarjati po zdravi pameti. Če pa se nekomu kaseta pokvari in jo potem vedno znova vrti brez napredka, mi je pa res mimo. Sploh, če nima poguma to početi tako javno, z imenom, priimkom in vsem, kar sama mirno razkrijem. To so zame res ljudje, ki hočejo samo nekomu škoditi in čisto nič drugega. In to so Baritonu že mnogi povedali.



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1816 : 23 Marec 2008, 23:17:41
Po kakšnem zakonu? Po zakonu se cepi le steklina... :-\
Če psica ni cepljena, se prvič cepi pri 6. tednih... Nato pa še dvakrat v razmaku enega meseca.

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1817 : 24 Marec 2008, 07:11:20
Ja, drži, po zakonu se cepi samo steklina, cepljenje proti nalezljivim boleznim je nenapisana dolžnost vzreditelja.

Kako se pa potem cepi, če psica je cepljena? Sama sem gledala razpredelnice cepljenj na dokumentih in iz tam prepisala. Če je kaj novega, pa ne vem. Sploh ne, če psica ni cepljena, ker moji itak so.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #1818 : 24 Marec 2008, 08:05:56
Ja ampak kakor koli gledaš, mladiče boš vseeno oddala teden prezgodaj. Za prvo cepljenje je res bolje, če ni pred koncem 6 tedna, sicer pa po tem cepljenju itak še ne moreš govoriti o neki zanesljivi zaščiti.
Mladič, ki ga začasno daš v njegov nov dom ali kamor koli, ne doživi stresa ko gre v nov dom, vsaj nič večjega kot ob oddaji. Je pa včasih problem, ko pride nazaj, saj izgubi svoj položaj med bratci in sestricami. Pa spet se mora za nekaj časa navaditi na stari red. O tem, da lahko kaj nezaželenega prinese s seboj ne bom govorila, ker se pri vas to očitno ne more zgoditi. Možnost je res majhna, ampak če se ti zgodi, je pa lahko katastrofa.
Sicer so mladiči pri dobrih petih tednih pri hranjenju že dovolj samostojni, da brez nekih večjih težav preživijo pri novih lastnikih. Je v vseh ostalih ozirih veliko prezgodaj. Med 6 in 7 tednov je velika razlika. Vse kar je pred sedmim tednom je prezgodaj. Iz tega, kar si napisala dadelaš z mladiči (nisem brala vsega) pa se mi zdi, da z njimi delaš preveč oz prezgodaj. Mladičem pri 5 tednih pa res ni treba še spoznavati tujih psov in hoditi na obiske...Nekateri res hočejo mladiča pri 5 tednih. Za to imajo čisto tehtne razloge. Samo jaz jim ga ne bi dala. Ker mi psi, ki so pretirano navazani na svoje lastnike in za njih drugo ne obstaja, niso všeč.


mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1819 : 24 Marec 2008, 08:54:11
Lanabela, ne vem, če delam preveč, saj jih nič ne silim, ko pa mi prinesejo krpico, se z njimi ne le vlečem, ampak skušam spremeniti v nov način igre, ki je še ne poznajo. S krpico se da početi veliko stvari in enolična igra mladičke ubija, to se ve. Logično, da ne delam še s povelji. Zaenkrat sta edini povelji NE in PRIDI, razen Kali že na ime navajam.

Tile mladički ne bodo toliko v stiku z izzivi zunanjega sveta, saj ne bodo toliko zunaj, kot Bonini, ki so bili praktično cele dneve zunaj. Zato jim skušam sama omogočiti tisto, kar so imeli tudi Bonini mladički.

Tudi kar se učenja in socializacije tiče, jih previdno opazujem. Je pa res, kar sem že napisala, da so tile mladički bistveno bolj zvedavi, pogumni, kot Bonini, zato si tudi želijo več novih izzivov. Kako to vidim. Ja tako, da takoj priskačejo k meni, kot me vidijo s čim novim v roki. Prejle sem jim dala strašljivo šumečo vrečko, pa so namesto strahu, zadržanosti jo začeli v hipu trgati kot zverino.

Povedala sem, da če jih sama ne zaposlim z igro, se tile trije samo še pretepajo in to prav grdo. Zato sem raje ves čas budnosti z njimi, jih nadzorujem, se z njimi igram, jih še česa naučim. Ne vem, kaj je s tem narobe. Je pa res, da mi gre ogromno časa. A to sem vedela, ko sem se za mladičke odločila in mi ni problem.

