Ring - dresura

Gost · 57105

search.and.rescue

 • Gost
: 03 Januar 2006, 18:13:06
RING DRESURA - vrsta dela namenjena razstavljanju psov.
Sestavni deli ring dresure:
pes ima ovratnico na vrhu vratu, med tekom po ringu je povodec nategnjen.
povelje STOJpredstavlja negibno razstavno stanje, pri katerem je pes videti, kot na preži za nečim zanimivim
nato se sodniku pokaže zobovje psa itd...
Stvar se zdi dokaj zapletena, vendar naj bi bil ta proces tudi del ocenjevanja. Zato je zelo dobro, če s psom že doma redno vadimo. To nam nekako pomaga tudi pri premagovanju treme, ko s psom stopimo v ring. Tudi za psa bo dosti lažje, če bo v množici drugih psov in ljudi vsaj približno vedel kaj storiti.
Zanima me predvsem, kakšen povdarek dajete vi obnašanju psa v ringu?
Se vam zdi, da je pri ocenjuvanju psa bistvenega pomena tudi vedenje psa in lastnika?
Vsem želim, veliko uspehov pri delu!!!

+1Jasmina

 • *
  • Prispevkov: 321
  • Točke: 2
Odgovori #1 : 03 Januar 2006, 20:17:25
ce mene vprasas je vedenje psa in lastnika zelo pomembno..naj bi bila cimbolj usklajena, ter pes bi naj obvladal vedenje v ringu, saj drugace mislim, da nima kaj prevec moznosti za zmago.. najbolj je pa pomembno vedenje tako henndlerja kot psa, v BIS-u, tam pes, ki ne stoji lepo ali laufa nima moznosti, medtem, ko recimo, pa pri ocenjevanju, ce je pes fuuuul dober, pa ne stoji lepo, to ne bo prevec vplivalo na oceno.. samo cim pa sta psa priblizno enaka, potem je en dejavnik odlocanja tudi obnasanje v ringu.. definitivno pa je pri psu pomemben tudi tek.. dva primera; johny ni dobil v zagrebu prm-ja, obrazlozitev sodnika je pa bila, da mu je bil johny bolj vsec od tistega med katerim se je se dolocal, samo da johny je pri teku prevec temperamenten, ter mu tacke prevec "letijo" na stran.. prav tako v samoboru, ko se je dodeljeval bob, je prisel sodnik na koncu do mojega (ki je hendlal johnyja), ter mu rekel da mu je johny bil od vseh najbolj vsec, samo bob-a mu ni mogel dat zaradi teka, ker se na sprednje noge skoraj ne odriva, ampak bolj na zadnje.. tako da definitvno je ring desura pomembna.. sicer pa o tem bi se dalo se pa se razpisati :)


search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #2 : 03 Januar 2006, 20:22:28
A sedaj kaj vadiš z njim. namreč škoda je zapraviti tako lepa odličja. dejan ima s klavdijo ogromno srečo, ker je v ringu zelo skulirana. Zdi se, da izredno rada pozira ;DJasmina

 • *
  • Prispevkov: 321
  • Točke: 2
Odgovori #3 : 03 Januar 2006, 20:35:43
ja vadenje ring dresure je sigurno pomembno, zdaj ce pes rad pozira in lepo tece, potem niti ne rabi toliko vaje. z johnyjem recimo smo dali dosti razstav skozi, da je koncno lepo dellal, pa se zdaj mu kdaj ni, pa se obnasa katastrofalno ::)
search.and.rescue tako da imas res sreco z klavdijo (tako je ime dogi??). moja Very je drugace tudi taka, laufa fenomenalno, na stoji pa se delama, tako da v ljubljani ko bo prvic v mladih upam da bo ze pokazala kako zna pozirat :D
z johnyjem pa nic kaj ne vadima vec, ker ce se bo na razstavi odlocil , da bo tecen, potem mu vaja ne bo koristila  ::)
sem pa zdaj ugotovila, da na njega, pa verjetno na marsikaterega psa dobro vpliva, ce prides hitro na razstavo, ter pustis psa malo pocivati(recimo v kletki), da pride k sebi od voznje, ne pa priti direkt v ring, ker je pes se prevec zmeden in utrujen od voznje ;)search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #4 : 03 Januar 2006, 20:39:55
ja doga je klaudiji. Vzreditelj pravi, da za njeno mamo pravijo, da hodi kot Claudia Šifrer ( ne znam črkovat).Dejan tudi pride prej in ona lepo, pridno počiva tam med ostalimi dogicami. Če bo tvoj ring v lj blizu našega te pridem pogledat ;) A s kazanjem zob imaš kake težave?Neyka

