Lastnica sprehajala psa brez povodca in plačala kazen

mero · 90404

damayanti

• *
Odgovori #120 : 18 Junij 2010, 12:53:06

Damayanti, v čem je fora, da imaš psa, ki ga imaš na poleg, spuščenega s povodca. Meni je potem, dokler hodi v razdalji 5m od mene, popolnoma vseeno če je pripet. Moja se sicer tudi ne oddaljuje od mene več kot 20m, ampak fora spuščanja je v tem, da se meni ni treba ustavljat vsakič, ko se ona odloči kakšno stvar bolj temeljito povohat in jaz naredim nekaj metrov več kot to dopušča flexi, pa da ji lahko zabrišem kakšno palico ali žogico...

Fora je v gozdu ;)
Kadar je sprehod je sprehod...jima ne dovolim, da se hajotata po celi gmajni...( hajotata se takrat kadar delata ;))
Pa ni niti fora v zasebni lastnini ( za lastnino gozda mi dol visi- iz tega stališča če bi se mi kdo kaj vsajal- bi mu takoj pokazalo bolj pomembno delo v gmajni kot to da meni teži zaradi psa)
..ampak divjadi.
Jaz ga prečkam vsak dan ,ko grem do travnika...
Točno vem kje so prehodi srn... kam hodijo pit... kje ponavadi počivajo..
Če vzameš v zakup, da sta moja dva lovca... z izjemno izostrenim vonjem...( sicer preganjala ne bi) bi pa sigurno šla tja šnofat)...jih držim na poleg.

Sem pač mnenja, da je gozd dom  divjih živali, in moji pesi in mi  vsi smo zgolj obiskovalci v njihovem domu- jih poizkušamo čim manj vznemirjati ;)
( vsaj mi... če se že nekateri prepotentni pamži s svojimi kroslami tega ne držijo ;))

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Agyness

• *
Odgovori #121 : 18 Junij 2010, 13:47:13
Berem tole meni zelo zanimivo in aktualno temo in se sprašujem, zakaj (vsaj pri nas) vedno "nastradajo" samo starejše gospe z majhnimi kužki, medtem ko določeni osebki prosto sprehajajo pse, ki imajo že dolgo zgodovino napadov na druge pse.
   Primer; starejša gospa v pokoju se po parku sprehaja s svojim krepko čez deset let starim psičkom, ki počasi drobenclja poleg nje. Ustavi jo policist na konju in ji napiše vrtoglavo kazen. Lepo in prav bi rekli, kazen mora biti, kazen je vzgojna. Par sto metrov stran se nonašalantno sprehaja gospod, ki ima spuščene tri "neporihtane" pse, ki veselo napadajo ostale pse in sprehajalce. Raztrgali so že nekaj psov, policija pa ne naredi ničesar. Kje je tu logika? Psi bodo napadali še naprej, žrtev je lahko naslednjič tudi otrok, dotični gospod pa jo bo odnesel brez kazni in si še naprej lepo požvižgaval >:( Ima človek veze na policiji, ali policaji dejansko ne upajo pristopit? To je pravi misterij.

Kako je po drugih mestih v Sloveniji ne vem, to, kar pa vidim pri nas je pa naravnost smešno.

TibiQ

• *
Odgovori #122 : 18 Junij 2010, 14:17:13
Damayanti, saj sem te razumela, ampak glede "poleg" te še sedaj ne razumem. Kakšna oddaljenost od tebe je zate "poleg" v hosti? Kot sem rekla, če imaš psa na "poleg", kar pomeni da mora biti stalno največ 5m oddaljen od tebe, potem je kar se mene tiče, meni popolnoma vseeno če je pes na fleksiju, v bistvu še bolje, ker imaš potem definitivno manj skrbi, pes pa itak ni nič prikrajšan, ker mora biti v vsakem primeru ob tebi. Če so razdalje malenkost večje (tam do 20m - še vedno ne pomeni da pes divja po celi hosti) je pa fleksi že prekratek.