IN danes so mladički stari 6 tednov, ne več 5,5, ko sem začela z intenzivnejšo socializacijo. Ni velike razlike, razen, da postajajo bolj zahtevni, da se enolične igre hitreje naveličajo, da so dosti hitrejši, tako, da moja starejša hči komaj še prehiti Kali, ki je postala najhitrejša med temi tremi maldički, do konca hodnika. Kali je tudi velika izzivalka Dona, ki ima sicer dobre živce, a ko ga z laježem (kar glasna je) vabi k igri ravsanja, se tudi on pusti povabiti. In potem izgleda kot trganje dveh divjih zveri.

Sem pa naredila še nekaj novih slikic. Npr, uganka mi je, kako to, da so jim v večji izziv briketi za odrasle pse, ki so večji in jih morajo zeloooo grizti, da jih lahko pojedo. Do sedaj sem imela izkušnjo, da mladički niso hoteli preiti na večje brikete, ti so pa čisto drugačni mladički.

Sedaj pa šibamo ven, na sneg s kužami in otroki...



Apollo

  • *
    • Prispevkov: 1.173
    • Točke: 9
  • Nuba (Nera)
Odgovori #1820 : 24 Marec 2008, 09:13:01
Če je psica cepljena se mladiče prvič cepi med 6.in 8. tednom, ter potem v razmaku enega meseca še enkrat oz. dvakrat (če so bili prvič bolj zgodaj cepljeni)... To se eni okviri, odločitev ali cepiti pri 6. ali pri 8. tednih pa je stavar vsakega posameznika. To, da sem sama cepila skoraj pri 8. tednih je bila stvar moje presoje in odločitve, na osnovi nekaterih pomembnih dejstev in dognanj. Moji mladiči so imeli poleg vsega drugega manjšo potencialno verjetnost, da pri njih pride do kakršnihkoli stranskih učinkov zaradi cepljenja... Le v razmislek. Če cepiš pri 6 tednih in ti maternalna protitelesa v veliki meri blokirajo cepivo-ja kaj si naredil. Kot da ne bi cepil... Poleg vsega drugega...
Zadnje cepljenje naj bi mladiči dobili pri 12. tednih. Takrat nivo maternalnih protiteles toliko pade, da ni več nevarnosti, da bi "blokirali" cepivo in imunski sistem je dovolj razvit. In če lahko cepiš dvakrat, zakaj bi cepil trikrat (pa tukaj ne gledam na strošek cepljenja, da ne bo pomote...). Cepljenje je cela znanost. Od tega kakšno cepivo izbrat do vsega drugega. S tem je moja debata glede cepljenja na forumu zaključena.
Mantera tvojim psom verjetno ne bo škodilo, če jih boš cepila, kot ti je svetoval veterinar. Kaj pa je zanje najboljše je pa ze drugo vprašanje. Ampak, ker se oddajajo v začetku 7. tedna potem ti itak ne preostane drugega kot da cepiš bolj zgodaj...

Psarna Karantanska-veliki švicarski planšarski pes
www.karantanska.si


ninci

  • Odvisnik št.1
  • Administrator
  • *****
    • Prispevkov: 12.814
    • Točke: 24
  • Cloto
Odgovori #1821 : 24 Marec 2008, 09:17:50
mantera, a si mogoče razmišljala o tem, da so mladiči tako različni, ker sta tudi tvoji samici tako različni mami?



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1822 : 24 Marec 2008, 09:45:32
Jasno Ninci, psici nista le zelo različni mami, o tem sem že veliko napisala, temveč sta si tudi po značaju in življenjskih izkušnjah zelo različni, tudi o tem sem že napisala. Pričakovala sem, da bodo Lotini mladički značajsko močnejši, ker je taka tudi mama. Je pa res, da od vseh Boninih mladičkov so bolj med zadržanimi, prestrašenimi trije od 17-ih.