 • Novofundlanci so zakon!!
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 4.034
  • Točke: 26
 • Neon say: BU
Odgovori #5 : 03 Januar 2006, 20:50:24
Tudi meni se zdi obnašanje v krogu blazno pomembno. Za primer povem da sem se od jeze razjokala na prvi razstavi ker se mi je Neon neprestano sukal k psički in ni hotel stat pa naju je iz kroga poslal. Še zdej nevem zakaj točno sva letela, ampak mislim da bi ostala v krogu do konca čeprav (100%) brez BOB.

Drugače je pa poleg teka v krogu pomembno da znate tudi ostale razstavne like, ki so večkrat predstavljeni pri junior handlingu. Važno pa je da vaš pes obvlada poleg v teku kakršen je za pasmo predpisan (kas, galop, kamelji hod) in da vi veste kako se ravnati v različnih likih. Kje preprijeti povodec, kako in v katero stran se zasukati... Meni je dal v Zagrebu trikotnik za teč. Še danes se mu v mislih zahvaljujem da me ni gnjavil z osmico ali Tjem.

Razstavne poze se pa od pasme do pasme razlikujejo. Ponekod je povdarek na predprsju ponekod na tem da nobeden od delov telesa ne izstopa. Pomembna je postavitev zadnjih in sprednjih nog. Pri sprednjih je pomembno da sta taci vzporedni in postavljeni  v pravi širini glede na telo. Pri zadnjih pa morajo biti noge "položene nazaj" pod določenim kotom. (pri nemcih imajo npr. zadnje noge čisto nazaj, medtem ko je pri njufku narobe in mora imeti noge skoraj vzporedno z zadnjim delom telesa)

No še ena njufi poza predstavljena v liku (ker pač ne razlagam najbolje):


Pa še ena real nevfi za primerjavo: (na sliki Ursinus Velutus Vaya con Dios - Eros)


Pa ena skica nemca
Pes ne sme kazati znakov agresije in mora pustiti pregled zob in samec tudi mod.

Mislim da sem se zgobcala, upam, da je karkoli uporabnega pa veliko zabave in sreče na razstavah pa čim več lepega obnašanja. (Pasjega in vašega)  ;) ;D

+1 točka

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #6 : 03 Januar 2006, 21:10:38
kaj pomeni Tjem. Tvoja razlaga je ful dobra in razumljiva.Neyka

 • Novofundlanci so zakon!!
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 4.034
  • Točke: 26
 • Neon say: BU
Odgovori #7 : 03 Januar 2006, 22:36:37
T-jem. Obstaja LIk ki se imenuje T in to sem misla napisat  :-[

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


LIZA

 • *
  • Prispevkov: 1.016
  • Točke: 10
 • Aaron
Odgovori #8 : 06 Januar 2006, 20:17:54
pes ima ovratnico na vrhu vratu, med tekom po ringu je povodec nategnjen.

