Psi, ki se sprehajajo brez lastnikov

Taj · 63532

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #120 : 04 Maj 2007, 16:37:57
Psi, ki bi lahko varno tekli odvezano ob kolesu po mestu ali sploh kjer koli kjer je promet so izjemno redki. Imela sem nekoč eno tako, pa ne verjemem, da bom imela še kakšno. Je kar malo preveč dela s tem, pa še pes mora zelo zanesljiv in povsem imun na kakršne koli panične izpade.
Verjetno si lastnica tistega psa sploh ni upala peljati privezanega, ker bi jo ob prvi priložnoosti prekucnil. Ker takim za psa ponavadi prav dosti ni, jih je najbolje prijazno pobarati, če imajo psa zavarovanega za škodo, ki bi nastala ob prometni nesreči. Oziroma ali imajo dovolj velik rezervni sklad na banki.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #121 : 04 Maj 2007, 23:17:40
Verjetno si lastnica tistega psa sploh ni upala peljati privezanega, ker bi jo ob prvi priložnoosti prekucnil.
Ja saj, zato pa pravim, da bi mogla potem iti pač peš... če imaš psa se moraš sprehajati - hočeš nočeš! Seveda, če se nočeš, potem si psa pač ne umišljaš in pika.

Ker takim za psa ponavadi prav dosti ni, jih je najbolje prijazno pobarati, če imajo psa zavarovanega za škodo, ki bi nastala ob prometni nesreči. Oziroma ali imajo dovolj velik rezervni sklad na banki.
Dobra ideja, kaj ji lahko še povem ob naslednjem srečanju. ;)

Psi, ki bi lahko varno tekli odvezano ob kolesu po mestu ali sploh kjer koli kjer je promet so izjemno redki. Imela sem nekoč eno tako, pa ne verjemem, da bom imela še kakšno. Je kar malo preveč dela s tem, pa še pes mora zelo zanesljiv in povsem imun na kakršne koli panične izpade.
Ja mora biti pes res izredno zanesljiv in moraš biti 1000%, da ne bo ob kakšni situaciji skočil na cesto oziroma naredil bedarijo.
Samo kaj češ, ko so eni tako neodgovorni in jih enostavno povedano briga za dobrobit psa in ostalih prisotnih v okolici, važno da je njim ok. ::)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #122 : 05 Maj 2007, 01:08:28
Dobra ideja, kaj ji lahko še povem ob naslednjem srečanju. ;)
Ja tole vprašanje glede zavarovanja res ni slaba ideja :). Upam, da kmalu zalotim lastnike enega psa, ki ga kljlub dokaj prometni cesti spustijo ven, da preosto leta naokoli >:(

LP

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #123 : 05 Maj 2007, 12:51:38
Citiraj
a mora biti pes res izredno zanesljiv in moraš biti 1000%, da ne bo ob kakšni situaciji skočil na cesto oziroma naredil bedarijo.

Žal to ni dovolj. Tak pes se mora sam dovolj dobro znajti in rešiti kakšno zoprno situacijo brez pomoči lastnika. Recimo da imamo psa navajenega, da se giblje prosto po pločniku, mi se vozimo ob robu ceste, pes mora iti naprej po pločniku tudi, ko mi zaradi takega ali drugačnega vzroka zapeljemo proti sredini ceste. Poleg tega se pes, ko teče ob kolesu privezan na povodcu izogiba količkov, obcestnih luči in drugih ovir izogiba po levi strani, ko je prost pa po desni. Vedeti mora, na katero stran se lahko izogne leteči pločevinki ali cucku ki vleti od strani iz kakšnega dvorišča.......Psi,in mački, ki jih vidi na drugi strani ceste so še najmanjši problem

