Zdravo, Candy!
Vedno več nas je, lepo to

. Pa ja ni tvoja mala Candy Kisses

? Gubica je prečudovita.

Sem sigurna, da bomo kmalu brali kakšno vajino dogodivščino tu gor.
Ulla, potem ''smrad'' in srbenje/ grizenje nista povezana?
Kar se tiče vonja, mnogo lastnikov pejev pravi, da ima ta pasma poseben vonj. Meni osebno je prijeten, pa ponavadi tudi ni zelo izrazit, tako da, kar se mene tiče, tu vse prav

.
Kar se tiče praskanja in grizenja- ima psička vneto kožo zaradi lizanja? Ima morda kakšne druge izpuščaje ali izbokline?
Če je problem res tako izrazit, je morda res najbolje opraviti alergijsko testiranje. To je najbolj natančna metoda. Ko/ če ugotoviš na kaj je psica alergična, moraš poskrbeti, da s snovjo ne pride več v stik.
''Izločevalna dieta'', ki jo izgleda prakticirata z veterinarjem, je natančno zastavljena in naj bi trajala največ nekaj mesecev.V poštev pride, kadar je kuža alergičen na kaj v hrani.
Vrste alergij pa so različne:na bolhe, ti. atopija (alergije, ki se razvijejo zaradi vdihnjenih alergenov, npr. plesen ali pelod), na hrano...
Injekcije, ki jih omenjaš, so najbrž v zvezi s ti. hiposenzibilizacijo, ki je učinkovita metoda zdravljenje alergije na plesen in pelod, ki se jima v vsakdanjem življenju težko izognemo. Pes v določenem obdobju prejema injekcije, ki skušajo telo vzpodbuditi, da postane manj dovzetno ali celo nedovzetno na alergene.
Sama lahko kužiki pomagaš tako, da jo skopaš s kakšnim nežnim hipoalergijskim šamponom (npr. na bazi ovsa, z aloje vero ipd.), ki blažijo kožna vnetja. Dodatki omega-3 in omega-6 ter vitamini A, C in E so tudi dobrodošli.
Dodajam še star zeliščni recept: baje pomaga tudi, če nam mesto poškodbe daš raztopino trpotca, ki jo pripraviš tako, da liste velikega trpotca zmešaš s četrt litra vode in prevrevaš približno 5 minut. Precediš. Naneseš dvakrat dnevno.
Prosim, vzemi v zakup še to, da je lahko vzrokov za lizanje in praskanje ter posledično vnetja kože več- od alergij preko nepravilnega delovanja ščitnice do pojava, ko naj bi se pes lizal zaradi stresa ali dolgočasja,si z lizanjem krajšal čas... Če vzroka ne najdemo, se veterinar zateče k zdravljenju simptomov in predpiše razne kreme in injekcije, ki pa imajo začasni učinek. Kako si (lahko) pomagamo sami, pa sem opisala že zgoraj.
Mogoče vprašanje zastaviš še v temi ''zdravje'', ker ni nujno, da je problem ''pasemsko značilen''.
Taijev nasvet o izbiri veterinarja pa je tudi na mestu.

Vsekakor vama želim veliko sreče in hitro rešitev problema!
Lep večer vsem!