+1

Tole bom malo popravila...Namreč pri nekaterih pasmah je ovratnica na vrhu vratu in povodec nategnjen. Če dam za primer zlate prinašalce. Ameriški se res razstavljajo z vrvico za ušesi, pri nas pa nikakor. Zakaj? Ker se jim pokvari linija vratu oziroma zguba koža. Vrat se pri zlatih postriže in zato je vrvica pod ušesi in tik pod gobcem zelo moteča. Meni osebno je najbolj všeč, če se vrvica preprosto sname. ALi pa vsaj spusti globoko na prsni koš. Ker se s tem zelo lepo pokaže linija prsnega koša in sprednji koti, vrvica pa lahko to pokvari. Edino, ko ima pes slabe sprednje kote, se pa to lahko deloma na videz prekrije tako, da se vrvico namesti točno tja.
Med tekom je različno. Pri nekaterih zlatkih je treba držat vrvico napetko, pri drugih pa nikakor ne. TIpičen primer tega je Aaron: vedno teče, kot da vrvice sploh ni. Zato jo obvezno držim spuščeno čisto dol, ker se drugače sploh ne želi kazat.

Pri ocenjevanju oz. razstavljanju je meni osebno pomembno veliko stvari. V prvi vrsti to, da se kuža predstavi karseda lepo in elegantno, da mu vodnik zakrije čimveč napak in poudari njegove prednosti, po drugi strani pa mora kuža izražat tudi svoj karakter, nek temperament. Nadalje se mi zdi tudi pomembno, da je vodnik vljuden, pes pa ne napadalen ali pretirano plašen. Tudi vodnikova zunanjost se mi zdi vsaj malo pomembna. Namreč kuža na 'lepem ozadju' lepše izpade. In ko sem omenila vodnikovo vljudnost, zdi se mi tudi izredno lepo, da vodnik čestita sotekmovalcem oziroma zmagovalcu, se zahvali sodniku za podeljene nazive oziroma na njegove zahteve odgovori umirjeno oziroma mu pokaže kar sodnik zahteva (pasji zobje, jajčki...).

Neyka, en mali komentar na like :)
Sodnik v ocenjevanjem krogu ne bo nikdar dal osmice. Zakaj? Prvič jo zelo malo sodnikov pozna, drugič: gibanja psa se v tem in podobnih likih ne da ocenit. Najbolj pogosto dajo sodniki krog in linijo gor-dol, britanski sodniki zelo radi dajo tudi trikotnik, v ZDA (in verjetno tudi pri nas kdaj pa kdaj) pa L. Za T in ostale like mi zaenkrat ni še nihče omenil, da jih je dobil v krogu. Se pa popolnoma strinjam s tabo, da je zelo dobro, da je kuža vajen teh dveh likov (se pravi trikotnik in L +gor-dol in krog) in naučen pravilnega stanja.

+1

Divva, Lana Premk s.p.
lana.premk@gmail.com
www.flawlesskennel.com


search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #9 : 06 Januar 2006, 20:23:36
LIZA najlepša hvala za popravek, žal za enkrat razstavljava samo nemške doge tako da zaenkrat nimam veliko izkuženj  :P
Še enkrat hvala in lep pozdrav!LIZA

 • *
  • Prispevkov: 1.016
  • Točke: 10
 • Aaron
Odgovori #10 : 06 Januar 2006, 20:31:17
search.and.rescue: ni problema ;) Zlatki so eno izmed mojih področij :)
BI nam morda ti zaupala še kaj več o razstavljanju dogic?

Divva, Lana Premk s.p.
lana.premk@gmail.com
www.flawlesskennel.com


search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #11 : 06 Januar 2006, 20:57:40
ma kaj jaz vem. ni tako zahtevno kot pri bolj dolgodlakih zverinicah. Mogoče bi samo omenila, da je dosti odvisno kakšno sliko ima sodnik o idealni dogi. Eni dajejo več na moč in velikost drugi pa bolj na eleganco. naša pač spada bolj v eleganco. drugače je pa vsaj zame ocena sodnika relativna, ravno iz tega stališča gledano. Zame so itak moji psi najlepši, ker so moji  ;D.Vsake oči imajo svojega malarja. Naravna lepotasarci

 • *
  • Prispevkov: 1.225
  • Točke: 0
Odgovori #12 : 06 Januar 2006, 21:48:05
Mene pa zanima, kaj sodnik bolj ocenjuje .. gibanje ali strukturo oz. izgled psa ? ker Mishko npr. na sprehodu na razstavnem striku enkratno hodi. Glava gor, rep, cel pozoren. Na razstavi je bilo pa bolj tako tako.. V Hrusici je bila prva razstava, je bil malo zmeeden.. v Trbovljah pa je bilo toliko blata da se je komaj hodilo.. Tako da res nevem kako hodi v ringu. Lana, ti si ga hendlala .. kaksna se ti je zdela hoja?
Saj hodil bo (najbrz - upam!), ampak ne bo tako lepo, kot na šetnji. In to me je ful strah da bo s tem vse pokvaril.