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Odgovori #124 : 05 Maj 2007, 13:04:18
Ja saj zato pravim, da mora biti izredno zanesljiv. Vendar je to zelo redek pojav oziroma je to zelo težko doseči, zato je bolje, da imaš psa ob cesti privezanega in je mir in najbolj varno za vse. Če ga hočeš imeti pa spuščenega ga pa pač pelješ na travnik, kjer ne ogrožaš psa in ostalih prisotnih v okolici. ;)

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
Odgovori #125 : 13 Avgust 2008, 15:13:49
No takole je, jaz imam dovolj. Cucek se šetka sam, skoči v mojo, ki je na povodcu. Komaj mojo odvlečem stran med tem, ko podim fifija z dretjem in butanjem z nogami ob tla. Kaznujem mojo babo, ker se je zagnala nazaj - se hotela braniti. Posledice: zvit otečen in moder prst (oteženo opravljanje svoje službe in vsega ostalega) ter nekaj svežih prask po nogah. Lastnik male popadljive zveri o dogodku ne ve nič, ker ga itak ni bilo od nikoder. Naslednjič pustim moji babi naj se brani in ščeneta pajsne. Resnično imam dovolj.
lp
T.

8)

Satin

• *
  • When wilderness calls...
Odgovori #126 : 13 Avgust 2008, 15:41:45
Tecka drugič malemu daj en pospešek v zadnjo plat, bo naslednjič okoli vaju kroge delal, če se pa ob cjavkanju lastnik oglasi mu pa samo mirno povej da so policaji že na poti in naj lepo cekinčke pripravi da ker se pesjan brez vrvice naokoli sprehaja v urbanem okolju in nadleguje nedolžne sprehajalce ;) >:D

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
Odgovori #127 : 13 Avgust 2008, 16:01:43
Ma res sem jezna (milorečeno). Prst boli vedno bolj in rahlo zamaknjen je :( Ne morem normalno delat, dela pa ful in sem tik pred tem, da popenim >:(. Če dobim lastnika ... >:( >:( >:(

8)

Satin

• *
  • When wilderness calls...
Odgovori #128 : 13 Avgust 2008, 16:10:40
Drugič se sploh ne oziraj in malemu eno lepo nacentrirano pripelji v zadnjo plat in bo mir >:D Jaz se teh ogric že dolgo več ne grem, enostavno če drugače ne gre dobi vzgojno v zadnjo plat >:D >:( Glede prsta pa ti ne preostane drugega kot obisk KC.

Tasa

• *
Odgovori #129 : 15 Avgust 2008, 08:50:35
Tečka

Meni so rekli, da nikoli ne vleči psa stran od drugega psa, ki je spuščen. Drugič ju pusti, da se sama pomenita.
Sem videla en primer, ko je mlad ZP kar naprej izzival druge pse. Bil je spuščen. Lastniki so obupali nad njim, ker enostavno ni bilo ograje, ki bi bila zanj dovolj močna.
No, se je spravil nad nekega starejšega mešanca z nemškim ovčarjem (Jaz sem bila poleg s svojim, ZP se nama je pridružil na sprehodu, na povodcu.) ZP je začel izzivat, ampak na varni razdalji. Lastnik mešanca je bil že starejši gospod in je s težavo obvladoval svojega psa, dokler ni ta potegnil tako močno, da je gospod padel, mešanec pa zagrabil ZP za vrat. ZP je cvilil, kot bi ga dajali iz kože in sem bila prepričana, da bo po njem. Čez nekaj trenutkov je na gospodarjev ukaz mešanec izpustil ZP-ja, ki jo je ucvrl. Ko sem ga našla, sem ga peljala k vetu in glej ga čuda, čisto nič mu ni bilo. Pametni mešanec ga je samo učil, naj ga pusti pri miru. Če bi stisnil ugriz (kar bi čisto lahko naredil) bi bilo konec z ZP-jem. Mislim, da se ZP ni več pojavil na tistem koncu. To je bilo pred nekaj leti. Sedaj se je ZP lepo unesel in ga videvam, kako mirno uživa v svojem vrtu. Kakšen glas še da od sebebe. Zgleda, da ga je minila puberteta.

