Dolgodlaki škotski ovčar [Collie]

rina · 2325790

Maša

  • *
    • Prispevkov: 305
    • Točke: 0
  • Elaeth Border Collies
Odgovori #5160 : 17 Oktober 2009, 12:37:07
Pa jaz res ne vem a naj se jokam ali smejim ob vaši temi :D Toliko enih nesmiselnih besed, pa tako malo dejanj..

Kaj potem ko bo pokazalo, da so skoraj vsi psi affected? Bomo močno zoožali genski pool in pustili, da nastanejo kake nove bolezni? Ali bomo pustili, da pasma izgine?

A so opravljeni testi prvi korak k izboljšanju stanja ali ne? Kako vi sploh upate na izboljšavo, če ni nikakršnih podatkov?? Fatalizem pa v vzreji res ni dopusten..
Nihče ne govori o zožanju genskega poola, če je tak procent affectedov to seveda ni možno. Ciljam na INFORMIRANOST, s pomočjo katere se lahko premakne korak naprej.. brez nje pa - res ne vem ???

Nič nima smisla. Smisel nastane.


isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #5161 : 17 Oktober 2009, 12:39:27
Draga Britanija,

Ja psi zbolevajo za nepredvidljivimi boleznimi in ravno zato mi ni jasno zakaj se nebi vsaj  predvidljive bolezni izključile oz vsaj speljale na minimum?!

Če govorim nasplošno za Evropo se testi delajo, sicer zelo malo ampak se... in po rezultatih sodeč ni nič kaj optimistično.

Kaj potem ko bo pokazalo, da so skoraj vsi psi affected? Bomo močno zožali genski pool in pustili, da nastanejo kake nove bolezni? Ali bomo pustili, da pasma izgine?

Mene žal, ne bo noben nikoli prepričal, da bi parila z nekim psom samo zaradi CEA DNA clear. Ker pri nekaterih psih je to žal ena in edina dobra stvar ki jo imajo  ;)

Ja na žalost je očitno tako, da ste pasmo počasi pripeljali, do konca. Svet je velik, boste pač šli kam dlje pariti, da bo pasma spet kolikor toliko zdrava in lepa (ker to je očitno najvažnejše).
Prepričana sem, da obstajajo CEA clear psi, ki so poleg tega tudi lepi in imajo ravno hrbtno linijo, le pogledati je treba malo dlje... to pa seveda stane tako kot testi.



Britania

  • *
    • Prispevkov: 7
    • Točke: 0
Odgovori #5162 : 17 Oktober 2009, 13:05:24
Ja do sedaj dva v Evropi v Svici vendar z ogromno drugimi napakami,ki se tudi podedujejo.Vecina nas je ze zacela delati Dna teste vendar je tako kod sem napiala v prvem odgovoru:RABILI BOMO NAJMANJ 20 let ce se bojo drzali vsi taveliki vzreditelji da se dobi vsaj 30-40%DNA testNORMAL vendar to so zelje kod sestica na lotu
LEP POZDRAV Britanija



isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #5163 : 17 Oktober 2009, 13:09:33
Ja do sedaj dva v Evropi v Svici vendar z ogromno drugimi napakami,ki se tudi podedujejo.Vecina nas je ze zacela delati Dna teste vendar je tako kod sem napiala v prvem odgovoru:RABILI BOMO NAJMANJ 20 let ce se bojo drzali vsi taveliki vzreditelji da se dobi vsaj 30-40%DNA testNORMAL vendar to so zelje kod sestica na lotu
LEP POZDRAV Britanija

Boste pa ja za ceno zdravja žtrvovali lepotni standard?! Ampak najbrž ne...



alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #5164 : 17 Oktober 2009, 13:18:57
Ja do sedaj dva v Evropi v Svici vendar z ogromno drugimi napakami,ki se tudi podedujejo.Vecina nas je ze zacela delati Dna teste vendar je tako kod sem napiala v prvem odgovoru:RABILI BOMO NAJMANJ 20 let ce se bojo drzali vsi taveliki vzreditelji da se dobi vsaj 30-40%DNA testNORMAL vendar to so zelje kod sestica na lotu
LEP POZDRAV Britanija

Če bi hoteli kaj rešiti bi morali pse najprej DNK testirati, izbrati še možne normal/affected kombinacije v okviru standarda, DNK testirati mladiče in za nadaljno vzrejo uporabiti normal ali carrier pse (če bi se dalo ne več v kombinaciji z affected). Če bi iz legla spet izbirali affected mladiče za nadaljnjo vzrejo (zaradi boljših ušes, hrbtne linije, ...) vse skupaj verjetno ne bi imelo smisla  ;)



isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #5165 : 17 Oktober 2009, 13:26:03
Doma imam lep primerek razstavnega in ZDRAVEGA borderja, ki mimo grede tudi kaj dela... ampak če bi morala zbirati med lepoto in zdravjem bi sigurno izbrala ZDRAVEGA psa z pripadajočim karakterjem. Ampak vzrediteljem škotov to očitno ni pomembno.



sana

  • *
    • Prispevkov: 514
    • Točke: 1
  • Living with aussie is a challenge!
Odgovori #5166 : 17 Oktober 2009, 13:27:20
Joj, joj kam je pripeljalo tole. Pa nisem hotela čisto nič drugega, kot opozorit na težave, ki se več kot očitno pojavljajo. In stokrat sem si že rekla, ne bom več pisala o tem pa spet pride en neumesen komentar in se preprosto moram branit.