LpLIZA

 • *
  • Prispevkov: 1.016
  • Točke: 10
 • Aaron
Odgovori #13 : 06 Januar 2006, 21:57:23
Sara, zelo odvisno od sodnika. Nekateri dajejo veliko prednost gibanju, drugi postavitvi. Odvisno od tega, za katere pasme so specializirani in seveda od okusa. Kot je search.and.rescue prej krasno povedala:vsake oči imajo svojega malarja.
V Hrušici je v ringu pol kroga hodil odlično, potem pa malo vlekel ven k tebi :) V bis ringu pa je šel linijo gor-dol perfektno, čeprav se mu je poznalo, da ga je vročina malo zdelala. V Trbovljah je bilo res grozno hodit in sem bila presenečena, da je sploh lahko hodil po tistem blatu, ki mu je segalo do trebuščka. Če ne bi bilo blata bi bil naravnost super :)
Nič se bat, Mishko je priden. Ne smeš biti preveč živčna-mi navijamo za vaju :)

Divva, Lana Premk s.p.
lana.premk@gmail.com
www.flawlesskennel.com


Neyka

 • Novofundlanci so zakon!!
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 4.034
  • Točke: 26
 • Neon say: BU
Odgovori #14 : 06 Januar 2006, 22:20:10
Tudi ND se lahko različno hendla. Ovratnica na vrat pa zategnjeni povodci al pa dvojno hendlane. Morm rečt da mi je v tem primeru bol pri srcu dvojno hendlane, če le ne delajo galame in motijo vseh ostalih. Bom nalimala eno mojo fotko posneto v Lendavi na foro double handling (sam presneti moj-album ne dela)

Drgač pa (ne vem ali sem omenla) bi dala jaz kot sodnik (in se mi zdi ZELO pomembnen) povdarek na obnašanju lastnika do psa. Nič me ne zjezi bolj ko lastnik, ki psa vlači po krogu kot vrečo, vpije nanj in stresa kletvice, pred tem ko je pa psa v krog peljal ga je pa še na mizi okofutal ker se je je bal in je hotel dol  >:( >:( >:( Take bi najraje za ja..a obesla  >:(

telo medveda omiljeno gibčnostjo tjulnja; vesele in iskrive oči delfina ter srce, ki je bilo tako mehko, tako zvesto in tako polno ljubezni, kot je bilo lahko le srce novofundlandca!

http://myneon.webs.com
http://neyka-neon.moj-album.com


sarci

 • *
  • Prispevkov: 1.225
  • Točke: 0
Odgovori #15 : 06 Januar 2006, 22:48:32
Sara, zelo odvisno od sodnika. Nekateri dajejo veliko prednost gibanju, drugi postavitvi. Odvisno od tega, za katere pasme so specializirani in seveda od okusa. Kot je search.and.rescue prej krasno povedala:vsake oči imajo svojega malarja.
V Hrušici je v ringu pol kroga hodil odlično, potem pa malo vlekel ven k tebi :) V bis ringu pa je šel linijo gor-dol perfektno, čeprav se mu je poznalo, da ga je vročina malo zdelala. V Trbovljah je bilo res grozno hodit in sem bila presenečena, da je sploh lahko hodil po tistem blatu, ki mu je segalo do trebuščka. Če ne bi bilo blata bi bil naravnost super :)