Sem pa imela sitnosti s soprogo tistega gospoda, ki me je napadla, češ, da nimam psa na povodcu. Nič ni zaleglo, da sem ji govorila, da ni moj in da je bil moj privezan. Potem sem nehala hodit tam okoli in si izbrala drugo sprehajališče.  :-[

Moje izkušnje so, da v večini primerov psi, ki so spuščeni, niso napadalni in se znajo zmenit z drugimi psmi. Povdarek na "v večini primerov". Tu, kjer sedaj sprehajam Nežo, so tri majhne psičke, vedno spuščene in napadalne. Ena se je zadnjič zagnala v Nežo, Neža (vsaj 10x večja od nje) pa v dir, da bi me kmalu prevrnila.
Sem samo zažugala psički in ji rekla, naj pusti mojga kužka pri miru, pa je bil mir. Sedaj sem se navadila situacije in že naprej opozarjam, "naj pusti mojga kužka pri miru". Zaleže.

regga

• *
  • Enya
Odgovori #130 : 15 Avgust 2008, 10:19:54
Citiraj
Pametni mešanec ga je samo učil, naj ga pusti pri miru.

Še dobro, da nimam tako "pametnega" psa, da bi se mi strgal iz rok in me me vrgel po tleh, poleg tega bi se pa še stepel...Ker bi ga prvo sekundo zadavla!

Tecka

• Mali Pesjanar
  • **
  • večinoma blond
Odgovori #131 : 15 Avgust 2008, 11:47:51
Tasa mogoče, če bi šlo za enakovredno velikega psa bi jo res pustila naj se zmenita (pa še to dvomim). Tako pa imam ND tisti psič pa je bil v velikosti Pekija tam nekje. Kar pa pomeni, da ga moja enkrat samkrat čopne in ga ni več, saj je samo njena glava velika kot cel fifi. Kljub vsemu mi je škoda živega bitja, saj ni sam kriv, da lastnik ne ve kaj je povodec, vzgoja in da zakon velja za vse enako. Verjetno bi (če bi pustila naj se zmenita) bili vsi časopisi spet polni naslovov v smislu: Velik nevaren pes pokončal družinskega kužija.
Sploh pa želim svojo pesjanko naučiti, da nima kaj reagirat na izzivanje, ravno zaradi kupa takih malih baterij, ki se prosto sprehajajo naokrog. Prav fino bi bilo, če bi se folk zavedal, da je pes pač pes ne glede na velikost in bi začeli tudi male "igračke" vzgajat.

8)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #132 : 23 Avgust 2008, 14:11:00
"da se sami zmenijo" je v krasno in prav, dokler se pomenijo lepo in brez kakršnega koli pretepa. Če se pa ne znajo lepo zmeniti, potem pa nič. Psi se na nevtralnem terenu z neznanimi psi nimajo kaj meriti in prepirati.

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #133 : 23 Avgust 2008, 15:19:53
Pri nas je ful takih primerov psov brez lastnika. En dober primer je ZP Ajša. Ta se skos potepa in jo je že dvakrat skoraj zibu auto.
Zadnič sem jo pa jaz peljala nazaj domov, ker sta ene dva klicala lastnike jaz pa vem kje živi in sem rekla, da jo bom kar jaz peljala. Glih, ko sva prišli domov je hotel lastnik ponjo in sem mu rekla naj naslednjič bolj pazi na psičko.

zoe

• Moderator
Odgovori #134 : 23 Avgust 2008, 15:28:27
Mene pa zanima, če se lahko v zavetišče odpelje psa, ki se sprehaja sam; s tem, da ima ovratnico z obeskom, kjer so zapisani podatki o lastniku?
Lahko bi v takem primeru kontaktirala lastnika, ampak glede na to, da se pes velikokrat sprehaja sam bi jih verjetno bolj "zabolelo", če bi pes pristal v zavetišču, kjer bi (predvidevam) morali plačati za oskrbo.