Še enkrat od začetka lepo po vrsti, za tiste, ki nimate toliko pameti, da bi dojeli. Mogoče vam bo potegnilo, ko preberete vse znova :) To je v hecu mišljeno, da ne bo kdo spet skakal v luft!

V glavnem... Moja že dolgoletna želja je bila imeti nekoč škotskega ovčarja. To željo sem si lani lahko izpolnila, ko se se izpolnili tudi vsi pogoji za to. In želela sem si prav psičko, ker je nikoli v življenju še nisem imela. Želja je bila tudi pariti in mogoče začeti svojo vzrejo enkrat (ampak odgovorno). Kontaktirala sem Martino, ker sem jo veliko videvala po razstavah, zdela se mi je odprta oseba in glede na to, da je njihova psarna zelo poznana ter tudi še nikoli nisem slišala nikakršne pritožbe. Najprej je nisem kontaktirala zato, ker bi hotela od nje psičko. Zgolj, ker se mi je zdelo da pozna stvari in sem jo prosila, če lahko pove za kakšno dobro psarno, tudi v tujini. Najprej sem bila prepričana, da bo kuža spet iz tujine. Pa je rekla, da ima idealno psičko zame in je ravno to kar iščem. Karakterno in po videzu. Jaz sem si drugače želela bolj merla, mož dark sable, ampak ker barva itak ne igra nikakršne vloge pri moji izbiri, oziroma zelo majhno čisto na koncu (sem aussieja tudi želela red merla pa ima zdaj red trija in sem super zadovljna z njim), sem se odločila, da jo gremo pogledat-na začetku nič več kot to, samo pogledat. Takrat je bila doma samo Martinina mama. Psička je bila zaprta v ograjici, ostali psi v boksih. Rekla je, da nima dovolj časa za pse in da jih oskrbi Martina, ko pride na obisk. Verjamem, da poeg kmetije in ostalih obveznosti nima časa skrbeti za hčerine pse. Meni pa se je to malo bitje takoj usidralo v srce. Poleg je bila tudi moja kolegica in v avtu na poti nazaj se nisva mogli prenehat pogovarjat o njej. Tako je bila živahna, tako zvedava in tako željna pozornosti. Igriva in z neverjetno željo po sodelovanju. Odločila sem se, da bo naša. Izvedela sem za njen rezultat oči. To mi ni bilo prikrito. Spet sem postala neodločena. Rekla sem, da je pri aussiejih ''affected'' precej problem in naj takega psa ne bi dali v vzrejne namene. Pa pravi Martina, da je pri škotih drugače, itak imajo skoraj vsi tak rezultat, tudi večina njenih psičk s katerimi pari. Itak pa je veterinar rekel, da stanje, ki ga ima Foxy ni dedno, se ne prenaša in zato ni ovire. Tudi DNK testi naj bi bili zelo netočni in se jih mnogi nočejo niti posluževat iz tega dela. So zelo skeptični glede DNK testov. Potem sem začela verjet, ta pogovor je potekal po mailu, potem sem še enkrat to prinesla na plan ''v živo''. In tako se mi je zdelo, da je pač drugače kot pri avstralcih. Naivnost pač, malo pa sem hotela verjet, ker sem res hotela vzet to psičko in se ravnala preveč čustveno in ne razumsko. Mene itak to velikokrat nese :)
In je prišla v novi dom. Značajsko krasna, edino preveč plašna za moje pojme, ampak smo odpravili. Pa so se ji postavila ušesa pokonci. In prvi človek, ki sem mu to zaupala ter iskala pri njem nasvet je bila ravno Martina. Dobila sem odgovor, da ji dajem napačno hrano, oziroma da je mogoče pod stresom, itd... Mazala sem z oljem, lepit nikakor nisem hotela. Ušesa pa so trmasto vztrajala pri svojem. In glede na to, da sem vedela da je pri aussiejih to dedno, sem začela svojo raziskavo. Ugotovila, da je največkrat dejavnik za pokončna ušesa ravno dednost. Stopila sem v kontakt z vzrediteljem očeta od Foxy in izvedela, da ima samec in celotna linije težave z ušesi. Meni o tej možnosti ni nihče ničesar povedal. Potem so se mi zdele sumljive tudi oči in sem še glede tega začela malo brat, stopila v kontakt z določenimi ljudmi in izvedela, da pravzaprav pri tej pasmi ni čisto nič drugače kot pri avstralcih. Kako je pa tam sem pa itak že prej vedela. Tako da niso bila to potem neka nova odkritja, samo povezala sem da pri škotih ni čisto vse drugače.
Potem sem hotela na mojo napako samo opozorit širšo javnost, pač se mi zdi da veliko ljudi bere tole, čeprav ne sodelujejo v debatah. In bi moja izkušnja lahko komu koristila. Sem pa velikokrat napisala, da ne blatim nikogar, še najmanj Martine in glede teh stvari se bova zmenile midve med sabo. Ne potrebuje odvetnikov, po mojem. Zaenkrat še ne :) Če bo prišlo tako daleč se bo pa že sama odločila koga bo najela :P
Ste šli pa potem nekateri občutno predaleč, ker nisem hotela nikakor blatiti pasme, šikanirati določene psarne, itd... Vi pa ste začeli z žalitvami! Jaz nikomur nisem hotela hudega. In da govorite, da bi mi morali že zdavnaj odvzeti psičko, je popolna bedarija. Kaj sem naredila narobe, kot samo to, da sem opozorila na njene napake. Ali se po novem zaradi kaj takega odvzame psa? Če je tako lahko mirno pride Martina po njo. Če sem res neprimerna skrbnica. Pa ne delamo drugega kot skrbimo za njo, se z njo igramo, ji omogočamo pašo, občasno agility ovire, sprehode, izlete, hrano, cepljenja,...če se zaradi teh stvari odvzame psa, naj pride s čisto vestjo in jo odpelje. Da bo mogoče spet pristala v boksu sama, kar tukaj še ni izkusila.