Mja , ko sva malo vadila , pa je bila Ursa zraven (Sassy) .. je rekla da men najleps dela, in da naj ga kar jaz peljem v ring. Sam kaj, jst mam tremo  :-[
Bomo vidl :D
Citiraj
Ne smeš biti preveč živčna-mi navijamo za vaju :)
Hvala  ;Dsearch.and.rescue

 • Gost
Odgovori #16 : 24 Januar 2006, 20:59:12
Pes ne sme kazati znakov agresije in mora pustiti pregled zob in samec tudi mod.
+1 točka
nam je to nekako ratalo. Kako se vam zdi?~Lunca~

 • Gost
Odgovori #17 : 04 Marec 2006, 13:27:55
Mene pa samo zanima, kako se psa odvadi te agresije??Recimo od moje prijateljice pes zarenči, če je kateri pes za njemu(če je pred njemu je vse OK). Drugi problem je pa naš Deep. Pri nekaterih sodnikih se obnaša super, pri drugih pa noče pokazat ne zob ne jajc. Malo sem že pomislila na strah( da sodnik zgleda čudno ??? ???)
Če bi mi en svetoval za prijateljičin in seveda moj primer :-X :-X :-XLilit

 • Picko in Packo
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 5.671
  • Točke: 23
 • Wapi, Grin
Odgovori #18 : 10 Marec 2006, 08:56:32
Za prijateljico ne vem, pri Deepu pa ti ne preostane drugega, kot da cimvec vadis z neznanimi ljudmi... da se bo naucil, da ne bo nic hudega, ce mu bodo tudi tuji in sumljivi ljudje sarili po gobcu in jajckih ;)

Verjetno je res odvisno od sodnika, mogoce se mu zdi cuden, mogoce ima napacen pristop do psa, mogoce je imel pes slab dan...

battito animale


dog4ever

 • *
  • Prispevkov: 961
  • Točke: 13
Odgovori #19 : 10 Marec 2006, 13:16:08
nam je to nekako ratalo. Kako se vam zdi?

Jaz nikoli ne pustim, da sodnik šari po pasjem gobcu :-X Pa psa dan vedno na sedi, stopim za njega (da mi sedi med nogami), ga primem za gobec in pokažem zobe (pasje ne svojih :P; ker nekoč mi je sodnik na moje vprašanje, če pokažem zobe rekel: ne, ne, kar naj jih pes pokaže :P). Vedno jaz dvignem pasje "šobe", sodnik samo pogleda, če je P1. Nikoli pa ne pustim, da sam odpira gobec.Lilit

 • Picko in Packo
 • Pesjanar
 • ***
  • Prispevkov: 5.671
  • Točke: 23
 • Wapi, Grin
Odgovori #20 : 10 Marec 2006, 13:25:42
Nimam dosti izkusenj, ampak so mi razlozili, da nekateri sodniki hocejo tudi sami pogledat zobe... nekdo mi je povedal, da je bil diskvalificiran, ker pes ni hotel pokazat zob, sodnik pa ni dovolil, da bi jih lastnik pokazal...

battito animale


dog4ever

 • *
  • Prispevkov: 961
  • Točke: 13
Odgovori #21 : 10 Marec 2006, 13:35:18
Lilit, jaz na srečo se nisem naletela na takega sodnika :P Sicer bi pes pustil vseeno pregledat zobe (kilometrina pa to), ampak vseeno se mi pa ne zdi fajn, da kar tujci vtikajo roke v gobec mojega psa.

In na živce mi grejo sodniki, ki kar naenkrat primejo psa za jajca :-X Potem se pa čudijo, če pes odskoči ::)~Lunca~

 • Gost
Odgovori #22 : 10 Marec 2006, 17:13:01
To je res. Pri nas vsekakor ni pogumen kokr zgleda :P.Drugače pa to da se pes usede in sam pokažeš(handler)zobke, ne vem če to "zgleda".Recimo v ringu vsak pokaže stoje in da bi bla midva izjema :-\ :-\.Včasih se mi zdi da zaradi takih stvari,kot je recimo ta psu dajo slabšo oceno, kao "značaj" :( :-[ :-[ :'(dog4ever

