Za pesjanarje > Okostje in kremplji

Odmiranje glavice stegnenice

(1/10) > >>

Lunette:
Pozdravljeni vsi forumaši.

Upam da tema ni že kje odprta.
Nikjer ne zasledim nobene pametne diskusije na to temo. Moja psička (1leto stara mix-pudlica) ima postavljeno diagnozo ''odmiranje glavice stegnenice'' (mislim da je to pravilen izraz). Po zagotovilih veterinarjev je to menda zelo pogosta težava... sama pa nikjer ne najdem primera te pogostosti.
Ima kdo izkušnje s tem, pozna zadevo, ...?

Hvala in lep pozdrav

TibiQ:
displazija?

Lunette:
Ne ni displazija. Kolikor vem pri displaziji pride do obrabe/nepravilnosti v šalčki sklepa. Torej na kolčni strani sklepa. Tu pa gre za odmiranje glavice na stegnenici. Kolk je normalne oblike. Tudi sama sem pomislila da gre za dokaj slično zadevo.  ???

deteljica:
Najprej bi morali ugotovit, zakaj kost odmira, ker to vsekkaor ni neko normalno niti primarno stanje , je samo posledica nečesa. Ali je bila poškodba, je okužba ( treba zdravit) ali je rak ali kaj drugega ? Vsekakor je treba vzrok zdravit, odstranit - če ni samo posledica neke poškodbe, da ne bo odmiranje prodiralo dalje.
Sicer pa psi lažji od 15 kg po  mnenju večine veterinarjev (in videnem) z lahkoto živijo, če se jim odreže glavica stegnenice ( se naredi ta poseg  včasih zaradi hude boleče displazije ali pa zaradi kakšne poškodbe, ko ni mogoče sestavit kosti skupaj - npr po prometni nesreči) . Pes potem z vezivnim in brezgotinastim tkivom spoj zapolni in lahko normano giba ( ga nič ne boli).

botticelli:
A gre za Leg calve perthes ? Mislim da je to tuji izraz za to bolezen. Gre za to, da pride do degeneracije žil in s tem stegnenična glava nima hranil in začne odmirati.
če gre za to bolezen, potem velja: pokaže se takoj pri mladih psih, s tem da začne pes šepati, ga boli in v extremnih primerih so lahko res hude bolečine. Lahko pa so različne stopnje te bolezni, diagnosticira se pa običajno z rentgenom.
Terapija je operacija, po kateri ima običajno pes normalno življenje.

Kar me preseneča v primeru da gre za to bolezen je, da kolikor je bilo znano do sedaj, je to genetska bolezen - se pravi običajno prizadene pasemske pse. Nekaj tega je tudi pri kitajskem golem psu, kjer se tudi pojavlja bolezen v določenih linijah. Se pa še ne ve kako se deduje, ker bolezen lahko preskoči generacije, skratka ni enotnega stališča glede načina dedovanja.


Še link kjer je nekaj napisanega o tej bolezni, sem pa ziher da se da še marsikakšen link najti na tujih straneh.
http://www.chinesecrested.no/en/articles/health/Legge.Calve.Perthes+.LCP..html

Mi lahko prosim napišeš kako je diagnosticiral bolezen vaš veterianr. Ali ima na obeh nogah, kakšna stopnja je. kaj vam je predlagal vet.

Navigacija

[0] Kazalo Sporočil

[#] Naslednja stran

Pojdi na polno verzijo