Še enkrat naj povem-jaz nisem hotela drugega kot opozoriti na mojo izkušnjo, opozoriti na napake, ki jih ima psička in opozoriti na to, da bi morali začeti z načrtno in premišljeno vzrejo. Za pasmo bi bilo to najboljše in če bi res želeli dobro pasmi, zdaj ne bi skakali v zrak od jeze, ker vam je nekdo, čisto nehote, stopil na žulj.

In za zgled si lahko vzamete že psarno alenkeb. Kdo od vas ima tako urejeno? Malo razmislite preden začnete z žaljivimi in popolnoma nesmiselnimi komentarji.

lp

dogs are my way of life
http://sana.moj-album.com


lejca_

  • *
    • Prispevkov: 595
    • Točke: 0
  • Bucko in Cosmo
Odgovori #5167 : 17 Oktober 2009, 16:58:19
Tale forum lepo pokaže nivo lastnikov...na žalost so vzreditelji pokazali, da določenim sploh ne gre zaupati, ker še sami ne obvladajo niti teorije. Ljudje smo pač naivni in mislimo, da so vzreditelji pošteni, da postavijo zdravje na prvo mesto pred izgledom. Pa vidim, da se vzreditelji ločijo v dve slupini:
1. eni imajo opravljene vse najpomembnejše teste in se trudijo vzrejati zdrave pse s karakterjem značilnim za pasmo
2. vzreditelji, ki nimajo opravljenih testov in skušajo ljudi prepričati, da je majhna verjetnost, da pes oslepi, zboli za določeno boleznijo itd.
Vsi vemo, da nimamo vpliva na genetiko in nikoli ne moremo vedeti kakšni mladiči se bodo skotili, vendar lahko določene stvari pričakujemo. Tako se lahko izognemo hudim težavam, ki se jih da odkriti predhodno s testi. Statistični podatki kažejo, da je zdravje škotov problematično kar se tiče oči. To so podatki optigena, kjer si ne morejo privoščiti kar enih podatkov, ki si jih nekdo izmisli. Sicer je res, da je to stanje testiranih psov...na žalost pa vemo, da jih je ogromno netestiranih in se bo s testiranji ta procent spreminjal. Glede na pričakovanja, bodo številke še bolj kritične, ko se bodo evropski lastniki odločili za testiranje. To, da nekdo sklepa o zdravju po obisku pri veterinarju, pa kaže kakšen nivo pogovora vzdržujemo. Nekdo da statistične podatke, drugi jih pa zabije s podatki, ki nimajo nobene težnje. Pa podatki, ki jih je nekdo navajal o očeh tudi ne, ker je vse črno na belem napisano in nima smisla odkrivati tople vode.
Rina ima vse skupaj naštudirano in zna lepo poljudno napisati, da bi lahko vsi razumeli, če bi želeli. Pa nočete, prepirate se, če kdo objavi zdravstvene podatke, ker jih skušate prikriti in na vzven kazati razstavne uspehe. Lepo je, če je pes razstavno uspešen in če uživate v tem. Vendar ti uspehi še ne pomenijo, da vaši psi nimajo in ne bodo imeli problemov z zdravjem.
Vsi ljudje pred nakupm pasme ne preberejo veliko literature in ne vedo veliko o boleznih, vedo le toliko, kot jim pove vzreditelj in taki so lahko vaše ciljne stranke. Ostali se odločimo za drugo pasmo ali si skušajo najti drugega vzreditelja. Če bi trenutno kupovala škota, se za vzreditelje škotov, ki sodelujejo v tej temi ne bi odločila. To je pač moja odločitev, na podlagi prebranega o odnosu do pasme. Ideala pa nikoli ne bomo dosegli, nič skrbet  :P