Je pa tako, da tudi mojo jaz spustim na krajih, kjer imam pregled in pripnem na krajih, kjer domnevam da so prehodi divjadi. Srn moja itak sicer sploh ne goni, je pa zoprno če zagleda kakšnega zajca ki teče, čeprav moram potrkat na les, letos smo se temu zaenkrat uspešno izognili.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #123 : 18 Junij 2010, 14:33:36
Pri meni je tako, da na sprehodu po gozdu povodca niti nimam s seboj in ju dam na poleg, če je pač treba. Mi je brezveze vsake 100m povodec odpenjat ali zapenjat, pa še žepe mam pol prepolne  ;)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #124 : 18 Junij 2010, 14:40:15
Poleg je poleg, ne 5m stran. In ja, tudi jaz dam raje na poleg kot da pripenjam in odpenjam. s seboj pa povodec vseeno imam.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #125 : 18 Junij 2010, 14:40:36
A tista slikica, ki prikazuje oddaljenost 50 metrov od vodnika še velja? Nikakor pa ne sme bit gonje in psa spuščat, da dela kar hoče in se šetkat tako, da je en sredaj drugi zadaj, tretjega pa ni kakih 5 minut. To je lahko smrt za psa! In gabijo se mi tisti, ki to pustijo.

Na travnik se pa lahko stopi samo, če se ima dovoljenje lastnika za razliko od gozda. Če se pa na sploh uvidevno obnaša, ne hodi po višji travi in ne pušča drekov sredi pokošene trave pa nihče ne bo težil, če se gre mimo.

BTW, kopanje lukenj je katastrofa za lastnika travnika in puščat psom da kopljejo za miškami je čisto neodgovorno do lastnika, če nam že za "miške" ni mar, ki pa so lahko tudi zaščitene!

TibiQ, za enkrat so bili vsi takile gozdovi označeni, saj so navadno deli parkov in zaščitenih območij, ni pa nujno.

Sej tisto ...ali tam, kjer ni pričakovati večje število ljudi... je malce čudno. Ali se to izločuje- ali eno ali drugo- ali samo doda, samo se mi zdi čudno, če ne kar proti ustavno, da moraš imet psa na štriku, če imaš piknik na vrtu. Vsekakor si pa odgovoren, če se karkoli zgodi neizvano, je pa treba dokazat, če se kdo hoče it igrice na sodišču...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

damayanti

• *
Odgovori #126 : 18 Junij 2010, 14:44:53
Damayanti, saj sem te razumela, ampak glede "poleg" te še sedaj ne razumem. Kakšna oddaljenost od tebe je zate "poleg" v hosti? Kot sem rekla, če imaš psa na "poleg", kar pomeni da mora biti stalno največ 5m oddaljen od tebe, potem je kar se mene tiče, meni popolnoma vseeno če je pes na fleksiju, v bistvu še bolje, ker imaš potem definitivno manj skrbi, pes pa itak ni nič prikrajšan, ker mora biti v vsakem primeru ob tebi.

"Poleg"... če je strogo polek je ob nogi ;)...to je poleg.  :)
Vsaj tam kjer sem prepričana ,da je divjad v bližini....( če kaj preveč po zraku v nos vlečeta tudi pripnem... )
prosto je lahko oddaljeno tam 5 metrov maksimum....
Ni pa isto kot če je na Flexu... ker :D hodimo med drevesi..in naš pes mora obscat čisto vsako  drevo ali štor in potem je to zelo zoprno če je na fleksiju... a zdej štekaš ;) :D