 • *
  • Prispevkov: 961
  • Točke: 13
Odgovori #23 : 10 Marec 2006, 19:58:04
To je res. Pri nas vsekakor ni pogumen kokr zgleda :P.Drugače pa to da se pes usede in sam pokažeš(handler)zobke, ne vem če to "zgleda".Recimo v ringu vsak pokaže stoje in da bi bla midva izjema :-\ :-\.Včasih se mi zdi da zaradi takih stvari,kot je recimo ta psu dajo slabšo oceno, kao "značaj" :( :-[ :-[ :'(

Ne, zaradi tega, ko se pes usede med pregledom zob, ne sme in ne more dobiti slabše ocene!! Ker lahko psa v stoji ocenuje pred ali kasneje. Recimo: ko prides v ring, pozdravis sodnika, postavis psa in cakas navodilo. Ponavadi najprej pregledajo zobe, jajca (samci), potem je tek in potem psa postavis pred sodnika in on ga ocenjuje. Zakaj potem slabsa ocena ??? Ni razloga... Vsaj jaz tega se nisem dozivela...~Lunca~

 • Gost
Odgovori #24 : 10 Marec 2006, 20:20:07
Meni je sodnik v vrtojbi dau slabšo oceno, zato ker se je pes usedel--->s tem je sodnik mislil da se ga boji(sede pa je Deep pustil pregledat zobke,stoje pa ne):
ilo je nekako tako:Prišla noter, sem ga postavila,potem prideva na vrsto,sodnik reče zobje(jaz Deepu odprem gobez in okažem zobe,toda on reče ne.In začne sam dobesedno "šart" po Deepovem gobcu.Deep v sede tega ni hotel in se je pač usedel.In s tem sva dobila pri njemu veliko minus točk.search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #25 : 10 Marec 2006, 20:33:44
Meni je sodnik v vrtojbi dau slabšo oceno, zato ker se je pes usedel--->s tem je sodnik mislil da se ga boji(sede pa je Deep pustil pregledat zobke,stoje pa ne):
ilo je nekako tako:Prišla noter, sem ga postavila,potem prideva na vrsto,sodnik reče zobje(jaz Deepu odprem gobez in okažem zobe,toda on reče ne.In začne sam dobesedno "šart" po Deepovem gobcu.Deep v sede tega ni hotel in se je pač usedel.In s tem sva dobila pri njemu veliko minus točk.
nekateri sodniki so pa res preveč picajzlasti. Mislim, da bi morali včasih marsikaj tolerirati, kot poznavalci določene pasme.
Lp, Ines!Nati

 • *
  • Prispevkov: 194
  • Točke: 1
Odgovori #26 : 10 Marec 2006, 21:26:51
Citiraj
nekateri sodniki so pa res preveč picajzlasti. Mislim, da bi morali včasih marsikaj tolerirati, kot poznavalci določene pasme.

S tem se pa popolnoma strinjam, saj sem tudi sama v svoji več kot 20-letni razstavni karieri doživela že marsikaj ;)

Moj yorkie recimo na svoji prvi razstavi ni dobil BOB-ja, čeprav je bil v konkurenci 20-ih yorkijev po sodnikovih besedah najlepši, samo zato, ker ga je v ring ocenjevanja peljala moja mama, za BOB pa sem ga peljala jaz. Sodnikova utemeljitev: psa mora voditi vedno ena in ista oseba; no v tistih časih res ni bilo profesionalnih hendlerjev.

Moja belgijska ovčarka je bila na svoji prvi razstavi diskvalificirana, ker ji sodnik sam ni mogel pogledati zob. Meni pa ni dovolil, da bi jo dala na sedi in jo "zajahala" kot to počno marsikateri razstavljalci. Tako je sicer pokazala vse zobe, ko sem ji odprla gobček, a zaradi plašnosti je ostala neocenjena.
Tudi z njo se mi je zgodilo enkrat na prestižni razstavi ko je eminenten švedski sodnik v ringu zahteval, da vrvico vržem na tla in da bo psa sam pregledal. Lejka je na moje presenečenje stala kot vkopana, sodnik ji je lahko pregledal zobovje, jo vso otipal od glave do repa, pa ni niti trznila.