Donnatela

  • *
    • Prispevkov: 338
    • Točke: 0
  • Androma Collies & Corgis
Odgovori #5168 : 17 Oktober 2009, 17:11:19
Joj, joj kam je pripeljalo tole. Pa nisem hotela čisto nič drugega, kot opozorit na težave, ki se več kot očitno pojavljajo. In stokrat sem si že rekla, ne bom več pisala o tem pa spet pride en neumesen komentar in se preprosto moram branit.

Še enkrat od začetka lepo po vrsti, za tiste, ki nimate toliko pameti, da bi dojeli. Mogoče vam bo potegnilo, ko preberete vse znova :) To je v hecu mišljeno, da ne bo kdo spet skakal v luft!

V glavnem... Moja že dolgoletna želja je bila imeti nekoč škotskega ovčarja. To željo sem si lani lahko izpolnila, ko se se izpolnili tudi vsi pogoji za to. In želela sem si prav psičko, ker je nikoli v življenju še nisem imela. Želja je bila tudi pariti in mogoče začeti svojo vzrejo enkrat (ampak odgovorno). Kontaktirala sem Martino, ker sem jo veliko videvala po razstavah, zdela se mi je odprta oseba in glede na to, da je njihova psarna zelo poznana ter tudi še nikoli nisem slišala nikakršne pritožbe. Najprej je nisem kontaktirala zato, ker bi hotela od nje psičko. Zgolj, ker se mi je zdelo da pozna stvari in sem jo prosila, če lahko pove za kakšno dobro psarno, tudi v tujini. Najprej sem bila prepričana, da bo kuža spet iz tujine. Pa je rekla, da ima idealno psičko zame in je ravno to kar iščem. Karakterno in po videzu. Jaz sem si drugače želela bolj merla, mož dark sable, ampak ker barva itak ne igra nikakršne vloge pri moji izbiri, oziroma zelo majhno čisto na koncu (sem aussieja tudi želela red merla pa ima zdaj red trija in sem super zadovljna z njim), sem se odločila, da jo gremo pogledat-na začetku nič več kot to, samo pogledat. Takrat je bila doma samo Martinina mama. Psička je bila zaprta v ograjici, ostali psi v boksih. Rekla je, da nima dovolj časa za pse in da jih oskrbi Martina, ko pride na obisk. Verjamem, da poeg kmetije in ostalih obveznosti nima časa skrbeti za hčerine pse. Meni pa se je to malo bitje takoj usidralo v srce. Poleg je bila tudi moja kolegica in v avtu na poti nazaj se nisva mogli prenehat pogovarjat o njej. Tako je bila živahna, tako zvedava in tako željna pozornosti. Igriva in z neverjetno željo po sodelovanju. Odločila sem se, da bo naša. Izvedela sem za njen rezultat oči. To mi ni bilo prikrito. Spet sem postala neodločena. Rekla sem, da je pri aussiejih ''affected'' precej problem in naj takega psa ne bi dali v vzrejne namene. Pa pravi Martina, da je pri škotih drugače, itak imajo skoraj vsi tak rezultat, tudi večina njenih psičk s katerimi pari. Itak pa je veterinar rekel, da stanje, ki ga ima Foxy ni dedno, se ne prenaša in zato ni ovire. Tudi DNK testi naj bi bili zelo netočni in se jih mnogi nočejo niti posluževat iz tega dela. So zelo skeptični glede DNK testov. Potem sem začela verjet, ta pogovor je potekal po mailu, potem sem še enkrat to prinesla na plan ''v živo''. In tako se mi je zdelo, da je pač drugače kot pri avstralcih. Naivnost pač, malo pa sem hotela verjet, ker sem res hotela vzet to psičko in se ravnala preveč čustveno in ne razumsko. Mene itak to velikokrat nese :)
In je prišla v novi dom. Značajsko krasna, edino preveč plašna za moje pojme, ampak smo odpravili. Pa so se ji postavila ušesa pokonci. In prvi človek, ki sem mu to zaupala ter iskala pri njem nasvet je bila ravno Martina. Dobila sem odgovor, da ji dajem napačno hrano, oziroma da je mogoče pod stresom, itd... Mazala sem z oljem, lepit nikakor nisem hotela. Ušesa pa so trmasto vztrajala pri svojem. In glede na to, da sem vedela da je pri aussiejih to dedno, sem začela svojo raziskavo. Ugotovila, da je največkrat dejavnik za pokončna ušesa ravno dednost. Stopila sem v kontakt z vzrediteljem očeta od Foxy in izvedela, da ima samec in celotna linije težave z ušesi. Meni o tej možnosti ni nihče ničesar povedal. Potem so se mi zdele sumljive tudi oči in sem še glede tega začela malo brat, stopila v kontakt z določenimi ljudmi in izvedela, da pravzaprav pri tej pasmi ni čisto nič drugače kot pri avstralcih. Kako je pa tam sem pa itak že prej vedela. Tako da niso bila to potem neka nova odkritja, samo povezala sem da pri škotih ni čisto vse drugače.
Potem sem hotela na mojo napako samo opozorit širšo javnost, pač se mi zdi da veliko ljudi bere tole, čeprav ne sodelujejo v debatah. In bi moja izkušnja lahko komu koristila. Sem pa velikokrat napisala, da ne blatim nikogar, še najmanj Martine in glede teh stvari se bova zmenile midve med sabo. Ne potrebuje odvetnikov, po mojem. Zaenkrat še ne :) Če bo prišlo tako daleč se bo pa že sama odločila koga bo najela :P
Ste šli pa potem nekateri občutno predaleč, ker nisem hotela nikakor blatiti pasme, šikanirati določene psarne, itd... Vi pa ste začeli z žalitvami! Jaz nikomur nisem hotela hudega. In da govorite, da bi mi morali že zdavnaj odvzeti psičko, je popolna bedarija. Kaj sem naredila narobe, kot samo to, da sem opozorila na njene napake. Ali se po novem zaradi kaj takega odvzame psa? Če je tako lahko mirno pride Martina po njo. Če sem res neprimerna skrbnica. Pa ne delamo drugega kot skrbimo za njo, se z njo igramo, ji omogočamo pašo, občasno agility ovire, sprehode, izlete, hrano, cepljenja,...če se zaradi teh stvari odvzame psa, naj pride s čisto vestjo in jo odpelje. Da bo mogoče spet pristala v boksu sama, kar tukaj še ni izkusila.