Dina pa itak s kolam v gobcu zraven mene hodi :D :D

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #127 : 18 Junij 2010, 15:01:35
Tole z mišmi...lukenj kopat se ne sme od takrat dalje, ko kmet spomladi travnik pobrana. Pozimi pa ni sile, samo da niso tiste grozne velike. Ponavadi psi niti ne lovijo miši ampak poljske voluharice (vsaj naši) in kolikor jih polovijo je še premalo (včasih jih je toliko, da je zemlja od njih kar prerešetana). Poljske miši niso in verjetno nikoli ne bodo zaščitene, kolikor jih lahko psi pojedo se nikjer ne pozna, toliko jih je. Edina res slaba stran lova na miši in voluharice je ta, da psa zasvoji in potem ne vidi nič ne sliši nič, samo koplje. zato mora biti dozirana v primernih mericah. Rovke in krti našim smrdijo in jih pustijo pri miru.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #128 : 18 Junij 2010, 15:23:17
Nekaj malih glodalcev je zaščitenih, samo ne vem kateri zato sem tiste miši v navednice dala. Ne branajo vseh travnikov, če jih se strinjam ja.
Ostanejo pa za nekaterimi cele jame :o Vse v mejah normale pa ni problemov...

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

TibiQ

• *
Odgovori #129 : 18 Junij 2010, 15:25:09
Aja, ja damayanti, sedaj pa štekam  ;D.. na to nisem pomislila, ker tega z drevesi pri nas ni, ker moja ima ene čudne fore, da če se hodi po poti (in po gozdu praviloma hodimo po poteh in ne kar čez gozd - to izjemoma), gre tudi ona čisto prostovoljno po poti in ne zavija dol s poti, razen v naselju, kjer mora pa obvezno it z asfalta na travo in seveda za stebre javne razsvetljave in potem imamo na vsakih par metrov povelje "okoli", ker tam pa večinoma je kar privezana, meni se pa tudi ne da za njo po travi hodit  ;) ::)  :D

Glede odpenjanja in zapenjanja povodca mi pa, razen v takih primerih, ko se ti pač ne ljubi se stegovat okrog drevesa ali kar naprej težit z "okoli", še vedno ne bi bilo jasno. Če je pes itak na "poleg", potem je pač na "poleg" in nič ne odpenjaš,.. razen kot prej omenjeno, če pa ni na "poleg" ves čas, potem pač ni ves čas.. saj to je pa tudi pri nas tako in to v bistvu brez nekih posebnih zahtev z moje strani - razlika pri nama je, da je pripeta in ne pod poveljem, kadar ocenim situacijo kot nesigurno.

Andreja, pri nas gre res za (prostovoljno) razdaljo do 20m in še to jo imam ves čas na očeh, ker večinoma hodi pred mano, če ostane zadaj ko se zavohlja, se pa obrnem in jo pokličem da pospeši korak.

Ma glede travnikov mi še vedno ni jasno. Kako veš kateri je lastniški travnik? A potem najbolje da grem enkrat v ZK pogledat na koga so pisani travniki v naši okolici? Mi na travnikih pobiramo dreke, lukenj pa nismo nikoli kopali (na srečo mi je bila vsaj ta neumnost prihranjena  :) ).

Ma ne vem če so "taki" (predvidevam da govorimo o gozdovih za katere velja ta zakon) gozdovi označeni. Ne vem če je ta gozd na Igu, kjer se je sprehajala ta občanka ki jo je napadla medvedka, označen - sploh pa tudi če so označeni, sigurno niso povsod in če vstopiš v gozd na mestu, kjer slučajno ni table... ???

Ja, to zadnje sem se pa tudi že spraševala ali se naselja in "večje št. ljudi" izključuje ali celo velja tako, kot si ti navedla primer "piknik doma".. in kaj sploh šteje kot večje št. ljudi? So to trije, pet, deset, sto,....? :-\ Sicer mogoče celo kje piše, ampak še pravniki ne poznajo vse zakonodaje, kaj šele nekdo ki to ni, da ne govorim o ljudeh z nižjimi stopnjami izobrazbe oz. z manj znanja o takih zadevah... potem pa bodi vzoren državljan, ki deluje v skladu z zakoni in katerega dolžnost je, da pozna zakone in nevednost ni izgovor  :( ::)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #130 : 18 Junij 2010, 15:45:57
Ma da bi meni doma predpisali neverjamem, to sem dala samo kot nek absurdni primer ;)
Samo kaj, ko je malo čudno napisano in se samo iz obsojenih primerov malo bolje vidi kaj in kako...

