Tečka
Meni so rekli, da nikoli ne vleči psa stran od drugega psa, ki je spuščen. Drugič ju pusti, da se sama pomenita.
Sem videla en primer, ko je mlad ZP kar naprej izzival druge pse. Bil je spuščen. Lastniki so obupali nad njim, ker enostavno ni bilo ograje, ki bi bila zanj dovolj močna.
No, se je spravil nad nekega starejšega mešanca z nemškim ovčarjem (Jaz sem bila poleg s svojim, ZP se nama je pridružil na sprehodu, na povodcu.) ZP je začel izzivat, ampak na varni razdalji. Lastnik mešanca je bil že starejši gospod in je s težavo obvladoval svojega psa, dokler ni ta potegnil tako močno, da je gospod padel, mešanec pa zagrabil ZP za vrat. ZP je cvilil, kot bi ga dajali iz kože in sem bila prepričana, da bo po njem. Čez nekaj trenutkov je na gospodarjev ukaz mešanec izpustil ZP-ja, ki jo je ucvrl. Ko sem ga našla, sem ga peljala k vetu in glej ga čuda, čisto nič mu ni bilo. Pametni mešanec ga je samo učil, naj ga pusti pri miru. Če bi stisnil ugriz (kar bi čisto lahko naredil) bi bilo konec z ZP-jem. Mislim, da se ZP ni več pojavil na tistem koncu. To je bilo pred nekaj leti. Sedaj se je ZP lepo unesel in ga videvam, kako mirno uživa v svojem vrtu. Kakšen glas še da od sebebe. Zgleda, da ga je minila puberteta.
Sem pa imela sitnosti s soprogo tistega gospoda, ki me je napadla, češ, da nimam psa na povodcu. Nič ni zaleglo, da sem ji govorila, da ni moj in da je bil moj privezan. Potem sem nehala hodit tam okoli in si izbrala drugo sprehajališče.

Moje izkušnje so, da v večini primerov psi, ki so spuščeni, niso napadalni in se znajo zmenit z drugimi psmi. Povdarek na "v večini primerov". Tu, kjer sedaj sprehajam Nežo, so tri majhne psičke, vedno spuščene in napadalne. Ena se je zadnjič zagnala v Nežo, Neža (vsaj 10x večja od nje) pa v dir, da bi me kmalu prevrnila.
Sem samo zažugala psički in ji rekla, naj pusti mojga kužka pri miru, pa je bil mir. Sedaj sem se navadila situacije in že naprej opozarjam, "naj pusti mojga kužka pri miru". Zaleže.