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #135 : 23 Avgust 2008, 15:34:35
To tut mene zanima, ker je pri nas en tak.

Odgovori #136 : 24 Avgust 2008, 21:56:28
sam bi jih verjetno bolj "zabolelo", če bi pes pristal v zavetišču, kjer bi (predvidevam) morali plačati za oskrbo.

dvomim da bi jih sploh kaj zabolelo, saj če jim ni mar, da se njihov pes sprehaja sam, in da se mu lahko karkoli zgodi(da ga povozi avto, se hudo stepe, ga kdo ukrade) močno dvomim, da bi jih zabolelo , če bi ga nekdo odpeljal v zavetišče.
Haloooo....če nekomu ni mar kaj se zgodi z njegovim psom čeprav ve, da lahko tudi pogine, zakaj bi ga motilo , da bi ga odpeljali v zavetišče. Res ne razumem nekaterih lastnikov.Grrrr...
To je moje mnenje.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #137 : 25 Avgust 2008, 08:49:23
Kazni za take bi bile verjetno za nekatere vzgojne toliko, kolikor visoka bi bila kazen...  ::)

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Fitzgerald

• *
Odgovori #138 : 27 Avgust 2008, 22:36:55
Jaz sem pa vedno mislila, da če imaš "hudega" psa, da mu pustiš, da kar sam obračuna z sviljivcem. Kako pa potem eragirate, če vas recimo nadleguje kak človek? Če bi vam nasproti šel kak težak od človeka bi vaši psi tudi samo mirno gledali in čakali, da se iz situacije sami izvlečete, pa čeprav bi bili fizično napadeni?

Ne vem, koliko je dobro, da pustiš, da tvojega psa nalomi eno primitivno ščene (pes), medtem, ko bi se s svojo velikostjo in zobmi lahko sam branil.

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #139 : 27 Avgust 2008, 23:10:26
Če me nadleguje kak človek, večinoma ostane pri besedah, ker se Paxx postavi pred mano in otrpne, sploh če zavoha alkohol. Tako, da si blizu nihče ne upa.
Ko se kdo dere za mano, pa psom nič ne pustim, da obračunajo z njim, ker bi si tako nakopala preveč težav in pravzaprav nimam interesa obračunavati z nikomer. Pač pa mi je v interesu se čimprej pobrat od tam.  :-\

regga

• *
  • Enya
Odgovori #140 : 27 Avgust 2008, 23:18:57
Citiraj
Ne vem, koliko je dobro, da pustiš, da tvojega psa nalomi eno primitivno ščene (pes),

Kdo pa je rekel, da pustiš komurkoli obračunavati s tvojim psom  ???

casper

• *
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #141 : 28 Avgust 2008, 11:03:46
Meni pa ideja "da se sami zmenijo" ni ravno posrečena. Ne vem, kaj se imata čivava na povodcu in spuščen nemški ovčar za menit. Vsi vemo, kakšen bo rezultat njune debate. Morda zadeva funkcionira pri enako velikih psih, pa še tu lahko naletiš na podivjano zverino in ti scufa tvojega psa na povodcu.

Je pa problem spuščenih psov res zelo velik. Sploh v ruralnem okolju. Dva dni nazaj sem svojega terierja sprehajala ob našem jezeru, na vrvici, jasno. Tudi v vodo je šel na vrvici, ker so bili zraven drugi psi. Trije komadi - labradorec, samojed in nemški ovčar - so ob tem tekali spuščeno naokrog in lastniki niso niti trznili, ko je Casper okamenel od strahu, ko se mu je začel približevati renčeč samec samojeda. Mi verjetno ni treba razlagat, da smo jo po hitrem postopku odkurili dalje, ker vem, kako bi se končala zgodba o "pasjem menjenju". :'( Včasih se mi zdi res prav bebavo, jaz s tistim malim ščenetom privezanim, potem pa mimo pravkar s ketne strgani nemški ovčar. "Saj ne bo nič naredil..." Če verjameš.

