Pa dobro, če si takega psa omisli nekdo, ki se zaveda točno kaj kupuje,.. in zna to imet pod kontrolo. Meni se zdi večji problem pri čuvajih (pastirjih in drugih), ki so že dlje časa
tudi ali celo predvsem "kavč" psi (briardi, hrt, veliki šnavcer ipd.), potem se pa vsi čudi(m)jo od kje nekatere kao problematične poteze, kako je njihov pes "težaven", "trmast", "sfaljenega" karakterja,.. v resnici gre pa za navadne naravne zasnove psa, ki so pri nekaterih pripadnikih pasme, zaradi spremenjene uporabnosti (torej iz delovnih v kavč pasme) že zabrisane, a pri določenih še vedno "tolčejo ven".
Sama sem poznala preteklost in namen pasme, ki jo imam, pa glej ga zlomka, mi je šele pred kratkim padlo na pamet, da z mojim psom ni popolnoma nič narobe, kot sem mislila in so me nekateri prepričevali, če v temi opozorilno zalaja na bitje ki se približuje. Pravzaprav bi bilo narobe, če ne bi in pravzaprav bi se sedaj, ko tega spet

ne počne več, lahko vprašala kaj je narobe in ali je moj pes mogoče netipičen predstavnik pasme

.. čeprav mi je jasno, zaradi vse nestrpnosti in nerazumevanja in uvidevnosti do okolice, po drugi strani odleglo, da tega sedaj ne počne. In ja, jasno, da sem delala v tej smeri, da bi to preprečila, ampak pomembno je, da se sedaj zavedam, da to (v našem primeru čuječnost) pes ima v sebi, ne glede na vsa nadomestna vedenja, ki jih ponuja sedaj glede na preteklo vzgojo. Enako, kot imajo npr. briardi v sebi še toliko bolj kot npr. VŠ, izraženo samostojno sprejemanje odločitev. Saj ne rečem, z vzgojo se da veliko, celo doseči popolno sodelovanje in poslušnost, ampak zasnove so le zasnove in ne glede na vse, te ostanejo, predvsem pa obstajajo in jih je treba upoštevat.
Kar hočem povedat je to, da si po drugi strani dosti ljudi omisli enega takega luštkanega .. pa recimo briardka, za na kavč, potem je pa zaradi nerazumevanja bistva pasme (samostojen čuvaj, ki ni vajen nekega velikega sodelovanja s človekom), ta pes kar naenkrat največji problem. Kdor si omisli naprimer kavkaškega ovčarja ali pa nekega molosa zloglasnega imena, recimo da bolj gotovo ve kaj lahko pričakuje in koliko več truda bo moral vložit, če bo hotel psa narest nemotečega za okolico. Jasno je tudi, da je potem spet razlika med odgovornimi in neodgovornimi lastniki, ampak vsaj že v osnovi približno lahko veš kaj pričakuješ in kaj narest, kako vzgajat,.. Roko na srce, nekdo ki kupi rotija, bo verjetno (ali pa sem jaz popolnoma naivna) že v osnovi namenil vzgoji in socializaciji več časa, kot nekdo ki kupi kokeršpanjela, labradorca, briarda ipd.
Sicer je pa glede konkretnega primera razprava popolnoma brezpredmetna. Vsak, ki se zaveda da njegov pes reagira agresivno (in me ne bo nobeden prepričal, da tale kavkazijec ni nikoli prej pokazal svoje agresivne narave) in ga nima pod nadzorom je enak človeku, ki se mrtvo pijan vsede za volan,.............. in to nima nobene veze z vsemi ostalimi odgovornimi lastniki psov, ali če primerjamo, odgovornimi vozniki takšnih in drugačnih avtomobilov.
Delat dramo in spreminjat zakone, zahtevat omejitve za vse normalne in odgovorne ljudi, zaradi parih neodgovornih primerkov, je največja možna neumnost in tisti, ki jo predlagajo, po pameti niso dosti drugačni od teh neodgovornežev.