Travnik je travnik in ne gozd. Travnik se tretira kot njivo in lahko tudi ogradiš zadevo. Sej tudi po solati ne skačeš, če greš pa normalno mimo pa ni panike (ali je ograjena ali ne) :) Po gozdu ima pa vsak pravico it skozi in se ga ne sme ograjevat, razen, če se ima noter živali ali kakšen sadovnjak. Ne sme se pa krast dreves... in gonit divjad.

TibiQ

• *
Odgovori #131 : 19 Junij 2010, 08:58:00
Ja žal sem slišala (verodostojno) za kar nekaj primerov, ko se je vodilo pse na sprehod po robu travnika, po pasu ob reki, ki itak ni lastniški, pa je kmet kar naprej težil.

Mimogrede.. včeraj smo šli na sprehod čez ene travnike proti gozdu,... in na enem travniku je bilo posuto polno koruze. Take rdečkaste. Mogoče kdo ve kaj oz. zakaj bi to bilo? Malo me je panika grabila (in smo pohiteli s prehodom, pa psi tudi sicer niso imeli glav pri tleh) da ni kakšen strup, čeprav malo verjetno.

Kaili

• *
Odgovori #132 : 19 Junij 2010, 11:07:44
Mimogrede.. včeraj smo šli na sprehod čez ene travnike proti gozdu,... in na enem travniku je bilo posuto polno koruze. Take rdečkaste. Mogoče kdo ve kaj oz. zakaj bi to bilo? Malo me je panika grabila (in smo pohiteli s prehodom, pa psi tudi sicer niso imeli glav pri tleh) da ni kakšen strup, čeprav malo verjetno.
[/quote]

To je s pesticidi obdelana koruza. Je ful strupeno za čebele, koliko točno za pse pa ne vem. Mi se ji raje ogibamo...

Choha

• *
  • Zaupaj mi...od tega živim.
Odgovori #133 : 19 Junij 2010, 11:14:50
Jaz sem tudi za pse na povodce. V mojem okolicu je bil pa primer taksen. Lastnik x je imel psa na vrvici. Iz nasprotne smeri pa je prisel lastnik y z odvezanim psom. ta pes y je napadel psa x in ga mocno poskodoval, saj so ga morali sivati. kuza je popolno okreval. pes y je tudi ze napadel psa, kateri ni bil na vrvici in mu povzrocil hude notranje krvavitve. :(
jaz osebno zaradi takih primerov ne spuscam vec psov, niti na travnikih, ker nikoli ne ves od kje lahko pridirja kaksen napadalen kuza(za katerega so krivi lastniki z napacno vzgojo). Kljub temu, ce je moj kuza privezan in bi se za napad na mojega psa koncal usodno mi, kazen ne odtehta mojega kuzka. niti usmrtitev tistega psa, kateri bi napadel mi nebi bila pravicna, saj je pes odreagiral kakor je bil naucen in ne po svoji lastni volji. nisem pristas usmrtitev zivali, tudi tistih bol dominantnih oz. zascitniskih. pasje sole niso brez pomena, tam je idealna priloznost za socializacijo psa.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #134 : 19 Junij 2010, 11:28:37
Pri nas imamo dva res nevarna. En bi fental vsakega psa, ki ga vidi, drug bi pa z veseljem ugriznil človeka. In to sta edina dva psa, ki sta striktno na povodcu. Ostali, čeprav večina ni obiskovala pasje šole, se brez problemov sprehajajo spuščeni in ne povzročajo konfliktov.

Tako. Nevarne pse na povodce, ta pridni so pa lahko spuščeni  :)

Choha

• *
Odgovori #135 : 19 Junij 2010, 12:50:18
jaz pa vseeno pravim, vsak pes se mora znati igrat z ostalimi psi in delovati v "tropu". kuza je lahko naucen, gre poleg. pride pa drug kuza, lahko postane napadalen brez razloga.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #136 : 19 Junij 2010, 13:58:40
Kako se bo pa znal vesti v tropu (toNI isto kot  igra), če pa mora biti privezan? Nauči se lahko izključno tako, da je spuščen v prisotnosti drugih psov od najrosnejše mladosti. Znati se vesti tropu pomeni tudi znati se vesti v prisotnosti zoprnih in žleht psov. Pes, ki se zna vesti v tropu, zna blokirati napad tako, da do spopada sploh ne pride. nauči se pa lahko izključno iz izkušenj. Spuščanje skupaj psov na povodcih in vsiljevanje naših pravil jih tega ne nauči. Prav tako se tega ne naučijo na igralnih uricah, če se tam igrajo samo z drugimi mladiči.