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943

casper

• *
  • Moj mali črni pesjanar
Odgovori #142 : 28 Avgust 2008, 11:09:33
Sicer pa menim, da tistih, ki pustijo, da se jim psi po cele dneve šetkajo brez nadzora naokrog, niti malo ne gane, če bi jim jih kdo odpeljal v zavetišče. Zakon bi moral biti napisan tako, da bi v takem primeru dotični osebek/lastnik plačal visoko kazen. Potem bi mogoče dojel, kaj pomeni biti odgovoren do živega bitja, ki ga imaš. In do okolice. 

"Na tisoče generacij psov nekoč in zdaj je prepričanih, da bodo nekega dne - če bodo le dovolj pozorno poslušali - obvladali človeško govorico. " Maya V. Patel, roj. 1943

m_tejch

• *
Odgovori #143 : 28 Avgust 2008, 22:15:19
http://24ur.com/novice/crna-kronika/zlomil-mu-je-prst.html

:o :o :o dobila sta plačilni nalog. KONČNO!!!
A to pomeni, da lahko tudi jaz nekoga, ki psa sprehaja brez povodca prijavim?
Zelo žalostno je, da hodim s svojim psom na povodcu naokoli v strahu, iz katerega vogala bo spet nekdo priletel  ::), sicer v domačem kraju še ni tako hudo, ampak kar se pa kakšnih turističnih točk tiče pa vedno kje kakšnega najdemo :-\

ABBY LABRADOR

• *
Odgovori #144 : 11 September 2008, 19:54:38
No pa še moja "nova" novička. Zadnič smo bili na rojstnem dnevu in sva šli z Abby pozno ven se pravi ob 9ih. Šla je tudi sošolka in kar naenkrat vidve psa, ki je sedel pred ograjo. Hitro smo šle mimo pes pa za nami. Potem smo začele teči pes pa je tudi malo pospešil korak. Potem sva zbežali čez cesto in pes nas je začel iskat potem je pa obupal in šel spet pred ograjo. Kadar je pes za ograjo se pa res zelo dere. Tako, da ne vem zakaj ga sploh spustijo.

sarci

• *
Odgovori #145 : 13 September 2008, 14:35:02
No pa še moja "nova" novička. Zadnič smo bili na rojstnem dnevu in sva šli z Abby pozno ven se pravi ob 9ih. Šla je tudi sošolka in kar naenkrat vidve psa, ki je sedel pred ograjo. Hitro smo šle mimo pes pa za nami. Potem smo začele teči pes pa je tudi malo pospešil korak. Potem sva zbežali čez cesto in pes nas je začel iskat potem je pa obupal in šel spet pred ograjo. Kadar je pes za ograjo se pa res zelo dere. Tako, da ne vem zakaj ga sploh spustijo.
Cudno ane? Ce se neves, vecina psov oz. kar vsi ki jih poznam za ograjo lajajo, ker je v igri njihov teritorij. Tut moji se derejo recimo izza ograje ko smo pri babi ki ima hiso in vrt, pa jih na sprehodu vseeno lahko spustim. Valda ni isto kot spuscanje psa v smislu da gre sam naokoli brez lastnika, ampak me je zmotilo tisto da se dere ko je za ograjo. Vsak pes se ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #146 : 13 September 2008, 14:50:48
samo v tistem primeru pes ni bil na sprehodu z lastnikom ampak je sedel sam pred ograjo. Če sem prav razumela. In velika večina psov si lasti vsaj še pločnik pred hišo. Prav lahko bi tudi napadel. Ampak očitno je to prijazen in nenevaren bevskač. Če ne bi bilo tako, bi obedve s prijateljico videle vraga. Pred psom se ne beži. Skoraj vse ostalo kar lahko narediš je varneje.