Še enkrat naj povem-jaz nisem hotela drugega kot opozoriti na mojo izkušnjo, opozoriti na napake, ki jih ima psička in opozoriti na to, da bi morali začeti z načrtno in premišljeno vzrejo. Za pasmo bi bilo to najboljše in če bi res želeli dobro pasmi, zdaj ne bi skakali v zrak od jeze, ker vam je nekdo, čisto nehote, stopil na žulj.

In za zgled si lahko vzamete že psarno alenkeb. Kdo od vas ima tako urejeno? Malo razmislite preden začnete z žaljivimi in popolnoma nesmiselnimi komentarji.

lp

In še email, ki sem ga posredovala Sandri, ki je hotela vedeti nakaj o CEA ( 9.3.2009)

Oj Sandra!
 
Glede oči je tako, pri škotih je CEA1 kar 68 %. Glede na ostale ovčarske pasme je pri škotih največ. Oče od Vanillie ima CEA clear, Donna pa nima nažalost pregledanih. Večina škotske populacije še nima opravljenega testa Optigen, govorim za Evropo. Kar se tiče v slo, pa še takega testa ne. Test je bil opravljen v Celovcu, pri Johannes Gressl, ki ima licenco od ECVO.
Če bi kdaj parila psičko, bi morala pariti samo s samcem, ki ima clear. Tako kot jaz Joy. Poanta je samo, da ne poslabšuješ, ampak izbolšuješ. Mi je pa Johannes govoril, da tudi optigen ni več 100%, da so raziskali, da je v genetiki. So raziskali, da tudi staršem, ki imajo clear, se pojavijo carrierji.
 
Andreja ima na razpolago samo trikolor psičke še.
 Zdaj glede oči, še ne ve, če bo dala testirati. Na željo posameznika. Je pa tudi možnost za Cea1. V glavnem ti hočem povedati, da škota s CEA free, in da kasneje narediš in ima Optigen 1a je zelooo malo možnosti. Moraš imeti srečo.
Npr.naši psi imajo cea free pri 7 tednih, ampak kasneje, ko delaš krvno pa bogve. Lahko je free, pa je prenašalec. Toliko.
 
Bi pa res psičko dala tebi, ker vem, da si primerna oseba. In vem, da boš vse naredila, tako kot je treba. Mogoče, če želiš, se dobimo v nedeljo.
 
Lep pozdrav


Tako, da ji nisem nič zatajila, govorila sem ji stanje škotov glede CEA. In to je bilo preden je psičko vzela. Tako da se je sama odločila, ali jo bo vzela ali ne.