Kadar imam sama kakšnega mladiča v obdobju socializacije, nisem nobenega srečanja bolj vesela, kot srečanja z zoprnim spuščenim psom po možnosti brez lastnika.

Choha

• *
Odgovori #137 : 19 Junij 2010, 14:27:14
Lanabella se strinjam. Se lahko tudi kasneje napadalnega kuzka privadi v delavonju v tropu. ce poznas Cesar- the dog whisperer. On tako "prevzgoji" kuzke ko se zaganjajo v druge in imel o tem ravno oddajo kako je resil problem neke lastnice napadalnejsega psa. Jest sem bla brez besed in vsa cast temu cloveku. :) Tudi cast mu, ko sprehaja po 10 psov naenkrat... brez besed. :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #138 : 19 Junij 2010, 14:34:08
Ne mislim na napadalnega "kužka" ampak na tistega reveža privezanega na povodcu, ki se vsi nanj spravljajo. Tisti se mora naučiti vesti v tropu. Ker če to enkrat res obvlada, ga napadalni "kužki" ne bodo več napadali ampak ga bodo pustili lepo pri miru.

TibiQ

• *
Odgovori #139 : 19 Junij 2010, 22:19:24
To je s pesticidi obdelana koruza. Je ful strupeno za čebele, koliko točno za pse pa ne vem. Mi se ji raje ogibamo...
Sem pomislila tudi na to možnost, ker sem pa ravno v petek brala o neki "gensko" spremenjeni koruzi, ki deluje kot "strup" za podgane in naj ne bi škodila drugim živalim. Se sicer nisem poglabljala, ker nisem imela časa, se mi pa tako na prvi pogled zdi malo sumljivo, da bi bilo učinkovito strupeno za podgane, za pse pa ne.

Razmišljala sem tudi, da stara ali zelo zrela koruza dobi včasih tako rdečkasto barvo ob korenini zrna.

Pa zakaj bi nekdo hotel potresati s pesticidi obdelano koruzo, strupeno za čebele, po travniku?

Z Lanabelo se pa strinjam, čeprav vedno bolj ugotavljam, da veliko večino vsega tega znanja,.. pes ima ali pa nima v sebi. Ravno včeraj sem debatirala o tem, kako je malo problematična neka psica (od mladiča dalje so potem sicer toliko delali na tem, da imajo sedaj neko sprejemljivo vedenje), ki je imela pri vzreditelju maximalno socializacijo s psi in ljudmi, na drugi strani pa o ogromno primerih psov s pomanjkljivo sociailzacijo v leglu,.. ki so bili kasneje zelo stabilni.. S tem ne pravim, da pravilna vzgoja pri lastniku kasneje nima nič z obnašanjem, samo pravim, da ogromno je že v samem karakterju posameznega psa.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #140 : 20 Junij 2010, 09:37:10
Tisto je čisto navadna  tretirana semenska koruza. Ker so do nedavnega (verjetno  še vedno) za tretiranje uporabljali preparat, ki vsebuje živo srebro in je ne bi smeli kar tako odmetavati. Ptičem, ki bi jo pojedli ne bi ravno koristila.