Sašenka

• *
Odgovori #147 : 15 September 2008, 08:25:39
Drugič se sploh ne oziraj in malemu eno lepo nacentrirano pripelji v zadnjo plat in bo mir >:D Jaz se teh ogric že dolgo več ne grem, enostavno če drugače ne gre dobi vzgojno v zadnjo plat >:D >:( Glede prsta pa ti ne preostane drugega kot obisk KC.

Meni bi bilo pa bolj logično, da se brca neodgovorne lastnike kot pa nedolžne pse. Pes ni nič kriv, če ima debilne lastnike in ne razumem zakaj bi moral pes kasirati brco. O tem, da ljudje brcajo spuščenega psa lastnik itak ne bo nič vedel, torej je po moje bolj logično, da se takega lastnika prijavi policiji ali pa psa odpelje v zavetišče (lahko se ga tudi samo zadrži in ga oni pridejo iskati). Res ne razumem zakaj bi pes moral dobiti vzgojno brco, če jo več kot očitno rabi lastnik. Razumem, da se ga odžene oziroma napodi ampak tepst ga pa res ni treba sploh zato, ker predvidevam, da si spuščene rottije ali podobne pasme ne upate brcati torej vzgojne pokasirajo samo majhni psi.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #148 : 15 September 2008, 08:58:49
Če pride nasršen in renčeč, bo fasal brco, preden bi lahko skočil v mojega. Če se pa samo šetka pa itak ni panike. Najboljše, da zato ker naj bi bil nedolžen, lahko grize ali kako drugače nadleguje druge pse. Sicer mu pa svojega lahko ponudiš  ::) >:D

Lastnik takega psa pa si zasluži še kaj več kot smo to.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Ribica_Tina

• *
Odgovori #149 : 15 September 2008, 10:07:16
Tudi jaz sem enkrat (in upam da edinkrat) brcinla tujega psa oz psico. Sprehajali smo se po Piranu. Jaz sem imela svojo na fleksiju, kolega svojo na štriku, mimo pa se prisprehajata dve gospe. Ena z alderielsko (joj, upam, da sem tole prov napisala), druga z višavskim terierčkom. Oba spuščena in se igrata med sabo. Nakar tko enih 50m stran od nas psica (alderielska) obstane kot okamenela. Čisto napeta se zagleda v mojo psico. Potem pa s polnim šusom direktno do nas in na mojo psico. Jaz sem svojo potegnila, da je bila za mano tisto pa s polnim šusom brcinla ne vem kam...bla sem šokirana nad svojo reakcijo in nad (ne)reakcijo one gospe, očitno lastnice psice, ki je napadla. Mirno sta se z drugo gospo odšetkale naprej. Je ni niti poklicala!!!!

In zakaj mora tuj pes skasirat? Jaz sem absolutno proti fizičnem obračunavanju. Ampak bi jo še enkrat brcnila in bom vsakega, ki bo tkole priletel. Zato, ker nisem psice zaman šolala dve leti, da ni agresivna. Ima pit bullčico, ki je totalno neagresivna, naučena, da ob napadu pač počepne. Napadena pa je bila že nekajkrat. Kar se kaže v izredno nesproščenem prvem pristopu do drugih psov. Toliko časa sem se trudila, da bi imela normalnega psa, ki se bo naučil odreagirati na drugačen način, če ne bom odreagirala jaz. Jaz sem svojemu psu dolžna zagotoviti, da do takih situacij ne pride. In žal- če na škodo drugega psa.

Aja - no, še enkrat sem obračunala na tak način. Letos sta mi psico napadla 2 mačka ??? Ne moreš verjet...na srečo sem imela s sabo fanta. Jaz sem stopila pred psico, on pa je prestregel mačka z razrkrečenimi nogami in kremplji, ko je letel na psa. Pa da ne bo pomote - jih ni podila.