Lp

www.androma-collies.com - Androma Collies Kennel


Donnatela

  • *
    • Prispevkov: 338
    • Točke: 0
  • Androma Collies & Corgis
Odgovori #5169 : 17 Oktober 2009, 17:17:48
In prosim te Sandra, nimaš nobene pravice javno objavljat moje življensko stanje in stanje mojih staršev. Kako si to dovoliš! Na podlagi zadnjega posta te lahko posredujem še komu naprej!! In pusti mene, mojo družino in pse pri miru!!! 


Lp

www.androma-collies.com - Androma Collies Kennel


LadyLia

  • *
    • Prispevkov: 236
    • Točke: 0
Odgovori #5170 : 17 Oktober 2009, 17:21:58
 Lejca_  kaj mogoče hočeš povedat da smo lastniki škotov na nizkem nivoju?  :P
Sam primer na mojem oddelku na faksu noben ni mel pojma kaj pomeni CEA kaj pomeni MDR niti niso vedli da rodovnika ne dobi samo 5 mladičev. ne šalim se noben v razredu ni še slišal za to!! Tri četrt jih pa ima psa.. eni parijo tudi nerodovniške..

A dog is the only thing on earth that will love you more than you love yourself.


Midnight Lady

  • *
    • Prispevkov: 73
    • Točke: 0
Odgovori #5171 : 17 Oktober 2009, 17:46:16
Sem prebirala tale forum.... zanimivo, imate eni toliko nekih besed, pa raje pojdite ven na sprehod kot pa tukaj sedite za računalnikom. ;) najlažje je govoriti o napakah drugih - to vsak zna. Upam, da veste, da obstaja ZVOP (zakon o varstvu osebnih podatkov), ker če ne veste, potem si le preberite, ker sodelovanje na forumu ni kar neko govoričenje o življenju drugih.. Toliko, pa brez zamere ;)

Lady M.


isla

  • *
    • Prispevkov: 1.304
    • Točke: 2
  • ash
Odgovori #5172 : 17 Oktober 2009, 18:15:58
Upam, da veste, da obstaja ZVOP (zakon o varstvu osebnih podatkov), ker če ne veste, potem si le preberite, ker sodelovanje na forumu ni kar neko govoričenje o življenju drugih.. Toliko, pa brez zamere ;)


Je pa vsekakor forum namenjen konstruktivnim debatam, kar bi tole moralo biti, ampak na žalost vas večina to jemlje kot napad na svojo vzrejo namesto, da bi se vsedli in dogovorili, kako boste rešili pasmo pred propadom. Žalostno in sramotno.  :'(



**Jackie**

  • Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
    • Prispevkov: 2.573
    • Točke: 16
  • Grom & Kana
Odgovori #5173 : 17 Oktober 2009, 18:25:26

Je pa vsekakor forum namenjen konstruktivnim debatam, kar bi tole moralo biti, ampak na žalost vas večina to jemlje kot napad na svojo vzrejo namesto, da bi se vsedli in dogovorili, kako boste rešili pasmo pred propadom. Žalostno in sramotno.  :'(
Točno tako! Žalostno je, da se vedno vse razume kot napad in da se ne sprejema splošno znanih dejstev in konstruktivnih kritik!



alenkab

  • *
    • Prispevkov: 885
    • Točke: 0
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
Odgovori #5174 : 17 Oktober 2009, 18:56:41
Poanta je samo, da ne poslabšuješ, ampak izbolšuješ.
Mi je pa Johannes govoril, da tudi optigen ni več 100%, da so raziskali, da je v genetiki. So raziskali, da tudi staršem, ki imajo clear, se pojavijo carrierji.

Pri takih kombinacijah kot si ji jih navedla stvar v vsakem primeru poslabšuješ. Izboljšaš lahko le na način, ki sem ga navedla v prejšnjem postu (seveda vseeno na račun dela affected mladičev).
Še nedolgo tega je bilo vsaj pri škotih bilo mnenje, da se lahko pari med seboj pse, ki imajo CEA lažje oblike (diagnosticirano z lučko med 5-8 tednom, kasneje status "go normal"), vendar kot se je kasneje pokazalo so taka legla dala tudi CEA hujših oblik vse pa iz preprostega razloga - gre za popolnoma enako genetsko mutacijo oz. psi so bili genetsko pač affected.  

Glede odstotkovne verjetnosti nimam odgovora ravno za CEA, vendar pa po zagotovilu dr. Alana Wiltona (TNS za borderje, tudi recesivno) so genetski testi 99% zanesljivi, preostali odstotek dopušča kot možnost človeške napake.