No z mojima lapphundkoma imam s sodniki kvečjemu obratne probleme, ker imata zelo radi vse ljudi in uživata, če ju sodniki božajo, otipavajo. Sta kar preveč zaupljivi.Včasih ko se sodnik skloni da pogleda zobe, ga začneta kar lupčkati in se mu dobrikati. Seveda se pustita brez težav tudi otipati.
Le enkrat sem dobila pripombo, da Nati preveč uživa na razstavi, ker je bila živahna in pozorna; češ da morajo razstavni psi stati mirno in vkopano. No takrat sicer to ni vplivalo na oceno, a meni osebno so bolj všeč samozavestni in odprti psi, ki se ničesar ne bojijo in ki pokažejo, da se v ringu dobro počutijo.

Žal premnogi sodniki dajejo prednost stoji psa (kjer spretni razstavljalci lahko skrijejo mnoge napake), le malo sodnikov pa daje prednost gibanju, ki je bolj pomembno, saj se šele v gibanju pokažejo vse napake, ki jih pes ima.

Veliko sodnikov posveča veliko pozornost zobovju, barvi oči in pigmentiranosti.

Zelo pomemben je značaj, saj plašni ali agresivni psi običajno ne dobijo najboljše ocene.

Zelo pomembna je tudi predstavitev psa v ringu in obnašanje psa v ringu. Psička moje znanke iz Finske je pri finskem sodniku na eni razstavi v razredu mladih dobila oceno dobro samo zato, ker je še malo razigrana in je v ringu parkrat zagrizla v vrvico. Drugače ima same odlične ocene in PRM-je.

Tako da na razstavah se dogaja vse živo. Večina sodnikov je zelo korektnih, a naletiš tudi na izjeme.  Na splošno pa velja, da je od 8-10 dobrih razstav v povprečju vsaj 1 slaba (tako meni znani vzreditelj in razstavljalec). In redki so prvaki, ki imajo v svoji razstavni karieri same zmage in same odlične ocene.

Veliko veselja in zabave ter mirnih živcev na prihajajočih razstavah!

Lep večer še naprej in lep vikend!
Nati

Lola

 • Gost
Odgovori #27 : 11 Marec 2006, 15:59:47
Kot je že Lana omenila se razlikuje vodenje v ringu od pasme do pasme, torej tudi vrvica je pri nekaterih pri ušesih pri nekaterih ne. Pri bullterrierjih se ponavadi razstavlja v angleški pozi torej vodnik stoji pred psom vrvica pa je ohlapna na ramenih. Američani imajo ravno obratno, tudi v Evropi se vidi dosti krat, da je vrvica pri ušesih kot pri staffordih. Meni je ljubši način angleški ampak svojo psico sem dostikrat razstavljala tudi z vrvico pri ušesih, zgolj zaradi tega ker ni bila mirna v ringu.

Glede ocenjevanja pa sami vidite da je od sodnika do sodnika različno. Nekateri so mojim psom odpirali gobec in gledali vse zobe, nekateri pa samo kočnike in sprednje zobe. Vem da lani na zagrebški razstavi je bil primer sodnika ko je med tačke gledal, rep do potankosti pogledal ...

Sama imam kar nekaj razstav za sabo a še vedno mislim da moje hendlanje ni super. Upam da se bom z leti naučila in delala še boljše.search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #28 : 11 Marec 2006, 19:45:57


Sama imam kar nekaj razstav za sabo a še vedno mislim da moje hendlanje ni super. Upam da se bom z leti naučila in delala še boljše.
focosco vaja dela mojstra. Držimo pesti.search.and.rescue

 • Gost
Odgovori #29 : 20 April 2006, 22:14:47
kako ste kaj razstavljavci? Razstave so tačas kar številne. In kako kaj napredujemo?