Glede na to, da sem sicer od začetka z mladički ravnala tako, kot do sedaj, druge možnosti ni. Ja, pa sprememba je bila, da so prvi obisk imeli mladički op dopolnjenem tretjem tednu, do sedaj pa po dopolnjenem četrtem, v začetku petega. Pa Bonini mladički so bili ogromno zunaj, tile so pa ves čas skoraj notri, samo lulat gremo ven. Posvečam se vsem enako, le da sem pri Boninih mladičkih več delala na socializaciji, ker so bili praviloma na začetku precej zadržani do vseh novosti, tile niso pa prav nič, obratno, presenečajo me in se ne morem načuditi, kako so celo predrzni, pogumni... To je zame nekaj novega, kar nisem pričakovala, zato sem poizvedovala, kako naj s takimi ravnam. In kolikor sem prebrskala net, sem dobila odgovore, naj začenjam s čim bolj zanimivo in raznoliko igro s čim več predmeti, z več menjave okolja, več dejavniki socializacije (npr. več ljudmi) itd. In to počnem.

Je bila pa Loti v svojem leglu najbolj zadržan mladič, zato me je bilo strah, da bo imela značaj po mami. A vesela sem, da mi jo je uspelo kar bolj pogumno narediti, kot je bila na začetku, ko ji niti do božanja ni bilo. Sedaj je pa večja maza kot Boni, ki je raje v svoji posteljici. Edino kar upam je, da bodo imeli mladički kaj več brihtnosti, kot mama. Boni je zelo brihtna, Loti pa precej manj, lahko tudi kot posledica težke kotitve, dve in pol urne, o čemer sem tudi pisala in kar je bil glavni razlog, da sem se odločila jo zadržati, če bi bilo karkoli z nji narobe.

Bili smo na sprehodu in bili skoraj napadeni od spuščenega labradorja in enega manjšega mešančka. In to je z dvema kužama in dvema majhnima hčerama kar težko obvladati, a bo šlo. No, sedaj si želi čimprej spoznati, kje na Brezovici, kjer hodimo na sprehodih imajo kakšne smotane, spuščene pse, da se tega območja raje izogibamo...



ABBY LABRADOR

  • *
    • Prispevkov: 2.130
    • Točke: 0
Odgovori #1823 : 24 Marec 2008, 09:55:28
joj mantera a pri vas sploh kakšen ps ne napade? ;D



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1824 : 24 Marec 2008, 10:06:39
Abby, prepričana sem, da se po vsaki vasi ali mestu klati koli kar nekaj neprivezanih psov. Eni ne delajo cirkusa, gredo mimo tebe, drugi so že bolj vsiljivi, tretji zagrizeno branijo svoj teritorij, da še po cesti ne moreš mimo njihove hiše, četrti so napadalni. To je dejstvo. Sem skušala to tam, kjer sem prej živela spremeniti, organizirala predavanje na temo skrbi za psa, organizirala, da je prišel veterinar, da bi jih pocepil proti nalezljivim boleznim, potepuške pse vsaj kastriral in steriliziral, pa ne boš verjela, kakšen odziv je bil - noben ni prišel. In ko sem se potem sama odpravila in govorila z ene desetimi lastniki, ki imajo psa spuščenega, so me v večini nazjali, da se nimam v njihovega psa kaj vtikati in v to, kako oni zanj (ne)skrbijo tudi ne. Me je bolelo srce, vendar sem tiste pse pustila pri miru, če so oni mene pustili pri miru. In v večji meri je to na srečo tako bilo. So pa izjeme, ki pač napadejo. Sploh mi ni jasno, odkod sedaj toliko velikih psov, ki mi napadajo majhne, pripete pse... Kar nekaj.

Saj ni bilo nič hudega na sprehodu. Petra že ve, da se mora takrat k meni stisniti, Tino je zbil po tleh, kar ni posebno težko, za psici sems e pa spet bala, da bosta nasrkali, ker sta bili pripeti, pa še Boni je sredi gonitve, Loti pa tudi še ne mara psov, ker ima mladiče doma. A na srečo sem ju nekako uspela prepoditi. Konec dober, vse dobro.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1825 : 24 Marec 2008, 10:24:50
Prva snežna fotka, ki je uspela.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1826 : 24 Marec 2008, 10:26:21
Tudi po snegu tile kar divjajo, zato imam samo tri uspele fotke. Don pride danes na vrsto, ker dve nista uspeli.



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1827 : 24 Marec 2008, 10:28:12
in še zadja snežna fotka z obema punčkama



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1828 : 24 Marec 2008, 10:29:19
evo Dona med igro



mantera

  • Vzreditelj
  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 6
Odgovori #1829 : 24 Marec 2008, 10:30:51
Jaz kupujem najtanjše žvečilne kostke, da bodo ja lahko mladički lepo ugriznili v kostno, tile pa navalijo na bikovko. Haloooo!