Še dobronameren nasvet tako vzrediteljem kot tudi lastnikom škotov, ki nameravajo pariti, da četudi se ravno ne strinjate z mano oz. še nekaj ostalimi, da začnete vseeno razmišljati v smeri DNK testiranja in ga čimprej tudi realizirati, če hočete v čim krajšem možnem času izboljšati stanje, pa se potem na podlagi teh rezultatov odločajte za naslednja paritvene kombinacije  :)



viva

  • *
    • Prispevkov: 153
    • Točke: 0
  • skype: ursa.modic
Odgovori #5175 : 17 Oktober 2009, 18:58:29
Viva, želim pa da jasno poveš kaj si mislila s trditvijo, da nimamo pometeno pred svojim pragom. Ta izjava je bila izredno žaljiva in jo lepo prosim razjasni tule. če nimaš toliko poguma povej in ti na ZS pustim svojo številko, se bova enkrat zmenili in se pomenili na štiri oči. Ker tvoja izjava je bila žaljiva in hkrati že kar smešna. V glavnem, ne spada v ta kontekst!

Sem pa ugotovila, da prav tako kot v današnjem svetu, tudi tukaj na forumu vlada hinavščina. Vse poteka po načelu, dajmo se hvalit, kako smo super fajn potem pa ''šimfat'' ko nihče ne ve za to. Tudi Urša, ti si me zelo razočarala. Ko si bila pri meni se je dalo lepo pogovarjat, zdaj pa pišeš popolnoma drugačne stvari. Ne bom povedala nikoli kaj si govorila, ker je to zaupno, na to se lahko zaneseš. Ampak hinavščina ni lepa lastnost.
Itak pa povsod že isto velja. V obraz se hvalimo, ko se obrneš pa takoj nož v hrbet. Ker nekaj je dejstvo... Samo dobro nikoli ni. Vsakogar določena stvar zmoti, ampak o tem se ne govori, ker se ne želiš nikomur zamerit. Govori se potem, potiho, šepetaje in za hrbtom. Taki kot sem jaz, ki upamo iskreno vse povedat, za take pa ni prostora. Sem preveč iskren človek in v meni ni niti malo hinavščine in to me tepe. In to je razlog verjetno, kot je rekla Viva, da sem uničila že tri pasemske teme, čeprav je to prehuda obtožba. Ampak resnica je taka, da iskreno povem in opozorim na težave. Tega pa marsikdo ni sposoben prenest.

Sana, mene osebno omenjaš v svjem postu, še vedno zahtevam javno opravičilo in še vedno ti pripovedujem da me omenjaš na kateremkoli forumu.


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #5176 : 17 Oktober 2009, 20:32:14
Kako je bilo danes na Holy Collies pikniku?  :)

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


Melody

  • Gost
Odgovori #5177 : 17 Oktober 2009, 22:03:01

Sam primer na mojem oddelku na faksu noben ni mel pojma kaj pomeni CEA kaj pomeni MDR niti niso vedli da rodovnika ne dobi samo 5 mladičev. ne šalim se noben v razredu ni še slišal za to!! Tri četrt jih pa ima psa.. eni parijo tudi nerodovniške..

Lahko povem da še določeni veterinarji nimajo pojma kaj pomen MDR...
sem neki veterinarki, ko je predpisala antibiotike za melly rekla da ima MDR -/- in je rekla uuuu to je pa super....
LadyLia vem kako je to... ;)




Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #5178 : 17 Oktober 2009, 23:01:00
Lejca_  kaj mogoče hočeš povedat da smo lastniki škotov na nizkem nivoju?  :P
Sam primer na mojem oddelku na faksu noben ni mel pojma kaj pomeni CEA kaj pomeni MDR niti niso vedli da rodovnika ne dobi samo 5 mladičev. ne šalim se noben v razredu ni še slišal za to!! Tri četrt jih pa ima psa.. eni parijo tudi nerodovniške..
Lahko povem da še določeni veterinarji nimajo pojma kaj pomen MDR...
sem neki veterinarki, ko je predpisala antibiotike za melly rekla da ima MDR -/- in je rekla uuuu to je pa super....
LadyLia vem kako je to... ;)


Če se bomo vedno primerjali s slabšimi (manj razgledanimi), napredka ne bo. Vsi veterinarji pač niso strokovnjaki za genetiko, še manj za vsako pasmo in njene bolezni posebaj...

Donnatela, jaz tvojega maila, ki si ga poslala Sani, ne razumem najbolje. Kdaj govoriš o clear z lučko in kdaj o DNA clear? Namreč razlika je ogromna...



Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #5179 : 17 Oktober 2009, 23:49:40
Kako je bilo danes na Holy Collies pikniku?  :)

Luštno je bilo! ;D Kužeti so se natekali in naigrali, mi pa naklepetali in najedli dobrot, ki nam jih je pripravila GG.

Nekaj utrinkov, več pa jutri! ;)

Vsi skupaj:


Holy Sky, Zorro in Glory ;D Zorra sem videla prvič po skoraj enem letu in mi je izredno všeč, super karakter in tudi vizualno, visok, eleganten z luštno glavo in izrazom:)


Sestrici


Veliki brat in majhna sestrica ;)


Sky in mlada Zorrova lastnica Tina


Nogomet!