Veliko pes prinese na svet, seveda. A tega, kar mu manjka, se lahko nauči. Socializacija v leglu je sicer pomembna, ampak tisto glavno se oblikuje kasneje.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #141 : 20 Junij 2010, 19:42:34
Ogromno je lastnikov, ki niso niti v. od vodnika in bo na način, da bodo morali biti vsi psi privezani povsod privedlo do pasjih analfabetov. Če so spuščeni, na primernih mestih seveda, se lahko ogromno naučijo iz izkušenj od srečanj z drugimi psmi, živalmi, stvarmi, ima pa tudi povodec svoje pluse, prevsem pa moramo vedet, kdaj ga je treba spustit ;)

TibiQ, čisto verjamem, da so težili. Saj težijo za marsikaj, kjer nimajo kaj praskat ;)
Pri reki je tako, da mora biti prehodno 50 m od roba reke, pri morju je pa ta pas 200 m. OK, kar je starejše od tega zakona ni porušeno, na novo pa ne sme bit nič zagrajeno. In če se kdo spravi omejevat s kako plažo mora vedno pustiti prehod neoviran, če ne je "kažin"  :)

TibiQ

• *
Odgovori #142 : 21 Junij 2010, 08:38:06
O, ni ravno tema za to, ampak ko smo ravno tu omenili, hvala obema za koristne informacije (Lanabeli za koruzo, Andreji za obvodni pas).

Lanabela, kaj pa sploh pomeni da je koruza tretirana in zakaj se tretira?

orescek

• *
Odgovori #143 : 20 Julij 2010, 11:31:17
Vsaj začasna ureditev sprehajališča v Ljubljani
 :)
http://www.zurnal24.si/osrednja-slovenija/pasji-sprehodi-178126/clanek

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #144 : 20 Julij 2010, 11:51:24
Kakšno sprehajališče neki. 900m2 - to je kletka 30x30m, brez sence, vode, kaj šele kakšne klopce ali celo kakšnega igrala. Upam da so vsaj koš za dreke postavili. Namig upravljalcem kletke: klopce in koše se lahko potem, ko bo tu stal spomenik in bo za pse prepovedano, uporabi v druge namene.
Bolje kot nič - ali pa tudi ne. Tisti lastniki psov, ki se bojijo srečanj s spuščenimi psi na sprehodih po nevtralnem terenu, se jih v kletki lahko bojijo še toliko bolj.

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #145 : 20 Julij 2010, 12:08:19
Ja za poletje tole sicer res ni, ampak vseeno se mi zdi, da je bolje imeti tak zagrajen prostor kot pa nič. So tam postavljeni koši za iztrebke. Vsak dan se peljem tam mimo in vedno vidim psičke notri.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #146 : 20 Julij 2010, 12:17:32
Saj je fino da so naredili.  Samo Ljubljančani ne bi smeli biti prehitro zadovoljni. Vsekakor to ni park za pse in še manj sprehajališče za potrebe pol Ljubljane. Tako ograjco ali igrišče bi moralo imeti vsako blokovsko naselje svojo. Potem bi pa lahko piz...na stanovaljce, ki bi spuščali pse po drugih zelenicah. Za Ljubljano pa vsaj  ene dve orenk sprehajališči, ki bi zaslužili svoje ime.

orescek

• *
Odgovori #147 : 20 Julij 2010, 12:23:59
Itak je začasno, kar zagotovo pomeni, da lahko pričakujemo kaj boljšega, večjega, s senco in vodo prav kmalu.  :o ::)

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Odgovori #148 : 20 Julij 2010, 12:46:36
Saj je fino da so naredili.  Samo Ljubljančani ne bi smeli biti prehitro zadovoljni. Vsekakor to ni park za pse in še manj sprehajališče za potrebe pol Ljubljane. Tako ograjco ali igrišče bi moralo imeti vsako blokovsko naselje svojo. Potem bi pa lahko piz...na stanovaljce, ki bi spuščali pse po drugih zelenicah. Za Ljubljano pa vsaj  ene dve orenk sprehajališči, ki bi zaslužili svoje ime.

Se popolnoma strinjam, to je zame za kužke iz Zupančičeve jame.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

dule

• *
Odgovori #149 : 20 Julij 2010, 13:19:11
Je začasno ja.
Za toliko časa, da se dogovorijo kakšen spomenik bodo postavili. Predlagam spomenik Ignoranci in nerazumevanju okolice.