Laufanje za žogico ;D ;D ;D



GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #5180 : 18 Oktober 2009, 07:53:25
BP..res je bilo super..lepo je videti toliko psov, ki se skupaj igrajo in uživaho v harmoniji...edino škoda, da ostalih (Toffee in Osty..Dreamy pa itak živi predaleč) ni bilo...(težko je spraviti toliko ljudi na kup)  :D in da so se Lily, Moon, Sky in AIsha totalno gonile..tako, da je bil bogi ata Paris zaprt če ne bi ga Moon skoraj posililla  :o ..Aisha pa je naskakovala, kar Moon in še koga  :-[ .. to ni bil pasji piknik ... to je bila "kmetija slavnih" z La Toyo   :P GG


LadyLia

  • *
    • Prispevkov: 236
    • Točke: 0
Odgovori #5181 : 18 Oktober 2009, 11:17:42
Ful lepe slike! Je moglo bit super videt tolko collijev na kupu  ;D

A dog is the only thing on earth that will love you more than you love yourself.


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #5182 : 18 Oktober 2009, 11:42:44
Hahahaha  :D

Slikice so krasne, psi pa še bolj  :-*

Še dobronameren nasvet tako vzrediteljem kot tudi lastnikom škotov, ki nameravajo pariti, da četudi se ravno ne strinjate z mano oz. še nekaj ostalimi, da začnete vseeno razmišljati v smeri DNK testiranja in ga čimprej tudi realizirati, če hočete v čim krajšem možnem času izboljšati stanje, pa se potem na podlagi teh rezultatov odločajte za naslednja paritvene kombinacije  :)

Bomo  ;)

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #5183 : 18 Oktober 2009, 15:20:17
Še par slik od včeraj:

Dandy boy


Lexy girl


Ruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuun!! ;D




Za ljubitelje klasike - elegantna gospodična Whisky (pol sestrica od Sky, po Parisu)


Zorro, blaž(z)en med ženami (sta ga noro osvajali Aisha in Sky :P)


Lasntica od Zorra, Tina, z malo 3-tedensko ovčko Lizzy



Polovica Holy A litter (Sky, Glory in Zorro) v elementu!


Sin od GG, ki ga škoti obožujejo!


Dandy in Lexy, najboljša frenda! ;)

ter
Moon in Lily (pol sestrica od Sky), best frendice ;D


Več fotk na http://picasaweb.google.com/MojcaFurlan3/RoughCollieSkyHollyCollliesPicnick#


katie

  • *
    • Prispevkov: 974
    • Točke: 0
  • eternal flame
Odgovori #5184 : 18 Oktober 2009, 17:21:21
Lexy girl


Najlepša  :-*  :P

Super so fotke BP, jih je pravi užitek gledat  ;D

Aydeen Collies
... don't stop believin', hold on to that feelin'


GoldenGirl

  • *
    • Prispevkov: 2.901
    • Točke: 5
  • For Your Eyes Only
Odgovori #5185 : 18 Oktober 2009, 18:05:39
BP... res je! sem bila zraven..in ne glede uživam v gledanu  ;) .. jutri se prične "operation" Aisha & Frosty  ;) ::) GG


Niky*Nika*Pika

  • *
    • Prispevkov: 3.979
    • Točke: 0
  • *
Odgovori #5186 : 18 Oktober 2009, 19:44:10
Waaa.Kaj bi dala, da bi bila takrat tam.  :( ;D
Ful lepe slike,škoti pa itak.Vsi so fuuul lepi.Zorro. :-* Sky. :-* Aisha. :-* Glory. :-* Vsi. :-*
Nimam komentarja več hehe.

Lp,Nika

...:::life is not about waiting for the storm to pass, its about learning to dance in the rain:::...


Blue Pearl

  • *
    • Prispevkov: 1.076
    • Točke: 0
  • The Pearl of my heart!
Odgovori #5187 : 18 Oktober 2009, 21:21:19
Še par fotk, potem pa neham ;)

Moon


Nicholas uživa, kužeti pa tudi ;D



Katie tile pa zate ;)



Skoraj leteča Glory


Sky in Glory učita Dandyja lovit frisbee


Koliko barv na kupu!


Zaljubljenca


Pa še ena skupna:


Tukaj pa zdaj čisto vse fotke od včeraj na kupu:
http://picasaweb.google.com/MojcaFurlan3/RoughCollieSkyHollyCollliesPicnic#


kala,runo,bella

  • *
    • Prispevkov: 5.522
    • Točke: 1
Odgovori #5188 : 19 Oktober 2009, 11:19:14
Mojca krasne fotke, se vidi da ste uživali, tako vi kot vaši škoti  ;D

Pa da dam še tukaj dve fotki malega Levčija  :-*



lucky7

  • *
    • Prispevkov: 533
    • Točke: 1
  • Androma
Odgovori #5189 : 19 Oktober 2009, 15:35:19
OOO Levi, moj cukrček te pogrešamo še posebej Teja, se je čist stopila ko te je zagledala :-* :-*